餐廳: 天際咖啡室
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 天際咖啡室
資訊:

2019-08-30 1762 瀏覽
食物好一般,refill慢,員工態度差,個個都唔醒目,冇乜禮貌,從來唔會講唔該同多謝。淥麵嗰個直頭係黑口黑面,慘過乞食咁,而且淥麵位有曱甴仔躝過,我隔離有個西人即刻嚇親行開。

2019-08-11 8980 瀏覽
我發覺每一區都梗有一間”表表姐”嘅酒店, 就好似東涌咁, 提起高質buffet, 實係唸起SkyCity Marriott嘅Sky Bistro, 好方便地喺東涌地鐵站有Free Shuttle, 仲要係每半個鐘一班嘅大車🚌, li期做緊”Seafood Fiesta”(去到9月), 好吸引bor.>6點入場, 估唔到樓底高地方大, 有好幾張超高privacy嘅圓型”包廂”, 目測都已reserved. 我地坐近窗口, 枱與枱之間夠闊非常Cozy. >睇下有咩海鮮🦞🦐🦀🐟: 超正有波士頓龍蝦, 藍青口, 長腳蟹, 海蝦, 瀨尿蝦, 翡翠螺, 小龍蝦, 生蠔🤤🤤🤤. 身為生蠔控嘅我一口氣呑下半打新鮮生蠔, 來自紐西蘭嘅生蠔非常creamy, 旁邊就係沖乾淨生蠔嘅counter, 0蠔殻碎juicy. 海蝦, 小龍蝦, 勁易離殻又多肉; 貼心預備鉸剪for長腳蟹同瀨尿蝦, 好易handle啖啖肉; 波士頓龍蝦🦞食左足足一整隻, 一叉就起嘅龍蝦肉實在太新鮮了, 真心食兩round已值回票價👍🏻.>醎點有即整麵Station, 各款海鮮, Rib Eye, 黃金蝦enc

生蠔

牡丹蝦

醎點有即整麵Station, 各款海鮮, Rib Eye, 黃金蝦encore之選.
熱葷

芝士Cold Cut配cracker + 火腿
Cold  cuts

另一亮點係印度香米配咖哩, 由一位印度藉廚師主理, 最特別係有個好深嘅烤爐整嘅Naam-印度薄餅, Dip咖哩一流👍🏻.
印度風味

甜品

洛神花燉雪梨🍐勁滋潤, 健康桃膠杞子糖水好足料, 燉蛋反為頓時變得不太特別, 細細粒brownie都嚐到walnut口感, 除此之外li度仲有小朋友完全唔怕悶親之朱古力噴泉.
朱古力噴泉

jellybelly糖. 最後不能錯過梗係HaagenDazs柚子香橙味雪糕la😍.
2019-08-09
  • 海螺
  • 海蝦
  • 長腳蟹
2019-08-11 4286 瀏覽
上次收工黎SkyCity Marriott飲, 見到海鮮Buffet做到9月都想揾日落機黎食, 今日Happy Friday係時候了, 知道機場Staff weekday 有8折, weekend 85折嘅優惠更加要食餐勁der🤤. 由機場去酒店搭每每半個鐘一班嘅Free Shuttle勁方便.>就喺Lobby層嘅Sky Bistro入面勁大, 枱櫈又新淨, 食物presentation非常大陣象靚靚, 第一時間當然衝去食海鮮🦞: 海蝦, 瀨尿蝦, 翡翠螺, 長腳蟹, 藍青口, 波士頓龍蝦, 小龍蝦仲有生蠔. 🤤🤤近排食過幾個酒店buffet, 今晚嘅海鮮可以話係十分高質. 淨係瀨尿蝦同長腳蟹剪殼都剪到好忙, 當然唔小得encore波士頓龍蝦, 一拮起原隻龍蝦肉勁新鮮, 除左龍蝦之外, 小龍蝦都啖啖肉, 食海鮮都食飽. >牡丹蝦剌身實在太太太大隻了吧!>熱葷種類多到食唔唒, 蒸魚柳意想不到嫩滑, 邪惡嘅黃金蝦每一round都食, 熱食種類黎講佢嘅出菜率一定係最密🤫.>相比起各類海鮮, Rib Eye有小小失色. 長條印度米有啲薑黃配辣度十足咖哩好好味.&

🤤🤤
小龍蝦
藍青口
波士頓龍蝦
海鮮

牡丹蝦剌身實在太太太大隻了吧!

熱葷-魚

飲杯蘋果汁回一回氣, 係時候食甜品la🥰, mini brownie, 草莓熱情果松露蛋糕, 蕃石榴朱古力撻又靚甜味天然, 柚子桂花布甸好清甜, 最好玩梗係朱古力噴泉吧🤪. 最後整返杯哈根大師, 正!
甜品櫃
  • 牡丹蝦
  • 生蠔
  • 海蝦
2019-08-03 2383 瀏覽
講到自助餐是我最喜愛的,今天我一定好好推介一下就是天際萬豪酒店自助餐了,這是我很喜愛去食的自助餐也做了會員。所以每兩三個月我都必定會去一次! 這裡有幾十款嘅熟食,中式點心,燒味。還每次到來時都發現幾款不同國家嘅口味菜! 再沙律方面,選擇蔬菜款式也有十種選擇,酱料也有7,8種選擇總有一款啱你口味~🤗🤗 到壓軸主角出場了,是我重點推介也是我最喜愛的生蠔蒲飛,首先非常新鮮和乾淨,生蠔很肥美個鮮味。一只一口,超正,每次去攞生蠔時也不限數量,爽🤣🤣👍之後推介長腳蟹,牡丹蝦非常新鮮,鮮味.好吃得不能停口!還有刺身都是我很喜歡的雖然地方比較遠一些,但是各方面真的很不錯唷~👍👍👌😘😘
這裡有幾十款嘅熟食,中式點心,燒味。還每次到來時都發現幾款不同國家嘅口味菜![色][色]

之後推介長腳蟹,牡丹蝦

非常新鮮,鮮味.好吃得不能停口!還有刺身都是我很喜歡的

雖然地方比較遠一些,但是各方面真的很不錯唷~👍👍👌😘😘

• 生蠔
  • 甜品
2019-07-29 1790 瀏覽
機場嘅呢間酒店自助餐係我食自助餐嘅不二之選!全因爲呢間酒店位於機場,唔算太繁忙,而且人又不算多,唔似一般去食自助餐咁,下下好似要同人搶先有得食咁....環境寬敞舒適不在話下,野食質素都有返咁上下!刺身:去食自助餐一般較少有原隻蝦的刺身,而且仲要好味又有龍蝦同生蠔鵝肝多士:雖然塊多士淋淋地,但塊鵝肝是脆的,所以淨係食塊鵝肝都係好食!食物款式多之餘,甜品選擇亦有很多!喜歡食甜品的朋友記得一定要留肚呀!
機場嘅呢間酒店自助餐係我食自助餐嘅不二之選!
環境寬敞舒適不在話下,野食質素都有返咁上下!

刺身:去食自助餐一般較少有原隻蝦的刺身,而且仲要好味

又有龍蝦同生蠔

2019-07-15 1900 瀏覽
今日去天際咖啡室吃自助餐, 有大有細有老有嫩, 訂位時已告知, 安排了一個近窗既座位,環境都不錯,  可放BB車, 老人家/小朋友都有悉心安排, 小朋友用既餐具同座位, 方便老人家既椅子, 仲有餵母乳既安排。一切都很細心。服務都好好 , 仲有3小時既免費泊車, 方便有車人仕。  用openrice book位有8折,抵。食物方面:   SALAD BAR 齊全 (這裡的沙律🥗多款式選擇之餘,更放置一個木碗供自行把沙律配料與醬汁拌勻),  仲有一個THAI 柚子沙律, 正;         麵包, CHEESE 各有4~5款 (Cheddar Cheese、Emmental Cheese、Port  Salut、Bire Che)ese,加上配料以及兩款不同凍肉。中式的冷盤則有醬汁蓮藕、涼拌毛豆、涼拌雲耳和醋漬蕎頭等,   中/西湯,  間唔中有燉湯;      飲品如菓汁,咖啡,奶茶,熱朱古力,檸檬茶自助任飲;       日式 三文魚/ 鯛魚/ 吞拿/ 八爪魚/ 牡丹蝦,          海鮮有蟹腳, 青口, 蝦, 翡翠螺, 都好新鮮。         熟食類種類有點心 (包括有

食物方面:

中/西湯,  間唔中有燉湯;
飲品如菓汁,咖啡,奶茶,熱朱古力,檸檬茶自助任飲;
 日式 三文魚/ 鯛魚/ 吞拿/ 八爪魚/ 牡丹蝦,
海鮮有蟹腳, 青口, 蝦, 翡翠螺, 都好新鮮。
熟食類種類有點心 (包括有叉燒包、牛肉燒賣、豬肉燒賣和珍珠雞) / 燒味 /中式飯麵/牛 / 有個麵檔                              甜品方面就有 無限量的haagen-dazs雪糕 / 朱古力噴泉 /巧克力慕斯、抹茶牛奶布丁、藍莓芝士蛋糕 / 巧克力、檸檬和芒果蛋糕等,還有時令水果            而熱也有豆腐花、燉蛋白、即製班戟、葡撻、桃膠燉紅棗。

2019-07-14
紀念日
優惠券
2019-06-26 1920 瀏覽
繼續分享舒心美食:赤鱲角天際咖啡室 SkyCity Bistro 推出「味遊西葡」主題自助晚餐,提供葡式燴豬肉、西班牙烤魚配辣肉腸等西班牙和葡萄牙美食,適逢週五至日還提供 Sangria 任飲,馬上吸引我這酒迷到訪~這裡自助晚餐週一至四成人$508/小童$254;週五至日、假期及前夕成人$568/小童$284,直到 6月30日前還有低至$381/位的 超級優惠,喜歡西葡美食的朋友值得到訪。到訪這裡很多年了,從來都喜歡這裡輕鬆的氣氛以及親切的氣圍;一進場不久,已經看到橙汁、蘋果汁、番茄汁任飲,而不是像大部分 buffet 要加錢才可以享用。旁邊還有即點即沖、以黑白淡奶炮製的港式奶茶,同場又有咖啡機、熱朱古機、紅茶、檸茶檸水等,飲品方面選擇十分豐富。當然我最愛的,還是週五至日額外供應的 Sangria!稱得上是「西葡主題」,一來的西湯已經是葡萄牙白豆番茄湯,而當晚中湯代表則是節瓜鱆魚煲排骨湯。另一邊的麵包除了 Whole Walunt Bread、Dark Rye、Bagutte、Plain Roll、Farmer Bread,後來還推出了 Scone,差點忍不住急 call 玉仔來吃!接
接過穿過選擇及配料豐富的自助沙律吧,就來到芝士區,選擇有:Cheddar Cheese、Emmental Cheese、Port  Salut、Bire Cheese,加上配料以及兩款不同凍肉。中式的冷盤則有醬汁蓮藕、涼拌毛豆、涼拌雲耳和醋漬蕎頭等。
轉角還有葡萄牙鷹咀嘴豆沙律配吞拿魚及薯仔、甘筍沙律配提子乾及合桃、薯仔沙律、西班牙香腸意粉沙律、烤蔬菜沙律,以及煙三文魚等,部分也正是主題美食,值得一吃。
接著是日式美食區,冷麵太飽要跳過,壽司本來也是,但這裡的卷物賣相很吸引,我也忍不住取了牛油果卷及甜蝦卷來吃,味道不錯。而刺身則有鯛魚、吞拿魚、三文魚、八爪魚,以及巨大鮮甜軟糯的牡丹蝦,這也是回本貨之一呢!
去到冰鎮海鮮區,最引人入勝絕對是源源不絕奉上的新鮮生蠔,回本必吃;同場還有長腳蟹、藍青口、翡翠螺、海蝦,海鮮迷來到一定樂透了!
接著開始熱盤,首先是中式點心,選擇包括:珍珠雞、豬、牛肉燒賣、叉燒包,以及相當美味的小籠包~
然後是粉麵區,湯底可選清雞湯和越式牛肉湯,加上多款配菜、粉麵及醬料奉上。我就偏愛尾端的港式燒味豉油雞、明爐燒鴨和蜜味叉燒,三款都很好吃,旁邊還有白飯任裝,澱粉質之友絕對會吃得滿足。

接下來是中式即炒熱盤:豉椒炒鮮魷、五香肉丁炒飯、士多啤梨骨、雜菌時蔬、茄子伊麵,其中酸甜可口的士多啤梨骨是個人心水。

當晚主題的西葡熱盤美食則有:西班牙煎雞、葡式焗鱸魚、葡式燴豬肉、西班牙碎牛肉麵、西班牙雞肉飯等,全部風味滿滿,配上 Sangria 享用更加美味~
同場還有牛魔之選的燒牛肉,加上印式雞肉咖喱雞、印式薯仔茄子、蕃紅花飯、印度烤餅等,真是中港日西印風味樣樣皆有。
來到甜品環節,單是在凍櫃內已經集合 (原個) 柚子抹茶蛋糕、芝士蛋糕、 (原個) 柑橘藍莓蛋糕、鮮果白酒啫喱、意大利咖啡泡芙條、法式焦糖燉蛋、蘋果金寶批、Tiramisu,加上新鮮水果如切件西瓜、切件火龍果、葡萄、切件哈密瓜及切件菠蘿等。
而熱甜品也有豆腐花、燉蛋白、即製班戟、葡撻、桃膠燉紅棗糖水、朱古力火鍋,以及女士養顏必食的桃膠燉紅棗糖水,還可以自行添加額外的明目杞子和清心蓮子。
最後還有甜魔及小孩至愛的Häagen-Dazs雪糕車(口味有:朱古力、雲尼拿、士多啤梨、芒果野莓雪糕、柚子香橙雪糕、黃桃乳酪雪糕)以及口味多不勝數 Jelly Belly 糖果機!
食物介紹完畢,是時間化悲慣為食力,努力地吃吃吃!好喜歡這裡的海鮮、點心、刺身及燒味,單是吃這些都已經很幸福,再加上豐富飲品以及西葡主題美食,更加心滿意足。
多款西葡美食中,個人最愛西班牙雞肉飯,中間的西班牙辣肉腸既惹味又豐腴,邊吃邊喝 Sangria 滋味更佳!來到甜品環節,西葡風味的西班牙焦糖吉士、葡萄牙大米布丁、葡式蛋絲蛋糕都是推介。餘下優惠期不多,大家想吃要快訂了!
2019-06-21
試食活動
家住東涌的我想吃自助餐的話必選香港天際萬豪酒店內的天際咖啡室,在東涌有免費穿梭巴士直達酒店真的超方便!近來餐廳推出了味遊西葡自助晚餐,加入了西班牙和葡萄牙美食元素,近近哋仲要比我發現好抵食一於入去吃番轉先!自助餐星期一至四成人收費$508/位、小童$254/位,星期五至日,公眾假期前夕及公眾假期成人$568/位、小童$284/位,酒店平日更有高達65折優惠優惠按此折後成人只須$381/位真係超級抵食呀!自助餐六時開始吃到十時足足4小等,這天入到去還未日落又沒下雨景色相當不錯!到夜幕低垂時更有火燒雲的出現,像現時怨氣沖天的香港、抑或是大家心中那團火? 既然那麼多未知之數今天不如嚐一點甜先,帶大家走到甜品區忘卻不安和憤怒吧!Häagen-Dazs雪糕車內除有平時供應開的朱古力、雲尼拿、士多啤梨味外,更有芒果野莓雪糕、啖啖真正果味柚子香橙雪糕及黃桃乳酪雪糕消暑少不了!另外還有小朋友看見必定開心到彈起因為有Jelly Belly糖果機任取任吃!熱辣辣的甜品有豆腐花、燉蛋白、即製班戟、葡撻、桃膠燉紅棗糖水、朱古力火鍋,個人首選養顏的桃膠燉紅棗糖水,還可以自行加入杞子和蓮子。而凍櫃內有原個柚子

熱辣辣的甜品有豆腐花、燉蛋白、即製班戟、葡撻、桃膠燉紅棗糖水、朱古力火鍋,個人首選養顏的桃膠燉紅棗糖水,還可以自行加入杞子和蓮子。而凍櫃內有原個柚子抹茶蛋糕、芝士蛋糕切餅、中層則放有鮮果白酒啫喱、意大利咖啡泡芙條、法式焦糖燉蛋、蘋果金寶批、Tiramisu,隨後更會輪流換上不同的款式當中包裹西葡特色的甜點,而最底層擺放了新鮮水果有西瓜、火龍果、葡萄、哈密瓜及我最愛的菠蘿。
自助飲品區有三款果汁包括橙汁、蘋果汁及自助餐較少見有的番茄汁!
轉個角有港式奶茶可隨自己喜好加入淡奶,說不定也可做自己心目中的茶皇!
不想動手還有撳個制便可享用的咖啡機和熱朱古機夠爽呢!不嗜甜有紅茶、熱水,吃飽飽冲杯熱檸檬茶、水解滯亦可!
甜品飲品到此為止接下來介紹主題熱葷!傳統菜餚有西班牙煎雞、葡式焗鱸魚、葡式燴豬肉、西班牙碎牛肉麵、西班牙雞肉飯,全都充滿異國風情的味道。

除了主題西葡美食外當然要照顧無肉不歡的朋友,原汁原味的燒牛肉夠吸引吧!

另外印度菜式選擇有印式雞肉咖喱雞、印式薯仔茄子,還配備蕃紅花飯及印度烤餅可伴吃是惹味之選。

中式熱葷有茄子伊麵、五香肉丁炒飯、雜菌時蔬、士多啤梨骨、和豉椒炒鮮魷(送給慈母的),另外更有港式燒味豉油雞、明爐燒鴨和蜜味叉燒。

另外更有即淥粉麵專區湯底有清雞湯和越式牛肉湯,加上多款配菜、粉麵及醬料可自組心水粉麵。

中式點心也有四款選擇包括珍珠雞、豬、牛肉燒賣、小籠包及叉燒包,質素也不俗的尤其是小籠包!

到冰鎮海鮮有長腳蟹、藍青口、翡翠螺、海蝦和生蠔都挺多選擇喔!

但我最愛的是這兒有超大隻又鮮味的牡丹蝦、另外還有鯛魚、吞拿魚、三文魚及八爪魚,喜歡吃刺身必定滿足!!當然少不了壽司、卷物和日式冷麵等美食!

冷盤區有葡萄牙鷹咀嘴豆沙律配吞拿魚及薯仔、甘筍沙律配提子乾及合桃、薯仔沙律、西班牙香腸意粉沙律、烤蔬菜沙律及煙三文魚。

中式冷盤有醬汁蓮藕、涼拌毛豆、涼拌雲耳和醋漬蕎頭,幾款都味道不錯架!!

有四款芝士選擇包括Cheddar Cheese、Emmental Cheese、Port  Salut和Bire Cheese及雜錦凍肉。

另外還有自助沙律區有自混凱撒沙律、多款新鮮沙律菜、和配菜這區最合我吃啦!

轉角擺放了多款麵包有Whole Walunt Bread、Dark Rye、Bagutte、Plain Roll和Farmer Bread!之後仲有自助餐少有的Scone供應呢!
湯品有中西各一款節瓜鱆魚煲排骨湯、另配餐包一流的葡萄牙白豆番茄湯。

取了一檯美食中、西、日、葡樣樣有齊,影張大合照後係時候開餐喇!!
另外星期五、六、日及公眾假期更可無限享用美味的Sangria西班牙果酒!聽聞風味十分不俗可惜我暫時要戒酒!!

好友忍不住冲了杯勁有茶記Feel的熱奶茶,在自助餐享用感覺零舍特别。
先吃生果是常識吧!菠蘿當然是至愛但這夜的葡萄皮脆香甜好味道,還有健康的火龍果和消暑一流的多汁西瓜吃得我很滿意。
再來些爽脆沙律芝士等前菜打好個底子,再繼續品嚐其它精彩美食。
刺身有超大隻新鮮又軟糯牡丹蝦味道鮮甜可口,唔掃番一打半打真心對不起自己!另外三文魚刺身也很鮮味呢!
還有挺可口的壽司和卷物,而且有牛油果反卷至驚喜!!
冰鎮海鮮中以肥美夠新鮮生蠔最合我口味,而長腳蟹一梳梳的肉鮮甜誘人,翡翠螺有鮮味又好咬口,海蝦爽口彈牙海鮮全都合格有餘!

吃完冷盤、刺身、冰鎮海鮮後,喝一碗節瓜鱆魚煲排骨湯暖暖胃,繼續西葡美食之旅!!
當中挺喜歡西班牙雞肉飯內有西班牙臘腸油香滿滿,如果飯粒多點米骨便更加吸引了!
另外葡式焗鱸魚也十分香滑可口,魚肉可多吃兩件也不怕太肥!
到中式點心每款選一些回檯大家開心Share!當中的小籠包質素十分不俗,而珍珠雞亦頗有水準,如果有蝦餃就更加開心喇!

燒味的豉油雞肉好嫩有驚喜,另外燒鴨都弄得不錯啊~

另外整多碟心水雜錦,有甜甜的士多啤梨骨,豉椒炒鮮魷內的蜜糖豆好香甜,忍不住吃多一隻小籠包因為實在幾好味 ,最後更吃了惹味的印式薯仔茄子好入味香香辣辣勁開胃!

到我不該吃的甜品環節!但有充滿異國風味的特色甜品如西班牙焦糖吉士、葡萄牙大米布丁、葡式蛋絲蛋糕,怎也品嚐了點吧!四款中最喜歡香滑甜美的西班牙焦糖吉士,配上紅棗子吃更有層次。
女士恩物桃膠燉紅棗糖水我沒位試了!但友人大讚美味大家來吃自助餐萬勿錯過啊!
2019-06-13
試食活動
2019-05-14 2502 瀏覽
近機場的酒店餐廳,遠離巿區,雖然交通有點不便,但節日亦會有位,而且枱也不密。長腳蟹不算肥,但肉質結實,有海水味,新鮮;凍蝦肉結實,不夠鮮甜;青口得個様,殼大,但肉袖珍。點心一般,有牛肉燒賣、豬肉燒賣、珍珠雞及鮮肉飽。受非洲豬瘟影響,除了燒腩仔外,沒有其他豬肉菜式,其他羊肉、鴨肉、雞肉、蔬菜平均供應。即切火腿不夠滑、雞胸肉預了有點鞋;蒸桂花魚很搶手;烤鱸魚塊無骨,方便吃。魚生怕有寄生蟲,所以不敢吃。湯兩款:椰菜花忌廉湯、節瓜鱆魚煲排骨湯,喝了節瓜湯,很足料,有原隻巨形鱆魚煲。不嚐甜食,只吃了水果餡餅,不是太甜,有提子乾、合桃;蛋白布甸少甜,健康之選。水果有西瓜、蜜瓜、火龍果、菠蘿,當中菠蘿最甜美。雪糕杯,有朱古力、呍呢嗱、士多啤梨、曲奇士多啤梨味,稀有的香蕉味、橙味也很快沒貨。喜歡以桃膠自行混和紅棗糖水,加上些杞子,很滋補。此款甜品很好銷。

長腳蟹不算肥,但肉質結實,有海水味
,新鮮;凍蝦肉結實,不夠鮮甜;青口得個様,殼大,但肉袖珍。

點心一般,有牛肉燒賣、豬肉燒賣、珍珠雞及鮮肉飽。

即切火腿不夠滑、雞胸肉預了有點鞋;蒸桂花魚很搶手
;烤鱸魚塊無骨,方便吃。

魚生怕有寄生蟲,所以不敢吃。

不嚐甜食,只吃了水果餡餅,不是太甜,有提子乾、合桃
;蛋白布甸少甜,健康之選。

水果有西瓜、蜜瓜、火龍果、菠蘿,當中菠蘿最甜美。

牛仔肉片配吞拿魚蛋黃醬、煙三文魚
意粉沙律、燒雜菜沙律
涷青口、翡翠螺、海蝦、長腳蟹
燒鴨、香妃雞、燒腩仔
粉麵檔
萄撻
火腿
烤鱸魚
烤羊腿
題外話/補充資料: 港鐵東涌站A出口,對面有酒店穿梭巴士往返酒店。午膳時段每半小時一班車,每逢15分、45分有車,旅遊巴準時到準時開走。
2019-05-13
$349.8
  • 桃膠紅棗糖水
2019-01-22 4244 瀏覽
自從轉了輪班工作,定期約埋戰友去食自助餐,事前訂咗位,去到未夠鐘,等咗一陣先比入場,比咗張靠窗長方枱,主色金色,幾grand地方大,聖誕節臨近,聖誕節裝飾好靚,仲可以遙望到港珠澳客運大樓,食物都幾多選擇沙律菜正常選擇都有,除了正常沙律醬之外,仲有健康黑醋汁海鮮款式多,有即開生蠔(略瘦)長腳蟹偏鹹,青口、螺肉正常,但閒日無麵包蟹(只在五六日先有)刺身6款,牡丹蝦嫩滑爽口熱食我食咗牛扒,但牛扒太生,全紅地方好多!嫩滑嘅!飲品有果汁或熱茶+咖啡機,配備都幾足夠甜品款式比正常少,雪榚只有現貨雪榚兩種口味,賣相平實,味道ok,最好味係拿破崙蛋糕,夠脆又夠滑,唔太甜好味,水果新鮮!店員們勤快,收碟都會問過先收!不過個場太大,佢哋四圍遊走無乜接觸講真去又唔方便(接駁天橋封咗,我哋要去機場先知,再轉機鐵去博覽館站)折咗$480唔太抵(我一向食冷盤同甜品為主來講)

沙律菜正常選擇都有,除了正常沙律醬之外,仲有健康黑醋汁
熱食我食咗牛扒,但牛扒太生,全紅地方好多!嫩滑嘅!
飲品有果汁或熱茶+咖啡機,配備都幾足夠

2018-11-29
2018-12-06 4120 瀏覽
常常覺得天際萬豪是我們的幸運酒店,每年聖誕總會來支持,並繼續感染這歡樂又幸運的氣息。 雖然今年歡樂的派對,未能繼承氣勢繼續中獎,但參與其中其實已經夠快樂,而且派對後還可以移身到 天際咖啡廳 繼續享用豐富自助餐呢~ 大伙入座時,buffet 已經開始了一段時間,這晚沒有逐一拍下每款食物;然而 buffet 中凍海鮮、刺身壽司、西式沙律、中式涼菜、湯品、中式點心、中式粉麵、中式熱盤、西式熱盤、燒牛肉、印式美食、甜品及雪糕都是一應俱全的。 單是源源不絕供應的新鮮生蠔,已經勝過不少地方;其他美食雖不及 JW Marriott / 萬麗咖啡廳的精緻矜貴,卻勝在親切舒適,其中配料特別豐富的粉麵檔,還有選擇特多的點心,都可為準備出發/由國外歸來的中國胃,好好一解鄉愁! 這裡的甜品也相當豐富,即點即製的香蕉班戟、木瓜雪耳糖水、葡撻、豆腐花、鴛鴦朱古力噴泉、Häagen-Dazs雪糕杯、各式切片水果、蛋糕及甜品杯等,甜牙齒會得滿足~ 而且場內除了自助茶水,早、午、晚三餐都有冰凍果汁任取任飲,特別適合帶著小朋友的家庭;好酒之徒想一解酒癮的話,加$98就可以無限暢飲 Wine buffet 了,

而且場內除了自助茶水,早、午、晚三餐都有冰凍果汁任取任飲,特別適合帶著小朋友的家庭;好酒之徒想一解酒癮的話,加$98就可以無限暢飲 Wine buffet 了,其實都幾著數~

下圖,就是老公與一眾食友當晚的晚餐內容,除了新鮮生蠔、據說牡丹蝦也非常出色,加上其他豐富的中西美食及海鮮,非常滿足!週一至四成人$498/小童 (4至12歲) $249,週五至日、假期或前夕成人$548/小童$274,另有低至75折優惠挺吸引呢!

2018-11-30
信用卡優惠
2018-12-01 3512 瀏覽
天際咖啡室吃自助餐,這兒收費為星期一至四成人$498/位、 小童(4至12歲)$249/位,星期五至日、公眾假期前夕成人$548/位 小童$274/位,OpenRice有高達75折優惠價位挺吸引。安頓好後看看有什麼美食先,步出座位便是甜品區有即製的香蕉班戟,滋潤的木瓜雪耳糖水、十分誘人葡式蛋撻和豆腐花。 還有滋潤的滑溜豆腐花,熱辣辣確是很吸引!!這個吸睛的鴛鴦的朱古力噴泉仍然繼續為我們服務! 還有Häagen-Dazs雪糕杯任吃爽啊~除了數款可愛的小甜點外,隔鄰的雪櫃內還有不少新鮮生果供應,有火龍果、哈蜜瓜、提子、西瓜和我最愛的菠蘿,加上頂兩層的Cutcake及小甜品這個陣容已經夠我滿足了! 繼續前行有美味的印式美食,即場烤的薄餅配咖喱最合拍,這夜有羊及什雜菜咖喱,喜歡的配香飯也美味非常。 其它熱葷有西式的燒牛肉、忌廉魚柳、燒汁豬柳、雜錦香腸和炒雜菜。 而中式熱葷更加吸引有新加坡炒蟹、四川蝦仁、蒜蓉豉汁蒸誌龍脷柳,由師傅即場在開心果廚房炒製,新鮮熱辣美味不已! 當然亦唔少得有即製粉麵檔而且款式選勁多!還見到有我愛吃的銀針粉正喔! 仲有多款熱辣辣出爐點心包括有叉燒包

還有滋潤的滑溜豆腐花,熱辣辣確是很吸引!!
這個吸睛的鴛鴦的朱古力噴泉仍然繼續為我們服務!
還有Häagen-Dazs雪糕杯任吃爽啊~

仲有多款熱辣辣出爐點心包括有叉燒包、牛肉燒賣、豬肉燒賣和小籠包。

要不是可弄碗叉燒、燒鴨湯粉也可呢!!

刺身區選擇非超多但夠新鮮!除了三文魚、吞拿魚、八爪魚和鯛魚的大路款外,更有超大隻的牡丹蝦供應實在令人驚喜!另外還有數款的壽司卷物供應呢!

冰鎮海鮮有五款包括有長腳蟹、翡翠螺、生蠔、海蝦、及藍青口,真係好多選擇而且十分新鮮!

沙律區有大量新鮮材料,大家可以發揮創意拼出自家風味沙律。

唔想像神吃現成沙律又得!!

另外芝士拼盤有四款選擇可配凍肉吃也十分滋味。

麵包也有多款選擇,配南瓜忌廉湯最合襯,也可選是日中湯節瓜排骨湯。

食物介紹完畢到飲品區了!
除有自助的茶水供應外,還有多款冰凍果汁可選,最合我這個缺水的人

好喇真係好肚餓了!大家齊齊分頭各取所愛影張大合照要開動喇!

生蠔挺飽滿亦富鮮味吃得過喔!

不過最喜歡肥美肉厚肉質軟糯的牡丹蝦,任吃是件幸福的事!!

冰鎮海鮮亦不弱以啖啖肉的長腳蟹最得我心。

我的自家沙律拼盤是否很吸引呢?

南瓜忌廉湯挺綿滑,不過足味的節瓜排骨湯更吸引!

熱食中的小炒夠鑊氣,四川蝦仁爽口惹味,蒜蓉豉汁蒸誌龍脷柳又香又嫩水準十分不俗!

點心中我最愛小籠包記得趁熱享用啊!!

剛才說過即場烤的薄餅配咖喱最合拍,小心停不到口喔!!

自選銀針粉加點炸蒜、辣椒吃更加滋味!!有人更連吃兩碗呢哈哈哈!!

吃埋生果、香蕉班戟已非常滿足了!期侍明年再會喇!!

2018-11-29
2018-11-23 3682 瀏覽
OpenRice 訂位七五折;埋單$219/位!一句講曬,與同行相心性價比高。萬豪食物質素一定有一定水準。中午自助餐都係一樣無生蠔同長腳蟹;同大部份酒店自助午餐一樣,魚生、籃青口、凍蝦、翡翠螺係一定有!我覺得比較讚嘅係佢嘅冷盤比其他酒店新鮮很多!魚生唔會有冰!雖不是頂級Toro, 但佢食下去無雪無根!另外佢嘅中式熱盤有燒賣牛肉叉燒包,仲有炒蟹燒味;呢啲都係高質量!我比較推介作嘅印度咖哩雞,雞嫩汁濃,配埋佢脆薄餅真係perfect!不過唔多人留意!雪糕有Haagen Dazs; 同埋都有不少嘅甜點,比呢個價錢係超值。本人試過$200以下其他酒店嘅中午自助餐,與萬豪係完全無得比!仲有三小時免費泊車,真係無得投訴!

另外佢嘅中式熱盤有燒賣牛肉叉燒包,

2018-11-20 2289 瀏覽
今日落機,剛好生日,女朋友細心安排訂了機場附近的自助晚餐,直接在二號機場坐免費穿梭巴士到餐廳,望出窗外,見得唔多飛機。餐廳主打食蟹及海鮮,超多蟹有長腳蟹蟹腳,麵包蟹,椒鹽炒蟹,蟹粉豆腐,蟹皇翅湯,但蟹味唔算鮮甜,海鮮仲有紐西蘭生蠔,但非常失望,好腥,落了檸檬都蓋不住。還有牡丹蝦,鮮甜,正,隻隻都好大隻,其他魚生仲有三文魚,八爪魚,吞拿魚同油甘魚。鮮甜美味,唔太多人。還有各式蔬菜沙律,熱盤,有即切牛肉,充滿肉汁有牛肉味,加黑椒汁非常配。還有湯麵可即煮,有不同麵,湯底可以揀豬骨湯/雞湯吃到甜品除咗有豆腐花,燉蛋白,葡撻之外仲有pancake,朱古力噴泉蘸棉花糖,還有其他甜品。雪櫃還有最新款嘅雪糕。壓軸餐廳非常好服務,安排了一個寫左名牌的brownie ,非常開心。用Openrice app 預早訂座有八折,好抵,每人約$500 。

望出窗外,見得唔多飛機。

海鮮仲有紐西蘭生蠔,但非常失望,好腥,落了檸檬都蓋不住。

鮮甜美味,唔太多人。

還有各式蔬菜沙律,
熱盤,有即切牛肉,充滿肉汁有牛肉味,加黑椒汁非常配。

還有湯麵可即煮,有不同麵,湯底可以揀豬骨湯/雞湯

雪櫃還有最新款嘅雪糕。

2018-11-04
食物篇::SALAD BAR 齊全 , BTW 有個THAI 柚子沙律 高質::CHEESE 4~5款::西湯中湯 間唔中有燉湯(高分)::日式刺身 三文魚鯛魚TUNA 八爪魚好似係基本 間唔中有牡丹蝦:: 海鮮有蠔, 蟹腳, 青口, 蝦etc :: 熟食類種類充足 點心,燒味. 中式飯麵,SLOW COOK 牛, 最近做緊蟹theme 炒蟹幾和味:: 有個麵檔:::::: 重點係甜品呀::::::::chocolate mousse cake !!!!!red velvet cake拿破侖間唔中有芒果糯米飯 神奇Häagen-Dazs 雪糕杯有師傅整PANCAKE自己加雪糕同朱古力醬 完!!!環境篇東涌 人流唔多 舒適無得輸大部份食客係東涌居民 EXPO 客 酒店客少有地BUFFET 可以好輕鬆咁食住傾 想拎野食又唔洗再排隊 你又望到廚師們適時地REFILL 又好好心情咁價錢WISE東涌居民有折OP 訂座都有HSBC 都人似有折最後埋單每人唔洗400蚊野食質素唔錯 環境高分 人流少幾岩一家大細食飯 或者真係想同班FRIEND 聚住食

食物篇
::CHEESE 4~5款
::西湯中湯 間唔中有燉湯(高分)
:: 海鮮有蠔, 蟹腳, 青口, 蝦etc
:: 有個麵檔
:::::: 重點係甜品呀::::::::
chocolate mousse cake !!!!!
red velvet cake
拿破侖
間唔中有芒果糯米飯 神奇
Häagen-Dazs 雪糕杯
有師傅整PANCAKE
自己加雪糕同朱古力醬 完!!!

環境篇
東涌 人流唔多 舒適無得輸