2023-09-23 455 瀏覽
專登去試下馳名兩餸飯,去到嘅時候係中午食飯時間大排長龍,龍尾過咗兩個大舖位去到差唔多轉角,但 他們手腳很快,不用十分鐘就到我了, 一路排隊一路選擇自己心儀嘅食物,給有選擇困難的朋友多一點時間選擇 ,非常不錯,兩餸飯外還有湯或糖水餸, 真係好抵讚, 因為見到啱啱出爐咕嚕肉, 所以我就揀咗吉列豬扒和考牌餸咕嚕肉,吉列豬扒仲係好脆好juicy 同埋好大快😆, 咕嚕肉都有好多肉同埋唔係好多骨 正 🙌糖水系綠豆沙 好多料 有陳皮海帶絲 真材實料 果然係馳名 🤭
外賣自取
2023-09-10 277 瀏覽
我在新蒲崗附近居住已60年,新蒲崗真係沒有什麽隱世美食,祗不過一些Youtuber話好,而另一些Youtuber就會跟風去介绍,人地話好食,佢就會話好好食,越傳越誇張!好似新蒲崗有檔牛腩河明明同中上環那間好出名嘅牛腩河一樣啲牛腩好似煲過湯一樣好柴,但啲Youtubers作到天上有地下無。就以這新蒲崗在家美食 ,食物祗過不過是一般茶餐廳水凖,今天二餸飯賣38元,價格同全港最貴嘅彌敦道二餸飯差不多,但彌敦道嘅舖租當然比新蒲崗這寧静舊區貴好多,而土瓜灣的二餸飯賣28元至30元,旺角的二餸飯賣28元至32元,深水埗28元至34元,長沙灣28元至32元,美孚新邨28元至30元。所以我去開這些區域都買埋二餸飯回家吃,被免在新蒲崗買貴飯。在家美食我睇住佢地在新蒲崗開張,開頭啲餸都是正常份量,但近期越來越小,有二次當我在在家美食排緊隊買飯時我聽到過路人話啲鎹好小,近期佢地都唔知喺邊度可以揾到咁细隻嘅雞脾來賣,比人地28元的還要细!就以我在2023年8月9日(如相片所示)買的一盒剩餸牛脷,售價55元,得幾片,彌敦道的貴債二餸飯都不會那麽小餸!其次就係在家美食服務態度差,收錢的女仕永遠都會黑起囗面把找嘅錢放在枱面要自己去攞,其餘部份男店員都很惡!
2023-08-09
10 分鐘 (外賣自取)
  • 豉油雞脾
2022-10-13 919 瀏覽
最近兩餸飯賣到成行成市,新蒲崗依間仲上過幾次東張西望。今日專程黎幫襯下。門口好細 堂食外賣都係依個位出入中午十二點半,已經要排三十個人左右,排隊時間約十分鐘。到門口有大窗口可以望有咩餸。兩餸$36三餸$45。款式都多基本野咕嚕肉,麻婆豆腐,中式牛柳,薯仔雞都有。至於一塊豬扒一條芝華力腸,雞髀都係當一餸。雞髀咕嚕肉 份量好飄忽 雞髀凍嘅 咕嚕肉穩陣味道唔錯肉餅推介芽菜牛肉片好咸依到飯同餸係分開兩盒,飯可以叫多飯。依幅相就係正常。 買飯送汽水或湯或糖水。

門口好細 堂食外賣都係依個位出入
中午十二點半,已經要排三十個人左右,排隊時間約十分鐘。

雞髀咕嚕肉 份量好飄忽 雞髀凍嘅 咕嚕肉穩陣味道唔錯

肉餅推介
芽菜牛肉片好咸

2022-10-13
10 分鐘 (外賣自取)
2021-04-02 934 瀏覽
Lots of selection, affordable price. Very busy during lunch time, but the line goes fast. Most people buy it for takeaway.You can choose 2 or 3 different dishes with rice, plus soup/drink.Suggestion for the shop: not to automatically provide plastic utensils. And not to prepare hot coffee and tea in plastic jugs, it’s bad for health.

• Eggplants
打工仔醫肚仔食堂😑兩餸$36 有飯有湯🙃繁忙時段輪候很旺🥴疫情期只供應便當😷西蘭花夠腍唔會巷🥦咖哩雞撈飯口爽爽🥘茄子多油豆角清倉🍆住家飯feel 可嚮往🤨個別員工讓人沮喪😨服務質素叫人不安🧟‍♂️食物合格服務失望🤦‍♀️
打工仔醫肚仔食堂😑
個別員工讓人沮喪😨
服務質素叫人不安🧟‍♂️
食物合格服務失望🤦‍♀️

兩餸飯及湯$36
星期日晚上,我急着想在食完晚飯之後,急急趕回西貢家裡面看電視,所以選擇了匆匆忙忙在新蒲崗「爵祿街」旁的食店「在家美食」,食個價錢便宜的「兩餸飯」後,就立刻趕回西貢去。結果我發現「在家美食」廚房裡面擺放的餸菜,竟然大多數以豬肉、雞肉、魚肉跟蔬菜為主,相反我怎樣找,始終還是找不到「牛肉」。另一方面,雖然「在家美食」樓面裡面也有電視,但是電視機只是正在播放「81」頻道而已,實際的影響不及「83」那麼大。結果我只能選擇款式和味道都比較單純的「咖喱雞」,跟「生炒排骨」作為我的星期日晚餐「兩餸飯」兩款餸菜食品,加一罐忌廉味罐裝汽水,就成為我的「星期日」晚餐。另一方面,原來在「在家美食」裡面用餐,都是在食完飯之後才結賬付款,而不是在選擇食品時付款的。這令我感覺有點奇怪,因為一般「飯堂式」餐廳,印象中大多都是先付款後取餐的。但是「在家美食」先取餐後結賬的做法,就教我感到有點兒奇怪,「在家美食」處理「兩餸飯」和收費的方式,完全不像一般「先付款後食飯」美食廣場,反而像「先食飯後付款」的一般餐廳。說回「在家美食」裡面的餸菜食品「咖喱雞」跟「生炒排骨」,「咖喱雞」裡面的雞肉像是雞髀肉,以雞髀肉去煮咖喱,在份量

說回「在家美食」裡面的餸菜食品「咖喱雞」跟「生炒排骨」,「咖喱雞」裡面的雞肉像是雞髀肉,以雞髀肉去煮咖喱,在份量上看似很抵食,而且咖喱裡面有不少雞髀肉。

可是「咖喱雞」在上碟的時候,已經差不多快要冷卻,連馬鈴薯都已經被煮到完全變腍,由此可見「咖喱雞」跟裡面的馬鈴薯,是食店廚房預先煮好備用很久的貨色。

所以「咖喱雞」裡面的馬鈴薯口感雖然煮很腍,也有咖喱本來應該有的濃郁香味跟辣味,惟獨欠缺了新鮮煮好的熱度感覺。至於「咖喱雞」裡面的雞肉份量不多,但是雞肉勉強吸收到咖喱裡面的香味跟辣味。

至於「在家美食」裡面的「生炒排骨」,「生炒排骨」已經稍為放涼,不再發熱。「生炒排骨」肉的口感也偏向冰冷,只有排骨醬汁甜酸的味道是值得欣賞而已。

但是由於「在家美食」的價錢實在便宜,所以即使「兩餸飯」餸菜的味道口感不是最好,但是「兩餸飯」套餐的港幣三十六元便宜價錢,已經足夠抵銷「兩餸飯」的實際餸菜份量,令性價比變得不算很差。

如果「在家美食」「兩餸飯」的餸菜裡面,可以再多一點肉類選擇的話,那麼「在家美食」價錢便宜的「兩餸飯」就可以變得更加有吸引力。
2019-12-01