餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

2024-04-05 226 瀏覽
為了避開假日的人潮,特意在週中前赴南丫島。落了船,喜見天朗氣清,水更是清澈了不少,環境開揚,使人心曠神怡!來到老字號天虹,先點了客二人餐,另加一碟白灼蝦,還有兩支青島,一切準備就緒,開餐!以前白灼蝦皆為基圍蝦,迄今已進化至海中蝦。蝦當然是大隻得多,一碟例牌有半斤。剛灼起的中蝦肥美爽彈,更重要的是其鮮甜度直迫天花板!二人套餐由芝士焗龍蝦開始。兩件半隻龍蝦由頭到尾都極其多肉,絕對是啖啖肉愛好者的福音!廚師落芝士更是絕不手軟,澎湃得滿口都是芝士與龍蝦的合奏!繼海中蝦、龍蝦之後,輪到瀨尿蝦出場。椒鹽瀨尿蝦是蝦尾部份,炸得夠透夠脆,蝦殼容易剪開。有些蝦殼居然也吃得入口!蝦肉跟椒鹽的無縫配合,互相揮影!接著的海鮮由魷魚承接。酥炸吉列魷魚的吉列炸皮十分香脆,半滴油也找不到。魷魚有嚼勁、不靭,蘸些酸甜醬,惹味得很。份量甚多,食極都有。相比之下,蒜蓉蒸元貝較為失色。雖然蒜蓉和粉絲俱不俗,奈何主角元貝竟有點靭,失卻應有的嫩滑,小人認為是蒸過了頭。清炒時蔬是白菜仔,白菜仔爽甜有致,爽腍恰當,清清爽爽的,正好為豐腴的海鮮餐解除一下膩滯。多年來天虹的水準沒有跌過,實力長存!

白灼蝦

椒鹽瀨尿蝦

酥炸吉列魷魚

蒜蓉蒸元貝

清炒時蔬

多年來天虹的水準沒有跌過,實力長存!
白灼蝦
椒鹽瀨尿蝦
酥炸吉列魷魚
清炒時蔬
2024-02-15 511 瀏覽
味道还行,海鲜嘛,想做差也难。就是菜单本有问题,图片和价目表分离开,看图点餐,完全不知道自己花了多少钱。给服务员讲了这样设计菜单不合理,服务员说"没有啊,老外都是只看图点餐。。。",意思是老外有钱不在乎花了多少钱,只在乎吃什么,吃不起别吃。我心想,你们街边店要品牌没品牌,态度还差,游客凭啥信任你们。我回怼"还不是因为老外不了解你们"。麦当劳品牌是整个行业标杆,每一张图片都有价格,价格透明。要不是爬山2小时很饿,我就离开了。但还是决定点了3,4个菜垫垫肚子,共计消费800。

2024-02-14
講起今次食海鮮,真係開心到喊出嚟!第一次搭專船去,風景正到不得了,雖然頭髮被風吹到亂晒,但啲日落美得過分!🌅 呢間餐廳企理到不得了,潔淨得嚟有心思。坐低未幾耐,店員已經嚟咨詢要咩飲品,感覺上手咁細心!飲咗個椰青,真係清涼得福啊!冰冰凉凉裡面還滿滿嘅椰肉,正!另一半點咗慣常嘅可樂,咁就開始我哋嘅食景之旅。嗌咗個西蘭花帶子,啱哂唔想食太多嘅我哋,帶子又新鮮又甜,但下次都俾我耍小器一次就夠。伊麵底嘅波龍,龍蝦肉質爽滑到爆,滿足到不得了,而且唔洗自己拆殼,攞得一清二楚!啲酥炸生蠔簡直係靚仔,酥到離地,大粒到驚人,入面又juicy,咬落去真係罪惡滋味!😋 清蒸游水魚就算喇,味道普通,對得住個價錢吧,但肉質冇得講,唔係好入味。搞掂肚皮之後,嗌咗個結節甜品,雪米池尚可,蝦曲奇就奇怪咗啲,有啲咸。餐後佢哋仲有心思送上酒精擦手液,衛生防護做得好!總括嚟講,今次食飯,我哋沉醉咗喺呢段食同海景嘅美好體驗中。🍽️

2023-04-10 2651 瀏覽
今日嚟到呢度食海鮮,我哋點咗個招積三寶餐,黑椒安格斯牛仔粒。招積三寶有椒鹽鮮魷,芝士焗龍蝦,同埋積奇蝦。芝士龍蝦有好多芝士,龍蝦肉新鮮鮮甜,有少少龍蝦膏,肉質彈牙好好味。椒鹽鮮油外脆內軟,唔會太咸又好香口,好開胃。個蝦有啲紅色嘅汁酸酸甜甜,幾特別,好開胃。喂黑椒牛仔骨唔會太鹹,有好多洋蔥洋蔥脆脆地好好味,牛仔粒幾大舊好有咬口又唔會太硬,正。全餐大概七百幾蚊@餐廳有船去南丫島係唔使錢嘅。由中環尖沙咀出發,夠晒方便。

招積三寶有椒鹽鮮魷,芝士焗龍蝦,同埋積奇蝦。

椒鹽鮮油外脆內軟,唔會太咸又好香口,好開胃。

個蝦有啲紅色嘅汁酸酸甜甜,幾特別,好開胃。

全餐大概七百幾蚊@

餐廳有船去南丫島係唔使錢嘅。由中環尖沙咀出發,夠晒方便。

椒鹽鮮魷
積奇蝦
黑椒安格斯牛仔粒
2023-04-10
椒鹽鮮魷
積奇蝦
黑椒安格斯牛仔粒
2022-12-06 2729 瀏覽
今天放假當然來到南丫島索罟灣吃最馳名的海鮮午餐啦今天我們3人叫了四人餐,美食非常豐富。天虹海鮮套餐$1898另計加一服務費1. 椒鹽中瀨尿蝦2. 上湯焗龍蝦(轉芝士加60蚊)3. 清蒸游水石斑4. 金獎呀公炒蟹5. 金粉銀絲蒸元貝6.金絲霸王雞7.上湯浸時蔬8.海鮮炒飯雞很滑份量夠哂大,幾好味好肥肉的,好入味,好厚肉,食落去淡淡肉真心推薦一下,要轉芝士焗,芝士太好吃了條魚幾大條,幾肥幾正新鮮元貝💕💕🤩🤩🥰😁💯好入味
今天放假當然來到南丫島索罟灣吃最馳名的海鮮午餐啦
今天我們3人叫了四人餐,美食非常豐富。

天虹海鮮套餐$1898另計加一服務費
1. 椒鹽中瀨尿蝦
2. 上湯焗龍蝦(轉芝士加60蚊)
3. 清蒸游水石斑
4. 金獎呀公炒蟹
5. 金粉銀絲蒸元貝
6.金絲霸王雞
7.上湯浸時蔬
8.海鮮炒飯

雞很滑
份量夠哂大,幾好味

好肥肉的,好入味,好厚肉,食落去淡淡肉

真心推薦一下,要轉芝士焗,芝士太好吃了

條魚幾大條,幾肥幾正

新鮮元貝💕💕🤩🤩🥰😁💯好入味

2022-12-04
2022-09-12 2035 瀏覽
Walked 45min from yung shue wan to here, there was no waiting needed - the food quality was good, service was also nice and the price was okay. We ordered the garlic spawn, noodle soup, live octopus, fried calamari and some veggies. After all, a great meal indeed!
2022-09-11
  • 椒鹽鮮魷
  • 豉椒炒蟶子
2022-08-14 2328 瀏覽
天氣好諗住去吓南丫島諗起天虹去天虹食飯可以預訂佢嘅免費船來回都幾抵架係響尖沙咀或者中環碼頭上船有指定班次坐上層可以吹住海風好舒服見到啲評價普通 就抱住冇期望嘅心情去食 都有驚喜喎員工嘅態度都好好 餐廳都尚算乾淨 係室外嘅 但係都有好多把風扇吹住都唔使太擔心太熱嘅叫做左個二人套餐 $398白灼生海蝦豉椒炒蜆清蒸鮑魚漁民碎蒸魚清炒菜苗天虹炒飯茶芥$20一位另有加一服務費一落咗單冇幾耐啲餸菜就上啦所以上菜速度係極速海蝦比較細隻份量就普通啦但都幾鮮味嘅豉椒炒蜆冇乜沙都幾肥美唔係剩係得啲殼鮑魚大小適中一啖咬得晒都幾鮮味蒸魚唔係太多骨 啲魚都幾滑唔會有魚腥 漁民碎嘅意思 其實係指啲魚乾仔鹹鹹地幾好味菜苗係白菜仔都幾清甜炒飯食落去有鹹魚雞粒炒飯嘅味道都幾足料 都有好多幾隻蝦埋單嘅時候同返工作人員講返會坐邊一班船離開佢就會俾個船飛你架喇
天氣好諗住去吓南丫島

所以上菜速度係極速

海蝦比較細隻
份量就普通啦
但都幾鮮味嘅
白灼生海蝦  (套餐)

豉椒炒蜆冇乜沙
都幾肥美
唔係剩係得啲殼
豉椒炒蜆(套餐)

鮑魚大小適中
一啖咬得晒
都幾鮮味
清蒸鮑魚  (套餐)

蒸魚唔係太多骨 啲魚都幾滑
唔會有魚腥 漁民碎嘅意思 其實係指啲魚乾仔
鹹鹹地幾好味
漁民碎蒸魚  (套餐)

菜苗係白菜仔
都幾清甜
清炒菜苗    (套餐)

炒飯食落去有鹹魚雞粒炒飯嘅味道
都幾足料 都有好多幾隻蝦
天虹炒飯  (套餐)

埋單嘅時候
同返工作人員講返會坐邊一班船離開
佢就會俾個船飛你架喇

• 天虹炒飯
2022-07-20 2060 瀏覽
每日都有數班免費船來回南丫島只要到達後到天虹消費便可以,暫時沒有最低消費。 難得有海邊位。 我慣常吃的四個小菜會跟三款調味醬。 這個炒蜆肉質新鮮😋 可惜太多空殼 🙄肉肉都掉到鍋底了😅。 椒鹽鮮魷也比外面的酒樓做得好, 鮮魷肉很軟, 粉漿薄薄的,份量也足夠。 忘記了這個蝦的名稱,使用甜酸汁炒的,蝦亦新鮮也很大隻。 咕嚕肉是外國人到此必食的香港名菜, 豬肉部位應該有挑選過,咬口與調味也真的不俗。 店舖內海邊已有不錯的打卡位。

難得有海邊位。
我慣常吃的四個小菜會跟三款調味醬。
這個炒蜆肉質新鮮😋 可惜太多空殼 🙄肉肉都掉到鍋底了😅。
忘記了這個蝦的名稱,使用甜酸汁炒的,蝦亦新鮮也很大隻。
店舖內海邊已有不錯的打卡位。

2022-07-09 2559 瀏覽
油鹽水浸衍,呢個喜出望外有啲驚喜!因為佢有種新鮮嘅鹹香味!係平時喺街市食嘅唔同好新鮮好好味嘅一道菜!大家都食咗好多扇貝蒸粉絲,呢個正常質素,但係個扇貝可能聖德有少少過數,但係食落肚一粒野咁樣冇乜特別唔係特別滿足不過係合格呢個一上枱大家都影相!就算唔係相機食屎嘅男士都一齊影,因為個賣相非常之靚仔!畢咗少少飯兩隻蝦同一舊龍躉食,如圖所見非常重要!首先下非常鮮味,case係軟嘅鍾意可以買一齊食龍躉都幾大篇!而且有一定要食嘅煙煙銀銀皮!非常之滿足,底下嘅白飯及咗少少海鮮嘅精華都提醒咗味道!啲咪係絲苗米,係中國嗰種類似鳳爪排骨飯嗰種硬硬長長嘅咪!幾好味不過我覺得佢撈得太多油,食到悶,同埋肥少少由會定位啲如果可以天然清香少啲油就好椒鹽賴尿蝦勁大隻!本身對椒鹽嘅菜式冇乜興趣諗住呢道菜都係冇乜期望點知上枱勁吸引!因為剪完啲汗之後都有勁大舊肉食!因為隻手掛住食非常污糟,都唔記得咗影入面大大嚿肉反而呢個得獎咕嚕肉非常怪,完全唔係得獎嘅質素之餘仲比正常難食又唔係難食嘅,不過食咗一舊已經唔想食,而且見到大家都唔係食得得多佢嘅問題係啲汁調得好怪,啲生果應該係一般用嘅質素同埋材料,不過覺得非常之酸,但係又好甜,一
新鮮好好味嘅一道菜!大家都食咗好多
不過係合格
不過我覺得佢撈得太多油,食到悶,同埋肥少少由會定位啲
如果可以天然清香少啲油就好
佢嘅問題係啲汁調得好怪,啲生果應該係一般用嘅質素同埋材料,不過覺得非常之酸,但係又好甜,一言難盡….
最後呢個蝦蝦酥本身以為係炸蝦球,但係原來係曲奇餅,麻麻哋好食

整體而言好滿意!因為本身對佢都不大期望,但係原來都有兩三到好好味嘅海鮮菜式
呢個體驗都幾好
  • 椒鹽瀨尿蝦
2022-07-07 778 瀏覽
因為參加左賞你遊.有機會去左好多平時唔會特登去嘅餐廳.包括呢間位於南丫島索罟灣. 天虹海鮮酒家由於係團餐嘅關係, 菜單一早已set好.名為”漁家籠仔海鮮餐”:  椒鹽瀨尿蝦 : 整得好香口,但D肉唔算好大舊金粉銀絲蒸元貝: 正常油鹽水浸蜆: 正常得獎咕嚕肉: 夠哂大舊及飽肚.味道正常龍躉海蝦籠仔蒸飯:  賣相好好, 但食落其實唔係咁多海鮮, 而且味道比較淡清炒時蔬: 正常南丫島特色酥點  –  蝦蝦酥 :呢個蝦蝦酥麻麻地, 又甜又咸個味唔太夾.咁多碟當中,認為椒鹽瀨尿蝦比較出色.但又未至於要特登搭船入去食海鮮. 順路去開的話可以一試.
因為參加左賞你遊.有機會去左好多平時唔會特登去嘅餐廳.

包括呢間位於南丫島索罟灣. 天虹海鮮酒家

由於係團餐嘅關係, 菜單一早已set好.

名為”漁家籠仔海鮮餐”:

椒鹽瀨尿蝦 : 整得好香口,但D肉唔算好大舊
金粉銀絲蒸元貝: 正常
油鹽水浸蜆: 正常

得獎咕嚕肉: 夠哂大舊及飽肚.味道正常

清炒時蔬: 正常
南丫島特色酥點  –  蝦蝦酥 :

呢個蝦蝦酥麻麻地, 又甜又咸個味唔太夾.

咁多碟當中,認為椒鹽瀨尿蝦比較出色.

但又未至於要特登搭船入去食海鮮.

順路去開的話可以一試.
題外話/補充資料: 題外話: 推薦同屬天虹集團其下嘅” 南丫島漁民文化村” 果度可以玩鍡魚/無勾釣魚及了解好多關於南丫島嘅歷史
2022-06-19
原來幫襯天虹海鮮酒家會有免費船搭🆓 可以係尖沙咀鐘樓對出碼頭⛵️/中環九號碼頭⛵️/香港仔渡輪碼頭⛵️ 35分鐘左右到,不過係細船嚟,都真係有啲暈😂 如果搭公共渡輪就預返20-60分鐘一班⛴️ 睇下自己咩時間坐😋 💁🏻‍♀️椒鹽瀨尿蝦 $320/隻 - 的確係好食,炒得啱啱好,仲會見到啲賴尿蝦好生猛咁喺魚缸度游嚟游去🤔 但的確真係有啲貴😳 值唔值就見仁見智🫣💁🏻‍♀️粉絲蒸元貝 $55/隻, 蒸巨蟶子 $68/隻 (時價) - 佢呢到唔洗落豉油,都好夠味,連工包料呢個價亦合理,呢個就值得食👍🏻💁🏻‍♀️油鹽水浸蜆 $108 - 食到蜆嘅鮮甜,做得幾好,性價比都okay🫶🏻💁🏻‍♀️得獎咕嚕肉 $129 - 好普通嘅咕嚕肉,唔知點解得獎,不值得食😥 我就覺得貴了🫣 不過我上次係容龍食都$148😥 💁🏻‍♀️龍躉海蝦籠仔蒸飯 - 唔知幾錢,正常發揮,但係白飯底,容許我講有啲市區嘅酒樓都好食過佢😳💁🏻‍♀️清炒時蔬 $78 - 用外面食飯,正常價格,正常發揮😗💁🏻‍♀️老實講,係Openrice見到好多人話呢到好貴,的確有啲標價係真係有啲誇張,我亦都唔太建議喺南丫島咁樣食海鮮😂 去流浮山會更加抵🫣 但無寫價錢,呢

💁🏻‍♀️老實講,係Openrice見到好多人話呢到好貴,的確有啲標價係真係有啲誇張,我亦都唔太建議喺南丫島咁樣食海鮮😂 去流浮山會更加抵🫣 但無寫價錢,呢點要幫佢澄清番,menu最後係有幾張A4紙寫明價錢,只有少部份係寫時價,係魚缸度都會見到當日嘅價錢🤔 但嚟呢到食一定一定要睇menu價錢,例牌同中size價錢都double架!要嗌清楚‼️

💁🏻‍♀️但用成嗰package嚟計包來回船,我會話係一嗰幾好嘅體驗,真係幾特別🥰 不過順帶一題,如果入得嚟南丫島玩就唔好揀星期三嚟,因為好多舖頭都會無開亦無船去南丫島漁民文化村🤣 文化村有得餵魚,一嚐姜太公釣魚之願者上鉤😂 (無魚勾),見到寵物”龍躉”同埋都幾多打卡位🥰
  • 蒸元貝
  • 蒸巨蟶子
2022-04-10 1607 瀏覽
一坐低先知餐牌上面完全無價錢😑,之後叫完職員話對方單睇完之後真係o左咀,叫左碟炒安格斯牛粒,以為都係百幾蚊姐,點知成兩舊水,咁滿心期待咩牛值咁貴啦,嚟到成碟只見到勁多洋蔥,入面得十粒牛左右,仲要肉質好un,真係跌哂眼鏡,點值兩舊水😡,仲有個天虹炒飯,講真無乜特別,出面楊州炒飯仲好食過佢,其他個幾碟不過不失啦,但價錢完全唔值,茶錢仲要20蚊一個,成餐飯完全不值,無話特別好味,咁就食左成千蚊🙄到走嘅時候,職員又無講到有免費包船,之後返到中環先係網上見到有人講原來食客係有免費包船走,蝕埋左張船票,搞錯😡真係幫襯一次無回頭🤬
2022-04-03 1010 瀏覽
After a short walk arriving Sok Kwu Wan, we decided to have a quick late lunch before catching our 4pm ferry. It was used to be one of most popular restaurants provided seafood meals at reasonable price. However this was a bad experience and confirmed that should be my last visit. We placed our “light” order reminded we have to leave in 75mins. Our first dish came 30mins later but our other dish gone nowhere so I reminded the waitress - she stared with her bright eyes emphasising my reminder is a nonsense as it’s still to early to chase. Then 5mins later another waitress came said our dish is sold out (not sure why it was not told within first 30mins), I then ordered another dish which said to be a faster one. Another wait until 20mins no sign and it’s approaching the ferry time. The waitress’ attitude is so bad said I can cancel the order but need to leave in 5mins! Although I won’t want to stay long, I don’t think it’s a right attitude to a customer even it’s just a “light” order (as we didn’t ordered lobster/ crab am sure it’s the reason). Finally we left with a service fee of $20/ person plus 10% service charge, totally $150 for a plate of crunchy fried rice! I won’t visit this restaurant anymore with such poor service and am sure other restaurants or even cha chan tang will have better food quality and service or treatment to customers than here!!!
2022-02-22 1192 瀏覽
索罟灣的漁村有一整排海鮮餐廳,每間的景觀都大同小異,逢用餐時間,就隨選了這家天虹打打牙祭,因不知從何點起,就依店家推薦點了套餐,海產的新鮮度還不錯,但價格就沒能相得益彰了,致CP值只能給予普普評分蝦重豉油味;鮮魷唔會炸到好乾;龍蝦就有少少失望,因為殼多過肉;石班係養魚,都幾滑。唯得一提係侍應服務好好,係咁過嚟幫手換野,又會同你傾下閒計,成餐飯都叫食得幾開心。

2022-02-09
2022-01-08 1091 瀏覽
在2021年12月30日,我們去了天虹海鮮酒家吃了三道菜,包括油鹽水浸蜆和蝦乾浸時蔬,最後還有天虹炒飯。味道非常好吃,員工態度友善,環境也非常優美,非常建議家人和朋友去吃。
員工態度友善,環境也非常優美,非常建議家人和朋友去吃。
油鹽水浸蜆、蝦乾浸時蔬、天虹炒飯
2021-12-30