2023-12-20 33 瀏覽
今日黎呢間好多明星去過有經常滿座嘅灣仔喜記,果然名不虛傳,招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽大濑尿蝦必叫!▫ 招牌避風塘炒辣蟹🦀👉🏻 蟹肉鮮嫩多汁,調味控制得啱啱好,辣度適中又唔會過鹹⭐⭐⭐⭐.▫ 柱候牛腩煲👉🏻 牛腩油脂分布均勻,煮得好腍!牛味重而且鮮嫩多汁!醬汁超濃郁但又唔會過鹹😆第二主角就係炆到好腍嘅白蘿蔔,索滿醬汁真係冇得輸⭐⭐⭐⭐.▫ 豉椒炒蜆👉🏻 蜆肉隻隻都肥美,仲獲氣十足!豉椒醬汁超級惹味⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 椒鹽大濑尿蝦👉🏻 濑尿蝦肉質好厚實,食落爽口彈牙好有咬口!⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 招牌蟹油炒麵👉🏻炒麵硬度適中唔會,索滿蟹油但又唔會腍Bet Bet,超級邪惡😈但係又忍唔到口🙈⭐️⭐️⭐️⭐️好滿足嘅一餐,服務又好,推薦大家黎試佢地嘅海鮮
必叫!

▫ 招牌避風塘炒辣蟹🦀
👉🏻 蟹肉鮮嫩多汁,調味控制得啱啱好,辣度適中又唔會過鹹

⭐⭐⭐⭐
▫ 柱候牛腩煲

⭐⭐⭐⭐
▫ 豉椒炒蜆
👉🏻 蜆肉隻隻都肥美,仲獲氣十足!豉椒醬汁超級惹味

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 椒鹽大濑尿蝦
👉🏻 濑尿蝦肉質好厚實,食落爽口彈牙好有咬口!

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 招牌蟹油炒麵

⭐️⭐️⭐️⭐️

好滿足嘅一餐,服務又好,推薦大家黎試佢地嘅海鮮

屋企人想食海鮮,今次決定帶佢哋去一間我想食咗好耐而且好出名嘅食海鮮老店👍🏻果然冇失望,環境都幾舒服,長輩們都幾鍾意🤤😍🫶🏻招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦都好出色!◾招牌醉鮑魚外觀金黃,鮑魚肉質飽滿同爽口彈牙,同時又唔會好難咬開。鮑魚又醃得好夠味,食到酒嘅醇香。而且睇得出鮑魚事前清洗得好乾淨👍🏻食得安心。◾招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)避風塘令到成道菜嘅辣味、香味、同鑊氣都十足,味道啱啱好,唔會過鹹搞到好頸渴,食得好過癮。大蟹表面呈金黃色,好多肉!🤤肉質好鮮甜亦唔會乾,而且都食得方便🫡◾椒鹽特大賴尿蝦賴尿蝦好肥厚,啖啖肉食得好爽,肉質鮮嫩彈牙,每隻賴尿蝦都充滿椒鹽嘅香氣,推介。◾椒鹽魷魚拼白飯魚魷魚和白飯魚先經過油炸至表面金黃酥脆,然後撈埋椒鹽炒,味道鹹香,口感脆嫩。🥰白飯魚魚肉鮮嫩,完全冇腥味,脆卜卜,一口接一口🤩加埋椒鹽嘅鹹香,鹹度啱啱好,好開胃💖◾瑤柱蛋白炒飯每粒米飯都帶有瑤柱同蛋白嘅鮮香味。炒飯粒粒分明,冇乜油膩感,不經不覺就爬晒啲飯🍚🥺,有營養又好食嘅一道菜。除咗食物新鮮,服務都好好,好有禮貌,值得再黎!

◾招牌醉鮑魚

◾招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)

◾椒鹽特大賴尿蝦

◾椒鹽魷魚拼白飯魚

◾瑤柱蛋白炒飯

除咗食物新鮮,服務都好好,好有禮貌,值得再黎!
講起避風塘炒蟹 一定諗起喜記!但聽朋友講原來炒蟹 其他菜式都好正有鑊氣又多明星去過😆 所以一於黎試試~招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽大瀨尿蝦都好正.|招牌避風塘炒辣蟹惹味炒蒜同配件滿滿 成座山咁好吸引❤ 配埋香辣汁 一上菜就好香!炒蟹厚肉又鮮甜🦀 份量好多 好岩一家人/一班朋友黎食 開心share🤭.|椒鹽大瀨尿蝦見到瀨尿蝦係魚缸好生猛又好大條 手臂咁長~ 同朋友都覺得椒鹽好吸引😆 食落好香同有鑊氣 蝦肉好鮮又多汁.|辣酒煮海花螺粒粒螺都厚肉同新鮮 吸哂惹味辣汁既味!食完一粒又一粒~ 忍唔住撈左一碗飯🤭.|椒鹽九肚魚外層炸皮好出色 皮薄魚肉多 啖啖肉又好香口🐟.|蘿白牛腩煲又係份量好多 差啲食唔哂😳 好欣賞啲蘿白清甜無渣 牛腩亦炆到好冧好易咬.食物質素超出預期 值得一試!性價比好高❤️
|招牌避風塘炒辣蟹
|椒鹽九肚魚
外層炸皮好出色 皮薄魚肉多 啖啖肉又好香口🐟
|蘿白牛腩煲
食物質素超出預期 值得一試!性價比好高❤️
喺旺區食海鮮,灣仔喜記絕對係一個選擇👍味道同份量都好好,價錢亦合理🤓同埋呢度好旺場,啲海鮮流轉得快,唔怕唔新鮮🤩 招牌避風塘炒辣蟹2隻最鍾意食佢避風塘炒香蔥、蒜、辣椒,勁香😍隻蟹算多肉,而且肉質新鮮,帶有鮮甜味,係必點招牌菜😙 生滾泥鯭粥🐟而家唔係咁多地方食到泥鯭粥泥鯭用黎煲粥真係好鮮甜,加上粥底夠綿密,正❣️
豉椒炒蜆炒蜆夠晒鑊氣,而且炒得啱啱好👍👍啲蜆肉唔會甩晒出黎,而且粒粒蜆肉都好肥美同新鮮 避風塘粉絲蒸聖子皇蟶子皇大大隻,用蒜蓉粉絲清蒸,食得出有幾新鮮😋 椒鹽特大瀨尿蝦特大size瀨尿蝦唔止肉多,仲有啲有蝦膏🤩加埋炸過同用椒鹽炒香,會連殼都想食埋😆😆
同埋呢度好旺場,啲海鮮流轉得快,唔怕唔新鮮🤩

招牌避風塘炒辣蟹2隻
最鍾意食佢避風塘炒香蔥、蒜、辣椒,勁香😍
隻蟹算多肉,而且肉質新鮮,帶有鮮甜味,係必點招牌菜😙

生滾泥鯭粥🐟
而家唔係咁多地方食到泥鯭粥
泥鯭用黎煲粥真係好鮮甜,加上粥底夠綿密,正❣️

避風塘粉絲蒸聖子皇
蟶子皇大大隻,用蒜蓉粉絲清蒸,食得出有幾新鮮😋

椒鹽特大瀨尿蝦
特大size瀨尿蝦唔止肉多,仲有啲有蝦膏🤩
加埋炸過同用椒鹽炒香,會連殼都想食埋😆😆
今晚在呢間樸實無華嘅小店度過咗一個驚喜滿滿嘅美食之夜!我地一行人點咗招牌炒辣蟹,份量足足嘅,啱啱好!蟹肉嫩滑肥美,啖啖肉,啖啖正!🤤辣椒同金黃色嘅蒜蓉炸完之後,香到不得了,嗌我隻手指都要舔晒!點咗椒鹽豬手,外皮炸到脆卜卜,啃一口咸香得嚟有啲微辣,仲帶少少酥脆,真係滿足晒捧腹大笑肚嘅我!😄配上小店獨家嘅酸甜醬汁,真係得嚟酸酸甜甜嘅,掂晒!至於翠綠嘅僧頭菇噴香三鮮豆腐,又滑又嫩,豐富嘅口感同多層次嘅味道,真係完美!🌱出色嘅煮功令到個豆腐外軟內嫩,同菇菌嘅鮮味融合得剛剛好!總之,這個平民化嘅地道小店,予我嘅感受就係「真材實料」!下次想尋找地道好味,我知道我會再黎嘅呢家店!👍

2023-12-04 41 瀏覽
呢兩個月都係食蟹的日子,朋友訂了這間舊式的傳統飯店,裏面懷舊的裝修,很有懷舊風味。店員都非常好的招待,很有人情味。1. 招牌避風塘炒:招牌避風塘炒是一道香氣四溢的經典炒菜。營造出一種濃郁的味道。2. 辣蟹(加大蟹):辣蟹是一道以螃蟹為主要成分,加大蟹腿比手掌還大,它們擁有更豐富的肉質和口感。辣蟹的味道鮮辣開胃,帶來一種辣中帶甜的風味。3. 椒鹽特大瀨尿蝦:椒鹽特大瀨尿蝦是一道精緻的菜式,以特大的瀨尿蝦為主要成分,配以椒鹽調味料烹製而成。4. 蒜蓉粉絲蒸大扇貝:蒜蓉粉絲蒸大扇貝是一道清淡而豐富的菜式。5. 蜜汁叉燒:蜜汁叉燒是一道中國烤肉菜式,以蜜汁醬料調味烤製而成。內部肉質鮮嫩多汁。蜜汁醬料賦予了肉塊一種帶著蜜糖和香料的獨特風味。6. 薑蔥美國生蠔煲:生蠔本身帶有淡淡的海洋風味,而薑蔥的香氣則為菜餚增添了一層濃郁的風味。生蠔愛好者真的不要錯過。#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記
用餐優惠
試食活動
我同媽媽來到灣仔,上網尋找那裡有聞名食辣蟹及海鮮的中菜館,我們打算到「喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)」,風味獨特,無論在食物款式、質素及環境各方面很有特色。餐廳古色古香,店內環境整齊,佈置氣派非凡,充滿格調,座位闊落,氣氛自在輕鬆。看了餐牌後,我們選擇了海鮮套餐,大閘蟹+辣蟹 (10蟹宴)。菜式:招牌避風塘炒辣蟹賣相吸引我的視線,來到熱辣辣,辣蟹外觀金黃色,蟹肉鮮嫩,蟹蓋好多蟹膏,多辣椒,多炸蒜,仲有秘製香辣汁,辣度惹味,味覺和口感湧現出來。招牌醉鮑魚鮑魚大隻,新鮮嫩滑,肉質彈牙,酒味好香,讓人回味無窮。豉椒炒蜆炒蜆穫氣足,蜆肉加豉椒調味,食下來好爽口,十分之香。脆皮BB乳鴿BB乳鴿皮薄,外皮脆口,油香肥膏少,口感Q彈,好滿足。黃金蝦黃金蝦漲卜卜,蝦味好出,肉質鮮嫩多汁,見到巳想即時食下去,味道不俗。 江蘇大閘蟹大閘蟹超大隻,蟹膏滿滿,非常新鮮,質感軟綿,鮮嫩彈牙,絕對係讓人一試難忘。喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00

菜式:招牌避風塘炒辣蟹

招牌醉鮑魚

鮑魚大隻,新鮮嫩滑,肉質彈牙,酒味好香,讓人回味無窮。

豉椒炒蜆

炒蜆穫氣足,蜆肉加豉椒調味,食下來好爽口,十分之香。

脆皮BB乳鴿

BB乳鴿皮薄,外皮脆口,油香肥膏少,口感Q彈,好滿足。

黃金蝦

江蘇大閘蟹

喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
2023-11-23 63 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)餐廳最近推出優惠,我哋叫咗個四人套餐,好多海鮮食,仲好有鑊氣👍👍招牌避風塘炒辣蟹🦀🦀避風塘炒辣椒和香料,炒至香氣四溢❤️❤️蟹肉鮮嫩多汁,辣椒的香辣味濃👍👍蟹肉的鮮美,回味無窮😋😋炒得好有鑊氣,一定要叫呢個招牌菜😁椒鹽特大瀨尿蝦🦐🦐椒鹽的調味,瀨尿蝦的肉質鮮嫩彈牙😆😆炸至金黃酥脆,絕對是海鮮愛好者的最愛😘😘瀨尿蝦仲要大大隻,抵食🤩🤩豉椒炒青口🥘🥘新鮮的青口搭配豉椒,炒至青口散發出濃郁的海鮮香氣👍👍青口新鮮甜美😁😁營養豐富,十分吸引😊😊避風塘蒸排骨🍖🍖嫩滑的排骨加上避風塘的獨特調味😋😋排骨肉質鮮嫩多汁,入口即化🥰🥰餐廳的服務也非常出色😊😊服務員熱情友好👍👍喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00
喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)

招牌避風塘炒辣蟹🦀🦀

椒鹽特大瀨尿蝦🦐🦐
椒鹽的調味,瀨尿蝦的肉質鮮嫩彈牙😆😆

豉椒炒青口🥘🥘

避風塘蒸排骨🍖🍖

餐廳的服務也非常出色😊😊服務員熱情友好👍👍

喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
2023-11-22 51 瀏覽
今日同老婆路經銅鑼灣,兩隻細響婆婆屋企,我一於去食餐好嘅。今日去咗老字號喜記避風塘炒蟹,裝修古色古香,入到去仲有好大幅蟹圖。鍾意佢啲我竹藤燈罩同紙燈籠,食落都好有氣氛。椒鹽炒蟹要依道菜在之前,店員問我哋食唔食得辣?我哋最後決定都係嗌小辣。避風塘炒蟹送來時香氣四溢,炒得好有鑊氣。炒蒜多到好似堆左座小山丘,啱晒鍾意食蒜嘅我。響炒蒜裏面搵返啲蟹,蟹肉新鮮甜美,加埋炒蒜食,變得非常惹味,叫小辣,真係剛剛好。🤭蒜蓉白菜仔白菜仔好新鮮。食完重味嘅蟹,要食返新鮮蔬菜,解一解辣同膩。濕蒜炒菜,十分美味,同乾炒蒜比,係另一種美味。醉鮑魚鮑魚夠大隻,酒味香濃,食落鮮甜又彈牙,正!
今日同老婆路經銅鑼灣,
兩隻細響婆婆屋企,
我一於去食餐好嘅。

今日去咗老字號喜記避風塘炒蟹,
裝修古色古香,入到去仲有好大幅蟹圖。
鍾意佢啲我竹藤燈罩同紙燈籠,
食落都好有氣氛。

椒鹽炒蟹
要依道菜在之前,店員問我哋食唔食得辣?
響炒蒜裏面搵返啲蟹,蟹肉新鮮甜美,
加埋炒蒜食,變得非常惹味,叫小辣,
真係剛剛好。🤭

蒜蓉白菜仔
白菜仔好新鮮。食完重味嘅蟹,
要食返新鮮蔬菜,解一解辣同膩。
濕蒜炒菜,十分美味,
同乾炒蒜比,係另一種美味。

醉鮑魚
鮑魚夠大隻,酒味香濃,
食落鮮甜又彈牙,正!
蒜蓉白菜仔+ 椒鹽炒蟹
蒜蓉白菜仔+ 椒鹽炒蟹
今次帶內地朋友到灣仔晚餐,品嚐多年都馳名的招牌避風塘炒辣蟹。最鍾意這裡菜式很多很齊全,最緊要鑊氣十足! 餐廳近來在做優惠,4人同行,大量菜式都有折扣。推薦招牌喜記避風塘炒辣蟹 同椒鹽特大瀨尿蝦。🥢招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹) 是店內的招牌菜。店員問我們食辣程度,原來中辣都已經相當刺激~ 炒蟹上枱前離遠已經聞到香味。放到枱上見到顏色夠吸引,堆積如山的炒蒜蓋住蟹肉,蟹肉惹味有鑊氣得來更有啖啖蒜香。🥢椒鹽特大瀨尿蝦一般的瀨尿蝦都比較細小,基本上都沒什麼可吃到。但這個特大版真是與眾不同,大大隻同時滿身蝦膏。啖啖肥美蝦肉,同時惹味香口🥢椒鹽焗魷魚魷魚都是新鮮美味,師傅處理火喉掌握剛好,入口爽彈唔靱,再配埋陣陣椒鹽香味,朋友都十分鍾意🥢喜記燒鵝店員介紹燒鵝都是現燒的。意想不到~ 燒鵝肉有層薄薄的油脂,外皮燒到夠脆,肉質細嫩多汁,而且味道香濃,比起好多其他外面的燒鵝名店都要更好~🥢薑蔥美國生蠔煲蠔肉夠多夠份量,外表有預先炸到脆卜卜。咬開就感受到鮮味蠔汁,口感鮮嫩,味道唔錯

🥢招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹)

🥢椒鹽特大瀨尿蝦

🥢椒鹽焗魷魚

🥢喜記燒鵝

🥢薑蔥美國生蠔煲
2023-11-18
2023-11-20 30 瀏覽
之前同爸爸食過銅鑼灣喜記分店,覺得幾好食,前排親戚又過嚟搵我哋玩,所以就帶佢哋去灣仔間分店睇吓係咪都咁好食!*招牌避風塘炒辣蟹 蟹肉好飽滿結實~配埋避風塘獨有炸蒜同辣椒夠晒鑊氣同惹味!而且又唔會話太過辣*椒鹽特大瀨尿蝦 瀨尿蝦真係好大隻同埋好多肉而且外殼炸香過,好吸引加埋椒鹽,食到停唔到口*脆皮BB乳鴿 外皮酥脆,咬落去查查聲內裏肉質好嫩滑,好Juicy*豉椒炒青口豉椒味濃郁~青口處理得好乾淨炒得好有火候*生滾泥粥碗粥好鮮甜啲粥煮得好綿密!入面嘅配料都好多添!

*招牌避風塘炒辣蟹

蟹肉好飽滿結實~
配埋避風塘獨有炸蒜同辣椒
夠晒鑊氣同惹味!
而且又唔會話太過辣

*椒鹽特大瀨尿蝦

瀨尿蝦真係好大隻同埋好多肉
而且外殼炸香過,好吸引
加埋椒鹽,食到停唔到口

*脆皮BB乳鴿

外皮酥脆,咬落去查查聲
內裏肉質好嫩滑,好Juicy

*豉椒炒青口

豉椒味濃郁~
青口處理得好乾淨
炒得好有火候

*生滾泥粥

碗粥好鮮甜
啲粥煮得好綿密!
入面嘅配料都好多添!
2023-11-17 49 瀏覽
☀️避風塘炒辣蟹🦀 $980堆積如山的惹味炒蒜覆蓋了整隻蟹蟹肉吸收了濃濃的蒜香味夠鑊氣,亦非常惹味乾身蟹肉本身鮮甜味美混合蒜香、辣椒一上桌真的口水都快流出來一隻中size蟹的份量夠兩人吃香辣香辣的,配上可樂太爽了!☀️椒鹽焗魷魚🦑魷魚炸到金黃色外酥內嫩,咬口彈牙經椒鹽調味香香脆脆☀️菠蘿咕嚕肉🐷咕嚕肉炸得香口酸甜醬汁調得剛剛好如果是用新鮮菠蘿🍍相信味道會鮮甜☀️小窩鮑魚雞粥🐓$188粥底綿滑材料豐富鮑魚切了片爽口又不會太硬加上香菇🍄雖然雞肉不算非常滑嫩但整體鹹鹹香香的是香香辣辣的炒蟹最好的夥伴我吃的是灣仔總店餐廳的服務值得讚揚員工有禮貌、迅速上菜確保你食到熱騰騰嘅菜式總括而言,是一間不錯的中菜館無論是食物質素、服務態度都是一個很好的體驗訂枱有九折九折後2人大約$1500價錢有點貴
☀️避風塘炒辣蟹🦀 $980
堆積如山的惹味炒蒜
覆蓋了整隻蟹
蟹肉吸收了濃濃的蒜香味
夠鑊氣,亦非常惹味乾身
蟹肉本身鮮甜味美
混合蒜香、辣椒
一上桌真的口水都快流出來
一隻中size蟹的份量夠兩人吃
香辣香辣的,配上可樂
太爽了!

是香香辣辣的炒蟹
最好的夥伴

我吃的是灣仔總店
餐廳的服務值得讚揚
員工有禮貌、迅速上菜
確保你食到熱騰騰嘅菜式
總括而言,
是一間不錯的中菜館
無論是食物質素、服務態度
都是一個很好的體驗
訂枱有九折
九折後2人大約$1500
價錢有點貴
2023-11-15 49 瀏覽
呢日同老公經過銅鑼灣,冇帶小朋友適逢大閘蟹季節,兩個都蠢蠢欲動想彈蟹,就嚟咗老字號嘅喜記避風塘炒蟹,嘆咗個大閘蟹豪華二人餐。呢度嘅裝修好特別,完全體會到香港情懷,有走馬燈、香港漁村歷史照片、喜記歷史……響到食嘢真係別有一番風味!大閘蟹豪華二人餐,包括:清蒸江蘇大閘蟹四隻老字號真係老字號,蟹非常大隻,好肥美!隻蟹一開,爆曬膏,甘香美味!蟹肉都唔少,鮮甜有蟹汁!招牌醉鮑魚兩隻醉鮑魚都唔細隻,非常爽口彈牙,酒味啱啱好,唔會太濃味!豉椒炒蜆豉椒炒蜆夠晒鑊氣,蜆肉厚身鮮甜,仲有豉椒吊味,回味無窮!椒鹽九肚魚椒鹽九肚魚外層香脆,內層魚肉嫩滑,加埋椒鹽突出魚肉鮮味,令人食唔停口。招牌蟹油炒麵熱辣辣送上嚟,蟹油味好香,炒麵炒得乾身,香口好食。
呢日同老公經過銅鑼灣,冇帶小朋友
適逢大閘蟹季節,兩個都蠢蠢欲動想彈蟹,
就嚟咗老字號嘅喜記避風塘炒蟹,
嘆咗個大閘蟹豪華二人餐。

呢度嘅裝修好特別,完全體會到香港情懷,
有走馬燈、香港漁村歷史照片、
喜記歷史……
響到食嘢真係別有一番風味!

大閘蟹豪華二人餐,包括:

清蒸江蘇大閘蟹四隻
老字號真係老字號,蟹非常大隻,
好肥美!隻蟹一開,爆曬膏,
甘香美味!蟹肉都唔少,鮮甜有蟹汁!

招牌醉鮑魚兩隻
醉鮑魚都唔細隻,非常爽口彈牙,
酒味啱啱好,唔會太濃味!

豉椒炒蜆
豉椒炒蜆夠晒鑊氣,蜆肉厚身鮮甜,
仲有豉椒吊味,回味無窮!

椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚外層香脆,內層魚肉嫩滑,
加埋椒鹽突出魚肉鮮味,令人食唔停口。

招牌蟹油炒麵
熱辣辣送上嚟,蟹油味好香,
炒麵炒得乾身,香口好食。
2023-11-14 38 瀏覽
店名: 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)地址: 灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00今次屋企人想食中菜,尤其想食海鮮,於是就去左喜記避風塘炒辣蟹嘅灣仔老店,地點十分方便之前朋友推介過,話佢地嘅海鮮大份又新鮮,而且炒得惹味,今次終於有機會試到今次揀左8人特選套餐,食到我哋超飽😚招牌避風塘炒辣蟹炒得惹味,辣味夠香之外,蒜粒更增添不少,蟹肉🦀肉質夠甜,而且十分嫩滑,又大隻😚招牌薑蔥炒肉蟹,同樣係炒蟹,肉蟹超大隻,食落口啖啖肉,用薑蔥炒超有鑊氣,同樣食落惹味😍椒鹽特大瀨尿蝦3隻,瀨尿蝦真係超大隻,淨係食呢樣都夠飽,肉質飽滿,新鮮,同樣啖啖肉,超級滿足😆豉椒炒蜆,蜆肉十分飽滿,無沙,而且多汁鮮甜,用豉椒炒就更惹味😎招牌醉鮑魚,有8隻,一人一隻唔洗爭,洗得十分乾淨,肉質彈牙爽口,好新鮮🥳黃金蝦炸至外表香脆,有咸香,入面蝦肉彈牙爽口,唔會霉,食到唔停口🤩😋
店名: 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)

今次揀左8人特選套餐,食到我哋超飽😚

2023-11-14 27 瀏覽
好耐無食海鮮餐,最近見到呢間灣仔喜記避風塘炒辣蟹賣相吸引,就同屋企人嚟叫番幾味試吓,岩哂成班人分享一下。🦀招牌避風塘炒辣蟹新鮮的螃蟹搭配避風塘獨特的炒製方式,香辣鮮美。螃蟹炒起外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,辣椒和香料的味道恰到好處,絕對是辣味愛好者的最愛,是店鋪的招牌菜!🐟清蒸海斑魚新鮮的海斑魚用傳統的清蒸方式烹調而成,魚肉鮮嫩,口感細軟,搭配清淡的蒸魚醬汁,保留了魚本身的鮮美風味,是一道簡單卻非常美味的海鮮菜式。🦐椒鹽特大瀨尿蝦特大的瀨尿蝦外表金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩。椒鹽瀨尿蝦食落鮮甜,濃郁的香氣和微辣的味道,一上菜已經急不及待要食😹🐚豉椒炒蜆豉椒炒製新鮮的蜆肉亦是必試。蜆肉鮮嫩多汁,粒粒都是口感爽脆,豉椒的醬汁增添了豐富的風味,使整道菜更加美味可口,唔會感到好咸。

🦀招牌避風塘炒辣蟹

🐟清蒸海斑魚