2023-08-03 307 瀏覽
餐廳已進駐西九,透過落地大玻璃窗可欣賞到維多利亞港的海景,靚景可以令到食客輕輕鬆鬆地開餐,餐廳樓底很高,裝修亦具現代感十足,,枱與枱之間有距離,坐椅寬關舒適,餐廳主打創新的中式點心,如黑松露法葱炸子雞,飽魚千層酥和雪山叉燒包。羊肚菌燒賣燒賣上面鋪左羊肚菌,餡內豬肉燒賣肥瘦比例均勻,入口鮮美,但份量比較細小。盆栽小蘿蔔呢款點心係用Oreo餅乾碎當泥土,用麵粉做3条外型似紅蘿蔔的餡係白蘿蔔,食落鮮甜但份量都係細。一口香脆炸雞即叫即炸的一口炸雞,睇落分量好似不少,炸米粉墊底,點蕃茄汁都幾好食。飲品係是青檸雪葩和芒果雪葩。

羊肚菌燒賣

一口香脆炸雞

平日中午帶埋家人一行6人諗住去西九飲個茶順便行下一入去計埋我地只有兩枱客 因為老人家飲慣濃茶就請問待應可否加多一個茶包由呢刻侍應已經開始俾面色我地睇 唔緊要當我地多要求啦 由得佢~食物點評:叉燒包賣相呢啲見人見至 唔作評論味道同口感同其他open rice食評差太遠整個包同外皮偏淋 要脆既唔脆 要鬆軟既唔鬆軟 而且太甜和牛撻同叉燒包味道一樣過份甜 如果唔寫係牛肉應該會以為又係叉燒撻😂紅米腸一嚟見到外皮呢個樣都知又伏左太濕太淋 食落係會撻住喉嚨既程度內餡正常夠脆味道可以 如果冇個塊外皮可以一試另外叫左鮑魚燒賣,蝦餃同小蘿蔔同兩個飯麵味道同一般酒樓一樣 可接受但侍應態度太差 每次點心到左都係徐手放低係枱邊直接走 仲要家人自行搬返碟食物去枱中間😂結果嚟左個不知明點心一問之下先發現原來係佢地落錯單我只係問一句:咦我係叫小蘿葡唔係小籠包喎但待應毫無歉意 仲要一句撻埋嚟:得唔緊要 你唔要咪幫你取消囉自問一直都唔該前唔該後對待侍應如果有輕輕講一講係咩點心 都唔至於體驗會咁差(當然嚟錯左既黑松露小籠包味道都係非常一般🫣 就係出面街坊酒樓個樣冇汁厚皮乾身小籠包但有啲黑松露係上面)唔係要求有米芝連質素
平日中午帶埋家人一行6人諗住去西九飲個茶順便行下
一入去計埋我地只有兩枱客
因為老人家飲慣濃茶就請問待應可否加多一個茶包
由呢刻侍應已經開始俾面色我地睇
唔緊要當我地多要求啦 由得佢~

食物點評:

紅米腸
一嚟見到外皮呢個樣都知又伏左
太濕太淋 食落係會撻住喉嚨既程度
內餡正常夠脆味道可以 如果冇個塊外皮可以一試

另外叫左鮑魚燒賣,蝦餃同小蘿蔔同兩個飯麵
味道同一般酒樓一樣 可接受

侍應態度太差 每次點心到左都係徐手放低係枱邊直接走
仲要家人自行搬返碟食物去枱中間😂
結果嚟左個不知明點心
一問之下先發現原來係佢地落錯單
我只係問一句:咦我係叫小蘿葡唔係小籠包喎
自問一直都唔該前唔該後對待侍應
如果有輕輕講一講係咩點心 都唔至於體驗會咁差
唔係要求有米芝連質素 但平時同家人無論去街坊酒樓定酒店中菜館都未受過有如此對待
仲要4/5個人先serve兩枱客 都可以咁既服務
始終你都賣緊成嚿水一籠點心 都唔係茶餐廳價錢
要求有正常的服務態度都好合理掛?

第一次食到成肚氣忍唔住要寫個食評
總體嚟講呢間店真係完全不值一去
如果服務唔得 有食物質素彌補都可以接受
可惜呢間店兩樣都冇🫠
西九不乏餐廳選擇 真係冇謂去貼錢買難受
就算假日全部食肆full哂我寧願去野餐都唔會再踏足呢間野一步😂
和牛撻
蝦餃
小蘿蔔
!!!
2023-07-17 394 瀏覽
西九文化區美食攻略2023中菜點心下午茶 早餐午市 由九龍站行過黎大約15分鐘,面海無敵風景,可以品茶品酒,高級中菜有午市有晚市,主打點心小炒,亦有配酒小吃今次品嚐招牌3式,下午茶優惠點金蝦餃,真蘿白絲酥,一口辣炸雞係OPENRICE評分都好高另外點左紅白酒各一杯先飲杯酒,回一回氣,因最近實在太熱當個人溫度回落,再食飯先食得落一口金蝦餃,個外皮幾Q彈,包住爽甜蝦肉,出色有水準既點心蝦餃飲杯茶食件點心就是這種另一款就係扮蘿蔔既蘿蔔絲酥入口係一絲絲既白蘿蔔絲,酥香可口不油膩~最後係配酒小吃,辣既一口炸雞,炸到接近全熟,但勁辣勁脆口,岩曬下酒配酒食評分8/10消費$500尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖Shop GF-01-03, G/F, Art Park, West Kowloon Cultural District, Tsim Sha Tsui 囍公館 #囍公館
西九文化區美食攻略2023
中菜點心下午茶 早餐午市

有午市有晚市,主打點心小炒,亦有配酒小吃

今次品嚐招牌3式,下午茶優惠
點金蝦餃,真蘿白絲酥,一口辣炸雞
係OPENRICE評分都好高
另外點左紅白酒各一杯

先飲杯酒,回一回氣,因最近實在太熱
當個人溫度回落,再食飯先食得落

飲杯茶食件點心就是這種
另一款就係扮蘿蔔既蘿蔔絲酥
入口係一絲絲既白蘿蔔絲,酥香可口不油膩~

評分8/10
消費$500
尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
#囍公館
📍FAM囍公館 西九龍好唔容易,終於到咗7月喇🥳Ok,七月有咩咁特別呢?又熱又翳🌞就係因為大家都辛苦喇,所以我公司有個超級正嘅policy - 星期五放半晝❤️呢個係我嘅第一個summer friday,梗係要大肆慶祝啦🙋🏻‍♀️(其實啫係借啲意飲酒食好嘢啦🙈)好在我親愛嘅細佬仲未開工,所以就繼續弟控系列喇lol而今日嘅主題係:Dim Sum & Chill 喇🥂試幻想吓 - 藍天白雲嘅日子、西九海傍嘅維港景觀、餐廳入面嘅大冷氣❄️真係夫復何求吖✌🏻叫咗三款點心都好好食,配埋Prosecco都decent嘅😚1⃣️ 小小楊梅本身我細佬好驚啲梅味,所以見到呢個都有啲皺眉頭🤨但其實係賣相造型嚟 - 真身係炸得幾鬆脆嘅鹹水角😆2⃣️ 羊肚菌燒賣燒賣就食得多啦 - 加嚿鮑魚/鵪鶉蛋都唔算新奇🤷🏻‍♀️加羊肚菌我都係第一次☝🏻 呢種味道搭配幾有趣,係會encore嘅選擇👍🏻3⃣️ 蟹肉海鮮春卷放蟹肉海鮮做餡,顯然係春卷界嘅LV🌟皮薄而脆,餡飽滿而調味恰到好處🤓美酒佳餚,西九良辰😉係奢侈而美好嘅星期五😌#dimsum&chill #fam #囍公館 #西九龍 #西九龍美食 #westkowloon #westkowl
📍FAM囍公館 西九龍
好唔容易,終於到咗7月喇🥳
Ok,七月有咩咁特別呢?又熱又翳🌞

(其實啫係借啲意飲酒食好嘢啦🙈)

好在我親愛嘅細佬仲未開工,所以就繼續弟控系列喇lol
而今日嘅主題係:Dim Sum & Chill 喇🥂
真係夫復何求吖✌🏻

1⃣️ 小小楊梅
本身我細佬好驚啲梅味,所以見到呢個都有啲皺眉頭🤨
但其實係賣相造型嚟 - 真身係炸得幾鬆脆嘅鹹水角😆

2⃣️ 羊肚菌燒賣
燒賣就食得多啦 - 加嚿鮑魚/鵪鶉蛋都唔算新奇🤷🏻‍♀️

3⃣️ 蟹肉海鮮春卷
放蟹肉海鮮做餡,顯然係春卷界嘅LV🌟
皮薄而脆,餡飽滿而調味恰到好處🤓

美酒佳餚,西九良辰😉
係奢侈而美好嘅星期五😌

#dimsum&chill #fam #囍公館 #西九龍 #西九龍美食 #westkowloon #westkowloonrestaurant #小小楊梅 #羊肚菌燒賣 #蟹肉海鮮春卷 #prosecco #ohhejfoodie
Prosecco
小小楊梅
羊肚菌燒賣
蟹肉海鮮春卷
2023-06-28 440 瀏覽
最近天氣很好,可以去吹吹海風行行海旁,望海景感覺很好,有景的中菜館。望到維港景色的中菜店!裝修亦非常繽紛~戶外戶內也有坐位,清風吹來。感覺很舒緩!店子之食物和環境都非常出色,絕對值得一訪。下次必定會品嚐更多美吃佳餚!盆栽小蘿蔔泥是朱古餅碎,酥皮一層層的,感覺很酥脆,入面蘿蔔絲切得好幼細,推薦點喔!炸雞肉做得好出色!外皮夠脆,細細一吃,夠喉!黑松露小籠包黑松露香很濃,想再吃多份!下午時間來飲一飲🍷🥂叫左紅紅和香檳🍾️食點心飲酒真係未試過~正呀!格局有點西餐廳之感,其實是間中菜館,不錯!飲茶食點心為主,帶狗仔一起飲茶亦可以~吹住海風又有陽光照射,棒!點心非常精緻,有別傳統酒樓點心之賣相~吃完出去草地行下吹下海風~餐廳有提供婚宴服務,愛戶外活動的朋友也有覺很棒

炸雞
做得好出色!外皮夠脆,細細一吃,夠喉!

黑松露小籠包
黑松露香很濃,想再吃多份!

下午時間來飲一飲🍷🥂
叫左紅紅和香檳🍾️
食點心飲酒真係未試過~正呀!

2023-06-25 342 瀏覽
假日陪屋企人去西九飲下茶都幾唔錯架一邊嘆住海景食點心都係一種享受叫左個鮮蝦紅米腸 呢個紅米腸非常矜貴金箔塗在薄薄的紅米粉漿外皮炸蝦鬆脆 餡料充足 賣相一流 另外叫左個盆栽小蘿蔔 非常可愛 就像泥土中拔的蘿蔔一樣 橙色的外表 非常型似 蘿蔔絲絲絲相扣 清香口感滿溢 與乾爽的外皮形成強烈的對比 還點了一個一口炸雞 🍗炸物又弄得剛剛好不會太油膩 入口脆脆的 這裏不像普通的茶樓 形式有點像西式餐廳 飲品方面還有白酒紅酒等喝着氣泡酒享受着下午的陽光☀️

假日陪屋企人去西九飲下茶都幾唔錯架

還有白酒紅酒等
喝着氣泡酒享受着下午的陽光☀️

2023-06-16
2023-06-17 371 瀏覽
藍天白雲🌤️點可以白白浪費咁好天氣呢不如好似我咁,西九龍囍公館FAM地理位置優越👍🏻倚著窗邊嘅日光光度適中好適合大家影相打吓卡 🤳🏻,環境舒適食物亦唔錯,就係咁享受一個令人流連忘返嘅lunch➿brunch🍴一口炸雞 $108香口酥脆嘅一口炸雞肉質嫩滑juicy,配埋秘製醬汁,非常惹味盆栽小蘿蔔 $78蘿蔔嘅造型好可愛,外層嘅千層酥皮反覆摺壘,再以慢火烘焙焗至起酥,外皮鬆化鬆脆😋😋餡料係滿滿蘿蔔絲,真正外脆內軟👏🏼👏🏼黑金雪山包 $78雪山叉燒包新穎地以黑色造型好型格,外層係甜香脆皮美味可口,内裡的叉燒餡料肉質豐滿,咬落去瞬間香氣四溢,大滿足‼️Prosecco $98食點心配酒夠哂chill😎冷氣下望住無遮擋維港,望住氣泡🫧飲啖返酒🥂舒服到可以喺度坐返個下晝
藍天白雲🌤️點可以白白浪費咁好天氣呢

一口炸雞 $108

盆栽小蘿蔔 $78

黑金雪山包 $78

Prosecco $98
食點心配酒夠哂chill😎
2023-06-02
2023-06-16 308 瀏覽
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈文化區內的點心餐館✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈假日外的西九文化區特別寧靜難得放假相約友人到西九逛逛順便喝個下午茶來個GirlsTalk❣️┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈FAM的用餐面積十分寬大環境充滿時代感 也配合色彩繽紛的顏色窗邊位置更可將維港景色盡收眼簾!🤩除了傳統點心外 還有特色飲品提供 增加一點新意思~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜彩虹鮮蝦餃 $78 (3.5/5)蝦餃表面沾上金箔 賣相鮮艷奪目皮薄蝦肉飽滿彈牙 記得趁熱享用😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜一口香脆炸雞 $108 (3/5)邪惡又惹味的小吃!炸過的雞肉很酥脆 入口肉質Juicy沾上辣醬更加滋味😆┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鮑魚燒賣 $88 (3.5/5)沒有吃早餐的我們十分肚餓 所以又多點一籠燒賣醫肚😂加入鮑魚更高級 燒賣也很Q彈呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜盆栽小蘿蔔 $78 (4/5)賣相超吸睛又可愛的點心😍底下還放上像泥的Oreo碎碎 像真度高!其實是蘿蔔絲酥 外層酥化又可口內餡的蘿蔔絲放滿滿 味道鮮甜軟腍✨這個相當不錯也很有驚喜 誠意十足啊┈┈┈
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
FAM的用餐面積十分寬大
環境充滿時代感 也配合色彩繽紛的顏色
窗邊位置更可將維港景色盡收眼簾!🤩
除了傳統點心外 還有特色飲品提供
增加一點新意思~
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜彩虹鮮蝦餃 $78 (3.5/5)
蝦餃表面沾上金箔 賣相鮮艷奪目
皮薄蝦肉飽滿彈牙 記得趁熱享用😋
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜一口香脆炸雞 $108 (3/5)
邪惡又惹味的小吃!
炸過的雞肉很酥脆 入口肉質Juicy
沾上辣醬更加滋味😆
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮑魚燒賣 $88 (3.5/5)
沒有吃早餐的我們十分肚餓
所以又多點一籠燒賣醫肚😂
加入鮑魚更高級 燒賣也很Q彈呢
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜盆栽小蘿蔔 $78 (4/5)
賣相超吸睛又可愛的點心😍
底下還放上像泥的Oreo碎碎 像真度高!
其實是蘿蔔絲酥 外層酥化又可口
內餡的蘿蔔絲放滿滿 味道鮮甜軟腍✨
這個相當不錯也很有驚喜 誠意十足啊
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮮蝦紅米腸 $88 (4/5)
看到別人吃得很滋味決定來一份止口癮🤣
紅色腸粉同樣沾上金箔 色澤金黃吸睛
內層有蝦肉也有薄脆 層次感更豐富喔
上桌前很貼心的預先分件 方便入口🫶🏻
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Moscato $98 (4/5)
第一次吃點心配酒😹
冰凍的甜酒很易入口 瞬間變得更高級的😹
除了酒外 還有適合打卡的飲品選擇
  • 盆栽小蘿蔔
2023-06-15 297 瀏覽
從來沒有去過一間餐廳的服務態度這麼差,waiter還要多次落錯單,被告知後還之後不停望著我們。明明要西瓜和菠蘿smoothie卻給我們兩倍芒果味。叫了片皮鴨明明切的時候有兩隻脾,上菜時卻離奇消失。
2023-06-14 244 瀏覽
去西九文化區附近行吓,環境都幾Chill~行到海旁附近見到有餐廳🍴入咗去坐吓,感覺好時尚,原來係飲茶🫖叫咗啲點心食,都幾有特色✅盆栽小蘿蔔用盆栽裝著嘅小蘿蔔好有特色,見到好多人都有Order,盆栽入邊嘅泥土其實係餅乾碎,擺盤設計好有心思💗蘿蔔酥外層酥脆,入面嘅蘿蔔好鮮甜,又好睇又好食😋✅彩虹鮮蝦餃彩色餃皮打卡啱灑🌈粒粒蝦餃都晶瑩剔透,餃皮厚薄適中,蝦肉彈牙✅一口香脆炸雞一口炸雞啖啖肉🐔外脆內軟,入面嘅雞肉係有汁,炸得好香口💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.4/5📍 囍公館 (尖沙咀)尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
✅盆栽小蘿蔔

✅彩虹鮮蝦餃

✅一口香脆炸雞
一口炸雞啖啖肉🐔外脆內軟,入面嘅雞肉係有汁,炸得好香口

💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.4/5

📍 囍公館 (尖沙咀)
尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
2023-06-13 191 瀏覽
今日車車同屋企人去左位於西九號囍公館食中菜, 餐廳內面裝潢型格富玩味感, 由入面望住外面嘅一片大草原, 真係心曠神怡! E到嘅菜式豐富多樣, 我地一行四人點左唔少餸, 食到捧住個肚仔! 公館鴿 $198全隻鴿子香氣四溢, 烤得好香, 肉質鮮嫩多汁令人回味無窮海鹽燒腩仔 $188豬肉非常嫩, 入口即化, 配上海鹽令風味更獨特黑松露菜苗燜伊麵$198伊麵炒得幾爽身同入味, 帶黑松露香氣, 加上有菜苗嘅鮮甜, 食落味道不錯鮮腐竹米皇浸菜心 $188腐竹口感鮮嫩, 菜心爽脆鮮蝦紅米腸$88 (6件)鮮蝦紅米腸外皮非常薄, 裡面包裹著爽彈嘅蝦仁, 口感非常豐富蟹肉海鮮春卷$88(4件)金黃酥脆嘅春卷皮包住滿滿嘅蟹肉海鮮超惹味蟹皇小籠包$88 (3件)小籠包包裹著豐富嘅蟹肉同湯汁, 味道鮮味可口

公館鴿 $198全隻
鴿子香氣四溢, 烤得好香, 肉質鮮嫩多汁令人回味無窮

海鹽燒腩仔 $188
豬肉非常嫩, 入口即化, 配上海鹽令風味更獨特

黑松露菜苗燜伊麵$198

鮮腐竹米皇浸菜心 $188
腐竹口感鮮嫩, 菜心爽脆

鮮蝦紅米腸$88 (6件)

蟹肉海鮮春卷$88(4件)
金黃酥脆嘅春卷皮包住滿滿嘅蟹肉海鮮超惹味

蟹皇小籠包$88 (3件)
小籠包包裹著豐富嘅蟹肉同湯汁, 味道鮮味可口

2023-06-09
2023-06-13 155 瀏覽
我最近到西九和朋友用餐,嘗試了囍公館的中菜點心。我點了三道菜,配上一杯白酒和一杯紅酒,以及一壼茶。讓我一一道來這些菜的評價。首先是炸雞,這道菜的肉質非常鮮嫩甜爽,特別是配上獨特的醬料,讓整道菜的口感更加豐富。炸雞表面炸得酥脆,肉質卻不乾柴,這是一道讓人回味無窮的菜品。接下來是蝦餃,這道點心的蝦子非常大隻,蝦子的肉質嫩滑鮮美,皮薄肉爽,蝦香十足,真的是一道非常好吃的蝦餃。蝦餃的醬汁也非常美味,配上蝦餃更加入味。最後是盆栽小蘿蔔,這道菜的外型非常獨特,看起來就像是一個盆栽,非常可愛。這道菜的口感也非常好,外脆內軟,蘿蔔清甜,配上醬料更加美味。整道菜的味道非常清新,讓人吃起來非常舒服。除了這些美食,我還點了一杯白酒和一杯紅酒來配搭這些菜。白酒的口感很清爽,很適合搭配炸雞和蝦餃;而紅酒則更加濃郁,特別是配上盆栽小蘿蔔,讓整道菜的風味更加豐富。環境舒適餐具乾淨還可以坐在外面總而言之,囍公館是一間非常值得一試的中菜點心館,餐廳的環境也非常舒適,讓人可以放鬆心情,享受一頓美食之旅。如果你在西九附近,不妨到囍公館一試,相信你也會愛上這裡的美食。

環境舒適

餐具乾淨

還可以坐在外面

2023-06-07 3558 瀏覽
今日晏晝黎到呢度坐下chill下,餐廳地方超大,有室內同室外,炎炎夏日就梗係坐喺室內涼下冷氣啦,室內座位相當舒服,環境開揚。呢度出名食點心之外,cockatails 都好出名架!我地就叫左幾樣點心同兩款signature cocktails!全部即叫即整熱辣辣。一坐低員工就問你飲咩茶,等你順返條氣先,有普洱,香片,鐵觀音,玫瑰花,菊花同人蔘烏龍;我就揀左玫瑰花,淡淡玫瑰花香好舒服,又養生。彩虹鮮蝦餃-一共有三件,不單止樣靚,入面啲蝦又大隻又爽脆,蝦餃上面仲有金箔添,打卡一流。盆栽小蘿蔔-都係有三件,個樣勁得意,餡料除左有白蘿蔔絲之外,仲有乾瑤柱絲,外面酥脆,裡面有蘿蔔甜味之外,佢仲多咗份乾瑤柱既鮮味,不過要小心焫咀,因為佢真係好熱。一口香脆炸雞 - 外面脆,雞肉滑,辣辣地,調味剛好。佢另外俾咗一個茄汁俾我哋點,不過我覺得已經夠未唔需要。Embittered - 餐牌寫苦苦地,我自己就覺得唔苦,幾純,仲越飲越好飲,就算個冰波溶左都唔會覺得稀。白酒-炎炎夏日嘆返杯白酒已經可以喺度坐一個下晝。

白酒-炎炎夏日嘆返杯白酒已經可以喺度坐一個下晝。
2023-06-07
  • 盆栽小蘿蔔
2023-06-02 291 瀏覽
我前不久到位於西九文化中心的囍公館用餐,這是一家中菜點心館。我點了三道菜、兩杯酒和一壼茶。首先是炸雞,這道菜氣味清香,肉質甜爽和香滑。炸雞外皮炸得脆脆的,卻不會太油,肉質鮮嫩多汁。吃起來真的很開胃,不禁讓人一口接一口。接下來是蝦餃,這道菜的蝦子很大,肉質新鮮爽口。蝦餃皮薄而且不黏,彈牙的口感讓人很享受。配上店家特製的醬汁,味道更是美妙。最後一道菜是盆栽小蘿蔔,這道菜外型獨特,外脆內軟,蘿蔔清甜。這道菜是用蘿蔔塑造成盆栽的外型,讓人吃起來覺得很有趣。蘿蔔的口感十分優秀,外脆內軟,清甜可口。在飲品方面,我點了兩杯酒和一壼茶。酒喝起來很順口,而茶則是店家的特製茶,有很濃郁的香氣,喝起來讓人很舒適。

2023-05-31 262 瀏覽
一直以為西九文化區沒什麼好吃的,想不到居然還有一間吃點心的餐廳,而且還可以帶狗狗去坐室外的位置。其實這家餐廳看起來挺新潮的,位置挺寬闊,如果玩得累了,坐下來吃個點心喝杯茶也不錯。一口香脆炸雞沒想到吧,居然有炸雞吃。這炸雞炸得啱啱好,吃起來還有點肉汁,配上番茄汁剛剛好。彩虹鮮蝦餃這蝦餃看起來就好漂亮,挺飽滿的,裏面裹滿了鮮蝦,超彈牙。盆栽小蘿蔔我最最最喜歡這一個!外觀超可愛,下面是餅乾碎,不知道會不會有人吃,哈哈。這個小蘿蔔很酥脆,入面是蘿蔔絲還有瑤柱,味道很鮮甜,超讚的,一定要試試這個。與其他吃點心的店鋪不同,這家飲品挺多選擇,我們點了咖啡和西瓜smoothie,平常吃點心很少見吧。他還有happy hour的時段,可以暢飲2小時,最便宜的就298,感覺還不錯,畢竟環境確實挺好。

一口香脆炸雞

彩虹鮮蝦餃
這蝦餃看起來就好漂亮,挺飽滿的,裏面裹滿了鮮蝦,超彈牙。