2024-03-10 117 瀏覽
原來土瓜灣有度咁日系既地方,有茶飲店,日式小食,cafe 同餐廳。御來光茶社優性既地方係有位坐又有Cake同台式甜品呢啲輕食,下午茶very good.黑糖珍珠鮮奶咖啡果然好似店員咁講,味道似焦糖咖啡但多左珍珠既口感。 另外咖啡芝士奶蓋好似都好唔錯,下次試下先。御之水果茶好多水果係入面,清新,有得簡熱飲,正。紐約芝士蛋糕唔會超實或太甜,重芝士味。Oreo芝士蛋糕中意,因為中意oreo。#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦#afternoontea #下午茶 #土瓜灣美食 #cheesecake #cafe #水果茶 #茶飲 #土瓜灣 #台式飲品 #打卡

黑糖珍珠鮮奶咖啡

御之水果茶
好多水果係入面,清新,有得簡熱飲,正。

紐約芝士蛋糕
唔會超實或太甜,重芝士味。

Oreo芝士蛋糕
中意,因為中意oreo。

• oreo芝士蛋糕
2024-02-16 135 瀏覽
新落成唔係好耐嘅樓盤-啟岸,位於土瓜灣,經過見到有間台式飲品店,仲有精美嘅蛋糕,一於入去打下卡食下嘢先 ~門面已經好吸引,出面天花滿滿都係日式燈籠,好靚呀!店內牆壁掛上富士山標誌,日系裝修,帶日本風情既感覺!餐牌裡有多款系列既手搖茶選擇 : 黑糖系列、滋潤系列、珍奶系列、果味系列、御之特調、芝士奶蓋系列、多多系列、芋紫系列、純茶系列、咖啡系列, 可自選冰度、糖度及額外加Toppings。檸檬撻    $46外層焗到鬆脆可口,鋪上杏仁同糖霜,配合檸檬餡料,一啖食落去好清新,酸酸甜甜,好開胃,呢件確係特式又滋味嘅甜品。奧利奧芝士蛋糕    $46Oreo迷千祈唔好錯過,呢款上下層都鋪滿奧利奧,層次大大提升,但不失芝士嘅味道,濃郁且鹹香,質地帶少少濕潤感,食落唔會乾身,非常美味!楊枝甘露    $42手搖茶店可以飮到楊枝甘露,實在太方便啦。依杯啖啖都充滿果肉,散發芒果香甜、清新西柚同爽口嘅西米,甜度又啱啱好,必選推介!宇治抹茶紅豆    $36呢杯經典嘅日式飲品,抹茶非常濃郁甘香,揀少甜啱啱好,微甜軟稔嘅紅豆中和返抹茶嘅回甘,口感清香滑順,抹茶控們必定滿意。
檸檬撻    $46

奧利奧芝士蛋糕
楊枝甘露
宇治抹茶紅豆
2024-02-07 96 瀏覽
土瓜灣新起嘅樓宇•啟岸•最地下竟然打造咗一條食物街,街道充滿住燈籠好有日式風情,聚集住各式各樣嘅輕食😍可以食餐勁嘅😌今次就嘗試一間日式風格嘅茶飲店,睇得出佢以富士山作為主要特色,因為佢個標誌都已經係富士山😂🤭最開心係有幾個位可以坐,慢慢食甜品慢慢飲嘢紫薯芝士奶蓋 $37🍠🧀🍠🧀一睇就知餐廳好重本😍成大杯都係紫色,估唔到奶方面佢都用咗紫薯奶,令到成杯都咁重紫薯味🍠喺最底下更加有啲紫薯蓉飲落去非常之有口感有層次Oreo朱古力芝士奶蓋 $37🍫🍫芝士奶蓋方面鹹鹹地,夠幼滑唔會飲到顆粒感,轉頭仲有Oreo碎增加口感,而最底下有好多朱古力,飲落去就非常之足夠朱古力,經過行過都可以買杯飲吓😗😗抹茶三色仙草芋圓$42呢個甜品好足料,食完之後好飽🤣🤣有仙草、紅豆同埋唔同顏色嘅芋圓睇落去好滿足,芋圓方面煙煙韌韌食完一粒仲想食多粒🤩紅豆亦都煮到淋一淋 ,食落去非常棉滑,個底方面亦都係抹茶做🍵但又唔會太苦,反而有陣陣嘅抹茶香開心果芝士蛋糕 $48🍰見到期間限定係開心果味,即刻想試一試,蛋糕層次分明,望落去非常之有食慾🥸有海綿蛋糕,有厚層嘅芝士,仲有cream,勁多層次,食到出好濃郁嘅開心果味,最後仲有啲開

紫薯芝士奶蓋 $37🍠🧀🍠🧀

Oreo朱古力芝士奶蓋 $37🍫🍫

抹茶三色仙草芋圓$42

開心果芝士蛋糕 $48🍰
見到期間限定係開心果味,即刻想試一試,蛋糕層次分明,望落去非常之有食慾🥸有海綿蛋糕,有厚層嘅芝士,仲有cream,勁多層次,食到出好濃郁嘅開心果味,最後仲有啲開心果碎,整體唔會太甜

御來光茶社 (土瓜灣)
開心果芝士蛋糕
抹茶三色仙草芋圓
Oreo朱古力芝士奶蓋
開心果芝士蛋糕
抹茶三色仙草芋圓
Oreo朱古力芝士奶蓋
紫薯芝士奶蓋
🗻🪟【 御來光茶舍 】🪟🗻⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄唔講唔知,原來土瓜灣新樓啟岸地下打造咗一條日本街🏮當中有一間以富士山為主題嘅日系茶舍,售賣手搖飲品及甜品🧋🍰氣氛悠閑恬靜,非常適合同朋友嚟慢活聊天🗻☁️🍠紫薯芝士奶蓋🧀首先被靚靚嘅紫色吸引住💜 表面芝士奶蓋鹹香濃稠,中層鮮奶奶香十足,能夠飲到紫薯蓉,整體不會過甜,好好飲👍🏻🥭楊枝甘露將港式甜品「楊枝甘露」整成一杯杯,可以外帶又幾方便🤗芒果、柚子嘅組合清新,能飲到果肉,仲有西米增加口感,好味到停唔到口😳🧁Tiramisu外表成個「枕頭」一樣,好得意😂 口感軟滑、輕盈,咖啡味平衡返芝士嘅甜膩,一個人食都冇問題🤎🍰奧利奧芝士蛋糕 屬於挺身嘅質地,入口滿嘴濃重嘅芝士鹹香,仲有Oreo碎碎,增加層次同口感,相當唔錯🖤⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️御爺推介 Royal Tea Signature◾️▪️芝士奶蓋系列 :🍠紫薯芝士奶蓋🧀 Cheese fresh Milk with Sweet Potato($40/L)▪️◾️夏日必飲推介◾️▪️🥭楊枝甘露 Mango Pomelo Sago($42/700ml)▪️◾️Dessert◾️▪️🧁
🗻🪟【 御來光茶舍 】🪟🗻

芝士奶蓋系列 :
🍠紫薯芝士奶蓋🧀

▪️◾️夏日必飲推介◾️▪️
🥭楊枝甘露
Mango Pomelo Sago($42/700ml)

▪️◾️Dessert◾️▪️
🧁提拉米蘇
Tiramisu ($46)

🍰奧利奧芝士蛋糕
Oreo Cheese Cake ($46)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:御來光茶社 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami土瓜灣 #土瓜灣美食 #御來光茶社 #royalteahouse @royalteahouse.tkw
2024-01-15
2023-12-10 10 瀏覽
ℝ𝕖𝕒𝕔𝕙𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕄𝕠𝕦𝕟𝕥𝕒𝕚𝕟 𝕗𝕠𝕣 𝕤𝕠𝕞𝕖 𝕤𝕨𝕖𝕖𝕥𝕟𝕖𝕤𝕤🗻御來光茶社呢個名字充滿日系風情🎏,裝修佈置都有唔少日式東東,加埋聖誕樹🎄同聖誕貼紙,茶飲店黎講都幾好打卡🤓。我地揀左兩件蛋糕🍰,一件係期間限定既開心果芝士蛋糕🧝🏻,三層好分明,開心果味好香,唯一挑剔係蛋糕底有滲水既情況🌿。另一件係檸檬批😛,少左份檸檬既酸酸,面頭有好多 nuts🥜,撻底口感亦唔錯喔。✳️Pistachio Cheesecake | $48🍋Lemon Pie | $46食得下午茶點可以唔飲野🪄,揀左一杯紫薯鮮奶🤫紫薯同鮮奶比例係3比1,估唔到咁多!嗌左微甜,主要感受佢既紫薯原味👄。另一杯係咖啡芝士奶蓋,雖然我唔飲咖啡🐒,都要淺嚐 toppings 既芝士🧀,咸香咸香der✊🏽。媽媽表示杯咖啡都幾滑,配呢個奶蓋幾特別喔🥄。🍠Fresh Milk with Sweet Potato | $35☕️Coffee Latte with Cheese Foam | $42多口講一句🙊,啟岸呢個小型住宅商場咁多餐廳,已經見到兩間到訪過既好餐廳結業📛,實在可惜。的確要唔係住呢區既人類黎食飯唔容易,大家有機會

✳️Pistachio Cheesecake | $48
🍋Lemon Pie | $46

多口講一句🙊,啟岸呢個小型住宅商場咁多餐廳,已經見到兩間到訪過既好餐廳結業📛,實在可惜。的確要唔係住呢區既人類黎食飯唔容易,大家有機會就支持一下小店🙋🏽‍♂️。

2024-04-03 2 瀏覽
呢間茶飲店有埋甜品食,好適合黎飲下午茶,咬件cake飲杯茶~🌖Tiramisu $48偏重 coffee 同少量酒味 岩唔太接受到酒味嘅人🤣另外都幾creamy🌖檸檬撻 $48酸酸甜甜幾開胃~有淡淡檸檬香,又唔會好酸🌕御の水果茶有新鮮水果,鮮橙、蘋果、熱情果,味道幾清新,又唔會太甜茶底都幾香🌖宇治珍珠鮮奶抹茶宇治抹茶配上鮮奶,抺茶偏草青味,幾濃但建議少甜📍御來光茶社(土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
呢間茶飲店有埋甜品食,好適合黎飲下午茶,
咬件cake飲杯茶~

🌖Tiramisu $48
偏重 coffee 同少量酒味
岩唔太接受到酒味嘅人🤣
另外都幾creamy

🌖檸檬撻 $48
酸酸甜甜幾開胃~
有淡淡檸檬香,又唔會好酸

🌕御の水果茶
有新鮮水果,鮮橙、蘋果、熱情果,
味道幾清新,又唔會太甜
茶底都幾香

🌖宇治珍珠鮮奶抹茶
宇治抹茶配上鮮奶,
抺茶偏草青味,幾濃
但建議少甜

📍御來光茶社(土瓜灣)
2024-04-02 2 瀏覽
終於有機會入黎啟岸巷子環境又真係幾靚 人唔會太多仲有好多間cafe都好想試😍今次唔肚餓 想坐下小休下就來點輕食吧餐廳設計以木色為主整體感覺舒服😌 見到有蛋糕櫃就坐低左🤭🔻柚子芝士蛋糕 ($46)柚子味好出 中意柚子既要試下😉蛋糕唔會好膩 作為輕食不錯🔻Tiramisu ($46)賣相幾靚💓 口感夠濕潤 咖啡味不太重的輕鬆完食🤣🔻宇治珍珠鮮奶抹茶🍵 ($33/M)好濃的抹茶😳 表示高興未試過抹茶加珍珠 又幾得意難怪係人氣之選🔻紫薯芝士奶蓋💜 ($37)呢個好有驚喜 又係超濃👍🏼但味道唔會好假 有紫薯顆粒奶蓋厚重 咸味不突出飲完都幾飽😂
終於有機會入黎啟岸巷子
環境又真係幾靚 人唔會太多
仲有好多間cafe都好想試😍
今次唔肚餓 想坐下小休下
就來點輕食吧

餐廳設計以木色為主
整體感覺舒服😌
見到有蛋糕櫃就坐低左🤭

🔻柚子芝士蛋糕 ($46)
柚子味好出 中意柚子既要試下😉
蛋糕唔會好膩 作為輕食不錯

🔻Tiramisu ($46)
賣相幾靚💓
口感夠濕潤 咖啡味不太重的
輕鬆完食🤣

🔻宇治珍珠鮮奶抹茶🍵 ($33/M)
好濃的抹茶😳 表示高興
未試過抹茶加珍珠 又幾得意
難怪係人氣之選

🔻紫薯芝士奶蓋💜 ($37)
呢個好有驚喜 又係超濃👍🏼
但味道唔會好假 有紫薯顆粒
奶蓋厚重 咸味不突出
飲完都幾飽😂
  • 柚子芝士蛋糕
  • 紫薯芝士奶蓋
2024-03-27 1 瀏覽
經過啟岸附近比間茶飲店吸引咗入去😍店舖除咗有各式各樣嘅飲品仲有鬆餅同蛋糕選擇揀返款甜品同飲品hea下先ღ開心果芝士蛋糕 $48近排唔知點解好鍾意食開心果味嘅嘢😆一見到係開心果味就揀咗,仲要係期間限定我有口福勒😍賣相一層一層好靚仲有開心果碎,食落唔會過甜,仲幾清新添ღ Tiramisu $46味道香濃而甜度適中,口感柔軟濕潤,入口微微流心又creamy,甜而不膩ღ宇治抹茶紅豆 $36宇治抹茶味道清香,入口順滑冇苦澀味,加上粒粒紅豆🫘口感豐富ღ楊枝甘露 $42飲落酸酸甜甜,仲有爆珠粒粒,清甜爽口,啱晒咁熱嘅天氣飲好消暑😌
經過啟岸附近
比間茶飲店吸引咗入去😍

店舖除咗有各式各樣嘅飲品

仲有鬆餅同蛋糕選擇
揀返款甜品同飲品hea下先

ღ開心果芝士蛋糕 $48
近排唔知點解好鍾意食開心果味嘅嘢😆
一見到係開心果味就揀咗,仲要係期間限定

我有口福勒😍賣相一層一層好靚
仲有開心果碎,食落唔會過甜,仲幾清新添

ღ Tiramisu $46

ღ宇治抹茶紅豆 $36
宇治抹茶味道清香,入口順滑冇苦澀味,加上粒粒紅豆🫘口感豐富

ღ楊枝甘露 $42
食完晚餐,經過啟岸這個近幾年落成的樓盤,被一個個和式的燈籠吸引,燈籠下都是每一間日式食品小店。我就對甜品小吃有興趣,就揀來這間甜品精緻的御來光茶社。🏮🎏🪭 🗻提拉米蘇($46),賣相幾吸睛,用叉輕輕切一下,就容易切開,內裡軟心,濃濃的咖啡和少少冧酒的味道,口感香滑細緻。☕️🥃🌰檸檬批($46)上層下層的脆餅夾住一層的檸檬果泥蓉,檸檬味道清香,上層除了有一層糖霜外,仲食到粒粒脆堅果。🍋🍰紫薯芝士奶蓋($40),先飲一下上層的芝士奶蓋,質感非常濃滑,芝士的味道濃郁還有一種咸香的滋味。下層的的紫薯粒粒帶有的微甜的滋味,綿密的口感,入口無渣。整杯飲品都幾有層次。🍠🥛🧀黑糖珍珠鮮奶抺茶($38),平時黑糖珍珠鮮奶茶就飲得多,轉了抺茶底是很少見的配搭。因抺茶的味道幾香濃醇滑,令黑糖撞抺茶又唔會覺得好甜,珍珠粒粒煙韌幾有咬口。🍵🧋兩杯飲品再同店的富士山招牌一拼,打卡確實一流。🗻😚👍🏼

提拉米蘇

檸檬批

兩杯飲品再同店的富士山招牌一拼,打卡確實一流。🗻😚👍🏼
提拉米蘇
檸檬批
2024-03-20 3 瀏覽
今日得閒冇野做就落土瓜灣搵間cafe休閒一下試食,見到呢到附近啟岸整咗條日本街都幾多打卡位,又有好多好野食,之後搵到間裝修睇落幾舒服既cafe可以去hea下,主題係圍繞日本富士山日系茶舍,入面都有二個打卡位影相幾靚,可以攞住杯野影下相,餐廳主打手搖飲品同埋甜品🍮,可以靜靜地坐低傾吓偈休閒吓,揀左芝士奶蓋宇治抹茶、黑糖珍珠奶茶,甜品揀咗Tiramisu、奧利奧芝士蛋糕!芝士奶蓋宇治抹茶:$38外觀整得好靚,芝士奶蓋好濃厚鹹香嘅味道,宇治抹茶茶粉濃度適中,飲到十足既茶味,抹茶唔甜岩哂我,好好飲!黑糖珍珠奶茶:$36黑糖珍珠哎口q彈煙靭,甜味適中,好香茶味,都係唔錯嘅選擇Tiramisu:$48Tiramisu好似啲班戟咁幾得意,食落好有酒味同埋好濃郁嘅咖啡粉,蛋糕都好鬆軟,甜度適中,都好鍾意食,見到Cafe有就一定會嗌,所以都值得食👍🏻奧利奧芝士蛋糕:$46好濃厚嘅Oreo餅碎粉,Oreo餅碎加上芝士口味嘅蛋糕係絕配,質感順滑,芝士蛋糕都好厚身!📍地址:御來光茶社 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

芝士奶蓋宇治抹茶:$38

黑糖珍珠奶茶:$36
黑糖珍珠哎口q彈煙靭,甜味適中,好香茶味,都係唔錯嘅選擇

Tiramisu:$48

奧利奧芝士蛋糕:$46

📍地址:御來光茶社 (土瓜灣)
2024-03-19 7 瀏覽
到啟岸附近一間甜品店吃下午茶。整條啟岸巷子充滿日式風情,天花滿滿都係日式燈籠,很有feel!店舖以木系傢俬裝潢,一眼看到牆壁掛上的富士山標誌,店內播放着柔和的音樂,坐在店內享受一個悠閒的下午很寫意舒服。食物可以外賣,可以堂食。我們選擇了坐在一旁,享受美食。餐牌也算多種類選擇:多款系列既手搖茶如:黑糖系列、滋潤系列、珍奶系列、果味系列、御之特調、芝士奶蓋系列、多多系列、芋紫系列、純茶系列、咖啡系列…還可自選冰度、糖度及額外加Toppings。此外,還有一些甜品,例如cheese cake、Muffin等。最特別之處是還有一些台式冰!如抹茶三色仙草芋圆、紅豆三色仙草芋圓等,十分多選擇!oreo朱古力艺士奶蓋奶味非常濃郁,入口順滑,芝士奶蓋鹹香濃稠,味道不太甜,很好味!紫薯芝士奶蓋紫色的顏色很靚!和紫薯很搭的鮮奶奶香十足,同樣不是太甜。紐約芝士蛋糕New York Cheesecake蛋糕質地柔軟,味道剛剛好,充滿芝士的奶香味。雙重朱古力鬆餅Double Chocolate Muffin店員很細心,為我們翻熱。雙重朱古力的口感非常濃郁,外層焗得很脆,內裏是流心的,緩緩的朱古力流出,好像在吃心

oreo朱古力艺士奶蓋

紫薯芝士奶蓋
紫色的顏色很靚!和紫薯很搭的鮮奶奶香十足,同樣不是太甜。

紐約芝士蛋糕
New York Cheesecake
蛋糕質地柔軟,味道剛剛好,充滿芝士的奶香味。

雙重朱古力鬆餅
Double Chocolate Muffin
店員很細心,為我們翻熱。雙重朱古力的口感非常濃郁,外層焗得很脆,內裏是流心的,緩緩的朱古力流出,好像在吃心太軟一樣,一流!

2024-03-19 4 瀏覽
公司附近有呢間小清新裝修嘅台式飲品店,帶咗兩個糖水+兩杯飲品外賣返去同同事分享🧋🥤🍀抹茶三色仙草芋圓$42抹茶同紅豆,簡直係最佳配搭。加上煙煙韌韌嘅芋圓,同透心涼的仙草,為悶熱嘅天氣帶來清爽🌬️🍀紅豆三色仙草芋圓$42淡淡奶香配紅豆,清甜的感覺有咬口芋圓同滑溜仙草,口感一流🍀紫薯鮮奶$38紫薯滿滿一大杯,鮮奶中和,唔會好滯🍀楊枝甘露$42消暑甜品,足料芒果🥭柚子肉,西米,鮮忌廉和糖水。一粒粒一絲絲,不同層次口感
公司附近有呢間小清新裝修嘅台式飲品店,
帶咗兩個糖水+兩杯飲品外賣返去同同事分享🧋🥤

🍀抹茶三色仙草芋圓$42
抹茶同紅豆,簡直係最佳配搭。

🍀紅豆三色仙草芋圓$42
淡淡奶香配紅豆,清甜的感覺
有咬口芋圓同滑溜仙草,口感一流

🍀紫薯鮮奶$38
紫薯滿滿一大杯,鮮奶中和,唔會好滯

🍀楊枝甘露$42

話說本豬為咗試開心果cheesecake嚟到呢間木系裝修嘅日系小cafe但結果又係期間限定賣哂呀..所以試下其他嘢食嘢飲啦^^✧ 楊枝金露 ($42)見係期間限定叫咗嚟試下除咗平時嘅柚子嘅甘同芒果爆爆珠嘅甜本豬仲食到佢哋落咗甜甜地嘅芒果乾🥭幾樣嘢加埋一齊口感幾特別✧ 芝士奶蓋桂花烏龍茶($36)芝士奶蓋都好夠咸香🧀桂花烏龍茶就一如以往地清新🍵好少見有茶飲店有蘆薈💚所以本豬用$5加咗 ✧ Tiramisu($46)外形好靚有啲似毛巾卷🤎切落係好軟身嗰種啱哂本豬口味!手指餅/蛋糕有足夠浸到咖啡吸到啲苦味☕️✧ Oreo Cheesecake($46)冇咗期間限定開心果唯有試下oreo味啦🍪Cheesecake 係硬身嗰種~
但結果又係期間限定賣哂呀..
所以試下其他嘢食嘢飲啦^^
✧ 楊枝金露 ($42)
見係期間限定叫咗嚟試下
除咗平時嘅柚子嘅甘同芒果爆爆珠嘅甜
本豬仲食到佢哋落咗甜甜地嘅芒果乾🥭
幾樣嘢加埋一齊口感幾特別

✧ 芝士奶蓋桂花烏龍茶($36)
芝士奶蓋都好夠咸香🧀
桂花烏龍茶就一如以往地清新🍵
好少見有茶飲店有蘆薈💚
所以本豬用$5加咗

✧ Tiramisu($46)
外形好靚有啲似毛巾卷🤎
切落係好軟身嗰種
啱哂本豬口味!
手指餅/蛋糕有足夠浸到咖啡吸到啲苦味☕️

✧ Oreo Cheesecake($46)
冇咗期間限定開心果唯有試下oreo味啦🍪
Cheesecake 係硬身嗰種~
2024-03-17
2024-03-19 3 瀏覽
御來光茶社 • 土瓜灣繁忙嘅下午想飲杯野坐低休息下,呢間餐廳係個好選擇。位於土瓜灣啟岸商場下嘅寧靜位置,人流唔多寧靜休閒。餐廳有好多款甜品同飲品,俾大家一邊坐低休息一邊食野,店員友善,感覺置身和風日下嘅寧靜世界之中😋😋..✅ 荔枝玫瑰芝士蛋糕 🍰 $48荔枝玫瑰嘅味道屬於限定版,荔枝甜味本身怡人可口,襯搭玫瑰清香,似係花花田園入面聞到一絲果香。芝士蛋糕質感綿滑,推薦😙..✅ 提拉米蘇 🍰 $46同岩岩芝士蛋糕一黑一白互相反襯,但味道卻同樣好食。可可粉味道濃郁,質感細膩,搭有淡淡酒香,個人認為適合鐘意食濃味少少甜品嘅朋友仔😙..✅ 芝士奶蓋宇治抹茶 ☕️ $35抹茶只可以話好濃郁,入面帶有少少甜味,襯托出抹茶嘅香味。芝士奶蓋鹹鹹甜甜,抹茶味香濃而帶有奶蓋餘韻,唔錯👍🏼..✅ 咖啡芝士奶蓋 ☕️ $42咖啡味道個人覺得適中,唔會太甜,始終太甜會飲到感到到膩,呢杯飲品好適合一邊飲住提神一邊打開電腦工作🥰
御來光茶社 • 土瓜灣

✅ 荔枝玫瑰芝士蛋糕 🍰 $48

✅ 提拉米蘇 🍰 $46

✅ 芝士奶蓋宇治抹茶 ☕️ $35
✅ 咖啡芝士奶蓋 ☕️ $42
2024-03-14 3 瀏覽
一直好想嚟土瓜灣呢條日本街tea下chill下今日終於可以嚟tea一tea☕️經過呢間cafe嘅門口,完全被佢嘅茶香吸引🤩本身好想要黑糖珍珠系列,不過每日即煮嘅黑糖珍珠要等多15分鐘先有,唯有下次再嚟食黑糖珍珠‼️🍵今次我叫左「芝士奶蓋宇治抹茶」芝士奶蓋好厚身,充滿鹹香嘅奶蓋好綿滑抹茶味道好濃厚另外加左一件「荔枝玫瑰芝士蛋糕」🍰呢個蛋糕味道好清新❤️同時又有芝士嘅質感,好好食~~呢間嘅蛋糕甜品好有質素,Tiramisu 做到好幼滑,感覺好似食緊雪糕‼️咖啡味與酒香互相平衡,食落輕盈而不膩
一直好想嚟土瓜灣呢條日本街tea下chill下

今日終於可以嚟tea一tea☕️

經過呢間cafe嘅門口,完全被佢嘅茶香吸引🤩
唯有下次再嚟食黑糖珍珠‼️

🍵今次我叫左「芝士奶蓋宇治抹茶」
芝士奶蓋好厚身,充滿鹹香嘅奶蓋好綿滑

抹茶味道好濃厚

另外加左一件「荔枝玫瑰芝士蛋糕」🍰
呢個蛋糕味道好清新❤️
同時又有芝士嘅質感,好好食~~

呢間嘅蛋糕甜品好有質素,
Tiramisu 做到好幼滑,感覺好似食緊雪糕‼️
咖啡味與酒香互相平衡,食落輕盈而不膩

2024-03-10