2024-05-25 0 瀏覽
淘大行行下唔知食乜好,甘岩見到呢間車仔麵👀 又真係好耐無食喎🍜叫左2個麵+2個小食🌟泰式豬頸肉其實個泰式就係甜酸醬🤣油脂感好重,點埋個甜酸醬中和左個膩🌟秘製糯米雞翼岀面好小見有地方有得食雞翼包住糯米炸到香脆,每隻都脹卜卜🌟蘿蔔,墨魚卷,酸菜腩肉配米線蘿蔔無渣墨魚卷正常發揮酸菜腩肉肥瘦相間🌟滷水金錢𦟌,新鮮豬大腸,魚腐,蜜味台灣腸,貢丸條配岀前一丁滷水金錢𦟌都幾簿,厚身小小會再好食d新鮮豬大腸好乾淨貢丸條第一次見貢丸整成條狀,不過一粒粒應該會好食d🤣🤣🤣

叫左2個麵+2個小食

🌟泰式豬頸肉
其實個泰式就係甜酸醬🤣
油脂感好重,點埋個甜酸醬中和左個膩

🌟秘製糯米雞翼
岀面好小見有地方有得食
雞翼包住糯米炸到香脆,每隻都脹卜卜

🌟蘿蔔,墨魚卷,酸菜腩肉配米線
蘿蔔無渣
墨魚卷正常發揮
酸菜腩肉肥瘦相間

滷水金錢𦟌都幾簿,厚身小小會再好食d
新鮮豬大腸好乾淨
貢丸條第一次見貢丸整成條狀,不過一粒粒應該會好食d🤣🤣🤣
2024-04-09 107 瀏覽
湯底無味 車仔面最重要就係個湯底 個腩汁只係得個顏色完全出唔到味 今次仲點咗餃子同酸菜腩肉 餃子好似係韓國細細粒嘅餃子 無味嘅湯底配果款餃子令我忍唔住即刻申請acc寫食評
2024-03-21 143 瀏覽
返工經過呢頭,諗住食個quick lunch。叫咗個兩餸車仔麵,金錢展同埋白蘿蔔。金錢展味道幾好,份量正常。嗌白蘿蔔就純粹為咗健康,所以都唔會預佢有幾好味。凍檸茶沖得幾好飲。 兩餸車仔麵連嘢飲50幾蚊,不過不失。
返工經過呢頭,諗住食個quick lunch。

叫咗個兩餸車仔麵,金錢展同埋白蘿蔔。

凍檸茶沖得幾好飲。

兩餸車仔麵連嘢飲50幾蚊,不過不失。
2023-08-29 732 瀏覽
食過好多間車仔麵呢一間叫做數一數二難食。 三年前食過一次已經好難食見佢噏立不倒,仲諗住佢有改善,同女朋友再食一次, 點知....... 首先, 蘿蔔完全冇味兼且唔夠林,牛丸同韭菜餃都好細粒, 個糖心蛋就咁用滾水煮熟而且中間係凍嘅, 連基本嘅鹵水溏心蛋都冇。 湯底好淡,我已經揀咗個佢哋強烈推薦嘅秘製辣醬做湯底, 最神奇嘅係個湯同辣醬係完全撈唔埋。 喂,仲要唔係平呀, 每個餸平均$12蚊,咁我情願食隔離街嘅文記車仔麵。。
2023-08-29
今時今日喺香港食車仔麵都唔平,而且又細碗又少餸,食完都唔飽。😵‍💫但係今日喺喜記食嘅車仔麵價錢雖然唔係平,但係份量絕對夠,一定食得你飽☺️。我揀咗懷舊車仔四寶麵有豬皮、豬紅、豬腸、牛腩,揀咗河粉、腩汁。其實都食過幾次,我每次都會嗌返呢個麵,因為真係最經典,豬皮夠林,豬紅唔會一夾就散,豬腸乾唔乾淨就睇唔到喇,但係就一定好好食,唔會un到咬都咬唔開😆。特別一提,真係個小食,喺車仔麵舖食炸雞,諗住實唔OK,點知食出個驚喜,即叫即炸,溫度唔會低,皮脆肉嫩😋,唔係嗰啲翻炸再翻炸再翻炸,乾到一咬就放棄🤦🏽‍♂️而且叫四餸麵仲會送熱飲,加錢又可以轉凍飲~好啦,今次係咁先,下次再講😬😬
我揀咗懷舊車仔四寶麵
有豬皮、豬紅、豬腸、牛腩,揀咗河粉、腩汁。

而且叫四餸麵仲會送熱飲,加錢又可以轉凍飲~

好啦,今次係咁先,下次再講😬😬

2023-07-26 395 瀏覽
天氣真係熱到爆,真係悶得發瘋。行經九龍灣嘅時候,啊啊啊,突然聞到一陣食物香味,就忍唔住被吸引入咗一間叫做「囍記車仔麵」嘅小食店。入到去,見到店面好樸素,帶啲濃厚嘅懷舊風味。櫃檯上擺滿咗啲新鮮嘅食材,一睇就有啲飢餓感,即使太陽好似要烤爆人咁,都應該耐唔住啦。已經係受不住啲肚餓嘅折磨,決定咗點佢地嘅招牌菜式:金牌三寶麵。唔耐唔耐,依碗熱辣辣嘅麵食就上咗枱,啲香味啲熱氣直嚟撲面,啲口水都要流出嚟啦。金牌三寶麵係用豬骨湯底煮,麵條有彈牙嘅口感,加上雲吞同埋魚蛋等等,每一啖都係回味無窮。湯底啲味濃郁,食落令人捨不得停口,彷彿帶返咗啲童年嘅記憶。另外,唔能唔提呢間店嘅另一招牌飲品:熱奶茶!嗷嗷香濃嘅奶茶香氣撲鼻而來,飲落去暖暖地,嚟緊嘅精神都提哂返嚟。奶茶甘香唔太甜,苦苦地啖落好過癮。

2023-07-05
  • 熱奶
2023-06-30 455 瀏覽
離港一年,昨晚回來,最掛住香港嘅樣,梗係香港嘅美食啦,出面邊度有咁好,好似香港咁好咁多選擇。今早第一時間出街,梗係食番個早餐先,行過這個門口,雖然吾系好特別,但係都幾香港茶餐廳feel,好耐冇食過香港茶餐廳啦!而且佢個價錢🤨,好抵喎!嘩!$32這個價錢都有,唔係呀!梗係入去試吓啦,賣相ok啦,吾系特別靚,正正常常,試吓味道先🤗熱檸茶:濃郁有茶香,香港地道味,算唔錯👍火腿鮑絲通粉:🤔吾熱得暖暖,通粉吾夠彈牙,算一般般。多士:脆香,唔錯👍旦,芝士腸:冇特別好,正正常,食物指數,70分環境屬於茶餐廳式乾乾淨淨,飲食業第一要求,做到👍最吾中意系自己斟水🙃如果唔係太大要求,咁嘅價錢,都算唔錯✅不過唔係我杯茶😂😂😂
離港一年,昨晚回來,

今早第一時間出街,梗係食番個早餐先,

而且佢個價錢🤨,好抵喎!
嘩!$32這個價錢都有,唔係呀!梗係入去試吓啦,

賣相ok啦,吾系特別靚,正正常常,
試吓味道先🤗
熱檸茶:濃郁有茶香,香港地道味,算唔錯👍
火腿鮑絲通粉:🤔吾熱得暖暖,通粉吾夠彈牙,算一般般。
多士:脆香,唔錯👍
旦,芝士腸:冇特別好,正正常,
食物指數,70分

環境屬於茶餐廳式

乾乾淨淨,飲食業第一要求,做到👍

最吾中意系自己斟水🙃

如果唔係太大要求,咁嘅價錢,都算唔錯✅

不過唔係我杯茶😂😂😂
2023-06-26 279 瀏覽
這不是什麼黑松露炒蛋、也不是黑胡椒炒蛋,就係個普通早餐炒蛋!打開真係嚇襯竟然污糟成咁,自己睇圖嗰d黑色物體已經和蛋汁融為一體了,有人敢吃嗎?只好把它扔了,真不知道廚房衞生情況如何
發霉炒蛋
發霉炒蛋
2023-06-23
10 分鐘 (外賣自取)
早餐
2023-02-20 630 瀏覽
非一般茶餐廳,因為係車仔麵店,頗多街坊顧惠,特別係上年紀的每天一奶茶,店晨早開舖,早餐份量足,選擇多,價錢合理。個人最愛點餐係:火腿鮑絲通粉,配炒蛋及芝士腸,個人喜愛煎蛋及腸仔多d,煎蛋可要求改,但傳統腸仔就無得改喇。另外,雪菜肉絲米也是必食之選,米粉很爽嫩,口感好。侍應落單及上餐都很快,趕時間都沒問題。
2023-01-26 431 瀏覽
今晚同老婆黎食個晚飯,見南記冇位所以黎試下我叫左個 牛丸、蘿蔔、糖心蛋河粉 (腩汁)唔okay… 腩汁湯底冇味,蘿蔔唔入味,糖心蛋唔糖心唯一okay係牛丸…服務能度亦麻麻😅唔知點解會出名… 唔會再幫親😅
今晚同老婆黎食個晚飯,見南記冇位所以黎試下

我叫左個 牛丸、蘿蔔、糖心蛋河粉 (腩汁)
唔okay… 腩汁湯底冇味,蘿蔔唔入味,糖心蛋唔糖心

唯一okay係牛丸…

服務能度亦麻麻😅

唔知點解會出名… 唔會再幫親😅
2023-01-11 325 瀏覽
今日夜晚去咗佐敦上堂,時間有啲趕,所以喺中心附近求其搵一間餐廳食野醫肚。見到呢間車仔麵店四四正正,就直接衝咗入去食😂 入咗去坐低上OpenRice先發現都有幾多差評😅,但既然入咗嚟就試吓啦。不過最後我食完又覺得味道正常,價錢都幾經濟實惠,又未至於去到要俾差評。金牌三寶麵 + 熱柚子蜜 ($39 + $9)我叫咗河源米粉配秘製辣汁(少辣) ,辣到大概係譚仔嘅10小辣左右,其實都幾惹味,如果我下次有機會再食,可能會試吓中辣。三寶麵有魚皮餃、雞中翼同白蘿蔔。魚皮餃大概3-4件,雞中翼有2隻,有大量嘅白蘿蔔👍🏻👍🏻👍🏻 吸晒汁嘅白蘿蔔真係好正!而雞中翼本身已經醃好,味道好夠;魚皮餃方面就不過不失,整體質感咬落去煙煙韌韌都幾好食。因為好口乾,所以加咗杯熱柚子蜜飲,冷熱同價,不過$9有啲貴😅

金牌三寶麵 + 熱柚子蜜 ($39 + $9)
金牌三寶麵

金牌三寶麵
2022-12-25 237 瀏覽
唔知大家會唔會對某一款食物情有獨鍾,啊鼠本人就非常鍾意食車仔麵呢種可以揀唔同餸既麵食🥹所以今日就一戰位於淘大商場既車仔麵四餸車仔麵 7/10啊鼠選擇左麻辣蓮藕,金菇,麻辣豬紅同麻辣魷魚,價錢就視乎你選擇咩餸同麵底,叫夠四餸就送一杯熱飲。小店既餐牌真係睇到我眼花,餸既種類非常多,連汁都有好幾款,咖喱汁腩汁辣汁沙爹汁仲有唔清楚係咩味既重口味選擇,選擇困難症既我都經歷左一番鬥爭先至將張單遞出去。首先一定要讚下個麻辣蓮藕,非常入味軟身易入口,調味好惹味,如果唔抗拒蓮藕都建議一試,而呢個辣汁都應該係麻辣系列既所有餸既主要調味,就唔一一細講。不過個人覺得豬紅韌身唔入味唔建議叫。整體上味道唔錯,份量亦都合理,不過環境上會比較窄一啲。囍記車仔麵九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G122-124, 130號舖#foodie #hkfoodie #九龍灣美食 #香港美食 #hkfood #hkeat #hkcafe #車仔麵 #九龍灣 #打卡 #打卡餐廳 #hkmouse_九龍灣

四餸車仔麵 7/10

整體上味道唔錯,份量亦都合理,不過環境上會比較窄一啲。

囍記車仔麵

2022-12-13 236 瀏覽
附近上完堂, 天氣又凍凍地, 見夜晚10點都竟然半滿, 於是入去試下依家做緊叫4餸就會送熱飲🍵但第一次食唔知揀咩餸, 就揀佢推介個啲啦, 結果都係中伏😂4餸 - 紫菜, 韮菜餃, 牛𦟌, 豬腸 配菠菜麵 加柚子蜜(熱) $59份量幾大碗, 但腩汁好稀, 份量比例都有啲奇怪牛𦟌 - 得2塊 (1厚1薄) , 雖然幾好味但都幾唔抵...豬腸 - 有成差唔多10舊, 但無味又唔淋, 可以練下牙力韮菜餃 - 得3小粒, 似普通來貨, 味道一般亦無乜韮菜味紫菜 - 無特別菠菜麵 - 本身呢類麵都係好少會真係食到有好重味, 正正常常, 份量都多最後埋單 $59, 雖然飽肚但呢個價錢食碗車仔麵的確覺得唔值,而且仲要成碗野有一半野食都無味去番附近食碗魚蛋粉仲好😓
依家做緊叫4餸就會送熱飲🍵
但第一次食唔知揀咩餸, 就揀佢推介個啲啦, 結果都係中伏😂
四餸車仔麵

份量幾大碗, 但腩汁好稀, 份量比例都有啲奇怪
豬腸 - 有成差唔多10舊, 但無味又唔淋, 可以練下牙力
韮菜餃 - 得3小粒, 似普通來貨, 味道一般亦無乜韮菜味
紫菜 - 無特別

而且仲要成碗野有一半野食都無味
去番附近食碗魚蛋粉仲好😓
2022-12-08
2022-11-01 290 瀏覽
午市時間算多人,要等位。而且侍應姐姐好忙,講野會大聲d。等左陣位入到去係填紙仔選擇,係略嫌選擇唔算多,冇一般雞扒豬扒等選擇,可揀有湯或者撈麵,亦有辣有唔辣,最後揀左金菇紫菜雞翼米粉酸辣湯。交左之後等左一陣好快就有得食啦,首先菜份量好夠,唔會得個少少,而酸辣醬汁就好夠辣,建議唔係好食得辣ge朋友要自己畢走少少,唔好撈渾哂,而雞翼有3隻,算大size,而且咬落好夠滑,又入味,米粉係幼身個隻銀絲米粉,夠哂爽口,絕對抵食之選。😋😋😋
2022-09-28 385 瀏覽
星期六晚接老公收工就去搵食今次黎到九龍灣淘大囍記車仔麵8:30左右都仲係full晒好快都有位🥰🥰見到poster叫4餸送熱飲都幾多選擇,花多眼亂🤣拉麵麻辣汁👍🏻👍🏻👍🏻配墨魚卷&司華力腸$37,麻辣汁唔算好辣,易入口,推薦👍🏻拉麵有鹼水味,個人都幾鍾意👍🏻👍🏻推薦!見到隔離枱有人食司華力腸好似幾正就揀左🤭🤭勁大條,好好食!墨魚卷有兩條都幾大條,好好味!推薦!!!👍🏻👍🏻👍🏻幼麵秘製辣汁小辣,配台灣腸,花枝條,紫菜&韭菜餃$52,秘製辣汁小辣唔係好辣幾香,個人認為麻辣好食d🤭🤭幼麵都多,淥得岩岩好唔會太淋,台灣腸好食有4條👍🏻👍🏻👍🏻紫菜索埋d湯超正👍🏻韭菜餃有4粒,係細粒既,唔算好濃韭菜味,都幾好食。花枝條冇乜特別,都係有4條。鹽酥雞$26,份量都幾多,炸得幾好,推薦👍🏻👍🏻👍🏻枝裝豆漿+$10,穩陣,唔算太甜,豆味香4餸送熱飲,柚子蜜👍🏻去開九龍灣不防過去淘大試下,真心抵食好食!推薦👍🏻👍🏻👍🏻
星期六晚接老公收工就去搵食
今次黎到九龍灣淘大囍記車仔麵
8:30左右都仲係full晒
好快都有位🥰🥰
見到poster叫4餸送熱飲

都幾多選擇,花多眼亂🤣

拉麵有鹼水味,個人都幾鍾意👍🏻👍🏻推薦!

鹽酥雞$26,份量都幾多,炸得幾好,推薦👍🏻👍🏻👍🏻

枝裝豆漿+$10,穩陣,唔算太甜,豆味香

4餸送熱飲,柚子蜜👍🏻

去開九龍灣不防過去淘大試下,真心抵食好食!推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2022-09-24
$62.5 (晚餐)