2024-04-19 118 瀏覽
同男朋友去左位於蘭桂坊主打法日Fusion菜嘅餐廳,聽聞主廚擁有多年法餐經驗, 想將法國菜元素融入日菜,當中tasting menu 係主廚精心設計,採用法式技術呈現法日美饌體驗😍Foie Gras Terrine 選用新鮮鵝肝,經過多重工序後,做到口感綿滑又濃郁,再配上雲吞皮同自家製果醬,口感豐富之餘超有驚喜🤩Tomato Salad法國蕃茄味道更鮮甜😋再配搭芥末、酒及芝麻醬中和左蕃茄嘅酸度,令番茄嘅味道更上一層🤩Beef Tartee • Prawn Tartee 有🐮和牛他他同🦐大蝦他他,和牛他他有鵪鶉蛋黃融為一體,食落好滑之餘仲有淡淡嘅蛋香,再配埋多士,整個口感更有層次👍🏼另一款以蝦為主,估唔到蝦肉咁爽口又鮮甜,再夾埋他他醬超正,食都停唔到口😆必試Cordon Bleu chicken roll雞卷外脆內嫩,好juicy💦一切開芝士馬上流出黎,再配上秘製醬汁簡直一流😍另外千層奶油焗薯仔都好正,一層一層咁疊住,仲要每層都加左cream再去焗,睇見都流哂口水🤤Grill seabass 鱸魚外脆內嫩,當中魚肉夾雜住檸檬等獨特香料嘅味道,食落鮮甜得黎好特別😎Ox tongue牛舌厚得

Tomato Salad

Beef Tartee • Prawn Tartee

Cordon Bleu chicken roll

Grill seabass

Ox tongue
牛舌厚得黎好軟腍, 而且牛味十足,正😋

Créme brûlée
充滿香濃嘅蛋香味之餘仲有雲呢拿香氣,食落好滑好綿,十分推介👍🏻

2024-04-02
最近發現了一間cp值很高的法國菜餐廳!La Saison Restaurant & Bistro 位於蘭桂坊,氣氛輕鬆環境蠻有情調的。有多年法餐經驗的主廚會細心逐一介紹菜式,完全感受到他對料理的熱誠。套餐價錢$588pp就可以品嘗到一系列精心設計的手工菜,絕對值回票價~而這次我們點了à la carte,在中環來説也是性價比十足 ♡🔸Starter前菜有清新的Tomato Salad 和充滿層次感的Foie Gras Terrine。主廚親自製作傳統的鵝肝醬,先要去除血管等一系列的工序,再壓縮慢煮去油而成,入口醇香豐腴,底下是酥脆的雲吞皮,而頂部加了士多啤梨 🍓增添了一抺果香🔹Cold Entrée很岀色的Beef Tartare & Tuna Terrine,Beef Tartare選用了澳洲M4和牛,肉味突出而且質感腍滑。Tuna Terrine亦有驚喜,食材用上吞拿魚赤身和不同香料,鮮味大爆發🐟🔸Hot Entrée賣相非常雅緻的Egg Bomb🥚 外層有薄薄的酥香,切開柔軟飽滿的雞蛋,緩緩流岀誘人而色澤橙紅的蛋黃,底下配搭了mushroom truffle purée,蘑菇蓉很

🔸Starter

🔹Cold Entrée
Egg  Bomb

🔸Hot Entrée
賣相非常雅緻的Egg Bomb🥚 外層有薄薄的酥香,切開柔軟飽滿的雞蛋,緩緩流岀誘人而色澤橙紅的蛋黃,底下配搭了mushroom truffle purée,蘑菇蓉很細膩滑順,佐以濃郁的蛋黃真是一絕,令人印象深刻

🔹Cordon Bleu Chicken Roll
薄切雞胸肉卷上mozzarella cheese 和火腿,外層酥脆內裡Juicy,嫩而不柴,口感札實!而伴菜的Potatoes Au Gratin也很滋味

🔸Foie Gras Pot Rice
另一精彩之作,非常 fusion的鵝肝煲仔飯𓎩 冬天吃一碗熱騰騰的飯就最好不過!米飯加了浸牛肝菌的水增添香氣,煮岀來口感分明,還有黃金飯焦!再將油脂豐膄的鵝肝拌勻於米飯之中,每一口都品嚐到鵝肝的醇香佈滿唇齒之間

🔹Dessert
最後甜品送上極致濃郁的Chocolate Mousse,非常滿意的一餐 𓌉◯𓇋 ︎

Egg  Bomb
  • Egg Bomb
2024-02-04 258 瀏覽
隱藏於蘭桂坊內的樓上店! 很欣賞主廚的用心及堅持,花大量時間去研究食材配搭、配色、口感等, 以法國菜元素融入日菜中, 採用Handmade醬汁, 不論選食材及設計等也一絲不苟。主廚有多年法餐經驗, 整個廚房由主廚一人主持,絶對是一手一腳, 有始有終呢! 餐廳設有櫃、鐵板燒枱, 亦可包房自成一角! 設計簡約, 木系、雲石配搭, 配以啞金色餐具, 優雅高貴, 看得出的用心!Tomato Salad $68 ~ 使用法國 Heirloom 蕃茄, 以日式麻醬及芥末自家調製而成, 配搭用心! 處理方法有別於一般傳統方法, 以完整保留蕃茄鮮甜及酸度!Foie Gras Terrine $138 ~ 經大廚多次研究, 最後決定以自家製高溫慢煮匈牙利鵝肝, 配梨、草苺、紫菜及雲吞皮去組合這餐點! 慢煮過程把油份逼出, 羶味盡去!梨令口感更清新, 炸雲吞皮令層次更豐富, 草莓絶對起到畫龍點睛的作用!Tuna Terrine $188 ~ 以75度把黃鯺吞拿魚赤身煮20分鐘, 再立即急凍, 並以香草、檸檬及自家製獨特蛋黃醬等調成醬汁, 配上又薄又香脆的法包片, 一口一滋味! Beef Tartare $
Tuna Terrine

Beef Tartare $188 ~ 用上澳洲Wagyu M4+ 牛柳, 手切去筋, 牛肉味突出細膩, 配自家製Tartare 醬, 滋味瞬間爆開!
Beef Tartare

Egg Bomb $78 ~ 蘭王蛋半熟蛋, 包裹薄薄粉醬去炸, 配以啡菇、冬菇及白菇製成的濃郁醬汁! 炸衣外層掛滿菇菇醬汁, 口感層次滿分! 主廚設計這道菜背後原來還隱藏著一幅圖畫, 你有看得出來嗎?
Egg Bomb

Seabass $398 ~ 法國鱸魚去主骨, 慢煮至7成熟, 以檸檬、京蔥等釀入肚內, 以麵包糠包裹魚皮再烤焗, 完整的保留汁水! 再以Teriyaki 醬汁、肉汁等多種不同醬汁調製而成的秘製醬汁, 完美融合, 沒有搶了魚肉鮮味!
Cordon Bleu Chicken Roll $248 ~ 這雞卷完全沒有油膩感! 以雞胸肉薄切, 包裹火腿、Mozzarella Cheese等, 先煮、再雪、後烘, 上桌前以麵包糠包裹再烤焗, 完全沒有油膩感! 就連薯仔 Gratin 也是自家製的, 超用心呢!
Crème Brulee ~ 同樣用上蘭王蛋, 以 Cold-dripped 奶及忌廉製成, 有別於傳統以碗盛載的! 入口有著濃香的蛋味, 幼滑順喉, 完美!
  • Cordon Bleu Chicken Roll
  • Foie Gras Terrine
同👦🏻既紀念日就到 當然想食反啲好野慶祝😍今次去到呢間位於蘭桂坊嘅法國菜餐廳👍🏻當日廚師系chef Jon👨🏻‍🍳佢有多年既法國菜經驗 每一道菜都係精心烹煮 將法國菜元素融入日菜當中 由廚師一個人親力親為 發揮到食材最極致嘅味道 食材完美配搭❣️💓Classic pie with Foie Gras呢個又系大讚 呢款菜式要用幾日先做到 繁複嘅配搭令到味道鮮味極致 主廚將鵝肝、免治豬肉,洋蔥等等混合多種食材製作 烤焗之後再加入雞肉高湯啫喱 厚實之餘味道清新唔膩💓Tomato salad法國蕃茄鮮甜多汁🍅加入芝麻醬+法國芥辣 食落香甜清新 作為前菜真系一流🥰💓Beef Tartare x Prawn Tartare呢款系我當日既最愛😍到今時今日仲回味無窮🔥和牛他他口感濃郁 肉質好鮮嫩👍🏻攪拌鵪鶉蛋 質感濕潤口感更滑👍🏻藍蝦他他選用法國水晶蝦 廚師人手切蝦肉 口感黏口爽彈 加入黃瓜蛋黃醬 鮮蝦味更出 味道十級夾 本年度最愛🥰💓傳統雞卷混合多種食材 有芝士、雞肉、火腿卷成再炸 外層香脆 一切開仲有流心芝士🧀食落唔會好溜 雞卷嫩滑🥹伴碟係薯仔千層麵🥔中間加入忌廉再焗 真系一啖都唔想錯過🙈💓鵝肝dr

同👦🏻既紀念日就到 當然想食反啲好野慶祝😍今次去到呢間位於蘭桂坊嘅法國菜餐廳👍🏻當日廚師chef Jon👨🏻‍🍳佢有多年既法國菜經驗 每一道菜都係精心烹煮 將法國菜元素融入日菜當中 由廚師一個人親力親為 發揮到食材最極致嘅味道 食材完美配搭❣️

💓Classic pie with Foie Gras

💓Tomato salad

💓Beef Tartare x Prawn Tartare

💓傳統雞卷

💓鵝肝dry age鴨胸煲仔飯
呢個系chef Jon既招牌菜👍🏻真系可以比100分🙈一打開個蓋鵝肝既香味擁晒出嚟 呢款法日fusion菜好考廚師既功力 火喉要控制得好好🔥飯香無比 仲有我最愛既飯焦 配埋每一啖都有嘅鵝肝同埋鴨胸 俾啲飯吸收晒 真系回味無窮❣️

💓Créme brûlée
食到最後食個甜品就完美啦😍法式焦糖燉蛋係法國經典甜品 選用蘭黃蛋🥚色澤比較深 面層係金黃脆口嘅焦糖 香濃較潔身 滿滿蛋香味 順滑唔膩👍🏻
2024-01-24
紀念日
  • Beef Tartare x Prawn Tartare
餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗依加自己開餐廳🍴 想法國菜加入日式元素創做獨一無二特色而且價錢唔貴 食到咁高級菜式都唔洗六百蚊位-Pate en croute Classic pie with Foie Gras鵝肝批係法國傳統食物之一🇫🇷係法國經常有呢道菜但香港比較少見到主廚用話呢道菜式所需時間比較長佢支持住每一步都一手一腳自己做由主角慢煮鵝肝,表層酥皮,中層雞湯啫喱,加上各種配料(豬肉,洋蔥🧅⋯⋯)需用一星期時間先整好味道香醇 絕不有鵝肝油腍口感意外地沒有想像中咸度反而食出鵝肝嘅原汁原味-Beef🐮 Tartare & Tuna Terraice和牛他他一般餐廳做法有各式各樣自行加入自行地拌牛但主廚🧑‍🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅決定預先調配最合適的材料中間混合酸青瓜🥒蔥等加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺味道👅更濃烈 更重鵝肝香 一款菜式兩款味道感覺大不同-Carrol soup🫕食完兩個冷菜式係時候食返暖胃熱辣辣食物是日餐湯:甘荀南瓜湯🥕🎃湯底質感濃稠 有種食緊BB糊仔感覺主廚話用原個南瓜蒸軟 多次磨蓉 多次隔籬原汁原味嘅甘荀南瓜 保留最

餐廳主廚擁有多年法國餐廚工作經驗

自行地拌牛
但主廚🧑‍🍳覺得自行選擇有機會破壞和牛鮮香味道👅
決定預先調配最合適的材料
中間混合酸青瓜🥒蔥等
加上鷯鶉蛋,口感濕潤 更滑口🥖

而鵝肝他他比上一道菜又完全唔同感覺

以芝士🧀️ 雞肉🍗西式火腿 卷成再炸
外脆內軟 加上特製蛋黃醬
流心芝士溶為一體
肉質嫩滑 有意外驚喜

同時有薯仔千層麵,一層又一層疊起,中間加入cream,好好食😋

-Creme brulee🍮
法國菜最後一道當然係甜品
法式焦糖係經典甜品之一
材用日本蘭王加入冰滴牛奶效果,一點一滴
保留牛奶最濃縮最純味道
雖然唔係creamy口感
但味道勁香 尤其蛋黃香🥚
另一種食法

📍季
  • Beef Tartare
忙完一輪 終於可以同老公去fine dine下今次揀左一間法日fusion餐廳全程one man band接待、侍應、主廚都係由一人主理雖然身兼數職 睇得出十分enjoy而且主廚有多年法餐經驗加點自己既想法、創意 將法國菜元素加入日本菜中只有真心鍾意一件事 先會將件事做到最好主廚亦不時會同客人互動由烹調食物到日常生活 都好大方同人分享.Pate En Cronte 法式傳統酥皮肉批餡料係鵝肝、豬肉、洋蔥mix埋再加入雞湯啫喱最利害既地方係肉批凍食都唔dry 唔硬酥皮口感鬆軟 而形狀都keep到調咪亦岩岩好 作為starter係唔錯既選擇.French Onion Soup 法式洋蔥湯用蝦做主要調味 勁重蝦味 香噴噴堅持手切至少20個洋蔥而製成竟然加上我最鍾意既mozzarella cheese啖啖拉絲 每啖都食得出非常足料.Beef Tartare主廚堅持要親手切牛肉 比較花時間原因係機切雖快 牛極可能受到機器運作時產生的熱力而變熟上桌時已經調校好醬汁係主廚多年經驗嘅黃金比例可直接配香脆多士食用口感嫩滑 調味適中 不會蓋過牛肉既鮮味.Rice Roll . Chicken Roll蒜蓉
忙完一輪 終於可以同老公去fine dine下
今次揀左一間法日fusion餐廳
全程one man band
接待、侍應、主廚都係由一人主理
雖然身兼數職 睇得出十分enjoy
而且主廚有多年法餐經驗
加點自己既想法、創意 將法國菜元素加入日本菜中
只有真心鍾意一件事 先會將件事做到最好
主廚亦不時會同客人互動
由烹調食物到日常生活 都好大方同人分享
Pate En Cronte 法式傳統酥皮肉批
餡料係鵝肝、豬肉、洋蔥mix埋
再加入雞湯啫喱
係主廚多年經驗嘅黃金比例
可直接配香脆多士食用
口感嫩滑 調味適中 不會蓋過牛肉既鮮味
Rice Roll . Chicken Roll
蒜蓉、洋蔥等磨成creamy既醬汁
用越南米紙包住紫蘇葉、雞皮、雞卷
一切開超爆汁
口感軟滑juicy 充滿肉汁
香脆外皮 加嫩滑雞肉 好正😍😍😍
Duck Confict 油封鴨
配上蘋果蓉製成既醬汁
鴨髀煎過後有豐富油香
另配紅菜頭膏 甜甜地好解膩
薯仔切成片 再加上牛油、芝士
好似千層麵咁 增加不少飽肚感👍🏻
加埋上面燒成焦脆既焦糖
好滿足啊😚
2024-03-27
2024-03-29 14 瀏覽
✨中環隱世中日私房菜✨蘭桂坊寶藏級日法料理餐廳,裝潢帶點和風設計,環境乾淨整潔,更設有VIP房,非常適合同事或好友相聚聚樂樂💕是夜精緻日法FUSION晚宴由經驗豐富之主廚John 主理,菜餚別出心裁,會道菜式也充滿心思和誠意,充分感受到嶄新的感官體驗!📌Winter Melon Couscous Tomato Cucumber Salad with Honey Lemon Sauce沙律油非洲小米、冬瓜、小蕃茄和青瓜組合而成,口感豐富,配上蜜糖檸檬汁,感覺更清新,低卡纖維高📌Foie Gras crème brûlée口感細滑,令人一試難忘!感覺如mousses 般的輕盈,但每口也充滿着鵝肝的咸香,配上合桃一起品嚐,鵝肝韻味更幽香📌French onion soup in Seafood base 心機之作,洋蔥湯底需要三至四天熬製,以蝦頭、蝦殼慢熬,充分嚐到海鮮之鮮甜,洋蔥絲也煮腍,與芝士和麵包一起細嚐,豐富多彩📌Tender loin Wagyu M4 with Mushroom Sauce以高質澳洲M4和牛,肉質嫩滑無比,配上牛肝菌蘑菇汁,提升了肉質的鮮味,令肉味更香濃📌Rice
✨中環隱世中日私房菜✨

📌Foie Gras crème brûlée

📌Rice paper Perilla Leaf Chicken Roll
With Cream Garlic Sauce
主廚以米紙包裹着去骨雞球,更以紫蘇葉捲着,口感層次無懈可擊。外層香脆,切開米紙頓時流出肉汁精華,以慢煮的方式完美地鎖住雞球的肉汁,沾上忌廉香蒜汁,絕不油膩

📌Rock sugar wine Peach Pear
原個去芯去核雪梨,配上冰糖桂花和白酒,每口都洋溢著桂花的清香,餘韻伴隨着白酒香,滋潤養生

📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

2024-03-25 11 瀏覽
跟美女好友去聚餐~當然要選間精緻高質的西餐廳,一起享受美食🤍看到這間位於中環蘭桂坊的法日料理「季」 🍴評價很不錯👍🏼就去這家吧。餐廳開業約半年,裝修高雅有格調,佔地挺廣的,空間很足☺️傾偈一流,帶點私房菜格局。意想不到是這裏內外由主廚Chef John一人主理🤍由設計餐單下廚上菜~都是一手包辦,每道菜式還跟我們細意介紹😋 完全feel到他對廚藝那顆💓熱情澎湃的心心。Chef John本身有多年法餐經驗,所以菜式都加入了法國菜元素。🤍Winter Melon Salad 賣相靚🫶🏻小圓柱形狀的冬瓜鋪在最上面,下面有小蕃茄丶青瓜和粒粒CousCous💗伴以蜜糖檸檬汁,吃之前把它們拌好,爽甜清新。🤍Foie Graz Creme Brulee綿密細緻的鵝肝布丁,滿有鵝肝甘香,質地像燉蛋般滑滑。加埋合桃粒粒~口感更豐富。🤍French Onion Soap 跟一般的法式洋蔥湯有別,主廚特意用了蝦殼來熬湯🦐入口鮮味更濃,拌以芝士和麵包~香濃暖胃。🤍Tenderloin Wagyu M4 澳洲靚靚和牛,點了medium rare 💗切開粉嫩色澤好誘人~肉質超嫩又juicy😋和牛拌以秘製牛肝菌蘑菇汁,

🤍Winter Melon Salad

🤍Foie Graz Creme Brulee

🤍French Onion Soap

🤍Tenderloin Wagyu M4
澳洲靚靚和牛,點了medium rare 💗切開粉嫩色澤好誘人~肉質超嫩又juicy😋和牛拌以秘製牛肝菌蘑菇汁,令人超回味!

🤍Rice Paper Chicken Roll
充滿特色的雞肉卷,以紫蘇葉和米紙把慢煮過的雞肉卷起來鎖住肉汁,烘烤後雞肉嫩得很👍🏼雞皮丶紫蘇和米紙薄脆香口,拌以充滿香蒜甜香的白色蒜蔥醬,味道更香更具層次。

🤍冰糖白酒燉雪梨
雪梨清甜潤澤,入口滿是桂花香。

2024-02-17 17 瀏覽
這間高級嘅Fusion菜不但能夠品嚐到食材的鮮味 更能享受到大廚的用心🧑🏼‍🍳 主廚Chief John有多年豐富經驗☺️ 做出精緻的法日Fusion菜🇯🇵 每道菜式都十分講究執着👍🏻 Tasting menu分為 Starter• Entrée• Main• Dessert☺️:🩵𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴 𝘵𝘦𝘳𝘳𝘪𝘯𝘦 • 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥匈牙利鵝肝配上炸雲呑皮🇭🇺 先將油脂抽走再慢煮鵝肝 加埋apple, raspberry🍒 食落不會油膩😋 味道更加清新🍃而來自法國的蕃茄🇫🇷 Juicy得嚟得厚實 襯上芝麻芥末醬 清甜開胃🤤🩵 𝘉𝘦𝘦𝘧 • 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦牛肉他他採用了M4和牛🐮 牛味濃郁而且肉質細嫩🩷 蝦肉他他則採用法國進口的藍水晶蝦🦐 蝦肉清透 呈現出藍琉璃色🥰 鮮味十足 而且爽滑彈牙🤭🩵 𝘌𝘨𝘨 𝘣𝘰𝘰𝘮 • 𝘚𝘰𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘺很考功夫的一道菜式🥚 把日本香濃的蘭王蛋炸得外脆內裏流心😛 加上松露磨菇蓉 食落很Surprise! 再來南瓜甘荀湯🎃 原汁原味 沒有加仼何水份 飲落很綿密和稠😬🩵 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 • 𝘋𝘶𝘤𝘬出菜時大廚會把龍蝦殼燒香🦞 營造

🩵 𝘉𝘦𝘦𝘧 • 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦

🩵 𝘌𝘨𝘨 𝘣𝘰𝘰𝘮 • 𝘚𝘰𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘺

🩵 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 • 𝘋𝘶𝘤𝘬
出菜時大廚會把龍蝦殼燒香🦞 營造出BBQ的感覺🔥 令龍蝦帶點煙燻味 蝦肉鮮甜彈牙😬 鴨腿很出色 外皮燒至脆脆的 切開入面的肉質很細嫩 肉汁滿滿🤩 配菜是千層焗薯 每一層都整得好creamy🧀 愛了🫶🏻

🩵 𝘊𝘳𝘦̀𝘮𝘦 𝘉𝘳𝘶̂𝘭𝘦́𝘦
這是法國傳統甜品之一🍮 用了冰滴牛奶的做法🥛 香滑的燉蛋配上表面脆脆的焦糖🥞 真的太滿足😌
2024-02-16 19 瀏覽
👩🏻‍💻喺繁忙嘅工作之後💼放工可以停一停😍享受返一頓傳統法國Fine Dining🍴感覺真係唔錯🥂🦆鵝肝批 Paté en croute : 呢個係傳統法國送酒嘅小食😋製作嘅時間需要幾日😍師傅話今日啱啱做好👨‍🍳所以我哋今次就有食神喇🥳鵝肝批配埋中間天鷄湯啫喱👍perfect💯第一次食就會愛上呢❤️🦆Foie Gras Terine : 好特別嘅dish😍低層係用炸咗嘅雲吞皮代替咗吐司🍞炸雲吞皮上邊放咗鵝肝🦆而頂部仲有一粒士多啤梨🍓口感層次感豐富💯士多啤梨嘅酸甜味中和左鵝肝嘅油膩✅唔錯👍🍅Tomato Salad : 新鮮嘅肉茄🍅配埋日式嘅芝麻醬🫙帶出肉茄味道新鮮甜美❤️師傅仲將蕃茄嘅皮煮埋另外放咗上去頂部做裝飾🎍真係好有心思✅一啲都唔浪費喔🥳🐃和牛他他:呢個用料講究✅師傅話係用澳洲嘅和牛做👨‍🍳而且佢仲係堅持全部都係用人手切粒慢慢做出嚟❤️所以食落口嗰個口感係好彈牙😍加埋法國嘅酸瓜平衡返成個他他嘅味道添👅賣相又靚又好味🤤🌰栗子湯:呢個凍冰冰嘅天氣飲栗子湯就最啱🧣呢個湯唔單止有栗子🌰仲有大蔥🫛洋蔥🧅紅蘿蔔🥕同埋南瓜添🎃口感好濃郁🥳🔥炸蛋:呢個炸充份表示達左廚師嘅創意👨‍🍳佢係用日出嘅idea

🔥炸蛋:呢個炸充份表示達左廚師嘅創意👨‍🍳佢係用日出嘅idea去設計呢一個菜式😃下便嗰個係忌廉蘑菇湯營造一個好似天光嘅效果🌄當你篤開隻蛋嘅時候😍蛋黃流出嚟嘅時候就就好似日出一樣充滿着陽光🌞好讚喔👍

🦞烤龍蝦:烤完嘅龍蝦龍蝦肉好爽口😍佢個薯仔千層仲有係一層一層用一層薯仔一層cream咁樣做出嚟✅一啲都唔漏🥳亮點係我哋食之前師傅會出嚟用火槍🔥然後擺啲rosemary落個龍蝦殼嗰度燒香🔥令到我哋食嘅時候係好似喺海灘食緊燒烤嘅味道👅真係色香味俱全呀💯

🦆Duck conflict : 呢個鴨唔會有蘇味✅而且煮完之後仲會有好多汁😍啖啖肉正嘅喂😍

🍮Créme brûlée : 呢個法國經典嘅甜品睇落去好似好簡單😜但係師傅係用好似蒸餾咖啡嘅原理👨‍🍳先將盒牛奶放入雪櫃冰咗佢🧊然後再攞返出嚟👍再逐滴逐滴牛奶滴返出嚟做呢個甜品🍮所以牛奶味道係會特別濃🫗呢個亦都係傳統法國師傅做嘅方法😍鍾意煮嘢食嘅我好喜歡廚師呢個分享呢🥳
2024-02-13 17 瀏覽
情人節快到💘推介一間誠意十足嘅Fusion Fine Dining🥳廚師兼老闆特別健談,分享超過10年做法國菜🇫🇷經驗同故事,每上一道菜後會分享製作背後嘅過程,而且係一人烹調,我完全感受到當中既用心、絕對不止於味覺嘅高質體驗食物🍽️Pate en croute鵝肝批製造過程繁複,要將鵝肝血管抽出再加工醃漬,夾一層雞湯啫喱,再放入酥皮包烤焗,皮薄脆口,內裡不同口感味道細膩豐富😄Tomato Salad法國蕃茄沙律蕃茄新鮮多汁,配上法國芥末再加啲芝麻醬味道獨特,係前菜清新開胃之選✨Foie Gras Terrine選用匈牙利慢煮鵝肝,配底層雲吞皮,加天津雪梨🍐令味道清新,加上頂層草莓🍓外觀精緻最啱打卡📸建議一啖過食感受當中嘅完美配搭感😋Beef Tartare選用澳洲牛柳粒配製,肉味濃厚有嚼勁,放去多士上再加自家製醬料,滋味滿分🤗Lobster&Duck龍蝦尾🦞係我今晚最鐘意嘅一道菜👍🏻經火燒蝦殼裡嘅香草🌿令到旁邊嘅龍蝦肉份外有燒烤味肉質鮮嫩彈牙,再加上蝦膏醬汁更加有鮮味,仲有薯仔闊條千層麵口感都好有層次,好出色烤鴨鹹香帶烤味,嫩滑易入口更不帶油膩感👍🏼Egg Bomb創作意念嚟自日落嘅景色

食物🍽️
Pate en croute

Tomato Salad
法國蕃茄沙律

Lobster&Duck

烤鴨鹹香帶烤味,嫩滑易入口更不帶油膩感👍🏼

Egg Bomb
創作意念嚟自日落嘅景色,大廚經多幾番嘗試,最後選用日本🇯🇵蘭王蛋效果最好,切開蛋漿流出,顏色好似日落一樣🌅外皮唔會太乾,做得好好👍🏻

而南瓜湯清淡唔過甜,保持到材料原有味道👅

甜品
Creme Brulee
焦糖燉蛋味道嫩滑,滲透住陣陣蛋香,加上面層嘅焦糖薄脆,夠哂甜絲絲🥰

2024-02-09 19 瀏覽
如果唔係朋友仔帶我嚟,都唔知道有間靚靚西日餐廳,10月開張Chef John 一個主理😊佢會不斷同客人介紹食材,非常之用心。Foie Gras Terrine師傅用咗生鵝肝,原個打開抽血管再放入慢煮機,出左好多油,放雪櫃2日抽走油脂。中間有層雪梨,底部雲吞皮用咗本地鏡記,冇咩鹼水味。食嘅時候有果香又有鵝肝protein香👍🏻French heirloom tomato salad用了法國蕃茄,peel off層皮 易咬好多。師傳mix芝麻芥末白酒汁Beef Tartare// Blue crystal prawn tartare用咗靚靚嘅Wagyu M4+ tenderloin,全部都係手切混合廚師自己做嘅醬汁,食嘅時候有少少蛋黃醬香味。至於嗰個藍水晶蝦他他係餐廳嘅Signature🥰用咗法國藍水晶蝦,蝦味濃啲黏啲,混合黃瓜漬蛋黃醬,好好食!Cordon bleu chicken係好出名嘅藍帶雞排,切開嗰陣啲芝士會流晒出嚟,熱辣辣好好食!將雞扒壓平加motorola cheese,呢種芝士相對淡味唔會搶晒成個雞卷嘅味道。Duck confit油封鴨髀做得好出色,成件外皮都係脆卜卜,而且

French heirloom tomato salad

Cordon bleu chicken

Duck confit
油封鴨髀做得好出色,成件外皮都係脆卜卜,而且乾身冇油膩感覺。醬汁由紅蘋果青蘋果蓉製成,所以食嘅時候甜甜地好香,同鴨夾味。

Cream brelee
師傅話佢用咗日本蘭王蛋😊所以真係超香蛋味,師傅知道而家大家都鍾意減糖配方,所以成個甜品都唔會太甜,超級精美。
食物味道完全反映大廚花幾多心思去烹調,食材講究,用心製作,每食完一道菜都好期待下一道菜😍❤️Tomato Salad 清新開胃既完美頭盤!新鮮多汁的法國蕃茄,非常juicy,搭配精心調配的法國芥末+ 芝麻醬等等調味,每一啖鮮都酸酸甜甜好滋味,蕃茄味bling咁出晒黎🧡Foie Gras Terrine 鮮鵝肝經過好多重工序慢慢用心製成,入口醇香口感綿滑,加埋自家製酥脆雲吞皮同埋畫龍點睛既士多啤梨,一啖有超豐富既味道,層次複雜但又洽到好處,真真正正既齒頰留香💛Beef Tartare x Tuna Terrine 手切澳洲M4和牛配多種香料,一放入口,牛肉味同香草味一層又一層咁滲出黎!! 慢煮黃芪吞拿魚製成既超足料吞拿魚肉,啖啖新鮮又moisture 到用juice 黎形容既吞拿魚肉加埋脆卜卜法包,perfect池rrr💚Egg Bomb 以日出為菜色創作靈感,好有意境咁用日出色調顯示主題,流心蛋漿視覺效果一流之餘,配濃郁既野菌松露蓉,味道亦一絕rr💙Cordon Bleu Chicken Roll雞脾肉超嫩滑,而且有火腿香味,加埋流心mozzarella chesse,外脆內嫩層次豐富,

💙Cordon Bleu Chicken Roll雞脾肉超嫩滑,而且有火腿香味,加埋流心mozzarella chesse,外脆內嫩層次豐富,真心日日食都唔會厭!!

💜鵝肝煲仔飯 鵝肝份量多到可以啖啖都充滿鵝肝香味,加埋煲仔飯既重點~黃金飯焦,再飽都食得落!! 意想不到既組合,好有驚喜

🩷Panna Cotta 食飽飽再加呢個質感軟滑又香香草味既意式奶凍,一個好完美既收尾

2024-02-09 17 瀏覽
喺中環呢度食過好多餐都係日本菜,今次朋友帶咗我去蘭桂坊食好嘢,唔係酒吧😌而係高質嘅法日fusion 菜餐廳主廚👨‍🍳阿John有多年法餐經驗,將法國菜元素加入日菜中,打造出別出心裁嘅法日Fusion菜,而且價錢相當親民ღ Starter ღ🍅Tomato Salad蕃茄入口好清甜,加上芝麻同芥末醬食落更清新Foie Gras Terrine 食法式料理「鵝肝」當然係唔少得,Chef 👨‍🍳用咗非常繁複嘅程序製作鵝肝細膩濃郁又迷人,面頭加上🍓而底下有雪梨🍐同酥脆嘅雲吞皮,食落有豐富嘅層次感,而且唔油膩ღ Cold Entrée ღ🥩Beef Tartare廚師🧑‍🍳手切嘅澳洲和牛再加入醬汁、青瓜🥒洋蔥🧅紅蔥等等材料,濃郁嘅肉香,食落唔腥,加上法國廚師自己整嘅面包🥖,滋味更上一個層次🥚Egg Bomb 用咗日本嘅蘭王蛋,一切開日出出來了🤪橙紅色嘅流心蛋黃湧出😍外酥內嫩嘅口感視覺同味覺都非常享受😎ღSoup of the Day ღ係粟子南瓜湯超級濃郁呀😋 湯嘅質感濃稠,飲落好有飽足感ღ Main ღFrench Style Beef Wellington係我食過最好食嘅威靈頓牛肉😍雖然食到

ღ Starter ღ
🍅Tomato Salad

蕃茄入口好清甜,加上芝麻同芥末醬食落更清新

ღ Cold Entrée ღ
🥩Beef Tartare

加上法國廚師自己整嘅面包🥖,滋味更上一個層次

🥚Egg Bomb
用咗日本嘅蘭王蛋,一切開日出出來了🤪

橙紅色嘅流心蛋黃湧出😍外酥內嫩嘅口感
視覺同味覺都非常享受😎

ღSoup of the Day ღ
係粟子南瓜湯

超級濃郁呀😋 湯嘅質感濃稠,飲落好有飽足感

ღ Main ღ
French Style Beef Wellington

係我食過最好食嘅威靈頓牛肉😍
雖然食到好飽,但係都好想繼續食落去😂

牛柳肉汁豐富好juicy🤤外層酥皮食到尾都仲係咁酥脆
配菜薯仔千層麵

ღDessert ღ
最後食埋個香濃奶凍,好滿足😌
同朋友慶祝生日,想食d特別嘢🤗就下個朋友係中環返工,打算搵下個頭有乜好食🤤竟然真係比我搵到間cp值好高嘅法國x日本菜😲真心超級推薦❤️❤️❤️❤️首先一去到就見到個地方好靚,好舒服嘅日系裝修,有d bar 檯係旁邊可以食omakase 同埋鐵板燒🤗另外仲有間房仔,啱曬一大班朋友去食👍🏻值得一提🫶🏻主廚Chef John ,主廚超級nice ,好欣賞他忙碌地煮各種菜式之餘仲會抽空講解每道菜🫶🏻今次食嘅係◽️𝓟𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓽𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮呢一道前菜嘅配搭好特別,係用咗煎釀三寶皮做底,非常脆口,上層加咗一片焦糖化雪梨,一口匈牙利鵝肝,最頂層放咗士多啤梨,食落去口感多樣化,非常豐富👍🏻◽️ 𝓣𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸 𝓼𝓪𝓵𝓪𝓭採用左法國空運到港嘅番茄,以冰水浸泡脫皮,頂端鋪上一塊番茄皮做點綴🍅食落鮮甜清新😊◽️ 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮採用澳洲和牛牛柳部分,chef John 話為左要保留個口感同埋咬口,堅持要手切😲而且已經調好左個味道,加左quail yolk同埋La Saison Tartare sauce所以絕對唔好落多左調味搶左個Tartare本身嘅味道👍🏻 而個 croutons都係非常香脆👍🏻🤤❤️推薦◽️

今次食嘅係

◽️𝓟𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓽𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮

◽️ 𝓣𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸 𝓼𝓪𝓵𝓪𝓭

◽️ 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮

◽️ 𝓔𝓰𝓰 𝓑𝓸𝓶𝓫
採用左日本蘭王蛋,蛋汁非常rich ,外層舖左一層脆皮,非常酥脆,底舖左Mushroom truffle purée🤤超creamy 超級滑❤️❤️成件事好match❤️超喜歡
chef John 話原來Lee道菜嘅idea 係源自預日出🌅🥰真係好浪漫嘅一道菜

◽️ 𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂
今日嘅湯係栗子湯🤤除左栗子之外個湯仲加入左南瓜、洋蔥、大蔥等等食材🤤飲落層次好豐富,好rich🫶🏻🥣

◽️ 𝓫𝓮𝓮𝓯 𝔀𝓮𝓵𝓵𝓲𝓷𝓰𝓽𝓸𝓷
主菜係beef wellington 🤤Lee個菜好值得講下🤗chef John 為左要突破beef wellington 外皮會因蘑菇而變軟嘅問題,自己創造左一個全新嘅方式去整Lee個 beef wellington😲他話加入左鵝肝同豬肉代替蘑菇👍🏻所以外層一d都無變軟,而且仲非常鬆脆🫶🏻
另外內層嘅牛肉係Wagyu M2+ Striploin,食完之後覺得非常驚喜,入面嘅牛肉一d 都唔鹹,而且非常嫩口juicy🤤完全打破左我對beef wellington 嘅印象❤️❤️❤️❤️100%推薦 (不過chef John話Lee個係特別隱藏menu,係今日咁岩先有,所以如果大家想食就要先打電話去pre-order啦)

‼️仲有side dish 入面嘅gratin potatoes 超級好食🤤超級奶香👍🏻👍🏻👍🏻不得了

◽️ 𝓟𝓪𝓷𝓷𝓪 𝓬𝓸𝓽𝓽𝓪
最後仲有個布丁做結尾,食落好香滑,淡淡香草味🥰好滿足

Lee 餐晚飯人均$600,另外仲發現原來lunch 都好抵食around $130-180,真係中環區入面CP 值好高嘅一間餐廳🤗一定會再去❤️❤️❤️
  • Beef Tartare