2024-05-12 61 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣有間食陝西菜嘅餐廳,見佢連個名都係陝西方言咁特別,決定搵日去開銅鑼灣就去試一試~當日叫咗一個午市套餐,揀咗蔥爆牛肉飯,味道正常,跟餐有埋餐飲,算係唔錯嘅午餐快飯之選👍🏻油潑扯麵味道較重口味,鍾意食辣同重口味嘅人可以一試!醬料比得好足,麵身都幾掛醬,每條麵都好夠味,會越食越辣😛🔥鬆化炸豬扒 🐷炸得好酥脆!上枱放咗陣先食唔會淋晒😋 配埋蛋黃醬食一流!潼關肉夾饃出面層酥皮十分酥脆❗️入面肉餡好有肉汁,唔會乾,加埋嚟食啱啱好,唔會油膩,真係好好食🥹

蔥爆牛肉飯

鬆化炸豬扒

鬆化炸豬扒 🐷
炸得好酥脆!上枱放咗陣先食唔會淋晒😋 配埋蛋黃醬食一流!

鬆化炸豬扒
  • 炸豬扒
2024-05-02 36 瀏覽
之前見到foodie阿祖有post過呢間嘢,覺得賣相好似幾好所以就去咗食。第一次都覺得還好唔錯嘅,叫咗份油潑扯麵配炸豬排,份豬排幾大塊,個麵都ok幾香,所以有推薦朋友去食。然後第二次同朋友去食,佢地唔知食乜好,就跟我叫咗一模一樣嘅嘢食,明明大家差唔多時間落單,但係前後等咗25-35分鐘左右時間先有豬排(未有麵),塊豬排仲要大小唔一樣,差得有啲遠,我就同朋友講唔緊要喇~呢間嘢我帶你入嚟,俾塊大塊啲嘅你。跟住,朋友食食吓發現大塊嘅豬排係未熟透的…….第三次,因為喺銅鑼灣唔知食乜好,又想食平啲所以又嚟咗,我以為自己生食緊鹽……其實已經聽個職員講話撈勻曬先食,但都係鹹到嘔。事隔半年唔記得咗同自己講過呢間嘢俾我blacklist咗😂😂😂又作死嚟食,塊豬排依然好大塊,但係一半係炸粉,仲要喺麵入面見到一堆好似麵粉定唔知味精的東西,唔記得咗影相,走去問staff呢個係咩東西,個staff話哈哈你考起我添我都唔知道……然後就拎咗入廚房,個師傅即刻拎啲熱油蓋過啲粉/味精然後拎返俾我,再同我講唉~調味料啫~撈勻就冇事喇~心諗奶曬嘢….
心諗奶曬嘢….

2024-05-02
2023-03-11 2905 瀏覽
不用戴口罩後的第一餐晚宴,相約了朋友在銅鑼灣這家陝西菜 大吃一餐。好像幾年沒有來過,這店已經換然一身, 種了很多植物給人舒適的感覺, 看到推介的羊腿,但問過侍應之後原來要等45分鐘,下次再試啦.每樣都看似很好吃 就隨便點了幾樣,有羊雜湯,羊棒骨,水煮牛肉,還有那個番茄炒蛋,做緊特價,番茄我的最愛,必叫。羊棒骨肉質鮮嫩淋上孜然粉及點些蒜蓉醋,回味無窮。難怪每一台都必叫。其他餸菜都保持水準就是那個番茄炒蛋 超級多葱,正。環境方面,非常整潔,廁所乾淨, 值得一讚, 廁所內還有植物。服務方面好像以前的免費水沒有了,需要付費購買礦泉水,其實六蚊一支, 非常平, 更加衛生。 侍應生不是特別熱情,港式服務吧。 可以接受。 銅鑼灣鬧市的一個另類好去處。
2023-03-02
  • 手撕羊棒骨
2023-02-17 1651 瀏覽
我本是這裡的常客,由於工作住都是銅鑼灣每週至少一次,時常也會帶朋友來。剛開業時本來有一個笑容甜美的美女,每次聊的都很愉快。不知幾何,轉成一個阿叔,態度好差,好似返工心情不好 還是老闆給人工太小無法博得一笑,和阿叔說話就好似吃了個蒼蠅,也許阿叔是固定人工,不希望這裡生意太好,可以少做點。其實這裡食物一般,比起正宗西安菜差得遠。但是香港物以稀為貴,普通的西安菜也好過沒有,所以一直幫襯。但是今日走過去,付款時阿叔又是態度惡劣還開始發洩心情怒說我付款碼有問題。我心想你怎麼知道是付款碼問題不是你機器問題,就算付款碼有問題又不是我故意,又不是我不給錢,你那麼黑面做什麼茶餐廳阿伯態度好過他為了不再見到阿叔,決定以後不再來幫襯了。告別這個我吃了四年的地方。

茶餐廳阿伯態度好過他

2023-02-10 1227 瀏覽
陝西菜係香港唔算多,銅鑼灣有間食到陝西菜嘅嘹咋咧,連舖名都係陝西方言,意思係美到極致🫣已經食過幾次,味道都唔錯!環境係中式裝修風格,亦都企理乾淨。油潑扯麵🍜 $60佢係陝西關中名物,麵寬而厚,所以幾有咬口🥰記得撈勻先食!除咗有生菜同原塊紫菜之外,仲配埋蒜蓉、辣汁、蔥花,好香之餘口感豐富,真係令人越食越想食🤤所以我每次去都一定會叫!可以揀大中小辣,我嗰日揀咗中辣,食落唔太辣,鐘意辣嘅可以揀大辣,小辣都唔算辣,適合唔太食辣嘅朋友食🙈雖然餐牌寫住可以加湯,但個人覺得呢款麵嘅特色就係要撈🥰無湯最原汁原味!😋但一碗麵嘅分量適合女仔,男仔可能會覺得唔夠飽。鬆化炸豬扒🐖 加配價$15麵可以加配小食(加配抵過單點㗎🫣)嗰日揀咗炸豬扒,都幾出色,外脆內嫩,豬扒經過處理食落軟嫩但又唔會淋晒無口感,配埋沙律醬滋味加倍😋炸韭菜豬肉餃🥟 $68 6隻餃子皮脆,餡都算多,配咗嗰有蒜同醋嘅汁,食落味道都ok,不過性價比唔太高,可以改為試下其他嘢,例如肉夾饃都唔錯🤪如果想試下中菜,或者鐘意食辣嘅都可以試下呢間,都有其他小菜㗎,仲有酸菜魚😍星期一至五堂食同外賣都有唔同折扣優惠(視乎時段)可惜我去嗰日係星期六🥺同埋5:

油潑扯麵🍜 $60

鬆化炸豬扒🐖 加配價$15

炸韭菜豬肉餃🥟 $68 6隻

星期一至五堂食同外賣都有唔同折扣優惠(視乎時段)可惜我去嗰日係星期六🥺同埋5:30後堂食會收加一!
2022-12-20 1100 瀏覽
很久不來了,一進來都沒有人招呼,入座後詢問有茶水,服務大姐冷冰冰的說有瓶裝水!?連水都不給的餐廳,還是吃山西菜的!食物也不用說,份量超級少,味道也差好多,以後再也不會光顧了
食物也不用說,份量超級少,味道也差好多,以後再也不會光顧了
2022-11-10 1231 瀏覽
唔知行咩衰運 入左呢間舖do完安心出行 又唔睇 do完又再do入到去叫左個夾肉餅 d皮硬到死唔知咩垃圾肉之後叫左個掛面 同埋扯面扯面話可以加湯叫左又無加問佢拎番 佢話潑油面加湯無意思 以後都一定唔會再去呢間舖頭d面可以唔加配料你叫面佢就不停問你要咩配料好似唔加唔得咁咁樣做生意你想受氣就入去食碗麵都係凍 唔講以為食緊冷面最後埋單兩百 好難食一定唔會再幫親全部野都食唔曬 因為太過難食唔明點解咁垃圾 都會有人排隊無相無單 因為留多一分鐘都唔想
唔知行咩衰運 入左呢間舖
全部野都食唔曬 因為太過難食
唔明點解咁垃圾 都會有人排隊
無相無單 因為留多一分鐘都唔想

2022-11-04 682 瀏覽
听朋友说这家的肉夹馍很好吃,今天路过就来试试。叫了外卖自取有九折,真的超多人,八九点都座无虚席~要提前在openrice上面点好餐比较好。酸汤面和炸猪扒都很好吃。酸汤面点了微辣刚刚好,走青走芫荽,汤底酸酸的,有生菜和紫菜,还有蒜末。猪扒很厚,肉质很嫩也很新鲜。这次没有试肉夹馍,下次再来啦。两个服务生感觉有点忙不过来,落单和叫人都需要比较久,但服务生很热情,还见到男服务生在给顾客用剪刀✂️剪开很宽的面/凉皮,觉得很好玩。
外賣自取
2022-10-30 656 瀏覽
肉夹馍点的土豆 土豆入味 但是整个馍吃起来很空 一点肉没有 馍有点腻 油泼面没味很油 西香记也一般 红油抄手肉很足 就是正常抄手的味道 饺子还行总体还行但不会再来加油加油加油加油
肉夹馍点的土豆 土豆入味 但是整个馍吃起来很空 一点肉没有

总体还行但不会再来
加油加油加油加油
油泼面  土豆馍
2022-10-29 556 瀏覽
如果唔想受氣最好唔好幫襯 一入到門口收銀位企左個嚴重地中海呀叔 同佢講2個人 木口木面無表情咁 明明望住呢邊 都無反應 咁行入小小有個呀姐招呼我地坐低 都算啦 行街行到攰就坐低 叫左個4樣野 分別係 1.乳瓜炒花生苗 花生苗得4-5條 乳瓜都唔係多架啦 勁鹹囉 完全唔辣 (呀叔幫我地叫小辣)😰😰😰2.潼關肉夾千層膜 加 尖椒個塊肉夾膜硬到呢 戒損左我朋友個上顎入面肉咪好似煲完湯渣一樣咁 一陣豬味 至於 尖椒咪就係尖椒囉🤣🤣3.油潑扯麵配乳香雞翼初初諗住食一份雞翼 佢係餐牌標明 $32/3隻雞翼 $62/6隻雞翼 咁諗住叫3隻都夠 但後來 朋友想叫個麵食 見有得加雞翼就 就咁加雞翼就算 心諗點都有2隻雞翼 佢地總共有3款麵 問地中海呀叔邊隻係闊身麵 佢大大聲講圖咪有展示囉 (但張圖係隔離版 菜單設計勁差 )咁你要邊種麵呀 事後佢指住扯麵就係闊身 咁隔離寫明可加湯 我地order要加湯闊麵 佢就再次大大聲講 佢係乾撈 心諗 咁你又寫可加湯 你係咪唔識字 咁燥底食左屎💩💩 之後我地最後加左雞翼 +$12 有3隻雞翼 奉勸想食雞翼朋友唔好散叫 至於個麵唔夠味 叫左中辣食唔到辣味4.西安冰鋒橙汁
分別係

2.潼關肉夾千層膜 加 尖椒
個塊肉夾膜硬到呢 戒損左我朋友個上顎

3.油潑扯麵配乳香雞翼

4.西安冰鋒橙汁
由於唔想飲汽水 一場泥到梗係想試下西安飲品 食到一半啦 杯飲品都未泥咪催下 呀姐拎左罐大陸汽水飲品 果下我同朋友都呆左 咁佢又無錯 汽水+$12 西安冰鋒就$20 咁果罐真係寫住西安冰鋒 總知叫可樂算啦😂😂

整體泥講地中海頹頭呀叔真係好無禮貌 應該係老細泥 初初係openrice見到乳瓜炒花生苗 見幾得意
打開menue 頭2-3版見到個小食涼拌乳瓜 以為係呢個 後來見到最後係main dish 果度有乳瓜炒花生苗 落完單都唔夠20秒 我地同佢
其實想要呢個 呀叔比晒說話聽 唔知整左未呀 你等下先 最後都無覆番我地整左未 到上菜時先知道轉左 不過隔個食客就叫左小食涼拌乳瓜 份量少到好似出面食壽司豉油碟咁 其實我地個main dish都係多佢少少 都只係貴幾蚊

成餐飯最正常都係雞翼 味道正常唔覺得有咩特別 出去食飯有加一好正常 但呢收加一似乎唔多合理 又呼呼喝喝 野食一係勁鹹一係無味 口感又差 中晒伏

2022-09-24 747 瀏覽
店里消毒做的很好,从铜锣湾站F1口出来就到啦,我吃了肉夹馍,凉皮还有土豆夹馍,我很推荐土豆夹馍,感觉肉夹馍的肉,可能是味道没进去?感觉肉味道一般,但是在香港吃到这一口已经很开心啦,凉皮我觉得微辣基本不辣,下次打算试试中辣
2022-09-21 494 瀏覽
第一次試食就已經覺得難吃到難以下嚥;時隔幾個月再來試其他菜品都係麻麻。總的來說根本唔係正宗陝西菜。最不滿意嘅係服務態度,一個略微禿頭的男樓面,唔知係唔係老闆,一直黑口黑面,問他要啲辣椒油都唔耐煩咁,買單時連多謝都冇句。完全唔係陝西美食,簡直係相去甚遠
2022-09-18 502 瀏覽
俩西安朋友带我来吃的。装修的还行。首先老板态度不太好,一直不耐烦的态度,点菜的时候一直在催,要我们加额外配料被拒绝就有点不高兴。菜的分量真的很少,很小一小碗纯素凉拌青菜端上来,我想这菜喂猫的分量吗。以为再怎么贵能到30,结果同学说68,一时间我们之间充满了快活的空气。油泼面的面不错,整整的一长条,但是西安同学说油泼料不正宗,还偏甜。肉夹馍我觉得还行,饼挺酥脆的,还带着卤汁。但西安同学说卤汤味不地道。总之性价比很低,陕西人想家了请不要来这家店。
俩西安朋友带我来吃的。装修的还行。
总之性价比很低,陕西人想家了请不要来这家店。
2022-09-17
2022-08-24 578 瀏覽
The owner of this shop had a very bad attitude toward customers. He had completely no patience when my friend and I were ordering and checking out. Avoid this place if you want to keep your good mood.The food was generic, just regular flavors. Not worth it to take 3 stops subway if you work in central.

2022-08-07 705 瀏覽
總結:味道和服务都很差这家店在小红书发挺多广告所以种草很久真的来吃了以後疑惑它为什麽能开这麽久豆角焖面不能说十分正宗,可以说毫不相关油泼面真的就是油➕面速食面或711的面都会比它更好吃肉夹馍中规中矩,说不上好吃,只能说能吃店员非常冷漠,叫她故意装作没看见有在小红书发推广的钱不如提高一下食物和服务质素吧🙂
總結:味道和服务都很差

这家店在小红书发挺多广告
所以种草很久
真的来吃了以後疑惑它为什麽能开这麽久
豆角焖面不能说十分正宗,可以说毫不相关
油泼面真的就是油➕面
速食面或711的面都会比它更好吃
肉夹馍中规中矩,说不上好吃,只能说能吃
店员非常冷漠,叫她故意装作没看见
有在小红书发推广的钱不如提高一下食物和服务质素吧🙂