我第一次試新疆菜 覺得幾特別 聽到員工講 廚師係新疆人 所以應該幾正宗👀如果鍾意羊肉幾人一定會好開心 餐牌大部分都係羊肉!估唔到羊肉咁多唔同既菜式 就連甜品都係用羊奶整🍮回顧率有100% 下次想試下佢個番茄羊肉拌面 ($55) 首先個麵係超級彈牙、煙韌 超級有咬口 同埋彈牙 應該係手打的 我超級喜歡 唯獨係覺得麵條有少少太長😛 番茄底都幾香 配埋大量洋蔥、野菜、蒜頭 重點係羊肉 切成粒粒 羊肉唔酥 反而令到個麵既味道更加豐富🥳😍 味道:🤍🤍🤍🤍.5/5 📍巴依餐廳 (西環)地址:西環西營盤水街43號地舖
我第一次試新疆菜 覺得幾特別
聽到員工講 廚師係新疆人 所以應該幾正宗👀
如果鍾意羊肉幾人一定會好開心 餐牌大部分都係羊肉!
估唔到羊肉咁多唔同既菜式 就連甜品都係用羊奶整🍮
回顧率有100% 下次想試下佢個

番茄羊肉拌面 ($55)

味道:🤍🤍🤍🤍.5/5

📍巴依餐廳 (西環)
地址:西環西營盤水街43號地舖
番茄羊肉拌面
番茄羊肉拌面
2024-01-30 1587 瀏覽
巴依餐廳 📍:西環西營盤水街43號地舖🚗:香港大學地鐵B1出口 步行6分鐘📞:+852 2484-9981💲:~HKD170/head for dinnerFood quality✔️:原味酸奶👌🏼:涼拌豆腐、烤羊腿、乾燴四季豆、大盤雞、刀削麵(跟配大盤雞)總結:🤔一間頗出名但我覺得言過其實嘅新疆菜館 食物幾乎都迎合哂香港人口味 冇咩正宗地道風味 如果好似我咁喺大陸食過惹味嘅新疆菜會幾失望下🥲🤔嚟到當然要叫招牌嘅烤羊腿 umm佢唔講係招牌都猶自可 係招牌真係太平淡無奇 不過佢已經喺叫咗嘅五款中最ok嗰款 如果真係要食呢間 唯二推薦嘅呢個同酸奶👌🏼🤔另外叫咗嗰大盤雞跟埋刀削麵 嗰味好普通咁將啲雞混喺嗰辣醬度 味道好平常雞都冇話特別嫩同滑 力削麵混埋喺啲平平無奇嘅醬都係平實派🙊🤔涼拌豆腐同乾燴四季豆都係我自己喺屋企隨便整都整到嘅水平 非常平實🙆🏼‍♀️🤔見網上都有唔少人話員工態度差 今次我又冇感覺到 但冇咩服務就真嘅🤔好多hku 學生幫襯 價錢呢個質素嚟講就偏貴 但以同區比都算平嘅🤣😋成餐最推薦係原味酸奶 真係有喺大陸飲嘅感覺 但作為一個愛酸嘅人都覺得佢酸過頭 未必係人人受到✊🏼
巴依餐廳

Food quality
✔️:原味酸奶

總結:

2023-12-02 2050 瀏覽
家人聚餐,揀咗呢間老爺一直好想食嘅巴依餐廳6大1小坐係餐廳最入梳化位,唔算好大但人流超旺烤羊腿👍🏻皮脆肉嫩,加少少孜然已紅好惹味羊肉餃子😞胡椒粉重手咗,掩蓋咗羊肉同餡料嘅味道蕃茄蛋拌麵🤨蛋嘅調味咸咗啲,但蕃茄又無乜味中和番,麵條煙韌彈牙整體嚟講不過不失,鍾意羊嘅朋友可以試吓
家人聚餐,揀咗呢間老爺一直好想食嘅巴依餐廳
6大1小坐係餐廳最入梳化位,唔算好大但人流超旺

烤羊腿👍🏻皮脆肉嫩,加少少孜然已紅好惹味
羊肉餃子😞胡椒粉重手咗,掩蓋咗羊肉同餡料嘅味道

整體嚟講不過不失,鍾意羊嘅朋友可以試吓

羊肉餃子
2023-11-25
2023-10-19 2111 瀏覽
新疆羊肉盛宴,大飽口福!菜式不多,但充滿外域風味,值得一試。店員親力親為,落力推銷,令顧客賓至如歸。但千萬不要自滿,繼續努力!建議與三五知己共聚一堂,大快朵頤,把酒言歡,別當孤獨的美食家!
手抓肉
在繁華的西環區域,有一家以🐥新疆菜為主打的餐廳,名為「巴依餐廳」。這裡擁有令人難以忘懷的新疆風味💪,豐富的菜單以及獨特的烹飪風格,讓食客能夠在這裡品味到地道的大盤雞和其他美食。本次食評將帶您深入探討「巴依餐廳」的特色👅,尤其是他們的招牌菜——大盤雞🥣🐔。「巴依餐廳」最受歡迎的新疆風味代表,毫無疑問就是大盤雞。大盤雞是新疆菜中的經典之作🔥,以其獨特的香料和烹飪方法而聞名。這道菜的名字很貼切,因為它通常是在一個巨大的平底鍋中烹製的👅,整個過程都充滿了視覺和味覺的享受。 在「巴依餐廳」,他們的大盤雞絕對不會讓您失望。首先,讓我們談談這道菜的味道🥢。大盤雞的調味料包括各種香料,如孜然、紅椒粉、肉桂和花椒等,這些香料賦予了雞肉和土豆獨特的風味。您可以期待一種微辣但不過分的滋味,以及香料的多層次風味🔥。而大盤雞中的雞肉🐔則經過適當的處理和烹煮,保持了肉質的嫩滑和多汁。雞肉和土豆吸收了所有的香料風味,讓您每一口都能感受到新疆的美食文化🥄。再加上新鮮的番茄和洋蔥,這道菜味道更加豐富。在「巴依餐廳」,他們的大盤雞盛在大而深的碟子中呈現出令人印象深刻的擺盤。,這次我買的外賣就分為兩個盒。無論如何,這道菜的

「巴依餐廳」最受歡迎的新疆風味代表,毫無疑問就是大盤雞。大盤雞是新疆菜中的經典之作🔥,以其獨特的香料和烹飪方法而聞名。這道菜的名字很貼切,因為它通常是在一個巨大的平底鍋中烹製的👅,整個過程都充滿了視覺和味覺的享受。 在「巴依餐廳」,他們的大盤雞絕對不會讓您失望。首先,讓我們談談這道菜的味道🥢。大盤雞的調味料包括各種香料,如孜然、紅椒粉、肉桂和花椒等,這些香料賦予了雞肉和土豆獨特的風味。您可以期待一種微辣但不過分的滋味,以及香料的多層次風味🔥。而大盤雞中的雞肉🐔則經過適當的處理和烹煮,保持了肉質的嫩滑和多汁。雞肉和土豆吸收了所有的香料風味,讓您每一口都能感受到新疆的美食文化🥄。再加上新鮮的番茄和洋蔥,這道菜味道更加豐富。在「巴依餐廳」,他們的大盤雞盛在大而深的碟子中呈現出令人印象深刻的擺盤。,這次我買的外賣就分為兩個盒。無論如何,這道菜的份量十分豐富,適合多人共享。大盤雞的外觀也很吸引人,濃郁的紅色和香料的香氣讓人垂涎欲滴。除了味道和份量,「巴依餐廳」的大盤雞還有一個特別之處——食材的質量。他們選用優質的雞肉和新鮮的蔬菜,確保每道菜都是美味和營養的結合。這種對食材的堅持使得他們的大盤雞🐔在品質上脫穎而出💥。

新疆大盤雞的文化知識
要真正欣賞大盤雞🥢,了解其背後的文化是很重要的。這道菜起源於新疆,是維吾爾族等少數民族的傳統美食之一。大盤雞的名字來自於它烹製的工具,一個大而深的平底鍋,稱為「大盤」🥄。這種烹飪方式源於古代絲綢之路上的馬帳帳篷,人們在那裡使用大盤來烹製食物🥄。大盤雞的烹飪過程通常需要一些時間,因為需要讓雞肉🐔和香料🥢充分融合。這也是這道菜受到歡迎的原因之一,因為它代表了緩慢烹飪和品味的文化價值觀🥢。它還反映了新疆地區多元的飲食文化🔥,融合了中亞、中東和中國的元素💥。

最後想講, 無論是大盤雞🐔的獨特風味,還是與新疆美食文化相關的歷史和傳統,「巴依餐廳」都值得一試。希望您在這裡度過一個美味的用餐體驗,品味新疆的風味之美。
2023-08-13
生日
  • 大盤雞
2023-07-27 2363 瀏覽
絕不失望之前睇評價,巴依餐廳的食物如何難食,令人失望,服務態度如何差,不值幫襯。上星期,我和朋友只抱著不防一試心態,結果:食物及服務態度令人驚喜, 性價比絕對高。手抓羊、羊肉串、羊肉餃、羊肉清湯,美食當前,咁正嘅佳餚,當然要加支冰凍啤酒朋友們一起大杯酒大塊肉,非常盡興。當然,我地係依足餐廳用膳時限規定,得2粒鐘, 雖然時間很短,但食得非常開心。平時不會寫留言的我,今次要破例了總之一句:I will be back
絕不失望
朋友們一起大杯酒大塊肉,非常盡興。
平時不會寫留言的我,今次要破例了
總之一句:I will be back

• 手抓羊
  • 烤羊肉串
  • 羊肉餃
2023-06-30 2104 瀏覽
第一個。烤羊肉串。炸完之後。再辣兩辣,燒兩燒上色。做出來好干身。完全冇肉汁。相當於軟身的羊肉干。第二個。風味羊排,上粉炸的。又係干淨淨,肉身冇汁。唔識用文字形容自己食緊乜。羊肉湯。喊+少少羊味既湯。毫冇特色。總結整間餐廳不是新疆菜。
2023-06-30
2023-06-29 2228 瀏覽
巴依餐廳係港大附近的老牌羊肉店,名氣鼎盛,店員唔憂做。試完之後覺得質素平平,決定為民除害😀平日傍晚6:15pm黎到,已有唔少枱客,夜啲仲需要排隊。今次都試咗唔少菜式,味道不驚艷,價格偏高,甚至乎坊間的羊肉店質素亦比佢好。烤羊腿 $368(需預訂)賣相吸引,但食落完全唔掂😢好似煲湯肉咁鞋口。羊什湯 $150普通,多羊什,冇乜羊味。酸辣土豆絲 $58土豆絲爽口,但酸味過重,搶晒辣味。羊肉薄皮包子 $180所謂羊肉包子,即係羊肉餃,一籠15隻。算係所有入面最好食嘅,羊肉味比烤羊腿重,有唔少湯汁。唯獨麵粉皮整得唔太好食。新疆拌麵(細)$60其實份量都唔少下,性價比高。麵條幾彈牙,唔錯。但味道略嫌不夠濃,有啲到喉唔到肺。同埋竟然係配豬肉而唔係羊肉😂酸奶 $30呢個OK,偏酸,鍾意乳酪嘅人可以一試。杏仁羊奶凍 $30細細盒,又唔好食。完全冇羊奶味,普通杏仁布甸一個😂

烤羊腿 $368(需預訂)
賣相吸引,但食落完全唔掂😢好似煲湯肉咁鞋口。

羊什湯 $150
普通,多羊什,冇乜羊味。

酸辣土豆絲 $58
土豆絲爽口,但酸味過重,搶晒辣味。

羊肉薄皮包子 $180

新疆拌麵(細)$60

酸奶 $30
呢個OK,偏酸,鍾意乳酪嘅人可以一試。

杏仁羊奶凍 $30
細細盒,又唔好食。完全冇羊奶味,普通杏仁布甸一個😂
羊什湯
羊肉包子
酸辣土豆絲
新疆拌麵
杏仁羊奶凍
羊肉包子
你係咪鐘意羊肉呢?如果係,咁你一定要去西環嘅巴依餐廳啦!巴依餐廳藏身喺水街的倔頭路,餐廳充滿著濃郁嘅新疆風情,秉承傳統烹調手法,將新疆菜味道地道地帶到香港,連續多年獲得米芝蓮推介。1️⃣風味羊扒 $168呢道菜外表平平但係味道一純羊扒炸得外脆內軟濃郁嘅肉香氣難以抗拒面上撒上孜然和香料襯托出羊扒嘅味道令人回味無窮呢道菜係一道令人著迷嘅佳餚絕對值得一試2️⃣熗苞菜 $48熗苞菜啖啖清甜炒出嚟口感爽脆加上辣椒,少少辣夠刺激3️⃣ 清燉羊肉湯 $50如果你係一個愛飲湯嘅人,清燉羊肉湯絕對係你嘅最佳選擇。湯底清香,清燉出嚟嘅羊肉口感軟嫩入味,有補身滋補功效。4️⃣ 杏仁羊奶 $30香滑滑,觸口即化,滋味濃郁,夠杏仁香。羊奶香濃不羶,My favourite ❤️❇️總結❇️價錢實惠,食物份量大食到真正的新疆味道晚上經常爆滿,建議提早預約
你係咪鐘意羊肉呢?如果係,咁你一定要去西環嘅巴依餐廳啦!

1️⃣風味羊扒 $168
絕對值得一試

2️⃣熗苞菜 $48
熗苞菜啖啖清甜
炒出嚟口感爽脆
加上辣椒,少少辣夠刺激

3️⃣ 清燉羊肉湯 $50
如果你係一個愛飲湯嘅人,清燉羊肉湯絕對係你嘅最佳選擇。
湯底清香,
清燉出嚟嘅羊肉口感軟嫩入味,
有補身滋補功效。

4️⃣ 杏仁羊奶 $30
香滑滑,觸口即化,
滋味濃郁,夠杏仁香。
羊奶香濃不羶,My favourite ❤️

❇️總結❇️
價錢實惠,食物份量大
食到真正的新疆味道
晚上經常爆滿,建議提早預約
2023-06-01 1411 瀏覽
今日經過朋友嘅介紹,佢話呢間餐廳嘅樣好特別,係新疆嘅味道,所以我同朋友放工專程過去,之前兩日前已經訂咗位,因為咁遠過去驚無位。入到去餐廳嘅時候已經爆滿晒所有嘅客人,而且佢地方比較偏僻,但係都有很多客人,而且坐滿了位置,出面嘅裝修好懷舊,裏面嘅吊燈好特別好復古,所以忍唔住影嗰張相,而且後面有一張好大嘅地圖作為擺設,我覺得好靚,本身想同朋友食個羊肉餃,但係因為一盤實在太多,佢又唔可以叫四粒,所以放棄咗,我同朋友兩個人點咗一個烤羊排,我覺得呢一間餐廳烤羊牌好香,係我食過咁多間烤羊嚟,講真係第一名今日味道好濃,而且啖啖肉,另外我哋叫咗個手抓肉份量非常之十足,佢每一淡都係好嫩肉,而且一啲都唔鞋口,但係我覺得有少少失色嘅就係,佢乜醬汁,只係俾咗一啲辣粉我哋,令我哋叫咗新疆老虎菜其實即係味道酸酸地,好似平時啲沙律咁,不過佢用青瓜同洋蔥做主要嘅蔬菜,最尾我哋嗌咗一個羊肉燉湯,我覺得呢個一啲都唔好味,但係有三舊羊肉,最尾叫咗一個羊奶做甜品,佢係杏汁嘅味道,本人覺得羊奶唔夠味,所以但係佢個口感好滑,所以總括嚟講其實我都覺得呢間餐廳好值得一試。
今日經過朋友嘅介紹,佢話呢間餐廳嘅樣好特別,
所以忍唔住影嗰張相,而且後面有一張好大嘅地圖作為擺設,
烤羊牌
相杏汁羊奶
  • 手抓羊肉
Cc
2023-05-15 1275 瀏覽
味道很一般 服務巨差我跟朋友6點過一點點去的,剛坐下來要點大盤雞,有個短頭髮很瘦的女店員就阻止我們,說什麼要我們7點半離開,大盤雞很費時間?!我沒理她還是點了,結果上來一盤像是剩菜重新熱一下那種溫度的,很難吃。有點了土豆絲,基本沒味道。酸奶還可以7點還不到店員就跑來開始趕我們走,叫我們打包,真的很討厭。最後結帳的時候,他們一口水都沒給我們,居然還收了一個人5塊錢茶水。真的拉黑,絕對不會再去了。比它家味道好的多了去了,服務也比它好,誰去它家找不痛快啊。而且還難吃死了
味道很一般 服務巨差
有點了土豆絲,基本沒味道。酸奶還可以

本人需要關注血糖飯前要食藥佢寫明收$5茶介枱面只得滾茶表明話要食藥可唔可以斟杯溫水?黑面話冇🤷🏾‍♂️咁我諗住自己出去買支水飲啦,由邊度枱面又寫住外來飲品包括汽水,唔係酒…每樽要收$50🤷🏾‍♂️我比$50來食藥再食飯?真係鬧佢都費事嘢食就可能我可能我叫唔啱啦真係一般般🤷🏾‍♂️不過佢呢個地段價錢為超貴,好又一餐,唔好又一餐嗰頭冇乜餐廳如果住嗰頭都方便嘅不過冇乜事就奉勸大家唔好啦你食好唔好食就見仁見智態度就大家睇返啲留言應該都唔係我一個咁講
本人需要關注血糖
飯前要食藥
佢寫明收$5茶介
枱面只得滾茶
表明話要食藥
可唔可以斟杯溫水?
黑面話冇🤷🏾‍♂️

咁我諗住自己出去買支水飲啦,
由邊度枱面又寫住外來飲品
包括汽水,唔係酒…
每樽要收$50

🤷🏾‍♂️我比$50來食藥再食飯?
真係鬧佢都費事

嘢食就可能我可能我叫唔啱啦
真係一般般🤷🏾‍♂️
不過佢呢個地段價錢為超貴,
好又一餐,唔好又一餐

嗰頭冇乜餐廳
如果住嗰頭都方便嘅
不過冇乜事就奉勸大家唔好啦
你食好唔好食就見仁見智
態度就大家睇返啲留言
應該都唔係我一個咁講
2023-05-06 913 瀏覽
第一次光顧,原打算星期五晚做晚餐,電話預約回覆無位,心念一動改為翌日星期六早一點下午6時吧!哈哈哈😂有位,說實話我們來目的就是品嚐新彊烹羊的味道,一開始除了開胃頭盤「新彊老虎菜」和「涼伴豆腐」,其他均是羊:羊羊羊,最後來客杏仁羊奶凍做個完美句號,雖然用膳時間只限90分鐘,我們一行人均吃得滿心歡喜,值得一讚的是客人雖多,但店舖員工服務均是一流。
第一次光顧,原打算星期五晚做晚餐,電話預約回覆無位
2023-05-06
  • 涼伴豆腐
  • 烤羊肉串
  • 新疆老虎菜
2023-04-25 867 瀏覽
位於西環水街,唔算太難搵,由上而下比較近,而由第三街上去就要行啲斜路同樓梯. 餐廳唔算大間,我哋26人都佔據咗大部分嘅座位,亦都要分開3張長枱嚟坐. 有啲食物要預訂,其他都可以即時落單. 訂位分兩個時段,六點或者七點半,咁我哋因為有人放工比較晏,所以訂咗七點半. 又可能因為我哋人多,所以訂位嘅同時要俾兩千蚊訂金,都算巴閉!今日預先訂咗四隻烤羊腿,烤羊串,羊肉薄皮包子,其他各人想食啲乜嘢就再叫! 7:45先至嚟個烤羊腿,之後等咗差不多半個鐘都未有第二個菜,但未夠8:15就話last order係8:30! 結果喺唔知食埋啲包同羊串夠唔夠飽嘅情況下,我哋張六人枱就加咗個手抓羊肉,酸辣土豆絲同埋羊雜湯. 另外隔離枱叫咗個大盤雞食唔晒,又拎咗過嚟俾我哋試吓!烤羊腿賣相唔錯嘅,不過可惜只係和暖,唔夠羊肉味而且唔入味,要靠啲有咸味嘅孜然粉嚟提鮮! 可惜! 烤羊串算係幾大串,可惜烤得過熟,羊肉粒死死實實,真係唔慌唔夠chewy😅羊肉包子反而有驚喜,最有羊味,而且包子餡料用咗小粒粒羊肉而唔係絞碎羊肉,所以口感唔錯,幾好味😋手抓羊話好有名,不過希望越大失望越高,真係好一般嘅貨色! 羊雜湯勝在夠熱辣辣味道
[巴依]位於西環水街,唔算太難搵,由上而下比較近,而由第三街上去就要行啲斜路同樓梯. 餐廳唔算大間,我哋26人都佔據咗大部分嘅座位,亦都要分開3張長枱嚟坐. 有啲食物要預訂,其他都可以即時落單. 訂位分兩個時段,六點或者七點半,咁我哋因為有人放工比較晏,所以訂咗七點半. 又可能因為我哋人多,所以訂位嘅同時要俾兩千蚊訂金,都算巴閉!

手抓羊話好有名,不過希望越大失望越高,真係好一般嘅貨色! 羊雜湯勝在夠熱辣辣味道亦都可以,似乎係羊味最濃郁嘅一個餸.

土豆絲,如果唔係睇餐牌都唔知道佢係有酸辣味道😅 反而係嗰個大盤雞味道都真係唔錯嘅,不過因為已經好飽所以只係試咗一嚿雞,一件薯仔同一小片闊麵.

食物質素同味道我都真係唔明點解會係米芝蓮推介🧐 個人覺得名過於實,服務態度一般,而且仲要加收每人$5嘅茶芥費添! 26人張單要大約八千五,平均每人$350! 一大班人去開心食係可以嘅,不過我應該都唔會再去幫襯囉!
2023-04-19 746 瀏覽
最近烤羊腿比不上以前的好食, 羊腿大了一倍多, 許多肥油, 肉質十分老, 騷味濃, 猜想不是餐廳一向所推廣的紐西蘭羊腿, 一問三不知, 來歷不明。服務態度不理想, 上啤酒不給杯, 要求了三次, 才給一個小茶杯, 服務員說沒有玻璃啤酒杯, 非常不專業。我們兩位進入後只許坐兩人用的小餐桌, 有如玩象旗的旗盆的大小, 要求坐卡位不被同意, 要多了幾個菜, 放不下, 非常狼狽。 到食完, 仍有三個卡位從未有客人。餐廳的規矩似乎十分重要。餐廳沒有什麼裝飾, 衛生條件非常一般。幾個月前做了一些推廣, 但由於食物的退步, 生意最近淡了。
最近烤羊腿比不上以前的好食, 羊腿大了
一倍多, 許多肥油, 肉質十分老, 騷味濃,
猜想不是餐廳一向所推廣的紐西蘭羊腿,
一問三不知, 來歷不明。
服務態度不理想, 上啤酒不給杯, 要求
了三次, 才給一個小茶杯, 服務員
沒有玻璃啤酒杯, 非常不專業。
我們兩位進入後只許坐兩人用的小餐桌,
有如玩象旗的旗盆的大小, 要求坐卡位不
被同意, 要多了幾個菜, 放不下, 非常
狼狽。 到食完, 仍有三個卡位從未有客人。
餐廳的規矩似乎十分重要。
餐廳沒有什麼裝飾, 衛生條件非常一般。
幾個月前做了一些推廣, 但由於食物的
退步, 生意最近淡了。