終於食到遠近馳名嘅大圍小館啦,上年佢哋終於獲得《香港澳門米芝蓮指南2022》必比登推介,成為大熱餐廳,想食晚市要親身去餐廳先訂到位,今次有賴朋友幫忙先訂到位,而且當中有啲失傳手工菜🥢更加要堂食前幾日預訂好,想食一定要做好功課先!.琵琶鵝 $880首先要預訂嘅菜式就有琵琶鵝🦤,侍應先將原隻上枱,俾食客睇到佢嘅原貌。琵琶鵝因形狀似樂器中嘅琵琶而命名,打完卡就可以拎去切啦! 琵琶鵝做法花工夫,用秘製醬汁醃完後吊乾,而且要重複同一步驟幾次,製作繁複,香港現時應該只得幾間餐廳可以食到,所以我哋一早就預約咗。.外皮燒得香脆,雖然脆皮下少不了鵝膏,但係食落毫不油膩,配埋酸梅醬就更加錦上添花。酸梅醬亦有巧妙之處,食落就知道同坊間燒味舖嘅有唔同,偏甜少少,但👩🏻更喜歡依個酸梅醬,好開胃。.荔蓉香酥鴨 $288/8件另一需預約嘅菜式就係荔蓉香酥鴨,先將調味過嘅鴨肉蒸熟,然後將芋蓉同鴨肉合二為一,再拎起去油炸。一口就可品嚐到酥脆嘅外皮、鮮味嘅鴨肉同軟糯嘅芋蓉。雖然香酥鴨經油炸過,但毫不油膩,仲有乾爽嘅口感,好味。.勾魂叉 $188/5件大圍小館當中最出名既然嘅菜式一定唔可以唔提嘅就係佢地嘅叉燒啦! 午市有第
琵琶鵝 $880
荔蓉香酥鴨 $288/8件
勾魂叉 $188/5件
大圍小館當中最出名既然嘅菜式一定唔可以唔提嘅就係佢地嘅叉燒啦! 午市有第一叉,而晚市就有勾魂叉,目測分別只係在於有脆米同無脆米(由於我哋未食過午市,有錯還望指正),基本上嚟得大圍小館每枱都會叫一份叉燒。佢地嘅叉燒係用至尊梅頭同一號背肌肉🐖,醃製好後,經過多重燒烤,完美嘅窿邊叉燒就可以出爐啦!
上枱時侍應會為叉燒塗上陳皮南乳百花蜜醬,最後再用火槍燒一燒,食客可以配叉燒下嘅脆米一齊食。可以話依度嘅叉燒係我哋食過最好食嘅叉燒,平時👩🏻係唔鍾意食肥叉燒嘅,但至尊梅頭豬肉軟腍無比,肥瘦適中,每嚿都好厚肉,外邊窿邊又帶有一份焦香,到依刻👩🏻仲記得當時嘅口感。絕對係今餐嘅MVP!
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $288
大圍小館做依個蒸蟹飯🦀時,選蟹會視乎季節,會最當造嘅新鮮蟹去製作,誠意十足。飯底用金鳳米,加上薑米、蛋白及蟹膏先炒後蒸。一打開蒸籠就聞到蟹膏蟹肉嘅香氣,蟹膏滲晒入炒飯當中,炒飯炒到粒粒金黃、乾爽,蟹肉結實鮮甜,啖啖飯都有蟹膏香味,好好食呀!
另外我哋仲叫咗個老火湯(猴頭菇鯊魚骨玉竹沙參瘦肉湯)、鮮山葵海蜇頭作小食,五個人埋單每人大概$600左右,食得非常飽,琵琶鵝食唔晒,仲打包咗兩盒走🥡。寫緊依篇食評時都好掛住當日嘅勾魂叉同蟹飯,依兩道菜絕對係必食之選!
荔蓉香酥鴨
勾魂叉
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
荔蓉香酥鴨
勾魂叉
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
2023-05-01 436 瀏覽
午市飲茶,開茶的選擇不多,一般港式酒樓應有的這兒沒有提供,叉燒很不錯,很淋夠香口夠味道,其他點心中規中距沒有留下印象,也可能當日大家沒有多大心思去落單和品味。服務方面,真的比一般酒樓還要差,人手不足人影都沒有當你需要refill或取多個杯的時候,可能因為定位是一般小菜館。而個別餐桌服務員的面口服務態度是不合格的就我客觀的所見。接待員的態度面口尚算比較好。限時一小時半也是略為減分的地方,我覺得兩小時是最低限,用香港人飲茶的速度節奏來計。價錢是屬於中上的範圍,不是太貴也不是親民的價錢。這兒可能不是很適合很多人一起飲茶,下次有機會也許會試試一些較講究的點心或菜式。
價錢是屬於中上的範圍,不是太貴也不是親民的價錢。

2023-04-29
  • 第一叉
2023-04-28 523 瀏覽
小館全場有大約14圍枱,有好多食客會比開門時間早就到場排隊,遲左到既分分鐘要等幾個小時先有得入座。要食既記得留意!整體食物無可挑剔,每碟都食到心機功夫點心。沙翁真係好酥脆鬆化,而煎糯米雞外面香脆,裡面軟糯,飽足感十足。第一叉果然世一,每舊都係厚切飽滿,反而叉燒腸裡面既叉燒就比下去了。————————————沙翁第一叉煎糯米雞甜梅菜叉燒腸炒蘿蔔糕————————————餐廳: 大圍小館📍大圍積福街92號地舖

————————————

早餐
  • 第一叉
  • 沙翁
2023-04-28 506 瀏覽
本來大圍小館未入米芝蓮之前已經經常大排長龍,現在基本上要一個月前訂位,可見受歡迎程度!現在晚市時段分開了兩個時段,6:30同8:15,記得一定要提早book位。勾魂叉$188必點菜式,店員會即場用火槍燒到焦香,鎖佳肉汁,叉燒外脆內嫩,油脂分布均勻,入口即化,肉汁豐富,不愧為米之蓮星級勾魂叉燒。姜米蒜香龍仔蒸蟹飯$288龍仔蒸海飯算非常有驚喜,份量可供4-6人份量,蟹鉗啖啖肉,飯味十足,蟹味和荷葉香味,加上荷葉鮮味,非常惹味。啫啫芥蘭煲,鑊氣十足,芥蘭翠綠爽口!人均消費三百多,就能品嚐米芝蓮星級食店,難怪要提早一個月定位!

勾魂叉$188

姜米蒜香龍仔蒸蟹飯$288
龍仔蒸海飯算非常有驚喜,份量可供4-6人份

啫啫芥蘭煲,鑊氣十足,芥蘭翠綠爽口!

2023-04-23 419 瀏覽
呢間餐廳我去三次,淨係一次食到。因為佢真係排隊排到好癲,要差唔多一個鐘起跳。所以如果趕時間真係算啦,或者可以早啲去攞飛之後再行陣街。佢哋主要係食懷舊點心,有啲都幾特別係其他地方比較少見,同埋佢哋個叉燒都係好出名,雖然我冇叫但見隔離檯都好似好靚係半肥瘦嘎😍,同好厚切,一舊等於平時兩舊。千層糕佢主要係用奶皇去整,有啲似中秋節,奶皇月餅果隻味。個奶黃好香,中間夾左啲nuts令鬆軟嘅千層糕,增加口感。而家去飲茶都好少見有千層糕。三色腸一次過滿足你三個願望,啱晒啲一兩個人食,但又想食多啲唔同腸嘅人。灌湯餃呢個都係佢地其中一個招牌點心,真係見到差唔多檯檯都叫,一黎到真係唔係講笑有成個拳頭👊咁大隻。職員好細心咁上嘅時候都會比多隻碗,因為皮薄所以會易穿。總結來講,除咗價錢偏貴同埋要等之外,其他都唔錯。因為有好多平時好少見嘅點心包括沙翁、煎糯米雞、荷花酥🪷如果下次唔使等咁耐都可以再試吓。🥲🥲

千層糕

三色腸
灌湯餃

2023-04-16 630 瀏覽
今晚去咗大圍小館食飯, 其實之前都去過好多次飲茶同食過一次飯, 不過今次我覺得勁受氣 😑book咗 8pm, 7:35pm 到咗, 見到入面已經幾張 set 好既空檯, 同門口嗰個阿姐講 book咗 8點, 可唔可以早少少入去坐, 但係佢話唔入得... 要等第一輪全部走曬先至可以入 🙄 佢話就算唔 order 都唔可以入去坐住先去到 7:58pm, 佢又話第二輪 booking 係 8:15pm. 佢一早講 8:15 先入得嘅話, 我晨早走咗 😤 頭先你又唔講?!同個阿姐講我打嚟係 book 8pm 喎, 佢話唔知係邊個同事覆我 8點. 跟住我答佢, 當時聽電話嗰位阿姐, 同你啲廣東話一樣有口音嘅, 咁你有幾多個同事有口音嘅我就唔知囉跟住佢又解釋話, 啲客食嘢食到成地都係㗎, 要等第一輪嘅客全部走曬, 掃一次地, 清潔埋廁所先可以畀第二輪入去食. 心諗有冇食得咁污糟呀不過門口個阿姐咁趕客, 啲嘢幾好食我諗我都唔會再去意大利黑醋肉排D肉幾淋, 味道可以薄荷羊仔肉個 idea幾新鮮, 個味都幾夾啫啫唐生菜正常發揮
佢話就算唔 order 都唔可以入去坐住先

佢一早講 8:15 先入得嘅話, 我晨早走咗 😤
頭先你又唔講?!

不過門口個阿姐咁趕客, 啲嘢幾好食我諗我都唔會再去

意大利黑醋肉排D肉幾淋, 味道可以
薄荷羊仔肉個 idea幾新鮮, 個味都幾夾
啫啫唐生菜正常發揮
2023-04-16
2023-04-07 680 瀏覽
🍽大圍小館📍 大圍積福街92號地舖朋友早半個月前已預約定,期待咗半個月🥰 🍽提前預訂:琵琶燒鵝- $880淨係外表已經好吸引,襯得起佢米芝蓮推介。食落好厚肉,一啲都唔嚡,表皮雖然唔脆,但係好香😋🍽提前預訂:勾魂叉-$188係我食過最好食嘅叉燒🥹 每枱必點,五點叉燒簡直係走寶。職員會係客面前塗上50年陳皮醬,再用火槍燒,最後會再將厚切叉燒剪半,建議點上米通再食,食落有層次,口感豐富😋🍽 提前預訂:舞茸姬松茸響螺燉豬展-$580好足料嘅湯,好味到我飲咗兩碗🤭我係屋企先會用咁足粒湯嘅湯。職員分完湯之後會上埋湯渣,湯渣仲有響螺、松茸都唔好錯過。🍽 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯- $368蟹好大隻,好新鮮,薑蒜味唔算好重。食得出飯係有炒過,但係軟硬適中,仲要粒粒分明,食到最後,都仲食到兩碗飯😋🍽 蜑家鴛鴦魷-$188原本想要椒鹽鮮魷,但係周圍都有,見到蜑家好似好特別,所以就試吓佢。食得出一種魷魚係新鮮嘅,另一隻就乾身啲,上網睇咗資料先知其中一款係「九龍吊片」同埋鮮魷一齊炒。簡單來講,一種就係新鮮魷魚,另一個識落有啲似魷魚乾,魷魚份量都多,所以都算抵食!🍽 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花-$188腐乳味偏淡,覺得可
🍽大圍小館
📍 大圍積福街92號地舖

朋友早半個月前已預約定,期待咗半個月🥰

🍽提前預訂:琵琶燒鵝- $880

🍽提前預訂:勾魂叉-$188

🍽 提前預訂:舞茸姬松茸響螺燉豬展-$580

🍽 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯- $368

🍽 蜑家鴛鴦魷-$188

🍽 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花-$188
腐乳味偏淡,覺得可以再重腐乳味🫣 蝦係大大隻,又唔使剝殼,爽🤭

🍽 沙薑豬手仔-$68
呢款豬手仔切得好薄,冇咗食沙薑豬手嘅感覺,都係鍾意食口肉大嚿啲嘅豬手仔😋

🍽一口金磚-$68
雖然賣相普通,同金磚都冇乜關係,但係原來裏面係蘿蔔糕,好有驚喜!表皮仲有鹹蛋味,簡直係熱量炸彈🤭

———————————————
評分 5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️
  • 勾魂叉
  • 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
2023-04-06 509 瀏覽
🍽️ 大圍小館📍 大圍積福街98號地舖-💫 勾魂叉($188)店員一邊喺我哋面前加上秘製叉燒醬,再用火燒叉燒,一邊詳細講解米芝蓮叉燒嘅做法🫶🏻雖然一碟叉燒豉油唔夠,但係每一舊都好大舊,剪開咗同平時一碟差唔多👍🏻👍🏻入口,除咗有叉燒嘅香甜味,仲有微微焦香,肉質多汁有咬口,難怪可以攞到米芝蓮🤌🏻❤️💫 琵琶鵝($880)店員首先將一隻完整嘅鵝放喺枱面俾我哋影相,然後幫我哋仔細切好🫶🏻鵝既表皮脆卜卜,鵝肉多汁,但脂肪比較厚💫 舞茸姬松茸響螺燉豬展(六位)($580)呢個湯好有媽媽煲嘅住家靚湯感覺,有一碟湯渣俾我哋,見到入邊嘅響螺、姬松茸等等,感覺佢應該好足料!💫 沙薑豬手仔($68)一碟有好多豬手,味道香濃惹味👍🏻💫 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花($188)蝦球爽彈新鮮,連西蘭花都好夠味!但係食唔出係腐乳味💫 蜑家鴛鴦魷($188)魷魚有鹹香,反而覺得芥蘭好好食!魷魚相對普通少少💫 一口金磚(六粒)($68)外皮有鹹蛋黃香味,以為入邊係豆腐,點知係蘿蔔糕!有驚喜!💫 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯($368)蟹飯除左有蟹嘅精華之外,仲有荷葉香氣👍🏻👍🏻蒸蟹好大隻又多肉👍🏻👍🏻愛蟹人士必選❤️--🌟 茗茶及滾水位每人
🍽️ 大圍小館
📍 大圍積福街98號地舖
💫 勾魂叉($188)

💫 琵琶鵝($880)

💫 舞茸姬松茸響螺燉豬展(六位)($580)

💫 沙薑豬手仔($68)
一碟有好多豬手,味道香濃惹味👍🏻

💫 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花($188)
蝦球爽彈新鮮,連西蘭花都好夠味!但係食唔出係腐乳味

💫 蜑家鴛鴦魷($188)
魷魚有鹹香,反而覺得芥蘭好好食!魷魚相對普通少少

💫 一口金磚(六粒)($68)
外皮有鹹蛋黃香味,以為入邊係豆腐,點知係蘿蔔糕!有驚喜!

💫 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯($368)
🌟 茗茶及滾水位每人$28, 我哋叫咗香片同埋白牡丹,點知白牡丹入邊有蟲⋯⋯ 同店員講咗之後,店員一手就執走咗,即時換過一壺,不過都冇人夠膽飲
🌟 除咗衛生問題,店裏面嘅食物真係冇得彈
🌟 店員見我哋食飽飽之後,送上一碗咋喳,本人其實好討厭食豆,但係呢個咋喳因為落咗好多西米,反而接受到👍🏻👍🏻

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TaiWai #大圍 #大圍小館
餐廳晚市分咗兩個時段用餐, 六點同八點,我哋book咗平日8:00 ,嚟到嘅時候都係要等位🙈今日六點嘅人未走晒。建議早一至兩個禮拜book,如果唔係有機會full晒!!一坐低,除咗問要咩茶之外,都會即刻擺低兩款自家小食:琥珀合桃、梅苦瓜,琥珀合桃甜甜地,仲有少少焦糖味,好似食緊合桃版嘅爆谷😂話梅苦瓜就清爽開胃⭐️勾魂叉燒 $188呢個叉燒係餐廳嘅名菜,甚至叫自己做第一叉燒,而在場基本上每枱都有叫!有別於普通嘅叉燒,呢度叉燒係勁厚切!份量十足,個擺盤好有氣勢😄嚟到嘅時候再係你面前用火槍燒,仲要有視覺享受!🔥味道方面,外皮焦香,製造窿邊叉燒嘅效果,肉腍又juicy,有豐盈油脂,半肥瘦叉燒抹上秘制陳皮醬,甜味適中,有減膩作用。另外仲有脆米伴碟,可以癡喺面咁樣一齊食,口感更佳!估唔到普通一碟叉燒俾佢發揮到咁淋漓盡致。⭐️蜜礬牛柳粒 $198牛柳都幾大粒,但係絕對唔會靭,餐廳採用美國安格斯牛肉, 所以食落鬆軟。薯仔炸得啱啱好,被醬汁包住外層,而唔會令到佢冧咗。⭐️香濃腐乳炒蝦球伴西蘭 $188蝦醬炒蝦球食得多,腐乳炒蝦球第一次食🤣其實都幾夾!呢度採用左廖孖記嘅腐乳,鹹度恰到好處。蝦球好大粒,過一過油令

⭐️勾魂叉燒 $188

⭐️蜜礬牛柳粒 $198

⭐️香濃腐乳炒蝦球伴西蘭 $188
蝦醬炒蝦球食得多,腐乳炒蝦球第一次食🤣其實都幾夾!呢度採用左廖孖記嘅腐乳,鹹度恰到好處。蝦球好大粒,過一過油令蝦球更加爽口彈牙。西蘭花🥦爽脆清甜,炒得有火喉的!

⭐️啫啫生菜煲🥬 $138
上菜嘅時候,仲係jer jer 聲,夠晒熱辣辣。唐生菜大大顆。先用左蔥、蒜、椒、蝦醬爆香,再加入生菜兜炒,好惹味!

⭐️砂煲蝦頭膏炒飯 $188
呢個炒飯,低調得來又好有實力!炒飯,最重要吵到粒粒分明,有鑊氣,呢度都做得到之餘,仲要加入咗蝦頭膏嘅香,令成碟炒飯昇華咗,蝦肉爽口彈牙,加埋葱粒一齊拌勻,好食到停唔到口,我自己一個人都兩碗😂
整體環境都寬敞,枱同枱之間都有一定距離,雖然人好多,但店員都有禮,上菜速度都快👍👍勁推介!
2023-04-05 408 瀏覽
第一次黎大圍小館進食,我3月開始打電話,結果要約到4月4日,清明節前夕。大圍小館總共打了3次電話confirmed 我,驚我甩底唔去?第一道菜係勾魂叉,叫價$188,有米通做配菜,加上每塊叉燒要掃上10年陳皮醬,再用火燒,我把叉燒碌完再碌米通,饒有趣味,創意口味設計,但叉燒巨厚,對牙齒不好的我不夠友善,但真材實料!叉燒香中帶甜帶甘,並沒有似往日叉燒般死甜,配上米通,似是遊戲人間的叉燒。第二道菜是金沙鮮魷,叫價百幾,它是介乎煮熟透至刺身之間的食物,口感極滑,包的咸蛋黃也薄,比平日的椒鹽鮮魷好吃,也不會太乾,炸的時間控制得很好。第三道菜是薑米蒜香蟹蓋飯,價值不菲,叫價$368,這飯有名,但份量太大,合4-5人食用。我們二人食不下飯粒,蟹是下午運來,甚新鮮。據員工透露:老闆對食材要求高、醬料都是買貴價野,魚缸的魚是咸水魚,不是養魚。見到員工向我們推薦蝦,邊度食得落?最不值一提是啫啫芥蘭煲,叫價$138,真是太硬了,而且份量少,我下次不會來這吃菜😂😂😂糖水幾特別,每台都有送,埋單$1010~

糖水幾特別,每台都有送,埋單$1010~
2023-04-05 380 瀏覽
幾日前訂左5位,遲左1分鐘出現係餐廳門口, 張枱就已經俾左人. 門口個員工仲要講大話,話打左幾次俾我, 大家拎左電話記錄出黎對完之後又認話無打過電話.大佬,遲一分鐘,係我唔岩. 打個電話黎check check 都得掛. 無語,訂位安排差過香港好多餐廳!

2023-04-03 415 瀏覽
前牌喺度食完晚餐,覺得好好食,特登過嚟試吓佢啲點心。沙律明蝦角即點即炸,好耐冇食過呢款懷舊點心,童年嘅回憶返晒嚟,入面好足料,好多蝦,配上沙律醬,脆已不膩。紙包骨味道好濃郁,好惹味,食得出應該係用新鮮嘅豬扒,啖啖肉,性價比好高。百花蟹肉竹笙卷又係另一款手工點心,口感結實,配上竹笙,吸收晒醬汁嘅味道,上面仲有啲蟹籽,層次豐富。意大利黑醋伴米茄子估唔到佢份量係咁大,好似天婦羅咁炸起咗,配上黑醋,酸酸甜甜,好開胃。古早味牛骨髓第一次喺酒樓見到呢款點心,即刻點嚟試吓,牛骨髓口感好得意,好滑,未吞已經可以去咗喉嚨,仲有鵪鶉蛋同其他蔬菜,好食!嘴炮包呢個流沙包賣相好得意,打卡一流!赤肉燒賣入面有好多豬肉,上面仲有小花菇,一口食落去,味道難以形容,難忘!鮮筍蝦餃蝦餃皮比較薄,入面全部都係切碎咗嘅蝦粒同竹筍,比坊間嘅酒樓好食!
前牌喺度食完晚餐,覺得好好食,特登過嚟試吓佢啲點心。

沙律明蝦角

紙包骨

百花蟹肉竹笙卷

意大利黑醋伴米茄子

古早味牛骨髓

嘴炮包
呢個流沙包賣相好得意,打卡一流!

赤肉燒賣

鮮筍蝦餃
2023-04-01 294 瀏覽
I have not been here for dim sum at all!!! Finally, I find out that the no. 1 BBQ pork is available at lunch only. I come immediately!!!They open at 10:30am. Please come at 10am on weekday and 09:30am on weekend. I arrive at 10am and queue up the 9th position. I get the seat at 10.30am!!!The BBQ is great in texture. It is huge and tender!!! Only 1 piece is really satisfied!!! 🤪🤪🤪 The pork is well grilled. Lovely maltose and taste!!!I like steamed beef siu mai so much. Great job here. Chewy and t

I like steamed beef siu mai so much. Great job here. Chewy and tasty!!!

The steamed dumplings with soup inside is excellent in ingredients!!! Huge in size. Yummy!!! Scallop, shrimp, meat and so many!!!

The fried gelatinous rice cake with egg is so so good. The first thing I want to order here!! So satisfied!!! Well fried with crispy skin!!! Marvellous!!! Will order next time!!!

If you like fish head, do not forget the steamed one with tofu inside!!!

The only criticism is the shrimp dumpling. The taste is nice but the skin is slightly thick!!! 😝😝😝 Same as rice roll. 🤪🤪🤪

The deep fried egg ball is a great dessert for ending!!! Crispy and crunchy!!! Strong taste of egg!!! 🥳🥳🥳

I will be back for other dim sum next time!!! One good point is free of tea charges for elderly!!! 👍🏻👍🏻👍🏻
$200 (早餐)
2023-03-30 428 瀏覽
好多朋友都推薦呢間餐廳,幾經辛苦終於book到位。店員好貼心地介紹佢哋嘅招牌菜,服務好好。勾魂叉燒5件($188)叉燒係必點嘅,食之前店員會幫我哋搽上陳皮醬,然後再用火槍燒,呢個叉燒食法有兩個,可以配上下面嘅米通一齊食,口感好豐富,叉燒肉質偏淋,好好食。脆皮炸白兔牛奶糖($138)呢道菜超級有創意,食嘅時候要小心啲,因為真係好熱。感覺上同大良炸鮮奶好相似,不過係用咗我哋香港人嘅回憶白兔牛奶糖,好香甜。腐乳流心蝦丸($198)蝦丸入面包住嘅係流心腐乳,呢個配搭真係第一次食,好新奇,而且好夾。薑米蒜香籠仔蒸蟹飯($288)估唔到呢個飯嘅份量咁大,一開已經聞到好香嘅味道,炒飯粒粒分明,而且肉蟹好大隻,食到停唔到口。大孖豉油雞半隻($248)豉油雞唔係太鹹,而且好香,肉質好滑好滑,必點推介!

勾魂叉燒5件($188)

脆皮炸白兔牛奶糖($138)

腐乳流心蝦丸($198)

薑米蒜香籠仔蒸蟹飯($288)

大孖豉油雞半隻($248)
豉油雞唔係太鹹,而且好香,肉質好滑好滑,必點推介!
2023-03-30 340 瀏覽
今日食嘢日,我地揀咗一間口碑唔錯嘅大圍小館,講真,呢間嘅百花釀魚肚真係好正!第一樣食物就係百花釀魚肚,入口就已經有咁多嘅鮮味,釀魚肚好軟,食落唔會好耐就嚼到出汁,再加上百花餡同皮鬆脆,真係夠驚艷。而家嚟到餃子,鮮蝦餃啦!餃子皮夠Q彈,鮮蝦都好新鮮,一口咬落去就可以食到鮮蝦嘅爽口,我地又叫咗花菇金腿鮮肉燒賣,餃子裏面嘅鮮肉多汁,花菇味都好濃郁,燒賣薄脆,入口即化。接著食千層糕,呢個千層糕嘅層次好多,質地又唔會好甜,經典口味,而且好入口。再嚟就係煎韭菜粿,煎到表皮脆脆,韭菜熱氣騰騰,個粿軟滑嘅口感加上煙韌韌嘅韭菜口感,真係好好味。韭黃鮮蝦腸同煎糯米雞都唔錯,韭黃鮮蝦腸嘅鮮味好濃郁,而糯米雞就有佢嘅香濃滑嫩口感,每一口都食得出糯米嘅Q彈度。茶樓嘅糖水同茶都唔錯,糖水好甜又唔會太膩,而茶就係啲靚靚嘅龍井,好滑口,又唔會太苦澀。呢度食物質素都好高,加上唔錯嘅服務同舒適環境,真係一個唔錯嘅選擇