𓄶 𓄶 𓄶北角新開正宗成都麻辣火鍋「小龍焱」,位於北角老牌地標新光戲院隔壁,位置不難找到。店子走中式宮廷風格,牆上掛着色彩繽紛的川劇臉譜,很有特色。這裏主打麻辣火鍋,還有招牌火鍋配料「九仙宮」。𓇸鴛鴦自由鍋 $114客人可一次嘗試兩個不同口味的湯底。我們點了胡椒豬肚湯配番茄湯。胡椒豬肚湯非常出色,除了香辣惹味外,豬肚軟腍入味,而且份量很多呢。𓇸九仙宮 $186必點推介!一盤已經包括鵝腸、黃喉、巴沙鮮魚片、鴨血、牛丸、鮮毛肚、鮮蝦、珊瑚蚌和海帶苗,擺盤非常精緻,打卡一流。𓇸招牌手切牛肉 (小) $123𓇸精品雪花肥牛 (小) $76身為牛魔王的我點了兩款不同的牛肉。個人私心推薦「招牌手切牛肉」,的確牛味香濃,油脂均勻。𓇸蔬菜拼盤 $46 大刀青筍 $26 鮮藕片 $20蔬菜拼盤已包括幾款蔬菜和香甜粟米,不過我們喜歡吃萵筍和藕片,所以又額外再點。這裏的蔬菜很新鮮,沒有燶邊發黃的情況,粟米亦清甜飽滿。𓇸魚皮餃 $36好吃!煙靭餃子皮裹着滿滿的肉餡,這個價錢有八大顆也算公道。𓇸冰粉 $20其實吃成都火鍋最重要的環節就是冰粉!(笑清涼的冰粉配上火龍果肉、青提子乾和山楂粒等配料,清甜解膩。以清爽酸

𓄶 𓄶 𓄶

𓇸鴛鴦自由鍋 $114

𓇸九仙宮 $186

𓇸招牌手切牛肉 (小) $123
𓇸精品雪花肥牛 (小) $76

𓇸蔬菜拼盤 $46 大刀青筍 $26 鮮藕片 $20

𓇸魚皮餃 $36
好吃!煙靭餃子皮裹着滿滿的肉餡,這個價錢有八大顆也算公道。

𓇸冰粉 $20
其實吃成都火鍋最重要的環節就是冰粉!(笑
清涼的冰粉配上火龍果肉、青提子乾和山楂粒等配料,清甜解膩。以清爽酸甜的冰粉作結才是完美!

我們吃飯途中,聽到店員擊鼓聲音。原來是鄰座客人點了「牛運一條龍」,是一個大圓形板子盛載滿滿的火鍋配料,一出場氣勢磅礡!下次和多點朋友前來就點這個~

𓄶 𓄶 𓄶

2024-03-29
  • 招牌手切牛肉
2024-03-06 212 瀏覽
火鍋食材用料高質! 湯底辣得過癮!北角新開四川火鍋店---小龍焱餐廳環境光鮮, 牆上掛了幾個面譜做裝修, 更顯四川風味。湯底有辣有唔辣選擇, 辣嘅湯底仲可以自選辣度, 迎合港人口味。【三國無雙鍋 (牛油+2款湯底)】HK$116一次過品嚐三款湯底, 有濃郁香甜蕃茄湯底、清清地嘅高湯, 同埋揀咗惹味小辣湯底, 食到流哂鼻水, 辣得過癮。超推介【九仙宮】HK$186精選多款必食人氣火鍋食材, 款款好味有驚喜!有好嫩滑嘅巴沙魚、蝦、毛肚、鵝腸、超嫩滑嘅鮮鴨血、爽口桂花蚌、黃喉、海帶同埋彈牙多汁牛丸。牛丸係正宗潮汕直送, 香港好少可食到呢個質素, 一試愛上!【精品雪花肥牛】HK$76肥牛肥瘦分佈平均, 肉質鮮嫩。【新西蘭高鈣羊肉】HK$68羊肉沒有濃烈嘅羊羶味, 肉質嫩中帶少少爽筋。【精品五花肉】HK$43刀功了得, 切得透薄, 肥瘦平均, 食落不會過於油膩, 薄切令肉質食落嫩一d。【脆魚鯇片】HK$98脆魚鯇魚皮爽脆, 雖然魚片帶有幼骨, 但新鮮唔腥。還有免費任食生果
火鍋食材用料高質! 湯底辣得過癮!
北角新開四川火鍋店---小龍焱
餐廳環境光鮮, 牆上掛了幾個面譜做裝修, 更顯四川風味。

【三國無雙鍋 (牛油+2款湯底)】HK$116

超推介【九仙宮】HK$186

精選多款必食人氣火鍋食材, 款款好味有驚喜!

【精品雪花肥牛】HK$76
肥牛肥瘦分佈平均, 肉質鮮嫩。
【新西蘭高鈣羊肉】HK$68

羊肉沒有濃烈嘅羊羶味, 肉質嫩中帶少少爽筋。
【精品五花肉】HK$43

【脆魚鯇片】HK$98

脆魚鯇魚皮爽脆, 雖然魚片帶有幼骨, 但新鮮唔腥。

還有免費任食生果
題外話/補充資料: 額外收費: 醬油費HK$18/位; 茶位HK$5/位
2024-01-03
2024-02-29 194 瀏覽
𖤥 ⁎ 九仙宫$186 九宮格拼盤有九款食材 - 海鮮、肉類、蔬菜都有如果兩三個人嚟必點因為一碟份量太多好難試晒所有想食既配料九宮格就可以符合到呢個要求!有鮮甜嘅珊瑚蚌、嫩滑少見嘅鮮鴨血!鵝腸夠爽脆、沙巴魚和三隻蝦都幾鮮嫩黃喉和牛柏葉都好爽口仲有三粒彈牙爆汁牛丸呢🥹呢個價錢除返開每款都都$2X蚊咋~CP值高.𖤥 ⁎ 龍分天下鴛鴦鍋 $146講返個湯底先!見到酸菜魚湯底就必點有驚喜嘅係魚肉嫩滑而且冇骨啖啖都係肉另外仲有正常牛油風味呢度話係成都嘅口味都幾特別兩款湯底都比較重口味鍾意食得清淡啲嘅話其實都有其他選擇例如菇菌類湯底.𖤥 ⁎ 潮汕牛肉丸 $56𖤥 ⁎ 鮮鴨血 $46九宮格有幾款好鍾意所以返兜正常份量嘅特別係鮮鴨血本身見到鮮紅色都有啲擔心但係煮熟咗之後就發現同滷水鴨血好唔同鮮鴨血冇咁韌但依然彈口女仔好啱食㗎可以補充一下鐵質.𖤥 ⁎ 麻辣牛肉 $53𖤥 ⁎ 農家筍片王 $30𖤥 ⁎ 蓮藕 $20隨便揀咗幾款配料試吓都幾有驚喜喎麻辣牛肉入味嘅比較適合放喺牛油嗰邊個湯底至於筍片王出面真係好少食到之前有機會食過正宗農家菜就愛上咗筍呢個配料💕.𖤥 ⁎ 藍妹清啤(買一送一活動)$38呢款清啤就咁

𖤥 ⁎ 九仙宫$186
九宮格拼盤有九款食材 - 海鮮、肉類、蔬菜都有
如果兩三個人嚟必點
因為一碟份量太多好難試晒所有想食既配料
九宮格就可以符合到呢個要求!
有鮮甜嘅珊瑚蚌、嫩滑少見嘅鮮鴨血!
鵝腸夠爽脆、沙巴魚和三隻蝦都幾鮮嫩
黃喉和牛柏葉都好爽口
就愛上咗筍呢個配料💕
𖤥 ⁎ 藍妹清啤(買一送一活動)$38
呢款清啤就咁飲會覺得比較清淡
但係配重口味嘅火鍋又OK喎
反而可以去到油膩!
火鍋店成行成市要突圍而出唔簡單
呢間就在環境設計下手(華麗古色古香宮廷風)
就算坐位都非常寬闊(仿效古代嘅桌椅)
配料方面主打嘅九宮格
好適合幾口子想打邊爐又怕每份配料太多既朋友
而且材料都算幾新鮮上菜速度又快👍🏼
  • 九仙宮
這間火鍋店位於北角新光戲院附近位置好方便就腳 餐廳裝修走中國古代宮廷風 古色古香氛圍感十足🥢餐廳地方大好寬敞非常舒適 餐廳提供一系列有四川及成都特色的湯底🍲火鍋食材都新鮮有特色 店員小哥哥服務很好 還送我們小禮物🎁💕✨胡椒豬肚湯胡椒豬肚湯底重胡椒香 豬肚口感煙韌處理得很好 味道濃香微辣🌶️亦加入枸杞紅棗夠滋補 非常暖胃好適合冬天飲😋✨九仙宮以九宮格托盤擺盤好精緻😍集合九款新鮮食材 包括巴沙魚 鮮蝦 毛肚 鵝腸 鮮鴨血 牛肉丸 桂花蚌 黃喉及海帶苗🌱特別喜歡鮮甜又彈牙的桂花蚌 爽脆有嚼勁的黃喉👍🏻✨精品肥牛要了半份肥牛🥓肉類解凍做得好好 色澤粉紅都好新鮮 脂肪分布均勻👍🏻蘸上香濃芝麻醬一流✨精品肥羊羊肉片薄切不會很肥 羊臊味不重 肉質香嫩輕輕涮幾秒已經食得🐑💕✨鮮腐竹鮮腐竹份量好多 味道香濃豆香味 用來打邊爐特別鲜味 口感好軟滑不會硬📍小龍焱老火鍋 (北角)北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

✨胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯

✨九仙宮

✨精品肥牛

✨精品肥羊

✨鮮腐竹
鮮腐竹

📍小龍焱老火鍋 (北角)
北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
胡椒豬肚湯
鮮腐竹
2024-01-23 320 瀏覽
九仙宮賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧九仙宮包含九款精選食材,以九宮格托盤形式送上,擺盤精緻奪目,食材新鮮亮麗,打卡一流。🐧 最喜歡鮮蝦同埋鵝腸🥰 鮮蝦大大隻,已預先以竹籤串好,十分方便食用👍 食落爽滑彈牙,鮮甜又多汁,配搭酸酸甜甜的蕃茄湯底,鮮味更加突出👍鵝腸超級長極足料,食落零腥味,口感爽脆嚼勁十足,簡單在菌湯內白灼,滋味鮮甜又香口,必食推薦。鴛鴦自由鍋(小火鍋)🍅 蕃茄、🍄 菌湯味道:🐧🐧🐧🐧🐧雖然被命名為小火鍋,但湯鍋一點也不小,兩至三人一起淥野食還是綽綽有餘🥴 抵食必選👍蕃茄湯底濃郁酸香,十分開胃生津。菌湯散發著菇菌類的清香氣味,入口清淡怡人,不會蓋過食物本身的原汁原味,十分不錯。紅糖茲粑賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧茲粑新鮮炸起,外層金黃香脆,內餡軟糯煙韌,嚼感一流。沾上一旁附上的紅糖漿一起食,甘香又甜美,地道特色必試👍轟炸鰻頭賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧饅頭一口大小容易食🥴 炸得酥脆油香,但不會過份膩滯,十分不錯。配搭經典必備的煉奶一齊入口,奶香滿滿,甜美滿分,惹味必食。🐧❣️餐廳設有自助醬料區,客人可自由搭配喜歡的火鍋醬油❤️環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳採用中式宮廷風格設計,四

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鴛鴦自由鍋(小火鍋)

鴛鴦自由鍋(小火鍋
🍅 蕃茄、🍄 菌湯

賣相:🐧🐧🐧🐧

轟炸饅頭

轟炸鰻頭

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐廳設有自助醬料區,客人可自由搭配喜歡的火鍋醬油❤️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用中式宮廷風格設計,四處以中式劇目面具、掛畫、燈籠等古色古香的飾品作點綴,感覺典雅又華麗。

座桌同樣仿效中式古代桌椅設計,風味十足,位置寬闊舒適,多人聚會也不會狹獈👍

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❤️結語:九仙宮豐富又美觀,打卡享用一級棒❣️

九仙宮
鴛鴦自由鍋(小火鍋)
轟炸饅頭
2024-04-26 13 瀏覽
一年四季都要打邊爐 仲要食麻辣火鍋先過癮🔥必食九宮仙,包括9款食物,有:巴沙魚、鮮蝦、鮮鴨血、毛肚、桂花蚌、鵝腸、牛肉丸、黃喉同海帶 。麻辣湯底辣得好過癮,香麻十足🌶不過呢間唔係放題食法,單點咁叫,無咁盡興~店舖裝潢宮廷風,傳菜嘅時候仲會打鼓幾有氣氛🤣!-📍小龍焱 Siu Long Yi 北角英皇道 395 號僑冠大廈地下 28-31 號舖\
一年四季都要打邊爐 仲要食麻辣火鍋先過癮🔥

麻辣湯底辣得好過癮,香麻十足🌶
不過呢間唔係放題食法,單點咁叫,無咁盡興~
店舖裝潢宮廷風,傳菜嘅時候仲會打鼓幾有氣氛🤣!
📍小龍焱 Siu Long Yi
北角英皇道 395 號僑冠大廈地下 28-31 號舖\
2024-04-22 3 瀏覽
幾熱都無阻我想打邊爐嘅衝動😎一入餐廳麻辣味撲鼻而來🤤環境好~大,整間木系設計配搭較強宮廷風。🫙 自助醬料吧 香油麻油豉油醋沙茶醬…..+茶位 $𝟐𝟑@𝟏🍲 駑鷲自由鍋 $𝟏𝟏𝟒平時食開嘅要$2xx一個湯另加錢先有鴛鴦鍋,但呢到咁平就有好抵!兩款湯底多飲都唔覺渴▸ 胡椒豬肚湯 (新品)胡椒味不太重辣度剛好飲落好暖胃 豬肚爽帶嚼口▸ 蕃茄湯味好~香濃又甜 仲有唔少蕃茄食令好幾款食材都增添不少鮮味✨ 九仙宮 $𝟏𝟖𝟔肉+海鮮拼盤,重點介紹:🤩 新鮮鴨血 液體上枱唔知乜東東 撩咗幾下店員介紹返 原來係鴨血😮落鍋十分鐘神奇嘅事就發生!變返一舊鴨血 同一般現成嘅好唔同入口有溶嘅感覺 好腍不易散有少許羶味但可接受👍🏻 牛丸 爆汁超彈牛味濃👍🏻 魚 雖易散非常嫩滑鮮香其他:彈牙蝦、爽脆黃喉、Q彈鵝腸、爽口毛肚、滑口海帶苗、可惜珊瑚蚌不新鮮有點苦腥 🥢另外某些食物可選小份,啱哂人少又想試多種食物嘅大家。▸ 脆魚鯇諵 $𝟗𝟔有別於一般又腍又滑魚腩入口非常爽脆唔似腩位魚的鮮香味重脂香不膩▸ 魚皮餃 (小) $𝟑𝟔打邊爐必食魚皮餃餃皮韌彈肉餡嫩滑鮮香我地一致認同比某海的好食🤣▸ 川粉 $𝟑𝟔Q彈厚身
幾熱都無阻我想打邊爐嘅衝動😎
一入餐廳麻辣味撲鼻而來🤤
環境好~大,整間木系設計配搭較強宮廷風。
🍲 駑鷲自由鍋 $𝟏𝟏𝟒
▸ 胡椒豬肚湯 (新品)
胡椒味不太重辣度剛好
飲落好暖胃 豬肚爽帶嚼口
▸ 蕃茄湯
味好~香濃又甜 仲有唔少蕃茄食
令好幾款食材都增添不少鮮味
✨ 九仙宮 $𝟏𝟖𝟔
肉+海鮮拼盤,重點介紹:
🤩 新鮮鴨血
液體上枱唔知乜東東 撩咗幾下
店員介紹返 原來係鴨血😮
落鍋十分鐘神奇嘅事就發生!
變返一舊鴨血 同一般現成嘅好唔同
入口有溶嘅感覺 好腍不易散
有少許羶味但可接受

👍🏻 牛丸 爆汁超彈牛味濃
👍🏻 魚 雖易散非常嫩滑鮮香

其他:彈牙蝦、爽脆黃喉、Q彈鵝腸、爽口毛肚、滑口海帶苗、
可惜珊瑚蚌不新鮮有點苦腥
🥢
另外某些食物可選小份,啱哂人少又想試多種食物嘅大家

▸ 脆魚鯇諵 $𝟗𝟔
▸ 雪花肥牛舌 (小) $𝟓𝟑
▸ 精品鮮毛肚 (小) $𝟕𝟑
▸ 生菜 (小) $20
2024-04-16 6 瀏覽
餐廳環境紅卜卜,中式四川風味,基本上堂油麻地九龍X一樣裝修。環境餐具氣氛都好適合打卡,亦都算坐得好舒服。同埋平時食完麻辣火鍋一定好大浸味,呢度都算通風幾好,可能我坐得近門口。湯底有辣有不辣選擇,揀咗濃郁香甜蕃茄湯底、牛油麻辣中辣湯底,我個人略嫌唔夠辣,適合香港人口味。火鍋食材都算好多選擇,2個人點左以下四個菜:叫咗一份午餐肉,冇乜特別另外餐廳送咗個冰粉解辣,雖然我個人覺得唔辣,但唔係好甜都OK。九仙宮 HK$186餐廳精選9款必食人氣火鍋食材,有巴沙魚、蝦(可能過熟,肉質好霉)、毛肚(好入味)、鵝腸、鮮鴨血(我個人唔食)、桂花蚌、黃喉、牛丸。招牌手切牛肉 HK$76 叫咗小份肥牛肥瘦分布平均,肉質鮮嫩,好好食,其實呢個要叫大份先夠新西蘭高鈣羊肉 HK$68叫左小份羊肉沒有濃烈的羊羶味,肉質嫩中帶少少爽筋,咬落口感幾得意,加個麻醬好正。

火鍋食材都算好多選擇,2個人點左以下四個菜:

叫咗一份午餐肉,冇乜特別

九仙宮 HK$186
、黃喉
、牛丸。

招牌手切牛肉 HK$76 叫咗小份
肥牛肥瘦分布平均,肉質鮮嫩,好好食,其實呢個要叫大份先夠

新西蘭高鈣羊肉 HK$68叫左小份
2024-03-10
  • 招牌手切牛肉
2024-04-12 8 瀏覽
每次食節日飯我都好頭痛。因為我係好討厭餐廳限時,更加討厭節日俾人劏。今年算好好彩,搵到間新嘅火鍋餐廳。北角”小龍焱老火鍋”。三國湯底各有千秋,九仙宮打卡一流,一米肥牛意外地好食,再一次引證咗食大陸式火鍋要最cheap嘅牛肉就已經好夠。啤酒買一送一(38兩大枝),情人節都有全單八五折,仲要free corkage同唔限時,真係非常慷慨。最後兩個人七百幾就落到樓,飽到食唔晒。
每次食節日飯我都好頭痛。

北角”小龍焱老火鍋”。

最後兩個人七百幾就落到樓,飽到食唔晒。
2024-02-14
情人節
2024-04-12 5 瀏覽
以中國宮廷風作為設計元素,包括裝修、餐具等等,牆上亦掛上面譜裝飾,設計幾統一♨️ 菌湯鍋 💰$106用菌湯底作為火鍋湯底就會容易保留食物嘅原味,菌味都夠濃郁✨ 九仙宮 💰$186九仙宮即係有9樣食物,珊瑚蚌、黃喉、牛丸、鮮蝦、鮮魚片、先鴨血、毛肚、鵝腸、海帶苗,擺盤好精緻🧡 脆骨魚豆腐💰$33依款脆骨魚豆腐食落係微辣,其實就係脆骨魚釀喺豆腐卜🐽 午餐肉(半份) 💰$33有一啲食物可以半份咁叫,所以基本上我好多都係叫半份,可以試多啲。午餐肉嘅份量都可以,有成八片💛 雞尾腸(半份) 💰$33雞尾腸半份有8條,size唔細,入邊有芝士❤️ 紅糖糍粑(半份) 💰$28半份嘅紅糖糍粑有五件,炸得煙靭香脆🥬 皇帝菜(半份) 💰$26皇帝菜夠新鮮,叫半份未必夠食🥬 油麥菜(半份) 💰$20份量大概係平時買到嘅一棵🥚 鵪鶉蛋(半份) 💰$21半分嘅鵪鶉蛋都有成10粒左右💛 老油條 💰$18老油條一碟有四件,喺火鍋等3-5秒就食得,仲帶啲微脆🧡 響鈴 💰$18響鈴一碟有四件,喺火鍋等2-3秒就已經夠淋

♨️ 菌湯鍋 💰$106
用菌湯底作為火鍋湯底就會容易保留食物嘅原味,菌味都夠濃郁

✨ 九仙宮 💰$186

🧡 脆骨魚豆腐💰$33
依款脆骨魚豆腐食落係微辣,其實就係脆骨魚釀喺豆腐卜

🐽 午餐肉(半份) 💰$33

💛 雞尾腸(半份) 💰$33
雞尾腸半份有8條,size唔細,入邊有芝士

❤️ 紅糖糍粑(半份) 💰$28
半份嘅紅糖糍粑有五件,炸得煙靭香脆

🥬 皇帝菜(半份) 💰$26
皇帝菜夠新鮮,叫半份未必夠食

🥬 油麥菜(半份) 💰$20
份量大概係平時買到嘅一棵

🥚 鵪鶉蛋(半份) 💰$21
半分嘅鵪鶉蛋都有成10粒左右

💛 老油條 💰$18
老油條一碟有四件,喺火鍋等3-5秒就食得,仲帶啲微脆

🧡 響鈴 💰$18
響鈴一碟有四件,喺火鍋等2-3秒就已經夠淋
北角近新光戲院原來有成都麻辣火鍋食🌶️ 最鍾意佢湯底有得揀雙拼鴛鴦或者甚至三國無雙鍋($122) 一次過食到正常牛油輕成都風味、菌湯、番茄🍅 想食再重口味啲其實可以揀濃或者頂成都口味 相信係舊麻油會比較大舊同埋辣度更勁🥵 火鍋配料方面推薦大家先點一份招牌九仙宮($186) 一份有齊鵝腸、鮮鴨血、黃喉、桂花蚌、毛肚、巴沙魚、鮮蝦、牛丸、海帶,款款食材都新鮮彈牙,唯一要挑剔係冇明確指示教大家每款要淥幾耐 呢個位如果有埋就夠晒貼心🫢 肉類方面有精品雪花肥牛($76/小份)、新西蘭高鈣羊肉($68/小份) 牛肉味唔算好濃 不過食落冇望落咁肥膩,羊肉唔會好膻 反而仲帶少少軟骨位好有咬口🤤 上網睇人教學用泡了少許湯的響鈴包住半熟的肥牛,一齊再快泡落麻辣火鍋到,果然有另一番風味 大家都可以試下🌶️ 其他配料例如農家筍片王($30)同手工豆皮($20)都算係香港打邊爐黎講唔算常見的款式 大家黎呢到都可以叫埋試下 吸收晒蕃茄湯或者菌湯精華都好正👍🏻

2024-03-31 12 瀏覽
᪥這裏裝修設計古典優雅有中國風格,紅噹噹的設計配合火鍋別有風味。᪥推薦九宮格海鮮火鍋,內有鮮鴨血、桂花蛤、黃喉、海帶、魷魚,巴沙魚、蝦、毛肚、鵝腸,牛肉丸,喜歡鮮鴨血新鮮有口感,另外桂花蛤很爽口,海帶份量多。另外牛肉丸味道濃厚,是較為少見的正宗汕頭牛丸。᪥肉類選擇多精品五花肉,新西蘭高烤羊肉,壹號功夫牛肉等,可以選擇小份和大份,這次我們選了份量大的精選肥牛,肥牛很肥美,也很滑嫩,拌入蕃茄湯鍋中,蕃茄牛肉是最好的配搭。᪥大刀清筍香脆可口,很新鮮,精選肥牛肉,肥瘦分明又雪花,滷味鴨血,比較起鮮鴨血,多一番爽口。小食有多款,我們點了香脆的榴槤波波球,一盒五粒的波波球,熱騰騰的外脆內暖。溫馨提示:這餐廳地點有點隱蔽,如在英皇道入進入華豐國貨內,直行就是了。

2024-03-29
🌶️喜歡麻辣火鍋的寶寶們絕不要錯過在北角全新的四川火鍋店😆走國潮風格的小龍焱裝修命中我喜歡的風格,這次點了三國無雙湯底,三種口味吃得太過癮了😍特別推薦他們的九仙官,一次過能吃到九種特別的食材,真的太方便了!🥢他們裝修以國潮臉譜為主題,環境也挺大的,餐具也非常乾淨,食物選擇也非常多,性價比也挺高的,人均300左右💕【是日點餐】🍲三國無雙鍋🍅蕃茄🍄菌湯🧈牛油輕成都風味✨九仙宮/ 巴沙魚、鮮蝦、毛肚、鵝腸、鮮鴨血、牛肉丸、桂花蚌、黃喉及海帶苗🐮壹號功夫牛肉🦐手工蝦滑🐑新西蘭高鈣羊肉❤️雪花肥牛舌🥬油麥菜娃娃菜▪️小龍焱📍 北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號鋪

【是日點餐】
🥬油麥菜娃娃菜

▪️小龍焱
📍 北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號鋪
2024-03-27 30 瀏覽
📌 小龍焱老火鍋 - 北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖🗓(27/3) 星期三 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:都好一段時間無出街搵好野食,今日收工就同朋友去左北角搵左間裝修相當有宮庭風格嘅餐廳,食四川成都麻辣火鍋。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:食麻辣火鍋主力都係食佢地個麻辣紅鍋,所以係必點。另外,佢地大部分火鍋配料都可以揀大/小份量,方便可以食多d唔同種類。🍲湯底 - 湯底選擇唔算多,只有5款,包括牛油紅鍋/清油紅鍋/蕃茄濃湯/菌湯鍋/養生高湯鍋。我就揀左龍分天下鴛鴦鍋$1️⃣1️⃣6️⃣,蕃茄濃湯拼少辣程度嘅清油火鍋,雖然兩個都係紅色,但口味就大大不同。清油火鍋就香麻惹味,叫左最少辣度唔會太辣;蕃茄濃湯就好濃郁蕃茄味,亦唔會太酸,直頭可以當湯飲。火鍋配料 - 配料有牛/豬/雞/羊/鴨/鵝/海鮮/丸/菇菜類,總共都有8~90款,以下就介紹下值得推介嘅食材啦:九仙宮$1️⃣8️⃣6️⃣ - 我覺得呢個九宮格拼盤係必叫,因為每款推介食材都有d,2個人嚟食叫呢個就可以一人試多d唔同種類嘅食物。9種食材分別有珊瑚蚌/鮮鴨血/鵝腸/毛肚/黃喉/沙巴魚/海蝦/爆汁牛丸/海帶苗,每款都各有特式,珊瑚蚌/鮮鴨血
🗓(27/3) 星期三 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

龍分天下鴛鴦鍋

9種食材分別有珊瑚蚌/鮮鴨血/鵝腸/毛肚/黃喉/沙巴魚/海蝦/爆汁牛丸/海帶苗,每款都各有特式,珊瑚蚌/鮮鴨血/海蝦就夠新鮮,鵝腸/毛肚/黃喉配麻辣湯底就超夾。
九仙宮

🦆無骨鴨掌$7️⃣6️⃣ - 鴨掌係我至愛,佢仲要無骨,就更加分,叫左小份量都有6隻,放麻辣湯底或蕃茄湯底都好適合,如果唔係想試埋佢其他食材,我一定會再order。
無骨鴨掌

🐷功夫腰片$5️⃣6️⃣ - 豬腰係我其中一樣好推介嘅火鍋食物,因為佢唔易處理,所以自己平時都唔會買嚟打邊爐,小份就有7~8片,淥一淥就食得,口感爽脆得嚟又滑溜。
功夫腰片

🐮雪花肥牛舌$5️⃣3️⃣ - 我開頭仲諗,雪花肥牛就聽得多,牛舌都有?但上枱見到d牛舌真係有少少雪花紋,食落亦都比較淋滑唔靭,仲有少少油脂香。
雪花肥牛舌

🫓手工豆皮$2️⃣0️⃣ - 呢個手工豆皮我食火鍋好鍾意叫,好覺得好過叫麵食,淥完之後食落感覺就少少似厚身腐竹,仲有陣陣豆香。
手工豆皮

🥬皇帝菜$2️⃣6️⃣ - 皇帝菜都係其中一樣,我火鍋必食嘅食材之一,出邊通常都係會賣得比其他蔬菜貴d,但呢個價錢份量都多,而且新鮮。
皇帝菜

🧱紅糖糍粑 $2️⃣8️⃣ - 仲叫左個紅糖糍粑做甜品,佢地應該係即叫即做,一份有5條,上枱熱辣辣,表面香脆,入口軟糯,糍粑個心又煮得夠透,係非常高質嘅紅糖糍粑,超推⭐️。
紅糖糍粑

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳個茶壺好靚,而且壺茶茶味都好香,所以我掛住飲茶都冇嗌其他飲品。

🍽環境:餐廳似係新裝修無耐,地方仲係非常新淨企理,整體設計就用上宮廷風格,擺設同其他設計都好精緻,而且座位都坐得ok舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳職員好nice,會同客人好詳細咁解釋餐牌,係上菜時亦會同客人講解食材,例如要淥幾耐之類,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。

💰💸價錢:今日呢餐叫左咁多種野食,埋單都係$6️⃣0️⃣0️⃣左右,價錢真係唔算貴,而且食物比出面其他火鍋店有特色,質素亦更有水準,尤其是個湯底,直頭高好多班。

🐲💬總結:我覺得呢間麻辣火鍋都做得唔錯,環境亦舒服,雖然價錢唔講得話特別平,但勝左質素取勝,期待下次有特別慶祝/節日帶朋友嚟再食過。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
手工豆皮
皇帝菜
紅糖糍粑
2024-03-23 42 瀏覽
北角新開業的火鍋店「小龍焱老火鍋」,以成都火鍋作主打,提供一系列具四川及成都特色湯底、本地手切肥牛及多款特色食材。火鍋店裝潢走中國宮廷風,裝修古色古香,空間寬闊,用餐環境舒適。鴛鴦自由鍋 $102大骨湯 拼 蕃茄湯主食火鍋有多種火鍋湯底可選,除左主打牛油湯鍋之外,亦提供多款不同特色而不辣的湯底選擇。我就選擇左大骨湯拼蕃茄湯,大骨湯有2塊豬筒骨,煲出來後肉質好腍滑,湯底絕對足料👍🏻湯底仲呈現奶白色,先飲一碗湯,非常鮮味;蕃茄湯使用新鮮蕃茄,富有濃郁風味的蕃茄湯鍋🍅九仙宮 $186火鍋店選擇了9款火鍋配料做成這個九宮格拼盤,包括鴨腸,海帶芽,豬黃喉,魚片,鴨血,潮汕牛丸,鮮毛肚,鮮蝦,珊瑚蚌,擺盤非常精緻,打卡一流。白蜆 $58白蜆肉厚,口感煙韌口,味道鮮甜,食落無沙架🫶精品肥牛 $73肥牛每片厚薄一致,紅肉油花相間,紅白分明,賣相一流。精品肥羊 $63肥羊都是均勻切片,油花分布均勻。魚皮餃 $36彈口的魚皮再加入豬肉餡,粒粒飽滿實在,口感豐富。凍豆腐 $20凍豆腐是由嫩豆腐冷凍而成,冷凍後內部呈蜂巢狀,放進火鍋湯底裡,吸收晒湯汁。火鍋醬料及茶位 $23@

鴛鴦自由鍋 $102

大骨湯

九仙宮 $186

白蜆 $58
白蜆肉厚,口感煙韌口,味道鮮甜,食落無沙架🫶
白蜆

精品肥牛 $73
肥牛每片厚薄一致,紅肉油花相間,紅白分明,賣相一流。

精品肥羊 $63
肥羊都是均勻切片,油花分布均勻。

魚皮餃 $36
彈口的魚皮再加入豬肉餡,粒粒飽滿實在,口感豐富。
魚皮餃

凍豆腐 $20