2020-12-02 1131 瀏覽
諗住支持黃店,所以都幫襯左好幾次孖寶車仔麵但係隔咗一段時間冇食,質素好似有點下降一早去食,店面客人唔多,但係都將我個餐搞錯左拎左去隔離個枱。依家疫情嚴重,隔離枱已經除晒口罩,對住我碗麵講野,侍應姐姐拎返黎我個枱同我講人哋冇掂過😂算,我諗應該冇甘好彩甘容易中招,照食但係都未食就已經見到有條鐵線係個面度,咩玩法?冇野好講,希望可以小心啲
諗住支持黃店,所以都幫襯左好幾次孖寶車仔麵
但係隔咗一段時間冇食,質素好似有點下降

但係都未食就已經見到有條鐵線係個面度,咩玩法?
冇野好講,希望可以小心啲
2020-11-07 733 瀏覽
#孖寶車仔麵 以香港情懷做主題既裝修,超靚! 💛湯底清甜,秘製辣醬唔算好辣,充滿咖哩既香味招牌車仔麵46蚊有六款餸,都幾抵食!(雞翼、豬紅、蘿蔔、魚蛋、豬皮、豬大腸)-呢度既蘿蔔唔係浸到好淋果隻,但食落爽口鮮甜,爆多水份,好正!雞翼、豬大腸、豬頸肉都滷得淋軟入味咖喱魷魚係冷盤小食,完全唔辣,食落幾爽滑-值得一讚既係呢度既菜脯,真係好好食!食落唔辣,菜脯都唔會太細粒甜甜地甘,咬落仲有小小水份,好加分!
#孖寶車仔麵

以香港情懷做主題既裝修,超靚! 💛
湯底清甜,秘製辣醬唔算好辣,充滿咖哩既香味
招牌車仔麵46蚊有六款餸,都幾抵食!
(雞翼、豬紅、蘿蔔、魚蛋、豬皮、豬大腸)
雞翼、豬大腸、豬頸肉都滷得淋軟入味
咖喱魷魚係冷盤小食,完全唔辣,食落幾爽滑
值得一讚既係呢度既菜脯,真係好好食!
食落唔辣,菜脯都唔會太細粒
甜甜地甘,咬落仲有小小水份,好加分!
2020-10-17 540 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ 今次又係荃灣既美食post啦荃灣真係又多野行又多黃店好西!💛😋今次呢間車仔麵店就岩曬平時中意食小食既你❶魚肉翅 $22見到張相 應該會問:「點解無魚肉既」無錯!因為姐姐落錯左單 變左生菜翅😭如果比我簡 魚肉定生菜 我一定會簡魚肉😭不過!不過!同店員講返之後 佢地好快就拎左一碗仔既魚肉比我然後 我呢碗就變左好豐富既生菜魚肉翅啦(不過果陣掛住食就無再影相)其實多一個配料既價錢係唔同不過店員都唔介意咁拎返個魚肉比我抵讚!👍🏻👍🏻講返味道方面碗仔翅入面好足料有雞絲、粉絲、木耳、冬菇 食落幾爽口😋而且份量仲好大 一個女仔黎講一碗就飽曬可以算係窮人恩物🤩❷腸粉 $10/4條腸粉就又滑又彈牙但略嫌醬油比例不均豉油比較少 芝麻醬就太多呢到就扣左小小分👀Ps: 葵芳都有分店呀!
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

今次又係荃灣既美食post啦
荃灣真係又多野行又多黃店好西!💛😋
今次呢間車仔麵店就岩曬平時中意食小食既你

❶魚肉翅 $22
見到張相 應該會問:「點解無魚肉既」
無錯!因為姐姐落錯左單 變左生菜翅😭
如果比我簡 魚肉定生菜 我一定會簡魚肉😭
不過!不過!同店員講返之後
佢地好快就拎左一碗仔既魚肉比我
然後 我呢碗就變左好豐富既生菜魚肉翅啦
(不過果陣掛住食就無再影相)
其實多一個配料既價錢係唔同
不過店員都唔介意咁拎返個魚肉比我
抵讚!👍🏻👍🏻
講返味道方面
碗仔翅入面好足料
有雞絲、粉絲、木耳、冬菇 食落幾爽口😋
而且份量仲好大 一個女仔黎講一碗就飽曬
可以算係窮人恩物🤩

❷腸粉 $10/4條
腸粉就又滑又彈牙
但略嫌醬油比例不均
豉油比較少 芝麻醬就太多
呢到就扣左小小分👀

Ps: 葵芳都有分店呀!
2020-09-20 529 瀏覽
🌈孖寶車仔麵👾行街行到有啲肚餓就開始搵啲嘢💛填下個肚👾牛柏葉 咖喱魷魚 金針菇 $46✨三個餸加埋個面底河粉仲有嘢飲都係$46🤩🤩牛柏葉都幾爽口😳剪到細細件食嘅過程完全唔怕彈到周圍都係👍咖喱魷魚可以話係必食因為啲咖喱汁都好香😍😍金菇就冇咩特別,食落都係爽口佢另外仲有一啲辣蘿蔔都幾好食唔知係咪因為下午茶嘅關係碗麵就偏細份,對於我來講就啱啱好😳去到嘅時候,都有做緊一啲學生優惠加上佢都算係誠意之作💛💛💛本Menu都做得好得意下次經過嘅話,我都會再去幫襯@meatymonsters#勇敢作反食肉獸#mm荃灣 #港式
🌈孖寶車仔麵👾

牛柏葉都幾爽口😳剪到細細件
食嘅過程完全唔怕彈到周圍都係👍
咖喱魷魚可以話係必食
因為啲咖喱汁都好香😍😍
金菇就冇咩特別,食落都係爽口
佢另外仲有一啲辣蘿蔔
都幾好食

唔知係咪因為下午茶嘅關係
碗麵就偏細份,對於我來講就啱啱好😳

去到嘅時候,都有做緊一啲學生優惠
加上佢都算係誠意之作💛💛💛
本Menu都做得好得意
下次經過嘅話,我都會再去幫襯

@meatymonsters
#勇敢作反食肉獸
#mm荃灣 #港式
2020-04-28
  • 咖喱魷魚
2020-08-19 655 瀏覽
這餐是在第三波未大爆發前吃的午餐,很欠沒吃孖寶車仔麵一於那渣一吓不知可否以毒攻毒呢!!慣性地跟車爸爸各選三款餸然後分享來吃,看上去跟以往一樣大大碗好抵食,怎料味道竟然退步了不少呢!點車仔麵會包有免費熱飲車爸爸例飲熱奶茶,味道不過不失沒有多驚喜!而凍飲則需加$3我亦例牌凍檸檬茶走甜,茶底不算香濃但至少篤了檸檬後不會返茶我已收貨!我選蘿蔔、豬大腸、魚肉春卷配油麵另點上秘製汁$46,一吃件蘿蔔味道甜得虛偽,魚肉春卷外層乾爭爭內裡亦沒口感,可幸最後的豬大腸最為正常!車爸爸則選上辣魚蛋、鳳爪、豬紅、配幼麵亦點上了秘製汁$46,他選的餸比較正常尤其是辣魚蛋份外好吃,但比我們第一次吃的水準差了不少呢!

2020-07-16
2020-08-10 389 瀏覽
荃灣向來都被稱為美食天堂,只因荃灣有很多小店餐廳,不像大型購物商場只有一式一樣的連鎖店,所以都會經常去荃灣發掘美食😋今次去了荃灣廣場對面的大壩街尋找美食,臨近二時,多間餐廳門外依然大排長龍,在炎熱的天氣下實在不想在室外排隊呢,剛巧看到有間有著特色懷舊裝修的餐廳有位置,所以便進去了🚶🏻‍♂️一入去,便有一種六七十年代的感覺,裝修都很像舊時的香港,有一部份像舊式的理髮店,還有香港情三個字展露在店舖的中央上方,彷彿叫食客要好好記住香港的人情味💕寶典(餐牌)中的美食,多不勝數,除了香港的經典小食如燒賣、腸粉等等之後,還有現在都比較少見的如豬紅豬腸、牛什、油渣麵等等都有,當然還有這間店最有名的車仔麵呢🍜🥢牛雜手打麵 ($37)🐂從小時候我便很喜歡吃牛雜,但現在在街邊買都已經要$20只有很小,還會被加入蘿蔔。反而這碗麵的價錢很便宜,而且份量都很足夠,有牛蒡、牛肺、牛肚、牛腸,每一舊都吃得出炆了很久,咬下去很軟之餘亦有濃郁的牛味,湯底亦有很重牛腩汁,加上手打麵非常有口感,非常彈牙,亦不會被湯愈浸愈淋🥢韭菜豬紅豬腸($24)🐖又是一款兒時愛吃的食物,食物一到時,我立刻嚐了啖湯,是那種濃烈的白胡椒味充斥在

🥢牛雜手打麵 ($37)🐂
🥢韭菜豬紅豬腸($24)🐖
又是一款兒時愛吃的食物,食物一到時,我立刻嚐了啖湯,是那種濃烈的白胡椒味充斥在口中,辣味亦慢慢湧上來,是一種熟識的味道。豬紅一口咬下去,入面亦有很重的白胡椒湯味,而且完全沒有任何豬紅的腥味,但有點可惜的是份量相對來說比較少,而且豬腸亦只有三塊呢
兒時的香港,很多地道只屬於香港的美食,雖然近年開始熱捧其他地方的美食,但香港的特色還是需要保留,還是需要香港人維護著,香港加油💪🏻
2020-08-08
  • 牛雜手打麵
2020-07-31 302 瀏覽
聞名已久嘅孖寶車仔麵,荃灣店座落係荃灣廣場旁邊,都算易搵。下午茶時間嚟到,店裏面零零星星坐住幾個人。下午茶三餸麵$38 ,麵可以轉腸粉,仲包一杯熱飲。呢度嘅特色係冇人埋嚟落單,要自己去櫃檯落單,然後拎住號碼牌返位等上菜。店內環境乾淨整潔,入座前有量體溫,而且店裏播放八九十年代懷舊金曲,幾有氣氛。叫咗三餸麵轉腸粉,餸菜揀咗蘿蔔、雞翼和豬大腸,熱飲要熱好立克。蘿蔔幾甜,冇渣,好食。雞翼算入味,豬大腸幾肥。整體份旦如果可以多d就好。整體來說餸菜幾好。腸粉熱辣辣,但比較油,醬汁好稀,水汪汪,有少少失望。熱好立克夠味,唔似其他餐廳好多水,幾好。
聞名已久嘅孖寶車仔麵,荃灣店座落係荃灣廣場旁邊,都算易搵。

腸粉熱辣辣,但比較油,醬汁好稀,水汪汪,有少少失望。

熱好立克夠味,唔似其他餐廳好多水,幾好。

2020-07-17 240 瀏覽
【黃店推介 - 孖寶車仔麵@荃灣🍜】🐷🐷💭隨著國安法生效⋯黃店被針對⋯連儂牆被拆⋯和你eat被下架⋯黃藍地圖被黑客攻擊⋯搵黃店愈來愈唔方便😟豬仔🐷有感我哋都可以做多啲💪唔可以令香港人淡忘,唔可以令黃圈被消失!香港人掙扎🇭🇰香港人加油💪*這裡冇精彩打卡嘅照片,冇奢華豐盛嘅美食,有嘅只係一碗良心制作比香港人食嘅車仔麵🍜那怕個post 唔吸睛..最後得幾十個人睇,得一個人會跟住去食,都賺咗了!🐷🐷💬三餸車仔麵+凍檸茶($49)推介手打麵,感覺似更彈牙嘅烏冬,秘製汁就類似咖哩汁同沙嗲汁crossover。餸就試左牛腩、大腸同魚肉春卷,都唔錯!
【黃店推介 - 孖寶車仔麵@荃灣🍜】

🐷🐷💬三餸車仔麵+凍檸茶($49)
2020-06-26 296 瀏覽
🏹三餸連熱飲; $45🏹價錢合理👍🏻👍🏻見到有秘製汁, 諗住試一試, 個汁唔辣又唔差Wor😲😲湯底濃但唔膩, 麵底份量夠晒多👍🏻👍🏻👍🏻 魷魚🦑個汁唔錯既😍😍😍不過佢係凍魷魚,有啲怪怪地🤨 魚肉春卷可能浸耐咗,口感一般般😢😢 豬腸醃得好入味😍😍 蘿蔔好清甜夠晒淋, 岩晒小編口味, 牛柏葉就正正常常 墨魚條夠彈牙,同平時打邊爐食既墨魚滑差唔多🤣🤣ps: 聽人講佢地啲腸粉好好味, 但小編太飽試唔到,下次會再試下先😛😛
🏹三餸連熱飲; $45🏹價錢合理👍🏻👍🏻

見到有秘製汁, 諗住試一試, 個汁唔辣又唔差Wor😲😲
湯底濃但唔膩, 麵底份量夠晒多👍🏻👍🏻👍🏻
魷魚🦑個汁唔錯既😍😍😍不過佢係凍魷魚,有啲怪怪地🤨
魚肉春卷可能浸耐咗,口感一般般😢😢
豬腸醃得好入味😍😍
蘿蔔好清甜夠晒淋, 岩晒小編口味, 牛柏葉就正正常常
墨魚條夠彈牙,同平時打邊爐食既墨魚滑差唔多🤣🤣

門面算乾淨企理,入面隔局都分得整齊坐低望一望餐紙,見有秘製汁,即刻問下店員有幾秘製其實主要係問下辣唔辣,答案係唔辣既!佢再推介左幾樣閒聊左幾句,好,咁就試試佢,睇下有幾秘製!然後魚肉春卷唔係到到車仔麵有,又揀一樣,豬紅冬菇都係車仔麵基本配菜係呢晚想食蛋,叫埋!黎到有埋餐盤,幾好個汁唔錯,濃味!帶小許沙嗲香,好難形容!唔怪得叫秘製春卷個賣相唔係幾好,但食落竟然唔油膩!可惜係蛋並非太陽蛋但整體性價比高,唔係馬馬虎虎既車仔麵
門面算乾淨企理,入面隔局都分得整齊
坐低望一望餐紙,見有秘製汁,即刻問下店員有幾秘製
係呢晚想食蛋,叫埋!

黎到有埋餐盤,幾好
個汁唔錯,濃味!帶小許沙嗲香,好難形容!唔怪得叫秘製
春卷個賣相唔係幾好,但食落竟然唔油膩!可惜係蛋並非太陽蛋

但整體性價比高,唔係馬馬虎虎既車仔麵
2020-05-07 371 瀏覽
行過荃灣,雖然好多好嘢食,但經過呢間車仔麵,見到Menu有牛雜飯,突然間超想食,就被吸引入去了。加上店舖嘅分隔措施幾好,枱同枱之間有透明膠片擋開,都食得好安心。蘿蔔牛雜飯($45)牛雜係超級多,而且牛雜係好入味,煮得好好食,鋪滿飯面,牛雜汁滲落飯度,非常開胃。但因為飯量實在太多,都係食唔晒成碗,性價比係非常高車仔麵餸嘅味道都唔錯,份量亦好夠,抵食之選凍奶茶同埋豆漿枱面有辣味同唔辣嘅菜脯,鍾意嘅可以按口味加落麵度
蘿蔔牛雜飯($45)
車仔麵
餸嘅味道都唔錯,份量亦好夠,抵食之選
凍奶茶同埋豆漿
枱面有辣味同唔辣嘅菜脯,鍾意嘅可以按口味加落麵度
  • 蘿蔔牛雜飯
2020-05-05 238 瀏覽
一去到門口成陣香港味出晒黎👍🏼好有感覺。車仔麵湯底濃而不膩。啲蘿蔔好清甜,豬皮好彈牙,最欣賞個咖喱魷魚(基本上我食親車仔麵都會點既一個餸),好入味而且分開上!哩份細心加好多分
一去到門口成陣香港味出晒黎👍🏼好有感覺。

2020-04-18 182 瀏覽
抱歉没有拍照。 我点的是猪血、猪大肠、牛柏葉、油麵、秘製辣汁(大辣)。因為是下午茶時段去,三餸的價錢是$38連連熱飲一杯,再加上我的辣汁2元,買單一共40。豬紅和豬大腸鹵得好入味,牛柏葉也沒毛病,油麵感覺軟了點點,不過不是重點,重點是這家店的辣汁,两個字,超辣。辣度比coco 5辣更辣,比譚仔的中辣更辣,比火雞麵更辣,第一口下去,差點嗆到,辣椒在幾秒內已經攻陷我味雷。我在把辣汁的一點點倒入面內,整碗變成了火雞麵一樣。第一次在香港嚐到這種刺激。下次試一下他店的小辣。。。
抱歉没有拍照。

我点的是猪血、猪大肠、牛柏葉、油麵、秘製辣汁(大辣)。

下次試一下他店的小辣。。。
2020-04-17
  • 豬大腸
  • 牛柏葉
  • 辣汁
2020-04-11 365 瀏覽
同朋友行完荃灣廣場,想隨便搵d 野食醫下肚,見到晚市都係$46 任選3個餸,仲要係黃店,就入左去食。有好多唔同餸可以揀 選擇好多揀左豬紅,牛腩,芝士腸 (秘製汁)幾好食同抵食下次如果再去仲想試下個辣汁不得不提係個環境同裝修好好,同朋友食完之後仲繼續stay 左係到傾計。.可能留左係到都一段時間傾傾下,好感動地突然老闆娘?走左過黎送左碟小食比我地:送比你地食呀: 見你地笑得咁開心,幾耐冇試過呀感謝窩心的小食有機會會再黎幫襯

有好多唔同餸可以揀 選擇好多
揀左豬紅,牛腩,芝士腸 (秘製汁)
幾好食同抵食
下次如果再去仲想試下個辣汁

可能留左係到都一段時間
傾傾下,好感動地
突然老闆娘?走左過黎送左碟小食比我地
:送比你地食呀
: 見你地笑得咁開心,幾耐冇試過呀

感謝窩心的小食
有機會會再黎幫襯

2020-04-07 237 瀏覽
下午四點幾同朋友去開荃灣廣場經過見到有車仔麵膽粗粗入去食⋯⋯咁咪中晒伏囉⋯⋯今時今日最仲要係服務態度。而家因為疫症正常應該係要探熱⋯⋯我地好自然企左係門口等職員出嚟探熱等左約三十秒個細妹出嚟第一時間吾係探熱佢係問堂食定外賣😢😢我話堂食⋯⋯佢先開始探熱安排座位。因第一次黎食入坐後發現D職員太喜歡傾偈個個不論係樓面定係廚房都企晒係水吧位置傾⋯⋯我地係入嚟食麵姐點解好似去咗街市咁好噪⋯⋯。好彩衣家要帶口罩姐如果唔係D口水咪噴晒落食物到🤮跟住舉手叫職員過嚟係冇反應要叫吾該先有反應。我講吾該落單⋯⋯又係個細妹過嚟我同佢講想要2⃣️個招牌車仔麵⋯⋯然後佢用一個好鄙視嘅眼神同我講落單自己行出去出面比左錢先⋯⋯嘩⋯⋯咩態度呀!!!個個企哂係到傾偈⋯⋯D餐出咗又冇人送過嚟🙄最過分係我只係岩岩放低對筷子(又係個細妺)問都唔問就想拎走我個碗麵,大佬你依家想趕客咩早啲講啦我吾入去食嘢啦。完全冇服務態度及質素完全唔會再有下一次☹️☹️☹️☹️

個個企哂係到傾偈⋯⋯D餐出咗又冇人送過嚟🙄

2020-04-06