2021-09-24 1036 瀏覽
好多人話Mimosa啲拿破崙好食,唔該食咗帝苑嗰啲先講,無論味道,包裝,間舖頭嘅裝修,整潔度,賣相真係贏Mimosa同amigo一個銀河系買一百幾十蚊蛋糕就已經有個靚袋靚盒,我真係唔知Mimosa有啲乜嘢可以同佢比較。食咗一啖拿破崙蛋糕本應就覺得平平無奇,但係越食越覺得好味道,嗰啲吉士甜味適中,同嗰層酥皮簡直係絕配。士多啤梨都係新鮮,成個蛋糕都只係賣$58,絕對抵過Mimosa同Amigo嗰啲「拉极」「拿破輪」以及充滿鄙視惡形惡相嘅服務咖啡豆朱古力蛋糕亦都係非常之美味,底下嗰個曲奇餅先至係精粹鬆脆可口。蛋糕入面嘅朱古力醬亦都唔係太甜,最好撈埋底下的朱古力曲奇餅食買咁小野人哋仲要送埋三隻叉俾你,係邊度搵啊。加上閑日去買都有咁多人排隊證明唔係浪得虛名。雖然帝苑做咗咁多年啲裝修同衛生都好似新開舗一樣認真唔話得啦。你去Mimosa睇吓啲人點樣招呼你班衣食父母?當你「克依」咁歧視就會

2021-09-19 768 瀏覽
帝苑出名的蝴蝶酥~果然沒有令我失望😋對我來說是吃過最好吃的蝴蝶酥!盒內有很多塊!採用優質新西蘭麵粉和牛油製成🎀,不膩的牛油,口感鬆脆,讓人一口接一口🤤有機會會再試其他口味!!
預早好多order定 因為都知walk in好難買到好鬆脆 真係食過咁多個拿破崙最好味既一個D芒果又唔酸 好甜 同埋份量都好多 雖然佢好脆 不過切既時候都唔會話一切就好散切開之後 見到每層D吉士醬都吱得好有美感咁既價錢落講 我覺得係超哂班!
預早好多order定 因為都知walk in好難買到
好鬆脆 真係食過咁多個拿破崙最好味既一個
D芒果又唔酸 好甜 同埋份量都好多
雖然佢好脆 不過切既時候都唔會話一切就好散
切開之後 見到每層D吉士醬都吱得好有美感

咁既價錢落講 我覺得係超哂班!
2021-06-18
2021-09-05 646 瀏覽
月餅價格貴$338 一盒雙黃白蓮蓉但水準極普通 鹹蛋黃居然是硬身的!像咬膠一樣只有包裝美,那我不如買個盒算了環境:一如既往,餅店裝潢很美,頗有格調服務:一如既往,侍者服務水平頗高,有五星酒店水準再詳述一下月餅內容白蓮蓉的確是甜而甘潤,但基本上大部分連鎖月餅店都做得到蛋黃才是最大的問題,部份蛋黃油香重,解凍5秒漏油滿溢但是!一咬下去便知問題所在,太硬太乾了,別以為是微波爐的問題但如果不叮那蛋黃還更乾!似橡膠
月餅價格貴$338 一盒雙黃白蓮蓉

但水準極普通

鹹蛋黃居然是硬身的!像咬膠一樣

只有包裝美,那我不如買個盒算了

環境:
一如既往,餅店裝潢很美,頗有格調

服務:
一如既往,侍者服務水平頗高,有五星酒店水準

再詳述一下月餅內容

白蓮蓉的確是甜而甘潤,但基本上大部分連鎖月餅店都做得到

蛋黃才是最大的問題,部份蛋黃油香重,解凍5秒漏油滿溢

但如果不叮那蛋黃還更乾!似橡膠
2021-08-30 864 瀏覽
我所指的是tiramisu杯裝款,由當年30幾蚊,好似$38,食到現在$54元。某年生日時都買過磅裝,但還是喜歡吃這種,一人獨享的杯裝款。一經過尖東都心思思想買嚟食。轉眼間已經咁貴,要$54一件,真喺要嗒真每一口。我喜歡這種濕潤的口感。另外買了一盒蛋卷試.
2021-08-13 1030 瀏覽
芒果拿破崙,我淨係諗起呢間出色👍🏻咁多年一直keep 到水準⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢間餅店的芒果拿破崙既酥皮與吉士及芒果🥭層層質感豐富,幾種口感😋酥皮鬆化,香脆可口。拿破崙中間有好多層酥皮夾住吉士與芒果,由於吉士和芒果容易出水,會令到酥皮咬落冇脆口,部份餐廳做得唔好,更會令中層酥皮不脆又淋又硬,好似食普通餅底咁。果然冇令我失望,仍然係我心目中佔好高嘅位置🧡🍰🥰滿足💗幸福✨

果然冇令我失望,仍然係我心目中佔好高嘅位置🧡🍰🥰

滿足💗幸福✨

2021-08-12
20 分鐘 (外賣自取)
  • 芒果拿破崙
2021年8月2日 (星期一) 1:45pm  32°C 帝苑餅店設於酒店大堂,感覺高格調。其設計以重塑法式蛋糕店的獨有特色,店內典雅的法式裝修及溫和的木製天花營造寫意自在的氣氛。 提供多元化曲奇餅、西餅食品及多款酒類選擇。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。 為慶祝本人生日及酒店渡假,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$195.4 ( 原價:HK$222,恒生信用卡享有 88 折 ) 不用排隊 雜果拿破崙 - 香脆的千層酥皮夾著新鮮士多啤梨、紅桑子、藍莓及幼滑吉士忌廉,滋味無窮。 賣相梅花間竹,層層疊疊,每層均鬆脆無比,使人極度喜愛。當中水果新鮮,清甜美味,吃到停不了呢。果然榮登『全香港最好味的拿破崙』,確實當之無愧!【推介之選】❤❤❤ 柑橘柚子朱古力蛋糕 - 味道非常獨特,柚子味濃郁突出,酸中帶苦,苦盡甘來,而朱古力不算濃厚,不會甜膩。 意大利芝士蛋糕 - 屬於意大利名點提拉米蘇 Tiramisu,輕柔的蛋糕質感及濃醇的咖啡,撒上苦香可可粉,口感柔軟順滑。咖啡香氣撲鼻而來,且每啖都充滿奶油和慕斯,

2021年8月2日 (星期一) 1:45pm  32°C

提供多元化曲奇餅、西餅食品及多款酒類選擇。

店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。

為慶祝本人生日及酒店渡假,特地選擇此餅店。

不用排隊

雜果拿破崙

柑橘柚子朱古力蛋糕

意大利芝士蛋糕

意大利芝士蛋糕 - 屬於意大利名點提拉米蘇 Tiramisu,輕柔的蛋糕質感及濃醇的咖啡,撒上苦香可可粉,口感柔軟順滑。咖啡香氣撲鼻而來,且每啖都充滿奶油和慕斯,滑溜無比。整體來說,質素絕對屬高水準。【推介之選】❤❤❤

《 影 片 》:

💖 https://www.youtube.com/watch?v=agnW-JWuZm0 📽

《 環 境 》:

《 門 面 》:

【 溫 馨 提 示 】:

提供膠叉
2021-08-02
外賣自取
$98 (宵夜)
雜果拿破崙
意大利芝士蛋糕
雜果拿破崙 + 意大利芝士蛋糕 + 柑橘柚子朱古力蛋糕
囡囡話想食蝴蝶酥 ...儍爸放工就帶多了盒『帝苑酒店』餅店出品的雜錦蝴蝶酥返來,真是超驚喜 !!!除了原味的蝴蝶酥,還有朱古力、芝麻和抹茶味一次過嚐到四種口味的蝴蝶酥,完全滿足到我們幾隻為食怪 !!!鐵盒包裝,一盒有 24 塊蝴蝶酥原味和芝麻各有 8 塊,朱古力和抹茶味各有 4 塊一打開盒蓋就聞到牛油香原味蝴蝶酥烘至金黃色,上面撒上糖粒,入口鬆脆帶點焦糖甜香,不油不膩芝麻蝴蝶酥上面有很多的整粒的黑白芝麻吃起來更有口感,滿口芝麻清香,也冇咁甜膩青綠色的蝴蝶酥一看就知是抹茶味加入了宇治抹茶食起來有抹茶香,啱哂抹茶控囝囝啡色的朱古力蝴蝶酥,加入了厄瓜多爾的谷古粉和黑朱古力粒入口有醇厚濃郁的朱古力味,啱哂朱古力控** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
囡囡話想食蝴蝶酥 ...

除了原味的蝴蝶酥,還有朱古力、芝麻和抹茶味
鐵盒包裝,一盒有 24 塊蝴蝶酥
原味和芝麻各有 8 塊,朱古力和抹茶味各有 4 塊

一打開盒蓋就聞到牛油香
芝麻蝴蝶酥上面有很多的整粒的黑白芝麻
吃起來更有口感,滿口芝麻清香,也冇咁甜膩
青綠色的蝴蝶酥一看就知是抹茶味
加入了宇治抹茶食起來有抹茶香,啱哂抹茶控囝囝
啡色的朱古力蝴蝶酥,加入了厄瓜多爾的谷古粉和黑朱古力粒
入口有醇厚濃郁的朱古力味,啱哂朱古力控
2021-06-02
下午茶
2021-07-29 901 瀏覽
帝苑酒店啲西餅同蛋糕,真係冇得輸,必試芒果拿破崙,一年四季都咁多人訂,它每一層酥皮,都做得非常鬆脆,吉士醬香濃雲呢拿味,甜而不膩,再夾埋香甜新鮮芒果,一試難忘。
2021-07-19 917 瀏覽
細佬生日,今年特登買拿破崙同佢慶祝一直都覺得帝苑既拿破崙係最好食~今年既生日訂左個芒果拿破崙比佢 🥭 ~拿破崙有三層酥皮,最上面開始係芒果>酥皮>custard>酥皮>custard>芒果>custard>酥皮一切落去已經聽到鬆化酥脆既聲音~一啖食落口,有多重口感:首先係芒果既滑同清甜,之係就到酥皮既牛油香同鬆脆空氣感,再下一層就係濃厚既custard,好似puff入面既custard 一樣咁rich咁creamy,之後又食到鬆脆酥皮...呢個一層層layer by layer既口感,同埋豐富既味道,真係好好食~🥰🥰🥰帝苑既拿破崙永遠係我心目中既no.1!!🥳佢酥皮做得好出色,所以我都係佢蝴蝶酥既忠粉!另外tiramisu都好出色的~幾時都話女人有另一個胃放甜品~🤰🏻
細佬生日,今年特登買拿破崙同佢慶祝

帝苑既拿破崙永遠係我心目中既no.1!!🥳

佢酥皮做得好出色,所以我都係佢蝴蝶酥既忠粉!
另外tiramisu都好出色的~

幾時都話女人有另一個胃放甜品~🤰🏻
  • 芒果拿破崙
2021-07-12 840 瀏覽
今日母親大人生日。佢好鍾意食拿破崙。聽講帝苑酒店嘅拿破崙蛋糕好好食。所以上星期五就已經上網訂。喺訂嘅過程中我先喺open rice睇過有咩口味同價錢,然後再上網訂。然後發現上網訂$420, open rice 寫$390。而且網上係無士多啤梨味訂。覺得有啲奇怪就直接打去帝苑餅店問。(因為原先係打算訂士多啤梨,不過最後覺得鮮雜果個樣靚啲訂咗鮮雜果)帝苑餅店嘅電話係長期佔線中。打咗十幾廿次先至接通。佢哋真係好忙接電話嘅女服務員服務我覺得可以加強。因為我問點解上網無士多啤梨拿破崙訂。佢答我,唔係架,有架!我覆佢,我剛剛就係上網訂發現無所以先打唻問。佢再答我,唔係架,上網都有士多啤梨架。我話,真係無佢再答,咁可以電話訂都得。其實佢可以回答得好啲。。。最後我上網訂咗。而價錢方面佢回答open rice嗰個係舊價。到今日去拎,啲服務員同環境衛生各方面都好好,蛋糕好真係好好食好脆下次有屋企人、朋友生日都會再訂佢哋不過有樣不得不提,帝苑嘅師傅竟然寫錯字。。。身體健康個體字。。。我自己都無留意剛剛post相先睇到
佢再答,咁可以電話訂都得。
真係好好食好脆
下次有屋企人、朋友生日都會再訂佢哋
不過有樣不得不提,帝苑嘅師傅竟然寫錯字。。。
身體健康個體字。。。我自己都無留意
剛剛post相先睇到
鮮雜果拿破崙
2021-07-12
其他
鮮雜果拿破崙
  • 拿破崙
2021-07-02 712 瀏覽
Came to Fine Foods especially to get some palmiers cos I’ve been craving for them for sooooo long!!! They come in different combos - original, assorted, chocolate and matcha.Picked the 𝘼𝙨𝙨𝙤𝙧𝙩𝙚𝙙 one just to try all their flavours 😛😋 And all of them were SUPER GOOD!! Loved the chocolate ones especially cos it’s really rich!

Assorted  Palmiers
Assorted  Palmiers
  • 4 Assorted Butterfly Cookies
2021-06-28 4910 瀏覽
肥髀生日,訂咗尖沙咀酒店staycation,所以蛋糕揀左呢間出名餅店,早十多日訂餅,店面雖然不大,裝修華麗,雪櫃西餅賣相精緻,店員幫我開單,因想早點去酒店,要求早啲攞餅,店員都好好盡量安排!本來訂士多啤梨🍓蛋糕,點知訂左後囡囡講想食栗子🌰,我打電話去餅店問改款手續,原來店家可以接受電話改款(實在太令我窩心)攞餅當日是父親節前星期六,餅店內多客,店員有耐心招呼,很快就取好餅,店員會包好前向我展示才包,因轉款我有差額22元,揀多一件西餅,兩個餅盒店員主動加多一個環保袋比我方便拎,袋內又放左冰袋(窩心)服務令我滿意🥰👍🏼70%朱古力西餅($52)多出呢件餅做我哋嘅下午茶,賣相精緻貴氣,朱古力皮極美,入面慕絲滑,中央包鬆軟蛋糕,朱古力味極濃,濃中又分到層次,墊底嘅牛油餅正常,連唔喜歡朱古力味嘅肥髀都喜歡栗子蛋糕($398)留在晚飯後當甜品食,賣相其實較平實,值得讚是雪到晚上栗子茸依然極滑,而栗子味極濃,忌廉蛋糕忌廉極軟滑,蛋糕鬆軟,與栗子茸相間,難得是栗子茸、蛋糕、忌廉都不會過甜,士多啤梨又大粒又爽甜,整體好味!朱古力牌+金蠟燭都貴氣!無令人失望嘅蛋糕

70%朱古力西餅
朱古力西餅

無令人失望嘅蛋糕

2021-06-21
70%朱古力西餅
朱古力西餅
2021-06-13 1342 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗呢間餅店嘅蝴蝶酥出名就係人都知啦~ 今次有人帶咗呢間餅店嘅蛋糕切餅出現,睇下好唔好食先~🏆70%朱古力脆脆蛋糕呢個話明係70%朱古力,果然好濃郁,又唔係好甜,入面有香濃朱古力海棉蛋糕同埋杏仁脆脆餅底,好味!最like 呢個!🥈水果拿破崙我個人係好鍾意食拿破崙嘅酥脆口感,呢個千層酥皮真係又香又夠酥脆,牛油味夠香,個面有少少焦糖,夾住新鮮士多啤梨 + 藍莓同滑滑吉士忌廉,都好正!🥉Mascarpone忌廉藍莓撻底部係牛油脆撻皮,可能隔咗一陣食呢... 口感唔夠鬆,mascarpone 忌廉芝士都好幼滑,上面仲有兩隻可愛鴨仔嘅白朱古力,雖然單獨嚟講都唔錯未至於太高質,然而相比之下就冇前面兩個咁好味啦~ 整體上3款都唔錯,令我有個開心下晝!
好味指數😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🏆70%朱古力脆脆蛋糕
🥈水果拿破崙

🥉Mascarpone忌廉藍莓撻

整體上3款都唔錯,令我有個開心下晝!
2021-06-11 1340 瀏覽
同男朋友去尖沙咀帝苑酒店Staycation,梗係要順便去帝苑餅店買件cake chill下🙈🤪(入住酒店既房客喺帝苑餅店買野仲會有85折,所以計返其實都抵🤣)男朋友仲笑:「一件cake都用個盒包得咁靚!好奢華啊🤣🤣🤣」由於之前已經試過無數次芒果拿破崙,所以今次想試下新野,最後我地試左呢個「Mango Tea Roll」$54,(85折後既價錢係$45.9)聽到店員介紹話係芒果+普洱茶既卷蛋,覺得幾特別,決定一試🤪!芒果搭配普洱茶既奶涷咁,又真係幾特別,幾好食,唔太甜,同男朋友share啱啱好🥰
同男朋友去尖沙咀帝苑酒店Staycation,
梗係要順便去帝苑餅店買件cake chill下🙈🤪
(入住酒店既房客喺帝苑餅店買野仲會有85折,
所以計返其實都抵🤣)

男朋友仲笑:「一件cake都用個盒包得咁靚!
好奢華啊🤣🤣🤣」

由於之前已經試過無數次芒果拿破崙,
所以今次想試下新野,
最後我地試左呢個「Mango Tea Roll」$54,
(85折後既價錢係$45.9)
聽到店員介紹話係芒果+普洱茶既卷蛋,
覺得幾特別,決定一試🤪!
Mango  Tea  Roll  芒果普洱茶卷蛋

芒果搭配普洱茶既奶涷咁,又真係幾特別,
幾好食,唔太甜,同男朋友share啱啱好🥰
2021-06-10
Mango  Tea  Roll  芒果普洱茶卷蛋