2天前 0 瀏覽
“真心超嬲,一早起身收到open rice的email話有人舉報我作假。我真金白銀俾錢去食野,冇任何優惠,連長者卡都冇,仲要係鬼咗死貴係選小店食野,就係因為長者上次食過鐘意個環境同交通,打個食評為左留個記念俾朋友姐,求其寫竟然俾人舉報話我係試食專員。超嬲囉,你地同餐廳有咩自人恩怨唔好攪到其他人,話我試食的人俾番1538俾我呀!我生日去食都冇優惠減錢呀。唔好攪我個blog呀!間餐廳係得個個加ig 送甜品一件(桂花糕仔),台台都有。同埋消費滿1500以上送張點心送題一張半價卷(仲要2人同行).”之前同家人食過點心放題,再次試一下點菜晚餐,因為有長者,所以提前點好菜單,咁一黎就有得食。5點45左右到,暫時未有客,店員很熱情,今次這班比上次黎個時那些年長店員更有禮貌,而且好貼心,知道我有長者會問要唔要菜煮軟身d.今次叫左1)炸子雞,都ok ,底層有點咸,但長者好似好喜歡,話香口。2)炸鱔球,很好食,肉又實又好味又香口。3)古老肉,不錯,比想像中好食。4)肉絲炸麵,勁好食。5)圍爐炒飯,好似西炒飯,但好多大蝦。6)蟹肉西蘭花,可以7)琵琶豆腐,超好食,一定要點,內有瑤柱。8)芝麻卷,之前食過,今
唔好攪我個blog呀!

今次叫左
2)炸鱔球,很好食,肉又實又好味又香口。
3)古老肉,不錯,比想像中好食。
4)肉絲炸麵,勁好食。
5)圍爐炒飯,好似西炒飯,但好多大蝦。
6)蟹肉西蘭花,可以
7)琵琶豆腐,超好食,一定要點,內有瑤柱。
8)芝麻卷,之前食過,今次再點的
9)雙被奶,可以,但好似烙奶
10)焗西米布丁,唔好食,有d失望
11)桂花糕,好味。

生日
  • 桂花糕
  • 炸子雞
  • 琵琶豆腐
2024-05-17 366 瀏覽
糖街小店叫圍爐。風景獨好。一見難忘。維園收眼底。眼睛在天堂。有個點心放題登上龍虎榜。個朵響。落樓盛惠一百四十八個大洋。包茶芥。包加一。包這樣那樣。點心超過三十款。落單先商量。煎炸。粉麵。甜品。蒸點。大陣仗。灌湯餃大大隻破天荒。蝦餃先去腸。咽下炸雲吞,心飛翔。可惜糍粑一般般,浪費我期望。牛肉比燒賣鮮,燒賣比排骨強。流沙包大爆漿。金錢肚不俗。黃金糕煙煙靱,雞包仔夠薑。鳳爪覺得唔夠冧,牙硬傷。雞紥不吸引,材料低平常。碧綠雙蔬是菌菇,混入紅蘿蔔,超乎你想像。太辣貓耳朵,味蕾瘋狂。大愛芝麻卷,濃郁香味,兩眼發光,是日稱王。薑汁糕夠熱,快補倉。九十分鐘,匆匆忙忙。良心推薦你,window seat,搶!超低價,唔使等出糧。
糖街小店叫圍爐。
風景獨好。一見難忘。
維園收眼底。眼睛在天堂。
有個點心放題登上龍虎榜。個朵響。
落樓盛惠一百四十八個大洋。
包茶芥。包加一。包這樣那樣。
點心超過三十款。落單先商量。
煎炸。粉麵。甜品。蒸點。
大陣仗。
灌湯餃大大隻破天荒。
蝦餃先去腸。
咽下炸雲吞,心飛翔。
可惜糍粑一般般,浪費我期望。
牛肉比燒賣鮮,燒賣比排骨強。
流沙包大爆漿。金錢肚不俗。
黃金糕煙煙靱,雞包仔夠薑。
鳳爪覺得唔夠冧,牙硬傷。
雞紥不吸引,材料低平常。
碧綠雙蔬是菌菇,混入紅蘿蔔,超乎你想像。
太辣貓耳朵,味蕾瘋狂。
大愛芝麻卷,濃郁香味,兩眼發光,是日稱王。
薑汁糕夠熱,快補倉。
九十分鐘,匆匆忙忙。
良心推薦你,window seat,搶!
超低價,唔使等出糧。

2024-05-13
2024-05-13 35 瀏覽
我們一行三人,看見有好評有差評,還是抱着一試的心態,果然不錯,慶幸來了。踏進餐廳就被那無敵維園景吸引,光猛開揚,感覺良好。首先点了蝦多士,名不虛傳,非一般蝦多士,必吃必吃。隨後点了炸子雞,皮脆肉滑鮮嫩,也点了蜜餞欖角骨,肉厚味甘香,加上欖角的甜味,非常特別,菜類選了杞子豬潤菜苗,豬潤熟度適中,我們當中有人愛吃有人不吃,而菜苗很新鮮,很受歡迎。雖然已經飽飽,但最後還是点了大良炸鮮奶當甜品, 鬆脆而鮮奶香味濃,完美作結。全部職員都很友善又有禮貌,服務週到,特別是Vinci, 細心觀察我們的需要,見我們只有三個人,就建議蝦多士和炸鮮奶只要半份,又見我們沒有点真正的甜品,就送給我們每人一小角凍杞子糕之類的東西,但味道很淡,吃了也忘了是什麼,不吃也罷。綜合來說,我們避開了差評的菜式,而我們自己選擇的菜式都很不錯,非常滿意的一頓晚餐。
踏進餐廳就被那無敵維園景吸引,光猛開揚,感覺良好。
2024-05-10
用餐優惠
試食活動
  • 蝦多士,炸子鷄
2024-04-21 746 瀏覽
長者生日,選了銅鑼灣糖街新開的sugar +住宅樓上16樓,《圍爐順德菜》,於openrice 買了4張卷 $138,再加10元假日費。服務:☆☆☆☆ 職員都很有善,落單都快,但人手少了點食物:☆☆☆☆很夠熱,味道不錯最好味係 蝦餃,水餃,金錢肚,咸水角,×燒酥 。真係一叫再叫而且所有點心都係即叫即做(蒸)比較失望的是粉果同灌湯餃,雞扎,排骨,蘿蔔糕。點唔好食你可能叫過就知,最好點一件試試先。環境:好光線,冷氣夠,但枱比較少只有10圍左右
服務:☆☆☆☆
職員都很有善,落單都快,但人手少了點

食物:☆☆☆☆
很夠熱,味道不錯
而且所有點心都係即叫即做(蒸)

環境:好光線,冷氣夠,但枱比較少只有10圍左右

圍爐蝦餃
圍爐蝦餃
2024-03-13 928 瀏覽
朋友聚餐是個不錯的選擇,地方清靜,飽覽維園景色,員工有禮👍🏻是日晚餐,祇有三人,所以只可選擇3個菜式。桂魚卷 : 時日推介,-魚兩吃,桂魚卷,酥炸魚骨,拌菜甜豆清新可口。琵琶豆腐: 無驚無喜,正常。 鍋貼大明蝦: 非常鬆脆,但本人覺得有點油膩。明蝦大大的彈牙爽口。雙皮奶 : 濃郁牛乳味,甜度適中。

是日晚餐,祇有三人,所以只可選擇3個菜式。

琵琶豆腐: 無驚無喜,正常。

雙皮奶 : 濃郁牛乳味,甜度適中。
2024-03-13
2024-03-13 1136 瀏覽
星期日同幾個朋友上去嘆茶,發現有點心放題,於是就去試吓。雖然是一些傳統的點心,但係都滿足到我哋幾個朋友吹吓水食吓嘢的一個開心星期日。這裏的維園景真係不錯的,喜歡這裏的懷舊芝麻卷。其實農曆新年之前,都嚟過呢度食過晚飯,食物質素都不錯,尤其喜歡隻炸子雞,同埋個魚蓉羮,個炸蟹鉗真材實料,經理仲送咗一支紅酒俾我哋,當然我哋都有帶酒去飲啦,仲免咗我哋一支開瓶費添😃😃😃最後我哋叫咗一個大嘅西米布甸,同埋幾碗雙皮奶,是懷舊順德菜的一頓美味晚餐。

2024-03-08 1179 瀏覽
之前黎過這間餐廳吃點心和晚飯,當時覺得食物味道不錯。但自從餐廳提供90分鐘任食點心後,已令整體食物質素下降和用餐體驗大不如前。以下係任食嘅餐單:我們叫了壽眉,但由於人客太多,侍應卻做唔切,上錯咗鐵觀音,叫佢再上過,結果俾咗白牡丹,而且完全沒有茶味。我們因為不能食太多嘢,我又想吃煎腸粉,所以選了單點,結果令人失望。首先,點菜後,經理先話我知無腸粉。然後,春卷好似係番炸過,油份較多,咬落去春卷皮並不鬆脆。另外,肉絲炒麵則放了很多肉絲,反而麵嘅分量偏少,變成其實係炒肉絲條。因為要餐廳要滿足大量任食客人叫嘅點心,導致點心不是蒸得很熱,食材也不新鮮,結果本人食完後便肚疴。以下係賬單,以供各位參考。

首先,點菜後,經理先話我知無腸粉。
然後,春卷好似係番炸過,油份較多,咬落去春卷皮並不鬆脆。
春卷

肉絲炒麵

鮮竹卷

鳳爪

芝麻卷

以下係賬單,以供各位參考。
2024-02-25
芝麻卷
2024-02-09 941 瀏覽
朋友話食過呢間嘅飲茶好味,今日見到有點心放題咁抵食,事緣發覺真係普通我覺得有機會係因為放題,所以佢嘅質素係唔同,而且上菜亂嚟冇改樣佢就上咗個樣,嗌咗嗰啲又唔上上咗好多包類同埋煎炸類,唔知係咪等我哋飽肚啲…問返侍應,佢話驚我哋限時等得耐,所以自己上咗啲俾我哋,金錢套係最好味嘅,但係都係林結尾嗰陣時最文線加返兩籠我哋都嗌咗好多餐牌意外要俾錢嘅菜㗎叉燒包正常發揮,包皮幾厚實好味,但係如果係任食嘅話就唔係咁抵啦 餃子就麻麻哋,佢嘅粉皮同埋餡料都質素麻麻,個皮腍啤啤,啲餡就好少皮厚灌湯餃都係吹咗好多次先會有
我哋都嗌咗好多餐牌意外要俾錢嘅菜㗎
灌湯餃都係吹咗好多次先會有
2024-01-09 811 瀏覽
今次腳步帶我嚟到咗一間霎眼間就深得我心嘅餐廳。啲菜式一個比一個識得搶鏡!先講講嗰個蝦多士,脆得嚟唔會太硬,啖啖蝦肉咬落香口得滯😋。然後轉戰筍殼魚,炒球做得幾好吖,呢個選擇少少人知,魚肉厚度啱啱好,嘴感彈牙又唔會太實。碌鵝就真係厲害到我想立即拍手叫好,啲皮「脆卜卜」,肉質「滑潤腍」,佢哋啲個炮製法嘅功夫真係一絕!再來添,蜜餞欖角骨同啫啫蝦醬通菜煲,呢對CP實在夠鬼馬,點為傳統食材加入新意思。桂花糕同雙皮奶就係甜品時間嘅完美句號,桂花糕「芳香撲鼻」,雙皮奶「細滑過人」,收尾都令人回味無窮👍。整晚食得開心,頂到我心口嘅,唔止食物,仲有啲溫馨嘅服務態度。想話你知,呢間餐廳絕對值得一試,尤其當您想同一大班朋友開心分享美味佳餚嗰陣💖。

2023-08-28 1502 瀏覽
4個菜:炒鲜奶+菓汁牛柳+蟹肉時蔬,這3個只是不過不失,但碌鵝(例牌)太失望,說厨師推薦,但又肥又無肉,出菜的速度原很好,但這店不要叫甜品,因為半小時追了4次,每次都說馬上來。湯圆一客3粒(小湯圆波子大小)要煑半小時?西米布甸2客,一客乾了全不能吃,另一客正常但不甜的,一客双皮奶正常,但4個甜品半個鐘,相信是厨房做不來,因為其他各枱都在追餸(7時45分)。做不來取銷便是,但看來是厨房和樓面不合作,那布甸看来是做好很久但一直没人理
睇到咁多好評,朋友話中午黎過飲茶吾錯,所以個心想應該吾差卦…個晚朋友幫手book 位嘅,佢之前book 位己要求要窗口位,點知比左個門口位我地,人來人往個隻,個「招呼」伙記聴到我friend 投訴一臉不悅話「冇架啦…係得呢張…」我之前冇乜留意呢度價錢而我又feel 吾到呢到原來小菜價要約$2xx -3xx 起所以我地同朋友講:算啦,冇所謂啦.. 之後睇完菜單先明我朋友點解有d 要求…好啦,位就話冇得比,架局同下價酒樓差不多,地點叫識租CWB .. 甘點都估d 野食O ga 麻…唉…出事..話說我想食呢刭碌鵝同炸子雞 ,希望有驚喜.. 點知有驚…姐….碌鵝黑炆炆,色水相頭麻麻同細碟,味道一般,吾值 ,出面打冷好食好多炸子雞夠熱皮脆但淡某某,一定要點椒Yim 先好食d 炒鱔片呢味叫炒得吾錯,但吾突出,合格魚腐什菜呢味都係吾突出,合格最後,問經理有冇冬瓜盅,佢話賣曬,介紹左個叫什麼魚面「更」比我地…呢個真係成晚最難食嘅重點外表似粥,一啖食落去,鮮就食吾到,腥味就勁濃…個經理仲好自豪同我地講吾係度度都有,要落胡椒粉食先好……………………………………………………………!真係吾係度度都有甘難食,仲

碌鵝

炸子雞

夠熱皮脆但淡某某,一定要點椒Yim 先好食d

炒鱔片
呢味叫炒得吾錯,但吾突出,合格

魚腐什菜

呢味都係吾突出,合格

真係吾係度度都有甘難食,仲有超多魚骨…
成$300 蚊 ,呢鋪真係冇下次!!

2023-07-28
2023-07-30 1185 瀏覽
成班朋友話想食吓啲小菜中菜,於是呢就一齊去咗依間圍爐。哈哈哈我一見到個名嘅時候真係笑咗,大家今次真係圍爐。間餐廳主打特色手工順德菜,我哋每人叫咗一個餸happy share,包括有梅菜扣肉、釀鯪魚、老少平安,仲有個燜柚子皮今次係我第一次食樣釀鯪魚,佢哋話係手工菜嚟,好值得食,的確幾特別。平時我都好少食魚因為我怕骨燜柚子皮都係第一次食食落去仲質感幾得意有啲似硬小小嘅瓜,林少少嘅肉🙃🙂呢度係叫小菜包一個湯,同粥或者飯,同埋一份菜 整體質素OK,價錢算中上,人均$140-150
成班朋友話想食吓啲小菜中菜,於是呢就一齊去咗依間圍爐。

哈哈哈
我一見到個名嘅時候真係笑咗,大家今次真係圍爐。

燜柚子皮都係第一次食
食落去仲質感幾得意有啲似硬小小嘅瓜,林少少嘅肉🙃🙂

呢度係叫小菜包一個湯,同粥或者飯,同埋一份菜

整體質素OK,價錢算中上,人均$140-150

家鄉釀鯪魚
抱住試一試的心態,見到啲相都幾好一食先知真材實料!👏🏼平時好差好差既餐廳我先會寫食評 唔想人中伏但呢間真係好值得俾個好評!👍🏼嘩!呢件蝦多士即製,未食過甘鬆脆!蝦大大粒 有蝦味又爽口!平時見到香口野都算抑制既我,食左2件都想再食!👍🏼碎肉包生菜,好中意食松子仁,加埋好有口感!超正!👍🏼必叫炸子雞,叫半雞先發現良心製作好大隻雞,唔太肥,皮脆肉嫩,好滋味!👍🏼炒飯好足料,size好大,一上台大家都嘩左聲!好食好食💓
抱住試一試的心態,見到啲相都幾好
一食先知真材實料!👏🏼
平時好差好差既餐廳我先會寫食評 唔想人中伏
但呢間真係好值得俾個好評!👍🏼

嘩!呢件蝦多士即製,未食過甘鬆脆!
蝦大大粒 有蝦味又爽口!
平時見到香口野都算抑制既我,食左2件都想再食!👍🏼

碎肉包生菜,好中意食松子仁,加埋好有口感!超正!👍🏼

必叫炸子雞,叫半雞先發現良心製作
好大隻雞,唔太肥,皮脆肉嫩,好滋味!👍🏼

炒飯好足料,size好大,一上台大家都嘩左聲!好食好食💓

蝦多士
肉包菜
松露雞粒燴飯
蝦多士
肉包菜
松露雞粒燴飯
2023-07-21 2444 瀏覽
從舞友口中得知銅鑼灣一幢食廈內有家「圍爐順德菜」為慶祝開業一週年,五、六月期間免費送贈指定招牌菜回饋顧客,六人以上更可享用全隻雞雞,大食會聽聞當然係立即相約一試啦!於網上登記後所獲取之「招牌名菜品嚐券」上清楚列出各大小項條款,包括必需預先訂座、最低消費額、有效日期等,非常詳盡。步出𨋢門,已見牆身貼出有關大廚盧師傅嘅來歷及其拿手菜,估計店名中之「爐」字正取自主廚姓氏之諧音。中菜廳佔用面積全層,正門嘅拱門設計應該係風水陣。牆上嘅書法題字簡單到題。用餐大堂樓底高高,十分開揚,十六樓仲有靚景睇。內側原來間咗間可容納上十二人嘅廂房,經理Money姐姐話最低消費為$500/位,但絕對有商量嘅餘地,好客且具變通能力,讚!每位席上都擺有齊備嘅自用及公用餐具。多頁餐牌可於網上參閱,方便大家訂位時可順便定埋菜單。<https://well-lo-shunde-cuisine.com/signature/>香口椒鹽鮮魷($148):因深覺$100/樽嘅開瓶費相當合理,長輩們決定自己帶酒,就連飯前嘅歡樂時光都唔諗地方轉場,一於直落搞掂!送酒點咗兩款小食,其中椒鹽鮮魷敗筆在於層炸漿過厚且唔夠脆。
,大食會聽聞當然係立即相約一試啦!
中菜廳佔用面積全層,正門嘅拱門設計應該係風水陣
牆上嘅書法題字簡單到題。
用餐大堂樓底高高,十分開揚,十六樓仲有靚景睇。
,好客且具變通能力,讚!
每位席上都擺有齊備嘅自用及公用餐具。
多頁餐牌可於網上參閱,方便大家訂位時可順便定埋菜單。
!送酒點咗兩款小食,其中椒鹽鮮魷敗筆在於層炸漿過厚且唔夠脆
香口椒鹽鮮魷
大良巧炒鮮奶($138):同桌嘅隱世廚神直彈鮮奶厚杰溜滯
,唔得細滑。
大良巧炒鮮奶
窩貼大明蝦($248/六隻):傳統小食嘅多士底層鬆化無比,多士面開咗邊嘅蝦蝦比細佬啲手指還要粗,爽脆彈牙
,必吃推介!
窩貼大明蝦
大良煎藕餅($168):煎藕餅肉碎蓮藕粒粒比例好均勻,完全唔會話黐埋哂一pat咁,煎得又夠乾身唔油膩,鬆爽Q彈
,香口滋味,送酒佳品也!
大良煎藕餅
濃湯蝦滑浸勝瓜($198):簡單用高湯浸煮嘅勝瓜軟腍帶脆,蝦滑都好爽甜,屬清潤之選。
濃湯蝦滑浸勝瓜
西糊牛肉羮($138 /例):個人覺得牛肉羮好似稀咗少少,同味道偏咸。
西糊牛肉羮
西糊牛肉羮
圍爐炸子雞(免費贈送;原價$360/隻):招牌靚雞油光亮麗,雞皮巧薄香脆,肥膏不多,連雞胸肉都軟嫩香潤,仲要係免費贈送喎
,大食會九子個個都話超值!
圍爐炸子雞
薑蔥牛肉煲($180):牛肉煲熱就夠熱啦,不過咬落就知用咗好多生粉醃,蕃薯uncle話論性價比的話,牛肉輸比雞雞九條街
薑蔥牛肉煲
煎焗魚咀($298/六件):XO仔一向唔食魚咀,不過眼見長輩們邊食邊點頭,相信順德名菜質素應該好唔錯。
煎焗魚咀
豉汁生炒涼瓜($128):苦瓜甘香爽脆,轉一圈已成功清碟,知佢咩料啦
豉汁生炒涼瓜
樓上中餐廳「圍爐順德菜」光鮮企理,服務優良,菜式質素雖略帶點兒參差,但良心食肆價格合理,適逢一週年紀念更大送品嚐券,希望細佬給予此篇笑評可有鼓勵之效
2023-06-08
圍爐炸子雞
煎焗魚咀
豉汁生炒涼瓜
2023-05-20 1392 瀏覽
這裏的點心選擇不是太多,但是性價比高,份量比一般酒樓大。 可遠望維園海港景色 我去的時候是下午兩點,人客很少, 服務不錯,我會再來。這裏最好的地方是點心可以逐件叫 ,有機會會再來試他們的小菜
這裏最好的地方是點心可以逐件叫 ,有機會會再來試他們的小菜