2021-06-10 288 瀏覽
大圍食店林立,絕對係兵家相爭之地,出色既食店一街都係,但一問朋友佢竟然推介我去村屋果頭既一間望落平平無奇既小店🤔——————🐽 蒜醋黃瓜配貓耳朵入座後先試試小食,份量黎講算好大碗,比譚仔既拍青瓜份量足足多一倍!味道亦唔錯,蒜味突出🐽 煉奶金磚咖央西多西多真係好邪惡,而黎間既粒粒西多亦十分出色,每粒size岩岩好,炸到外面扑扑脆,襯番煉奶一齊食好夾🥰🐽 卜卜脆油渣麵一上枱即試湯底,蝦米香味好重亦好濃厚,感覺真材實料!油渣亦如奇名真係好卜卜脆,炸得好乾身😆🐽 鮮蠔仔肉碎番茄蓉湯麵蠔仔粥就見得多,但用蠔仔黎煮麵就真係非常小見,中要用埋番茄蓉做湯底真係小之有小!陣係飲個湯底已經好出色,有濃香番茄味,亦有蠔仔既鮮味,夾埋肉碎令到整碗麵一d都唔單調!

——————

🐽 蒜醋黃瓜配貓耳朵

🐽 煉奶金磚咖央西多

🐽 卜卜脆油渣麵

🐽 鮮蠔仔肉碎番茄蓉湯麵

2021-06-06
2021-03-20 441 瀏覽
話說今日係大圍見到原來品記麵食既鋪位開左新鋪咁就入去試下先la見到裝修大致一樣但係餐牌都唔同左好多了但大約都係啲小食 同埋麵食咁咁我地首先叫左個當歸米線先啦咦咁又有啲驚喜喎因為又真係幾有當歸味米線都ok 唔會太林個炸豬扒就咸左啲肉質ok 既但似乎醃得耐左啲 or 醃料重手左啲呢個牛肉豬潤丁面豬潤幾爽但牛肉就鞋左啲喇凍檸茶就一般水準都係普通小食店無乜茶味ge 凍檸茶laoverall 黎講 性價比都ok 呀都會再黎的
話說今日係大圍見到原來品記麵食既鋪位開左新鋪

都係普通小食店無乜茶味ge 凍檸茶la

overall 黎講 性價比都ok 呀
都會再黎的
當歸米線
新年期間黎大圍辦年貨😁拎著一袋二袋搵間餐廳食Lunch ,見到呢間位於大圍村地下既餐廳好多人排隊等位,好奇心驅使下我都排埋一份🤣 .餐廳面積好細間,大約只有7-8張細枱,所以呢日午飯時間都等左大約15分鐘,餐廳主打湯麵/上海麵,比較特別既湯底係薑湯/當歸湯😋.▪️當歸老鴨肉湯麵$40幾重藥材同當歸味既湯底,麵底可以選擇上海拉麵,擇左上海拉麵,好軟熟得黎有咬勁,亦唔會太硬身,另外湯底好濃味無乜味精,飲晒成碗湯,鴨肉切成一片片,大約都有8片左右,份量算不錯👌🏻.▪️特製沙嗲牛肉出前一丁$38 食茶記必點既沙嗲牛麵,個沙嗲牛堅正,有少少薑味加埋個牛肉又大片又爽口,沙嗲汁濃得黎又唔咸👍🏻跟沙嗲牛肉麵仲可以有多個餸,我擇左配餐肉,餐肉就不過不失。.▪️炸雞髀$25 and 炸蒜香雞中翼$22未到下午茶時間都有生炸髀食,仲要只係$25,我叫左炸雞髀同雞翼各一份,個人中意炸髀多d😛夠大隻又滑身,面層脆卜卜,裡面超滑.▪️自家製瑤柱XO醬炒蘿蔔糕$30臨近新年,又係食蘿蔔糕嘅時候,個人就唔太中意蒸糕,所以就叫左呢個瑤柱XO醬炒蘿蔔糕,蘿蔔糕切成一粒粒狀,加上瑤柱XO醬(真係食到有瑤柱),蘿蔔糕個質感都唔錯,蘿
▪️當歸老鴨肉湯麵$40
當歸老鴨肉湯麵

▪️特製沙嗲牛肉出前一丁$38
特製沙嗲牛肉出前一丁

▪️炸雞髀$25 and 炸蒜香雞中翼$22
炸雞髀

▪️自家製瑤柱XO醬炒蘿蔔糕$30
臨近新年,又係食蘿蔔糕嘅時候,個人就唔太中意蒸糕,所以就叫左呢個瑤柱XO醬炒蘿蔔糕,蘿蔔糕切成一粒粒狀,加上瑤柱XO醬(真係食到有瑤柱),蘿蔔糕個質感都唔錯,蘿蔔味好香,唔會只係食到粉,只是個醬可能落得太多,有時覺得過咸😅其他都ok
自家製瑤柱XO醬炒蘿蔔糕

▪️煉奶金磚花生醬西多$26
最期待個西多,西多士切成粒粒,再係中間塗左花生醬加蛋液落去炸,一口一口西多外層再加煉奶😋 西多唔痴牙好香蛋味😜 真心正👍🏻
煉奶金磚花生醬西多

餐廳食物質素都唔錯,價錢都算平,只是鋪頭好細間,真係唔太坐得舒服,但單係食野都無咩好炸型👌🏻
當歸老鴨肉湯麵
特製沙嗲牛肉出前一丁
炸雞髀
自家製瑤柱XO醬炒蘿蔔糕
煉奶金磚花生醬西多
2021-02-07 627 瀏覽
🍴薑汁鮮豬膶豬油渣上海麵(薑湯) HK$40薑湯濃郁夠薑,香味突出,唔會好辣,飲幾啖成身暖晒,豬膶軟嫩,唔會切得太薄,豬油渣甘香鬆脆,無油膱味。餐廳有自製菜脯可以落,辣度較溫和,酸爽開胃。🍴薑汁鮮豬膶番茄蓉滑牛肉米線(番茄蓉湯) HK$43牛肉腍得黎唔會醃到軟爛,茄湯同樣出色,茄味自然,酸味較甜味突出,夠醒胃。🍴香蔥手撕雞撈上海麵 HK$38雞絲嫩滑,蔥絲加秘製蔥油,香而不膩。🍴煉奶金磚咖央西多 HK$26西多外層唔算好脆,但充滿蛋香唔油膩,咬落軟綿綿,可惜咖央味較啖。🍴生炸雞髀 HK$25雞皮炸得極之爆脆,雞肉嫩滑,唔會得個鹹字,亦無血水無雪味,三點幾已經賣晒,想食多隻都唔得。🍴炸豬扒 HK$25豬扒炸得又香又腍,如果上埋脆粉炸應該會更正。🍴凍紅豆咖啡(跟餐) HK$12香濃港式凍啡配上軟腍清甜紅豆,一甘一甜。📍好運小食麵店大圍大圍村第十街6號地下

🍴薑汁鮮豬膶豬油渣上海麵(薑湯) HK$40

🍴薑汁鮮豬膶番茄蓉滑牛肉米線(番茄蓉湯) HK$43

🍴香蔥手撕雞撈上海麵 HK$38
雞絲嫩滑,蔥絲加秘製蔥油,香而不膩。

🍴煉奶金磚咖央西多 HK$26

🍴生炸雞髀 HK$25

🍴炸豬扒 HK$25
豬扒炸得又香又腍,如果上埋脆粉炸應該會更正。

🍴凍紅豆咖啡(跟餐) HK$12
香濃港式凍啡配上軟腍清甜紅豆,一甘一甜。

📍好運小食麵店
大圍大圍村第十街6號地下