2017-11-06 461 瀏覽
大圍馳名腸粉老店 - 坤記腸粉既然黎到又點可以唔試呢我叫3條腸粉,1碗碗仔翅,阿姐姐搞完d腸粉就問我仲要d咩。之前買野個男人又係咁d腸粉又軟又滑,真係幾好食嘅,覺得麻醬稀左d,值得一試金牌碗仔翅,完全唔覺值得攞金牌,味道十分普通,又唔係多料,個芡打到好杰,$17唔值

大圍馳名腸粉老店 - 坤記腸粉
既然黎到又點可以唔試呢

d腸粉又軟又滑,真係幾好食嘅,覺得麻醬稀左d,值得一試

2017-11-06
2017-10-10 627 瀏覽
大圍除左甜品 中菜 串燒外 仲有一檔頗隱閉的小店-坤記腸粉😍🤤店內位置不大 只有大約十個坐位吧 除了腸粉外 仲有其他好多不同種類的食物 例如有魚肉翅 砵仔糕 蘿蔔糕 白粥 燒賣 魚蛋 炒麵等⋯⋯今次我地點了腸粉 白粥 燒賣 蘿蔔糕 豆漿 首先講下腸粉先 真係食得出好薄好滑👍🏽👍🏽食左一次之後就好難忘 真係想再encore😂😆而且價錢平民的呢 燒賣都好大粒好彈牙 唔會蒸到淋哂乾哂 okay喎👍🏽👍🏽蘿蔔糕其實也不錯 這個造型有別於外面的茶樓 哩個蘿蔔糕係蒸嘅 份量十足 一食落口就會發現有足夠的蘿蔔絲藏在中間😋😋值得一試 另外白粥也不錯 雖然普通 但煮得好都好難架 哩度嘅白粥都可以架 食完覺得無咁熱氣 又覺得下火左😂😆 除此之外 之前係度都有食過魚蛋 都幾大粒同彈牙架👍🏽👍🏽
2017-10-07
早餐
  • 燒賣
  • 蘿蔔糕
2017-10-08 408 瀏覽
好耐冇食呢啲咁吾健康的junk food, 水準依然。環境依然。不變的是餐牌食物種類🙄最緊要夠咸夠棘夠夠油夠滑吾健康先到好,我唸坤記做到亦做得好。下次唔知幾耐先至會食你。
下次唔知幾耐先至會食你。
2017-10-06 362 瀏覽
坤記腸粉🤘🏻街邊開張摺枱摺櫈 食得喇喂!🤡驟眼望落 似乎冇咩豉油 得花生醬啵...😂又點會呢😏其實最底有好多豉油呀😛腸粉皮都幾薄身又夠滑雖然 未夠合益泰既豬油腸粉咁滑但已經比外面其他腸粉出色😌同埋勝在有份人情味呀哈哈~唯一吾好就係 可以落多d芝麻囉😭😳-生菜魚肉湯宜家外面大部分都係生菜多過魚肉😭但依間...😳😳😍魚肉份量真係好多 兩個人share食都得魚肉都幾爽口彈牙而且個魚肉湯都算鮮甜吾會係味精湯 飲完亦吾會好口渴下次會試碗仔翅魚肉😋😋😋
坤記腸粉🤘🏻
街邊開張摺枱摺櫈 食得喇喂!🤡
驟眼望落 似乎冇咩豉油 得花生醬啵...😂
又點會呢😏其實最底有好多豉油呀😛
腸粉皮都幾薄身又夠滑
雖然 未夠合益泰既豬油腸粉咁滑
但已經比外面其他腸粉出色😌
同埋勝在有份人情味呀哈哈~
唯一吾好就係 可以落多d芝麻囉😭😳
而且個魚肉湯都算鮮甜
吾會係味精湯 飲完亦吾會好口渴
下次會試碗仔翅魚肉😋😋😋
2017-09-29 323 瀏覽
聽朋友講坤記腸粉好食,但係九龍住既人,有幾何過黎先得架?咦,但今日真係有事過黎喎,但天氣仲幾熱tim去到門口,原來環境係咁,好似坐係街邊食咁,只有風機風扇,但咁難得黎到,就索性試一次啦要自己排隊買野食要左$11腸粉,有6條$6蘿白,同埋$10涼粉,花奶加$2叫完呢3樣野後,阿姐會問要唔要豆漿呀? 要唔要xx呀?..xx 呢?好想人地買多d腸粉係幾彈牙,質感幾幼滑,同深水埗出名個間差唔多,蘿白爽甜無渣,涼粉比較特別,口感比較煙韌,加埋花奶甜甜地,食落幾清涼整體都幾好食
聽朋友講坤記腸粉好食,但係九龍住既人,有幾何過黎先得架?
咦,但今日真係有事過黎喎,但天氣仲幾熱tim

要自己排隊買野食
要左$11腸粉,有6條
$6蘿白,
同埋$10涼粉,花奶加$2

好想人地買多d

腸粉係幾彈牙,質感幾幼滑,同深水埗出名個間差唔多,
蘿白爽甜無渣,
涼粉比較特別,口感比較煙韌,加埋花奶甜甜地,食落幾清涼
整體都幾好食
2017-09-02 381 瀏覽
之前和友人討論好吃腸粉之選,其中一間推介便是坤記。難得這天空閒走過大圍,小店距離大圍站約五分鐘路程,直行到積德里轉右入到尾便看得到。早上不多人,買了個腸粉(8元3條)+粉果(9元2個)試試。腸粉皮薄,吃下去有米香,不會蒸得過熟;不過豉油咸左啲。粉果一般,皮厚了一點,但味道還好。可惜因外賣關係忘記了配辣椒油,辣油和粉果一向也是絕配的一對。檔口還提供其他食物如皮蛋瘦肉粥和自家包糭子,待秋涼一點再來嚐試。在大圍想吃腸粉的話這家也不錯。

早上不多人,買了個腸粉(8元3條)+粉果(9元2個)試試。

腸粉皮薄,吃下去有米香,不會蒸得過熟;不過豉油咸左啲。

在大圍想吃腸粉的話這家也不錯。
外賣自取
2017-08-31 273 瀏覽
腸粉呢啲傳統小食,相信好多人都好鐘意食,由細食到大。以前細過, 求其一間既腸粉都好好食, 睇落好簡單, 熱辣辣既腸粉加加甜醬,麻醬,芝麻就已經好好食。但隨住社會既發展,租金暴漲, 好多小食店都做唔住, 呢類家庭式小食店比以前少左好多, 換黎既係油尖旺既x記y記既連鎖小食店,質素非常底, 食過先知原來腸粉都有又硬又難食。呢間坤記一食啲腸粉, 即刻食得番以前既味道, 腸粉好滑, 麻醬唔會杰撻撻(出面嗰啲連鎖真係醬都唔識整架), 呢間坤記一定會再黎, 好好食

聞說坤記腸粉好有名,於是搬入大圍第一朝就去試下。環境就好「落地」,但企理嘅,只係我想返屋企歎住冷氣食,就無坐低。叫咗一碟腸粉,加魚蛋同墨魚丸。兩款丸都乒乓波咁大,彈牙架!但鋒頭俾腸粉搶曬,因為好滑!又香又薄身,熱辣辣,如果係冬天即場食應該好正。剪腸粉個姐姐仲好好傾,話間店幾十年歷史,叫我多啲嚟幫襯,仲同場加推我試佢地嘅即磨豆漿,唔太甜,有豆味。一定會再幫襯!
聞說坤記腸粉好有名,於是搬入大圍第一朝就去試下。

叫咗一碟腸粉,加魚蛋同墨魚丸。

一定會再幫襯!
2017-06-10 466 瀏覽
見 openrice褒得咁行,特登搭車去食。叫左腸粉、魚肉燒賣、牛肉球、兩溝。我和朋友兩個人分兩次叫,扮唔識。朋友叫 order先,叫3條腸粉、魚肉燒賣,比錢時比個女人同佢老公講$8腸粉"咋"! order時個女人聽到3條腸粉已經黑面,但黑面都仲識問要唔要飲嘢 xd朋友話唔要! 再黑面! 收錢個肥男人又黑面 xd好似欠左佢哋咁 xdddd論食物,腸粉只是普通腸粉,周街都食到,醬都係普通豬油花生醬、普通幾十蚊一桶嘅甜醬、普通幾十蚊一桶嘅辣醬。特色在特別貴 xdddd魚肉燒賣好雞,好林,有少少腥,唔落辣油唔掂。咁嘅價位 suppose係煙韌嘅燒賣囉!牛肉球唔似牛肉,似豬肉溝粉,都係好林,唔好食。兩溝翅湯冇味、料少,魚肉腥。總括來講,環境大排檔,未至於好污糟,但地下有垃圾,枱面食客食完嘢冇人收。到你食緊佢先來收,收完又唔抹枱。冇冷氣,夏天一定中暑。呢檔嘢好照顧冇牙嘅老人家,因為 d嘢好林。態度搶錢,個個買嘢食都問你要唔要嘢飲,幫親唔過$20就黑面。我係咁! 我朋友都係咁! 唔建議大家專登去食,除非你路過,家人冇牙,而且全部舖頭未開得佢一檔又好肚餓。推薦好腥好林魚肉燒賣,一定要請仇家食。原本比

牛肉球唔似牛肉,似豬肉溝粉,都係好林,唔好食。

兩溝翅湯冇味、料少,魚肉腥。

推薦好腥好林魚肉燒賣,一定要請仇家食。
原本比負評,但 openrice唔比登,我改為全部比5星,再試。
2017-05-11
  • 好腥好林魚肉燒賣
2017-06-02 377 瀏覽
講到好食既腸粉..除左西貢果間..我會揀呢間..食過之後..你會再想黎食..買腸粉果陣老闆娘會sell埋你d周邊野..要唔要豆漿呀? 因爲唔太餓既關係...我都係只係買左腸粉同燒賣食..腸粉夠晒熱..又夠滑..連埋花生醬甜醬芝麻一齊食..好正...呢間真係平民既美食...好多時食到既腸粉都好鞋..但坤記絕對係信心既保證...👍👍另外個燒賣都好彈牙..雖然無旺角龍津甘有醬..但淨係點豉油都好滋味👍👍
2017-04-24 487 瀏覽
早排去大圍去左朋友屋企打機,打到咁上下,本來諗住去樓下食茶記,到左樓下,見到坤記腸粉,我朋友話呢間腸粉唔錯,可以試試。我心諗:又可以挑戰我嘅味蕾,有何不可?於是我就同朋友講,摘日不如撞日,就今日食喇!我地叫左炒米粉、燒賣、牛肉球同埋腸粉。呢碟腸粉,係我一生人(暫時)食過嘅最滑最滑嘅腸粉!感覺就好似條腸粉係口度咬兩三下就滑左落個胃度!加埋佢啲麻醬,甜醬,炒芝麻同豉油,可以話配合得天衣無縫!相比之下牛肉球同燒賣就一般喇,另外米粉炒得都好乾身,每條都分明,唔會係炒到一餅嘢咁最後必須再強調呢度最值得推介嘅絕對係腸粉!!
最後必須再強調呢度最值得推介嘅絕對係腸粉!!
  • 家鄉炒米粉
2017-04-11 435 瀏覽
講到腸粉出名,每個地區緊有一間嘅!粉嶺有四眼仔,深水埗有合益泰,咁大圍就係坤記腸粉啦唔單止係區內出名,連區外都有名氣架,事關有網站拎佢嚟介紹過同比較過食腸粉又點止食齋腸,mix 魚蛋燒賣係基本野。再嚟嗰混醬,即係豉油、甜醬、辣醬、芝麻醬、芝麻、乜都有。我用滑,潤,膩嚟形容坤記,明啦但係好似唔係好夠混醬喎朋友.....
但係好似唔係好夠混醬喎朋友.....
外賣自取
2017-03-27 465 瀏覽
見經大圍就去左出晒名嘅坤記腸粉試吓佢嘅嘢食!腸粉$8 3條$11 6條仲搭左燒賣魚旦腸粉的確好滑魚旦燒賣就係普通貨式無特別另外叫左碗魚肉翅足料魚肉實淨唔會有小骨加埋紅浙醋就perfect !!
見經大圍

魚旦燒賣就係普通貨式無特別

另外叫左碗魚肉翅
足料
魚肉實淨唔會有小骨
加埋紅浙醋就perfect !!
2017-03-23 428 瀏覽
乍暖還寒的天氣,又帶點雨粉,忽然好想食腸粉。遇著今日有要事要來沙田區,於是提早落車去呢度食坤記。買左一碟腸粉($11/6條),同一碗兩溝碗仔翅($19)。腸粉係即剪的,加上豉油、甜醬、麻醬同芝麻,都幾香滑,又夠晒熱。因為肚餓所以叫埋兩溝碗仔翅,即係碗仔翅加魚肉。下次可以唔洗叫魚肉了,因為冇乜特別,反而碗仔翅都幾多料,平民美食果然不同凡響。我坐低食左陣,見到都幾多人幫襯(平日下午兩點左右)。推介腸粉同碗仔翅!
乍暖還寒的天氣,
又帶點雨粉,
忽然好想食腸粉。

遇著今日有要事要來沙田區,
於是提早落車去呢度食坤記。
買左一碟腸粉($11/6條),
同一碗兩溝碗仔翅($19)。

腸粉係即剪的,
加上豉油、甜醬、麻醬同芝麻,
都幾香滑,又夠晒熱。
因為肚餓所以叫埋兩溝碗仔翅,
即係碗仔翅加魚肉。
下次可以唔洗叫魚肉了,
因為冇乜特別,
反而碗仔翅都幾多料,
平民美食果然不同凡響。
我坐低食左陣,
見到都幾多人幫襯(平日下午兩點左右)。

推介腸粉同碗仔翅!
2017-03-19 424 瀏覽
好過紅磡林記小食嘅原因,起碼佢d燒賣外型脹卜卜又好味,係d低要求嘅人先會話好味就足夠!再講,排我前面位后生仔,排到去落單講到唔清唔楚,雖然后面咁多人排隊,d阿姐都無發老脾無黑面而耐心問清楚,服務算係咁啦!食腸粉,首要條件係夠熱,哩點坤記做得到,再講夠唔夠滑,坤記亦做到,同粉嶺四眼仔不分高下。牛肉球食落去同其他牛肉球好明顯唔同,好夠牛肉味!哩點印象最深刻。坤記比四眼仔同林記有個優勝地方係產品比佢地更多,而且有位坐,不過要襯天時冷去,夏天去會好辛苦因為無冷氣。