2024-05-22 46 瀏覽
荃灣新開咗間刀削麵,每次經過都見到好多人食,今日lunch time帶埋同事一齊試試!餐廳環境光猛潔淨,坐位都好闊落,提供套餐或單點,價錢好抵食!🔹肉夾饃外皮相當軟熟,夾住既肉份量十足,食得出配料好新鮮,咬落去有嚼勁。一啖咬落,既有麵包軟糯,又有肉同蔬菜既鮮香。🔹烤羊肉串/牛肉串兩款肉質十分鮮嫩,烤既熟度啱啱好,面頭灑上滿滿既辣椒粉同孜然,十分惹味!🔹寶字號油潑刀削面呢款刀削面用乾撈既形式加上肥腸作配料,肥腸洗得好乾淨,完全唔會有異味~配上香口既油潑,呢碗刀削面真係一流。🔹老壇酸菜湯刀削面呢款刀削面以酸菜湯加上鹵牛肉為伴碟,酸菜味好香濃,但又唔會過咸過辣。鹵牛肉切得好薄好有口感,啖啖肉好正~🔹飲品兩款刀削面都配左一杯飲品,我地揀左凍檸茶同熱檸水~寶字號刀削麵地址: 荃灣兆和街32號地舖

🔹肉夾饃

🔹烤羊肉串/牛肉串

🔹寶字號油潑刀削面

🔹老壇酸菜湯刀削面

🔹飲品
兩款刀削面都配左一杯飲品,我地揀左凍檸茶同熱檸水~

寶字號刀削麵
地址: 荃灣兆和街32號地舖
2024-05-17
2024-01-31 469 瀏覽
朋友很喜歡吃刀削麵的口感,喜歡煙韌有著勁的食物。今次特地帶他來試試這家荃灣有名的刀削麵店。餐廳座位都是卡座,晚市不同時間都有人來進餐,頗受街坊歡迎,主要因為是食物性價比高,味道也不錯,天氣冷,吃碗熱辣辣的刀削麵更有風味!而且還有串燒少吃、汽水啤酒啊!我們點了二人餐$148,可選兩份主食,兩碟小吃,兩杯冷或熱飲品,價錢經濟實惠,很多人都選這個套餐。寶字號豬肉刀削麵,湯底清不油膩,有淡淡的骨湯香。豬肉碎大粒新鮮,口感不錯,有豬肉味。用清湯配刀削麵,吃出真正味道!刀削麵口感煙韌有嚼勁,即使放久了也沒有變糊,十分有彈性,夾起麵條有回彈力,會彈汁到衣服上呢!西紅柿雞蛋麵,即是蕃茄蛋湯麵,超好吃!大讚!喜歡蕃茄湯用新鮮蕃茄煮成,不是西餐湯那種茄膏調製。蕃茄湯用料充足,有極多蕃茄蓉,有蛋花香味配襯,令湯十分香濃。刀削麵拌著蕃茄濃湯和蛋花吃,酸酸甜甜特別開胃。這道北方家常菜,在這裡以平凡的食材煮出不平凡!小吃小酥肉,是酥炸豬肉條,香脆外層,吃著豬肉微辣味道,第一次吃頗有新鮮感。蔥油木耳,蔥油味香,加了蒜蓉涼拌,不需濃烈的酸辣味,以最家常的手法,拌出最永恆的味道。吃得意猶未盡,來一條燒茄子$48,試試這

吃得意猶未盡,來一條燒茄子$48,試試這裡的燒烤。蒜蓉和孜然鋪滿在茄子上,有五香粉提香,自帶小辣,咸味香辣味濃烈,與蒜蓉、孜然香共冶一爐,就是在北方吃過的味道,十分正宗!

下次來要留肚,多吃幾款燒烤呢!吃過就知道這家小店值得一去,味道好,性價比高,怪不得這麼多街坊光顧。
2024-01-29
2024-01-23 262 瀏覽
今日去開荃灣,上網見有人推介兆和街呢間「寶字號」,家庭式小店格局,裝修簡約,跟一般茶記分別不大。餐廳主打四川及晉菜,食物選項豐富,除了五大王牌刀削麵,仲有炒麵、拌麵、飯、湯粉、特色小吃、風味燒烤同幾款超值優惠套餐等供應。我哋點咗👇蝦爆鱔背炒刀削麵 ($88) 刀削麵以爆炒方式處理,蝦仁爽彈,鱔背鮮嫩,麵條筋道十足,入口柔滑香韌又帶點辣勁,辛香惹味。寶字號滷肉飯 ($48)  滷肉飯大大碗,份量十足,滷肉肥瘦適中,油份夠、醬油味足,滷汁鹹甜度剛好,蔬菜新鮮爽甜,撈埋啲飯一齊食,滋味滿分。肉夾饃 ($50/2個) 肉夾饃即點即烤,拿上手時仍熱辣辣,厚度十足,入口饃酥肉嫩,吃時更滲出啖啖肉汁,令人食慾大增。另外仲點咗茶葉蛋 ($10) 同 熱鴛鴦(跟餐+$3),茶葉蛋鹹淡適中,蛋白軟嫩,蛋黃鬆綿;熱鴛鴦順滑醒神,茶啡奶比例剛好。

我哋點咗👇
2023-12-23 318 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 寶字號刀削麵朋友話荃灣開咗間新嘅刀削麵,作為荃灣人第一時間嚟!坐得舒服,好光猛,一路都好多人入!舖頭有個證書,原來刀削麵係非物質文化遺產!💡有啲一人餐,二人餐都好抵食!—————————————————————❣️豬頸肉刀削麵 $52豬頸肉炸過先放入湯,好味!湯底雖然望落清清哋,都好夠味!刀削麵好特別,麵條厚度均勻,唔會話一條厚一條薄,好彈牙有咬口!.❣️寶字號牛腩麵 $57牛腩湯底好濃,仲有好多切好咗細細塊嘅牛腩,滷得好入味!連埋刀削麵好掛湯!.❣️ 肉夾饃 $28 第一次食!都幾特別!用白包皮夾住豬肉碎,豬肉方面肥瘦均等,肉碎仲有啲青椒,夾埋一齊都幾好食!🐷好鐘意食白包皮,好軟熟!.❣️ 茶葉蛋 $10見到menu有就同朋友一人一粒,剝完殼望落白雪雪,以為會唔入味,真係唔好「以貌取蛋」,超級入味!咸咸哋幾正!.❣️ 白灼時蔬 $18 用熟油淋過豉油所以特別香!好鮮好嫩!.❣️飲品 +$5凍飲品一律+5蚊!.💬見到仲有串燒,不過個胃唔夠大今次未食到住!下次!仲見到個蕃茄蛋湯 !—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7.5/10 💰性價比: 7
#chuchu食在荃灣
📍 寶字號刀削麵

💡有啲一人餐,二人餐都好抵食!

❣️豬頸肉刀削麵 $52

❣️寶字號牛腩麵 $57

❣️ 肉夾饃 $28

❣️ 茶葉蛋 $10

❣️ 白灼時蔬 $18
用熟油淋過豉油所以特別香!好鮮好嫩!

❣️飲品 +$5
凍飲品一律+5蚊!

不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 7.5/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 寶字號刀削麵 (荃灣)
🕑營業時間: 10:00-22:00

2023-12-20
4天前 0 瀏覽
最近天氣成日落雨當然要約埋老婆一起食嘢我哋揀咗呢一間老字號餐廳位於荃灣兆和街#寶字號刀削麵之前在這間餐廳點咗幾次外賣不錯這次同老婆一起去堂食店內嘅裝修都相當有特色我哋就揀咗幾款美食我就選擇咗豬頸肉刀削麵配返杯凍檸茶湯底我揀咗麻辣湯味道特別正👍都幾好咬口跟住我就嗌多咗一份肉夾膜入邊啲肉真係好多😋我老婆就揀咗一份辣椒肉片炒刀削麵份量特別多😄我偷偷地咬咗一啖好味道炒出嚟香辣又好彈牙價錢都唔貴人均消費$50左右面食愛好著一定不能錯過📍 寶字號刀削麵 荃灣兆和街32號地舖

最近天氣成日落雨
人均消費$50左右
面食愛好著一定不能錯過

📍 寶字號刀削麵
2024-05-27 0 瀏覽
去荃灣玩完室內樂園喺附近食午飯,見到呢間餐廳差唔多兩點都仲係咁多人於是試吓。超值雙人套餐 $148寶字號豬肉刀削麵 +牛腩 $15麵條Q彈有咬口。本身配有兩條菜心同唔少豬肉碎。牛腩近筋膜嘅部份特別香。辣椒炒肉麵麵條同炒醬完美融合,好濃好惹味。除咗青辣椒、肉絲,仲有唔少爽脆嘅木耳。雞米花小酥肉炸至金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。兩款嚟講雞米花更香脆。冷熱飲兩杯肉夾饃$28 肉餡又濃又多肉汁,仲有濃厚嘅蔥花香氣。

超值雙人套餐 $148
寶字號豬肉刀削麵
+牛腩 $15

辣椒炒肉麵

雞米花
小酥肉
炸至金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。兩款嚟講雞米花更香脆。

冷熱飲兩杯

肉夾饃$28
肉餡又濃又多肉汁,仲有濃厚嘅蔥花香氣。

2024-05-22 12 瀏覽
下午茶見呢到茶餐幾吸引,揀左呢間食個靚tea😋😋白灼時蔬 $18平時出街盡量都會叫個菜食,今日時菜係菜芯,用左菜芯苗,好嫩又夠新鮮😄肉夾饃 $28即叫即整,夠曬新鮮熱辣! 個餡啲肉夠多之餘唔會好鹹,調味啱啱好👍餅皮香口,每啖都好滋味🤗下午茶套餐$53和牛鍋貼 配蔥油木耳和牛鍋貼有5件,牛味都幾出而且食落好多汁!入面仲包左粟米😌😌蔥油木耳份量好大,正😄下午茶餐仲配野飲,叫左熱奶茶,正常水準😌
下午茶見呢到茶餐幾吸引,揀左呢間食個靚tea😋😋

白灼時蔬 $18

肉夾饃 $28
即叫即整,夠曬新鮮熱辣!
個餡啲肉夠多之餘唔會好鹹,調味啱啱好👍
餅皮香口,每啖都好滋味🤗

下午茶套餐$53
和牛鍋貼 配蔥油木耳
和牛鍋貼有5件,牛味都幾出而且食落好多汁!
入面仲包左粟米😌😌
蔥油木耳份量好大,正😄

下午茶餐仲配野飲,叫左熱奶茶,正常水準😌
2024-05-18 4 瀏覽
荃灣去玄圓學院小巴站對面(寶字號刀削麵)正宗山西刀削麵,店舖以卡位為主,QR code 落單好方便。食物配搭也多元化。而且人均消費$50左右好"抵",嗌咗超值雙人套餐,分量超出雙人食量非常足夠❣️辣椒炒肉刀削麵青椒帶椒香,肉質鮮香嫩滑,配上煙煙韌韌刀削麵,加上了不得廚師的廚藝,勁有鑊氣👍👍❣️寶字號豬肉刀削麵刀削麵煙韌,非常有咬口同彈性,配上濃郁湯底yummy😋❣️炸雞粒肉質嫩滑,鹹香味足,香脆可口❣️葱油小木耳清脆爽口,淡雅清香,配上秘制葱油更加惹味❣️口水雞滑嫩可口,肉質爽脆,鮮香濃郁,調味恰到好處。醬汁濃郁,香味四溢。
荃灣去玄圓學院小巴站對面(寶字號刀削麵)

❣️辣椒炒肉刀削麵

❣️寶字號豬肉刀削麵

刀削麵煙韌,非常有咬口同彈性,配上濃郁湯底yummy😋
❣️炸雞

肉質嫩滑,鹹香味足,香脆可口
❣️葱油小木耳

清脆爽口,淡雅清香,配上秘制葱油更加惹味
❣️口水雞

2024-04-06 29 瀏覽
某天下午經過抱著試試的心態進去,叫了炒刀削麵(忘了是什麼好像有蝦),送來好大一盤料非常多很有鍋氣,麵比一般的刀削麵細但不影響口感還是很有嚼勁,桌上的醋居然是陳醋(驚喜)加在炒麵裡別有一番風味,但辣椒醬我不推薦,有種內地零食會用的人工香料味 ,如果吃辣建議請廚房炒辣一點。走的時候外賣了肉夾膜,這個也相當驚喜,餅皮有層次肉也相當多不肥膩,可以當下午茶或是早餐吃。之後有事沒事都特地坐車去荃灣吃,每次都吃炒刀削麵,下次要試蕃茄蛋刀削麵,另外有涼拌菠菜也好吃,蒜頭很多很多味但約會前不要吃
但約會前不要吃
下午茶
  • 辣椒炒刀削麵
2024-03-24 24 瀏覽
______________________________/ 寶字號蕃茄雞蛋刀削麵 / ʜᴋᴅ48新鮮蕃茄整成嘅湯底 唔算好濃郁 酸酸甜甜比較清淡風 如果再濃郁啲多湯啲更好食到最後變左撈刀削麵咁 🥹/ 黑椒牛肉炒刀削麵 / ʜᴋᴅ78呢度除咗有湯麵之外 仲有炒刀削麵!牛肉軟稔 炒得幾香但偏油膩 / 雞米花/ ʜᴋᴅ39反而小食整得幾高質 炸得香脆唔會油亦都唔會炸得好乾 肉質幾嫩!/ 肉夾饃 / ʜᴋᴅ28中間夾住滿滿嘅肉 好軟腍而且幾juicy肥瘦度適中 唔會太肥膩 仲有青椒粒平衡下外皮就係紮實較乾嘅餅皮 唔係酥香個一種

/ 寶字號蕃茄雞蛋刀削麵 / ʜᴋᴅ48

新鮮蕃茄整成嘅湯底 唔算好濃郁 酸酸甜甜

比較清淡風 如果再濃郁啲多湯啲更好
食到最後變左撈刀削麵咁 🥹

/ 黑椒牛肉炒刀削麵 / ʜᴋᴅ78

呢度除咗有湯麵之外 仲有炒刀削麵!
牛肉軟稔 炒得幾香但偏油膩

/ 雞米花/ ʜᴋᴅ39

反而小食整得幾高質 炸得香脆
唔會油亦都唔會炸得好乾 肉質幾嫩!

/ 肉夾饃 / ʜᴋᴅ28

中間夾住滿滿嘅肉 好軟腍而且幾juicy
肥瘦度適中 唔會太肥膩 仲有青椒粒平衡下
外皮就係紮實較乾嘅餅皮 唔係酥香個一種

2024-03-12 31 瀏覽
經外賣app叫左一個蕃茄蛋刀削麵跟一杯熱鴛鴦,加兩個肉夾饃。外賣準時到達,但杯熱鴛鴦完全係凍既,應該擺咗一段長時間,然後比客🙄個蕃茄湯底連蛋同肉夾饃勁咸🤮咸到要飲勁多水。最後飲水飽,野食部分只系食左兩啖😵‍💫比錢買難受,冇下次
個蕃茄湯底連蛋同肉夾饃勁咸🤮咸到要飲勁多水。
最後飲水飽,野食部分只系食左兩啖😵‍💫
比錢買難受,冇下次
外賣送餐
2024-03-03 24 瀏覽
這間寶字號刀削麵在裝修時已有留意,因為刀削麵是我其中一個非常喜歡的食物之一。尤其是炒的刀削麵,很多以前有賣的刀削麵的食店都不再炒,就算餐牌明明是有炒刀削麵,但到你落單就同你說沒有。所以見到這裡有炒刀削麵時,不多不少都有少許期待。有一晚收工見到終於開店當然一秒都考慮就進門試試。可能是新開店的關係,客人很少,我看了一看餐牌價錢,以同類的食店來說價錢是比較進取。第一次吃就先試食店的招牌菜:寶字號豬肉刀削麵。先來紅油腐竹,這個就算以小食來說份量都有點少,而且味道很淡。之後到主菜寶字號豬肉刀削麵,店員一放下,我看一眼,心想是不是來錯了?之後再看看餐牌,真的相片與現實差太遠,所謂的豬肉刀削麵其實是免治豬肉。如果你不與湯一起吃,是吃不到這些免治豬肉。幸好與湯一起喝味道未算太差。而刀削麵與我們平常吃到的有分別,這裡的刀削麵是扁身的,可以叫做刀削幼麵。這個幼麵掛湯能力比粗麵好,但失去了刀削麵獨有的煙韌彈牙,至於好不好吃就要閣下試試。我就不太喜歡這種幼身的刀削麵。走之前見到有小絲愛吃的羊肉串和炒刀削麵,所以就再約小絲來試試。第二次來我們點了蝦爆鱔背炒刀削麵+羊肉串+肉夾饃。如果不知道肉夾饃是甚麼,你當是酥

有一晚收工見到終於開店當然一秒都考慮就進門試試。

第一次吃就先試食店的招牌菜:寶字號豬肉刀削麵。

第二次來我們點了蝦爆鱔背炒刀削麵+羊肉串+肉夾饃。
如果不知道肉夾饃是甚麼,你當是酥皮豬肉包好了,因為是即叫即燒,所以味道還可以,調味沒有想像中濃烈。

羊肉串很乾身,而且肉味欠缺,全是香料味。

蝦爆鱔背炒刀削麵就為這2次光顧加了不少分。幼刀削麵用炒的方法處理非常好,麵身Q彈,不會太油,每條麵都沾到醬汁,調味亦很好,沒有過火過咸。而配搭的食材亦不差,是一個整體水平中上的刀削麵,所以價錢都有點貴。

我或許會因為這個炒刀削麵再來,但其他食物及不太認真的店員真的很一般。

阿偉評價:
價錢進取,炒刀削麵值得一試。

推介評分:
5/10
2024-03-01 27 瀏覽
荃灣發現的寶字號刀削麵。這家餐廳位於兆和街,地理位置非常方便。一走進店裡,簡潔的裝潢和舒適的座位讓人感到放鬆。點了茶葉蛋$10,這顆茶葉蛋蛋白軟嫩入口,蛋黃則帶著微微的茶香,一句講曬好入味。桂花雪梨$39,這道甜點以新鮮的雪梨為基底,加入了桂花的香氣,口感清爽,清甜中帶點花香,完美地平衡了甜度和口感。雙人套餐$148,超抵食!套餐包了兩碗刀削麵和兩款小吃。我選擇了寶字號油潑刀削面和寶字號番茄雞蛋刀削麵。油潑刀削面的麵條富有彈性,配上豐富的醬料,每一口都充滿了濃郁的香氣和口感。番茄雞蛋刀削麵則以鮮甜的番茄和口感綿密的雞蛋為主,味道鮮美又健康。而小吃方面,我選了蔥油小木耳和小酥肉。蔥油小木耳香氣四溢,口感脆嫩,搭配著微微的蔥香,非常開胃。小酥肉則是外酥內軟,肉質鮮嫩多汁,吃起來十分惹味。寶字號刀削麵 (荃灣)荃灣兆和街32號地舖#寶字號刀削麵 #荃灣美食 #超值套餐 #刀削麵愛好者 #美食推薦 #茶葉蛋 #桂花雪梨 #蔥油小木耳 #小酥肉 #instafood #foodie #foodlover #delicious #yummy #foodblog #foodphotography #

寶字號刀削麵 (荃灣)
荃灣兆和街32號地舖

#寶字號刀削麵 #荃灣美食 #超值套餐 #刀削麵愛好者 #美食推薦 #茶葉蛋 #桂花雪梨 #蔥油小木耳 #小酥肉 #instafood #foodie #foodlover #delicious #yummy #foodblog #foodphotography #foodstagram #foodgasm #foodporn #foodaddict #foodislife #foodcoma #foodgram
2024-02-28
沒想到在香港也能吃到陝西美食簡直不能用美味形容~因為真的太太太好吃了!價格灰常平價!!就在荃灣!🇭🇰1⃣️招牌點單:單人套餐刀削麵(刀削麵+小食+飲料)點餐攻略👇親測好吃!😋🍜寶子號豬肉刀削麵➕紅油腐竹➕凍奶茶這一碗面真的是絕了!!口味過癮,麵條勁道,好開胃~2⃣️肉夾饃味道真的好吃沒話說~滿滿實打實的肉肉!!建議配著刀削麵一起食用哦3⃣️口水雞雞肉嫩滑流汁,麻辣入味一口就被驚艷到🌟好香好嫩好入味!4⃣️桂花雪梨沁人心脾的果香入口綿綿清甜~吃完好舒服,感覺好清潤!5⃣️奶茶☕️無論熱奶茶,還是凍奶茶都很好喝!味道好醇厚 口感絲滑家人們相信我,吃過後很饞很饞這家店的每款刀削麵巨巨巨美味!!!而且分量多!簡直就是夢中情面‼️

沒想到在香港也能吃到陝西美食
簡直不能用美味形容~
因為真的太太太好吃了!
價格灰常平價!!就在荃灣!🇭🇰

1⃣️招牌點單:單人套餐刀削麵
(刀削麵+小食+飲料)
點餐攻略👇親測好吃!😋
🍜寶子號豬肉刀削麵
➕紅油腐竹➕凍奶茶
這一碗面真的是絕了!!
口味過癮,麵條勁道,好開胃~

2⃣️肉夾饃
味道真的好吃沒話說~
滿滿實打實的肉肉!!
建議配著刀削麵一起食用哦

3⃣️口水雞
雞肉嫩滑流汁,麻辣入味
一口就被驚艷到🌟
好香好嫩好入味!

4⃣️桂花雪梨
沁人心脾的果香
入口綿綿清甜~
吃完好舒服,感覺好清潤!

5⃣️奶茶☕️
無論熱奶茶,還是凍奶茶
都很好喝!味道好醇厚 口感絲滑

家人們相信我,吃過後很饞很饞
這家店的每款刀削麵
巨巨巨美味!!!而且分量多!
簡直就是夢中情面‼️

• 刀削面
  • 口水雞
  • 桂花雪梨
路過依邊 嗌左兩個下午茶套餐 因為是下午茶餐 份量也相對比正餐小 勝在便宜DD· 🥟和牛鍋貼+蔥油木耳鍋貼外皮很脆 和牛很軟很嫩 配上特製醬汁 蔥油木耳很爽脆入味 很好吃😋•·🍜豬頸肉刀削麵+梅菜花生刀削麵很掛湯 麵質均勻有咬口而且彈牙 豬頸肉就麻麻地 梅菜花生很入味 花生很脆 梅菜偏鹹 成個奇奇怪怪咁•🍝黑椒牛柳刀削麵單點的這個乾拌刀削麵 明顯比下午茶的份量多 這個黑椒牛柳尊嘟真的超級香 特別嫩滑入味 配上乾拌面又是另一種感覺 乾拌面口感比湯麵更Q彈有勁 調配的醬汁也很足 每一啖都不會很乾 •🥙肉夾饃第一次食肉夾饃 用煎炸過的香脆白麵包夾著豬肉碎 豬肉肥瘦均勻 有些青椒碎 夾在一起 整個外脆內軟的口感 很豐富 •🐟酸辣魚皮竟然有我最近最愛的魚皮 當然要嗌嚟試試魚皮爽脆對味 酸辣口味不是很辣那種 不錯•如果下次在附近工作 一定要試試佢地嘅串燒 感覺會很惹味😋
· 🥟和牛鍋貼+蔥油木耳

·🍜豬頸肉刀削麵+梅菜花生