餐廳: 囍雲軒 (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-16 1247 瀏覽
同朋友約咗喺the one飲下午茶,朋友塞車遲到,嚟到已將近三点。聽朋友話呢度環境唔错,入面有兩個雀籠位,俾人打卡,唔似一般酒樓咁嘈,由於我哋嚟到已經三点,茶客唔多,侍應安排我哋坐中間,無打卡位,呢度環境都幾安静。睇餐牌唔見有下午茶,但有個午市一人前餐,有点心三件+功夫湯+主菜+蔬菜+甜品。我哋兩個人就点兩個一人餐。一人餐份量完全符合獨食條件,係唔可以同人分享總結:呢度交通方便,環境亦唔錯,係間新派創意酒樓,茶錢每位收十五蚊,價錢唔算便宜,點心比較花巧,但味道祇一般,不過不失,如果想坐雀籠位打卡,就要預先訂位。

我哋兩個人就点兩個一人餐。

功夫湯

一人餐份量完全符合獨食條件,係唔可以同人分享

手功点心

蝦乾排骨煲仔飯

章魚雞粒煲仔飯

2023-03-14
2023-02-02 2769 瀏覽
呢間位於The One 5樓既酒樓裝修得幾靚~入面有兩個鳥籠位置 平時以為cafe先會有呢啲打卡野🙈 真係見識少😆 今次早左一個星期打去book定鳥籠位 方便影相打卡📸️ 🐤鳥語花香雀籠點心 💰188成個鳥籠上真係好有feel 完全配合返個環境😆 點心有鳳梨酥 流沙煎堆仔 蝦餃 燒賣 菜苗餃 蟹子蝦餃同饅頭 每款都好精緻好靚🥰 味道就一般酒樓味 每款餃個外皮都有啲厚 唔算特別推薦~ 流沙煎堆仔反而幾好食 煙煙unun加上流沙奶黃好夾 甜度岩岩好😋芝士鮮蝦長春卷💰48熱辣辣好香脆 入面包住滿滿既蝦同芝士 芝士味好濃 唔洗點沙律醬都好食🤤呢間酒樓坐鳥籠位真係幾舒服 因為平時去酒樓多數好迫好嘈🙈 食物又唔貴又打到卡 下次去尖沙咀想飲茶都會揀返佢😙

🐤鳥語花香雀籠點心 💰188

芝士鮮蝦長春卷💰48

第一次來囍雲軒格調時尚有氣派,雀籠座位特別戶外婚禮用的露台也十分典雅囍雲軒 最新推出的下午茶套餐Heya x Crudo「Our Names」 HK$488包括有各式精緻點心 +💝 送一對人氣首飾品牌 Crudo 的 invincible 鋼製鎖頭項鍊(玫瑰金 + 暮光銀) 價值HK$960!隨頸鍊附送免費刻名服務,送禮自用都好適合這次被禮物吸引而來原來餐點都不錯鳥語花香雀籠三層架好吸精❥ 天鵝芋頭酥🦢 非常酥脆、芋頭香濃❥ 雀巢流沙煎堆仔🪺煎堆煙韌、奶皇蓉餡料甜膩滋味❥ 蝦餃、菜苗餃、蟹籽蝦餃、玫瑰饅頭、鮑魚燒賣最喜歡鮑魚燒賣,有點捨不得吃❥ 燕窩金魚餃🥟好神似金魚的餃子,入面有蝦肉啖啖肉燕窩上湯感覺矜貴❥ 增城掛錄三顆「荔枝」奶皇蓉,外面脆卜卜還有oreo餅碎做泥土,好有心思的甜品
第一次來囍雲軒
格調時尚有氣派,雀籠座位特別
戶外婚禮用的露台也十分典雅

囍雲軒 最新推出的下午茶套餐
包括有各式精緻點心 +
(玫瑰金 + 暮光銀) 價值HK$960!
隨頸鍊附送免費刻名服務,送禮自用都好適合

這次被禮物吸引而來
原來餐點都不錯
鳥語花香雀籠三層架好吸精

❥ 天鵝芋頭酥🦢
非常酥脆、芋頭香濃
❥ 雀巢流沙煎堆仔🪺
煎堆煙韌、奶皇蓉餡料甜膩滋味

❥ 蝦餃、菜苗餃、蟹籽蝦餃、玫瑰饅頭、鮑魚燒賣
最喜歡鮑魚燒賣,有點捨不得吃

❥ 燕窩金魚餃🥟
好神似金魚的餃子,入面有蝦肉啖啖肉
燕窩上湯感覺矜貴

❥ 增城掛錄
三顆「荔枝」奶皇蓉,外面脆卜卜
還有oreo餅碎做泥土,好有心思的甜品

2022-08-20 3929 瀏覽
上星期去了尖沙咀一座大型商場,這裡有很多不同食肆,大酒樓都有幾間。我們入這間酒樓,門面佈置得很清雅,有很多花的擺設。進內設有大大的禮台,還有2個特別的雀籠雅座,原來還有個後園,設有露天園地可用作婚禮場地。我們午餐以食點心為主,這裡的點心精緻,也有些創意點心,味道亦不錯。-蟹籽鮮蝦燒賣 燒賣大多是黃色皮,他們做了黃色和 綠色皮,頂上還放點黑松露,相當特 別,黑松露味濃,加堆蝦肉爽口鮮甜 十分配搭-鮮蝦菜苗餃-紅糙米網野菌金瑤腸 腸粉餡料用了乾瑤柱加野菌,有鮮味 唔會覺得肥膩。-蠔皇叉燒包-懷舊芝麻卷 已經很少有酒樓做這道甜品了,因為 要做得很薄再卷堆比較麻煩。芝麻味 濃,甜道適中。
-蟹籽鮮蝦燒賣
燒賣大多是黃色皮,他們做了黃色和
綠色皮,頂上還放點黑松露,相當特
別,黑松露味濃,加堆蝦肉爽口鮮甜
十分配搭
-鮮蝦菜苗餃
-紅糙米網野菌金瑤腸
腸粉餡料用了乾瑤柱加野菌,有鮮味
唔會覺得肥膩。
-蠔皇叉燒包
-懷舊芝麻卷
已經很少有酒樓做這道甜品了,因為
要做得很薄再卷堆比較麻煩。芝麻味
濃,甜道適中。
2022-08-16 6651 瀏覽
最近囍雲軒聯乘本地皮革品牌Crudo推出中式下午茶套餐,除可於鳥籠梳化享用各式精緻造型點心外,仲可獲贈Crudo「Invincible鋼製鎖頭項鏈」一對,啱晒情侶拍住拖去打卡食tea🥰【Heya x Crudo「Our Names」下午茶套餐】($488)🕊鳥語花香雀籠點心雀籠點心有3層,頂層天鵝酥造型別緻,口感綿密酥脆😋中層流沙煎堆仔口感香脆軟糯,與流沙奶黃好夾😋底層有5款點心,每款味道都唔錯,當中以原隻鮑魚燒賣最吸引🤩🐠燕窩金魚餃金魚餃味似蝦餃,皮薄且餡料飽滿彈牙,另將燕窩碎加入上湯同食,滋味又養顏🥰🍓增城掛綠底部以Oreo餅乾碎作泥土,荔枝造型點心加入粒粒脆米及荔枝玉露製成,食落有少少荔枝香,口感與流沙煎堆仔有啲似😌🔒Invincible鋼製鎖頭項鏈($960/ 一對)頸鏈以西德鋼鑄造,顏色分別有玫瑰金(纖幼版)及暮光銀(標準版)各一,款式簡約又易襯,另仲可於任何一間Crudo分店免費刻名或指定圖案😍即使女士戴標準版頸鏈都好好睇,同閨蜜孖公仔每人一條都好perfect😌餐廳環境優雅好啱打卡,Tea Set又靚又好味,價錢唔貴之餘仲附送一對靚靚頸鏈,真係超高性價比🤩

🕊鳥語花香雀籠點心

🐠燕窩金魚餃

🍓增城掛綠

🔒Invincible鋼製鎖頭項鏈($960/ 一對)

下午茶
餐廳:囍雲軒 (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道100號The One5樓503-504號舖尖沙咀 THE ONE嘅 HEYA 囍雲軒 @heyatheone 喺一間新式中菜廳,佢哋嘅大廚特別設計多款別緻點心🥧,無論望見定食落口都同樣令人賞心悅目🥰,場內嘅裝修典雅有氣派,識坐緊喺預約定佢哋特設嘅鳥籠雅座啦🌟被吸引過嚟喺因為佢哋8月1至8月31日同Crudo聯乘推出咗一個專為情侶打造嘅「Our Names」下午茶套餐($488),網上最早登記嘅頭10位顧客仲可以用早鳥價$388優惠😍,重點喺只要享用「Our Names」下午茶套餐,就可以獲贈由Crudo @crudoleather @crudomoment 送出嘅「Invincible鋼製鎖頭項鍊」一對(原價$960)📿,一個超抵價錢有得食仲有埋情侶頸鏈👩‍❤️‍👨,仲唔喺物超所值💕✝️「𝐎𝐮𝐫 𝐍𝐚𝐦𝐞𝐬」下午茶套餐 $𝟒𝟖𝟖呢個套餐包括鳥語花香雀籠點心、金湯燕窩金魚餃、流金增城掛錄,另外仲送一對Crudo Invincible鋼製鎖頭項鍊✝️鳥語花香雀籠點心金色雀籠造型,裝滿三層精美別緻嘅點心:頂層有活靈活現嘅蜜桃天鵝酥2隻🦢,咬開鬆脆嘅千層酥
餐廳:囍雲軒 (尖沙咀)

✝️「𝐎𝐮𝐫 𝐍𝐚𝐦𝐞𝐬」下午茶套餐 $𝟒𝟖𝟖

✝️鳥語花香雀籠點心
金色雀籠造型,裝滿三層精美別緻嘅點心:
頂層有活靈活現嘅蜜桃天鵝酥2隻🦢,咬開鬆脆嘅千層酥,入面裝住滿滿芋頭蓉同蜜桃粒;
中層有雀巢裝住三粒奶黃流沙煎堆仔,似唔似鳥蛋呢🪺?一咬蛋黃漿就爆晒出嚟,勁濃郁蛋黃香😋;
底層有五小籠點心,分別喺原隻鮑魚燒賣、囍雲蝦餃皇、鮮蝦菜苗餃、
瑤柱蟹籽蝦肉餃同玫瑰花語饅頭,造型真喺打破傳統中式點心,非常吸引🤩,
我特別鍾意高貴嘅原隻鮑魚燒賣,彈牙嘅鮑魚配上豬肉餡嘅燒賣,真喺想食多幾粒😝

✝️金湯燕窩金魚餃
將蝦餃整成金魚造型🐠,咬開薄薄嘅餃皮就有一粒粒蝦膠肉,湯底喺燕窩金湯,食完蝦餃記得記得飲晒呢兜清甜且充滿燕窩碎嘅湯啊😎

✝️流金增城掛錄
仿佛就好似盆栽上面嘅荔枝,外層有脆脆粒粒同似足煎堆嘅脆皮,裡面喺流心奶黃麻薯,底層就喺用Oreo餅乾碎整成泥土,不過唔知喺咪掛住影相放耐咗,啲Oreo碎有些少腍🙈

✝️Crudo「Invincible 鋼製鎖頭項鍊」一對
為咗呢對頸鏈而嚟,分別有纖幼版玫瑰金同標準版暮光銀鋼製鎖頭頸鏈各一條,頸鏈用咗精製西德鋼鑄造,象徵無堅不摧嘅愛情,食完個Tea仲可以去埋Crudo分店刻名刻字😽

順帶一提,新人嚟呢度食呢個Tea Set再即場預訂囍雲軒.Heya婚宴嘅話,仲可享8折婚宴酒水套餐優惠添🥂
2022-08-12
2022-08-05 2983 瀏覽
第一次試呢間,之前1晚訂定位,去到都差啲冇位要等。裝修都幾骨子同光猛,檯與檯之間有足夠位置,起碼唔會櫈貼櫈。可能近中秋,入口附近有個打卡位,係個大大嘅吹氣月球同兩隻發光嘅兔仔裝飾。睇咗之前食評,叫咗以下幾個點心4款點心都好好食😋蘿蔔絲酥熱辣辣,底下係朱古力餅嚟(味道就一般,當裝飾算)。鮑魚撻皮夠脆,餡有冬菇香。燒賣比大部份酒樓好食,大粒得嚟豬肉唔會騷,蝦亦彈牙,其中兩隻有松露醬喺面。紫薯粟米包造型可愛,裡面係紫薯餡,甜而不膩。服務方面上菜都算快,侍應人數足夠而有禮貌。如果12點半前嚟應該唔使等,之後就比較難講。比較煩嘅係要等𨋢上去,所以顯得冇咁就腳。Overall可以再戰~~
第一次試呢間,之前1晚訂定位,去到都差啲冇位要等。

睇咗之前食評,叫咗以下幾個點心

4款點心都好好食😋

2022-08-05
  • 盆栽小蘿蔔
  • 紫薯粟米包
2022-07-05 2366 瀏覽
俾門口嘅$888龍蝦套餐吸引咗入去,平日入去食晚餐,唔使等位,仲可以揀位坐。經理專登揀咗個附近冇乜人嘅位俾我哋,可以安靜傾偈,而且酒樓都唔嘈。聽聞佢哋平時係搞開婚宴,如果無婚宴嘅話,就無乜人嚟食。$888龍蝦4人套餐,我哋嗰日6個人食,另外加多兩個菜,份量都夠6個大人食,好夠飽😋😋食物係即叫即整,新鮮。條魚個底會有一啲蠟燭,熱住條魚,唔會攤凍晒。經理知道我哋6個人仲特登送多兩個糖水俾我哋食🧡🧡服務好好!

經理知道我哋6個人仲特登送多兩個糖水俾我哋食🧡🧡服務好好!
2022-06-07
2022-07-02 1811 瀏覽
因為疫情,我跟熱愛飲茶的老公有一段時間沒有到酒樓嘆茶,趁平日放假就陪佢找個好地方一盅兩件吧,之前經常來The One shopping同食嘢,這兩年才少踏足,原來轉換了很多食肆,囍雲軒就是其中之一,我們二話不說點了最吸睛的點心盛盤及紫薯粟米飽,果然沒有令人失望,賣相靚不在話,味道都不錯,粟米包比我預期的大個,吃了也有點飽,但紫薯餡一點也不甜膩,我們坐了個半鐘後,再叫一個平日限定的一人餐,包括招牌功夫湯,味道很特別,原來是平常很少見的青橄欖柿餅湯,最後嘆了兩個多鐘後捧腹而回,唯一美中不足是餐廳在做一些小工程吧,我們坐的大堂中央上方的大燈飾時亮時熄,有點擾人!
2022-06-28
2022-06-13 1602 瀏覽
第一次幫襯,預早訂咗枱,坐位舒適,招呼不錯!叫了幾個特別食譜,雀籠點心幾吸引及幾美味,鮑魚雞粒酥,盤栽蘿蔔酥好味,盤底係朱古力幾得意,叉燒捞粗麵好大碟,稍有少許咸,大體幾好,會再次幫襯👍👍
雀籠點心
雀籠點心
2022-06-09 1400 瀏覽
補寫食評用餐日期:2021年12月21日 星期二是日辛丑年冬至,公司提早4點下班,和家人外出吃晚飯慶祝,地點選在尖沙嘴 The One囍雲軒,原因:之前到百老匯看電影,被囍雲軒門口中式下午茶廣告吸引,好想試!暫時找不到人陪我吃下午茶,就先來試試晚餐,點了“至美餐”,包括以下的:#乳豬併海蜇:乳豬皮卜卜脆,但肥肉太多,基本只吃豬皮;海蜇很爽口,nice!#原隻鮑魚伴金錢:鮑魚質感和平時吃的不一樣,怪怪的。#蒜香脆片雞半隻:皮脆肉juicy,雞胸肉也不柴,好!#鮮竹山珍浸菜苗:味道比較淡。#清蒸沙巴龍躉仔:火候剛剛好,魚肉很滑 👍#芝麻煎堆仔:這個好好吃 😋😋😋#奶皇流沙包:這個一般 (我不太愛吃奶皇包)#水果併盤:西瓜併哈蜜瓜,兩樣都不算甜。
補寫食評
用餐日期:2021年12月21日 星期二

#原隻鮑魚伴金錢:鮑魚質感和平時吃的不一樣,怪怪的。
#蒜香脆片雞半隻:皮脆肉juicy,雞胸肉也不柴,好!
#鮮竹山珍浸菜苗:味道比較淡。
#清蒸沙巴龍躉仔:火候剛剛好,魚肉很滑 👍
#芝麻煎堆仔:這個好好吃 😋😋😋
#奶皇流沙包:這個一般 (我不太愛吃奶皇包)
#水果併盤:西瓜併哈蜜瓜,兩樣都不算甜。
2021-12-21
2022-05-23 1598 瀏覽
這個星期居然上左這裡飲茶兩次!一次和朋友;一次和Honey!Honey告知,原來這間是早前在觀塘友邦的!那時都去過兩次!Honey那時辦公室在觀塘,就去過好多次!他們這裡有有午巿套餐相當唔錯!仲好窩心的有抗疫涼茶位置!免費添飲!套餐有功夫湯好味!昨天也落了二人餐,因我想食點心又想飲功夫湯,所以主食外帶回家當晚餐!個櫻花蝦海鮮炒飯,炒得好乾身喎!兩次來的食物都給我滿意!位置又近地鐵站!相當唔錯的聚餐地點!
套餐有功夫湯好味!

兩次來的食物都給我滿意!

位置又近地鐵站!相當唔錯的聚餐地點!
羅漢果甘草五花茶
功夫湯
龍脷葉豬雞湯(我作)
福建炒飯
燒賣、牛肉、蘿蔔絲酥、春卷
2022-05-22
羅漢果甘草五花茶
功夫湯
龍脷葉豬雞湯(我作)
福建炒飯
白玉腸粉
玫瑰饅頭
叉燒酥
燒賣、牛肉、蘿蔔絲酥、春卷
  • 春卷
  • 盆栽小蘿蔔
2022-05-14 1064 瀏覽
放假好想去食點心,剛巧經過這間酒樓,被點心賣相吸引了,酒樓新開,環境乾淨,樓底高唔會太嘈,侍應有禮貌,點心造型亦都好特別,最重要就是全部點心都夠熱。叫了以下幾款點心:點心盛盆~蝦餃,鮮蝦菜苗餃, 玫瑰花饅頭都好味,不過燒賣就一般,食落比較淋身畫眉鳳梨蘇~用雀籠來裝住小鳥,鳳梨外皮暖暖地, 菠蘿餡唔甜,幾特別盆栽小蘿蔔~ 蘿蔔絲酥熱辣辣,蘿蔔好甜,外層鬆化,盆底泥土是用朱古力餅碎同穀麥片製成,旁邊仲有幾粒朱古力石頭,好味雀巢流沙煎堆仔~煎推鬆軟又煙韌,裏面真係好流心,奶黃味道適中紅糙米網野菌金瑤腸~ 腸粉皮是用紅糙米製成,裏面有好多野菌同瑤柱, 米網又脆 ,口感十分豐富,正芝士蝦長春卷~ 熱辣辣春卷好有口感,裏面好多蝦,配埋沙律醬好味龍蝦湯鮮竹卷~ 鮮竹卷正常,配埋個龍蝦湯好夾白肉鮮淮山棉花雞~棉花好大舊,雞唔會太咸,淮山鮮甜整體都可以,值得一試。
叫了以下幾款點心:
龍蝦湯鮮竹卷~ 鮮竹卷正常,配埋個龍蝦湯好夾
白肉鮮淮山棉花雞~棉花好大舊,雞唔會太咸,淮山鮮甜
整體都可以,值得一試。

2021-09-06
2022-04-18 1100 瀏覽
一路都好想去啲新式少少嘅酒樓飲茶 有啲靚靚點心可以打下卡 今日唔知食乜嘅時候就搵到呢間啲點心好似都幾靚就黎試下✨笑哈哈奶黃流沙包 $33一上到黎見到有三個有表情嘅包 好得意😍🥰 即刻打個卡先 個包食落軟熟 啲奶皇真係流心嘅👍👍 甜甜地有蛋黃味 唔錯🤤✨蒜蓉蒸鮮魷 $58鮮魷好爽 都有唔少舊 個人好鍾意食蒜蓉所以覺得蒜蓉味可以再重啲多啲🤣🤣 配搭埋粉絲呢啲索味嘅材料好正👍👍 ✨紅糙米網野菌金瑤腸 $38第一次食呢個腸 好特別 🤩🤩 比起平時啲腸入面多啲材料 有菇有啲香芹仲有啲脆卜卜嘅野 口感同味道都好豐富 值得一試😋✨囍雲蝦餃皇 $48有四粒蝦餃 皮唔算特別薄 蝦都唔算話特別爽同彈 我地覺得呢個就普通啲 不過不失🙈🙈✨韓式鑊仔煎釀三寶 $68呢個一食落就有黑人問號 到底邊度韓式🤣🤣🤣 佢係用咗豉椒汁去整 味道係幾好嘅不過我學覺得絕對似中式多過韓式 啲煎釀三寶釀嘅都係蝦滑唔係魚肉 都幾香同彈牙 幾好食🤤🤤總括黎講啲野食味道幾好 而且賣相都幾靚 有啲仲幾得意 好睇又好食 可以打下卡又可以慢慢坐喺度嘆下茶hea 下 都唔係話好貴 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰午餐人均~$

✨笑哈哈奶黃流沙包 $33

✅再幫襯

• 紅糙米網野菌金瑤腸
  • 蒜蓉蒸鮮魷
2022-02-05 3057 瀏覽
最近有啲開心事要慶祝吓 今晚就約咗兩老食嚟咗呢間位於The ONE 嘅酒樓 食個晚飯☺️餐廳環境光猛 檯與檯之間都隔咗一定距離 坐落幾舒服 拎到一袋二袋咁嚟食🙊 店員都好好服務 俾咗好多凳我地擺野 我地四個人就叫咗個四人餐 囍雲四人前😗上湯開邊波士頓龍蝦伴伊麵兩大隻龍蝦 龍蝦肉幾結實 食落都幾有鮮味 伊麵有上湯嘅鹹味同蝦味 伊麵份量都幾多 所以都幾飽肚🦞天山雪蓮燉豬前赤功夫湯好特別嘅一道菜 未試過用紫砂茶壺斟湯出嚟飲 打開個壺蓋仲有湯渣食㗎 湯都幾清 絕對冇一層油🤭 不過要留意返個紫砂茶壺 初初上菜嘅時候都幾熱 要小心唔好辣親燒汁翡翠炒斑球斑球炒得幾香口 略嫌燒汁味道重得濟 有少少冚咗斑球味🐟明爐鮮胡椒浸斑件胡椒味非常香 入面有腐竹 真係好吸味 斑件肉質都幾嫩滑☺️西紅柿鮮淮山浸菜苗呢個菜就比較清清淡淡 冇乜特別🥬脆皮燒乳鴿乳鴿熱辣辣 好似啱啱燒起咁 一咬就有好多肉汁😍杯杯蛋白杏仁茶杏仁香味好濃郁 唔會好甜 為呢個套餐劃上句號🤭呢個四人餐都真係幾抵食 最鍾意佢嘅龍蝦 質素幾好 又大隻又鮮味

燒汁翡翠炒斑球
斑球炒得幾香口 略嫌燒汁味道重得濟 有少少冚咗斑球味🐟