2024-01-31 0 瀏覽
御來光茶社地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖行經土瓜灣依間飲品店除咗特別飲品,仲有好多甜品款式選擇,忙碌咗成日收工後最好tea 1 tea放鬆下,飲咗特色飲品再加件蛋糕仔已經相當令人滿足🤗🤗我地係外賣拎走,佢既外賣盒同袋都係好靚,好有心機設計!!值得欣賞,尊重!Oreo朱古力芝士奶蓋 $40Cheese Fresh Milk wl Oreo Chocolate呢款Oreo朱古力芝士奶蓋飲品是一種創新的甜品型飲料,口感層次豐富,飲品的頂層是鬆軟的芝士奶蓋,帶有淡淡的鹹味,能與下層的甜味形成對比,增加飲品的層次感。芝士奶蓋的質感介於奶油與泡沫之間,輕盈而不膩。而且每一口都會飲到Oreo獨特的巧克力香和微微的酥脆感,相當好味😊😊紫薯芝士奶蓋 $40Cheese Fresh Milk wl sweet potato 紫薯依杯顏色相當靚,粉紫色,相當夢幻既感覺。口感細膩,紫薯在飲品中經過細膩的處理,保留了其柔軟的質地,使得每一口既有紫薯的獨特口感,又不失奶蓋的滑順。上層的芝士奶蓋是經過精心調製的,它的鹹香能夠中和紫薯的甜味,帶來一種口味上的平衡和新鮮感。提拉米蘇 Tiramisu $46
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

Oreo朱古力芝士奶蓋 $40

紫薯芝士奶蓋 $40

提拉米蘇 Tiramisu $46
Tiramisu係經典既意式蛋糕,好鬆軟好好味。咖啡香氣撲鼻,綿密的馬斯卡彭芝士與輕軟的手指餅乾交織出絕妙口感,層次好分明,每一口都甜而不膩,令人想再食

紅豆三色仙草芋圓 $42
紅豆三色仙草芋圓,色彩繽紛,層次感豐富。糯滑芋圓,香甜紅豆,加上Q彈仙草,口感多變。甜度適中,清新不膩,每一口都是夏日消暑的好滋味。如果係夏天食既話,一定更加令人口感提升!是一款香港街頭小食既經典,值得細細品嘗!😋😋
2024-01-31 0 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨啟岸必訪茶飲甜品💓-御來光茶社 Royal Tea House🇭🇰 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖 🇭🇰-🌅 店名叫茶社但其實仲有cake買, 去到都夜好幾款cake都賣晒, 但依然揀到心頭好🌅 學生優惠有全單8折, 下午茶時間買蛋糕可以半價加購飲品; 有少量座位可坐底休息下; 鋪頭雖小但都幾舒服-🍋 檸檬批 $46💯好多檸檬甜品係落好勁檸檬再落更勁糖令佢食落冇咁酸, 但呢件蛋糕係好柔和既檸檬超天然唔會太搶💯檸檬醬好滑, 餅底夠脆又用左杏仁片好香果仁味-🍰 紐約芝士蛋糕 $46✨經典之選! 高身newyork cheesecake好香滑, 重芝士味但唔會好漏, 亦唔會好甜, 餅底薄薄地增加左少少口感已好perfect-☕️ 芝士奶蓋炭培烏龍茶 $33💯芝士奶蓋勁痴線好濃郁仲有好細既粒粒芝士 (唔知係特登定純粹打唔勻, 但配純茶有得咬下又幾好🤣)💯茶底真心勁香炭培味, 叫左少糖岩岩好-🍠 紫薯芝士奶蓋 $37✨玻璃門痴住張相show到佢個漸變紫色靚到咁樣好難忍到唔叫, 紫薯蓉掛杯份量超多✨芝士奶蓋岩岩好帶出到紫薯香甜, 個奶都打到好滑, 超正
👧🏻😋👅🍽✨
啟岸必訪茶飲甜品💓
御來光茶社 Royal Tea House
🇭🇰 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖 🇭🇰

🍋
檸檬批 $46
💯檸檬醬好滑, 餅底夠脆又用左杏仁片好香果仁味
檸檬批

🍰
紐約芝士蛋糕 $46

☕️
芝士奶蓋炭培烏龍茶 $33
💯茶底真心勁香炭培味, 叫左少糖岩岩好
芝士奶蓋炭培烏龍茶
紫薯芝士奶蓋

🍠
紫薯芝士奶蓋 $37
✨芝士奶蓋岩岩好帶出到紫薯香甜, 個奶都打到好滑, 超正
檸檬批
芝士奶蓋炭培烏龍茶
紫薯芝士奶蓋
2024-01-28 2 瀏覽
最近心情麻麻,同朋友搵間小店坐低傾下心事,飲杯廢水食件Cake,食甜是會令人開心的。啟岸地下有條日本街,掛晒燈籠好靚,之前去過193間Cafe,今次就試下呢間茶飲店。① 芋芋芝士奶蓋 $37② Oreo朱古力芝士奶蓋 $37芝士奶蓋鹹香順滑,我飲果杯芋泥鮮奶加芋圓,口感豐富,有飽腹感而不覺膩。朋友飲果杯亦有Oreo碎,朱古力味不會太甜。③ Tiramisu $46④ 柚子芝士蛋糕 $46Tiramisu賣相幾特別,食落層次分明,質感軟綿有濕度,食落唔覺得邪惡,如果咖啡味道再重點會更正。柚子蛋糕味道微微帶酸,中和芝士蛋糕的香濃,感覺清新,而口感不會太硬太實。

① 芋芋芝士奶蓋 $37
② Oreo朱古力芝士奶蓋 $37
Tiramisu

③ Tiramisu $46
④ 柚子芝士蛋糕 $46
Tiramisu
2024-01-22 5 瀏覽
土瓜灣御光來茶舍.味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.️小編由日本返嚟好掛住富士山呀🗻喺土瓜灣經過見到呢間富士山logo嘅小店就忍唔住入咗去試🥰估唔到佢啲嘢飲有幾高質👀叫咗黑糖珍珠鮮奶綠🧋係固定甜度,但完全唔會太甜,奶茶味好香,珍珠又有咬口😆推薦!另外水果茶都係最多做到少甜,不過飲落整體好fresh🍉唔會有太甜嘅感覺🤤另外呢度都有唔少嘅蛋糕選擇,如果唔想飲咖啡嘅話嚟呢度食個下午茶絕對係好選擇😍.
土瓜灣
御光來茶舍
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:8/10🌟
2024-01-20 16 瀏覽
我最近來到土瓜灣啟岸巷子內,發現了一間名叫御來光茶社的臺式茶飲店。這家店以茶飲和蛋糕聞名,所以我決定買些外賣回家,和太太一起享用下午茶。首先,我點了一件提拉米蘇蛋糕。這個蛋糕的味道非常濃郁,每一口都散發著咖啡的香氣,令人回味無窮。蛋糕的層次感很豐富,讓我們在品嚐時感受到不同口感的交融。接著,我也點了一個藍莓鬆餅。鬆軟的餅體中藏著豐富的藍莓,帶來了清新的口感。每一口都被鬆餅的香甜所填滿,讓我們彷彿置身於一片藍天白雲之中。最後,我還點了兩杯特別的飲品。第一杯是黑糖珍珠鮮奶茶,這種經典的組合總能讓人心情愉悅。珍珠嚼勁十足,奶茶的香濃與黑糖的甜蜜在口中交融,給人一種獨特的口感。另一杯飲品是芋芋芝士奶蓋,香芋製成。這杯飲品口感濃郁,奶蓋及香芋和芝士更增添了豐富的層次感。每一口都能品嚐到香芋的芳香,帶來滿滿的幸福感。

御來光茶社.富士山下歎咖啡土瓜灣是一個比較陌生的區份我行街的日子一般好少去這次是為了和朋友去朝聖那裡有一條勁可愛的日本街而且有一定茶飲店好受歡迎於是一於去見證一下假日,是有一種木系的情意結日本風的舒適感令人好CHILL店主親自去影的富士山成為店內的特色風情招財貓對朋友的吸引力是強大的說要搵天一起去日本看看這裡的特別推介是楊枝甘露再配以柚子芝士蛋糕是顏色與味道都一致足料可口的楊枝甘露芒果味香濃,入口是酸甜可口既有柚子香,又有芒果甜整體以清甜激果香為主柚子芝士蛋糕口感清新細緻,不帶半分膩感既有果香又有芝士的香滑餅底好食,是一個有水準的芝士蛋糕我自然是要了黑糖珍珠鮮奶咖啡配提拉米蘇又係唔覺意的配到顏色襯晒黑糖珍珠鮮奶咖啡有超強奶香配上黑糖的獨特甜味 及珍珠的咀嚼感令香滑的咖啡提升了一個層次店主真的很喜歡山山連杯子都特別設計介紹山有多高飲一杯就漲知識的感覺提拉米蘇香軟好吃口感是層層咖啡、酒與奶香濃郁之外更是柔滑此店好舒適可說是土瓜灣的另一個世界同朋友一起在此消磨一個下午都是賞心樂事御來光茶社土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖電話號碼  91786797
御來光茶社.富士山下歎咖啡

土瓜灣是一個比較陌生的區份
我行街的日子
一般好少去

這次是為了和朋友去朝聖
那裡有一條勁可愛的日本街
而且有一定茶飲店好受歡迎
於是一於去見證一下

假日,是有一種木系的情意結
日本風的舒適感

這裡的特別推介是
再配以柚子芝士蛋糕
是顏色與味道都一致

足料可口的楊枝甘露
芒果味香濃,入口是酸甜可口
既有柚子香,又有芒果甜
整體以清甜激果香為主

柚子芝士蛋糕
口感清新細緻,不帶半分膩感
既有果香又有芝士的香滑
餅底好食,是一個有水準的芝士蛋糕

我自然是要了黑糖珍珠鮮奶咖啡

店主真的很喜歡山山
連杯子都特別設計介紹山有多高
飲一杯就漲知識的感覺

提拉米蘇香軟好吃
口感是層層咖啡、酒與奶香
濃郁之外更是柔滑

此店好舒適
可說是土瓜灣的另一個世界
同朋友一起在此消磨一個下午
都是賞心樂事

土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
電話號碼  91786797
2024-01-20 1 瀏覽
同朋友喺啟岸食完野仲想搵個地方傾計飲下野見到呢間日系茶社嘅蛋糕好吸引下午茶時段,仲可以半價加購飲品店內仲有餐桌可以堂食坐低Hea下播著舒情音樂 好舒適呀店員即沖嘅茶飲冰量同甜度都可以按自己喜好提出要求✨御の水果茶加入新鮮水果.鮮橙.蘋果.熱情果等配上茶底.甜度恰好味道清新又健康✨宇治珍珠鮮奶抹茶宇治抺茶配上鮮奶,口感幼滑細膩添加煙煙靭靭嘅珍珠令口感更豐富✨Oreo芝士蛋糕面層舖上Oreo餅碎嘅Cheese Cake質感幼滑✨Tiramisu橢圓形嘅Tiramisu充滿酒香.帶點濕度嘅口感味道同份量都控制得好好朋友都讚好味一啖茶.一啖Cake...完美嘅下午茶

同朋友喺啟岸食完野
仲想搵個地方傾計飲下野

見到呢間日系茶社嘅蛋糕好吸引

下午茶時段,仲可以半價加購飲品

店內仲有餐桌可以堂食坐低Hea下

加入新鮮水果.鮮橙.蘋果.熱情果等
配上茶底.甜度恰好
味道清新又健康

✨宇治珍珠鮮奶抹茶
宇治抺茶配上鮮奶,口感幼滑細膩
添加煙煙靭靭嘅珍珠

橢圓形嘅Tiramisu
充滿酒香.帶點濕度嘅口感
味道同份量都控制得好好
朋友都讚好味

一啖茶.一啖Cake...
完美嘅下午茶
2024-01-19
下午茶
2024-01-16 5 瀏覽
土瓜灣啟岸住宅落成後,地下以日式和風設計,將地下和一樓打造成一條充滿日系風情的食街,名叫「啟岸巷子」,巷子清幽恬靜,晚上日式紙燈籠亮燈後,更是打卡熱點。今日化身成甜食家,去到巷尾一間日式甜品店,名叫「御來光·茶社」,餐廳特別地設計了一個發出御來光的富士山Logo,「御來光」指的是在富士山頂峰「十合目」上,日出時閃耀的璀璨光環,被視為一種吉兆與賜福。店內環境明亮簡約,同朋友行街累了,坐底飲杯嘢,食件餅,非常寫意。紫薯鮮奶$38+珍珠$5粉紫造型浪漫瑰麗,真材實料,內有質感粉糯的紫薯蓉,紫薯味和奶味平衡得恰到好處,不會過甜,珍珠口感煙韌彈牙。楊枝甘露$42若論港式糖水中最有香港特色的款式,楊枝甘露必屬經典之一,混合不少芒果、柚子果肉,毫不酸澀,充滿酸甜清新果香。粒粒爆珠,一咬爆開,流出果汁,充滿驚喜。提拉米蘇$46質地軟綿濕潤,帶可可和咖啡香氣。Tiramisu融合了苦香可可和濃縮咖啡粉,高度還原意大利經典甜品,保持細緻濕潤的質感。味道不甜,略帶微苦濃郁的可可味道。柚子芝士蛋糕$46充滿清新柚子香氣的蛋糕,芝士濃郁而且柔滑,柚子的味道酸爽開胃,芝士餅的面層微焦,底層是消化餅鬆酥碎餅底,令蛋
楊枝甘露$42
提拉米蘇
提拉米蘇$46
柚子芝士蛋糕$46
充滿清新柚子香氣的蛋糕,芝士濃郁而且柔滑,柚子的味道酸爽開胃,芝士餅的面層微焦,底層是消化餅鬆酥碎餅底,令蛋糕有三種不同質感。
2024-01-13
提拉米蘇
2024-01-15 2 瀏覽
食完飯去飲吓嘢 周圍揸吓 傾吓偈,跟住就去到土瓜灣一帶嘅新屋苑 — 啟岸!原來呢度有個商場仔,仲有好多燈籠裝飾,好有氣氛👍🏼💝Oreo朱古力芝士奶蓋 見到呢個名已經毫不猶豫好想叫,奶蓋充滿鹹味好香亦都好細滑,朱古力味道濃郁,再加埋面頭嘅Oreo全部都係我鍾意食嘅嘢💝🥭楊枝甘露~ 好似食甜品一樣有芒果、芒果汁、西柚,仲有爆豬波波🫣每一啖都係好清香嘅感覺😜跟住仲嗌咗個甜品💚開心果芝士蛋糕 呢個芝士蛋糕比較鬆軟開心果味都幾突出 加埋芝士 係一個幾好嘅配搭🍫提拉米蘇 呢個蛋糕有好多朱古力粉同埋咖啡粉食完之後成口都係粉好搞笑啲cream好嫩滑 甜度適中 係茶餘飯後嘅好選擇呢間外賣舖仲有啲凳仔可以慢慢坐感受吓呢度悠閒嘅氣氛👋🏼

全部都係我鍾意食嘅嘢💝

每一啖都係好清香嘅感覺😜

跟住仲嗌咗個甜品

💚開心果芝士蛋糕 呢個芝士蛋糕比較鬆軟
開心果味都幾突出 加埋芝士 係一個幾好嘅配搭

🍫提拉米蘇 呢個蛋糕有好多朱古力粉同埋咖啡粉
食完之後成口都係粉好搞笑
啲cream好嫩滑 甜度適中 係茶餘飯後嘅好選擇

呢間外賣舖仲有啲凳仔可以慢慢坐
感受吓呢度悠閒嘅氣氛👋🏼
外賣自取
2024-01-13 8 瀏覽
今日黎到土瓜灣 發現依條好打卡able既巷仔📸巷尾有依間日式木系裝修既甜品店好多打卡位 仲有富士山同蠟筆小新🥰有下午茶set同學生優惠🤪✿ 抹茶三色仙草芋圓 $42 ✿好足料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有仙草紅豆同芋圓細細粒既三色芋圓有咬口超濃既抹茶 啖啖清香唔苦🌿✿ 開心果芝士蛋糕 $48 ✿蛋糕層次分明☺️兩層蛋糕夾住一層厚身既芝士mousse同一層開心果mousse開心果味好出🥹成個蛋糕唔甜唔膩好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✿ 黑糖珍珠鮮奶抹茶 $35 ✿食完甜品再嗌手搖黑糖同鮮奶同抹茶既比較好好黑糖唔係死甜 珍珠有咬口 抹茶都係好濃😌✿ Oreo朱古力芝士奶蓋 $37 ✿超濃既朱古力同Oreo味🍫奶蓋幼滑企身每一啖都飲到Oreo碎同芝士奶蓋🧀
今日黎到土瓜灣 發現依條好打卡able既巷仔📸

開心果芝士蛋糕
黑糖珍珠鮮奶抹茶
Oreo朱古力芝士奶蓋
2024-01-12 2 瀏覽
📍 御來光茶社(土瓜灣)聽人講有條仿似日本街中有間日本名既店鋪好受街坊歡迎👏🏻而且飲品係真係好大賣✨今日我就去朝聖下~✨雙重朱古力鬆餅一望到以為會好膩因為係朱古力雪糕上面再有一層朱古力cream 令整個鬆化既餅添上隻重朱古力口感☺️✨開心果芝士蛋糕開心果迷既您,一定會比吸引蛋糕以香濃開心果忌廉芝士蛋糕外層仲加添左花生碎🥜豐富口感層次亦帶來味覺的平衡~飲品當然要問店長推介啦~係店內不時會推岀限定/新款飲品不過我就飲招牌芝士奶蓋😍奶蓋味道非常濃郁亦有芝士嘅咸香先飲奶蓋再慢慢飲去,好有層次感~✨芝士奶蓋珍珠鮮奶茶珍珠甜而Q彈,鮮奶茶一定要配紅茶茶底濃厚~再加上珍珠增添嚼感就是女人的胃🤭✨Oreo 朱古力芝士奶蓋呢款有粒粒Oreo🍫係面層好有咬口,令口感更豐富~好重既朱古力味,而且唔會甜到膩!
📍 御來光茶社(土瓜灣)
聽人講有條仿似日本街中
有間日本名既店鋪
好受街坊歡迎👏🏻
而且飲品係真係好大賣✨
今日我就去朝聖下~

✨雙重朱古力鬆餅
一望到以為會好膩
因為係朱古力雪糕上面再有一層朱古力cream
令整個鬆化既餅添上隻重朱古力口感☺️

✨開心果芝士蛋糕
開心果迷既您,一定會比吸引
蛋糕以香濃開心果忌廉
芝士蛋糕外層仲加添左花生碎🥜
豐富口感層次亦帶來味覺的平衡~

飲品當然要問店長推介啦~
係店內不時會推岀限定/新款飲品
不過我就飲招牌芝士奶蓋😍
奶蓋味道非常濃郁亦有芝士嘅咸香
先飲奶蓋再慢慢飲去,好有層次感~
✨芝士奶蓋珍珠鮮奶茶
珍珠甜而Q彈,鮮奶茶一定要配紅茶
茶底濃厚~
再加上珍珠增添嚼感就是女人的胃🤭

✨Oreo 朱古力芝士奶蓋
呢款有粒粒Oreo🍫係面層
好有咬口,令口感更豐富~
好重既朱古力味,而且唔會甜到膩!

2024-01-09 1 瀏覽
休閒台式茶飲 甜品店 🥰 週末去啟岸行街 條街掛滿燈籠🏮 佈置得好靚🥰行到攰攰地 想搵個地方Hea吓😉呢間茶飲店 裝修好靚 好日式及文青嘅感覺 坐喺呢度飲杯嘢 真係好放鬆🥰🥰 ✨紫薯芝士奶蓋$40好靚好有層次 喜歡芝士奶蓋香滑 我仲飲到有紫薯粒粒 綿香怡人 唔會太甜 推介👍😋 ✨宇治珍珠鮮奶抹茶(熱)$36鮮奶抹茶香滑 珍珠煙韌彈牙 天氣涼涼哋 飲呢個熱飲好正😋 ✨紅豆三色仙草芋圓$42煙煙韌韌三色芋圓 滑溜嘅仙草 香綿嘅紅豆 完美嘅組合😋😉 ✨Oreo芝士蛋糕🍰$46芝士蛋糕香濃綿密 Oreo味道濃郁 食到停唔到口 超正🥰 茶飲選擇多 甜品出色 環境舒服 好適合與閨蜜小聚暢談👍🥰 御來光茶社 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
休閒台式茶飲 甜品店 🥰

煙煙韌韌三色芋圓 滑溜嘅仙草 香綿嘅紅豆 完美嘅組合😋😉

✨Oreo芝士蛋糕🍰$46
芝士蛋糕香濃綿密 Oreo味道濃郁 食到停唔到口 超正🥰

茶飲選擇多 甜品出色 環境舒服 好適合與閨蜜小聚暢談👍🥰

御來光茶社 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
2024-01-09 0 瀏覽
今日趁假期去左土瓜灣啟岸同朋友行下,大鄉里出城好似冇係土瓜灣行過街,啟岸個商場真係好Chill☺️☺️成個商場掛曬燈籠🏮日式既裝修擺設真係好有放假mode🧡行到咁上下比呢間播住跳下跳下既輕快音樂cafe吸引左入去😝 度度都見到富士山既圖案,好舒服呀真係☺️☺️店員話因為假日原因,御爺自家製奶凍同Tiramisu一早就賣曬啦🥲真係好想試下,見個個都推薦。Any肥,我地點左個紐約芝士蛋糕(New York cheese cake)、柚子芝士蛋糕(Yuzu cheesecake)、熱芋頭鮮奶綠(Hot Fresh Green Mike Tea)同熱薑佬紅茶(Hot Uncle Ginger Black Tea)。🧀紐約芝士蛋糕(New York cheese cake)$46 濃郁的芝士口感,口感超醇厚又滑順☺️整體味道不會過於甜膩,帶有微微的酸味,所以芝士的香氣更加突出,值得推薦比大家🙌🏻🙌🏻🧀柚子芝士蛋糕(Yuzu cheesecake)$46 柚子既清新風味同芝士濃郁口感完美融合👍🏻蛋糕質地勁細緻,入口即融,真係令我地耳目一新同愛不釋口呀😋😋鍾意柚子味嘅朋友,千祈唔好錯過呢個🥰🥤熱芋頭鮮奶綠(H

🧀柚子芝士蛋糕(Yuzu cheesecake)$46

🥤熱芋頭鮮奶綠(Hot Fresh Green Milk Tea)$33
芋頭香搭鮮奶同綠茶,口感豐潤順滑,芋頭味帶點甜蜜,不錯不錯😃😃

🥤熱薑佬紅茶(Hot Uncle Ginger Black Tea)$38
濃郁薑味,微帶辛辣,茶香濃郁,仲加咗小小芋圓落去,令酷愛薑味既我,飲到好滿足☺️☺️👍🏻

🏠環境:9/10
🌟味道:8/10
💰性價比:7/10
🙇🏻服務:8/10

📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

#hkfood#hkfoodie#852food#cheesecake#相機食先#japanstyle#hoildaymood#hktkw#milktea

• 紐約芝士蛋糕
📍 御來光·茶社🗺土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖喺土瓜灣啟岸嗰邊食嘢,經過呢間茶店,仲有蛋糕食,就試下~ 店內有位可以堂食😌 我地本身堂食飲嘢,不過兩杯嘢都好飽肚,所以打包左啲蛋糕返屋企食😆 估唔到佢外賣盒入面仲有兩隻小叉,夠細心🥰⚡️紫薯芝士奶蓋 $46(大杯,+$6芋圓)呢杯係紫薯鮮奶加芝士奶蓋,紫色超靚超吸睛🤩💜 紫薯好足料,味道濃郁,同埋真係有好多紫薯肉🍠 口感豐富!而且芝士奶蓋鹹香十足🧀⚡️芋芋芝士奶蓋 $40(大杯)見到芋頭鮮奶即點!呢杯本身入面已經有芋圓,仲要係三色芋圓😍 有齊紫薯、蕃薯、芋頭,完全食得出佢地嘅味道👍🏻 芋泥都係好足料,食到一粒粒嘅芋頭🥹 而且奶味都算濃,好正🤤 另外就係紫薯泥、芋泥同芋圓本身都有甜味,所以我個人覺得微甜都足夠🙌🏻⚡️Oreo芝士蛋糕 $46芝士蛋糕好厚實濃郁,係New York Cheesecake,面頭同餅底都係Oreo🖤 好味😋⚡️三重朱古力蛋糕 $48呢款朱古力蛋糕有三層加餅底,面頭係榛子味,之後係蛋糕同慕斯層🤎 食落味道豐富,朱古力控要試🍫
📍 御來光·茶社
🗺土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

⚡️紫薯芝士奶蓋 $46(大杯,+$6芋圓)

⚡️芋芋芝士奶蓋 $40(大杯)

⚡️Oreo芝士蛋糕 $46

⚡️三重朱古力蛋糕 $48
2024-01-07 0 瀏覽
出開土瓜灣做嘢,行到去啟岸樓下,見到成條巷嘅佈置都非常日式👘⛩️🎏🎐😍😍👍🏻行到去巷嘅差不多盡頭,見到御來光茶社,竟然有老細最鍾意嘅拿破崙!!🥰😍🍰佢話橫掂食完午餐都落晒格,又有啲想食甜品~就一於試下啦😅!!🥰檸檬拿破崙都幾鬆脆,配合酸酸甜甜嘅檸檬用口感好清新!🥰🍰我就試吓期間限定抹茶紅豆芝士蛋糕,應該係店內比較受歡迎嘅,因為已經淨返兩件咋!果然無揀錯,紅豆嘅甜,配合抹茶嘅微澀,仲有芝士嘅香滑,真係好好味!顏色仲配搭得好靚!當然要試埋飲品啦~老細就叫咗黑糖珍珠鮮奶茶,用嘅係鮮奶,唔係奶精~黑糖珍珠口感唔錯,煙煙靱靱~🥰奶同茶嘅口味好夾,又可以選擇甜度~老細就好滿意喇!我就叫咗御の鮮果茶🍹清新嘅水果配合濃香嘅茶味,食蛋糕飲佢就啱曬啦!!店主仲主動問我使唔使少甜…真係好細心🥰🥰👍🏻~我地坐響店內最入嘅地方,望住店內日系裝飾,感覺自己就好似去咗日本一樣~🥰🥰享受一個悠閒嘅下午茶😍

2024-01-06