2024-04-11 95 瀏覽
完全不知道為什麼可以賣五百幾蚊個二人餐仲要加一, 成六舊水。頭盤得兩塊蒜蓉包, 兩個湯, 二個小食, 主食 四選一, 副食五選一, 兩杯飲品和得幾味的沙律吧!什麼紅酒豬手農夫包, 只是將個包挖空, 加入大量洋蔥幾舊豬手再攞去焗一焗不知是什麼菜式, 還說自己是葡國菜。那個什麼帶子葡國汁燉飯, 帶子其實係珍珠貝,微型嗰隻, 再撈埋啲有汁嘅飯, 都不知是什麼味道!還有份量少不特止, 全部食物味道也很普通., 店內油煙味也很大!真怪不得香港人要北上清費了!
2024-04-06 199 瀏覽
本來諗住去火夫食,因為要book位,行下附近嚟左呢間葡國菜,叫左2人餐食,淨係頭盤4個已經有驚喜喇,葡國乳豬份量剛剛好,珍珠帶子海膽燉飯都推介,見到都多人叫,沙律吧冇得輸,點會唔多飽,但因為太肚餓,只影左3個餸,最後追加了$1既雪糕香蕉船,童年回憶。
,最後追加了$1既雪糕香蕉船,童年回憶。
葡國乳豬
2024-03-31
葡國乳豬
  • 葡國烤乳豬
2024-03-13 229 瀏覽
一直想来这里试一下的,终于有机会约朋友午餐,餐牌一直在换,每天还有特色菜单, 当日周二我要了猪排和煎蛋,猪肉非常软嫩,鸡蛋还是流心,配酱汁很美味,配的是薯菜因为是炸的我不喜欢,如果有薯蓉就完美了。还有自助沙拉,不过只开到14:30, 有些生菜,番茄,鸡蛋,玉米和土豆色拉,相对比较健康。朋友点了葡国猪手配杂菜,味道比较一般。午餐还包括一杯茶和餐糖,性价比非常高。这里环境优美,服务很热情,我们坐了很久也没有人来催,非常满意的体验,还会再来。
2024-03-12
  • 黑毛猪扒配煎蛋
  • 沙律吧
2024-03-04 267 瀏覽
朋友推薦了這家葡國菜餐廳,所以放工後我們迫不及待地前往品嚐。餐廳的環境裝修簡約舒適,讓人感到舒適愜意。餐牌上的二人套餐份量十分豐盛,因此我們決定分別點了一份套餐。套餐包括一客蒜蓉包,一道頭盤和一道主菜,還有任食自助沙拉吧以及一杯雜果紅茶。頭盤葡國酸辣汁拌北海道元貝配芝士泡泡🥘這道頭盤以酸辣汁調味的北海道元貝與芝士泡泡相融合。酸辣汁帶有一抹辛辣和醋味,能夠提升菜餚的風味,使其更加開胃。元貝的鮮甜與芝士泡泡形成了一種令人驚喜的味道組合。芝士煙燻豬腩焗生蠔🦪將豬腩的肥美和生蠔的鮮甜巧妙地結合在一起。芝士的奶香和煙燻的風味為這道菜增添了深度和豐富的口感。主菜傳統葡國咖哩牛爽腩配農夫包🍔🐂一上菜時,咖哩的香氣便撲鼻而來。牛爽腩的肉質非常軟嫩,搭配鬆軟的農夫包,再加上香氣四溢的咖哩汁,帶來豐富的口味和滿足感。配菜還有美味又好腍的薯仔和紅蘿蔔。海霸王葡國海鮮燉飯🍚這道主菜中融合了多種海鮮(如鱸魚🐟、青口🦪、蜆🐚、八爪魚🐙、蝦🦐、葡國腊腸🌭),呈現出非常豐富的口感和海鮮風味。燉飯上的湯汁濃郁且帶有龍蝦湯和芝士的香氣,而燉飯本身也很有咬口,為這道菜帶來豐富的海鮮風味,絕對值得一試。

蒜蓉包

海霸王葡國海鮮燉飯🍚
海霸王葡國海鮮燉飯

2024-03-01
2024-02-15 343 瀏覽
📍自助沙律吧 + 甜品櫃晚餐先有‼️所以幾抵食🥗紅菜頭、薯仔沙律、水果沙律、蘇格蘭炸蛋🥚📍美國極級西冷頂柳配薯菜五成熟 切開中間仲係粉嫩😈小小血水口感多肉汁🐄 唔多根易咬 但牛味唔濃🥲要加黑椒同鹽做調味😏薯條份量相對小 男仔食一定唔飽~📍海霸王葡國海鮮燉飯 海鮮飯好食過牛 性價比更高🙌🏻八爪魚、帆立貝、青口、蜆、海蝦、鱸魚🐟海鮮多到睇唔到D飯😂😂個飯好似risotto咁偏濕潤 幾好食調味唔會過咸 一個人食哂無問題😍
📍自助沙律吧 + 甜品
晚餐先有‼️所以幾抵食
🥗紅菜頭、薯仔沙律、水果沙律、蘇格蘭炸蛋🥚

📍美國極級西冷頂柳配薯菜
五成熟 切開中間仲係粉嫩😈小小血水
口感多肉汁🐄 唔多根易咬 但牛味唔濃🥲
要加黑椒同鹽做調味😏
薯條份量相對小 男仔食一定唔飽~

📍海霸王葡國海鮮燉飯
海鮮飯好食過牛 性價比更高🙌🏻
八爪魚、帆立貝、青口、蜆、海蝦、鱸魚🐟
海鮮多到睇唔到D飯😂😂
個飯好似risotto咁偏濕潤 幾好食
調味唔會過咸 一個人食哂無問題😍
2024-02-14 216 瀏覽
節日本身冇頭緒食邊間求其行左入去充滿性價比同驚喜嘅餐廳食物絕對有誠意開放式廚房真係少啲自信都搞唔掂食到好飽菜式有誠意味道有水準未試過嘅真係要試一試😋😋一定會再嚟
節日本身冇頭緒食邊間
未試過嘅真係要試一試😋😋
一定會再嚟
2024-02-14
2024-01-17 416 瀏覽
黃埔晚餐好去處,今次就來到葡式西式餐廳🍴——Amor 誠意🤤😀不錯不錯喔。裝潢環境以藍色為主調,好有葡式風格,亦令人有舒適感覺,服務態度也很好,入到餐廳感覺已經很良好。經服務人員簡介食物,精選一人套餐有好多選擇,樣樣都好吸引🤩最後分別選擇了兩款:1. 美國🇺🇸極級西冷頂柳8 安士 (薯菜) $248 我們選擇7成熟,唔好睇個牛柳黑蚊蚊,裡面真係做到生熟程度之餘,味道👅還極其好食😋味道好仲有水準,真係十分推薦。2. 大蒜🧄香草🌿醋浸厚切豬手🐷配馬介休多士 $168 呢款豬手我都係第一次食,味道特別,蒜醋酸酸地也開胃🤤以上套餐蒜蓉包,及一杯飲品,特別一提,還包任食自助沙拉🥗,呢個真係不錯的gimmick 啊,沙拉真係幾好食,而且食咁多肉可以解膩,仲可以不停任食,有曬營養啊。
2023-10-25
2023-12-25 357 瀏覽
位於黃埔的葡國菜餐廳,食物質素幾好,價錢合理,服務都不錯。平安夜當晚試咗佢地嘅Christmas Menu 4人餐(未計加一$1388),包任食自助沙律吧和4杯節日特飲。頭盤有兩道:火紅吞拿魚腩釀牛油窩夫 - 吞拿魚蓉味道不濃,窩夫酥脆,幾特別嘅配搭。香酥果仁花鴨胸配百香果陳醋 - 鴨胸肥美,厚切7成熟,鴨肉嫩滑,肥膏部份燒得焦脆,油香四溢,好好食。湯就係毛蟹肉海鮮濃湯配烤海鮮碟。海鮮濃湯除咗蟹肉,另有肥美鮮蠔、爽甜大蜆、魚柳和帶子,好豐富嘅一道湯。三道主菜都很有質素。赤燒西冷蓋頂扒配燒蕃薯蓉和扒菜 - 牛扒燒得剛好,肉汁豐腴,有肉味。慢煮聖誕燒雞卷配醬燒海鱔 - 燒鱔厚切,燒得幾香口,肉質彈牙,但有些碎骨。燒雞卷傳統煮法,有用雞肉和煙肉包住讓餡,味道都不錯。醬香鮑魚配海膽醬葡國燉飯 - 好有水準嘅risotto, 個汁好好味,好creamy,濕度剛好。鮑魚粒不多,味道亦被risotto個汁蓋過。

火紅吞拿魚腩釀牛油窩夫

毛蟹肉海鮮濃湯配烤海鮮碟
赤燒西冷蓋頂扒配燒蕃薯蓉和扒菜
慢煮聖誕燒雞卷配醬燒海鱔
醬香鮑魚配海膽醬葡國燉飯
香港食葡國菜都已經好難搵,又平又正嘅葡國菜更加難!如果有經過開黃埔都一定有見過好signature 門口,以湖水綠為主調!✨海霸王葡國海鮮燉飯 $228我覺得呢個超高質,好耐冇食過咁好食嘅海鮮飯,首先去處海鮮都好新鮮,好足料,有八爪魚、帆立貝、青口、蜆、海蝦、燒鱸魚同墨魚腸,所有海鮮嘅鮮味都落晒去個飯度,同埋最重要係個飯唔乾,調味又啱啱好,飯粒軟硬適中,呢個價錢真係冇得彈!😍✨美國極級西冷頂柳 $228叫左7成熟,笑得啱啱好,切開中間粉嫩,有肉汁,兩個人share食都幾飽,因為佢都幾厚肉,加埋薯條,好有飽足感~外國套餐都會包咗蒜蓉包,正正常常,冇乜特別。同埋一杯水果茶,當然冇30幾蚊杯嗰啲咁高質啦,但係免費嚟講絕對唔差。重點係神還原Pizza Hut嘅salad bar 💕🥰😳童年回憶出晒嚟(顯露咗年齡)✍️ 後記呢個質素嘅dinner 好抵食,一定要嗌海鮮飯!仲包咗餐湯、小食、水果茶、同埋任食salad bar ,超豐富!

✨海霸王葡國海鮮燉飯 $228

✨美國極級西冷頂柳 $228

✍️ 後記
2023-11-22 281 瀏覽
經過幾次依間萄葡牙菜餐廳一直想試下午茶都幾抵食試吓先~不過成間舖都係油煙味温泉蛋卡邦尼扁意粉~白汁味濃~洋蔥、煙肉條溫泉蛋改煎蛋~份量適中~扁意粉偏硬同乾冇咩汁~跟餐包一杯熱飲蕃茄汁蜜桃雞扒焗飯~份量比較少雞扒切開唔夠半塊~有三大嚿蜜桃~蕃茄汁幾惹味~上面有焗芝士炒飯底~雞扒味道都幾好味熱奶茶、咖啡正常味道冇咩特別只有午餐、晚餐先可以享用沙律吧就有D失望~整體上都算合理不過唔係特別平~唔使加一服務費~如果冇油煙味會更加好~座位都算舒適
經過幾次依間萄葡牙菜餐廳一直想試
下午茶都幾抵食試吓先~不過成間舖都係油煙味
温泉蛋卡邦尼扁意粉
蕃茄汁蜜桃雞扒焗飯
熱奶茶、咖啡正常味道冇咩特別

2023-10-27
2023-11-12 321 瀏覽
Bookmark已久的葡國餐廳,終於有機會一試,果然無令我失望,好有驚喜。今次點了2人餐,餐廳提供自助沙律吧,雖然是任食,但絕不馬虎,都是新鮮的蔬菜及生果;還以為頭盤是5選1,原來是5樣都有,實在太喜出望外。😂 【頭】【盤】1️⃣蒜蓉法包 - 香脆可口,蒜蓉味濃2️⃣砵酒爐燒兵庫肥蠔 - 很肥美,配上蝦片一同入口,有解膩作用3️⃣葡國蜜汁黑椒燒風鱔 - 燒得恰到好處,而且非常入味4️⃣香草蕃茄橄欖油炒海蝦球 - 🦐爽口彈牙,醬汁用來配蒜蓉法包一流5️⃣干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡 - 特別的造型,上枱時還以為是咖啡😆龍蝦味濃郁😋【主】【菜】🐖葡國烤乳豬 - 為此而來,果然沒有失望,外脆內軟,肉質鮮嫩,非常Juicy。🐟板煎海鱸柳牛肝菌醬葡國燉飯 - 粒粒飯都沾上濃郁的牛肝菌醬,硬度適中;美中不足是海鱸柳偏咸了一點。【餐】【飲】凍雜果紅茶 - 味道清新,解膩一流品嚐了以上各款佳餚,套餐價都只是5百幾,絕對是超值超值超值,必試之選。

【頭】【盤】
1️⃣蒜蓉法包 - 香脆可口,蒜蓉味濃
3️⃣葡國蜜汁黑椒燒風鱔 - 燒得恰到好處,而且非常入味

【主】【菜】

【餐】【飲】
凍雜果紅茶 - 味道清新,解膩一流

2023-04-28
  • 葡國烤乳豬
  • 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
2023-11-01 371 瀏覽
去咗紅磡探朋友🥰 順便同佢一齊食lunch😍 就去咗佢屋企附近呢間餐廳❤️ 我哋叫咗兩個午市套餐😎 已經包咗自助沙律吧🥗 餐湯同餐飲🍹 叫咗熱雜果紅茶☕️ 同埋熱咖啡(跟餐+$8)沙律吧有生菜🥬 紅菜頭、 薯仔沙律🥔 等等可以揀🥰 仲有千島醬同埋黑醋可以做調味😍 所有食材都幾新鮮🌿檸檬海鹽燒日本宮崎豚肉扒, 薯菜🐷 ($148)豬扒肉同脂肪嘅比例幾平均🥰 質感軟熟juicy😍 仲跟咗香脆嘅薯條🍟烤美國特選帶筋牛肩扒(8安士), 薯菜 🐃 ($188)牛排分量十足🥰 肉味好濃❤️ 同樣口感軟熟👍🏻 我哋仲將薯菜改咗做茄汁意粉🍝夢遊仙境雪糕巴菲杯🍦 ($88)巴菲杯入面有士多啤梨雪糕🍦 爆漿珠珠、蛋糕🍰 營養早餐片片同埋啫喱🥰 口感豐富❤

檸檬海鹽燒日本宮崎豚肉扒, 薯菜🐷 ($148)

烤美國特選帶筋牛肩扒(8安士), 薯菜 🐃 ($188)

夢遊仙境雪糕巴菲杯🍦 ($88)
2023-10-29
2023-10-31 227 瀏覽
黃埔區內葡國菜𓐍𓂂 𝘼𝙢𝙤𝙧𓂂𓇷,湖水藍主調同木系設計,地方闊落,𝙙𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙩 選項非常多,除左主菜,仲包埋小食,自助𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙗𝙖𝙧同水果茶𓈏海霸王葡國海鮮燉飯海鮮都算幾足料,有八爪魚、帆立貝、青口、蜆、海蝦、燒鱸魚同墨魚腸,燉飯充滿鮮味𓆫芝士焗藍龍蝦拼香煎厚豬扒藍龍蝦爽口彈牙,配埋香濃芝士好好味!厚豬扒保留到肉汁,切入去睇到熟得啱啱好仲係好粉嫩,口感鬆軟小食揀左葡國酸辣汁拌北海道元貝配芝士泡泡,芝士泡泡嘅味道唔突出,但有為視覺效果加分,元貝配左酸辣汁幾開胃,另一個小食蟹皇砵酒忌廉燉蛋,第一次食咸食嘅燉蛋,原來都幾夾幾有驚喜,蟹膏味濃郁,將佢放上蒜茸包一齊食都幾夾又無咁單調!晚餐仲包左自助𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙗𝙖𝙧,有紅菜頭、沙律菜、薯仔沙律、水果沙律等等,好𝙧𝙚𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙞𝙣𝙜! 𓄢 𝘼𝙢𝙤𝙧城意紅磡必嘉街𝟭𝟮𝟬號黃埔花園第𝟯期百寶坊地下 𝟮𝘼及𝟮𝘽號舖

𓈏海霸王葡國海鮮燉飯

𓆫芝士焗藍龍蝦拼香煎厚豬扒

𓄢 𝘼𝙢𝙤𝙧城意
紅磡必嘉街𝟭𝟮𝟬號黃埔花園第𝟯期百寶坊地下 𝟮𝘼及𝟮𝘽號舖
2023-10-24 166 瀏覽
海霸王葡國海鮮燉飯(228hkd)呢個價已經包埋即烘蒜蓉包、自助salad bar同埋餐飲,咁都唔算貴,salad bar我最愛係款肉鬆pasta😝幾多款海鮮,有蝦、八爪魚🐙、青口、蜆、帆立貝、魚⋯都幾有誠意好足料,risotto嘅鮮味好出,飯粒唔會太硬😍烤美國特選帶根牛肩扒(228hkd)叫咗7成熟,個人黎講真係大推呢個,個牛係超級juicy,一下切落去係好多肉汁滲出嚟,入面好粉嫩,平時唔太中意食咁多肉嘅我都食咗一大半阿😍👍🏻薯條比較實心,好有飽足感~#foodiblum西式
海霸王葡國海鮮燉飯(228hkd)

烤美國特選帶根牛肩扒(228hkd)

#foodiblum西式
2023-10-24
2023-10-23 129 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨黃埔區內高質葡餐-城意 Amor 🇭🇰 紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖 🇭🇰-🇵🇹 上星期黎黃埔食飯見到Amor門面幾搶眼, 主打正宗葡國菜; 平日夜晚座無虛席, 幾張大枱都係一大班朋友聚餐飲下酒咁🇵🇹 雖然晚市幾忙, 但見店員都有keep住refill salad bar, 帶位時又見我地拎好多野主動提供置物籃-🍽葡國廚師精選一人套餐✔️頭盤(7選1)✔️主菜(19選1)✔️任食自助沙律吧✔️雜果紅茶-🍮 頭盤 🥐💯蟹皇砵酒忌廉燉蛋: 燉蛋勁滑! 上面蟹醬好足料同濃郁, 如果整輕身淡味D或者可更突出蛋香味💯慢煮沙甸魚SOSO WAFFLE: 細份但精緻, waffle底係一個牛角酥, 夾住軟滑多汁沙甸魚, 上面有沙律醬同魚子醬-🥔自助沙律吧🥗✨款式唔算好多但好新鮮, 最愛紅菜頭同薯仔沙律; 紅菜頭juicy超甜, 薯仔沙律 seasoning帶鹹香勁好味-🐑 茴香海鹽赤烤羊扒 $288💯三大件羊架肥美厚肉, 茴香海鹽同羊肉汁味好夾, 食落冇羶味💯配有牛油雜菜同薯條, 菜墊底吸晒羊肉味好正-🐖 赤烤黑毛豬扒配大蒜香草檸檬汁 $248✨黑毛豬扒厚切但每一寸
👧🏻😋👅🍽✨
黃埔區內高質葡餐
城意 Amor

🍽
葡國廚師精選一人套餐
✔️頭盤(7選1)
✔️主菜(19選1)
✔️任食自助沙律吧
✔️雜果紅茶

🍮 頭盤 🥐

🥔自助沙律吧🥗

🐑 茴香海鹽赤烤羊扒 $288
💯配有牛油雜菜同薯條, 菜墊底吸晒羊肉味好正

🐖 赤烤黑毛豬扒配大蒜香草檸檬汁 $248
✨黑毛豬扒厚切但每一寸都滲滿蒜香檸檬汁, 肉質鬆化軟滑
✨墊底雜菜又係亮點, 多埋蒜香味鹹香而唔膩

☕️ 雜果紅茶
💯呢個套戲指定配冷熱雜果紅茶, 唔會太甜, 清新解膩