去旅行喜歡光顧當地的地道小店,感受當地人情味和特色小吃,在香港也不時發掘這些小店,今晚來到黃大仙這邊有不少街坊平民小店,未被大財團洗禮。韭菜豬肉餃 椰菜豬肉餃 雙拼$32一口吃下去,立即想起媽媽的味道,每天新鮮包的餃子,皮薄多汁,椰菜味清新,韭菜較濃郁,多菜少肉但肉汁香甜。陳皮山楂洛神花茶$17最近胃口不太好,這飲品正如解膩幫助消化,洛神花茶微酸開胃。酸辣土豆絲$28一向也喜歡這小食,土豆絲帶點爽口,酸辣汁很夠味,辣度也頗高。雞絲粉皮$43薄薄滑溜的粉皮,配上濃郁又香的花生醬,加上青瓜絲比較不膩。半份燻魚$26老闆娘推介的糖醋,果然不錯,炸過的魚塊浸了酸甜醬汁,咬下去很juicy,魚肉細緻無骨。家庭式經營,滿有人情味的。還有自家製辣醬好像蠻利害的,不過我少吃辣沒試。

韭菜豬肉餃 椰菜豬肉餃 雙拼$32

陳皮山楂洛神花茶$17
最近胃口不太好,這飲品正如解膩幫助消化,洛神花茶微酸開胃。

酸辣土豆絲$28

雞絲粉皮$43
薄薄滑溜的粉皮,配上濃郁又香的花生醬,加上青瓜絲比較不膩。

半份燻魚$26

香港探店|黃大仙|上海菜|家常麵喜歡吃餃子的我,這次來到位於黃大仙的家常麵。之前已經略有聽聞,這裏的餃子很有特色:不論是包裹的方法、餡料都別具風味。這次點了:蒸餃八隻餃子別具風味!老闆娘用上獨特的包餃子方法,將餃子包得就像一隻隻金魚般的形狀,很適合打卡!炸餃六隻炸餃子黃金的外皮內,包裹住肉汁飽滿的鮮肉餡,很吸引!上海豬扒菜飯本來以為這款豬扒菜飯平平無奇,想不到菜飯裏面竟然有五花腩,油花混和在飯粒之中,令人食慾大增。麻辣土豆絲土豆絲作為一款開胃的小菜,麻辣的口味有為香港人作出調整,儘管不會太辣,不過我仍然覺得他麻辣得過癮。——————為食分界線——————📍 家常麵 (黃大仙)黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $80#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfood
香港探店|黃大仙|上海菜|家常麵

喜歡吃餃子的我,這次來到位於黃大仙的家常麵。

這次點了:
蒸餃八隻

炸餃六隻
炸餃子黃金的外皮內,包裹住肉汁飽滿的鮮肉餡,很吸引!

上海豬扒菜飯

麻辣土豆絲

——————為食分界線——————
📍 家常麵 (黃大仙)
黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-02-20 34 瀏覽
呢日嚟開鳳凰新村見客,客人提起有間家常餃子🥟店,手工製,足料又好味,一齊試試。炸雲吞 $30炸得香噴噴,好酥脆,唔會油冧冧,配泰式酸甜醬,正。陳醋小雲耳 $28好大碟,酸酸甜甜,少少辣,口感爽脆。美味燻魚(半份)$26改良版燻魚,用上龍脷柳代替傳統草魚酥炸,啖啖肉,熱辣辣,甜甜哋好食😋招牌醬冷麵🍜$45冷麵彈牙爽口,配上自家手工製嘅招牌辣醬,酸酸辣辣,惹味可口。雙拼灼餃子🥟$32小店每日新鮮手工包製,有四款餡料選擇,我哋揀咗白菜豬肉餃同椰菜豬肉餃,脹卜卜,皮薄餡靚,鮮甜美味。花生醬拌餃(8隻)$39第一次用花生醬料拌韭菜餃,好香花生味,馬太手工餃又好新鮮。檸檬利賓納$17 ,檸七$17特飲嘅價錢都合理。

炸雲吞 $30
炸得香噴噴,好酥脆,唔會油冧冧,配泰式酸甜醬,正。

陳醋小雲耳 $28
好大碟,酸酸甜甜,少少辣,口感爽脆。

美味燻魚(半份)$26

招牌醬冷麵🍜$45

雙拼灼餃子🥟$32

花生醬拌餃(8隻)$39
第一次用花生醬料拌韭菜餃,好香花生味,馬太手工餃又好新鮮。

檸檬利賓納$17 ,檸七$17
特飲嘅價錢都合理。
2023-02-18
  • 灼餃子
2023-02-19 41 瀏覽
去完黄大仙拜神,遊走附近一帶,被店舖(家常麵)門外廣告板手工餃子吸引👀。店舖裝潢簡潔。和店主攀談間,察覺店主廚藝好出色,製作出很多健康飲品、秘制醬汁、手工餃子和燉湯......等,價錢也很大眾化。❣️陳皮山楂洛神花~酸酸甜甜花茶,幫助消脂,降血壓,促進消化健康飲品❣️陳皮山楂茉莉花~茉莉花淡淡清香,配陳皮山楂,飲後潤喉順暢。❣️招牌雞飯配菜飯~雞肉皮薄肉嫩配上自家祕制辣椒醬汁,酸酸甜甜更加開胃。青菜+白米做出來的上海菜飯也令人回未無窮。❣️自家製芹菜餃子(灼)~濃香芹菜肉饀鮮嫩多汁,烹飪越簡單越能品嚐到食材新鮮。❣️花生醬拌柳葉餃~柳葉餃包法很考手藝,而採用饀料用新鮮豬肉、韭菜、葱、紅蘿蔔。配上特制花生醬更加突出口感層次,色香味俱全👍👍❣️自家燉湯(雪梨豬肺湯)~豬肺清洗得好乾淨,絕對無腥味。材料極豐富(雪梨+豬肺+瘦肉+南北杏+紅棗)清甜開胃,味道鮮美。
去完黄大仙拜神,遊走附近一帶,被店舖(家常麵)

❣️陳皮山楂洛神花~

酸酸甜甜花茶,幫助消脂,降血壓,促進消化健康飲品
❣️陳皮山楂茉莉花~

茉莉花淡淡清香,配陳皮山楂,飲後潤喉順暢。
❣️招牌雞飯配菜飯~

❣️自家製芹菜餃子(灼)~

濃香芹菜肉饀鮮嫩多汁,烹飪越簡單越能品嚐到食材新鮮。
❣️花生醬拌柳葉餃~

❣️自家燉湯(雪梨豬肺湯)~

平時黃大仙區番工,多數去商場食午餐多~但愈開愈多連鎖店又愈黎愈貴,今日同事帶我去鳳凰新村食上海麵!小店主打特色自家製餃子同擔擔麵餃子形狀唔常見,好似一塊脹卜卜葉子多款麵食,價錢都幾相宜!凍豆漿 洛神花茶 +$12店家表示新鮮親自焗製,解膩一流。花生醬拌餃 $39/8隻係呢間店招牌花生醬口味似平時雞絲粉皮果種甜甜地入面係韭菜肉餡,餃子皮亦唔算厚幾特別紅油抄手 甜甜微辣調味,青菜肉餡非常紮實。四川擔擔麵 $35豬扒$32麵質Q彈,吸湯力一流!
平時黃大仙區番工,多數去商場食午餐多~
但愈開愈多連鎖店又愈黎愈貴,

今日同事帶我去鳳凰新村食上海麵!
小店主打特色自家製餃子同擔擔麵

餃子形狀唔常見,好似一塊脹卜卜葉子

多款麵食,價錢都幾相宜!

凍豆漿
洛神花茶 +$12
店家表示新鮮親自焗製,解膩一流。

花生醬拌餃 $39/8隻
係呢間店招牌

花生醬口味似平時雞絲粉皮果種甜甜地

入面係韭菜肉餡,餃子皮亦唔算厚幾特別

紅油抄手

甜甜微辣調味,青菜肉餡非常紮實。

四川擔擔麵 $35

豬扒$32

麵質Q彈,吸湯力一流!
2023-02-15
  • 紅油抄手
2023-02-12 37 瀏覽
當我因為去聖母醫院經過這間餐廳,寫下美好的日記。會令我印象深刻是他們有三款靚湯可以揀。花旗參杞子燉竹絲雞湯這款湯最特別之處是非常滋補養顏而且是冬天最好的首選。花旗參加杞子對女士非常補血而且美容, 再加上佢哋特別嘅竹絲雞, 活血恒溫, 滋補養顏。去其他地方食唔到。雪梨豬肺湯同阿媽煲嘅一樣特別適合肺炎之後,用來滋補。完全冇味精。五香牛展絕對入味,而且煙韌有口感。這餐廳,湯菜都一流,適合一家大細,尤其是過節或兒童節。😃
當我因為去聖母醫院經過這間餐廳,寫下美好的日記。

會令我印象深刻是他們有三款靚湯可以揀。

花旗參杞子燉竹絲雞湯
去其他地方食唔到。

雪梨豬肺湯
同阿媽煲嘅一樣特別適合肺炎之後,用來滋補。完全冇味精。

五香牛展
絕對入味,而且煙韌有口感。

這餐廳,湯菜都一流,適合一家大細,尤其是過節或兒童節。😃
2022-11-06 1217 瀏覽
今日同媽咪落街食飯同買餸去左呢間家常麵~所有野都好似好自家製🥰又足料又健康😄-🥟招牌蒸餃 $30/ 一籠8隻我見到呢度啲蒸餃好靚 每隻都包到脹卜卜😍好似一條金魚咁嘅形狀 仲係用蒸籠蒸嘅所以就見左一籠黎食💖我地叫左韮菜餃佢入面有韮菜🥬、豬肉🥩、紅蘿蔔🥕豬肉打到起晒膠好有咬口 逐粒人手包架點埋個秘製辣醬 酸酸辣辣咁好好味😋-🐷蒜泥白肉 $45媽咪鍾意食辣🌶️所以叫左個蒜泥白肉😝佢有少少川式紅油抄手嘅味道加左好多蒜同有好多辣椒籽嘅辣椒醬🤩啲白肉切得唔薄唔厚 包埋啲青瓜涼皮食好正🫶🏻-🥜🍜花生醬伴麵 $45之後仲叫左個家姐最愛嘅花生醬伴麵🤣真係超香呀😍花生🥜醬味好濃溝埋淋身嘅上海麵食好正😋-🥔麻辣土豆絲 $28土豆絲可以揀原味、酸辣、麻辣🌶️啲土豆絲又爽脆又清甜😝🫶🏻媽媽都話正🤣仲走去問老闆娘點整嘅添-🌸☕️薄荷檸檬茉莉花茶 $12🥛豆漿 $8老闆娘介紹佢地嘅花茶好好飲所以我地就叫左一杯💖果然好正呀🥰有茉莉花清香仲有檸檬🍋嘅酸甜🥰豆漿都唔錯👍🏻
今日同媽咪落街食飯同買餸
去左呢間家常麵~所有野都好似好自家製🥰
又足料又健康😄

🥟招牌蒸餃 $30/ 一籠8隻
我見到呢度啲蒸餃好靚 每隻都包到脹卜卜😍
好似一條金魚咁嘅形狀 仲係用蒸籠蒸嘅
所以就見左一籠黎食💖我地叫左韮菜餃
佢入面有韮菜🥬、豬肉🥩、紅蘿蔔🥕
豬肉打到起晒膠好有咬口 逐粒人手包架

之後仲叫左個家姐最愛嘅花生醬伴麵🤣
真係超香呀😍花生🥜醬味好濃
溝埋淋身嘅上海麵食好正😋

🥔麻辣土豆絲 $28
土豆絲可以揀原味、酸辣、麻辣🌶️
啲土豆絲又爽脆又清甜😝🫶🏻

豆漿都唔錯👍🏻
2022-11-06
  • 招牌餃子
  • 薄荷檸檬茉莉花茶
有時在外面吃飯,追求的不過是飽餐一頓,加上溫暖的服務就如願足矣環境老實說就是沒有什麼瑰麗的裝潢,普通的老店散發着陣陣人情味服務很是貼心,侍應姐姐們笑臉迎人,也會為你推介店舖特色, 望向旁邊看見姐姐在即場包餃子,這些絕對是大集團所做不到的食品湯餃子六隻$30性價比極高的湯餃子,晚上剪埋正椰菜豬肉跟韭菜豬肉兩款,親眼看見他們在現場包著餃子,才相信這些真的是手作入口非常嫩滑,皮薄餡多,一口咬不完,裏面的椰菜爽脆,豬肉多汁, 韭菜味清幽,並非一般雪藏味精餃子所能媲美蒸餃子八粒$30又是另外一個驚人的價錢,這一款也是韭菜豬肉餡, 但是入口比較煙韌,這一款比較像北方口味,餡料同樣出色,也是比較飽肚的選擇招牌雞酸辣米線$48意外地相當嫩滑的口水雞,雞的醬汁微辣帶酸,入口甜而不膩,醬汁底完全不油膩,很是難得 米線非常滑,一放進口便滑進了喉嚨,加上酸酸辣辣的湯底,少量榨菜跟肉碎,開胃十分陳皮山楂洛神花茶$12多誇張的價格!花茶意外地高質,入口清甜,酸味慢慢滲出,提胃清新,好喝人情味跟性價比都很高,難怪會成為街坊喜愛的小店吧

老實說就是沒有什麼瑰麗的裝潢,普通的老店散發着陣陣人情味

食品

湯餃子六隻$30

蒸餃子八粒$30

招牌雞酸辣米線$48

陳皮山楂洛神花茶$12

人情味跟性價比都很高,難怪會成為街坊喜愛的小店吧
 住黃大仙嘅小編梗係要發掘下黃大仙嘅美食啦!😏最近有間新開小店「家常麵」,主打手作餃子🥟、酸辣米線和擔擔麵,小編就最鍾意食餃子和酸辣米線,所以梗係要試吓啦!😏仲有菜飯、燉湯、小食和健康花茶。⭐️推薦❗️蟲草花燉乳鴿湯($39)燉湯好抵飲!足料補身!味道清香!燉乳鴿滋補肝腎、調精益氣,老少咸宜~⭐️推薦❗️炸雲吞($30)同平時食開嘅炸雲吞有啲唔同,呢度嘅雲吞皮比一般嘅更有咬口,而且炸到激脆,真係食到咔嚓咔嚓,脆到好似食薯片咁!☺️配上微辣惹味嘅泰式辣醬,好惹味!不過肉嘅份量只有一口,如果多肉啲可能會更好🤔,不過都係值得一試嘅!酸辣米線($28)採用自家秘製辣椒醬作為湯底,配上榨菜肉絲、黑木耳、生菜,味道酸香微辣,幾惹味!⭐️推薦❗️花生醬拌餃子🥟($38)呢個配搭真係好新穎!味道意想不到地夾!☺️鍾意花生🥜味嘅foodie一定要試吓!一客有8隻餃子,性價比好高!老闆娘自家包製嘅餃子🥟,包到好似一條金魚咁,優雅生動!餃子皮薄而滑,餡料足,多菜少肉,正!😋除咗招牌花生醬拌餃子,馬太手作嘅餃子仲有4款口味~白菜、韭菜、椰菜和芹菜豬肉餃~餃子可以揀蒸、湯、拌、白灼4種烹調方法。⭐️推薦❗️灼餃子🥟($28/6隻)
 住黃大仙嘅小編梗係要發掘下黃大仙嘅美食啦!😏

最近有間新開小店「家常麵」,
主打手作餃子🥟、酸辣米線和擔擔麵,

小編就最鍾意食餃子和酸辣米線,所以梗係要試吓啦!😏

仲有菜飯、燉湯、小食和健康花茶。

⭐️推薦❗️蟲草花燉乳鴿湯($39)

燉湯好抵飲!

足料補身!味道清香!

燉乳鴿滋補肝腎、調精益氣,老少咸宜~
蟲草花燉乳鴿湯
⭐️推薦❗️炸雲吞($30)
炸雲吞
同平時食開嘅炸雲吞有啲唔同,

配上微辣惹味嘅泰式辣醬,好惹味!
炸雲吞

酸辣米線($28)
酸辣米線
採用自家秘製辣椒醬作為湯底,

配上榨菜肉絲、黑木耳、生菜,

味道酸香微辣,幾惹味!
酸辣米線
⭐️推薦❗️花生醬拌餃子🥟($38)

呢個配搭真係好新穎!味道意想不到地夾!☺️

鍾意花生🥜味嘅foodie一定要試吓!
花生醬拌餃子
一客有8隻餃子,性價比好高!

老闆娘自家包製嘅餃子🥟,包到好似一條金魚咁,優雅生動!

花生醬拌餃子

餃子皮薄而滑,餡料足,多菜少肉,正!😋

花生醬拌餃子

除咗招牌花生醬拌餃子,

馬太手作嘅餃子仲有4款口味~

白菜、韭菜、椰菜和芹菜豬肉餃~

餃子可以揀蒸、湯、拌、白灼4種烹調方法。

⭐️推薦❗️灼餃子🥟($28/6隻)
餃子皮薄餡靚,

韭菜豬肉餃香濃味美,
灼餃子
椰菜豬肉餃比較有咬口,味道清甜。

蘸上自家秘製辣醬一起吃,少麻多辣嘅辣菜脯,更添美味!
自家秘製辣醬
⭐️推薦❗️薄荷檸檬🍋茉莉花茶($15)

真係用新鮮薄荷葉和茉莉花沖製而成,淡淡嘅檸檬香,味道冰爽涼快,開胃又消膩。

薄荷檸檬茉莉花茶

豆漿($8)

香濃幼滑,甜度適中,飲到底都無渣,

Order任何一款主食,仲可以跟餐$5有杯豆漿。

豆漿

星期一至五,仲有好多唔同嘅優惠,

下午茶(2:30pm-5:30pm)只係$20起,

學生餐都只係$45起,仲包埋嘢飲!好抵!😎

自家秘製辣醬
薄荷檸檬茉莉花茶
豆漿
民間高手在小店,如果想吃一些代表性的小食,或道地的美食,真的有很多,不難找,只要用心的找及不斷尋找食店,是有機會找到好吃。 今晚又給我們找到民間的小店,主打手作餃子及擔擔麵,除了以上的都有其他小吃及健康花茶。#四川擔擔麵 (微辣):湯底很濃郁,啖啖花生芝麻醬味,再配上豬肉碎及酸菜及麵條;我們點了微辣,吃上了口,剛剛好酸辣度平均,可以連湯也清了😅滾湯餃子#椰菜豬肉餃(8隻)喜歡吃餃子,一隻一隻包好,用了肉甜多汁的餡料,伴上秘製辣椒醬,非常美味可口。馬太手作#韭菜豬肉餃 (10隻): 韭菜豬肉餡料,帶點辣,但熱呼呼蒸好,端上枱面一刻,很吸睛。男仕們一口一個,女仕們便一個分兩口吃了。包的餃子很精美,薄薄的餃子皮,包上餡料,一年四季也合適的吃。小吃#手拍青瓜 :爽脆,伴菜瓜。。。提醒味蕾,夏天之選;帶點秋意,吃也可以健康花茶#陳皮山渣洛神花茶#薄荷檸檬苿莉花茶新鮮感的配搭,很潤口,甜度適中,健康之選。純人手製作#秘製辣椒醬拌餃子、麵、肉類用料十足,不是單一的辛辣,少少辣,秘製的,想在午餐時段在公司,或在家吃餃子,有秘製辣椒醬配上吃,買了樽回家可以隨時伴著吃了。 #重拾拍拖情懷 #兩小口 #溫馨

湯也清了😅

滾湯餃子
#椰菜豬肉餃(8隻)

馬太手作

小吃

健康花茶
#陳皮山渣洛神花茶
#薄荷檸檬苿莉花茶
新鮮感的配搭,很潤口,甜度適中,健康之選。

純人手製作
#秘製辣椒醬
拌餃子、麵、肉類

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#this is a life and not alive in a world

2022-09-25
  • 椰菜豬肉餃子
  • 韭菜豬肉餃子
  • 手拍青瓜
2022-09-15 104 瀏覽
餃子比較散,打開已經爛哂明明要牛展擔擔麵但求其比左白飯人,打電話去求解決方法仲答我咁點算,叫我自己同food panda解決,比錯嘢人唔解決問題,叫客人自己去解決不負責任⋯失望
餃子比較散,打開已經爛哂

牛展檐擔麵
外賣送餐
2022-09-15 421 瀏覽
黃大仙係香港一個住宅區,所以有唔少地道美食,而且價錢仲係親民價添!今日就嚟到家常麵,呢間小店主打上海菜,仲有多款餃子同小食,而餃子更加係老闆娘手工製作,夠晒新鮮好味。另外,餐廳老闆事事親力親為,對每樣食物一絲不苟,仲會客氣問吓唔同食客嘅意見,精益求精之外,更充滿人情味。手拍青瓜麻味同辣味比例啱啱好,青瓜夠爽脆入味,唔食辣嘅都食到,適合香港人嘅口味。紅油白肉白肉唔會太肥,肉質軟腍,每塊白肉都夾滿蒜泥,加埋底下吸晒紅油醬汁嘅青瓜同粉皮一齊食,口感更豐富。白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃韭菜豬肉餃嘅韭菜十足,充滿韭菜濃郁嘅香味,鍾情韭菜嘅朋友絕對唔可以錯過;喜歡淡口味就推薦白菜豬肉餃,充滿肉汁,同樣食唔停口。但秘密武器係自家秘製辣醬,令餃子提升至另一個層次呢!蒸餃子蒸籠一籠八隻,係餐廳嘅招牌!餃子大大隻,而且皮薄不特止,蔬菜仲要非常新鮮,一咬落去就爆出肉汁,絕對係必食推介。招牌雞擔擔面擔擔麵嘅湯底令我好驚喜,雖然表面唔見花生碎,但湯底充滿香濃嘅花生同芝麻香味。至於招牌雞就係用店中嘅自家招牌辣醬烹成,雞肉嫩滑唔油膩,配埋大大碗嘅擔擔麵,夠晒滿足。豆漿、陳皮山楂洛神花茶豆漿香濃幼滑,飲到底都無豆渣,甜到適

手拍青瓜

紅油白肉

白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃

蒸餃子

招牌雞擔擔面

豆漿、陳皮山楂洛神花茶
豆漿香濃幼滑,飲到底都無豆渣,甜到適中。陳皮山楂洛神花茶開胃又消膩,夠晒消暑解渴!
2022-09-14
2022-09-12 317 瀏覽
今日公眾假期,唔洗返工,專登過嚟黃大仙搵朋友食晏。喺友人嘅引領下,嚟咗鳳凰新村環鳳街呢間「家常麵」。聽朋友講,餐廳主打上海菜,店裡嘅麵食同水餃都做得好用心,尤其是招牌手作餃子,全部都係每日新鮮即製,所以就算係閒日,都有唔少街坊過嚟幫襯。既然友人係常客,點餐嘅任務就一於交由他發辦。先嚟一客涼拌小雲耳 ($28),入口爽脆Q彈,酸味亦恰到好處,非常醒胃。跟住係一客餐廳嘅招牌菜蒸餃子 ($30) 一籠有 8 隻,認真抵食。每粒餃子嘅外形都脹卜卜,接痕清晰美觀,令人賞心悅目,而且最正係用料十足,內有韭菜、豬肉、蔥和蘿蔔,啖啖滋味。另外每張檯都擺放咗一樽餐廳秘製嘅招牌辣醬,以純人手製作,入口辛而不辣,用嚟拌餃子吃,味道一流!見到餐牌有燉湯,又即時加咗盅雪梨燉豬肺 ($30),睇下幾足料,燉得火喉十足,入口清甜滋潤,加上豬肺洗得好乾淨, 口感軟腍有彈性,不得不讚。麵食方面,點了菜肉雲吞擔擔麵 ($48) 同 胡麻醬冷麵 ($45)。擔擔麵嘅肉碎分量恰到好處,麵條爽滑有彈性,入口散發住濃濃嘅花生香,好惹味。雲吞皮薄、內餡豬肉嫩滑,而且小店絕對冇放味精,絕對值得一試。另外客胡麻醬冷麵,口感亦唔錯,麵身
另外客胡麻醬冷麵,口感亦唔錯,麵身彈牙,麻醬味道好香,分量亦啱啱好,唔會過多而感覺太膩,配上青瓜絲,食落好清爽。
飲品點咗豆漿 ($8) 同 陳皮山楂洛神花茶 ($15),豆漿豆香濃郁,入口順喉。洛神花茶加入了陳皮同山楂,味道酸酸甜甜,消暑又解渴。
2022-08-11 144 瀏覽
好耐冇嚟過黃大仙啦今日一於試吓佢哋呢度嘅小店,主打上海食物的麵館先先來一個土豆絲,滿滿嘅紅油放喺碟上面令到普通嘅土豆絲變得10分香口店主話呢一點餃子撈麵係佢哋嘅新出品所以我就試吓主要係用擔擔面嘅醬汁去做嘅味道略嫌有啲乾口 所以我就叫咗一杯豆漿 兩樣嘢一齊食味道更加好 老闆話呢個份量可以兩個人食所以大家都可以叫一份就可以了👍🏻朋友話餃子可以再叫多啲所以我就叫多咗一份,分別係韭菜餃同埋椰菜餃,都係我鍾意嘅小食
好耐冇嚟過黃大仙啦
今日一於試吓佢哋呢度嘅小店,主打上海食物的麵館先

店主話呢一點餃子撈麵係佢哋嘅新出品所以我就試吓
2022-07-30 126 瀏覽
用APP叫外賣,不考慮送餐時間會比自取耐餐廳盛載食物餐盒非常不理想分別叫了湯餃子及炸餃子明白炸物需要疏氣才不會影響食物質素,但外賣送達居然發現盛載炸餃的盒沒有蓋...經過長時間送遞,衛生有欠佳湯餃亦沒有分湯,餃皮長時間泡在湯中已經糊掉...一夾就散開,用湯匙亦難以完整取出口感好難食...湯亦被餃子皮吸收得剩下一點點...(儘管已經即時取出餃子)上次APP叫了蒸餃,味道是很不錯的炸餃都好好吃!希望貴餐廳能改善盛載食物的方法
用APP叫外賣,不考慮送餐時間會比自取耐
餐廳盛載食物餐盒非常不理想

分別叫了湯餃子及炸餃子

明白炸物需要疏氣才不會影響食物質素,
但外賣送達居然發現盛載炸餃的盒沒有蓋...
經過長時間送遞,衛生有欠佳

湯餃亦沒有分湯,餃皮長時間泡在湯中已經糊掉...
一夾就散開,用湯匙亦難以完整取出
口感好難食...

湯亦被餃子皮吸收得剩下一點點...(儘管已經即時取出餃子)

上次APP叫了蒸餃,味道是很不錯的
炸餃都好好吃!

希望貴餐廳能改善盛載食物的方法