2024-04-16 148 瀏覽
最近人氣爆餡大福,厚度剛好大福外皮質地煙韌,口感柔軟非常出色!!😍- 香蕉朱古力牛乳奶凍大福 HK$35 🍌🍫香甜與可可香!!幼滑黑朱古力忌廉混入85%黑朱古力碎,加入香甜香蕉及淡淡奶香3.6牛乳奶凍,口感層次豐富,配搭極為出色!!- 百嚼伯焙茶大福 HK$40 ☕🍵深度茶香互相襯托!!伯爵茶忌廉帶有微檸檬香氣,微甜焙茶忌廉散發烘焙甘香,下層咸香牛油餅底襯托出兩者深度茶香,茶迷最愛!!- 宇治抹茶牛乳大福 HK$32 🍵🥛口感清爽奶香十足!!宇治抹茶白朱古力片配搭甘香微甜宇治抹茶忌廉,加入奶香十足3.6牛乳布丁,抹茶味道純粹,口感清爽甘香十足!!

- 香蕉朱古力牛乳奶凍大福 HK$35 🍌🍫
百嚼伯焙茶大福

- 百嚼伯焙茶大福 HK$40 ☕🍵
宇治抹茶牛乳大福

- 宇治抹茶牛乳大福 HK$32 🍵🥛
$70 (其他)
百嚼伯焙茶大福
宇治抹茶牛乳大福
2024-03-11 364 瀏覽
太好吃了吧!每一次走過也想買 但是有時候就買完還可能不是我想吃的味道。主打全人手製作,無油少甜無添加。大大顆,超滿足!🍡抹茶三重奏很濃郁!裡面的抹茶布丁還有奶油超順滑,皮很Q彈。吃完沒有覺得膩因為奶油夠冷。🍡脆片oreo 芝士大福芝士味重加上牛奶凍,配搭溫和好吃!我還有很多其他想吃的味道,記得看他們這一個星期有什麼口味唷😍除了有一點貴,其他perfect😍📍小正大福 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 58📍小正大福 (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期UG樓Kiosk 13📍銅鑼灣Fashion walk 1/F

主打全人手製作,無油少甜無添加。大大顆,超滿足!

🍡抹茶三重奏

🍡脆片oreo 芝士大福
芝士味重加上牛奶凍,配搭溫和好吃!

📍小正大福 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 58
📍小正大福 (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期UG樓Kiosk 13
📍銅鑼灣Fashion walk 1/F
抹茶三重奏
抹茶三重奏
2024-02-01 395 瀏覽
第一次經過銅鑼灣fashion walk已經超想試。記得了它的名字:小正大福上它的社交平合找到它尖沙嘴的分店第二次去尖沙嘴立刻買了士多啤梨芝士蛋糕味,超好味!和男朋友吃的tiramisu味!$35-45 一個,我覺得價錢還可以。而第三次再經過k11,也買了四個和家人分享。今次試的是經典日本士多啤梨紅豆大福和開心果脆脆!紅豆甜甜的,士多啤梨也很新鮮,滿滿的幸福感!相信家人的開心果也會很滋味:)還有銅鑼灣fashion walk pop-up store !!行街經過一定要留意!
第一次經過銅鑼灣fashion walk已經超想試。
記得了它的名字:小正大福
上它的社交平合找到它尖沙嘴的分店

第二次去尖沙嘴立刻買了士多啤梨芝士蛋糕味,超好味!

而第三次再經過k11,也買了四個和家人分享。
今次試的是經典日本士多啤梨紅豆大福和開心果脆脆!
紅豆甜甜的,士多啤梨也很新鮮,滿滿的幸福感!

相信家人的開心果也會很滋味:)

行街經過一定要留意!
2024-01-05 402 瀏覽
終於食到好出名嘅由網店起家到而家有實體店人氣依然有身冇減♡༘ 🍓士多啤梨芝士蛋糕♡༘超級軟糯既Mochi皮而入餡料非常多好有層次咬開會見到滿滿既 cream cheese 同士多啤梨醬個草莓味好天然唔會好似藥水味道係真係似芝士蛋糕入面就係軟滑酸酸既忌廉芝士再配埋士多啤梨醬 酸甜開胃最底層係餅底 雪凍咗都仲保留到香脆既口感👍🏻
終於食到好出名嘅

入面就係軟滑酸酸既忌廉芝士
再配埋士多啤梨醬 酸甜開胃
最底層係餅底
雪凍咗都仲保留到香脆既口感👍🏻
第n+1个餐后甜点柚茶柚的口感丰富到令人惊叹!🫦咬开轻薄Q弹的麻薯,轻盈的宇治抹茶奶油与柚子味的清新芝士携手并进🧀️,溜进了口中的每个角落。但口感上还没完,还有抹茶饼干和蜂蜜柚子味的小果冻,让味道更加有层次每天都在吃撑的极限
第n+1个餐后甜点
每天都在吃撑的极限
2023-12-01 293 瀏覽
朱古力提子啫喱大福Chocolate Grape Jelly Mochi✅法國70%黑朱古力忌廉✅法國85%黑朱古力碎粒✅巨峰提子味蒟蒻✅黑朱古力✅可可粉今日去咗K11,買咗個朱古力提子啫喱大福嚟食下午茶。整體嚟講,呢個食物真係好好食㗎!唔會太甜,而且大福皮好彈牙,真係好有嚼勁。黑朱古力忌廉嘅質感好滑順,令人一口接一口。加埋少少朱古力碎粒,令口感更加豐富,朱古力嘅風味更加突出。同時,巨峰提子味嘅蒟蒻同黑朱古力真係好搭配,佢哋嘅結合係絕配!提子味嘅蒟蒻帶嚟清新果香,同黑朱古力嘅濃郁風味形成鮮明對比,令味覺更加豐富。真係一種完美嘅平衡。唯一可以提升嘅地方係朱古力忌廉,如果再加少少酒,就可以提升個味道多個層次。酒嘅香氣會同朱古力嘅甜味結合,帶嚟更加豐富嘅風味體驗。呢個朱古力提子啫喱大福係一個絕對值得嚟試嘅甜品。
Chocolate Grape Jelly Mochi

✅法國70%黑朱古力忌廉
✅法國85%黑朱古力碎粒
✅巨峰提子味蒟蒻
✅黑朱古力
✅可可粉

呢個朱古力提子啫喱大福係一個絕對值得嚟試嘅甜品
朱古力提子啫喱大福
每次去都有新口味虽然长的跟雪媚娘差不多但是口感比雪媚娘更丰富黑白良芝麻:上面是黑芝麻忌廉还有酱,中间吃起来像豆腐味的奶油芝士,最底下是黑芝麻碎饼,黑芝麻很浓郁不甜哦,豆腐味奶油芝士也不会被黑芝麻味给埋没。抹茶牛乳大福:抹茶奶油和牛奶奶冻的搭配,是苦抹茶,不会因有了牛乳的搭配,显得不那么苦!白桃乌龙:有白桃果肉,乌龙的奶油芝士,牛油饼底,有饼底的大福切面都好硬挺!这个很清香,有茶和水果的搭配觉得好健康哦。好柚料:好可爱的名字,真的的很柚料,里面有柚子芝士、柚子果冻、柚子果肉。就是在吃一整颗柚子吧!抹茶焙茶大福:一次性吃到两种茶味,真的完美的让爱这两个茶的人赚到了,也是苦抹茶,焙茶削弱了抹茶的苦味显得抹茶不那么苦了,这个我的心头爱。抹茶三重奏:抹茶控必吃好吗,就是完全凸显出抹茶的苦了!焦咖不住:又是一个可爱的名字,少许焦糖味,咖啡味很浓郁,真的牢牢抓住我的胃,同样有牛油的饼底。建议买回家快点放冰箱,不然就会像我后面几个那样塌塌的。
每次去都有新口味
虽然长的跟雪媚娘差不多但是口感比雪媚娘更丰富

抹茶三重奏:抹茶控必吃好吗,就是完全凸显出抹茶的苦了!

建议买回家快点放冰箱,不然就会像我后面几个那样塌塌的。
《大福控必食!🤤 高質好創意足料嘅大福😝》經過見到 justformochi 嘅大福有勁多不同款色味道選擇!🤣 仲要見到大福嘅內餡好足料好吸引咁!😍忍唔住趁佢有買三送一嘅優惠,買咗四粒!除返開都係$28一粒左右!🥰 全部都好好食!❤️每粒大幅都係全人手工製作,所以外皮係無油少糖嘅,同埋皮身偏薄,好煙韌,仲要餡料係極豐富!🤪1. 脆皮Oreo芝士大福 ($32)Oreo大福入面有Oreo 忌廉芝士,北海道3.6牛乳奶凍,可以雙重享受Oreo嘅味道,大福上面仲有Oreo脆朱古力作點綴,令成個賣相更吸引。🌟 評分: 9/102. 阿華田 ($40)阿華田大福簡直係阿華田四重奏,阿華田必食!🤣入面有阿華田忌廉同阿華田脆脆醬會比較creamy,再配上阿華田奶凍增加口感,同最底層嘅朱古力脆脆,令成粒大福有口感好飽滿,味道好豐富。🌟 評分: 9/10.3. 好柚料 ($38)柚子味大福入面有柚子忌廉芝士,柚子果凍,泰國金柚,天然柑橘乾,白朱古力,都好好食!🌟 評分: 8/104. 香蕉朱古力牛乳奶凍大福 ($35)香蕉朱古力味大福就比較意料之內嘅味道,入面有法國70%黑朱古力忌廉,法國85%黑朱古力碎
《大福控必食!🤤 高質好創意足料嘅大福😝》

脆皮Oreo芝士大福

1. 脆皮Oreo芝士大福 ($32)
🌟 評分: 9/10
阿華田

2. 阿華田 ($40)
🌟 評分: 9/10
3. 好柚料 ($38)
🌟 評分: 8/10
香蕉朱古力牛乳奶凍大福

4. 香蕉朱古力牛乳奶凍大福 ($35)
香蕉朱古力味大福就比較意料之內嘅味道,入面有法國70%黑朱古力忌廉,法國85%黑朱古力碎粒,香蕉,北海道3.6牛乳奶凍,黑朱古力,好多重口感。
🌟 評分: 8/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8.5/10
🧡 環境: 7/10
💛 服務: 7/10
💙 性價比: 7/10

✨小正大福
❗️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 58

#hkoverfood_尖沙咀
脆皮Oreo芝士大福
阿華田
2023-06-26 763 瀏覽
貴錢偏貴 $32-40 一粒口味有多款🉑以選擇🌟外皮夠薄,夠軟,入面嘅餡都好足👍🏻且🈶好重芝士🧀味,勁值得一試❗️❗️❗️❗️❗️🍪oreo 芝士🧀入面真系會🈶oreo🍪嘅碎碎!!搭埋厚厚嘅芝士🧀味 真系一絕👍🏻🍓士多啤梨芝士🧀呢個士多啤梨🍓嘅味道就🈚芝士🧀味重 但系入面士多啤梨🍓嘅味道唔會酸🍠紫薯朱古力🍫又紫薯🍠又朱古力🍫 2隻味都好重❕❕好正🤩🤩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~呢個簡直系必食❗️❗️系列 雖然🈶點貴,但系值👍🏻分量足一啖都食唔晒 入面嘅餡又足🥰味道仲要好重好夠味😋😋😋🥰🥰🥰🥰
貴錢偏貴 $32-40 一粒口味有多款🉑以選擇🌟

🍪oreo 芝士🧀

🍓士多啤梨芝士🧀

🍠紫薯朱古力🍫
又紫薯🍠又朱古力🍫 2隻味都好重❕❕好正🤩🤩
2023-06-07
2023-06-11 559 瀏覽
係fb見到有推介,咁又出開尖沙咀,就突登走去K11 Art買。焦咖不住 $40(咖啡忌廉、咖啡朱古力、Lotus焦糖芝士、Lotus焦糖餅底)三個入面呢個最好食,有好濃好香的咖啡朱古力味,忌廉入口即溶,成個口都係好香甜的咖啡味🤩仲有芝士,芝士味同咖啡好夾。最最重要係有Lotus焦糖餅,真係畫龍點睛,最好食呢塊餅,係軟軟的大福入面有塊脆脆地的餅,成個口感昇華哂,塊餅的焦糖味令咖啡同芝士更加好食。呢款我可以再買,亦係最推薦的一款😍香蕉朱古力牛乳奶凍大福 $35(法國70%黑朱古力忌廉、法國85%黑朱古力碎粒、香蕉、北海道3.6牛乳奶凍、黑朱古力)咬落食到好濃郁的朱古力味,食到朱古力的確落足料,但唔係好食到朱古力碎。香蕉同牛乳奶凍都同朱古力忌廉好夾,香蕉清甜但唔會被朱古力味蓋過,奶凍的牛奶味同朱古力味好配合,成個一口食落味道好有層次。宇治抹茶牛乳大福 $32(日本宇治抹茶忌廉、北海道3.6牛乳布丁、日本宇治抹茶白朱古力)抹茶味超濃,甚至濃到有少少苦,全靠牛乳布丁擋一擋個苦味,唔係好食到朱古力味,可能撈左落布丁🤔如若好鍾意極濃抹茶的朋友可以一試,但對我嚟講就濃得濟。小正大福 (尖沙咀)尖沙咀河

焦咖不住 $40

香蕉朱古力牛乳奶凍大福 $35

宇治抹茶牛乳大福 $32

小正大福 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 58

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-05-31 493 瀏覽
Just for mochi🍡🍰🍨之前見到睇開既youtuer推介話呢間mochi好好食😋😋所以突登去買黎食╮(‵▽′)╭買左3個mochi試脆皮朱古力提子啫喱大福🍫🍇朱古力味濃郁細滑配合外皮mochi同啫喱一齊食冇咁膩宇治抹茶紅豆大福🍵🍵冇朱古力咁甜抹茶味好香,加埋經典配搭-紅豆好match脆皮oreo芝士大福🧀🧀呢款mochi比較有驚喜前2款都大概估到咩味但呢款同想像中有d出入個cream cheese 比另外2款更清新雖然3個mochi都好食(∩▽∩)但有d小貴CP值一般🤣🙏🏻
Just for mochi🍡🍰🍨

朱古力味濃郁細滑
配合外皮mochi同啫喱一齊食冇咁膩

宇治抹茶紅豆大福🍵🍵
冇朱古力咁甜
抹茶味好香,加埋經典配搭-紅豆好match

脆皮oreo芝士大福🧀🧀
呢款mochi比較有驚喜
前2款都大概估到咩味
但呢款同想像中有d出入
個cream cheese 比另外2款更清新

雖然3個mochi都好食(∩▽∩)
但有d小貴
CP值一般🤣🙏🏻
2023-05-22 421 瀏覽
人氣大福網店K11 Art mall有實體店好容易可以買到見到雪櫃勁多款真係選擇困難症!最愛抹茶焙茶大福(*´˘`*)♡大福餅皮冇油少甜都做到煙韌軟熟口感👍🏻宇治抹茶忌廉極濃郁帶回甘🍵靜岡焙茶忌廉都好正加埋牛油脆餅底,口感層次好豐富黑白良芝麻🖤🤍黑芝麻忌廉都好香白色係豆腐忌廉芝士個底係黑芝麻餅底脆同樣非常正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)芒果焙茶脆脆芒果芝士配搭靜岡焙茶忌廉仲有朱古力脆脆

人氣大福網店
K11 Art mall有實體店
好容易可以買到
見到雪櫃勁多款真係選擇困難症!

最愛抹茶焙茶大福(*´˘`*)♡
大福餅皮冇油少甜
都做到煙韌軟熟口感👍🏻
宇治抹茶忌廉極濃郁帶回甘🍵
靜岡焙茶忌廉都好正
加埋牛油脆餅底,口感層次好豐富

抹茶焙茶大福

黑白良芝麻🖤🤍
黑芝麻忌廉都好香
白色係豆腐忌廉芝士
個底係黑芝麻餅底脆
同樣非常正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
黑白良芝麻

芒果芝士配搭靜岡焙茶忌廉
仲有朱古力脆脆
外賣自取
抹茶焙茶大福
黑白良芝麻
2023-05-08 351 瀏覽
佢係Ig 店起家,餡料到外皮全人手製,外皮🈚️油少糖🈚️添加,高質mochi 栗焙福 餡料有法國嘅栗子蓉 .靜岡焙茶忌廉 .靜岡焙茶朱古力脆脆. 法國栗子忌廉. 糖漬栗子🌰外皮食落去好薄好滑煙韌軟熟,澎湃嘅內餡每一層都有唔同既口感😋😋比起其他大福真係唔甜,沒有油膩感,好健康,每一啖都係栗子,栗子大福配有一支栗子蓉,店員話可以唧喺大福上面,全都是🌰大滿足,下次一定要試埋其他味道,❤️留意返有幾款味道係需要預訂

2023-05-07
外賣自取
2023-05-03 283 瀏覽
大福和麻糬的最大分別, 對我來說就是Size, 麻糬是小朋友而大福就是大人, 當然內餡大福就更飽滿和豐富. 以如此的定義來說, 上一篇文章在心一吃到的, 應該更正為大福吧! 在香港見到的麻糬比大福多得多, 我想是因為後者比前者更Handy, 吃下去更少罪惡感吧! 直至到老婆推介的小正大福出現, 才知道香港和台灣一樣, 有純粹以大福為賣點的甜品店出現.一如其他最近冒出來的烘焙甜點店, 它也是以IG網點起家, 然後再進軍實體店舖. 其大福的內餡不再只有豆蓉或是水果, 比一般的更有心思是其三層內餡, 上層是如軟雪糕般的質感的忌廉或Mousse, 中間是如雪糕磚般的布甸或忌廉芝士, 有些更有如飯底般的底層. 糯米外皮煙韌軟熟, 不會過厚但同樣能完全包著三層內餡, 相當不錯. 自己最喜歡的是抹茶和焙茶口味, 甘甜和膩度平衡得相當好, 至於白桃味, 則略嫌有點甜, 年紀大甜度有點吃不消呢!Just for Mochi is the mochi IG shop with physical stall in shopping mall. The size of mochi is so big and

Just for Mochi is the mochi IG shop with physical stall in shopping mall. The size of mochi is so big and inside have a lot of sweet filling with different taste and texture, such as mousse and cheese filling together with biscuit base. The matcha and hojicha flavors are my favorite while the peach flavour is too sweet for me.
經過尖咀, 兜過去look下,都係忍唔住…店員見我望下望下,緊問你想要邊個, 選到咩,就是靠眼界同念力,😋開心仔,茶大福類~~ (其實呢,佢所有問我都啱😂)皮好滑茶味好夾還有牛油餅底,確實是一粒滿滿的幸福。IG手作麻糬店有實體店,想買方便超多了~ 好似我咁路過買番粒~

皮好滑茶味好夾還有牛油餅底,確實是一粒滿滿的幸福。

抹茶焙茶
抹茶焙茶