2023-04-27 480 瀏覽
一行十幾人係附近打完羽毛球,同事就去街市買咗啲新鮮海鮮,帶到餐廳再加工🤩除咗加工海鮮,我哋order 咗幾個餸,都係十分之高質,好味😋啖啖肉龍蝦伊麵,龍蝦切到細細舊,啖啖肉勁好味🤗令到個伊麵入晒味,不得了😍

2022-10-11 419 瀏覽
平日夜晚都要同朋友食翻餐好既☺️今次去觀塘走嗰陣見到呢間有雞煲半價所以就拉埋朋友一齊入去食雞煲啦(雖然最後我地冇叫到雞煲😂😂😂因為間嘢比較平民貼地所以位置唔算多而且店面都比較似大排檔咁~但係都多居民喺嗰頭食飯㗎😆😆店員介紹我地可以食小炒/烤魚/雞煲/小龍蝦٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 小紅館小龍蝦 $368 (大) (8.5/10) *推薦最後幾經思考之後都選擇試下小龍蝦🦞其實我係第一次試小龍蝦☺️之前見到d人大桶大桶咁食覺得有d痴線試左先發現原來咁大桶咁叫唔係冇理由雖然好辣好多辣椒但係真係好過癮~同人地吹水必須要有❤️配啤酒都適合而且都有紅薯粉喺底🤭♪ 豉椒炒蜆 $68 (8.5/10) 如果想食家常菜嘅話就可以考慮叫呢個因為豉椒味非常之入味❣️❣️而且蜆都幾新鮮冇食到有沙喺入面~好放心♪ 避風塘炒蝦 $108 (8.5/10)避風塘炒蝦都炒得非常惹味而且火辣🔥蝦炸得好香咁放落去配搭炸蒜🧄而且蝦都非常新鮮同埋好多份量~平時如果普通食飯叫呢個都係好選擇
平日夜晚都要同朋友食翻餐好既☺️
今次去觀塘走嗰陣見到呢間有雞煲半價
所以就拉埋朋友一齊入去食雞煲
(雖然最後我地冇叫到雞煲😂😂😂

因為間嘢比較平民貼地所以位置唔算多
而且店面都比較似大排檔咁~
但係都多居民喺嗰頭食飯㗎😆😆
店員介紹我地可以食小炒/烤魚/雞煲/小龍蝦
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

最後幾經思考之後都選擇試下小龍蝦🦞
其實我係第一次試小龍蝦☺️
之前見到d人大桶大桶咁食覺得有d痴線
試左先發現原來咁大桶咁叫唔係冇理由
雖然好辣好多辣椒但係真係好過癮~
同人地吹水必須要有❤️配啤酒都適合
而且都有紅薯粉喺底🤭

♪ 豉椒炒蜆 $68 (8.5/10)
如果想食家常菜嘅話就可以考慮叫呢個
因為豉椒味非常之入味❣️❣️
而且蜆都幾新鮮冇食到有沙喺入面~好放心

♪ 避風塘炒蝦 $108 (8.5/10)
避風塘炒蝦都炒得非常惹味而且火辣🔥
蝦炸得好香咁放落去配搭炸蒜🧄
而且蝦都非常新鮮同埋好多份量~
平時如果普通食飯叫呢個都係好選擇
2022-10-05 293 瀏覽
心血來潮 想食烤魚 喺OpenRice搵吓觀塘附近有咩餐廳有得食 搵到小紅館 一於去試吓啦🙌🏻我哋叫咗避風塘炒蝦,個賣相真係不得之了,食落真係好得👍🏻好貼心咁開咗邊,就咁食就得,避風塘味都好出,完全係一隻接一隻咁食!! 黃金墨魚餅都好正,一嚟到已經見到份量十足!好彈牙同食得出一粒粒墨魚🐙推介推介✨最最最最最期待嘅就係烤魚🐟揀咗麻辣江團魚(小辣),烤魚嚟到超驚喜,原來跟埋配料有豆卜,大量芽菜,枝竹,仲有薯粉!!條魚係煎香左,麻辣味都啱啱好,送飯一流👍🏻總結一下,如果想食烤魚又想多款式選擇,可以食呢間小紅館,而且價錢都比較大眾化 今次因為得我同朋友兩個人 試唔到太多菜式,所以留番下次機會 試埋雞煲及辣子雞等等鑊氣小炒!

2022-09-07
2022-10-01 230 瀏覽
觀塘呢間餐廳主要做小菜、雞煲、烤魚,最岩就係一班人去,飲下酒、食下飯、吹下水😝🌟麻辣雞煲半隻 $168半隻雞份量都幾多,雞肉夠軟淋,仲有大量洋蔥、紅椒、芫荽、辣椒等材料,令雞煲更入味,食落更惹味🤤🌟豉椒炒蜆 $68炒蜆一上碟已經聞到香噴噴嘅味道,流晒口水🤤,蜆唔會有沙,肥美飽滿,送酒一流🤩🌟二人餐 $168二人套餐好抵食,係A類小菜和B類小菜各揀一款,配白飯、餐飲,再送多個粟米羹!💠京川回鍋肉回鍋肉用左薄豬肉片、蓮藕、雲耳、豆角、辣椒炒香,好有有鑊氣,上菜速度仲要好快手,落單無幾耐就有得食😝不過肉片就略嫌太大片,如果可以切細少少就更perfect!💠小紅館小炒皇小炒皇好有驚喜,無預過會咁足料😳有蝦、鮮魷、魚乾、萵筍、雲耳、腰果,材料鹹鹹香香,加上鑊氣十足,用來送啤酒的確冇得頂!🌟嘉士伯 $25食小炒點可以唔啤一啤,大支嘉士伯都係$25,仲做緊買2送1📍 小紅館 (觀塘)觀塘康寧道55號康寧閣地下10-12號舖

🌟麻辣雞煲半隻 $168

🌟豉椒炒蜆 $68

🌟二人餐 $168

💠京川回鍋肉

💠小紅館小炒皇

🌟嘉士伯 $25
食小炒點可以唔啤一啤,大支嘉士伯都係$25,仲做緊買2送1

📍 小紅館 (觀塘)
2022-09-25 168 瀏覽
觀塘好吃的餐廳真的太多除了兩大商場和工廠區那邊康寧道也有不少選擇是夜和家人去了小紅館吃烤魚烤魚應該是餐廳招牌菜 基乎每一桌都有點有四款魚和七款口味可以自選店員推介了江團魚 說是最少骨的味道選了香辣小辣跟烤盤一樣大的江團魚用先炸後烤的煮法 香脆又更吸收湯汁配料有芽菜 洋蔥 紅薯粉 豆卜 魚肉夠嫩滑 豉椒炒蜆份量頗多 蜆肉大大隻又新鮮 豉椒炒好惹味椒絲腐乳通菜夠鑊氣 腐乳份量很足 有大排檔風味咸蛋黃炸魚皮超級香脆!每件炸魚皮上都掛滿鹹蛋黃配啤酒一流啤酒25一支 價錢合理指定牌子還有買2送1 街坊小店價錢貼地 吃了那麼多埋單才500性價比很高!
觀塘好吃的餐廳真的太多

指定牌子還有買2送1
街坊小店價錢貼地 吃了那麼多埋單才500
性價比很高!
2022-09-21 94 瀏覽
🙈街坊價食特色烤魚🙈-位於觀塘裕民坊旁邊嘅中式小菜館餐廳地點方便 前身係電競餐廳 價錢合理-🥘江團魚 $288叫咗鎮店之寶特色烤魚 有四種魚七種口味任君選擇有鱸魚 羅飛魚 草鯇魚 江團魚可以配酸辣麻辣古法藥膳喇沙等等口味我同朋友揀咗江團魚配酸辣 魚肉新鮮 肉質彈口 我最鍾意嘅係薯粉同豆卜好入味-🥒手拍青瓜海蜇 $58胡麻醬溝爽口海蜇 配手拍青瓜好開胃 份量大 幾個人先食得晒-🧆炭燒豬頸肉 $88值得一讚嘅係嗰度嘅炭燒豬頸肉真係幾爽口 配埋酸辣醬食 拍得上正宗泰菜-覺得太辣嘅朋友仔可以加$3配嘢飲
🙈街坊價食特色烤魚🙈

🧆炭燒豬頸肉 $88

值得一讚嘅係嗰度嘅炭燒豬頸肉真係幾爽口
配埋酸辣醬食 拍得上正宗泰菜

覺得太辣嘅朋友仔可以加$3配嘢飲
相信最愛的菜式之一,我一定揀川菜🌶🌶特別平日在忙碌工作之中,真係特別鍾意一點刺激!🥳😎所以呢晚又拉左老公同我去食川菜😆今晚我地剛好係觀塘,去左朋友介紹既小店-小紅館📍-小紅館宦係以烤魚、小炒為主!🐟🐠一心想食烤魚既我當然要點啦!📝我選了烤魚套餐,會配上2個白飯同2杯飲品🍚選了江團魚,辣度為香辣!😎上桌時驚訝好大份,除左魚之外,其他配料都十足!仲有滿滿的芫茜,岩晒我呢個芫茜控!💚魚身都大份,仲已經香煎了,食落更加香口!配料有齊豆卜、腐竹、芽菜等🥬🥒🥦我覺得份量好驚人,真係幾抵食!而且好香口,香辣唔算好辣,岩晒唔食得辣既朋友!💕以份量來講真係好多!✅-另外,開頭唔知份量禁多,所以點了魚香茄子煲🍆一定惹味之選,熱辣辣上桌,送飯一流呀!📝而且仲有滿滿的茄子我覺得真係好岩配飯食!😚-另外仲點了手拍青瓜海蜇🥒份量同樣十足,凍食絕對開胃同小清新之選!✅而且好鍾意海蜇爽口,配上醬汁少少香辣,好開胃呢!🥢-好滿足的晚上呀! 份量好大同抵食!😁同男士來都一樣好足夠!唯一要留意位置唔算好方便,可能都要搵一陣呢‼️
相信最愛的菜式之一,我一定揀川菜🌶🌶
特別平日在忙碌工作之中,真係特別鍾意一點刺激!🥳😎
所以呢晚又拉左老公同我去食川菜😆
今晚我地剛好係觀塘,去左朋友介紹既小店-小紅館📍
小紅館宦係以烤魚、小炒為主!🐟🐠
一心想食烤魚既我當然要點啦!📝
我選了烤魚套餐,會配上2個白飯同2杯飲品🍚
選了江團魚,辣度為香辣!😎
上桌時驚訝好大份,除左魚之外,其他配料都十足!
仲有滿滿的芫茜,岩晒我呢個芫茜控!💚
魚身都大份,仲已經香煎了,食落更加香口!
配料有齊豆卜、腐竹、芽菜等🥬🥒🥦
我覺得份量好驚人,真係幾抵食!
而且好香口,香辣唔算好辣,岩晒唔食得辣既朋友!💕
以份量來講真係好多!✅
另外,開頭唔知份量禁多,所以點了魚香茄子煲🍆
一定惹味之選,熱辣辣上桌,送飯一流呀!📝
而且仲有滿滿的茄子
我覺得真係好岩配飯食!😚
另外仲點了手拍青瓜海蜇🥒
份量同樣十足,凍食絕對開胃同小清新之選!✅
而且好鍾意海蜇爽口,配上醬汁少少香辣,
好開胃呢!🥢
好滿足的晚上呀! 份量好大同抵食!😁
同男士來都一樣好足夠!
唯一要留意位置唔算好方便,可能都要搵一陣呢‼️
白飯
凍檸茶
2022-09-14
白飯
凍檸茶
2022-09-16 286 瀏覽
去完Apm,經過康寧道見到呢間「小紅館」做緊⚠️半價雞煲優惠,即刻入去試下先😍🐣麻辣雞煲 半隻 $84半隻雞份量都幾多,要咗小辣🌶️雞肉食落好滑好入味,辣得嚟有少少麻,但唔會好辣,好惹味,非常之香,超正呀😋呢個雞煲算係比較乾身嗰啲,所以越煮越香,逼曬啲雞油出嚟,就連啲洋蔥🧅青椒🫑都唔放過😂半價真係超超抵食😋👍🏻呢個優惠星期一至四先有嘅🙌🏻食完仲可以打邊爐㗎,配料選擇都幾多🙌🏻👫晚市二人餐 $168(小菜x2, 白飯x2, 飲品x2, 送雞蛋粟米羮)🦑七味椒鹽鮮魷新鮮熱辣,炸粉好薄,唔會好油👍🏻食落好香口,好新鮮!平時都係食開椒鹽,呢個加埋七味粉,就仲惹味,正😋送酒真係一流!🥬金銀蛋肉碎浸菜苗好大碟,有皮蛋、咸蛋、肉碎,好足料🤤菜苗食落好嫩冇渣,啱曬呢啲咁熱嘅天氣食😋🐷五香滷水豬髀 雞蛋粟米羮+$30就可以轉猪髀啦😝原來又係好大份!猪髀炆到好淋,食落好滑,唔會好柴,滷水汁味道非常適中,皮連肉一齊食最正😋🍻獅威 $21惹味小菜配搭啤酒,抵飲👍🏻總結💕餐廳環境乾淨企理,冷氣足夠,卡位好闊落!整體食物質素非常高,好味得嚟又大大份,冇茶介,冇加一,食咗咁多嘢,埋單$300,呢個價錢真係超級抵食‼️餐廳

🐣麻辣雞煲 半隻 $84

👫晚市二人餐 $168
(小菜x2, 白飯x2, 飲品x2, 送雞蛋粟米羮)
七味椒鹽鮮魷

🦑七味椒鹽鮮魷

🥬金銀蛋肉碎浸菜苗

🐷五香滷水豬髀

🍻獅威 $21
惹味小菜配搭啤酒,抵飲👍🏻

總結💕餐廳環境乾淨企理,冷氣足夠,卡位好闊落!整體食物質素非常高,好味得嚟又大大份,冇茶介,冇加一,食咗咁多嘢,埋單$300,呢個價錢真係超級抵食‼️餐廳食物種類選擇都好多,雞煲、小菜、烤魚、海鮮加工服務都有
七味椒鹽鮮魷
2022-09-08 78 瀏覽
朋友食過推介我哋去食佢話江團魚無咩骨本身我都好小食魚,自細個比魚骨卡喉之後就唔太敢食魚不過難得佢介紹,就要黎試吓叻沙江團魚:魚質夠厚,炸完都唔覺好乾,加上叻沙既汁,送飯一流配料: 芽菜、豆卜、腐竹、薯粉,吸晒湯既精華好正勁大份3個人都好夠食安格斯肥牛:肥牛肥瘦相間刀工都唔錯,比例幾好,3個人食,每人都食到好多舊慢火煮牛,好滑嫩再配埋飯,好快就飽左🤣3人份量都好夠飽肚,下次諗住再黎試其他味,例如酸菜、香辣
朋友食過推介我哋去食
佢話江團魚無咩骨
本身我都好小食魚,自細個比魚骨卡喉之後就唔太敢食魚
不過難得佢介紹,就要黎試吓

叻沙江團魚:

魚質夠厚,炸完都唔覺好乾,加上叻沙既汁,送飯一流

配料: 芽菜、豆卜、腐竹、薯粉,吸晒湯既精華好正

叻沙江團魚

勁大份
3個人都好夠食

安格斯肥牛:

肥牛肥瘦相間
刀工都唔錯,比例幾好,3個人食,每人都食到好多舊
安格斯肥牛

慢火煮牛,好滑嫩
再配埋飯,好快就飽左🤣

3人份量都好夠飽肚,下次諗住再黎試其他味,例如酸菜、香辣

2022-09-07
叻沙江團魚
安格斯肥牛
  • 叻沙紅團魚
2022-09-02 86 瀏覽
由細到大都係住觀塘,都幾鐘意嚟康寧道食嘢,貪呢頭啲餐廳比商場鋪平啲又有特式啲。呢間冰室有雞煲、烤魚,仲啱啱推出咗小龍蝦🦞。✨避風塘炒蝦$108大量炸蒜🧄、辣椒🌶好香口。海蝦🦐炸得香口,連殼都食得,蝦肉爽彈鮮甜。鹹香惹味,餸飯餸酒都好啱。✨黃金墨魚餅$98口感彈牙又有粒粒墨魚肉,食得出好足料。✨手拍青瓜海蜇$58海蜇有咬口,撈埋麻醬味道好香。青瓜爽脆清新。✨上湯雲吞雞煲$98湯底鮮甜,食完唔口渴。雞肉肥瘦適中,肉質幾嫩滑。✨雜果賓治$13✨紅豆冰$13📍小紅館 (觀塘)觀塘康寧道55號康寧閣地下10-12號舖

✨避風塘炒蝦$108

✨黃金墨魚餅$98
口感彈牙又有粒粒墨魚肉,食得出好足料。

✨手拍青瓜海蜇$58
海蜇有咬口,撈埋麻醬味道好香。青瓜爽脆清新。

✨上湯雲吞雞煲$98
湯底鮮甜,食完唔口渴。雞肉肥瘦適中,肉質幾嫩滑。

✨雜果賓治$13
✨紅豆冰$13

📍小紅館 (觀塘)
2022-09-01 239 瀏覽
.朋友介紹黎呢間食烤魚,食到我捧住個food baby走😋酸菜江團魚 ($288)好大份!好大條魚!賣相好吸引!勁香!我地想食少骨既魚,店員介紹我地食江團魚,魚滑少骨,果然好介紹!成條魚有炸過,魚肉好嫩滑、冇咩骨,勁厚肉好肥美,索哂酸菜湯,入哂味,味道酸酸甜甜。我地揀左酸菜底,有海量酸菜、少少辣椒仔、雲耳、豆卜、枝竹、冬粉,湯底夠酸,微辣,好香酸菜,超足料超惹味超開胃👍🏼仲奉送兩碗白飯同兩杯熱飲。避風塘炒蝦 ($108)都係店員推介,避風塘小菜都係佢地既撚手菜,一上枱已經聞到好香炸蒜味。蝦既份量好多,全部開邊炸,啲蝦殼炸到脆卜卜,食落係咸咸地甜甜地的,連埋蝦殼食更惹味,口感更豐富😋金銀蛋肉碎浸菜苗 ($62)好耐冇食過了,都係大大份,好抵食,好多皮蛋粒、咸蛋粒、肉碎,足料到不得了,菜心都幾好食,食完上面啲重口味野要食下菜中和返🤣脆爆阿華田 (+$13)正正常常,唔會好甜~雜果賓治 (+$13)都有好多椰果、菠蘿粒,好耐冇飲過fruit punch,甜甜地好解渴~我地平日六點半黎都見到坐無虛席,好多人都食雞煲或烤魚,下次可以試下雞煲🤤呢到冷氣都好足,散氣都好好,食完成身都唔會一浸味👍🏼店
朋友介紹黎呢間食烤魚,食到我捧住個food baby走😋

酸菜江團魚 ($288)
酸菜江團魚

好大份!好大條魚!賣相好吸引!勁香!
酸菜江團魚

避風塘炒蝦 ($108)

避風塘炒蝦

金銀蛋肉碎浸菜苗 ($62)
金銀蛋肉碎浸菜苗

脆爆阿華田 (+$13)
正正常常,唔會好甜~
脆爆阿華田

雜果賓治 (+$13)
雜果賓治

呢到冷氣都好足,散氣都好好,食完成身都唔會一浸味👍🏼店員個個都好有禮貌又會介紹啲小菜比我地👍🏼讚呀!
味道 ★ ★ ★ ★ ☆
脆爆阿華田
雜果賓治
  • 江團魚
2022-09-01 73 瀏覽
小紅館 (觀塘)觀塘康寧道55號康寧閣地下10-12號舖呢間鋪嘅裝修外表平平無奇,但係估唔到入邊嘅食物咁驚喜🤤🤤‼️食物製作非常用心😍絕對係隱世美食😋❤️而且全部份量仲好多😆1. 美味烤魚set ($288)個set包左飯同飲品,我叫左江團魚(小辣),條烤魚一來到有啲比個樣嚇親🤣呢個二人餐四個人都夠食,而且勁多配料,有豆卜、東粉、木耳、芽菜等等,多到遮住晒條魚😂而且全部配料都索哂個秘製烤魚汁🥰樣樣都好食😋😋✨ 而主角烤魚既肉質好滑,外皮有微微炸過所以非常脆🤤 而且魚味鮮甜,諗起都流口水😆如果你地食得辣,叫大辣應該會更香😋💥評分:8.5/102. 避風塘炒蝦 ($108)必叫‼️‼️超級好食❤️啲蝦好大舊🤤用左避風塘味好香脆,而且佢切開咗一半唔使剝殼,勁方便😍就算食完條魚超級飽我都食晒啲蝦😂😂😆可想言之有幾吸引😌😌😌💥評分:9.5/103.特大杯蜜桃梳打 ($40)正常size係平好多😂但我專登加大左,冇諗過杯野飲大到咁誇張,兩個人share都飲唔晒,而味道方面呢杯蜜桃梳打味道甜甜地,有啲似竹蔗茅根,杯嘢飲都唔難飲,雖然佢有好多蜜桃喺面🥹但冇乜蜜桃味,下次應該會試埋其他飲品😆💥評分:7/10💥總評
小紅館 (觀塘)
觀塘康寧道55號康寧閣地下10-12號舖

1. 美味烤魚set ($288)

💥評分:8.5/10

2. 避風塘炒蝦 ($108)

💥評分:9.5/10

3.特大杯蜜桃梳打 ($40)

💥評分:7/10

💥總評分:8.5/10
👍🏻絕對可以encore嘅烤魚🤤啱晒成班朋友一齊過嚟食😆‼️👍🏻
  • 烤魚
  • 避風塘炒蝦
2022-08-31 45 瀏覽
一間平凡餐廳, 但餸菜一點都不平凡。 好好食, 你估佢係一般茶餐廳, 原來有雞煲, 水煮魚, 酸菜魚, 仲要估唔到咁好食。 仲可以來料加工。啤酒又抵飲, staff又nice! 絕對真心抵
2022-08-31
2022-08-30 73 瀏覽
As a spicy food lover I never stop exploring new places. Saw some good reviews on Jnet's mala chicken pot and happened to be around the Kwun Tong area so let's try! Went there around 6pm and there was only one empty table. I was lucky!Mala Chicken Pot $168 for Half, $84 Special Offer from Mon-ThuThe chicken meat was tender and the skin had a nice sear. The sauce was on point - not too sweet, not too salty, most importantly chili and numbing!Fried Broccoli with Beef $98My healthy choice of the ni

Fried Broccoli with Beef $98
My healthy choice of the night. Broccoli with black fungus and a good amount of beef, tasted slightly Maggi, not over-tenderized by soda powder. You may also choose rock cod or squid.

Sweet and Sour Pork Ribs $68
Such a big portion with this price! Tender and moist pork ribs. The sauce was more sour than sweet which I liked. Served with pineapple, cherry tomatoes, green peppers and onions.

Carlsberg $44 for 3 bottles
Cheaper than any supermarket!! They also provided an ice bucket to chill the beer which was awesome.

They're offering half price for all kinds of chicken pot from Mon-Thu. Incredibly cheap!! Can't imagine how they can make money with the half price menu and discount on beer.
麻辣雞煲
友人同本人都比較鍾意湯煲 不過知道呢度個乾煲靠得住 所以介紹話嚟試下呢度嘅乾雞煲😅好少有嚟牛頭角呢一區 因為工作同居住都唔喺附近所以唔係成日嚟都好正常🙏🏻🙏🏻🙏🏻友人試過味道唔會話太蠔油底 美極底所以就特登帶我嚟試一試🥰🥰開餐前叫嘢飲係例行公事 呢度樽裝 Carlsberg premium smooth draught 22蚊買二送一 即刻嚟一set先啦😍😍😍😍😍味道的確一試 夠麻夠辣唔重蠔油味亦絕對唔會有美極蓋過個煲嘅味道 真係唔錯唔錯 兩個人一隻雞已經好飽😋😋😋😋雞煲之後可以加湯做火鍋 同埋呢度都係有小炒㗎

雞煲之後可以加湯做火鍋 同埋呢度都係有小炒㗎