2024-04-24 865 瀏覽
今晚吃的「富豪酒家24周年暨連續14年米芝蓮一星」晚餐,相對以較相宜的價錢吃到優質出品,荷包不用大出血,我們的福音也。「錦繡海鮮拼盤」百花鳳尾蝦巨大,不要點任何醬汁,去享受那份天然肉鮮爽彈:油泡北海道帶子厚身,走油靚帶光澤,保留肉質鮮嫩:威化海鮮卷,炸得乾脆鬆化:「紅燒砂鍋包翅 / 高湯紅燒官燕」兩者二擇其一,我選擇了後者:印尼官燕棧浸發後用濃醇鮮甜的金華火腿高湯煨煮:湯是天然甜,亮點落在啖啖養顏的燕窩上,令湯品整體顯得大方體面之餘,也絕對適合各考子賢孫帶父母親們來品嚐 (嚟緊是母親節呢!)「18頭養殖吉品鮑」伴「清灼唐生菜膽」來到怎能不吃鮑魚?今回用上吉品養殖鮑以濃郁帶膠的鮑汁燜煮至軟熟有彈性:鮑汁是鮑魚、老雞、金華火腿等熬成的精華,也是此菜的靈魂,從深黑色光澤便能看出它的濃度:鮑魚切下去,少許黏刀及見亮麗醣心,口感帶煙韌,仍保留彈牙的神髓:鮑汁味道濃醇,配嫩綠的唐生菜膽,可沾盡鮑汁精華,更令人陶醉:「川汁脆皮花膠」將發好的紐西蘭花膠,炆熟後表面薄薄上一層粉漿炸成,底部有醒胃的川汁托底提味,賣相精緻:食味可以說是二重。表面粉漿酥脆乾身,切下去聽到「咔嚓」的脆裂聲音,絕無誇張。內裡花膠

錦繡海鮮拼盤
百花鳳尾蝦巨大,不要點任何醬汁,去享受那份天然肉鮮爽彈:
油泡北海道帶子厚身,走油靚帶光澤,保留肉質鮮嫩:
威化海鮮卷,炸得乾脆鬆化:
紅燒砂鍋包翅 / 高湯紅燒官燕
兩者二擇其一,我選擇了後者:
印尼官燕棧浸發後用濃醇鮮甜的金華火腿高湯煨煮:
「18頭養殖吉品鮑」伴「清灼唐生菜膽
川汁脆皮花膠
食味可以說是二重。表面粉漿酥脆乾身,切下去聽到「咔嚓」的脆裂聲音,絕無誇張。內裡花膠柔軟帶彈性,也不會弄濕表面的脆皮,絕對是手功之作,欣賞大廚的手勢,整個組合不得不欣賞主理人對菜式設計的心思:
除了好吃,花膠是純天然膠原蛋白,具滋陰陽顏之效,可以活化人類的免疫系統,是理想的高蛋白低脂肪食材,相信一眾媽媽及女士們也會喜歡。

富豪生炸乳鴿
我和另一食評友 E 先生常常一起說,這裏的炸子雞和炸乳鴿在香港真係可以話係數一數二。極之皮薄、香脆、肉嫩,淋油功夫到家。
用上約 21日大的乳鴿,將乳鴿用鹽醃,吊風乾後,生炸淋油至熟。這個一定要用手撕來吃才過癮!侍應體貼地附上鉸剪及膠手套,乳鴿炸得燙口,皮脆與肉嫩都有做到:
味道亦有別於一般酒樓用滷水滷後炸的乳鴿,它用鹽醃去帶動鮮乳鴿本身的肉香。內裡很有汁水,一撕開後有肉汁流出來:
原隻吉品鮑海鮮炒飯

用蟹肉、帶子、鮮蝦、乾瑤柱、蟹籽、蛋白、蔥花炒飯,上面放炆好的日本野生吉品乾鮑:
飯粒炒得乾身分明,能品嚐到海鮮鮮味,蟹肉味最突出,瑤柱及蟹籽令整體味道更立體化:
之前吃的是養殖鮑,這個是乾鮑,口感則是煙韌而帶嚼勁,首尾呼應地一次過享受兩種不同鮑魚的美態:
60年陳皮紅豆沙
易做難精的中式甜品,上桌後侍應在席前磨上60年陳皮粒在面,頓時陳皮香撲鼻。甜度恰到好處,紅豆煲至起沙,喜歡。

精選甜點兩款」有「欖仁合桃酥」及「椰汁馬荳糕
在崩緊的社會氣氛及工作壓力下,和心愛的家人朋友來享受一頓美食,絕對是輕鬆舒壓的好方法!
2024-04-18
  • 錦繡海鮮拼盤
  • 高湯紅燒官燕
  • 18頭養殖吉品鮑
  • 川汁脆皮花膠
  • 富豪生炸乳鴿
  • 原隻吉品鮑海鮮炒飯
2024-03-21 650 瀏覽
一直都知富貴酒家出名,除了因為有阿翁鮑魚之外,仲因為係連續多年取得米芝蓮一星餐廳。呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。點了午餐特享小菜套餐 $788自選雞或鴨 + 3款小菜落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。♥️白菜魚翅頭湯好好飲,有排魚翅。♥️蒜蓉豬扒蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。♥️砂鍋朝煮黃花魚潮州煮法加咗菜譜,黃花魚起骨拆肉,魚塊煮得剛好唔會散,是用心的功夫菜。♥️方魚炒芥蘭仔方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。♥️富豪炸子雞(半隻)雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。我哋剛好被安排坐係得獎牌匾前面,睇到餐廳已經由2011年開始連續13年獲米芝連推介的一星餐廳,真係唔簡單。食完之後真係覺得絕對值得推介,食得出每一道菜都用心製作。用餐途中都見職員會同食客閑談,會主動同小朋友傾偈,又用心製作食物,又有人情味的餐廳真係好值得贊賞。

呢日特登同朋友過來食午餐,品嘗下佢哋嘅小菜係咪都一樣咁好。

點了午餐特享小菜套餐 $788
自選雞或鴨 + 3款小菜

落單之後即刻上了一人一碗明火例湯。

♥️白菜魚翅頭湯
好好飲,有排魚翅。

♥️蒜蓉豬扒
蔥蒜嘅味道一上枱已經撲鼻而來,豬扒厚肉且嫩滑。

♥️砂鍋朝煮黃花魚

♥️方魚炒芥蘭仔
方魚即是大地魚,炸到脆卜卜,十分香。

♥️富豪炸子雞(半隻)
雞皮好薄,炸到好脆,雞肉剛剛熟,極之嫩滑!

仲有甜品,經理好好,每款比一樣我哋試吓。

♥️合桃糊,杏仁茶蛋白,陳皮紅豆沙
全部都好香,絕對比傳統糖水店好食。

經理話套餐是跟人頭配湯同甜品,每位都有,咁真係好好。

2024-02-23
2024-02-22 983 瀏覽
同屋企人去富豪食新年菜,“富豪”一下XDDD,發財一下,食下D傳統菜。爵士湯。以鄧肇堅爵士而得名。主要材料為密瓜、螺頭及花膠。當中亦有雞肉、豬肉等。用生果煲湯應該是比較少有的作法,因為生果大多是甜的,咸甜交錯比較難掌握。但最終出來味道真不錯,密瓜的清甜味、螺頭的海鮮味、花膠的香滑口感,說不出的清甜,本身花膠湯因當中膠質會令湯水變得膩,密瓜的清甜正正可以化降其膩感,完美。鮑汁發菜金蠔。以鮑魚汁作為茨汁,金蠔作為主菜,發菜及豆苗作為吸收鮑魚汁及金蠔汁精華的“配菜”。金蠔先煎一下,煎後不單為了煮熟蠔,還可以令金蠔更加香口,亦會令其口感更好。鮑汁的出現會提升了整道菜的口感和風味層次,將鮑汁的鮮味與金蠔的風味相互融合。發菜含有大量膳食纖維,具有柔軟的口感和特殊的風味,而且是一個吸收精華的好材料,金蠔海鮮香加上濃郁鮑汁,好好味呀。豆苗就可以發揮佢降膩同時有鮑汁香既角色。發菜豬手。代表著新一年的豐盛和好運。發菜象徵富貴和好運;豬手象徵團圓和豐盛。食過發菜豬手,下年幸福和繁榮。豬手炆得剛,有點咬口但又軟糯入味。豬手肉質鮮嫩,含有大量膠原蛋白,是美顏的一大良品。與發菜一同燉煮,增加發菜豬手的口感和層次。

發菜豬手。代表著新一年的豐盛和好運。發菜象徵富貴和好運;豬手象徵團圓和豐盛。食過發菜豬手,下年幸福和繁榮。豬手炆得剛,有點咬口但又軟糯入味。豬手肉質鮮嫩,含有大量膠原蛋白,是美顏的一大良品。與發菜一同燉煮,增加發菜豬手的口感和層次。低下生菜融合發菜豬手的醬汁也十分好味。

臘味糯米飯。亦是中國的傳統食物,用了腌製和風乾處理肉類食品,臘味都擁有濃厚的鹹香味,用以配合濃郁香氣的鼓油及咬口十足的糯米飯,根本上就算沒有任何餸菜也可以輕易完成一碗。配合上鮑汁發菜金蠔及豬手更是不得了。新年氣氛滿滿的。

蛋白杏仁茶。用堅果做食的甜品,吃下也不怕,因為是身體健康的甜品。杏仁經過研磨和加工,釋放香濃杏仁香,加入一定份量的蛋白,使其更有口感及更滑口。

2024-01-24 930 瀏覽
這家餐廳連續十三年獲得米芝蓮一星,最近餐廳有精選套餐,我感到非常開心。以半價的價錢享受到了鮑參翅肚等豪華食材,實在是太划算了!店員上了一份花生作為小菜。⭐️高湯紅燒官燕這碗官燕份量十足,搭配濃稠的高湯紅燒,頂層還點綴了金華火腿碎,入口時散發出鹹香的味道。⭐脆皮原隻花膠這是我第一次嚐到脆炸花膠,它的粉漿非常薄脆,入口即化。配上辣椒、芹菜、蔥等做成的芡汁,吃起來微辣開胃。⭐關東遼參鵝掌遼參入口爽彈,味道爽脆。配上鵝掌味道不俗。⭐阿翁炆班頭腩接著是阿翁炆班頭腩,裡面有竹笙、豆腐、班頭腩和薑片,味道非常鮮美。⭐生炸脆皮乳鴿這是我第一次嚐到這麼又脆又多汁的脆皮乳鴿,乳鴿的外皮又薄又香脆,肉汁都鎖在肉內,非常美味。⭐原隻吉品糯米飯鮑魚的香氣融入了糯米,香蔥、臘味和蝦肉的味道也很美味。糯米飯入口煙煙韌韌,很香。⭐陳皮蓮子紅豆沙濃濃的陳皮味讓人回味無窮。紅豆粒粒分明,入口卻很軟,沒有額外甜味,健康又美味。⭐精選甜美點兩款他們還提供了精選甜美點,包括馬豆糕和核桃酥,兩款點心各有特色,非常美味。

以半價的價錢享受到了鮑參翅肚等豪華食材,實在是太划算了!

店員上了一份花生作為小菜。

⭐️高湯紅燒官燕

⭐脆皮原隻花膠

⭐關東遼參鵝掌

遼參入口爽彈,味道爽脆。配上鵝掌味道不俗。

⭐阿翁炆班頭腩

⭐生炸脆皮乳鴿

⭐原隻吉品糯米飯

⭐陳皮蓮子紅豆沙

⭐精選甜美點兩款

2024-01-05 830 瀏覽
96年開業嘅「富豪酒家」,自2011年起,連續13年獲得米芝蓮一星殊榮。所以係呢度食鮑魚就一定有保證。宜家30-35頭嘅吉品鮑未計煮都要四五百蚊一隻。今日下午過嚟就係食佢$488嘅「阿翁鮑魚美食套餐」。可以一試阿翁鮑魚呢個價錢簡直係超值。套餐包括一碗是日靚湯、三件點心、荷葉飯、蛋白杏仁茶、甜點兩款、仲有主菜35頭吉品鮑燴鵝掌。先上一碗白菜魚唇湯,味道唇厚,應該都係老火雞湯底,非常出色。之後三件點心楝咗蝦餃、燒賣、炸芋角。點心都係保持到高水準,唔係一間普通酒樓可以比較。之後主菜吉品鮑拼鵝掌出場,隻碟連鮑魚相當適合打卡。名貴嘅乾鮑經過反覆曬製,味道濃縮,而且肉質發生變化。之後浸發3-4日,再用老雞、腩排、瑤柱等材料燜焗超過24小時,先至可以製成呢一味千錘百煉嘅廣東名菜。鵝掌亦都係用燜鮑魚嘅鮑汁燜成,鵝掌燜到非常之入味,又夠淋。鮑魚一刀切開,𥚃面溏心軟糯。其實鮑汁先係靈魂,火腿咸香味濃,點鮑魚、菜心都非常好食。之後食埋瑤柱鮮蝦荷葉飯就一定夠曬飽。呢啲等級嘅粵菜做荷葉飯都非常好食,據聞都係落咗鮑汁,不過冇得正實。之後甜點有馬豆糕同合桃酥,再加埋一碗蛋白杏仁茶。呢碗係非常之香滑,而且糖份特別少,

之後甜點有馬豆糕同合桃酥,再加埋一碗蛋白杏仁茶。呢碗係非常之香滑,而且糖份特別少,令到蛋白同埋杏仁味更加出嚟。啱晒食完鮑魚呢啲濃味菜式之後平衡一下。

埋單之後仲見到翁生一面,其實午市全程佢都坐埋一邊幫忙打點,估唔到佢事事咁親力親為,食物嘅出品嘅水平一定唔會低。
2023-12-29
4天前 0 瀏覽
岩岩過去星期,帶媽媽去左富豪酒家食左一餐豪華的母親節慶祝盛宴!全部食材酒家都精心烹調,結合左傳統同創意,大滿足😌🍲紅燒砂鍋包翅魚翅為主,搭配左濃郁紅燒湯汁,口感鮮嫩多汁,每一啖都充滿左鮮味🤤鮮美,而且好足料!分量好多!🍲25頭養殖吉品鵝掌25頭吉品鵝掌,肉質鮮嫩彈牙,加埋酒家獨特調味料好好味,鵝掌口感好柔軟鮮美,同埋炆得好淋好入味!🍲川汁脆皮花膠花膠外皮炸得酥脆,內裡滑嫩鮮美。搭配左川味調味汁有少少香辣風味,幾惹味~🍲方魚炒芥蘭仔方魚好脆口炸得,食落好惹味,加埋脆嫩芥蘭仔,口感好豐富多樣~🍲瑤柱葱花炒飯以瑤柱和蔥花為主,米粒飽滿且鬆軟,瑤柱鮮香加左蔥花炒得好香~好好味😋🍲蛋白生磨杏仁茶一窩香濃磨杏仁茶係一個完美嘅結尾。口感滑順,杏仁好香而蛋白既加入令成個茶既口感更加濃郁綿密💓

🍲紅燒砂鍋包翅

🍲25頭養殖吉品鵝掌

🍲川汁脆皮花膠

🍲方魚炒芥蘭仔

🍲瑤柱葱花炒飯

🍲蛋白生磨杏仁茶
  • 生磨蛋白杏仁茶
今日同屋企人去左富豪食晏就,原來佢地24週年紀念暨連續14年榮獲米芝蓮1星餐廳所以推出超值嚐新既午市套餐,套餐又有鮑魚而屋企人又中意食咁就一於叫呢個唔洗諗🤣🤭 午市套餐:鮑魚美食餐 $368+10%/ person呢個套餐都幾多野食,加埋一每位都係$400左右:自選三款點心各一件、富豪靚湯、30頭養殖吉品鵝掌時菜、迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯、生磨蛋白杏仁茶同甜點兩款。 先講講自選點心:我就揀左蝦餃、芋角同黃金涼瓜餃蝦餃皮都幾薄唔厚,而且入面隻蝦都幾大隻👍🏻而芋角我自己就好中意食,同埋而家唔係度度都有得食🥲呢度芋角上到枱都仲熱又脆脆地,咬落仲好香芋頭味,非常唔錯😋😋跟住就係涼瓜餃,呢個出面都好少見,涼瓜食落一啲都唔苦,同蝦餃一樣皮咁薄🤤 富豪靚湯:調味適中,飲得出係老火湯🤭🤣而且冇落味精飲完唔會頸渴👍🏻👍🏻 30頭養殖吉品鵝掌時菜:鮑魚雖然係養殖既,但咬下去既口感非常彈牙而且仲好鮮味😋鵝掌肉質鮮嫩配上煮鮑魚既汁醬,真的是搭配得天衣無縫完全可以保持食材的原汁原味🤤 迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯:飯粒粒粒分明仲有啲荷葉嘅清香,每一啖都有海鮮既鮮甜味,而且個份量都幾足夠食完呢個飯已經有啲飽有啲滿足🤓 生磨蛋白杏

午市套餐:鮑魚美食餐 $368+10%/ person

先講講自選點心:我就揀左蝦餃、芋角同黃金涼瓜餃
自選三款點心

富豪靚湯

30頭養殖吉品鵝掌時菜

迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯

生磨蛋白杏仁茶:杏仁經過生磨,飲落去好滑順充滿啖啖充滿杏仁味,唔會有粗糙感👍🏻而且佢哋加咗啲蛋白粉,味道更加濃郁而且呢杯茶唔會太甜,食埋呢個糖水真係已經非常滿足勁飽!😮‍💨

甜點兩款:今次俾既係桂花糕同紅豆糕,兩件糕都係一般酒樓食到既糕點,雖然冇咩太特別但都一樣好食唔太甜😋

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:富豪酒家 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖

☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食

自選三款點心
富豪靚湯
30頭養殖吉品鵝掌時菜
迷你瑤柱鮮蝦荷葉飯
4天前 0 瀏覽
今日跟朋友仔去食餐豪嘅😙 黎到尖沙咀富豪酒家一嚐佢哋啱啱嘅慶祝24週年紀念暨連續14年榮獲米芝蓮1星餐廳而推出超值嚐新❣ 鮑魚名菜宴🤤🫶 首先梗係唔少得魚翅😈❤ 紅燒砂鍋包翅超足料勁多翅😍❤ 食落好軟滑好有嚼感😋 紅燒汁煮得好濃好入味😆 超級高質👍 25頭養殖吉品鵝掌同樣好出色,雖然係養殖吉品一樣係軟滑溏心,鵝掌炆得好腍好入味,每一啖都勁濃厚超馥郁,好好味道🥰 之後再試個川汁脆皮花膠😋 花膠勁大塊超厚肉👍 食落滑嫩又彈牙😚 外層脆卜卜好好味🤭 配埋辣辣地嘅川汁真係好正❣ 之後再黎個方魚炒芥蘭仔❣ 芥蘭好新鮮好香口,食落爽脆有口感👍 加埋惹味鹹香嘅方魚,一齊食真係令人回味無窮👍👍👍 梗係唔少得經典嘅瑤柱蔥花炒飯😍❤ 炒得好夠鑊氣✅ 乾身又唔會油🥰 瑤柱嘅鮮香、蔥花嘅清香令炒飯更添滋味,真心好正❤❤❤最後仲有蛋白生磨杏仁茶,同埋兩款精選甜美點提供🤩🤩🤩 真係勁豐富😆❤ 依餐真係好高級超一流😘🫶

2024-04-30 75 瀏覽
Dinner in the private room. Here’s what we had. 油泡生曬吊片- tender slices of succulent squid.椒鹽脆皮海參- small pieces of sea cucumber coated by crispy batter. Tasted quite bland. 金沙銀魚- another dish coated with crispy batter, and salty egg yolk. And rightly so. Couldn’t stop eating these.牛腱- cooked to perfection, with a melt-in-the-mouth tenderness.Star of the night: 紅燒砂鍋包翅- consistency of the broth was just right.Or 雞茸燴官燕 for those who felt bad about hurting sharks.25頭養殖吉品鵝掌- def the table favorite. Reh

25頭養殖吉品鵝掌- def the table favorite. Reheated in a claypot-on-flame in front of us. The 鵝掌 was tender and flavorful, with a rich and gelatinous texture. Abalone had a 糖心 center.

川汁脆皮花膠- yet another dish coated with crispy batter. Much preferred if it were stewed/braised. Our host probably had some budgeting concerns...Really not thrilled that there was so much oil involved in one meal. Maybe the restaurant should have said something even though our host was the one who tailored the menu.

方魚炒芥蘭仔- impressively done. Normally not a fan of 芥蘭 but the deep fried fish paired beautifully with the crisp and sweet-tasting greens.

脆皮炸雞

瑤柱葱花炒飯- surprisingly good. Flavors were well-balanced, so was the texture of each grain of rice.

Dessert: 蛋白生磨杏仁茶, 欖仁合桃酥 and 馬豆糕.

In summary: exceptional abalone. Other dishes showed off the culinary skills of the chefs. Warm and friendly service. (We stayed a while to finish all the alcohol but the staff was very welcoming and patient.)
2024-04-29 202 瀏覽
一個忙裡偷閒的晚上,再次來到由老闆兼名廚翁仰光先生主理的富豪酒家,與數位好友一起一試為慶祝酒家開業24周年暨連續14年榮獲米芝連一星餐廳而推出的「超值嚐新鮑魚名菜宴」($1380/位,兩位起),大快朵頤一番。打頭陣的「錦繡海鮮拼盤」共有三款以海鮮為材料的小吃,包括香脆彈牙的「百花鳳尾蝦」、鮮甜大隻的「油泡北海道帶子」和酥脆可口的「威化海鮮卷」,精緻而有特色。在「紅燒砂鍋包翅」與「高湯紅燒官燕」兩者中,我揀了「紅燒砂鍋包翅」。足有二兩牙揀翅的「紅燒砂鍋包翅」上湯美味,包翅大梳,翅針粗身,真材實料,物有所值。足「18頭養殖吉品」鮑魚口感軟糯易嚼,以刀切開,放入口中細嚼慢嚥,滿足極了,與「清灼唐生菜膽」一起蘸以鮮味鮑汁,幸福感油然而生。這晚吃的「川汁脆皮花膠」與前次到來吃過「川汁脆皮遼參」十分相似,兩者大有異曲同工之妙。微辣開胃的川汁,配以炸得外脆內滑的花膠,有創意得來又好味,令人印象難忘。「富豪生炸乳鴿」雖然之前都有吃過,但這晚再次品嚐,仍然讓我驚艷。即炸的乳鴿,外皮仍然泛著油光,色澤亮麗吸引,熱氣騰騰的,即使隔著塑膠手套,指尖仍能感受到新鮮炸起乳鴿的熱度。把乳鴿掰開,只見還冒著煙的乳鴿肉
富豪生炸乳鴿」雖然之前都有吃過,但這晚再次品嚐,仍然讓我驚艷。即炸的乳鴿,外皮仍然泛著油光,色澤亮麗吸引,熱氣騰騰的,即使隔著塑膠手套,指尖仍能感受到新鮮炸起乳鴿的熱度。把乳鴿掰開,只見還冒著煙的乳鴿肉肉汁液澎湃,一看便知炸得剛剛恰到好處,趁熱用手拿著吃,皮脆肉嫩,不但教人愛不釋手,也愛不釋手呢!
位上的「原隻吉品海皇炒飯」炒得乾身不油,飯粒粒粒分明,而且海鮮極之豐富,有蟹肉、帶子、江瑤柱、蝦乾、蟹籽、還有蛋白和蔥花,炒飯上的主角日本60頭野生乾鮑口感煙韌,味道濃郁,與早前吃的養殖18頭吉品鮑的軟糯口感相比,又別有一番滋味。
甜品八十年陳皮紅豆沙」別出心裁地由侍應拿著藏有八十年陳皮末的器具把陳皮末灑在紅豆沙上,紅豆沙立時變得更加香氣撲鼻。吃時把陳皮末與紅豆沙撈勻,每口都是甜香宜人又不過於甜膩的味道,一碗紅豆沙吃罷,頓覺齒頰留香。
精選甜點兩款」包括「椰汁馬豆糕」和「鬆化合桃酥」兩款甜點,一凍一熱,一軟滑一酥脆,無論口感和味道都大有不同,在吃紅豆沙時,同時享用這兩款精美甜點,為飯後加添一點甜,作為這頓晚飯的結束,實在美滿。
其實為慶祝酒家開業24周年暨連續14年榮獲米芝連一星餐廳而推出的套餐,還有只在午市特享的「嚐新鮑魚美食餐」($368/位)和全日供應的「富豪超值名菜宴」($780/位,兩位起),也很吸引呢!
  • 紅燒砂鍋包翅
  • 百花鳳尾蝦
  • 油泡北海道帶子
  • 八十年陳皮紅豆沙
2024-04-23 103 瀏覽
鮑參翅肚這些經典粤菜絕對是歷久不衰!要吃當然要揀選有質素有保證的餐廳去品嚐,城中名店一隻手掌數得完而稱得上鮑魚專家就更為罕有。開業24周年的富豪酒家已經連續14年摘得米芝蓮一星榮譽,餐廳為慶祝推出了非常吸引的「超值嚐新鮑魚名菜宴」,這夜就約上好朋友一起去嚐新。我們點的「超值嚐新鮑魚名菜宴」共有九道菜打頭陣是錦繡海鮮拼盤!內裏包括有百花鳳尾蝦、油泡北海道帶子及威化海鮮卷,以海洋鮮味來揭開這場序幕。油泡北海道帶子肥美肉厚超大粒!輕輕以油泡至半熟外層焦香內裏軟滑鮮味十足。百花鳳尾蝦用料上乘超新鮮,外層炸得金黃香脆一點也不油膩,內裏的原隻新鮮大蝦被彈牙蝦膠包圍著,熱騰騰的吃下嚼勁和鮮味也十足超級美味。最後這件威化海鮮卷炸得非常鬆脆內裏滿滿海鮮餡料,喜歡香口美食的朋友必會定愛上它。湯羹方面有兩款選擇!朋友喜歡吃翅就選這碗紅燒砂鍋包翅牙揀翅。而我當然選擇養顏恩物燕窩!這碗高湯紅燒官燕選用印尼官燕來炮製,份量十足看見已經滿心歡喜。用料十足的湯頭味道非常鮮甜濃郁燕窩質地糯滑,好味得來多一碗也能吞下呢哈哈。然後到品嚐18頭養殖吉品鮑伴清灼唐生菜膽!養殖吉品鮑外形如元寶色澤金黃體態很美,質感同樣幼滑且帶溏

然後到品嚐18頭養殖吉品鮑伴清灼唐生菜膽!養殖吉品鮑外形如元寶色澤金黃體態很美,質感同樣幼滑且帶溏心味不輸野生的出品。

切開鮑魚看到黏糯柔韌的溏心味道鮮甜芳香,18頭這Size咬下口感滿滿帶出非常幸福的滋味。
吃過燕窩和鮑魚之後又怎少得花膠呢!套餐中還有川汁脆皮花膠選用紐西蘭花膠來製作,此菜式賣相和口感也非常有驚喜。
花膠的麵衣弄得酥脆可口內裏的花膠則香軟煙靭,配襯香口的川汁非常惹味,這種烹調手法非常有新鮮感令花膠的可塑性更高更吸引。
素聞富豪的生炸乳鴿質素非常高這天終於可以一嚐!乳鴿上檯時熱騰騰金黃色脹卜卜的相當結實。
外皮勁香脆而且不滴油證明炸功了得,撕開乳鴿內裏的肉汁即時標出來好誘人,鴿肉吃下質地軟嫩肉味香濃真的好好味。
主食我們得到原隻吉品鮑海鮮炒飯!以野生吉品鮑魚來作這宴的首尾呼應!野生吉品鮑魚比養殖的咬口更加煙靭和鮮味濃郁,炒飯內混入了蟹肉、帶子、蝦乾、瑤柱、蟹籽及蛋白加上香口的蔥花炒成,飯粒乾爽味濃口感很豐富,好吃得已經非常飽的我將它全部吃光光。
甜品我們先得到非常矜貴的60年陳皮紅豆沙!由經理堂前用研磨器灑上60年的陳皮,那份香氣即時充斥於空間之中,加上煲至起沙的紅豆湯香而不過甜巨好味啊。

最後還有欖仁合桃酥及椰汁馬荳糕,可惜我已經滿足到吃不下了。

超值嚐新鮑魚名菜宴收費為$1380/位(+10%) ,已經可以吃齊鮑魚、花膠、燕窩或魚翅及多道名菜,很快便到母親節各位孝順的子女識做啦。
2024-04-19
2024-04-20 90 瀏覽
之前睇咗YouTuber介紹、知道富豪酒家做緊個吉品包368餐,所以今日星期六去試一下 眼見大堂很多人都是點了這個套餐,這個套餐包括每人三件點心吉品鮑加鵝掌荷葉飯杏仁茶及兩件甜品,仲有一個例湯,先嚟例湯,並沒有YouTuber嗰碗咁好彩沒有魚翅,只係一碗例湯沒有湯渣,味道係普通老火湯味,之後六件點心也到,點心質素沒有特別不算有任何驚喜,主菜吉品鮑加鵝掌,吉品鮑並沒有想像中咁好味鵝掌好腍,那個鮑汁也是沒有想像中好味、之後荷葉飯,這個飯反而味道不錯,最後杏仁茶同兩件甜品,反而成個套餐最好味係碗杏仁茶。這個套餐原本係488 、現在做368可以值得一試,但如果488我就不會試.
今天一行3人,中午到這飲茶,點了6款點心包括蝦腸,义燒酥,和待應推介的煎蘿蔔糕等和一份炒飯,炒飯偏乾硬和咸。埋單 950元,只可說服務還好,但味道普通,如以這價,會去其他酒樓飲茶。
呢次就嚟試一下佢哋既個超值優惠菜單「,阿翁名菜蟹宴」👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳「生拆蟹黃蟹肉翅」✨~優質的蟹黃和蟹肉,當用匙羹把滿滿的蟹肉和翅那刻就知道什麼是真材實料👍🏽👍🏽👍🏽「脆皮百花釀花膠」✨~擺盤簡約但釀花膠香口惹美,口感十足彈牙,加上廚師的秘製鮑魚汁,鮑魚汁完全有一種想把所有食都點這個汁的感,可想而知點解阿翁鮑魚點解會咁出名「阿翁官燕焗蟹蓋」✨~賣相精緻啖啖滿足,爆滿的蟹肉份量絕對唔係講笑,鮮味十足、調味剛剛好,喜歡食蟹既朋友必食邪惡之選「金牌脆皮燒乳鴿」✨~今次我就試咗燒乳鴿,食肉獸既我有時好怕食乳鴿有時好怕乳鴿無咩肉,呢度既乳鴿絕對唔會有呢個問題,啖啖肉之餘仲外脆內軟,朋友即刻咬落口仲有啲熱,證明火喉十足👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽「瑤柱鮮蟹肉炒飯」✨~講到火喉十足一定要講呢一個蟹肉炒飯,足料真係唔駛講見到相都無得呃,瑤柱、蟹肉多種鮮味材料互相平衡,加埋炒飯炒到粒粒分明,開胃醒神!最後清爽既「蛋白石磨杏仁茶」✨同埋懷舊精緻既「中式甜品」✨結尾,真係好耐無試過食中菜可以咁滿足🫶🏻🫶🏻🫶🏻

• 生磨蛋白杏仁茶
  • 阿翁官燕焗蟹蓋
  • 生炸脆皮燒乳鴿
2024-03-21 126 瀏覽
朋友介紹呢間富豪酒家午膳,話係「名人飯堂」🤣 呢間酒家連續13年拎咗米芝蓮一星🤩🤩,水準高!質素有保證🥳🥳今日我地三個人黎食午市特惠套餐,價錢都好相宜,售價$780,有三款小菜,仲包半隻雞和湯和甜品。大白菜魚翅頭湯- 好大塊魚翅🥳🥳好足料😍😍蒜蓉豬排🥩- 好有住家風味😋 好有肉汁!砂鍋潮煮黃花魚- 好岩怕魚骨但又鐘意食魚既我😁方魚炒芥蘭仔- 方魚好香脆😗😙😙炸子雞- 正☺️☺️雞皮炸得金黃酥脆,香脆得黎又唔過份油膩🤪🤪甜品- 蛋白杏仁茶- 陳皮紅豆沙- 合桃糊見到仲有岩四人享用既商務套餐😝下次再同朋友同事黎試🤩🥳🥳富豪酒家 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖

大白菜魚翅頭湯
- 好大塊魚翅🥳🥳好足料😍😍

蒜蓉豬排🥩
- 好有住家風味😋 好有肉汁!

砂鍋潮煮黃花魚
- 好岩怕魚骨但又鐘意食魚既我😁

方魚炒芥蘭仔
- 方魚好香脆😗😙😙

炸子雞
- 正☺️☺️雞皮炸得金黃酥脆,香脆得黎又唔過份油膩🤪🤪

甜品
- 蛋白杏仁茶
- 陳皮紅豆沙
- 合桃糊

見到仲有岩四人享用既商務套餐😝下次再同朋友同事黎試🤩🥳🥳

富豪酒家 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖