2024-01-09 530 瀏覽
大圍區較為有質素嘅日本料理唔多,幾年前幫襯過一次,印象唔錯,係值得支持嘅小店。平日有午市套餐,點了滑蛋豬扒飯,跟味噌龍蝦湯同沙律。似乎質素比以前下滑了。其實跟大部份香港嘅日式餐廳一樣,滑蛋豬扒飯裏面嘅蛋並唔滑,係全熟蛋。跟餐嘅味噌龍蝦湯唔錯,有龍蝦味,不過沙律嘅dressing唔夠,好似食緊淨菜咁樣。雖然係日本米,但係米粒鬆散,勉強可以夾起嚟,豬扒正常。原來午市都有+1收費,但係餐牌上面並沒有清楚列明。最後埋單$86 ,以呢個地區位置,午市收呢個價錢,應該有其他更好嘅選擇。
2024-01-09
2023-12-15 420 瀏覽
在家居酒屋而家搞緊聖誕Maguro金槍魚祭🎄🎊 我哋今次試咗新推出嘅本鮪藍旗吞拿魚全吞拿魚宴🐟 由湯品、前菜、刺身到熱盤,可以一次過享受晒吞拿魚唔同嘅部位,非常滿足💯 我哋仲額外追加咗個特別部位——腦天🐟 佢係吞拿魚頭頂嘅肉,一條魚只得兩片,係好矜貴嘅部位🤭吞拿魚宴於12月份內仲會推出限時「買1️⃣送1️⃣」 優惠🤩🤩🤩🔸吞拿魚頭季節海鮮湯🔸香葱吞拿魚他他🔸汁煮帆立貝🔸綜合吞拿魚刺身拼盤(五點)🔸汁煮吞拿魚骹🔸半熟赤身天婦羅🔸吞拿魚骨中落配壽司醋飯、紫菜🔸炙燒腦天肉今餐最滿足係刺身拼盤,五點刺身包括蛇腹、面頰肉、中拖、背拖、赤身🐟 全部都好厚切同新鮮,當中我哋覺得最好食嘅係面頰肉,油香肉香俱全,帶少少筋膜嘅脆感,口感幾特別😋 蛇腹都好好味,油香比較重😍 呢餐最特別莫過於吞拿魚骨中落,我都係第一次咁樣食吞拿魚😂 成盤魚肉好震撼,好啱打卡😂 痴住魚骨嘅肉特別嫩滑,紫菜上面舖少少壽司醋飯,再加上自己刮出嘅魚肉,再加啲葱花同wasabi,好玩又好食😋📍#在家居酒屋 (#大圍美食)大圍下徑口村154號地舖

🔸吞拿魚頭季節海鮮湯
🔸香葱吞拿魚他他
🔸汁煮帆立貝
🔸綜合吞拿魚刺身拼盤(五點)
🔸汁煮吞拿魚骹
🔸半熟赤身天婦羅
🔸吞拿魚骨中落配壽司醋飯、紫菜
🔸炙燒腦天肉

📍#在家居酒屋 (#大圍美食)
2023-11-03 559 瀏覽
野食正常不過環境好一般餐廳左邊係係打冷,右邊係大排擋我地咁岩坐門口位非常不舒服, 可以聞到門口既二手煙已經同staff講想轉位不過用有人訂左位去hea我地。 到我地食完幾張枱都無人坐。正常價錢不過茶記/大排擋環境
野食正常不過環境好一般
餐廳左邊係係打冷,右邊係大排擋
我地咁岩坐門口位非常不舒服, 可以聞到門口既二手煙

正常價錢不過茶記/大排擋環境
✨ 在家居酒屋依間日式居酒屋喺顯徑中心、顯徑邨附近,「在家居酒屋」店內嘅裝修簡潔,以水泥牆配搭木系餐檯餐椅為主🪵午市套餐款式都唔少,超過二十款定食套餐,包括串燒🍡、燒物🍢、剌身🦪、壽司🍣同丼飯🍱等等。✨ 午市定食套餐午市定食,$78起就有齊主食、前菜、餐湯。✨ 旋風滑蛋鰻魚丼 $83旋風滑蛋超級吸睛😍「旋風蛋」鋪咗喺飯面,「旋風蛋」上仲有少少蔥花同埋半個青檸😋切開後就見到鰻魚,鰻魚搽滿醬汁🫧未食已經好吸引。滑蛋食落嫩滑,鰻魚甜甜地而且厚肉,送飯一流👍🏻✨ 日式豬軟骨烏冬 $88湯底不錯,咸度適中;流心蛋口感非常濕潤🥚食落有香濃嘅蛋香味👍🏻豬軟骨肉厚但十分軟腍;烏冬嘅口感不錯,食落滑溜彈牙,而且可以配烏冬十分幸福🤤因為好多日式麵店只配粗幼拉麵🤫.⭐整體︰7.0/10⭐食物︰7.5/10⭐環境︰7.0/10⭐價錢︰8.0/10
✨ 在家居酒屋

✨ 午市定食套餐
午市定食,$78起就有齊主食、前菜、餐湯。

✨ 旋風滑蛋鰻魚丼 $83

⭐價錢︰8.0/10
2023-10-15
日式豬軟骨烏冬
旋風滑蛋鰻魚丼
較早前見網上食評不錯 故早前已從openrice book 了與家人一同晚膳而家人們從其他偏遠地區專程到訪 但不幸地當天到達門外 竟休息不營業😢哭左 見openrice顯示營業中😢故這次未能晚膳
而家人們從其他偏遠地區專程到訪
但不幸地當天到達門外 竟休息不營業😢哭左
見openrice顯示營業中😢
故這次未能晚膳

2023-10-25
2023-08-24 720 瀏覽
呢間居酒屋位於大圍同顯徑中間,位置唔算好方便,但入面裝修都幾靚,好有日本feel❤️最啱收左工同朋友chill下傾吓計🤪同埋價錢都唔係好貴🤓性價比都幾高•鮭魚親子丼🍱 $108•醬燒明太子雞扒丼🍱 $88•旋風滑蛋炭雞丼🍱 $88今次去試咗呢三樣嘢,全部都好足料,鮭魚食落好新鮮,面頭仲有啲魚子做點綴😋而雞扒嘅肉都好滑,配埋醬燒汁食一流,仲有舊玉子甜甜地都正🤤而旋風滑蛋炭雞丼個重點就係個旋風滑蛋,真係好吸睛🥚個蛋食落好滑唔會太熟,下面就有炭燒雞肉都唔會好鞋,整體來講全部都不錯,不過醬汁就少咗啲~下次都會試埋其他

•鮭魚親子丼🍱 $108
•醬燒明太子雞扒丼🍱 $88
•旋風滑蛋炭雞丼🍱 $88

2023-08-22 458 瀏覽
呢間日式居酒屋🏮距離顯徑地鐵站10分鐘路程,今次試一試午市套餐配沙律和龍蝦湯,留意返飲料要另外加錢,建議午市+$25三色刺身👍🏻亦有不少熟食選擇,岩哂唔食得魚生嘅朋友~〰️🌟築地丼評分: 4/5每款魚生丼賣相都好靚📸四種刺身新鮮彈牙,午市仲可以加配三色刺身,有齊三文魚,赤蝦同帆立貝,性價比最高😆〰️🌟滑蛋親子雞扒丼評分: 3.5/5試咗最平熟食丼都唔差喎😯微甜嘅滑蛋同洋蔥絲,雞扒份量都幾多,女仔一定夠飽🙌🏽大食嘅朋友推薦咖哩吉列豬扒〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 3/5〰️#fat_factor_香港#fat_factor_大圍#fat_factor_顯徑

🌟築地丼

#fat_factor_大圍
#fat_factor_顯徑
滑蛋親子雞扒丼
2023-08-09 438 瀏覽
之前上網見過好想試,今次轉登去食。距離大圍市中心都有一段距離,如果你行入去大約半個鐘。但附近小巴,巴士站好多,交通尚算方便。餐廳分室內外,想同朋友飲野可以揀室內,感覺良好。餐廳座位充足,仲設有Bar 位。始終屬於屋邨餐廳,人流唔係十分多,唔需要等位。入到去佈局,感覺舒適。今次叫左刺身定食,鰻魚炒飯,兩客壽司同少量串燒。首先刺身定食,個人感覺八爪魚同油甘魚刺身好新鮮👍🏻。主食鰻魚炒飯,價錢可以接受,用料係珍珠米。個人鍾意食珍珠米,但整體食落鰻魚味道被蛋覆蓋,炒飯整體唔太突出。至於串燒,牛舌口感可以更煙靭,五花腩荔枝串燒個人認為質素合格。服務態度優質,埋單約$650-700。餐廳整體感覺良好,6.5/10。
感覺良好。

首先刺身定食,個人感覺八爪魚同油甘魚刺身好新鮮👍🏻。

主食鰻魚炒飯,價錢可以接受,用料係珍珠米

2023-07-31 379 瀏覽
絕對係香港魚生飯嘅首席私心推介唔係誇張,香港食過大大小小嘅魚生飯舖頭,呢間真係最高質。重點唔單只係大件仲要夾抵食。特別係佢哋嘅午市,有好幾款魚生飯,部份價錢都唔使$100,包括以下呢款三色魚丼。三色魚丼有三文魚赤身同埋油甘魚。就咁睇相都見到每件魚生有幾厚:三文魚好鮮甜同埋好厚肉好多魚油,冷度適中。赤身好新鮮,冇腥味,絕對高質過好多自助餐。油甘魚係白身魚入面其中一款最鍾意嘅魚,佢入口好鮮甜好香口仲有其他款嘅刺身丼 都係留返下次再食
絕對係香港魚生飯嘅首席私心推介

三色魚丼
有三文魚赤身同埋油甘魚。
就咁睇相都見到每件魚生有幾厚:

三文魚好鮮甜同埋好厚肉好多魚油,冷度適中。
赤身好新鮮,冇腥味,絕對高質過好多自助餐
油甘魚係白身魚入面其中一款最鍾意嘅魚,佢入口好鮮甜好香口

仲有其他款嘅刺身丼 都係留返下次再食

2023-07-17
2023-07-08 509 瀏覽
去到大圍,如果想食日本嘢,佢依間在家食真係幾好,我最鍾意食佢嘅炙燒丼,配埋龍蝦湯和前菜,我覺得依間的日本菜質素,真係唔錯!今次同朋友食,佢哋都話好好味!啲魚生好新鮮!🤩

炙燒丼
炙燒丼
2023-07-07 300 瀏覽
「在家居酒屋」的環境非常溫馨舒適,仿佛置身於自己的家中一般。餐廳內的燈光柔和,音樂恰到好處,營造出一種輕鬆愉快的氛圍,讓人愛不釋手。菜單上的選擇多樣豐富,包括小吃、燒烤、炸物和主餐等。我點了一份他們的招牌炸雞和一串燒烤牛肉。炸雞外酥內嫩,皮脆肉嫩,吃起來非常香口。牛肉燒烤得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,每一口都讓人滿足。此外,他們的小吃選擇也非常豐富,如炸薯條、炸蝦和炸魷魚等,味道美味,份量適中。餐廳還提供各種種類的酒精飲品,如啤酒、威士忌和葡萄酒等。他們的酒單齊全,品種繁多,滿足了不同人的口味需求。我品嚐了他們的特調雞尾酒,口感香濃,果香四溢,非常爽口宜人。無論您是喜歡啤酒還是烈酒,這裡都能找到適合自己的飲品。

2023-05-10
2023-07-02 299 瀏覽
🐮𝔻𝕚𝕟𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕥 𝕙𝕠𝕞𝕖 𝕀𝕫𝕒𝕜𝕒𝕪𝕒🐮在家居酒屋🐮#hkbeeflover_牛腸🐮#hkbeeflover_牛舌🐮#hkbeeflover_大圍@diningathome2• • • #態度比食物重要 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這一家超有人情味,侍應於收拾餐桌及放好水杯和筷子後立即請我們內進,還耐心推介是日精選🤎喜歡喜歡🤎🤎.• • • 這家店我們去過很多次了喜歡那裡濃厚的人情味本來只是去吃旋風蛋飯後來發現串燒類也非常值得一試👍🏻• • •🐮🐮評價🐮🐮一定要點的串燒🐮燒味噌牛腸串 $38White Miso Offal Skewer一定要試,我非常喜歡🤎香濃帶少少甜味質感彈牙但容易咬開燒得微焦香香的它非常衛生,完全不會有異味😊自己在家處理也需時喜歡吃內臟的朋友encore please~~~~• • •🐮 滿分為5個emoji 🐮*評分以性價比作衡量惹味:🐮🐮🐮🐮調味:🍥🍥🍥🍥🍥🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎• • •🐮🎈 在家居酒屋大圍下徑口村154號地舖...
🐮𝔻𝕚𝕟𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕥 𝕙𝕠𝕞𝕖 𝕀𝕫𝕒𝕜𝕒𝕪𝕒🐮

一定要點的串燒

🐮燒味噌牛腸串 $38
White Miso Offal Skewer

牛舌牛腸串燒

一定要試,我非常喜歡🤎
香濃帶少少甜味
質感彈牙但容易咬開
燒得微焦香香的
它非常衛生,完全不會有異味😊
自己在家處理也需時
喜歡吃內臟的朋友
encore please~~~~

🐮 滿分為5個emoji 🐮

🐮🎈 在家居酒屋

旋風蛋飯
牛舌牛腸串燒
2023-06-28 191 瀏覽
之前成日經過,今次終於入去試左啦食完真係覺得好有驚喜!值得推介當日食左炙燒丼勁足料有蟹柳 玉子 三文魚 帶子 左口魚食材都好新鮮 超級好味當日仲叫左味噌牛腸鍋平時都好鐘意食 不過比較少見日本野有點知都係出奇地好食!都清理得好乾淨我地仲叫左燒魷魚呢個真係超出色 唔會好韌 而且個味都好好食 已經約好朋友再黎😍😍
之前成日經過,今次終於入去試左啦
食完真係覺得好有驚喜!值得推介

呢個真係超出色 唔會好韌
而且個味都好好食
已經約好朋友再黎😍😍
2023-06-27 174 瀏覽
餐廳地方唔算大,燈光少少暗,營造出輕鬆舒適嘅氣氛。而且有室內位亦有戶外位置,客人可自行選擇全室外或室內,適合倆小口約會,或者同一大班親朋戚友飯局。食物賣相唔錯,但係味道好一般。我哋叫咗幾款串燒、炸雞軟骨、牛油果溫泉蛋雞飯、蔬菜天婦羅,幾款刺身……總括嚟講,唔算係好難食,但講唔出有邊一道好食、有印象。可能因為餐廳裝修上仿似居酒屋嘅格局,所以對佢嘅食物會有一定期望。酒類無試到,不過眼見酒嘅款式都幾多,鐘意飲清酒配串燒嘅人可以一試,但我認為附近有更多好餐廳更值得推介。

2023-06-24
2023-04-19 323 瀏覽
今次去食午市套餐,每個套餐都會附送一個小嘅胡麻沙律同埋湯!反而想特別講吓個湯嘅味道有好香嘅龍蝦味道,呢個係比較surprise,有別於平時一般嘅麵豉湯🤭✨一🐾 炙燒丼|$88刺身分別有三文魚、左口魚、帶子炙燒嘅香味濃郁!特別鍾意左口魚嘅油脂香味三文魚亦都切得非常厚身仲有蟹柳、三文魚子、同埋一嚿玉子飯嘅份量都好多(太多😂)大滿足嘅!一🐾 日替旋風鰻魚丼|$78個旋風蛋,都幾滑身鰻魚亦都有燒香,甜甜嘅醬汁味道係一個樣子精美嘅鰻魚丼飯一 🚏 在家居酒屋 (大圍)大圍下徑口村154號地舖一午市套餐嘅性價比都還好的,經過可以食吓,唔一定淨係食日替旋風蛋,反而刺身丼都幾不錯~

今次去食午市套餐,每個套餐都會附送一個小嘅胡麻沙律同埋湯!

🐾 炙燒丼|$88
刺身分別有三文魚、左口魚、帶子
炙燒嘅香味濃郁!
特別鍾意左口魚嘅油脂香味
三文魚亦都切得非常厚身
仲有蟹柳、三文魚子、同埋一嚿玉子
飯嘅份量都好多(太多😂)
大滿足嘅!

🐾 日替旋風鰻魚丼|$78
個旋風蛋,都幾滑身
鰻魚亦都有燒香,甜甜嘅醬汁味道
係一個樣子精美嘅鰻魚丼飯

🚏

在家居酒屋 (大圍)