今日去尖沙咀個邊揾個朋友,佢就介紹咗呢間日本嘢一齊食 餐廳環境幾舒服 梳化位都幾闊落 午餐都有幾多選擇,我自己就鍾意和風牛舌定食, 因為佢真係好香 質地綿密又爽脆多汁 最好嘅地方係佢味道唔會腥  LUNCH 仲包左大大支冷泡茶同沙律, 加左少少錢可以有小食, 我地揀左炸魷魚, 啲粉漿比例啱啱好,唔會食落去成口油 真係好容易食到停唔到口另外加左個鱈魚棒同串燒帆立貝一齊開心Share, 質素都ok,同無收加一 性價比高!整體黎講價錢合理,服務幾好!可以返轉頭幫襯!
2021-12-23
聖誕節
  • 和風牛舌定食
  • 炸魷魚
  • 鱈魚棒
  • 串燒帆立貝
2021-12-16 86 瀏覽
話說同老公經過尖沙咀,見到有間日本嘢做緊優惠好抵咁,好好彩唔使排隊 店舖裝修精緻,整體乾淨整潔,第一印象加分! Menu好多選擇好多都想叫🤤,最後老公幫我叫到成枱都係🤭 首先要讚下件生蠔先,一啲腥味都無,爽甜蠔味重,粉嘅厚度啱啱好,jeng~係食完有啲罪惡感😂 同埋個炸軟殼蟹漢堡真係好好味! D米飯餅煎到又香又脆,中間夾住炸軟殼蟹,加埋香濃芝士,爽脆青瓜同蕃茄,一啖咬落去,真係好jeng 好滿足🤤
2021-12-16
  • 炸軟殼蟹漢堡
  • 生蠔
2021-10-08 115 瀏覽
@尖沙咀前排同朋友慶祝生日,我地四個去咗「天滿宮」食餐好嘅!佢哋好多單點,但係我哋唔想諗就叫咗兩個餐。*二人前和牛壽喜燒 ($588)*漬物三款蒜頭漬、小黃瓜、牛蒡漬,呢幾款都係開胃小食。溫泉蛋蕃茄沙律我好中意食蛋,呢個仲可以撈埋啲菜同豆腐食。天滿宮炸雞熱辣辣好脆,啲雞又多汁,推薦!清酒生蠔店員教我地將蠔放入清酒中大約十秒再一齊食,我仲加少少檸檬汁,成個味道好清新出色。刺身盛四款另一個餐都有刺身,大同小異就一次過講。有三文魚吞拿魚油甘魚魷魚,連海膽都有!味道新鮮同埋都切得幾厚,賣相都超正。和牛壽喜燒呢個係主軸,啲肉好靚仔。煮熟咗仲可以點生蛋醬,肉質更滑。我中意個湯唔會太甜,除咗菜仲有啲東粉。甜品:日式蕨餅綠茶味正!飲品:除咗清酒雞尾酒,佢地仲有無酒精嘅特色飲品同埋一啲冷泡茶。我自己試咗菠蘿清酒特調,淡淡嘅酒味配搭菠蘿。朋友試咗藍莓同荔枝特飲,佢哋都好鍾意。*二入前鐵板燒 ($688)*漬物三盤 (same)清酒生蠔 (same)刺身盛四款 (same)日式蕨餅 (same)飲品兩份 (same)明太子沙律呢個有和風柚子醋點,啲明太子好好咬,口感正!和牛他他其生牛肉好重肉味,同埋唔會太靭
@尖沙咀

*二人前和牛壽喜燒 ($588)*
漬物三款
蒜頭漬、小黃瓜、牛蒡漬,呢幾款都係開胃小食。

溫泉蛋蕃茄沙律
我好中意食蛋,呢個仲可以撈埋啲菜同豆腐食。

天滿宮炸雞
熱辣辣好脆,啲雞又多汁,推薦!

刺身盛四款

甜品:日式蕨餅
綠茶味正!

*二入前鐵板燒 ($688)*
漬物三盤 (same)
清酒生蠔 (same)
刺身盛四款 (same)
日式蕨餅 (same)
飲品兩份 (same)

明太子沙律
呢個有和風柚子醋點,啲明太子好好咬,口感正!

和牛他他其
生牛肉好重肉味,同埋唔會太靭。

唐揚縞蝦仔
細細粒嘅蝦仔,可以食埋啲皮,好過癮!

御神牛魔王特盛鐵板燒
可以點燒肉胡麻同醋汁,不過原汁原味嘅肉已經好香口。

牛油果海老卷
炸蝦卷本身正,加埋牛油果更加冇得彈!
2021-10-07 83 瀏覽
今次黎到尖沙咀新開居酒屋 裝修好有日本feel💮而且和牛壽喜燒仲做緊新開張優惠😍星期一至四 7:30pm前離座只係$388 好抵食🥰🥢和牛他他 ($68)半生熟既牛肉 外圍燒熟左 入面鮮嫩柔軟🥰望落去生生地但其實好容易咬開~上面既黑松露散發陣陣松露香 配埋底層酸甜既醃紫洋蔥 好開胃神醒😆🥢火炙牛肉卷 ($88)火灸牛肉有一定既厚度 香口惹味☺️ 內裡卷住清爽解膩既青瓜同醃蘿白 🥢二人前和牛壽喜燒套餐 ($488👉🏻$388)🥢二人前長腳蟹壽喜燒套餐 ($688)兩個套餐既食物基本上一樣 只係一個係和牛sukiyaki 一個係海鮮shabu shabu😍 我地4個人就每樣各一試下🥰 店員話前菜/刺身/串燒既款式會不定期轉換 咁每次黎都可以試到唔同既野😙🥢前菜•胡麻沙律🥗•牛蒡醬油漬•唐揚池魚仔牛蒡十分入味爽口☺️ 池魚炸得夠香脆 食唔停口😋🥢二人份刺身每個餐個有一份二人份刺身 刺身每日都唔同今次係三文魚,吞拿魚,油甘魚,赤蝦🦐各兩件魚生都係超厚切的😍 赤魚鮮甜 好滿足🥰🥢清酒生蠔兩隻🦪生蠔控真係唔可以錯過!🙈 生蠔大隻肥美🤤將生蠔浸10秒左右食 好鮮甜💕可以一個人食十隻🤣 必食推介😋🥢串燒4
今次黎到尖沙咀新開居酒屋 裝修好有日本feel💮
而且和牛壽喜燒仲做緊新開張優惠😍
星期一至四 7:30pm前離座只係$388 好抵食🥰
和牛他他

🥢和牛他他 ($68)
半生熟既牛肉 外圍燒熟左 入面鮮嫩柔軟🥰
火炙牛肉卷

🥢火炙牛肉卷 ($88)
二人前和牛壽喜燒套餐

🥢二人前和牛壽喜燒套餐 ($488👉🏻$388)
🥢二人前長腳蟹壽喜燒套餐 ($688)

🥢前菜
•胡麻沙律🥗
•牛蒡醬油漬
•唐揚池魚仔
牛蒡十分入味爽口☺️ 池魚炸得夠香脆 食唔停口😋
二人份刺身

🥢二人份刺身
每個餐個有一份二人份刺身 刺身每日都唔同
今次係三文魚,吞拿魚,油甘魚,赤蝦🦐各兩件
魚生都係超厚切的😍 赤魚鮮甜 好滿足🥰

跟住就到重頭戲 壽喜燒同shabushabu😍
壽喜燒跟餐係澳洲和牛 相對較爽身 冇咁多雪花
但輕輕灼熟至粉紅色 粘蛋漿放入口係嫩滑既口感🥰
而且牛肉既份量都算多 我地4個人每人都有2-3塊😙
鍋入面既蔬菜同粉絲吸晒甜甜既sukiyaki湯底 好滿足♥️
另外亦可加$100食日本和牛 油脂分布會再多啲🤤
二人前長腳蟹壽喜燒套餐

🍲海鮮火鍋🦀
湯底係較清既白湯 可以食到海鮮既原汁原味💕
先食海鮮令到成個湯底吸收晒海鮮既鮮味再食配菜同粉絲😋 海鮮有長腳蟹, 蝦, 蠔, 扇貝, 章魚🐙
🦀長腳蟹超鮮甜‼️肉質結實有彈性 啖啖肉😍 蟹控必食‼️ 🦐海蝦新鮮爽口彈牙☺️ 全部海鮮都好新鮮👍🏻

🍹荔枝氣泡特飲 (跟餐+$20)
🍹藍莓乳酸特飲 (跟餐+$20)
🍹菠蘿清酒特調 (跟餐+$30)
🍹青檸柚子清酒特調 (跟餐+$30)

餐廳製作特飲都好用心 唔係用果味糖水黎調製 而係用新鮮生果🥰 所以飲品會有果蓉係入面 自己最中意係荔枝特飲 好清甜既荔枝味仲有少少果肉咬下 好清新☺️ 青檸柚子清酒特調都比想像中出色♥️ 清酒味唔會過濃 酸甜度剛剛好~

🍨蕨餅
最後就係每人一客既蕨餅作結🤩
有抹茶味同粘上左黃豆粉既黑糖味 煙煙靭靭的😗
  • 二人前長腳蟹壽喜燒套餐
愛試愛吃既我👻,比我發現位於尖沙咀加連威老道,新開左一間日式居酒屋🏮。店舖不大但滿有日本風情味道💕。餐廳主打壽喜燒♨️ & 一人鐵板燒,亦有不少日本菜:刺身、生蠔、燒物、拉麵、串燒、丼飯都一應俱全呢。今次來一個【二人前 和牛壽喜燒套餐】$488和牛壽喜燒:澳洲牛肉 & 日本和牛漬物:胡麻沙律 & 醃牛蒡 & 炸池魚。刺身:三文魚、吞拿魚、魷魚、牡丹蝦。串燒:免治雞肉串、羽手、菠蘿、秋葵。生蠔:配檸檬汁& 浸清酒甜品:抺茶蕨餅ll $88ll $68ll $58和牛壽喜燒♨️ 分別有2款牛肉:澳洲牛肉🐮 比較韌而有彈性;而 +$100 升級做日本和牛🇯🇵 佈滿雪花❄️ 又充滿油脂香。但記得千萬別心急一下子浸熟,會破壞纖維,around 7成熟便可了。其他食物亦屬新鮮貨色,刺身🍣 款款新鮮有光澤。串燒🍢 最突出既係免治雞肉串帶軟骨,食落淋滑而有咬口呢。其中最有驚喜係清酒生蠔🐚,加上檸檬汁 & 浸15s Sake🍶,更能帶出味道更有層次呢。另外廚師Special 推介既火炙牛肉卷🍣,經燒過既牛肉帶出焦香,牛脂滲進飯粒更吸引。加上炸蒜香 & 其他配料 & 燒汁,更惹味。..餐廳仲話我知。。而家【和牛

今次來一個【二人前 和牛壽喜燒套餐】$488

和牛壽喜燒:澳洲牛肉 & 日本和牛

漬物:胡麻沙律 & 醃牛蒡 & 炸池魚。

刺身:三文魚、吞拿魚、魷魚、牡丹蝦。

串燒:免治雞肉串、羽手、菠蘿、秋葵。

生蠔:配檸檬汁& 浸清酒

甜品:抺茶蕨餅

l[火炙牛肉卷Seared Beef Sushi Roll]l $88
l[青檸柚子清酒特調 Yuzu Sake Special Drink]l $68
l[荔枝氣泡特飲Lychee Sparking Mocktail Drink]l $58

餐廳仲話我知。。而家【和牛套餐】逢星期1-4 只要7:30pm前離座😍 只需$388 (正價:$488) 真係好抵啊啊啊!
×××[天滿宮 -tenmanguhk
地址:尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地舖

2021-09-29 36 瀏覽
星期日睇完戲搵野食見到呢間都幾新嘅天滿宮門面幾靚 餐牌啲野幾啱食 一於試下啲碟好有特式呀我地揀左二人前壽喜燒set超多野食 多到食唔晒首先一開始就上左啲日式前菜牛膀幾好食溫泉蛋蕃茄沙律蕃茄豆腐溫泉蛋沙律菜 全部都涼浸浸撈埋胡麻醬 又香又好味清酒生蠔唧啲檸檬汁再浸清酒食落好清新刺身拼盤有4款刺身 唔知係咪日日都一樣我食嘅有吞拿魚 油甘魚 帆立貝 三文魚籽海膽全部都好新鮮 平時食一份咁嘅刺身起碼都180以上啦天滿宮炸雞薄薄嘅粉漿 炸到金黃色食落又脆又juicy串燒拼盤牛舌係用牛舌心 好軟淋菠蘿燒完更香甜和牛壽喜燒牛肉唔係太多脂肪 但好有牛味壽喜燒湯底甜甜地 煮完嘅牛同蔬菜都好甜好入味餐包兩杯飲品連有酒精飲品都可以揀不過我地都係飲冇酒精嘅啱啲藍莓乳酸特飲 荔枝氣泡特飲兩杯都係用新鮮水果打成唔係糖漿溝汽水 值得一讚最後食埋個甜品真係飽到攬住個肚走呀埋單時職員話星期一至四 7點半前離座仲有得平多100蚊只係488就食到咁多野真係好抵呀
星期日睇完戲搵野食

真係飽到攬住個肚走呀

埋單時職員話星期一至四 7點半前離座仲有得平多100蚊
只係488就食到咁多野真係好抵呀
2021-09-26 24 瀏覽
加連威老道新開日式居酒屋門面夠氣派 店內環境闊落 座位好舒適晚市餐單有得食壽喜燒同埋鐵板燒套餐即刻約朋友嚟探店先❣️-[ 二人前鐵板燒 $688 ]✢漬物三款牛蒡 香蒜 小黃瓜✢明太子沙律好夠份量 賣相好靚好吸引 清新又健康🥗✢唐揚池魚仔細細條脹卜卜 每條魚仔都好夠肉地炸至鬆脆香口😋 加幾滴檸檬汁 好正嘅小食!✢和牛他他其好精緻 係炙燒過嘅生牛肉上面係蔥花同黑松露醬 底下係醃漬酸菜 好新奇嘅味道 令人開胃👍🏻✢清酒生蠔兩隻生蠔肥美🦪 浸落清酒15秒後食 鮮味又帶酒香 好好味啊 好想再食多1 打😳✢刺身二人份每片夠厚切 赤蝦大大隻🦐 令人滿足✢牛油果海老卷平時都鍾意食尼一款卷物 套餐都有實在太好啦牛油果配搭炸蝦真係好好味 ✢牛魔王鐵板燒足 200g 份量高質牛肉店員貼心幫忙燒 將牛肉油脂燒得好完美 肉味香濃✢飲品草莓氣泡青檸有子清酒特調✢甜品日式蕨餅香濃綠茶味 口感煙靱真心覺值得嚟試吓咁高質嘅套餐本人食到勁飽😊
加連威老道新開日式居酒屋

✢明太子沙律
好夠份量 賣相好靚好吸引 清新又健康🥗

✢唐揚池魚仔
細細條脹卜卜 每條魚仔都好夠肉地
炸至鬆脆香口😋 加幾滴檸檬汁 好正嘅小食!

✢和牛他他其

香濃綠茶味 口感煙靱

真心覺值得嚟試吓咁高質嘅套餐
本人食到勁飽😊
2021-09-26 33 瀏覽
看到有朋友去了這間日本菜評價不錯 就訂了星期六來吃原本是打算吃壽喜燒的但看了餐牌 鐵板燒餐更豐富更吸引我明太子沙律有沙律菜 海藻 沙律醬明太子 蕃茄仔加上柚子醋 酸甜滋味很開胃刺身盤有四款刺身 全部都新鮮厚切清酒生蠔生蠔算大隻 本身已夠鮮味 再沾一下清酒再多了一份酒香和牛他他其一開始還擔心口感會太生但原來有炙燒過邊邊位置加上蔥絲酸菜 很開胃唐揚縞蝦仔連殼也可以吃的蝦外面炸得酥脆 值得一試牛魔王特盛鐵板燒份量比想像中多 牛味非常濃郁牛油果帶子卷炙燒到半熟的帶子是最愛呀荔枝氣泡特飲裡面有新鮮荔枝果肉甜品是日式綠茶蕨餅口感煙靱
看到有朋友去了這間日本菜評價不錯

裡面有新鮮荔枝果肉
甜品是日式綠茶蕨餅
口感煙靱
2021-09-22 27 瀏覽
天滿宮 (尖沙嘴)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•二人前和牛壽喜燒 $588+1套餐包括漬物三款、溫泉蛋蕃茄沙律、清酒生蠔、天滿宮炸雞、刺身盛四款、串燒盛四款、和牛壽喜燒、甜品日式蕨餅、兩杯特式無酒精飲品/清酒雞尾酒/冷泡茶(另見有一個優惠套餐,逢一至四七點半前離座,和牛套餐$388+1🥺🥺好抵)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:餐廳首先送上漬物三款,分別係牛膀、香蒜同小黃瓜,雖然餐牌寫住小黃瓜,但其實係蘿蔔🤣三款最鐘意嘅係香蒜,蒜頭原頭咁漬,但無辣味,食嘅時候好香,係款好好嘅開胃漬物。溫泉蛋蕃茄沙律有滿滿嘅芝麻醬!加埋溫泉蛋有多種味道及層次~清酒生蠔係我第一次咁樣食一隻生蠔!店員指將生蠔浸入清酒大概15秒後就可進食,一食入口超重清酒味,但係係好順口,而且生蠔嘅味道後來就覺得更加強烈,幾特別!炸雞熱辣辣,外層夠脆,有調味,配蛋黃醬無得輸!刺身當日係赤蝦、帶子、三文魚同赤身。見過其他foodie
天滿宮 (尖沙嘴)
♥️餐點:
•二人前和牛壽喜燒 $588+1
套餐包括漬物三款、溫泉蛋蕃茄沙律、清酒生蠔、天滿宮炸雞刺身盛四款、串燒盛四款、和牛壽喜燒、甜品日式蕨餅、兩杯特式無酒精飲品/清酒雞尾酒/冷泡茶
♥️食評:
溫泉蛋蕃茄沙律有滿滿嘅芝麻醬!加埋溫泉蛋有多種味道及層次~
炸雞熱辣辣,外層夠脆,有調味,配蛋黃醬無得輸!
刺身當日係赤蝦、帶子、三文魚同赤身。見過其他foodie食會有唔同款式,視乎當日有咩新鮮!呢到嘅赤蝦係超級超級好食🥺帶子都好厚身,三文魚同赤身都ok。
串燒就係牛舌、雞軟骨棒、菠蘿同秋葵,不得不讚佢哋嘅雞軟骨棒,調味唔錯,而且啖啖肉又食到啲雞軟骨,口感一流,牛舌都唔會乾同韌。
去到呢餐嘅重頭戲,就係和牛壽喜燒,店員建議我哋先食蔬菜,之後先食牛,鍋入面有啲菜菇豆腐同埋一款類似薯粉嘅粉麵,非常之吸味。牛肉份量都幾多,牛肉味濃,配上壽喜燒甜甜哋嘅湯,再沾蛋漿😋😋好正
飲品都好特別,今次揀咗荔枝氣泡特飲同青檸柚子清酒特調,用清酒做底整嘅cocktail充滿日式風味,荔枝氣泡特飲就明顯飲到唔係用糖漿,用咗新鮮水果,好欣賞呢點,好飲。最後食埋甜品,日式抹茶蕨餅,好滿足!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
天滿宮 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地舖

2021-09-22 846 瀏覽
之前行過天滿宮都已經比佢既門面吸引,今日一於要黎試試餐廳而家有和牛壽喜燒套餐,都幾抵食,而我自己又好鍾意食壽喜燒,所以一於就揀左呢個餐首先就會上清酒生蠔,呢種食法係要將生蠔浸落去清酒一陣然後連埋清酒飲埋一齊食,比較少地方食到食落去除左生蠔既鮮味,仲有清酒香,味道真係幾夾同幾特別之後就係刺身拼盤,刺身都好厚切同埋新鮮,一共有 4款唔同既刺身然後就會上串燒,串燒都係即叫即燒,熱辣辣,燒得都幾香跟住主角和牛出場, 套餐包括左嘅係澳洲和牛,但都可以加錢升級做日本和牛我地今次就試左澳洲先,色澤同脂肪既分佈都幾靚,入口肉味都幾好個壽喜燒湯底甜甜又好濃味,唔需要點任何醬料個鍋底既配料都好豐富另外我地仲叫左牛肉他他,一份有4件上面仲有黑松露醬,入口好腍都好香黑松露味,性價比幾高除左牛肉他他,仲有個火炙和牛卷,餡料同飯既比例岩岩好我幾鍾意呢個和牛卷,一個人食左大半餐廳都有D特式飲品供應,我地加錢升級左D特飲分別係草莓起泡特飲 (+$20)同埋青檸柚子清酒特飲 (+30)好大杯呀,係平時台式飲品果D大杯,味道都唔錯又唔會太甜幾解渴,今餐真係好滿足呀
之前行過天滿宮都已經比佢既門面吸引,今日一於要黎試試

首先就會上清酒生蠔,呢種食法係要將生蠔浸落去清酒一陣
然後連埋清酒飲埋一齊食,比較少地方食到
食落去除左生蠔既鮮味,仲有清酒香,味道真係幾夾同幾特別
然後就會上串燒,串燒都係即叫即燒,熱辣辣,燒得都幾香
個壽喜燒湯底甜甜又好濃味,唔需要點任何醬料
個鍋底既配料都好豐富
另外我地仲叫左牛肉他他,一份有4件
上面仲有黑松露醬,入口好腍都好香黑松露味,性價比幾高
除左牛肉他他,仲有個火炙和牛卷,餡料同飯既比例岩岩好
我幾鍾意呢個和牛卷,一個人食左大半
餐廳都有D特式飲品供應,我地加錢升級左D特飲
好大杯呀,係平時台式飲品果D大杯,味道都唔錯又唔會太甜
幾解渴,今餐真係好滿足呀
2021-09-21 31 瀏覽
🧜🏻‍♀️最近食呢間居酒屋唔錯🏮睇返原來佢四月底先新開🙆🏻‍♀️留意啦 呢加有期間限定二人套餐 個人覺得食物質素真係幾高質👅🧜🏻‍♀️星期日去HKD488都已經覺得幾抵😙星期一至四仲只係HKD388添啊🙈❗️-🍴二人前和牛壽喜燒套餐 HKD488🐮刺身 二人份量刺身有大甜蝦 三文魚 吞拿魚 魷魚🥰感覺新鮮之餘 件件都係厚切 入口勁滿足🤩🐮串燒 四串有雞肉軟骨串 雞翼串 豬肉大葱串 燒菠蘿😋 🧜🏻‍♀️係菠蘿愛好者 最欣賞佢個菠蘿甜得黎仲有焦糖起面脆卜卜👅但豬肉大葱串建議豬肉可以厚返啲 大葱可以燒耐少少 有少少太生同埋食唔到豬肉🙊其他都唔錯😚🐮清酒生蠔 兩隻唔叫二人餐都推薦呢個❗️生蠔肥美飽滿 非常新鮮🦪店員話加檸檬汁浸起清酒到15秒就食得入口果然食到蠔味之餘仲有淡淡清酒香🍶如果想酒味再濃啲就浸耐啲先食🤤🐮和牛壽喜燒有三款唔同部位嘅和牛 款款都好重牛味 油脂分泌十足 點埋蛋汁食牛味更香😜(🧜🏻‍♀️唔識啲部位 但前面淺色兩款都好好食 有入口即融嘅感覺😳)野菜鍋湯底味道好濃 除左雜菜仲有葛粉😍🐮炸多春魚份量好多 炸得唔油 一條一條咁食好快食曬 送酒一流😏🐮前菜 漬物 甜品 飲品沙律菜 牛蒡☺️甜品係抹茶蕨
🍴二人前和牛壽喜燒套餐 HKD488

份量好多 炸得唔油 一條一條咁食好快食曬 送酒一流😏

🐮前菜 漬物 甜品 飲品
沙律菜 牛蒡☺️甜品係抹茶蕨餅🍵

❗️刺身 串燒 跟當日材料而定

店員基本上服務都ok 不過餐廳比較細 店員企邊都係不停望住客人食野 食完一碟即刻收碟 感覺壓力upupup🤭😹

味道覺醒指數: 4/5
抵食指數:4/5
服務指數:3.6/5
2021-09-21 33 瀏覽
同屋企人行街,想食日本餐,經過見到原來呢間舖頭做緊promote ,好似好抵就入去試吓!我哋叫咗兩個和牛套餐。有漬物、刺身、串燒、清酒生蠔、壽喜燒、甜品。侍應同我哋介紹佢哋會不定期轉換入邊串燒、刺身同埋甜品嘅種類。嘢飲方面我哋加$20轉左moctail 同cocktail ,感覺上飲呢啲嘢配居酒屋比較夾。侍應仲介紹佢哋嘅米酒、果汁係自己整無加糖漿。我點左荔枝氣泡特飲,飲落好青甜,真係唔會太甜,而且好重荔枝味。屋企人嘅藍梅乳酸特飲、同埋菠蘿清酒特調都係清清地。送嘢食一流。我最鍾意嘅就係佢嘅清酒生蠔,似西式cocktail 生蠔,將生蠔加落去清酒度10秒之後食,提高佢鮮味。真係好肥美鮮甜。刺身方面,塊塊刺身都係厚切,而且好新鮮!仲有乾冰效果,仲可以有視覺嘅享受。串燒方面,好欣賞佢嘅菠蘿全消,因為菠蘿面有一層焦糖,酸酸甜甜真係好開胃。壽喜燒方面,加$100可以升級和牛,我哋其中一份加咗$100轉食日本和牛 。和牛會比澳洲牛滑,澳洲牛會比較重牛味。食到尾,啲粉絲朔晒啲牛嘅汁好正!我哋另外仲單點左火炙和牛卷同和牛他他其。和牛他他嘅肉味好突出又好滑!和手卷都夠香。

• 清酒生蠔
  • 菠蘿串燒
  • 壽喜燒
屋企人生日,因為佢好鍾意食日本嘢,趁生日就帶佢過嚟尖沙咀食好西,撐枱腳食返餐豐盛嘅生日飯。天滿宮 — 充滿日式風情嘅居酒屋,晚市時段二人份量和牛套餐,相當抵食,19:30前離座更加只係優惠價$388。前菜牛蒡好爽好脆,前菜食用一流。另外仲有兩碟好fresh嘅沙律,開一開胃。清酒生蠔Size相當足嘅生蠔,店員建議食法係將生蠔浸落清酒15秒先享用。生蠔本身貿素高,好鮮甜。咁大個仔第一次浸生蠔落清酒食,估唔到味道又幾夾喎,好似仲提升咗生蠔嘅鮮味。刺身拼盤賣相好唔錯,刺身拼盤每日嘅組合都唔同,我今日呢個組合係三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤蝦。三文魚、吞拿魚、油甘魚都好厚切,呢碟刺身主要係屋企人食(事關佢好鍾意食刺身),整體點評係好新鮮甜美。我食咗一隻甜蝦同一塊油甘魚(讓晒比屋企人食),感覺好新鮮,質素拋離一般放題店。池魚仔炸得好香脆,越食越過癮,送酒一流。串燒總共4串串燒,分別有和牛粒、雞肉、菠蘿、秋葵。和牛粒相當高水準,秋葵好少串燒咁整,原來燒完嘅口感係咁。反而特別想講下燒菠蘿,面頭有一層焦糖,好吸引味蕾!火炙和牛卷和牛係炙燒過,壽司裡頭係醃過嘅蘿蔔,口感層次好豐富!牛肉Tataki和牛下面係醃

前菜
池魚仔
炸得好香脆,越食越過癮,送酒一流。
串燒
火炙和牛卷
和牛係炙燒過,壽司裡頭係醃過嘅蘿蔔,口感層次好豐富!
牛肉Tataki
和牛下面係醃製蘿蔔,味道幾特別。
和牛壽喜燒
食到呢度已經好飽喇,以為個壽喜燒份量應該唔多,上到枱真係嚇一跳。壽喜燒配料好豐富,有冬菇、豆腐、娃娃菜、葛絲粉,所以煮到個湯底好鮮甜。當然,壽喜燒嘅重點梗係和牛啦,點埋生蛋液更加嫩滑!
套餐跟兩杯飲品
我哋加錢轉咗草莓氣泡特飲+青檸柚子清酒特調。
蕨餅
甜品係兩塊蕨餅。
朋友說天滿宮讓我不用跑到日本,就可以品嚐到正宗日式料理,從刺身和生蠔,串燒與炸雞到和牛壽喜燒,一次過滿足我口腹之欲。而且現在天滿宮逢星期一至四於七時半前結賬,二人前和牛壽喜燒只需388元,這麼優惠我怎會錯過。三款漬物牛蒡,香蒜,小黃瓜採用些許糖和柚子醋醃漬,嘴嚼時充份感受到牛蒡爽脆,小黃瓜的清爽,香蒜香味撲鼻,三款漬物開胃順口。清酒生蠔真的是超級巨無霸,比一個手掌還大,生蠔碩大肥美,入口帶有淡淡的海味與濃郁的鮮甜美味,擠個兩三滴檸檬汁,浸在清酒中,然後夾起沉甸甸的身驅,滑溜入口,帶有清酒的醇香,吃上來很療癒。刺身四款包含油甘魚,三文魚,三文魚子和吞拿魚,吞拿魚厚度切得厚厚的,一口咬下滿是吞拿魚的油脂。再看看油甘魚,是不是很肥美? 我又想起當日的美食回憶,讓人口水直流。三文魚油花挺肥的,是所有刺身中最滑潤,咬下去吹彈可破的肉質,相當棒。三文魚子啵啵爆汁的彈牙感在口中爆出來,鮮美的三文魚子汁液有夠鹹鮮。冰涼的溫泉蛋蕃茄沙律淋上濃郁的胡麻醬,然後截破溫泉蛋,把蛋汁混入蕃茄沙律裡,蕃茄酸酸甜甜的清新感,在盛夏時品味,消暑得很。天滿宮炸雞油炸到表面金黃香脆,內裡雞肉保有軟嫩多汁的咬感,保有原始的

天滿宮炸雞油炸到表面金黃香脆,內裡雞肉保有軟嫩多汁的咬感,保有原始的雞肉甜味,單吃已很涮嘴。炸雞擠些檸檬汁,醮上蛋黃醬吃,炸雞味道層次格外豐富。

飲品方面,我們選喝了藍莓乳酸特飲和草莓氣泡特飲,草莓氣泡特飲頗適合愛小刺激的人喝,氣泡混和鮮草莓完全沒有違和感,清爽怡人。

藍莓乳酸特飲甚具人氣,喜歡喝乳酸飲品的話首選必點,天滿宮使用新鮮的藍莓製作,融合甜甜酸酸的乳酸,冰涼透心。

重頭戲和牛壽喜燒來了,店員說我們可以先吃豆腐和蔬菜均衡一下,壽喜燒湯充斥醬油的甘醇,柴魚的魚鮮味,經過滾煮的豆腐與菜蔬均入味無比,吃來無負擔。

壽喜燒的魅力在於牛肉的品質,和牛有著豐腴的牛油,把和牛放入壽喜燒湯,只需要輕涮一下,大概五分熟就可以享用。和牛肉質柔嫩,牛汁豐盈,除了和牛本身的香氣外,還多了壽喜燒的鹹甜滋味。

壽喜燒另一靈魂人物生雞蛋不可或缺,生雞蛋打勻後,將熟牛肉放入蛋汁中,大口大口放入嘴裡,和牛更香嫩滑溜,朋友臉上洋溢幸福神情,嘴裡邊碎碎念著很好吃啊。

串燒盛四款具備相當食力,一次過可嚐到燒牛舌,燒冬菇,燒茄子及免治雞肉棒,燒冬菇是朋友的心頭好,飽滿厚實的冬菇嚐起來香氣濃濃又不失甜鮮。燒茄子蠻有水準,烤完後仍保持水嫩,十分清甜,真是人間美味。

免治雞肉棒每天新鮮製作,混搭雞肉,雞軟骨及雞蛋手工拍打而成,免治雞肉棒咬起來紮實帶脆彈,嚼感十足,肉味濃重。燒牛舌堪稱串燒的王牌,牛舌厚實具彈力,有著迷人的燒烤焦香,頗為脆口,肉汁直接在口腔噴發出來。

日式蕨餅是我喜歡的抹茶蕨餅,抹茶蕨餅口味清幽雅致,外表裹著不少碧綠的抹茶粉,吃起來能夠感受到純粹細緻的抹茶香,口感軟糯。
2021-09-20 15 瀏覽
同朋友行街路過見和牛壽喜燒二人餐幾抵食就試試套餐有包~牛蒡漬物同芝麻醬沙律正正常常好可愛呢啲用嘅碟係日本娃娃頭🎎~清酒🍶生蠔🦪店員好貼心有講解點食,將生蠔浸入清酒十秒就食得,兩者夾埋好夾,有海水味仲帶點酒香,疫情下當殺下菌都好🤣~刺身拼盤估唔到跟餐嘅質素都唔錯,三文魚,吞拿魚都係厚切~炸魚仔好似食緊冇春嘅炸多春魚🤣~串燒4串燒菠蘿🍍 加咗蕉糖,酸酸甜甜雞翼有剪開,容易吐骨其他正正常常~重頭戲和牛🥰🥰🥰🥰🥰和牛雪花唔錯,職員就建議我哋食咗啲菜先,再落和牛,我哋就忍唔住,夾開少少就放和牛啦,油脂分泌,佢有配埋生蛋點,滑上加滑,另一種就重牛味啲~本來跟餐都有野飲加錢要cocktail,同乳酸疏打,兩杯係用新鮮水果整同埋會額外比冰杯你飲後尾先知原來7:30前離座有得減$100😭
同朋友行街路過見和牛壽喜燒二人餐幾抵食就試試
套餐有包
~牛蒡漬物同芝麻醬沙律
正正常常

好可愛呢啲用嘅碟係日本娃娃頭🎎

~清酒🍶生蠔🦪

刺身拼盤
估唔到跟餐嘅質素都唔錯,三文魚,吞拿魚都係厚切

~炸魚仔
好似食緊冇春嘅炸多春魚🤣

~串燒4串

燒菠蘿🍍 加咗蕉糖,酸酸甜甜
雞翼有剪開,容易吐骨
其他正正常常

~重頭戲和牛🥰🥰🥰🥰🥰