2019-05-07 113 瀏覽
行完一田一定會去大壩街搵食!睇到新餐廳就好想試睇佢幾特別就入左去試。三餸套餐$45 包熱飲餸多選擇就預左,但無諗過可以轉腸粉、出前一丁、飯同烏冬識飲一定係飲茶走杯熱茶走好好味,又滑茶味又濃三餸套餐- 芝士腸 魚蛋 五香豬頸肉 出前一丁 配沙爹汁加秘製汁 走蔥五香豬頸肉 入味!軟淋淋!秘製汁 好香濃,有少少咖哩味咁,唔辣的。三餸套餐- 豆卜 牛腩 生菜 手打麵 配腩汁手打麵出色份量亦好啲(我覺得),因為我食唔晒。彈牙口感一流,好有飽肚感。走左蔥,之後勁加菜甫食得辣嘅朋友一定要試呢個自家製辣椒油除左食物有香港特色,裝修都好懷舊香港。例如你會見到舊式風筒,照片,電話等等。總結秘製汁手打麵自製辣椒油五香豬頸肉
行完一田一定會去大壩街搵食!

睇到新餐廳就好想試
睇佢幾特別就入左去試。

三餸套餐$45 包熱飲
餸多選擇就預左,但無諗過可以轉腸粉、出前一丁、飯同烏冬

熱茶走

識飲一定係飲茶走
杯熱茶走好好味,又滑茶味又濃

三餸麵  -魚蛋  五香豬頸肉  芝士腸出前一丁

五香豬頸肉 入味!軟淋淋!
秘製汁 好香濃,有少少咖哩味咁,唔辣的。

三餸麵-  豆卜  牛腩  生菜  手打麵

三餸套餐- 豆卜 牛腩 生菜 手打麵 配腩汁

手打麵出色
份量亦好啲(我覺得),因為我食唔晒。彈牙
口感一流,好有飽肚感。

走左蔥,之後勁加菜甫

食得辣嘅朋友一定要試呢個自家製辣椒油

三餸麵  -魚蛋  五香豬頸肉  芝士腸出前一丁
三餸麵-  豆卜  牛腩  生菜  手打麵
  • 秘製汁
2019-05-03 109 瀏覽
荃灣既車仔麵出名多選擇 其中仲有兩間係米芝連一星級 所以係得荃灣開既車仔麵 質素都唔會差今日行過大壩街 見到有間新開既車仔麵 決定試試裝修有懷舊既香港特色 綠色鐵籠同舊海報都好靚野食方面都好多選擇我簡左牛雜、咖哩魷魚同豬大腸仲加埋個孖寶辣汁份量超夠,內臟食落無異味,牛雜十分入味辣汁唔會一味死辣 好香咖哩魷魚爽口 咖哩味濃我朋友叫左咖哩魚蛋、花枝條同牛柏葉朋話咖哩魚蛋味道好濃牛柏葉爽好花枝條超好味 我試左一條好覺得好鮮味好食整體感覺幾好 荃灣又開多間唔錯既車仔麵又多一個新選擇
今日行過大壩街 見到有間新開既車仔麵 決定試試
裝修有懷舊既香港特色 綠色鐵籠同舊海報都好靚

野食方面都好多選擇

我簡左牛雜、咖哩魷魚同豬大腸仲加埋個孖寶辣汁

份量超夠,內臟食落無異味,牛雜十分入味
辣汁唔會一味死辣 好香
咖哩魷魚爽口 咖哩味濃

我朋友叫左咖哩魚蛋、花枝條同牛柏葉
朋話咖哩魚蛋味道好濃
牛柏葉爽好
花枝條超好味 我試左一條好覺得好鮮味好食
整體感覺幾好 荃灣又開多間唔錯既車仔麵
又多一個新選擇
今日食完晚飯無耐又覺得肚餓咁啱經過呢間孖寶車仔麵見menu有碗仔翅之類可以叫,就入咗去啦於是就叫咗嗰金牌碗仔翅同生菜墨魚湯啦金牌碗仔翅好濃味,入面亦都有好多翅,唔會話得面嗰浸有,落少少醋就配合得好好嗰味,又唔會太酸,但又態夠帶起嗰食慾,而且只需要20蚊,真係好平,呢嗰價可以食到足料碗仔翅另外生菜墨魚湯,生菜同墨魚比例平均,唔會話其中一樣過多,湯汁鮮美滋味,再加啲胡椒粉,真係好正,唔係講笑,墨魚又好有口感,價錢亦都22蚊,好值吖熱烈推薦呢間餐廳,下次會試埋車仔麵
今日食完晚飯無耐又覺得肚餓

於是就叫咗嗰金牌碗仔翅同生菜墨魚湯啦

熱烈推薦呢間餐廳,下次會試埋車仔麵
2019-05-02 68 瀏覽
孖寶車仔麵    荃灣放lunch之一選擇間唔中放lunch我都會去食呢間車仔麵價錢唔會太貴又會有秘製醬汁可以配撘三餸麵套餐都只要$45,仲會送熱飲,凍飲亦都只需要加3蚊佢有各種嘅麵可以揀,例如撈麵、油麵、米線同河粉等配料亦都相對豐富,有豬紅、蘿蔔呢啲車仔麵基本野,仲會有咖哩魷魚呢啲比較特別嘅都有我今次就叫咗沙爹汁加秘製汁出前一丁 配魚蛋芝士腸同牛腩佢嗰沙爹汁同秘製汁唔會話太唔夾反而互相襯托出,牛腩又吸到味湯汁又唔會太濃晏就lunch黎講真係唔錯價錢亦都相對實惠食完唔會話唔飽如果真係唔夠都仲可以叫小食
孖寶車仔麵

荃灣放lunch之一選擇

間唔中放lunch我都會去食呢間車仔麵

價錢唔會太貴

又會有秘製醬汁可以配撘

三餸麵套餐都只要$45,仲會送熱飲,凍飲亦都只需要加3蚊

佢有各種嘅麵可以揀,例如撈麵、油麵、米線同河粉等

我今次就叫咗沙爹汁加秘製汁
出前一丁 配魚蛋
芝士腸同牛腩

佢嗰沙爹汁同秘製汁唔會話太唔夾

反而互相襯托出,牛腩又吸到味

湯汁又唔會太濃

晏就lunch黎講真係唔錯

價錢亦都相對實惠

食完唔會話唔飽

如果真係唔夠都仲可以叫小食
2019-04-04
2019-04-30 58 瀏覽
今日同同事lunch去左公司附近新開左間車仔麵店,一入到去成間店舖都有種懷舊感覺,然後迅速點了4餸麵,有一樣野好抵讚,大家都知道要返工嘅香港人食個lunch 有幾趕架啦,時間緊迫,不過呢間車仔麵好快手,等左冇三分鐘就有麵食了!我果碗係豬紅,蘿蔔,滷水豆腐同豬大腸,手打麵,秘制汁,同埋孖寶辣汁,小辣。 豬紅同滷水豆腐好入味,蘿蔔清甜,豬腸都幾乾淨,而個秘制辣汁都值得推介,味道好濃,好味😋我朋友就叫左雞亦,豬紅同牛腩,雞亦好入味又唔會過淋,正!
2019-04-27 50 瀏覽
今日經過荃灣大霸街去睇吓有咩好食,行行吓見到有間好有舊式香港feel嘅車仔麵店,於是比佢嘅裝修吸引咗入去,門口招牌係發光光管,入面都有好多懷舊香港嘅裝飾。佢地有套餐,3餸一麵送熱飲,加3蚊涷飲,我叫咗牛雜,魚肉春卷,豬腸同粗麵,因為我食得辣,所以加咗孖寶辣汁大辣,麵好快上枱,佢嘅賣相相當吸引,都好大碗,d餸嘅份量都幾多,個湯底好濃好夠味,加埋佢d孖寶辣汁,好惹味。首先講吓豬腸,佢地清得好乾淨,完全冇蘇味,入面肥膏唔會好多,啱晒怕肥又想食豬腸嘅人,佢地鹵得好入味,炆得好淋,一d都唔韌。而魚肉春卷應該係佢自家製,入面d魚肉好鮮味,一d都唔腥,仲好煙韌。佢地d牛雜都好好食,炆得唔會太淋同太韌,好入味。下次食車仔麵,一定會諗起呢間。

2019-04-24 59 瀏覽
老遠就見到荃灣大壩街有個棚,寫住「孖寶車仔麵」,因為是夜晚的關係,個棚非常突出,真係未見過有車仔麵檔開張會搭咗個棚, 上openrice一check,原來在葵芳已經有間分店,荃灣這間係是新開的。晚餐時間非常多人,好彩唔使等位,叫了碗4餸車仔麵,有蘿蔔、豬大腸、芝士腸和水魷魚,每樣餸都很新鮮入味,配菜有我最喜歡的生菜。$55 + $3 凍檸茶餐廳雖然細細間,但係員工非常多 ,招呼周到, 入到去先畀錢點菜 ,然後坐低,等叫取餐號再等食。下次會再來。

$55 + $3 凍檸茶

下次會再來。

2019-04-23
2019-04-24 50 瀏覽
最近係屋企附近開咗呢間車仔麵,所以琴日我就去試吓啦。呢間餐廳嘅裝修好有香港嘅懷舊特色,一邊用咗好多香港以前嘅嘢來做裝修,所以感覺好得意。我就叫左啲小食同埋一隻雞批。呢個係燒賣,一份有成10粒。佢燒賣嘅味道就係以前我哋成日食嘅燒賣味道,而家嘅燒賣好多都變咗質,所以好難食返以前嘅魚肉燒賣,而呢個燒賣就搵返以前嘅味道。呢個係魚肉春卷,亦都係我細個成日最鍾意食嘅嘢。佢煎得好香脆,入面嘅魚肉煙煙韌韌,好味。呢個係魚肉春卷,亦都係我細個成日最鍾意食嘅嘢。佢煎得好香脆,入面嘅魚肉煙煙韌韌,好味。呢個就係滷水雞髀,都好大隻㗎。依家滷水得非常之入味,面皮同埋肉都有滷水味,令人食到停唔到口。

我就叫左啲小食同埋一隻雞批。

2019-04-23 66 瀏覽
食孖寶車仔麵既車仔麵,首先要叫佢既蘿蔔,超級入味而且多汁清甜無渣,做得好好,仲要味道重得黎清爽唔膩。牛腩咬落肉感好好,仲有件牛筋,軟綿好有骨膠原,牛味濃鬱好好食。牛肚都好夠腍,同樣入味多汁,好香好有咬口,食完唔痴牙點都要讚下。豬紅份量多,味道幾重,滑溜又入味,仲無腥味,配辣汁仲正。原味同辣味菜脯,辣既較吸引,一定要落少少。個麵即時多入鹹香爽口,辣得過癮。揀左粗麵吸多點湯汁,唔會煮到軟哂,麵仲彈彈地爽口,個人喜歡粗麵的口感。

豬紅份量多,味道幾重,滑溜又入味,仲無腥味,配辣汁仲正。

2019-04-23 47 瀏覽
我去到荃灣,唔係食街邊小食就係去食好香滷水味既車仔麵,未食已經被滷水雞脾吸引著。另外仲有炆牛腩既肉香,即搵位坐低叫餸。呢間孖寶車仔麵,除左有車仔麵,仲有飯、小食、飲品,下午茶套餐仲幾抵食。我叫左個三餸車仔麵,包熱飲,額外每餸再加錢。我特別推介大家加$2要個孖寶辣汁,有大辣/小辣。最後我點左四餸,加孖寶辣汁(小辣),仲叫多杯凍檸茶。揀左腩汁令個湯好香肉味,加強牛腩既味道,配埋必加辣汁,小辣剛剛好,辣得黎少少刺激,又唔會辣好耐冇味覺,越食越開胃好味。店員姐姐好親切,又有禮貌。
最後我點左四餸,加孖寶辣汁(小辣),仲叫多杯凍檸茶。
店員姐姐好親切,又有禮貌。
2019-04-21 57 瀏覽
滷水雞髀飯 45蚊(凍豆漿+ 3蚊)路經新開張,孖寶車仔麵檔,諗住約佢食碗車仔麵見到有雞髀, 最後揀咗食雞髀飯。一入到去見到老闆一家人同仔仔, 喺度開支票畀夥記, 好驚呀見到有好多員工同一時間返工, 餐廳已經滿座 ,員工招呼周到, 先排隊買咗個雞髀飯坐低等叫號碼, 想食車仔麵,就要自己用紙去寫低要食嘅嘢, 叫咗一支支裝凍飲。雞髀好大隻, 鹵水唔會太鹹,味道適中, 雞肉皮滑, 成隻食曬, 飯入面已經有鹵水汁, 唔使15分鐘已經食完,走得。完。
滷水雞髀飯 45蚊(凍豆漿+ 3蚊)

滷水雞髀飯

凍豆漿+ 3蚊

2019-04-20
滷水雞髀飯
2019-04-20 1110 瀏覽
行經大壩街,見到這間新開的孖寶車仔麵,餐廳座位寬敞,裝修簡潔舒適,充滿了香港舊情懷。枱上還有免費莆菜供選擇,有辣有不辣。粉麵類都很多選擇:有腸粉、出前一丁、烏冬、飯、手打麵、公仔麵、河粉、米線、米粉、油麵、粗麵、幼麵及撈麵等。車仔麵的肉類及款式都很多選擇:肉類都有多款:有牛腩、雞腎、雞中翼、豬皮、豬大腸...等。也有丸類:牛丸、貢丸、墨魚丸及花枝丸...等等還有蔬菜類及菇類等,共有四五十款,都很多種類供選擇。三餸麵套餐$45,送熱飲,每加一款$8要了米線、再揀了3餸:菜肉雲吞、牛柏葉、雞翼尖,食青菜健康又有益,所以加多了一個生菜$8,加孖寶小辣汁$2,再揀了腩汁。面上啡啡的顏色正是孖寶秘製辣汁,要了小辣,辣汁再加上腩汁湯底,令整個湯底香辣帶清甜。米線軟軟滑滑的,我平時再喜歡食米線,香辣帶清甜的湯底令米線更好味。菜肉餛飩大大隻,皮稍厚少少,但內裏肉汁豐富,沾上秘製辣汁很惹味。雞翼尖煮得很腍,我平時都比較喜歡食雞翼尖,所以要了個雞翼尖,喜歡雞翼尖的皮又腍帶滑的。牛柏葉真是煮得剛剛好,辣得來腍中帶點爽口,好味。要了個熱檸水,自己加糖,酸酸甜甜的很好味,食辣就最配了。生菜灼得也是很爽口,這裏的

枱上還有免費莆菜供選擇,有辣有不辣。

車仔麵的肉類及款式都很多選擇:
肉類都有多款:
有牛腩、雞腎、雞中翼、豬皮、豬大腸...等。
也有丸類:牛丸、貢丸、墨魚丸及花枝丸...等等
還有蔬菜類及菇類等,共有四五十款,都很多種類供選擇。

三餸麵套餐$45,送熱飲,每加一款$8

牛柏葉真是煮得剛剛好,辣得來腍中帶點爽口,好味。

要了個熱檸水,自己加糖,酸酸甜甜的很好味,食辣就最配了。

生菜灼得也是很爽口,這裏的車仔麵質量及味道都不錯,又多選擇,午餐多了一個選擇,下次還會再來食。
2019-04-18 46 瀏覽
點了一份牛腩面,牛腩很大一塊,鹵的很入味,面的湯底也很香,很喜歡。紫菜魚蛋麵貌似叫這個名字,點了帶走當夜宵~這家的魚蛋麵中的魚蛋有一種淡淡的陳皮?還是什麼的香氣,魚味不重,好彈牙,湯味也是甜甜的真很的好吃!!!!咖哩魚蛋我要的是不辣的~這個感覺和魚蛋麵中的不太一樣,這個更好吃些,有可能是我的錯覺。檸檬茶點了熱的,自己放糖,em……還是冰的可能會好喝點,熱又酸又苦。總的來說,吃的還是很滿足的,而且很便宜。
總的來說,吃的還是很滿足的,而且很便宜。
2019-04-17 49 瀏覽
今日同閨蜜喺荃灣行街 又突然肚餓3pm夠鐘搵食,就見到大壩街呢間車仔麵店比佢外面既裝修吸引左入去📍孖寶車仔麵入到去真係哇左一聲,每個位置都感覺超用心裝修,好懷舊香港風好驚喜完全啱哂鍾意影相打卡既人位置大約都有廿幾坐位 先點餐比錢後搵位Menu好多選擇😍花多眼亂$45 可選3餸1麵/腸粉點完餐等店員送上枱,等不用8分鐘就上枱,好有效率我👉🏻 牛丸,雞中翼,豬紅 拼米線湯要腩汁,加$2 加左辣汁少辣腩汁好香而且調味恰到好處加埋個辣汁堅正!成碗麵連餸都鋪排得好整齊❤️豬紅一d腥味都無,而且口感幾爽👍🏻雞中翼大大隻,是滷水味牛丸中牛肉味十足, 鬆軟得黎有鮮肉質感米線偏幼同少硬身,個人鐘意呢種口感唔似一般米線浸得耐湯又淋又冇乜咬口閨蜜 👉🏻醬爆肉丸,紅腸,麻吉燒 拼烏冬湯要秘製汁,加$2架沙嗲汁店員介紹秘製汁是帶蒜味的加上沙嗲汁 味道都幾夾又唔會一味得個咸,好香沙嗲汁🤩醬爆肉丸 中間係有肉汁o必岀黎紅腸同麻吉燒都不錯,整體完全沒有劣評❤️同閨蜜一人加左一樣凍飲(豆漿and雪碧)跟餐各+$3 好抵!今時今日一餐車仔麵每人$50都不用而且論質素,服務,裝修都優勝👍🏻真係超值呀! !Menu除左自選車仔
今日同閨蜜喺荃灣行街 又突然肚餓
3pm夠鐘搵食,就見到大壩街呢間車仔麵店
比佢外面既裝修吸引左入去

📍孖寶車仔麵

入到去真係哇左一聲,每個位置都感覺超用心裝修,好懷舊香港風
好驚喜

完全啱哂鍾意影相打卡既人

位置大約都有廿幾坐位 先點餐比錢後搵位
Menu好多選擇😍花多眼亂

$45 可選3餸1麵/腸粉
點完餐等店員送上枱,等不用8分鐘就上枱,好有效率

我👉🏻 牛丸,雞中翼,豬紅 拼米線
湯要腩汁,加$2 加左辣汁少辣

腩汁好香而且調味恰到好處
加埋個辣汁堅正!
成碗麵連餸都鋪排得好整齊❤️
豬紅一d腥味都無,而且口感幾爽👍🏻
雞中翼大大隻,是滷水味

牛丸中牛肉味十足, 鬆軟得黎有鮮肉質感

米線偏幼同少硬身,個人鐘意呢種口感

唔似一般米線浸得耐湯又淋又冇乜咬口

閨蜜 👉🏻醬爆肉丸,紅腸,麻吉燒 拼烏冬
湯要秘製汁,加$2架沙嗲汁

店員介紹秘製汁是帶蒜味的
加上沙嗲汁 味道都幾夾

又唔會一味得個咸,好香沙嗲汁🤩

醬爆肉丸 中間係有肉汁o必岀黎

紅腸同麻吉燒都不錯,整體完全沒有劣評❤️

同閨蜜一人加左一樣凍飲(豆漿and雪碧)
跟餐各+$3 好抵!
今時今日一餐車仔麵每人$50都不用
而且論質素,服務,裝修都優勝👍🏻
真係超值呀! !

Menu除左自選車仔麵
仲有好多不同小食選擇

下次再去試試先👍🏻

2019-04-17
2019-04-17 49 瀏覽
從荃灣廣場戲院出嚟,行過對面, 👀到有間新開車仔麵店,於是就行咗入去,原來這間是分店,主店喺葵芳廣場地下😁此店每個角落著充滿懷舊風味,程現舊日老香港嘅色彩😚👍👍👍 比起主店,此分店在裝修上花咗D心思叫咗四個餸, 同至愛嘅凍檸 賓🥤蘿蔔入味無渣👍 豬紅大大件夠曬味😋 水魷魚另上夠爽口🦑 加上秘製孖寶辣汁,成碗麵分外野味 👩‍⚖ 除咗車仔麵外,這裏還有小食、 有飯,同早餐,種類都好多😆 ps~ 如果水🦑 熱上會更加好😅

ps~ 如果水🦑 熱上會更加好😅
2019-04-16