2023-12-27 361 瀏覽
平時好少去南朗山個邊,今日去開個邊做野,完左想搵茶記填肚,點知附近咩都無行左一段路,終於都搵到間茶記醫下肚,星期六唔算多人,坐落都舒服價錢中位價,不過工廠區應該算少少貴火腿煎蛋飯$52本身想食燒味飯,點知呀姐話叉燒賣完,無得叫唯有轉食頹飯火腿煎蛋飯,火腿三片加兩隻煎蛋,老實講有點貴

價錢中位價,不過工廠區應該算少少貴
火腿煎蛋飯$52
本身想食燒味飯,點知呀姐話叉燒賣完,無得叫
唯有轉食頹飯火腿煎蛋飯,火腿三片加兩隻煎蛋,老實講有點貴
2021-10-18 3162 瀏覽
嘉嘉今日冇帶飯就食公司樓下嘅茶餐廳🍴🍴🍴原來外籍人士好鍾意食乾炒牛河🥢🥢🥢話說我今日外買左係公司🥡🥡🥡有幾個外籍同事見到都話好想食😋😋😋我都好鍾意呢間餐廳😍😍😍一來外賣🥡夠快啦👍🏻👍🏻👍🏻二來 d野食夠熱🔥🔥🔥因為黃竹坑多數都係茶餐廳🍴🍴🍴有d外賣🥡真係唔熱嘅 同事就話 唔熱就叮熱佢但平時帶飯 日日都係微波爐唔使帶飯嘅時候 可以減少⬇️食微波爐嘢就儘量減少咯依家 呢間餐廳就好食我嘅飯堂咁🍽🍽🍽不過呢間餐廳d水準有時都幾參次不齊因為我有次我叫左多芽菜🥗🥗🥗佢就走芽菜😰😰😰我都係想食多條菜健康d 姐🥙🥙🥙廚師👩‍🍳👨🏼‍🍳反而走左我d芽菜變左一條都冇得食😂😂😂
嘉嘉

我都係想食多條菜健康d 姐🥙🥙🥙
廚師👩‍🍳👨🏼‍🍳反而走左我d芽菜
變左一條都冇得食😂😂😂

2021-08-13 1527 瀏覽
味道香,入口幾有層次。呢碗星米水準係幾好。唯獨是佢唔跟餐,$58一碗無野飲,貴唔貴就見仁見智~周圍都幾企理,只係lunch hour人手未清理得切,但整體服務態度係幾好der
味道香,
,貴唔貴就見仁見智~
2019-10-06 4323 瀏覽
之前說要找吃的如果走到熟食市場,老實說還頗遠的啊 ... 而且一來一回也很累 ... 幸好在公司落樓下走幾步就有一間港式茶餐廳囉!不過午飯時間人真的頗多,基本上很多座位都已經有人~所以最後只能買外賣回公司吃囉每次第一次來到這種的港式茶餐廳,我絕對會點的就是 - 常餐 ($38)沙嗲牛肉麵 -  沒想到除了牛肉外,還有蛋和火腿!讓整個麵豐富起來了~不過牛肉不怎樣有沙嗲的味道,口感軟嫩所以還好~另外就是買至到開吃時差不多沒湯似的 ><另外不可缺的當然是牛油方包和奶茶吧!雖然牛油塗得有點少,但方包不是那種隔夜的~不會乾。奶茶的茶味較為濃而不澀,不用加糖來喝也可以~另外很香滑的耶!
幸好在公司落樓下走幾步就有一間港式茶餐廳囉!

另外不可缺的當然是牛油方包奶茶吧!
雖然牛油塗得有點少,但方包不是那種隔夜的~不會乾。
常餐
2019-09-25
外賣自取
2019-07-18 2622 瀏覽
好一碗咖喱牛肉醬煎雞扒飯其實我又唔係好食得出佢係咖喱牛肉醬喎,隔咗好一段時間,睇返張單,竟然係咖喱醬,我仲以為係台灣滷肉碎添。正如我所講,有圖,佢真係淋滿成碟飯都係肉碎汁,所以食落好濕,唔會好乾,係急速食午飯時,係非常好既做法。因為唔洗食兩啖就飲水。但點解要食得咁急呢?因為又係泊車既問題囉!之前泊係附近,過咗鐘少少,就 $320,真係好氣頂架嘛!但附近真係冇乜食店了,食完仲要得返好遠,仲要係大斜路攞返架車!都係講返個飯啦,個雞扒都唔錯,其實淨係肉碎都好開胃了,個雞扒夠入味,係唔花巧,一般荼餐廳都做得到既基本野。
好一碗咖喱牛肉醬煎雞扒飯

2019-07-04
2019-06-13 2164 瀏覽
上世紀八九十年代,雖然物質沒有今天的富裕,科技也沒有今天的進步,然而說到家俬電器耐用品,它們一向都挺能經歷歲月的洗禮。就如那些古舊的立體四方電視箱,一看可以看個五六十年。小的一直懷疑是廠商的故弄玄虛,把東西的外型造得多麼標緻新穎,內裡卻暗藏敗絮,將貨品做得不似昔日般耐用,冷氣、洗衣機用上五、六年剛好過了保養期便即告損壞,而智能手機之壽命則更短。就是如此商家才可貨如輪轉,迫使市民再破慳囊。以為只有家電,手機如是?世界上所有貨品也如是,甚至是品牌的歐洲車,經歷數年光景,也沒有真的天天使用,居然便變得千瘡百孔,警告的指示燈這個亮完到那個,這到底屬車廠的技倆?還是車房的詭詐技巧?這一陣子,車子的引擎燈閃了又閃,去車行整過一次又一次,好上十天半月,然後警示燈又再次亮起來。這回已是第二趟跑到葵涌車行求救。在閒日的下午,老伴回家將車子駛去車行,然後再轉地鐵回公司。小的百無聊賴,遂陪他走一轉,再自己搭地鐵回家。在葵涌大連排道放底車子,倆小口子便沿路行去地鐵站。偶然發現了一家非常隱世的茶餐廳,其窄小的店門已有兩重,而且餐廳並無招牌,只是外面廣闊的外牆列著一系列的餐食。如此別具隱世意味的小店當然吸引著小的

在葵涌大連排道放底車子,倆小口子便沿路行去地鐵站。偶然發現了一家非常隱世的茶餐廳,其窄小的店門已有兩重,而且餐廳並無招牌,只是外面廣闊的外牆列著一系列的餐食。如此別具隱世意味的小店當然吸引著小的之目光。雖然肚子並不太餓,卻拉著老伴來記快閃。

餐廳乃深入地庫,入門後先要步落一道樓梯。然而當深入直進才發現別有洞天,餐廳之佔地其實非常廣,看樣子可容納百人,牆上掛有電視,一角的廚房處更有至尊燒味。

能夠找到如廝工廠式的地道茶餐廳,即使吃的也是平凡料理,小的卻滿心歡喜。由於正值下午茶時段,餐廳並不多人,一些員工趁機於非繁忙時段進行清潔。古式的階磚在地拖掃抹以後顯得異常濕滑,走路要非常小心。人情味的職員在咱們進場時已有提及,老伴經歷過在舊街跣倒跌至骨列的陰影,更是一步一驚心。

在餐廳的一邊找位子坐好,工廠區街坊生意果然夠平民化。出前一丁下午茶配有一份肉與一隻蛋都只是索價30大元。看著這麼吸引的茶市套餐,小的二話不說點了個雞扒太陽蛋出前一丁,而老伴則揀了普通的豬扒腸仔公仔麵。由於小的只愛熱飲,老伴的凍檸茶則需加3元,最後兩客套餐便一同索價三十大元。在這個通脹爆棚的香港,能以三十元吃一個下午茶餐屬非常超值抵食矣!

而且餐廳之出品絕非行貨。小的之雞扒太陽蛋出前一丁是名乎其實大大碗的出前一丁麵,至於雞扒的份量也為不小。雞扒外皮煎得稍稍焦燶,內裡則仍保存著軟綿的口感,既香口又惹味。太陽蛋帶點燶邊,蛋黃仍是精瑩通透卻又不會顯得太生。由於小的喜歡吃軟飯,麵條亦然。平日茶餐廳點的公仔麵總覺得硬了點,要在熱湯裡多浸泡舒緩。這兒也不例外,故總覺得自家煮的即食麵最為滋味,可惜小的卻未能做出如廝火喉純青的雞扒。

老伴的豬扒腸仔麵也不失威,連骨頭的豬扒總比純粹一大塊肉的部份更好味。至於腸仔也是經猛油煎過才加入,是故非常香口。可惜因著老伴點的是普通公仔麵,那個稀白色的茶餐廳味精湯底當然不及小的來自出前一丁,烏溜溜的湯汁滋味。

茶餐尚配有飲料,熱檸水、凍檸茶當然也是大眾貨式。

細意瀏覽,終於在埋單紙上發現玄機:「嘉嘉得飲食有限公司」應該就是餐廳神袐的名字。
題外話/補充資料: 吃的是葵興店,卻找不到正確地址
2019-02-13 1752 瀏覽
今日早上返工,買左個沙爹牛通+2個蛋+多士及熱飲早餐,因為是外買自取,所以無刻以檢查,返到公司發現,第一次俾漏左雞蛋,唯有返去攞返,同時講明佢俾漏左,餐廳員工亦睇到外買盒內無任何雞蛋。因為是現場叫佢俾返,理論上佢會清楚檢查才俾返客人,但第二次依然可以俾漏!但當時不是上班高峰期,在充足人手下,都可以錢就收足,貨就俾唔足,買2個蛋,最後只俾得1個!本身這餐廳的食物已經昂貴,而且味道亦不是特別好,唔係就腳都唔會幫襯這餐廳,服務差到無底線!

沙爹牛肉通粉+2隻太陽蛋
2019-02-13
外賣自取
2018-11-29 1282 瀏覽
係黃竹坑返工,早餐午餐唔可以唔提既就係gaga 餐廳,烈論早午市、堂食外賣都係大家既選擇。今次我就講下佢個滑蛋叉燒飯,佢既蛋真係稱得上係滑蛋,唔會炒到一舊舊之餘仲好有蛋香味,叉燒亦唔會太瘦,份量亦剛剛好,大家亦都不妨一試。

2018-07-31 1288 瀏覽
今日星期六去黃竹坑做嘢 星期六既工業區非常冷清 工業區入面冇乜顯眼嘅地舖餐廳 全部係轉角位嘅樓上工業餐廳 呢間叫嘉嘉嘅茶餐廳早餐非常抵食 菠蘿蛋包加蕃茄叉燒通粉熱飲都係36蚊 菠蘿蛋大包大大隻 絕非空心包 不過菠蘿皮唔太脆偏甜 加上炒蛋一齊食都唔錯 番茄叉燒通粉用上羅宋湯湯底 上面勁多雜菜 有蘿蔔條椰菜西芹等等 好足料 叉燒片都有四五片 味道一般熱飲都幾驚喜 因為用上凍飲杯去盛莊 熱檸茶足足有五大片檸檬 真心大件夾抵食
菠蘿蛋包加蕃茄叉燒通粉熱飲都係36蚊
2018-07-29 889 瀏覽
今日到黃竹坑工作, 到下午接近三時, 真的很累。 想起附近工廈有一茶餐廳, 便行去休息一下, 順道吃個下午茶補充體力。工作很累, 想對自己好一點, 點了邪惡的吉列豬扒和薯條, 配以凍奶茶這裏的職員很友善, 可能是來這裏的大都是在附近工作的"熟客"吧。 但對我這個新來的客人, 他們都很有禮貌的招待, 服務態度不錯呀, 比起一些著名的茶餐廳集團還好呢。 豬扒剛炸出來, 熱呼呼的, 雖然豬扒不太厚, 但不會弄得很乾。 薯條是粗身的, 最喜歡這些是因為咬下去還嚐到薯蓉的口感呢。 凍奶茶有茶味, 且不太甜吃得飽飽的, 精神抖擻,又可繼續努力工作。

吉列豬扒拼薯條

吃得飽飽的, 精神抖擻,又可繼續努力工作。
2018-07-27
2018-07-20 536 瀏覽
做野做到又勊又餓 就落左公司樓下嘅嘉嘉醫下個肚 點左個西多士下午茶餐配紅豆冰個西多士即叫即炸 令我喜出望外 送上時更香噴噴 搞到我食指大動杯紅豆冰亦都份量十分 廚房呀姐一d都唔姑寒 成杯有4份3都係豆食飽飲醉就繼續返上樓做野 嘉嘉真係幫我渡過左個難捱嘅晏晝
做野做到又勊又餓 就落左公司樓下嘅嘉嘉醫下個肚
點左個西多士下午茶餐配紅豆冰

食飽飲醉就繼續返上樓做野 嘉嘉真係幫我渡過左個難捱嘅晏晝
2018-04-25 890 瀏覽
係黃竹坑做左好耐,因飯腳話呢間麻麻,所以一直冇試。今日因為約左朋友,又急聲之下,求其入左間最近既餐廳。心諗求其食飽就算,但發覺都好OK喔!份量超大既炸魚柳沙律。沙律係凍冰冰,雪櫃拎出黎再撈醬,因為如一早係撈好左,好易出水,但呢份完全冇呢個問題,食到尾都好干爽。主菜呢條魚真係不得了!皮薄涵靚,咬落去一陣煙即標出黎,魚肉夠晒豬時,又入味 加埋只碟都係魚形,茶記黎講算好有心思另散叫左杯凍0T,埋單$55。如果有套餐就好啦,可以平少少,因為呢個價仲貴過叫碟飯。朋友就食個左常餐豬排米$43,佢都話豬排大大件好入味,而且都lum,又大碗。工業區,呢度都坐得舒服,冷氣充足。而且有3層(好誇張),唔怕冇位坐。出菜又快仲咁有水準,下次一定再食過!
炸魚柳沙律

加埋只碟都係魚形,茶記黎講算好有心思

2018-04-17
炸魚柳沙律
2018-02-06 827 瀏覽
黃竹坑工業區茶餐廳黎講,嘉嘉可謂中規中矩。除了一般快餐外,更有台式肉燥飯,西式焗飯,义燒飯等等。共有三層樓,店面比一般茶記大。店員有禮,製服整齊,雖然味道同一般茶記分別不大,仍會再光顧。今次肉燥飯略咸。上次肉醬意粉好味好多。
黃竹坑工業區茶餐廳黎講,嘉嘉可謂中規中矩。
今次肉燥飯略咸。上次肉醬意粉好味好多。
2018-02-06
2018-01-26 534 瀏覽
This HK style cafe has a huge menu offering and can get very busy. The prices are pretty standard and the portions are huge. There are also Vietnamese pho available which is not typical and a nice touch. It’s also considered one of the cleaner restaurants in the area.
2013-05-06 2813 瀏覽
黃竹坑對我來說是幾陌生的地方,時間又不許可去返鴨脷洲或者香港仔食,便求其搵個地方搞掂。去了一間名叫嘉嘉的快餐店,地方幾大,看了一會餐條,要份牛扒雙腸飯。把票交給水吧阿姐,佢即時裝上超勁大碟飯,我才連忙叫要少飯,根本食唔晒,無謂浪費。雙腸是穩陣的東西,可是牛扒就有點弊,幾韌的,尤其是近邊位,好在仲有黑椒汁撈飯。時間允許,可以慢慢嘆埋杯可樂,才動身。

時間允許,可以慢慢嘆埋杯可樂,才動身。