2023-02-28 247 瀏覽
入到長洲多數晚餐都會食海鮮,但係長洲嘅海鮮餐廳真係超級多完全唔知食邊一間好👊🏻呢一間餐廳係屋企人嘅朋友推介所以就去咗食!每一碟海鮮都係大大碟的而且都係煮得好好,完全沒有沙或者不新鮮的情況!特別係黃金生蠔,每一隻蠔都係好大隻!食咗一隻已經係超級滿足😽
2023-02-28 160 瀏覽
海鮮當然係新鮮最好食啦!入到去長洲幾乎每一次都會去食海鮮, 呢一間海鮮已經食過幾次,每一次嘅質素都係keep到嘅!海鮮係超級新鮮同埋都係好大隻的!個人最鍾意食係蒜蓉扇貝,蒜蓉係新鮮嘅蒜頭而且扇貝係大大隻唔會整得過熟😺兩樣嘢夾埋係無敵的🤘🏽

2022-06-30 224 瀏覽
本身冇唸住寫呢間食評但d嘢食真係唔錯再加上真係好足料😆呢間餐廳係屋企人朋友book嘅🙌🏻係長洲較入嘅位置,如果大家想食呢間可能要打定電話book位同order嘢食先😙👇🏻全部食物加埋$3200/9人🔺上湯龍蝦米粉底🦞我地有9個人食所有有9隻半邊龍蝦🦞大家都唔洗搶😝龍蝦新鮮嘅而龍蝦頭有膏😳龍蝦下面有好多米粉,吸哂d汁😍個人覺得米粉先係精粹🤩🔺蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝係新鮮唔係急涷扇貝放上去🤓都偏大粒✨上面有好多蒜蓉🧄撈埋d粉絲超正🤪加上我係超鐘意蒜撈粉絲😆🔺燒汁鮑魚鮑魚好大舊💦差唔多有隻手掌咁大😳但大舊就唔會淋,有少少靭😗而燒汁就有啲日式feel🇯🇵有種中日合壁咁🤣🔺黃金生蠔🦪每一隻蠔都大大隻仲要有好多隻🦪脆得好脆😆仲要有蠔嘅外皮有鹹蛋黃係上面🤤真係好正💓本身唔太鐘意食蠔都忍唔住食咗兩隻😹🔺椒鹽瀨尿蝦🦐好多炸蒜係瀨尿蝦係上面🧄瀨尿蝦唔係好大隻😜但相對比平時嘅易剝😎蝦都好好食😆🔺油鹽水花甲花甲冇沙💫仲要好多隻🤤但可惜太飽所以只係食咗一隻🫢🔺清蒸海魚🐠好大條魚🐟魚好滑🥰個個都話好食👍🏻🔺上湯瑤柱肉碎娃娃🥬食咗咁多海鮮點都要食d菜嘅🤭菜入面有瑤柱,肉碎等等🙌🏻都好足料下🤝🏻整體黎講正常~

👇🏻全部食物加埋$3200/9人

🔺清蒸海魚🐠
好大條魚🐟魚好滑🥰個個都話好食👍🏻

🔺上湯瑤柱肉碎娃娃🥬
2020-06-29 352 瀏覽
突然興致來潮入長洲行下順便食海鮮~長洲碼頭附近好多餐廳 隨意選擇一間點知咁高質 嚇親😅下次去長洲就mark實呢間餐廳了收費合理 份量足唯一缺點係台唔係好夠 所以下次去要早D訂枱好彩我地係早入座!一入黑 見到好多長洲街坊都會幫襯
突然興致來潮入長洲行下順便食海鮮~
長洲碼頭附近好多餐廳 隨意選擇一間
點知咁高質 嚇親😅
下次去長洲就mark實呢間餐廳了
收費合理 份量足
唯一缺點係台唔係好夠 所以下次去要早D訂枱
好彩我地係早入座!
一入黑 見到好多長洲街坊都會幫襯
2020-06-01 152 瀏覽
最近天氣轉熱,於是去長洲感受陽光海灘,夜晚留係度食海鮮!呢間富苑之前食過,貪佢雖然唔大間,但碟碟都份量十足,而且好味好鑊氣,所以今次又食過返尋味!我地叫左三款海鮮小菜既Set,第一個餸就係避風塘炒蟹,黎到真係嘩一聲,都係咁大碟,好有風味,D殼又軟,必叫之選!第二個餸就係豉椒炒聖子,呢個真係無嗌錯,好入味之餘,仲要好多隻!第三個餸就係椒鹽賴尿蝦,呢個係最期待既,因為我地就係為左呢碟而再黎,果然無令我地失望,好多隻而且隻隻都炸到金黃香脆!除左海鮮外,個餐仲送多碟菜,但一D都無偷工減料,好新鮮好甜!
最近天氣轉熱,於是去長洲感受陽光海灘,夜晚留係度食海鮮!

2019-01-03 293 瀏覽
經過艱辛的長途淋雨爆林行山, 再漫長等待船家來接駁我們來長洲, 各人已很累及很餓, 來到這間餐廳, 想吃海鮮。叫了三款海鮮的套餐$338, 見它是送個白飯, 應該是三人餐來的。海鮮選了避風塘炒蟹、椒鹽蝦、蒜蓉粉絲蒸扇貝。和其他長洲平價海鮮餐廳一樣, 海鮮都偏向瘦瘦小小的, 椒鹽蝦弄錯了瀨尿蝦給我們, 都照食。扇貝奇怪的粉絲放在底下, 完全是無味的。蒜蓉炒菜是無得選種類的, 來了小白菜, 味道夠, 好送飯, 不過份量比較少。加了個xo醬西芹炒鮮魷$85, 專登出去找職員落單的, 都可以漏單, 等左好耐, 味道都做得不錯, 幾惹味。最後送了個果盤給我們, 都幾多款式。吃海鮮來說, 不算特別滿足, 畢竟都瘦瘦小小的, 但當它是普通菜式, 也可以一吃。
海鮮選了避風塘炒蟹、椒鹽蝦、蒜蓉粉絲蒸扇貝。
扇貝奇怪的粉絲放在底下, 完全是無味的。
最後送了個果盤給我們, 都幾多款式。
2018-05-05 200 瀏覽
星期五晚與朋友搵海鮮食, 第一次要因太難食要罷食, 食蝦完全無蝦味, 食聖子唔睇過唔知食緊咩,完成食不到聖子的味道, 鮮尤也唔好提。蝦頭的色澤深得一看就唔想食, 食後根本食唔到什麼味,還以為是膠蝦, 真好笑。其實我們都醒架, 問清哪些海鮮是新鮮的(因伙記話大部份是冰鮮), 所以點些最常見的海鮮了, 點知都中招, 影響左周末的心情, 也影響對長洲的感覺。伙記當然話味道就係咁。沒辦法, 只有罷食表示不滿。大家如果真要到這店食海鮮, 建議先叫一味, 慢慢試。 老實說, 第二天也有在其他餐廳食海鮮, 都是正正常常的。

伙記當然話味道就係咁。

沒辦法, 只有罷食表示不滿。

2018-05-04
2017-07-30 221 瀏覽
環境優美, 海鮮夠新鮮, 有禮貌, 舖頭非常小, 非常惹味, 非常經濟, 自來海鮮經濟收費, 免費茶位, 就說非常冷, 正確位置係市政大樓後面則近,新街市里, 非常喜歡的椒鹽鮑魚, 特別鍾意食 藍雨一至骨。
2017-07-30
生日
用餐優惠
團購
2017-07-18 146 瀏覽
7月16日2017,千人台報有零散驟雨,已約好一班老友入長洲食晚飯,才知道(勝兄)生日快將來臨,咁就預早慶祝吧!老細介紹主打3大頭盤:南油🐔刺身,清蒸方脷,胡椒炒蟹,其他小炒,炒飯,炒麵人齊再點,一邊等一邊飲啤酒。人生一樂也👍開塲白講住咁多先。講吓D嘢好唔好食😁1-青蒸方脷,這魚種越來越少有,只要控制🔥喉時間就ok,肉質雪白有魚鮮味.2-🐔魚刺身,本身要條魚夠新鮮,放血處理得宜,加上刀工好,厚泊適中,冇根冇搾.3-特別推介,胡椒炒蟹非常好味,花蟹夠肥多肉,配料有洋蔥,青召,干蔥頭,蒜子,黑胡椒粒,花椒粒?蟹肉跟配料混和一起,配合得天衣無縫!正呀😋大家食得非常開心♥️順帶一提,芝士蛋糕好味道😁
大家食得非常開心♥️順帶一提,芝士蛋糕好味道😁
中菜館
中菜館
2017-02-16 221 瀏覽
入黑長洲,最啱食海鮮!我地求其搵左一間食。呢間近海傍,對住個海食都幾正。佢有餐叫,不過我地得兩個人,佢又逼人要三個飯四碟野太多,所以叫兩碟海鮮加菜就算。豉椒蟶子,熱辣辣相當新鮮!扇貝亦新鮮,殼好白,一定唔係重用,而且痴殼,好有鮮味!底既粉絲粉量多,早知叫少個飯。金銀蛋白菜就正常。埋單加枝青島三百蚊左右,性價比不錯!
入黑長洲,最啱食海鮮!我地求其搵左一間食。
呢間近海傍,對住個海食都幾正。

豉椒蟶子,熱辣辣相當新鮮!
扇貝亦新鮮,殼好白,一定唔係重用,而且痴殼,好有鮮味!

底既粉絲粉量多,早知叫少個飯。
金銀蛋白菜就正常。
埋單加枝青島三百蚊左右,性價比不錯!
2015-06-08 410 瀏覽
今晚泥食飯  叫左個鹹魚雞粒炒飯唔夠味  好淡叫個蝦醬通菜牛肉泥到  食左淡  冇落到蝦醬個豪餅   勁多蛋我地叫完野食  之後再睇下餐牌  睇睇下比佢收左  串到你呢冇禮貌埋單果陣  一百九十九比二百佢找  個一蚊拋落張落好似唔休做唔休食咁  巴屎閉咁 未試過出泥食飯食到咁火

今晚泥食飯

巴屎閉咁
未試過出泥食飯食到咁火
2015-06-08
2012-08-31 133 瀏覽
今日風和日麗,三人同行,無人免費甘去長洲食食食,呢餐係夜晚成9點先食,148任簡3樣普通野食包3碗飯,265就任簡3樣野食有海鮮簡送一碟菜,應該有成多過50個送簡,我地呢d無嘜銀啱完左dse既人,係反148經濟倉好d.!我地簡左1粟米魚肚羹:罐頭粟米,無砂肥魚肚,淡淡地香香地,少味精,大大碗!2咕嚕雞:味道夠,不過不夠汁,雞不夠脆,早d去食會好d3鼓椒炒蜆:蜆夠肥無沙,多汁味道不夠香,比我更炒得差! 總評~係甘既地段,望住甘既風景,海風輕吹,hea住食,無人催你,笑住服務你。免加一只係比50蚊有找,你仲想點?

2咕嚕雞:味道夠,不過不夠汁,雞不夠脆,早d去食會好d
3鼓椒炒蜆:蜆夠肥無沙,多汁味道不夠香,比我更炒得差!
2010-03-07 79 瀏覽
星期六我地一家人入左去行. 行完張保仔路.. 回桯己經入黑了. 晚上七時許.. 勁多人.. 出碼頭的 (左面)一排海鮮酒家.. 食評反而多人介紹. 見到迫到冇哂位.. 好多遊客都只會去那邊我地帶著Bb車. 都覺得迫. 結果我地向返市政大廈那方向走.. 沿著海皮..行. 看到..市政大廈後面.. 遠處有一點光... 見到呢間[ 富苑 ] 舖頭細細. 但一樣有套餐食.. 叫了一個六人套餐.送6個白飯. 都係298 沒有加一. 他們cook得好有heart. 都唔會似(左面海鮮酒家)咁快上快食快埋單.. 咁六人套餐包括: 京都骨、炒蟹、魷魚白菜仔、蒸魚、白灼蝦、聖子. 京都骨--上枱已經好靚啦. 外脆內軟.一點也不un. 個汁好正. 炒蟹. ----雖然很細隻.但做到連瞉都可以吃埋.. 好多肉及膏.魷魚白菜仔. ----淡口d. 但新鮮.. 蒸魚. 係黃立倉. 即叫即蒸, 好大條.. 白灼蝦---夠大隻. 有咬口. 不梅. 好鮮甜. 另外我們還叫了兩罐汔水. 一個白菜豆府湯. 埋單個陣..都只須要340咋.. 真係六個人食好鬼抵囉. 太好食啦. 我到差不多食哂先至黎影相... 哈哈. 第二張
星期六我地一家人入左去行.
行完張保仔路.. 回桯己經入黑了.
晚上七時許.. 勁多人..
好多遊客都只會去那邊

我地帶著Bb車. 都覺得迫.
結果我地向返市政大廈那方向走..
見到呢間[ 富苑 ] 舖頭細細. 但一樣有套餐食..
叫了一個六人套餐.送6個白飯. 都係298 沒有加一.
他們cook得好有heart.
都唔會似(左面海鮮酒家)咁快上快食快埋單.. 咁

六人套餐包括:
京都骨、炒蟹、魷魚白菜仔、蒸魚、白灼蝦、聖子.

魷魚白菜仔. ----淡口d. 但新鮮..

蒸魚. 係黃立倉. 即叫即蒸, 好大條..

白灼蝦---夠大隻. 有咬口. 不梅. 好鮮甜.

另外我們還叫了兩罐汔水. 一個白菜豆府湯.
埋單個陣..都只須要340咋..
真係六個人食好鬼抵囉.

太好食啦. 我到差不多食哂先至黎影相... 哈哈.

第二張相.係間店個模樣.. 真的幾唔起眼... 我想佢地都係做居民生意多~
但係套餐黎講. 真係好夠鮮. 同埋份量唔差.

食鬼哂先記得影... 真係冇記性.^^好食過海鮮酒家.
富苑餐廳..舖頭小小.! 海鮮勁新鮮..(正確位置係市政大廈後面則近新街市里)
2010-03-06
食鬼哂先記得影... 真係冇記性.^^好食過海鮮酒家.
  • 京都骨 炒蟹.白勺蝦
(非會員)
2009-04-19 49 瀏覽
海鮮套餐真係好抵食..百幾蚊有魚,炒蜆,瀨尿蝦及菜,d海鮮都好新鮮,魚都有好多款選擇.我地要左叫細鱗..都好好味呀...炒蜆,瀨尿蝦都好有"鍋氣"...最意外我地另叫左一個京都骨係最好味呀......我都見到果個細路呀...應該係老闆個仔..真係好得意呀..
  • 京都骨及炒蜆
好夜,已試九點半,同GF行搵野食,prefer 海鮮 (試下)見到富苑二人套餐只需 $178再立即用手機上 Openrice 睇左上一篇既食評又唔係話好差(蟶子有沙是必然的,出現餐廳點會同你洗得咁仔細... 蟶子係最難清走晒D沙...)試一試吧 (因去南丫島、布袋澳食海鮮都係價錢貴、質素一般,心裏要求實在不高)二人套餐有:「清蒸魚」、「炒菜」、「椒鹽瀨尿蝦」、「豉椒炒蛽」另外因GF 想食咕嚕野:再叫多個咕嚕雞球先問「魚」係咩魚、「菜」係咩菜,答左 黃立倉、白菜仔問有冇得轉第二隻菜 (因擔心洗唔乾淨有沙),但話冇得轉... 算吧之後又話冇晒倉魚,轉做細鱗 (不過只有少少印象大約知乜魚,是但吧)再之後又話冇瀨尿蝦,可轉同價食物 =.=諗諗下用個咕嚕雞球頂左個瀨尿蝦就算.....1. 先黎魚,食落去都 OK,不過稍為蒸熟左少少,肉食開始有少少"鞋"...而魚肚肉臟清得唔夠乾淨,所以只算一般 (起碼唔係整條霉既魚)2. 炒蜆,可能咁夜只需炒我地一檯,唔會得堆殼冇肉,不過頗辣 (我只食得小辣之人),算好食3. 炒菜,突然拎碟芥蘭出黎,因GF 唔食芥蘭,所以直接同佢地講一早講好是白菜仔,不過佢地都

見到富苑二人套餐只需 $178

另外因GF 想食咕嚕野:再叫多個咕嚕雞球

先問「魚」係咩魚、「菜」係咩菜,答左 黃立倉、白菜仔

再之後又話冇瀨尿蝦,可轉同價食物 =.=
諗諗下用個咕嚕雞球頂左個瀨尿蝦就算.....

3. 炒菜,突然拎碟芥蘭出黎,因GF 唔食芥蘭,所以直接同佢地講一早講好是白菜仔,不過佢地都冇講乜野好快換左白菜仔出黎,很好,冇沙,炒得幾好。

4. 咕嚕雞球,都整得好食

整體都唔錯,尤其炒野果方面算係有水準

而上一篇講果個小朋友我估都係我地見到果個,的確很得意

同隔離檯姐姐仔們一齊玩,仲幫佢地手收錢同找錢添
2009-04-10