之前經過荔枝角🚶🏻‍♀️撞正公眾假期🗓️大排長龍,今日終於得閒帶家姐去大叔拉麵潮聖先🤭水怪Hangyodon ❌️大叔拉麵期間店🏢 而家做到 6️⃣月1️⃣4️⃣咋😇🍜Hangyodon 黑松露雞.白湯拉麵湯濃香醇又不油膩,雞蛋外表印上水怪圖案,超級可愛!🧆Hangyodon特色章魚燒章魚燒外皮燒得香脆金黃,內裡的粉漿除了有軟熟的口感外,還有半流心的效果! 還加了牛油果醬!🫓Hangyodon日式慢煮西班牙黑豚肉包黑豚梅肉片肉質鮮嫩、脂肪分佈均勻而不油膩,肉汁豐富,配以沙律菜, 中和味道!🍜特性和牛骨湯拉麵 碗底加入濃黑的拉麵醬汁,為奶色湯頭添上更濃厚鹹香,油脂完美融入湯頭,喝得出牛骨鮮甜。🥓日式炙燒豚肉秘製醬汁,肉汁滿瀉,入口彈滑爽脆。🥟羽根煎餃子皮薄身煙韌,底部薄膜酥脆,豐富肉汁

🍜Hangyodon 黑松露雞.白湯拉麵
湯濃香醇又不油膩,雞蛋外表印上水怪圖案,超級可愛!

🧆Hangyodon特色章魚燒

🫓Hangyodon日式慢煮西班牙黑豚肉包

🍜特性和牛骨湯拉麵

🥓日式炙燒豚肉
秘製醬汁,肉汁滿瀉,入口彈滑爽脆。

🥟羽根煎餃子
皮薄身煙韌,底部薄膜酥脆,豐富肉汁

2024-05-13 0 瀏覽
大叔拉麵今次用sanrio既水怪做主題,fans既我當然要去打下卡啦🤩🤩平日三點幾黎唔洗等位。餐廳外面同入面都佈置得好靚,瘋狂地打卡☺️黎到當然要叫有關水怪既野食Hangyodon辛辣中華冷麵$128,仲會附送埋呢隻碗,個冷麵擺盤都幾靚,而且冷麵嘅味道都唔錯👍👍👍Hangyodon北海道紅豆酥配熱茶$38,熱茶有幾款口味可以揀,店員亦都主動幫我哋再加熱水。呢個紅豆酥不但整得好靚好可愛,而且味道都唔錯、唔會太甜、酥皮亦都有牛油香味。慢煮博多地雞胸肉雞白湯拉麵$80,另外叫左個雞白湯拉麵,面嘅質地可以揀硬或者腍。店員話佢哋唔落味精😍食落唔會好油膩,鍾意清淡口味嘅朋友都可以一試👍店員服務態度好好,見我哋鍾意水怪,仲主動拎啲公仔俾我哋打卡用,亦都主動叫我哋拎啲紙牌拎去門口打卡🤩🤩
餐廳外面同入面都佈置得好靚,瘋狂地打卡☺️
黎到當然要叫有關水怪既野食

收工即去荔枝角 D2 Place,皆因被我發現左《大叔拉麵》聯成 Sanrio卡通 Hangyodon 做緊主題期間限定,原來四月已經開始左🙈,活動做到六月中咋!總算發現得及時,可以同Alex過來打卡🤗衣度湯底主打和牛骨湯及雞白湯,我就緊係支持下水怪,黎個《Hangyodon黑松露雞白湯拉麵》,除了有水怪印花的溏心蛋外,還配上一張由有大政日本認可食用紫菜印刷公司負責製作的Hangyodon x Chubby Ojisan 江大叔圖案的紫菜😍而Alex就簡左一曰五十食限定既《鹿兒島和牛,紫菜和牛骨湯拉麵》,牛骨湯底真材實料,濃而不濁,整碗湯都被喝光,最重要係飲完唔會口渴呀嘛!😏最後再嚟多份大阪燒餃子小食,估唔到衣個整法又真係唔錯喎!味道仲超夾添!😋
收工即去荔枝角 D2 Place,

衣度湯底主打和牛骨湯及雞白湯,
我就緊係支持下水怪,
黎個《Hangyodon黑松露雞白湯拉麵》,
除了有水怪印花的溏心蛋外,

而Alex就簡左一曰五十食限定既
《鹿兒島和牛,紫菜和牛骨湯拉麵》,

最後再嚟多份大阪燒餃子小食,
估唔到衣個整法又真係唔錯喎!
味道仲超夾添!😋

2024-05-12 0 瀏覽
「水怪 Hangyodon」 突然冒起,搞到連我呢個 Little Twin Stars 忠粉都變埋心🤭 呢日趁假期拉埋朋友仔過嚟 D2 Place 朝聖🤭鍾意卡通人物嘅應該都會留意到 Ojisan Ramen 大叔拉麵 周不時都會同其他公司合作,為大家帶來驚喜❤️ 今次餐廳以 #水怪 為主題,梗係四周要滿佈 #水怪 先至夠貼題啦!呢日我哋被安排坐喺Bar枱前面,傳統日式佈置,加上可愛嘅擺設,非常吸睛👀呢日我哋就試咗個「特盛濃厚雞白湯拉麵」、「炙燒西班牙黑豚肉雞白湯拉麵」,以兩者比較,湯底以前者優勝🤤 湯汁索晒喺麵條上,配埋其他配料一齊入口,份外滋味🤤 不過份量就認真少咗啲,可以加底就更好喇🤭🤭雖然加埋一要過百蚊碗拉麵唔算平,不過食心思、食環境有時都係一種享受嚟嘅😉 大家有機會路過,可以上去試吓大叔嘅手勢呀😉📍 大叔拉麵 (荔枝角) 長順街15號D2 Place TWO 3樓314號舖

2024-05-01
Ojisan Ramen 大叔拉麵不時Crossover不同卡通人物,由4月1日至6月14日聯成Sanrio Hangyodon 🐟 日式小店佈滿水怪圖片、公仔及精品,得意繽紛😆 入座後QR code點餐,方便快捷,除了限定主題餐單,亦有多款日式拉麵選擇!湯底更係無添加味精,真材實料~ 難怪6pm已經坐滿客人🔥🍜慢煮博多地雞和牛骨湯拉麵(Hk$88):牛骨湯以12小時慢火熬製而成,牛味清澈醇厚,雞胸片清爽不柴,拉麵Q彈適中,溏心蛋更有淡淡甜香🍲炙燒西班牙黑豚肉和牛骨湯拉麵(Hk$98):牛骨湯以12小時慢火熬製而成,牛味清澈醇厚,輕輕炙燒的豚肉脂香,拉麵Q彈適中🥙Hangyodon 日式慢煮西班牙黑豚肉包(Hk$28):軟綿的包夾着緊緻多汁的豚肉,柔軟有彈性🍮Hangyodon 日式焦糖布丁(Hk$68):可食用糖紙印有可愛水怪圖案,焦糖布丁綿密有蛋香,伴有清新雜果,内外兼備🍡Hangyodon北海道紅豆酥配日本茶(Hk$38):立體水怪的紅豆酥迷你的骰,非常打卡!配了白桃烏龍,淡淡果香十分解膩🍾波子汽水(Hk$22):點少得深入民心的經典樽裝人氣日本飲料🍸可口可樂(Hk$13):熱烘

🍸可口可樂(Hk$13):熱烘烘的拉麵要配凍飲爽一爽

(All subject to 10% service charge)

📍Ojisan Ramen 大叔拉麵
荔枝角長順街15號D2 Place TWO 3樓314號舖 (港鐵荔枝角站 D1 出口, 步行約1分鐘)
鍾意Hangyodon水怪嘅朋友仔留意🔉位於荔枝角嘅❣︎大叔拉麵❣︎而家同佢有聯乘活動🎉有好多特製嘅豐富美食😋仲有多款限定商品,大家快啲去食野打卡潮聖一下啦😛❣︎廣島蠔赤地獄湯拉麵❣︎$128QR Code落單,一般拉麵店做法,可以自選辣度,湯麵軟硬度,另加配料等等⋯⋯湯底選用櫻花蝦辣醬😋好惹味,廣島蠔有四隻,肥美鮮味,另外加配$15溏心蛋。❣︎特盛和牛骨湯拉麵❣︎$108鍾意樣樣有啲,就叫呢款啦😀配料有雞肉,豚肉,溏心蛋,牛骨湯湯底濃郁👍🏻呢到嘅拉麵勁好食,麵質好Q彈,軟硬度適中,超掛湯,鍾意食拉麵嘅朋友必試👍🏻❣︎大阪燒餃子❣︎$48第一次食噤樣整嘅餃子😍味道出奇地夾,餃子餡料足,滿滿嘅柴魚片加埋沙律醬🤤好有大阪燒風味👍🏻❣︎白桃烏龍茶❣︎用特式嘅茶具上,淡淡白桃味😍入口甘味可口,我加左4次熱水依然好有茶味👍🏻👍🏻

❣︎廣島蠔赤地獄湯拉麵❣︎$128

❣︎特盛和牛骨湯拉麵❣︎$108

❣︎大阪燒餃子❣︎$48

❣︎白桃烏龍茶❣︎
2024-05-02
  • 大阪燒餃子
  • 白桃烏龍茶
2024-05-04 51 瀏覽
今日剛來到荔枝角D2,見這間拉麵便想入去試下,那時約3點半左右,都有卡位及長枱空位,入去後女店員安排我在2對情侶中間一個窄位,但長枱近門口有2個空位,我問可否坐前面,佢都幾無禮貌話”唔得‘’,跟住重同我講咁你出去等,我諗店有咁多位,又無人在後面等緊位,妳叫我出去等咩?咁我就出去離開了,大家香港人都出來支持香港飲食業在港消費,但就得到這種態度的回應。這是應該的嗎?如果這樣我們又怎去支持它們
2024-04-26 87 瀏覽
香港有一間拉麵係專同卡通人物做crossover,唔知係咪因為見到多人排隊,所以呢間拉麵最近都開始crossover 卡通人物,今次係最近人氣急升嘅水怪!見到有幾多多人去就跟住去試啦~為咗避免人潮,選擇咗平日三點去,人少啲唔使等位。佢哋本身嘅裝修都好日式居酒屋感覺,而家加咗好多水怪嘅裝飾,真係好適合打卡🩷一場嚟到,當然要試吓佢哋嘅Crossover Menu,可惜最想試嘅章魚燒同埋辛辣中華冷麵都冇🥹只可以試其他嘢黑松露雞白湯拉麵湯底幾香,隱約都食到黑松露味但唔算濃,不過個湯幾濃雞味,都幾好味嘅。日式慢煮西班牙黑豚肉包為咗可以俾小朋友食,所以就走咗芥末醬,個包份量有啲細,不過豚肉味道都幾OK,食落去肥而不膩,調味剛剛好,如果有埋芥末醬應該都幾惹味紅豆餅配白桃烏龍茶本身係衝着顏值而叫嘅,點知比我想像中好食。個餅食落都幾香,平時嘅紅豆餡都比較甜,但係呢度嘅甜度拿捏得啱啱好,加上白桃烏龍茶中和,成件事好夾雞蛋布甸佢係嗰種好厚實嘅雞蛋布甸,食落去每一啖都好濃雞蛋味,同平時食到嘅布甸唔同,感覺都幾真材實料,其他生果都好甜,小朋友食得好開心除咗限定Menu之外,我哋仲嗌多咗個拉麵呢個牛骨湯拉麵真係幾

黑松露雞白湯拉麵

日式慢煮西班牙黑豚肉包

紅豆餅配白桃烏龍茶

雞蛋布甸

除咗限定Menu之外,我哋仲嗌多咗個拉麵
呢個牛骨湯拉麵真係幾濃牛味,牛肉都幾嫩滑,質素都唔錯。店員標榜佢哋嘅湯底係冇落味精,就算食完成餐飯都冇好頸渴,相信佢哋響湯底都用咗幾多心機,值得一讚

總括嚟講呢間拉麵嘅食物質素幾好,如果係希望靠Crossover增加人流其實又唔需要,反而價錢平啲都做到相同嘅效果
因為我地咁樣都四百幾蚊,就算好食都未必會成日想嚟食

而家個感覺有啲兩頭唔到岸,因為除咗甜品造型特別之外,其他食物真係比較少造型,如果fans為咗打卡而去,可能會有少少失望。建議下次真係再做Crossover嘅話,可以考慮響食物造型上面再加啲心思,咁樣應該會有更加多noise,吸引更加多人注意呢間餐廳
2024-04-16
下午茶
2024-04-25 72 瀏覽
唔好以為生仔就唔關事其實承晉哥都好鐘意Sanrio人物😊所以最近知道位於荔枝角D2 Place嘅大叔拉麵聯成Sanrio Hangyodon水怪主題就同承晉哥去朝聖喇😍期間推出一系列聯乖美食,仲有限定精品購買😍鐘意Hangyodon水怪嘅你又點可以錯過呢‼️去到門口已經有好多Hangyodon佈置,餐廳內亦佈滿打卡牌,公仔,裝飾等佈置,真係打卡打到無停手📸📸承晉哥仲特登帶埋佢嘅Hangyodon水晶石同車仔去打卡😂食物方面一樣好吸引🔹️特盛和牛骨湯拉麵牛骨湯底濃郁,有齊2款肉,材料豐富🔹️Hangyodon特色章魚燒小朋友好鐘意,頭係章魚燒,用左腸仔整成章魚腳,十分可愛🔹️Hangyodon日式焦糖布丁布丁甜度適中,配上新鮮水果,連水怪圖案嘅圖片都可以食架😍
唔好以為生仔就唔關事
其實承晉哥都好鐘意Sanrio人物😊

期間推出一系列聯乖美食,仲有限定精品購買😍
鐘意Hangyodon水怪嘅你又點可以錯過呢‼️

承晉哥仲特登帶埋佢嘅Hangyodon水晶石同車仔去打卡😂

食物方面一樣好吸引
🔹️特盛和牛骨湯拉麵
牛骨湯底濃郁,有齊2款肉,材料豐富

🔹️Hangyodon特色章魚燒
小朋友好鐘意,頭係章魚燒,用左腸仔整成章魚腳,十分可愛

🔹️Hangyodon日式焦糖布丁
布丁甜度適中,配上新鮮水果,連水怪圖案嘅圖片都可以食架😍

2024-04-15
期間限定 ✨由4月1日至6月14日✨大叔拉麵🍜 聯成 Sanrio Hangyodon 水怪主題💓遠遠未入門口已經見到好多Hangyodon既佈置擺設店裡店外都相當吸引🤩入到餐廳🍴店內仲有好多Hangyodon打卡牌、造型汽球、佈置🤩簡直每個角落都係Hangyodon😍😍超級適合打卡 入到去成顆少女心都打開埋😳😳餐廳係QR code自助點餐點餐前 店員都會講解湯底係絕對無加味精✨Hangyodon 黑白松露雞白湯拉麵雞白湯底絕無添加味精😋有別於一般拉麵店湯底嘅油膩感黑白松露口味非常突出✨豚肉食落好淋 好有口感流心蛋同紫菜都印有Hangyodon既圖案 好吸睛😍✨特盛和牛骨湯拉麵🍜牛骨湯底濃郁清甜 都係絕無加入味精咖😋配料大份足料 推薦👍🏻✨Hangyodon 日式焦糖布丁🍮Hangyodon食用糖紙🍴被水果包圍既焦糖布丁 滿滿日本既味道😍水果有藍莓🫐芒果🥭奇異果🥝側邊有cream 同少量爆炸糖囡囡超喜歡💕✨凍白桃烏龍大叔自家製冷泡茶 白桃味濃食拉麵嘅同時 仲可以預購埋水怪嘅精品添啊!拉麵店職員仲介紹🍜所用既湯底都係經過每日14小時 用心熬製💓對拉麵充滿熱誠🍜大叔拉麵📍荔枝角長順街15號
期間限定 ✨由4月1日至6月14日✨
大叔拉麵🍜 聯成
Sanrio Hangyodon 水怪主題💓

遠遠未入門口已經見到好多Hangyodon既佈置擺設
店裡店外都相當吸引🤩
入到餐廳🍴店內
仲有好多Hangyodon打卡牌、造型汽球、佈置🤩

簡直每個角落都係Hangyodon😍😍

側邊有cream 同少量爆炸糖
囡囡超喜歡💕

✨凍白桃烏龍
大叔自家製冷泡茶 白桃味濃

食拉麵嘅同時 仲可以預購埋水怪嘅精品添啊!

🍜大叔拉麵
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓314號舖

2024-04-14
呢一輪hit返水怪Hangyodon,連大叔拉麵都轉咗水怪主題,期間限定至6月14日,所以又帶埋小朋友過嚟食~我哋已經唔係一轉水怪過來食諗住散咁d人潮,個日差不多下午嘅時間,去到都仲係大排長龍。欣賞呢間餐廳真係由頭到尾,無論食物,環境裝飾,甚至一張紙巾都配合返主題,所有裝飾都重新設計crossover返本身大叔logo。門口仲扭咗啲氣球畀大家影相♥️日式慢煮西班牙肉包包面上面有水怪crossover大叔嘅公仔,入面塊豬肉肥瘦分明,欣賞佢落單嘅時候可以揀走芥末,咁就啱小朋友食👍🏻日式焦糖布甸上面有兩張糖紙都印有彩色嘅水怪公仔,好有誠意。日式布甸滑得來食到蛋香味仲配埋唔同嘅生果。黑松露雞白湯拉麵上枱嘅時候個碗上面都係一啲白色嘅泡,好得意。黑松露味好香,雞肉係慢煮雞肉所以一啲都唔鞋,其實除咗公仔吸引之外,呢度嘅食物真係本身都有質素。慢煮博多地雞和牛湯拉麵上次試過雞白湯,今次決定試其他湯底,和牛骨真係非常牛骨味,好濃沃,飲完湯亦都唔會口渴,真材實料。特色章魚燒一份四粒,仲配牛油果醬用類似蝦片裝住。每一樣食物都見佢係有畀心機製作。仲叫埋我大愛既紅豆酥配白桃茶微溫既紅豆酥,少甜配方,紅豆香,白桃茶1

日式慢煮西班牙肉包

日式焦糖布甸

黑松露雞白湯拉麵

慢煮博多地雞和牛湯拉麵

特色章魚燒

仲叫埋我大愛既紅豆酥配白桃茶
微溫既紅豆酥,少甜配方,紅豆香,白桃茶100分,店員仲主動加水再沖再飲。今次仲係Hangyodon,整得超級別緻,真係唔捨得食丫。

我地帶小朋友來~店員姐姐除左撩佢地玩,主動比啲氣球小朋友影相之餘,仲好細心攞啲小朋友餐具畀佢哋,臨走仲請佢哋食糖~
2024-04-24 12 瀏覽
上星期日一家五口去餐廳食晚飯,等咗一陣就有位,女兒十分開心同驚喜🥰因為係佢生曰啊,餐廳職員十分友善,主動幫我哋一家五口係門口打卡,入到餐廳亦主動幫我哋影相☺️👍🏻咁嘅服務態度真係值得一讚♥️我哋叫咗三碗拉麵同一碟餃子,拉麵同餃子都算唔錯,特別係個餃子,好有章魚燒的感覺😝👍🏻好味!入到餐廳好有去咗日本食嘢嘅感覺,水怪主題同擺設都好靚,食得開心😚值得推介!
  • 大阪燒餃子
  • 特盛濃厚雞白湯拉麵
2024-04-22 90 瀏覽
琴日去左食同水怪聯動嘅拉麵,門口有d人係度但係我地根本唔知道係咪排緊隊。然後我就走左入去問,有位女職員就有少少冇禮貌咁叫我行出去等。過多陣佢就問我地幾多個人叫我地坐卡位,因為要同人搭台所以我同友人淨係坐在一邊。過多一陣有兩位女士坐左係我地對面,咁我地就照常點餐、影相、食野。對面果兩位女士都一樣,但係唔知點解職員對我地兩邊嘅態度非常唔一樣。兩位女士影相嘅時候就超級熱情又俾氣球又畀牌又俾公仔,仲有附送禮物。我以為哩個係入去食就有,點知啲店員根本冇俾過其他人。其實我地都有比錢喺度食野,唔建議差別對待,更何係同一張枱????呢d野俾其他人知道唔好啦係咪?同埋我見章魚燒上面果枝籤好可愛,我就問佢會唔會可以比到支乾淨嘅我。然後個位女職員就瘋狂向我眨眼,但未比到我任何嘅回應,我唔知係咩意思。如果你俾唔倒你可以同我講一聲,以唔係完全冇回應嘅態度。我地食完主食之後另外加左個布甸,上菜時間都比較耐,但職員喺唔清楚嘅情況下就請我地埋單,我覺得喺非常尊重,野都未到齊你叫我地就係想點?呢間我唔會再食

呢間我唔會再食
2024-04-20 120 瀏覽
香港嘅食肆食物好多都做得好好,唯獨有一樣致命傷:生意一好啲,人一多啲,態度就會變到勁差。其實呢間餐廳我一路都有食開,但係經過今次之後真係一次都唔會再去。一入到去係要手機落單,平時其實我都係照落單嘅。但因為今次同行嘅朋友要再附加一啲其他嘢食,我哋又唔太知道點樣喺個app度再加,所以就想睇吓店員可唔可以幫我哋落單。但呢個時候個店員就好燥同埋用佢好訓導主任式嘅語氣同我哋講話呢度淨係可以用手機落單。嗰刻已經喺度諗,如果我電話無電又或者係唔識用呢啲app嘅客人,咁係咪可以唔使喺度食?講真呢啲手機落單係為咗減省人手,但應該唔係完全取代人手落單架下嘛?去到呢個位都未算最衰,跟住食物到咗之後,我哋發現有碗拉麵佢比錯咗。好聲好氣問佢呢碗係咪我哋叫咗個碗,嗰個"訓導主任"職員就即刻勁晦氣咁講"好,你俾返我先", 跟住就將所有嘢收走,我本身喺個盤上面嗰對筷子想攞返佢都唔俾,差啲夾咗嗰條麵都要擺返落去俾佢。我想攞返對筷子,佢就話"得得,我攞返俾你,你擺咗落嚟先。" 想問係咪想攞返碗麵入去化驗?咁緊張都唔知咩事。跟住搞咗勁耐先有返啲餐具。成個感覺好似我爭咗佢好多錢咁,明明係佢比錯咗嘢我哋。食物質素喺度就唔詳細講

食物質素喺度就唔詳細講,其實同我第一次去食都已經有大分別,湯底味好淡,麵質地又唔係特別好,都已經好令人失望。

想講個個都有情緒,但如果其他人因為你嘅態度而破壞哂對一間餐廳嘅印象,然後又因為你個客有帶住差嘅感覺走,令到佢哋全日都心情唔好,其實就係一個惡性循環。呢次係我第一次寫"食評", 希望都係最後一次。
最近位於荔枝角嘅大叔拉麵聯乘Sanrio 卡通人物Hangyodon 水怪推出一系列聯乘美食 仲有限定精品購買😍餐廳外面同裏面都貼滿水怪貼紙 有卡牌同裝飾✨超可愛🥰 黎到一定會不停打卡😆除咗佈置 一系列聯乘美食都一樣咁吸引😍Hangyodon黑松露雞白湯拉麵 $148湯底係冇加任何味精 鮮甜嘅雞湯加咗濃郁嘅黑松露香味令湯底更香濃❤️叉燒軟腍拉麵軟硬適中 最吸晴就係上面嘅糖心蛋同紫菜都印咗水怪圖案☺️勁可愛Hangyodon日式慢煮西班牙黑豚肉包$28麵包好軟熟 黑豚肉入口軟腍 配埋香濃惹味嘅醬汁 好味😋Hangyodon特色章魚燒$58呢個章魚燒用咗腸仔黎做腳 整到好似咁八爪魚咁😝Hangyodon北海道紅豆酥配熱茶$38粒紅豆酥係水怪造型勁得意 食落好鬆化 唔算太甜🥰 茶有幾款選擇我揀咗白桃烏龍 味道好香濃❤️另外,我都叫咗一款拉麵🍜灸燒西班牙黑豚肉雞白湯拉麵$88湯底一樣鮮甜濃郁火炙過嘅黑毛豬好香口配料有醬油筍 蔥同糖心蛋
推出一系列聯乘美食 仲有限定精品購買😍

Hangyodon北海道紅豆酥配熱茶$38
粒紅豆酥係水怪造型勁得意
食落好鬆化 唔算太甜🥰 茶有幾款選擇
我揀咗白桃烏龍 味道好香濃❤️

另外,我都叫咗一款拉麵🍜
灸燒西班牙黑豚肉雞白湯拉麵$88
湯底一樣鮮甜濃郁