2024-04-03 73 瀏覽
我最近光顧了一家名為"帽子咖啡"的咖啡店,並想與大家分享我的食評。這家咖啡店給我留下了深刻的印象,不僅因為咖啡的美味,還因為它的獨特裝潢和令人驚豔的拉花技巧。🫶🏻🫶🏻🫶🏻首先,讓我談談咖啡的味道。他們的咖啡豆明顯經過精心挑選和烘焙,每一杯咖啡都散發著濃郁的香氣。無論是濃縮咖啡、拿鐵還是卡布奇諾,每一口都帶給我舌尖的是濃郁而平衡的風味,令人陶醉。☺️☺️☺️更令我驚豔的是咖啡師的拉花技巧。他們以巧妙的手勢,在咖啡杯上繪製出精細的花紋和圖案。從簡單的心形到複雜的藝術創作,每一杯咖啡都是一幅藝術品。這些精湛的拉花技巧為咖啡帶來了視覺上的享受,使整個用餐體驗更加令人難忘。他為我們拉了火球鼠和小智比卡超!超美可愛!😍😍😍此外,咖啡店的裝潢非常獨特,營造出舒適和輕鬆的氛圍。舒適的座位、溫暖的燈光和舒適的音樂為我帶來放鬆和愉悅的感覺。整個空間設計簡潔而現代,呼應了咖啡店的品牌形象。最重要係佢嘅舖頭入邊播咗好多唔同以前日本動漫嘅主題曲!佢仲有播索斯機械獸同埋以前小智拎冠軍嘅寵物小精靈主題曲!超驚喜!超有童年感覺!😇😇😇總的來說,我對"又好味"咖啡店的食評非常正面。無論是咖啡的味道、拉花技巧還是獨特的裝潢,都

總的來說,我對"又好味"咖啡店的食評非常正面。無論是咖啡的味道、拉花技巧還是獨特的裝潢,都展現了他們對品質和細節的追求。我強烈推薦這家咖啡店,並期待再次光顧,品味更多美味的咖啡和享受愜意的用餐體驗。💯💯💯💯
2024-04-01
2024-03-22 78 瀏覽
Latte Art 💚點任何甜品,可以免費自選一個拉花公仔。如果唔嗌甜品,亦可以加$20自選拉花,或冇所謂既,可由咖啡師隨機☕️三角形牛角包🥐外形幾特別,都幾香牛油味。
Latte Art 💚

三角形牛角包🥐外形幾特別,都幾香牛油味。
2024-03-20 54 瀏覽
由細長大嘅西營盤由於多年位於非地沿線,一直冇大變化。長大後遷離忘區多年,到幾年前返到呢區工作發現唔少個體戶式cafe進註,呢間係其中之一。中午路過被小店白系簡約風吸引,註足望見有意粉餐便研究下是否值得下次試,店內空間不多大概可容6至8人。由於已是飯後順便看看有冇咖啡啱飲,一眼見到姜汁拿鐵覺得新鮮即試吓。我個人覺得係老羗汁,調上的烘焙咖啡順口,係好飲嘅。其他要第日再試!

我個人覺得係老羗汁,調上的烘焙咖啡順口,係好飲嘅。

其他要第日再試!
𦍑汁latte
𦍑汁latte
今日我地去左帽子咖啡飲返杯野飲因為上網睇到啲拉花畫得幾靚喎😍鋪面比較細,只有6個位,因為本身有人係入邊,等到係鋪頭關門前15分鐘先入到去🥲入到去都有好多擺設❤️佢地叫一款甜品就可以畫指定拉花(或直接+$20升級畫指定拉花),不過記得要叫有奶既飲品先畫到拉花架😛今次叫左Flat white、招牌千層酥及Cappuccino🤔Flat white揀左畫豆花細佬,飲落去好順滑,同埋飲極都仲keep到完整既拉花招牌千層酥好酥脆,唔會話好乾🤓Cappuccino哥哥揀左畫蛋黃哥😍畫得超靚呀!飲落去都好味道👅最後辛苦哂哥哥係閂門前10分鐘畫左兩個拉花比我地😂😂帽子珈琲 (西環)📍西環西營盤德輔道西294號寶立閣地舖
今日我地去左帽子咖啡飲返杯野飲
因為上網睇到啲拉花畫得幾靚喎😍

入到去都有好多擺設❤️

Flat white

招牌千層酥
好酥脆,唔會話好乾🤓

Cappuccino
哥哥揀左畫蛋黃哥😍畫得超靚呀!飲落去都好味道👅

最後辛苦哂哥哥係閂門前10分鐘畫左兩個拉花比我地😂😂

帽子珈琲 (西環)
📍西環西營盤德輔道西294號寶立閣地舖
2024-02-19 77 瀏覽
𝑀𝑎𝑑𝑒 𝑚𝑦 𝑑𝑎𝑦♡ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𝘩𝘢𝘵𝘪𝘴𝘵 🎩 西營盤一人咖啡店,最特別係咖啡師會係咖啡上畫圖案,Latte 系列的都可以畫到架!如果想指定圖案可唔可以加$20或者加甜品免費畫☺️我就揀左我最鐘意既阿美😆睇住咖啡師整既過程都好治癒🥰唔該晒🥹畫得好靚啊🥹真係唔捨得飲😆巴斯克蛋糕有原味或者焙茶味,我揀咗原味,不過稍嫌中間濕左啲。📍#帽子珈琲 (#西環美食 #西營盤美食)#西環 #西營盤 德輔道西294號寶立閣地舖
𝑀𝑎𝑑𝑒 𝑚𝑦 𝑑𝑎𝑦♡ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𝘩𝘢𝘵𝘪𝘴𝘵 🎩

📍#帽子珈琲 (#西環美食 #西營盤美食)
#西環 #西營盤 德輔道西294號寶立閣地舖
2023-12-21 168 瀏覽
啱啱去咗間咖啡店試佢哋嘅嘢食,起初我係被個拉花藝術吸引住眼球嘅👀,見到啲圖案畫得又靚又有心思,於是決定落單試吓。Rose red Cafe latte嘅顏色醒神,同埋個拉花真係令人賞心悅目,飲落去個咖啡香濃郁,而且啱啱好嘅甜,勁滿足!食物方面,我點咗個芝士炒蛋酥皮窩夫三文治,真係出乎意料地正!酥皮窩夫香脆得嚟又唔會太硬,炒蛋滑溜溜咁融入口中,同芝士嘅香味夾埋一齊,咬落去簡直係口感同味道嘅雙重享受👅。沙律菜配埋嚟食又新鮮又清爽,之後真係一滴都冇剩哂!揉合咗港式感覺同西式嘅飲食文化,感覺成個店都係好有人情味,小小嘅,但充滿暖意。下次轉過角仔,肯定要再嚟,想試下佢哋自家製嘅甜品仔,聽講都係勁吸引人㗎喇!就算坐唔到,拎杯好嘢走住飲都值得啦!🎉🍴💕

2023-11-25 147 瀏覽
—✍🏻極速畫公仔!! 雙開電話咁樣照住畫5分鐘左右畫完🤯 係畫得靚同神似然後杯🍵焙茶鮮奶($45)都係好飲嘅‼️嗌咗甜品嘅話 可以免費公仔拉花🍮三倍抹茶忌廉布丁($50)真實嘅抹茶味唔太甜膩酸酸嘅士多啤梨喚醒味蕾Panna Cotta 口感幼滑creamy唔實淨🥯Earl grey scone($25)伯爵茶味幾出 單食scone要再濕潤d先得所以適合搽返clotted cream一齊食—————————————帽子珈琲 lattehatist西環西營盤德輔道西294號寶立閣地舖
✍🏻極速畫公仔!! 雙開電話咁樣照住畫
5分鐘左右畫完🤯 係畫得靚同神似
然後杯🍵焙茶鮮奶($45)都係好飲嘅
‼️嗌咗甜品嘅話 可以免費公仔拉花
🍮三倍抹茶忌廉布丁($50)
真實嘅抹茶味唔太甜膩
酸酸嘅士多啤梨喚醒味蕾
Panna Cotta 口感幼滑creamy唔實淨
🥯Earl grey scone($25)
伯爵茶味幾出 單食scone要再濕潤d先得
所以適合搽返clotted cream一齊食
—————————————
帽子珈琲 lattehatist
西環西營盤德輔道西294號寶立閣地舖
西營盤咖啡店選擇真係多不勝數今次是為了帽子🎩先生latte art慕名而來雖然café 嘅食物、飲品都係由老闆🎩先生一人主理,但飲品食品種類都頗多~ 有多款自家製包類甜點、sandwiches、Croffle, 還有pasta!亦有自家珈琲賣最大💡spot light當然係手繪咖啡可選擇random由店主決定圖案或額外加多$20要求整自定圖案專程到來當然想要自定圖案´・ᴗ・`跟帽子先生說想要𝖫𝗂𝗇𝖺𝖡𝖾𝗅𝗅。^‿^。他建議要選Rose red Cafe latte全程觀賞住製作過程好治癒(◕‿◕)🎩先生由弄珈琲打奶來做好一個圖案初型~就馬上開始勾畫起來不消一會兩吓手勢成個圖案完成真係好有𝑡𝑎𝑙𝑒𝑛𝑡 👏🏻 食物配上『芝士炒蛋酥皮窩夫三文治』真的要一讚~全由店主新鮮製作酥皮窩夫好香脆非常美味炒蛋嫩滑加上芝士配搭👍🏻伴碟的沙律菜亦好fresh全份都俾我ko哂~🉐見到其他home made bakery都吸引下次回訪要試吓先\(@ ̄∇ ̄@)/店舖雖少但五臟俱全坐位只有數個但座係入面嘆個靚琲食個home made tea都係一件賞心樂事〜(^∇^〜)好有❤️用心製作的一家小店大家有時間都可以到店
西營盤咖啡店選擇真係多不勝數
今次是為了帽子🎩先生latte art
慕名而來

雖然café 嘅食物、飲品都係由
老闆🎩先生一人主理,但飲品
食品種類都頗多~ 有多款自家
製包類甜點、sandwiches、
Croffle, 還有pasta!亦有自家珈琲賣

最大💡spot light當然係手繪咖啡
可選擇random由店主決定圖案
或額外加多$20要求整自定圖案

專程到來當然想要自定圖案´・ᴗ・`
跟帽子先生說想要𝖫𝗂𝗇𝖺𝖡𝖾𝗅𝗅。^‿^。
他建議要選Rose red Cafe latte

全程觀賞住製作過程好治癒(◕‿◕)
🎩先生由弄珈琲打奶來做好一個
圖案初型~就馬上開始勾畫起來
不消一會兩吓手勢成個圖案完成
真係好有𝑡𝑎𝑙𝑒𝑛𝑡 👏🏻

食物配上『芝士炒蛋酥皮窩夫三文治』
真的要一讚~全由店主新鮮製作

店舖雖少但五臟俱全
坐位只有數個
但座係入面嘆個靚琲
食個home made tea
都係一件賞心樂事〜(^∇^〜)

好有❤️用心製作的一家小店
大家有時間都可以到店感受吓◉‿◉

Rose red Café Latte

芝士炒蛋酥皮窩夫三文治

Rose red Café Latte
芝士炒蛋酥皮窩夫三文治
  • RoseredCaféLatte
2023-08-27 165 瀏覽
店舖細小,只有6個位置左右,而係五臟俱全,pastries大部分自家出品。除左pastries, 亦有其他輕食/麵包/意粉,選擇比想像中多!試左酸種麵包配炒蛋蘑菇,略嫌炒蘑菇調味有啲重手😅另外叫左杯latte, 啡味淡口 容易入口。拉花由帽子先生自由發揮,睇住佢慢慢畫出圖案,都幾治癒😌 欣賞佢留意到顧客嘅小細節,畫出每位顧客獨一無二嘅咖啡👍🏻繼續支持小店,有heart有堅持嘅咖啡師

繼續支持小店,有heart有堅持嘅咖啡師
2023-08-23 227 瀏覽
呢日去開西區特登咇咗啲時間嚟西營盤探吓帽子先生🎩無見佢一排、帽子先生臉上掛住一貫嘅開朗笑容同友人老實不客氣點咗兩款公仔拉花俾佢忙吓😆再簡簡單單點咗幾款「飯前甜品」影吓相、吹吹水📸🔖 芒果拿破崙睇住酥皮新鮮出爐熱辣辣🔥酥皮之間夾住大大粒芒果肉真材實料🥭吉士打如果杰身一啲應該效果更加好🔖 3倍抹茶布丁🍮原味布丁成日食到🥚難得見到有抹茶味一於試吓🍵抹茶味道都幾濃郁天氣太熱比較易溶☀️上檯後要快快食喔🔖 Scone 推薦抹茶紅荳口味🍵上面嘅紅荳粒粒飽滿🫘同時又保留到一粒粒嘅口感🔖 Matcha Latte 🍵睇嚟獨角獸要修修條腰先得🦄️唔係就算「送你一對翼」都應該飛唔起呢😆🔖 Latte ☕️好有聲音嘅畫面!揸住支咪,完全表達到技安獨有嘅神韻🎤❣️ 公仔拉花+$20 (點甜品可免費Upgrade)畢竟小店係One Man Band 堂食又好、外賣又好、都要俾多少少耐性呢~

呢日去開西區
特登咇咗啲時間嚟西營盤探吓帽子先生🎩

無見佢一排、帽子先生臉上掛住一貫嘅開朗笑容
同友人老實不客氣點咗兩款公仔拉花俾佢忙吓😆

🔖 Matcha Latte 🍵
睇嚟獨角獸要修修條腰先得🦄️
唔係就算「送你一對翼」都應該飛唔起呢😆

🔖 Latte ☕️
好有聲音嘅畫面!
揸住支咪,完全表達到技安獨有嘅神韻🎤

❣️ 公仔拉花+$20
(點甜品可免費Upgrade)
畢竟小店係One Man Band
堂食又好、外賣又好、都要俾多少少耐性呢~
早餐
2023-07-18 115 瀏覽
香港有很多出色的人才,都被昂貴的鋪租拖垮了。在友人介紹下,今次試下帽子咖啡。店舖雖小,但性價比高,拉花十分精美。帽子Barista 用心制作每一杯咖啡,如果叫甜品,仲可以做指定的拉花。每當我同友人飲咖啡時,見到 hojicha latte☕️ 或者napoleon 🍰 時都會寄掛著海外的老友,靈機一閃,就請barista 畫她最愛的企鵝,憑🐧寄意啦!雖然等了很久,但人生何嘗唔係從來都需要等待呢?💤 💤 咖啡終於到手了,果然是一杯超越了咖啡的藝術品。拉花嘅精緻度簡直係嘆為觀止,完全唔捨得飲。每個人心𥚃都可能有掛念的誰,尤其是近年很多朋友都選擇了移民。掛念有好多種方式,當有人叫你勿念時,為何不可以好好掛住呢?而我就會選擇品嘗她喜歡的食物和飲料,帶著她的精神,努力地活好每一天!當大家感到疲憊無力時,不妨停一停去呢間小店嘆杯咖啡叉叉電!💪🏼

掛念有好多種方式,當有人叫你勿念時,為何不可以好好掛住呢?

2023-07-15
2023-07-06 107 瀏覽
前幾天休假去了接女朋友下班,順便在那邊吃晚餐。她帶我去了這家帽子珈啡,她說有時候她會跟同事來吃午餐,覺得蠻好吃的就帶我來試試看。店裡小小的幾個座位也蠻舒服的,可以聽著輕快的音樂吃飯聊天。我也認出了這裡的帽子先生,之前不知道在哪個報導看過他,哈哈!連雜誌都有訪問的,那應該東西是真的好吃喔~女朋友說她沒有很餓,所以她只點了一個Bagel配煙肉芝士。這個Bagel也蠻特別的,它的表面是有特別烤過的,所以有別於一舨的Bagel,吃下去第一口是脆的,然後裡面是才煙韌的,還真的第一次吃到這樣的Bagel, 很好吃!!我就點了個燒汁雞肉意粉,份量蠻多的唷~店家在煮的時候就已經聞到香味,令人垂涎三尺!雞肉很嫩又大塊,超適合我們這種食肉獸,而且沒想到燒汁跟意粉蠻配的,加上大量的黑胡椒碎,整個就是讓人吃不停口呀~之後女朋友又點了個甜點(果然女生都有兩個胃=。=)是士多啤梨窩夫+朱古力味的鯛魚燒,雖然我沒有很喜歡吃甜點,但我各吃了一口也覺得蠻好吃的,不會很甜,鯛魚燒也脆脆的,不錯不錯!總括來說這家的食物都很不錯,也很喜歡這裡的氣氛,帽子先生人也很好,是個很努力的年輕人,真的要多來支持他一下~
前幾天休假去了接女朋友下班,順便在那邊吃晚餐。
她帶我去了這家帽子珈啡,她說有時候她會跟同事來吃午餐,
覺得蠻好吃的就帶我來試試看。

店裡小小的幾個座位也蠻舒服的,可以聽著輕快的音樂吃飯聊天。
連雜誌都有訪問的,那應該東西是真的好吃喔~

女朋友說她沒有很餓,所以她只點了一個Bagel配煙肉芝士。
這個Bagel也蠻特別的,它的表面是有特別烤過的,
還真的第一次吃到這樣的Bagel, 很好吃!!

我就點了個燒汁雞肉意粉,份量蠻多的唷~
店家在煮的時候就已經聞到香味,令人垂涎三尺!
雞肉很嫩又大塊,超適合我們這種食肉獸,
而且沒想到燒汁跟意粉蠻配的,加上大量的黑胡椒碎,
整個就是讓人吃不停口呀~

之後女朋友又點了個甜點(果然女生都有兩個胃=。=)
是士多啤梨窩夫+朱古力味的鯛魚燒,
雖然我沒有很喜歡吃甜點,但我各吃了一口也覺得蠻好吃的,
不會很甜,鯛魚燒也脆脆的,不錯不錯!

總括來說這家的食物都很不錯,也很喜歡這裡的氣氛,
帽子先生人也很好,是個很努力的年輕人,
真的要多來支持他一下~
2023-06-27 64 瀏覽
位置西營盤一間小小咖啡屋,店家可以按你喜好去畫圖案在杯咖啡面上,可能環境不算大,與店家很好客很易溝通,可以與你分享咖啡等事。我建議你可試下蕃茄辣肉腸意粉,如喜歡辣的朋友也可以叫店家幫你加多些Tabasco,再配辣肉腸會好野味!! 簡單一小時飲杯嘢放鬆下是美事。
蕃茄辣肉腸意粉好味
蕃茄辣肉腸意粉好味
2023-06-26 51 瀏覽
上星期的某個平日因為休假,跟閨蜜來的西營盤閒逛,這區還蠻有一種遠離繁囂的感覺。逛著逛著看到這家看起來小小的帽子珈琲,被它明亮舒適的感覺吸引了進去。(這是店裡的小模型,真的跟店門外很像,哈哈)看到這些可愛的甜點後就決定要看這裡吃個下午茶,喝個熱朱古力奶,跟閨蜜來個悠閒的下午茶時光~PESTO BACON SCONE身為Scone愛好者的我怎麼受得了它們的引誘XD經帽子先生(店長)介紹下才知道原來這裡全部的甜點都是他自己手工製作的,也太厲害了吧@@"這個Scone外酥內軟,真的很好吃,我給9分喔!CROFFLE SANDWISH WITH EGGS這個看似夾餅的三文治顛覆了我的認知!一般我們吃的夾餅都是麵包的口感,但這個做成了酥皮的外層,咬下去是很香的牛角包般的感覺,非常鬆脆!再加上裡面陣陣的蛋香跟內餡(芝士/火腿/煙肉/雜菌),真的令人一試愛上!絕對推介大家會吃!HOT CHOCOLATE 帽子先生說怎麼樣的拉花都難不到他,那當然要請他畫我最愛的愛麗絲嘛~果然畫得超漂亮的!!STRAWBERRY MILLE FEUILLE最後還是忍不住再點了一個甜點XD千層酥很酥脆,咬下去要小心不要灑滿
(這是店裡的小模型,真的跟店門外很像,哈哈)
跟閨蜜來個悠閒的下午茶時光~
PESTO BACON SCONE
身為Scone愛好者的我怎麼受得了它們的引誘XD
也太厲害了吧@@"
這個Scone外酥內軟,真的很好吃,我給9分喔!
CROFFLE SANDWISH WITH EGGS
這個看似夾餅的三文治顛覆了我的認知!
一般我們吃的夾餅都是麵包的口感,但這個做成了酥皮的外層,
咬下去是很香的牛角包般的感覺,非常鬆脆!
再加上裡面陣陣的蛋香跟內餡(芝士/火腿/煙肉/雜菌),
真的令人一試愛上!絕對推介大家會吃!
HOT CHOCOLATE
帽子先生說怎麼樣的拉花都難不到他,
那當然要請他畫我最愛的愛麗絲嘛~
果然畫得超漂亮的!!
STRAWBERRY MILLE FEUILLE
最後還是忍不住再點了一個甜點XD
千層酥很酥脆,咬下去要小心不要灑滿桌喔~哈哈
酸酸甜甜的草莓跟吉士醬為這個下午畫下了完美的句號~

下次我們一定會再來的,
還有很多帽子先生做的甜點我也想吃耶~!
2023-06-25 49 瀏覽
經過西環,原本諗住入黎飲咖啡,但比甜品吸引,價錢又大眾化,所以食埋個Tea!士多啤梨格餅!朱古力醬加上雪糕、脆卜卜格餅,及新鮮士多啤梨, 冷熱交溶, 食落口一冷一熱, 口感非常特別, 最特別是朱古力鯛魚, 每天的味道都會不一樣! 燒汁雞肉意粉Cafe特色推薦主食之一,出面吃不到, 調味醬汁店主獨家調制,食落去甜甜地,燒汁的味道非常濃郁,但並不會太過油膩,雞肉非常嫩滑多汁。意粉也非常好吃,口感非常柔軟,而且吸收了燒汁的味道,讓整道菜更加美味。必點。Bagel 店主自制,個皮比一般的脆,話係特別整脆D令到口感好D!卡通拉花Latte、來圖就拉得出!士多啤梨拿破崙非常出色、口感酥脆、香甜,新鮮水果的甜味同吉士醬的豐富口感超夾。
經過西環,原本諗住入黎飲咖啡,但比甜品吸引,價
錢又大眾化,所以食埋個Tea!

士多啤梨格餅!

燒汁雞肉意粉

Bagel
店主自制,個皮比一般的脆,話係特別整脆D令到口感好D!

卡通拉花Latte、來圖就拉得出!