餐廳: 廚十三老壇酸菜魚 (D2 Place ONE)
資訊:

2023-01-11 579 瀏覽
放假同咗男朋友去開荔枝角,先知原來呢邊都有廚十三🤣 一路都想試但未食過 就捉男友入去睇餐牌就知重點喺酸菜魚🤣小食都勁多🤩嗌個2人size 酸菜魚 勁足料 3 4個人食都夠今次加咗油條同寛粉 我自己覺得寛粉好煙un好正 但男友覺得寛粉太un🫣油條估唔到咁match✨ 真係要試仲嗌左個酥炸無面男我以為會好乾但又還好 個粉唔會太辣如果有埋醬就會再好啲🫣最後嗌左甜品紅糖冰粉唔算好甜 男朋友覺得唔夠甜但女仔食最啱🤣唔怕肥

睇餐牌就知重點喺酸菜魚🤣

最後嗌左甜品紅糖冰粉
唔算好甜 男朋友覺得唔夠甜
但女仔食最啱🤣唔怕肥
2023-01-02
  • 老壇酸菜魚(小份)
2022-11-27 551 瀏覽
晚飯突然想吃酸菜魚, 路經此處見到就入去一試, 非常大碟, 很誇張第一次去這家店吃, 酸菜魚味道中規中矩, 湯不會太酸或過辣, 加了寬粉很配搭個湯, 無骨魚有點味道, 初時不覺, 再吃下去魚肉好似帶點味道,不知怎樣形容這個味道, 不似腥味但吃下去後總覺得魚肉味有少少類似「噏」味...值得一讚反而是碟萵筍, 除了自己喜歡吃外, 初次吃凍盤萵筍, 不錯。
2022-11-07
2022-11-08 503 瀏覽
嗰日約舊同事一齊食晏,因為之前食過一次,感覺唔錯,所以決定再食一次,掌聲👏🏻👏🏻👏🏻咁因為有鑒於上一次食呢一間廚十三酸菜魚嘅經歷,我哋6個人食,就只係叫咗個2人份量嘅酸菜魚,2人份量係6個人都夠食,味道亦都幾有水準,但唯一嘅問題係花椒落得比較重手,如果大家唔太鍾意麻嘅感覺,就會覺得差少少,我哋仲叫咗口水雞加皮蛋,味道中規中矩,唔算太出彩,但整體而言,廚十三算係一間性價比高嘅餐廳🌟🌟🌟🌟🌟
2022-10-25
  • 老壇酸菜魚
2022-11-08 522 瀏覽
已叫了小份酸菜魚🐟(2人份量)$268,其實都好大份,食極都仲有🤪魚確實好味,無骨魚肉滑無腥味食得安心。酸菜湯底加少少麻辣,惹味。只是食極都是魚、蓮藕片、豆腐及金菇,真食到有d悶🙈有另加粉絲,但已無Quota加其他餸食🫣。最愛的油條又無晒😣下次兩人來食食lunch較好,1人酸菜魚餐份量$88其實已夠我倆Share,另再加其他美食會較豐富😋廚十三老壇酸菜魚🐟都多分店,現有7間分店,之前試過銅鑼灣及天后,都幾好。#飲食情侶🥰#MagicCherry攻美食😋#MagicRaymond食好野🫰

#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻美食😋
#MagicRaymond食好野🫰

2022-11-05 318 瀏覽
小份酸菜魚大份到有啲嚇親 魚肉好滑 不過湯底唔夠酸唔夠辣 仲幾油下 以主打酸菜魚嘅店菜黎講有啲失望 不過真心大份 一大班人一齊食諗得過唔洗驚餓椒麻砵砵雞大概有十串左右嘅小食 乜都有同雞冇乜關係😂😂值得一讚係雞腳冇骨(唔諗點拆啦)但係牛𦟌硬過擦膠有啲驚

椒麻砵砵雞
2022-11-01 263 瀏覽
荔枝角真係唔多川菜,呢間酸菜魚算係唯一一間又坐得舒服又好食嘅。呢間酸菜魚起骨,起得好好,完全冇食到骨。除咗魚之外酸菜都好多,令我諗起大陸嗰間太二酸菜魚。不過價錢當然唔可以同大陸比。
2022-10-30 213 瀏覽
D2 Place係個有好多文創同埋精品嘅地方,呢日過嚟行完市集睇完戲之後,我地就直接喺商場搵嘢食,見依家天氣涼涼地,食酸菜魚暖笠笠就啱哂啦,我地兩個人嗌左一個酸菜魚同埋一碟炒窩筍絲一齊食老壇酸菜魚午市同埋晚市包嘅配料係唔同,晚市包嘅配料會少啲,包左金菇同埋豆腐,其他配料就要加錢去加,我哋另外加咗兩碗飯,上到枱見到個份量真係嚇親,大家同隔離碗飯對比下就見到有幾大碟,呢個係兩個人份量但我哋食極都仲有,魚片好滑冇腥味,但係有時會有啲細骨,食嘅時候要小心啲,小辣唔算好辣亦都好夠酸,仲有好多蓮藕片包埋,食完真係好飽清炒窩筍絲唔記得咗影相,份量唔算好多,但係味道唔錯,炒得好翠綠好清甜,面頭有啲辣椒絲但係其實冇辣味#foodie #荔枝角美食 #D2Place #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

清炒窩筍絲

2022-10-15 240 瀏覽
Lunch時段相對其他餐廳叫做唔太多人🤨2次都唔洗等位第一次食時真係真係覺得好驚喜,2人餐都好大盤😂就黎大過張枱🤣湯底偏酸同偏淡小辣都唔辣的🤣魚份量唔多,都好夠滑,但某d會有腥但都可接受😊配菜有:金菇,蓮偶片,豆腐,米線 (可轉白飯)Menu上d名好攪笑😂大小油條幾得意,以為係油炸鬼d fd🤣, 但食落口係甜身的,仲有d香草味道🤨酥炸無臉男其實係炸豬肉條但味道好鹹同好un🥲整體黎講,雖然唔係好impressive, 但如突然好想食酸菜魚 都會到去的☺️
Lunch時段相對其他餐廳叫做唔太多人🤨
2次都唔洗等位

第一次食時真係真係覺得好驚喜,2人餐都好大盤😂
就黎大過張枱🤣

湯底偏酸同偏淡
小辣都唔辣的🤣

魚份量唔多,都好夠滑,但某d會有腥但都可接受😊
配菜有:金菇,蓮偶片,豆腐,米線 (可轉白飯)

Menu上d名好攪笑😂
大小油條

酥炸無臉男
其實係炸豬肉條
但味道好鹹同好un🥲

近年興起一股酸菜魚潮,唔少中菜餐廳,甚至乎米線舖,紛紛都加入了酸菜魚菜式😂😂但講到令我印象最深刻嘅,一定係呢間!已經多次回訪😍午市一人餐一百蚊有找,會送一罐汽水😆😆環境寬敞,兩個人食都被安排坐四人座位,因為餐廳無乜二人座位😂·1️⃣酸菜魚米線($88)可選米線(配料有金菇、豆腐、藕片)/白飯(配料有金菇、豆腐、粉絲),酸菜魚肉質嫩滑,無骨無腥味,份量超多🤤🤤米線好彈牙,湯底酸酸辣辣,非常惹味😚食晒成碗真係會好飽🤣·2️⃣正經的雞被撕($98)類似麻香手撕雞,雞肉嫩滑不鞋口,撕得夠幼細,索盡麻油和辣油的香味🤤
1️⃣酸菜魚米線($88)
2️⃣正經的雞被撕($98)
2022-09-04 379 瀏覽
不過不失的一餐晚宴👌土豪級酸菜魚:碟大盤大,份量可以,應該係正常水準,魚鮮嫩入味,唔腥,整體無太大驚喜,加左兩份寬粉&粉絲,尚算入味,始終入座都係為左食佢,OK啦😋棒棒雞:辣味足夠,份量一般🤏正經的雞被撕:可走辣,小朋友之選,還可以🤟傷心涼粉:一般啦,無乜味,真係有啲傷心😔雨露均沾:外脆內軟,口感一流,紅糖醬汁味道唔錯😌整體無乜驚喜,價錢感覺稍高,食品款式效少,適合朋友聚會及情侶🤗,不太建議一家大小前往😅

土豪酸菜魚

不過不失的一餐晚宴👌
棒棒雞:辣味足夠,份量一般🤏
正經的雞被撕:可走辣,小朋友之選,還可以🤟
傷心涼粉:一般啦,無乜味,真係有啲傷心😔
雨露均沾:外脆內軟,口感一流,紅糖醬汁味道唔錯😌

2022-09-04
土豪酸菜魚
  • 酸菜魚
2022-08-29 284 瀏覽
Hot & Sour Fish (酸菜魚)is one of my favourite Sichuan cuisine 😋🌶 This restaurant comes with the flexibility on the size portions & the level of spicy.  You can add in different side dishes & toppings😌 Too full for two lady I would say….😛
2022-07-26
  • Hot & Sour Fis
2022-08-19 419 瀏覽
午市又係一行4人, 其實係可以每人叫一個中午套餐。但係大家都想一齊食, 加多啲配菜咁。最後就叫左個土豪份酸菜魚$598仲叫左麻辣砵砵雞$98 麻辣砵砵雞$98就係有好多唔同既肉同菜串起放係麻辣汁到, 都好食但可以再濃味少少。 土豪份酸菜魚$598一黎到我地真係驚左, 因為真係好大份,我地好驚食唔哂。好足料, 有充足既酸菜同豆卜, 魚肉都有勁多, 肉質好鮮好滑, 係辣味弱左少少。食酸菜魚真係要配寬粉, 真係好又好食, 呢度既寬粉係透明個種,正。
午市又係一行4人, 其實係可以每人叫一個中午套餐。
但係大家都想一齊食, 加多啲配菜咁。
最後就叫左個土豪份酸菜魚$598
仲叫左麻辣砵砵雞$98

麻辣砵砵雞$98

土豪份酸菜魚$598

一黎到我地真係驚左, 因為真係好大份,
我地好驚食唔哂。
呢間餐廳已經食過幾次 質素無以前咁好 以前食真係無骨 湯底好正(可以飲) 雖然細份都要大概$350 偏貴叫左份細份酸菜魚🐟 細份都好大碟 配料都比得好足 2個人食絕對夠飽魚的質素一般 餐廳標榜無骨魚 但食3夠 都會有一夠有骨 所以小朋友食要注意!🙅🏻‍♀️👦🏻👶🏻有骨唔緊要 肉質很滑 但係有一半魚好大魚腥味👎🏻 本人就好鍾意食魚 都唔怕腥 但佢味道係腥臭腥臭咁 應該係唔新鮮個湯底都有d油 食完腸胃唔太舒服😵(應該係個人問題)再點左份清炒萵筍同無臉男(小酥肉)味道還可以  👌🏻清炒萵筍個人覺得比得多左油 (每條都油淋淋😖😖)如果比呢個價錢係呢個質素 我會揀其他 失望☹️
有骨唔緊要 肉質很滑 但係有一半魚好大魚腥味👎🏻
個湯底都有d油 食完腸胃唔太舒服😵(應該係個人問題)
再點左份清炒萵筍同無臉男(小酥肉)
如果比呢個價錢係呢個質素 我會揀其他 失望☹️

2022-08-11
2022-07-18 506 瀏覽
記得以前仲會上深圳食太二酸菜魚,雖然要排好耐隊,但真係好好食😭😭😭 而呢間我覺得都有太二8成好食,係香港算係比較好食既酸菜魚🤤🤤時不時都要食下頂癮😈其實佢份量都好多,叫一大盆兩個人食都好夠,唔夠仲可以加配菜小食😛😛😛佢用既魚無鱸魚,肉質好嫩滑又唔多骨,出面出怕食到又霉又多骨既魚😢個湯夠酸又夠辣,非常開胃,令人一啖接一啖食唔停😋隨餐可以跟配白飯或米綠。而酸菜魚中仲會有少量金菇,蓮藕, 全部都吸收到湯既精華😝

2022-06-28 609 瀏覽
同事帶在下去吃酸菜魚因為不知道自己今天的食量所以我們選擇只點單人餐 $88加點一份 十三涼粉 $48還有一份 雞腳趾先吃小食 吃了點後主餐就到沒想到超大的一碗一人份會不會有點吃不消 😅幸好沒有點2人餐不然就過飽了 還可以留到明天做早餐大大的一盤上來光看已經有堆魚肉片放面辣椒 酸菜 泡椒粒 花椒等等很多配菜初時會覺得米線只有兩束夾著夾著就會發現夾極都有 好大碗好扺食不只料足麵多更味道夠有酸味又有辣度 麻感做到很好的平衡鮮香開胃 味重而不膩魚片滑溜 湯底惹味 香氣濃誘人十三涼粉口感冰爽更幼身的樣子使它更容易吸收汁醬小食配一份酸梅湯除了本身的酸甜開胃外更能中和酸菜魚的麻辣感👍
同事帶在下去吃酸菜魚
因為不知道自己今天的食量