2021-07-16 379 瀏覽
我又黎到粉嶺啦。。聽講佢仲有幾日就要執但就我嗰日去其實人流都算高未必係頂唔住疫情 可能只係租約期滿去到侍應示意我地先落左單先因為要落單到食野話要等半個鐘仲推介左一款菜式 黃油咩咩蟹肉話只係呢間分店先有 好新鮮不過睇真啲其實個名冇黃油兩個字( ´▽`)咁到我地坐低大概有五至七分鐘左右落埋野飲都係一陣就有野食啦首先黎嘅係佢地推介嘅菜式。。。。雖然明佢放menu嘅相係執過但我地都好無奈點解實物咁唔靚。。撈均佢係好韓式嘅感覺 味道係ok嘅係真係有啲蟹味 應該額外調味唔多大概係唔熱嘅石鍋飯嗰種因為撈生蛋 所以食落都有啲痴立立三重蟹肉忌廉意粉有三條蟹柳 蟹子 蟹肉 應該就係三重嘅意思雖然係忌廉 但食落唔漏 偏淡料多 基本上都係啖啖肉Burger話冇哂竹炭包 所以係用waffle包咁其實賣相就好似冇乜特別了芝士唔熔 sosad 菠蘿都冇燒過 所以應該焦糖二字係第二度黎?形容味道嘅話 其實菠蘿都唔算好甜。。( ´▽`)但整體個burger個味都正常 唔算好出眾有兩包茄汁 自己決定落唔落但薯條唔脆唔熱 應該整定個名叫冇櫻桃嘅小丸子本身以為係朋友搞gag 原來係真名( ´▽`)8粒小丸子偏漿 口感唔太好上
我又黎到粉嶺啦。。
聽講佢仲有幾日就要執
但就我嗰日去其實人流都算高
未必係頂唔住疫情 可能只係租約期滿

去到侍應示意我地先落左單先
因為要落單到食野話要等半個鐘
仲推介左一款菜式 黃油咩咩蟹肉
話只係呢間分店先有 好新鮮

不過睇真啲其實個名冇黃油兩個字( ´▽`)
咁到我地坐低大概有五至七分鐘左右
落埋野飲都係一陣就有野食啦

首先黎嘅係佢地推介嘅菜式。。。。
雖然明佢放menu嘅相係執過
但我地都好無奈點解實物咁唔靚。。
撈均佢係好韓式嘅感覺 味道係ok嘅

料多 基本上都係啖啖肉

Burger話冇哂竹炭包 所以係用waffle包
咁其實賣相就好似冇乜特別了
芝士唔熔 sosad
菠蘿都冇燒過 所以應該焦糖二字係第二度黎?
形容味道嘅話 其實菠蘿都唔算好甜。。( ´▽`)
但整體個burger個味都正常 唔算好出眾
有兩包茄汁 自己決定落唔落
但薯條唔脆唔熱 應該整定

個名叫冇櫻桃嘅小丸子
本身以為係朋友搞gag 原來係真名( ´▽`)
8粒小丸子偏漿 口感唔太好
上面有蟹子同松露 味道上係應該有嘅味都有
沙律會比較好食 有淋少少黑醋
冇爛菜

唔知係咪所有焦糖燉蛋咖啡都會放兩粒咖啡豆
賣相都算係咁啦( ´▽`)
跟主食嘅餐飲原價減18蚊

洛神花茶 冇想像中嘅酸 都唔係好甜
其實幾好飲
最後附上單據
三個人 雖然碟碟睇落都唔大碟
但個份量其實算係咁
我地最後都係食剩少少

2021-07-13
本想試一試下午茶 入到店鋪我要坐的位置嗰位著黑衫女仕話不能夠坐指另外一枱客人坐大家同樣2位及指定要我 去另一張地下濕濕笠笠嘅地方要我坐低你估我係乞衣……唔使畀錢咩仲要非常冇禮貌黃色衫侍應 非常好他們亦都 好無奈
本想試一試下午茶
仲要非常冇禮貌
黃色衫侍應 非常好
他們亦都 好無奈
2021-07-10 54 瀏覽
⭐️咖啡灣⭐️👉🏻軟殼蟹黑松露忌廉意粉 💰108🌜本人至愛 每次入到咖啡灣必點!十級專一!佢黑松露味好重好香 將成碟意粉昇華咗 啲汁可以撈滿成個意粉 軟殼蟹好大隻啖啖肉 炸得好香口又唔會太油膩 絕對夠飽🤤!雖然佢價錢偏貴 小小心痛 不過👧🏻🍼呢啲守財奴竟然捨得食就知佢真係好好食😂👉🏻煙三文魚黑松露忌廉意粉 💰88👉🏻爆脆蜜糖芝士炸雞配薯條沙律 💰102🌜全日外賣自取八五折!抵好多🌟Cafe風既餐廳黎講,佢都算平架啦😂坐得舒服價錢又合理 不過粉嶺嗰間就細咗少少 同埋佢係開放式餐廳 人哋喺隔離行過望住你食嘢 呢樣最唔好🥺我會建議選擇外賣自取返屋企食!可以試吓佢啲甜品 好大份好飽肚!🌟雖然我覺得百幾蚊食個意粉偏貴,不過CP值幾高 間唔中食一兩次 我都覺得幾好🤤因為佢個軟殼蟹忌廉黑松露意粉真係好好食🥺如果你哋有機會去食呢間 一定要叫呢個🙌🏻信我 真心推介!!
⭐️咖啡灣⭐️

軟殼蟹黑松露忌廉意粉
2020-04-10
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
2021-06-13 190 瀏覽
一星期幾逛聯和墟,食店都食到悶了。今日去遠一點,到粉火附近覓食,入到商場見到CAFE 🦢 沒有太多人,便二話不說坐下。上次來這裏已經是2、3年的事了,已經忘記了味道。今晚點了香🌶蒜蓉硯肉意粉,我不是港豬飯(吉豬飯)和一客小丸子。此道意粉份量比較少,意粉有咬口,沒有濃汁,毫無膩感,而蒜蓉令意粉十分香口,味道很清爽,但辣度略遜,如果辣少少會更好。接着是(我不是港豬)吉豬蛋飯🙈,此碟賣相靚仔,汁是很配雞蛋飯,但豬扒肉質粗硬,毫無肉汁,炸皮又淋,看看相片便知完全唔合格,絕對需要改善。小食我們點了一個小丸子 ,上枱熱辣辣,木魚和蟹籽配小丸子十分惹味👍👍。飲品~~叫了主食可以減18蚊鳳凰加配,選了士多啤梨藍蝶花茉莉茶和鳳梨藍蝶花茉莉茶,2杯顏色都很漂亮,味道清香,不會甜膩,適合夏天飲用。
一星期幾逛聯和墟,食店都食到悶了。
上次來這裏已經是2、3年的事了,已經忘記了味道。

接着是(我不是港豬)吉豬蛋飯🙈,此碟賣相靚仔,
汁是很配雞蛋飯,但豬扒肉質粗硬,毫無肉汁,
炸皮又淋,看看相片便知完全唔合格

絕對需要改善。

飲用。

2021-06-08 157 瀏覽
跟朋友說想到Cafe輕鬆食 朋友便建議到咖啡灣這是在商場內半開放的食店 一欄之隔 在外面可以看到食客進食疫情的關係 我還是想坐內店少人經過的位置 幸好早去也安排得到裡面座位靠著的牆壁有藍色的佈置 一些小窗和彩虹椅的設計 可以拍到美美的照片~點了三款食物和一杯飲品🔸微辣清酒煮海蜆 $88店員叫我們先煮兩分鐘之後再開蓋吃其實一點也不辣 所以不吃辣的朋友也可以點這款菜 裏面除了有15隻新鮮蜆連殼 廚師再加了一些蜆肉 蜆肉超多 清酒煮湯很香 裡面還有一些洋蔥、菇、芫荽 把湯滿滿的倒入蜆殼 然後與蜆肉一齊吃 好吃👍🏻🔸黑洞黃金炸雞 $108黑色竹炭麵包很特別 像火山爆發 裏面盛著很多鹹蛋芝士 把竹炭麵包和炸雞沾滿芝士再加 很邪惡😋 炸雞外層炸得非常鬆脆 內裡雞肉鮮嫩 不錯~🔸菠蘿藍蝶 $39是皇牌飲品 有幾層顏色藍色-〉紫色-〉紅色和橙色藍色的部分是因為加入了藍蝶花這種天然食材 餐牌上寫著藍蝶花有維他命A,C和E 抗氧化和提高免疫力 促進皮膚的骨膠原及緩和情緒👍🏻吃芝士炸雞吃到有點膩時 喝一口飲品 🌱清新的菠蘿特飲立即解膩 可以繼續吃炸雞😛🔸I Am Pink Lee(華田脆脆草莓窩夫)$96轉
跟朋友說想到Cafe輕鬆食 朋友便建議到咖啡灣

是皇牌飲品 有幾層顏色
藍色-〉紫色-〉紅色和橙色

🔸I Am Pink Lee(華田脆脆草莓窩夫)$96
轉麻薯餡 +$20
這款超好吃 窩夫上有滿滿的忌廉和士多啤梨 士多啤梨有點酸 但伴着忌廉和雪糕一起吃味道剛好很搭 上面還有一些脆脆、棉花糖和Oreo碎💓
暖暖的麻薯令窩夫加倍好吃😍如果再吃也一定會加!
2021-05-21 181 瀏覽
粉嶺火車站附近最方便而又最好食的一定係咖啡灣!餐牌Update了!食物依然好高水準!最吸睛嘅就係軟殼蟹沙律真心又靚又好食!我例牌點了UFO拼盤咁多小食一次過食哂!香口小食整得好好食!另外我也點了蜂蜜香檸柚子薯條!好fresh呀!極力推薦!最後兩人各點了一杯飲品友人點了咖啡,高質咖啡豆我點了鳳梨藍蝶茉莉花茶!炎熱的天氣下,好正!好清新!味道剛剛好!不會太甜!PS: 其實好想食甜品:窩夫!但真係每樣食物都好大份!好抵食食得好飽!唯有下次先再食啦!
粉嶺火車站附近最方便而又最好食的一定係咖啡灣!

餐牌Update了!食物依然好高水準!
最吸睛嘅就係軟殼蟹沙律
真心又靚又好食!

我例牌點了UFO拼盤
咁多小食一次過食哂!
香口小食整得好好食!

另外我也點了蜂蜜香檸柚子薯條!
好fresh呀!極力推薦!

最後兩人各點了一杯飲品
友人點了咖啡,高質咖啡豆
我點了鳳梨藍蝶茉莉花茶!
炎熱的天氣下,好正!好清新!
味道剛剛好!不會太甜!

PS: 其實好想食甜品:窩夫!
但真係每樣食物都好大份!好抵食
食得好飽!唯有下次先再食啦!

終於食到咖啡灣🦢啦🤍🖤呢間餐廳嘅食物真係cp值好高🥳🥰嘢食份量都幾多🤓學生仲有8折添👩🏽‍🎓🙆🏽‍♀️真係好難得搵到咁抵食又好味嘅西餐❣️-⚫️黑洞麵包黃金雞 $88 ✨推薦呢個真係超好食😋非常邪惡😈炸雞炸得好酥脆😆肉質嫩滑好juicy💛外面超濃鹹蛋黃味🤤🤤中間仲有個餐廳聲稱叫🖤黑魔洞😈嘅竹炭麵包 裝住滿滿嘅咸蛋奶芝士醬🧀🌋無論炸雞定竹炭包點嗰個芝士醬 都好美味💕💕最重要係食多幾舊都唔會覺得流🥰另外我哋仲叫咗兩個lunch set🍽包湯🥘同一杯飲品☕️😗忌廉湯非常濃厚同creamy 飲落好滑🤓🤤🐙墨魚仔墨魚汁意粉 $68 ✨推薦墨魚麵好香濃仲好足料❣️❣️有好多粒墨魚🦑 每一粒都好爽脆好鮮甜🤤食完呢碗意粉會成個嘴都變咗黑色😂😂意粉上面仲有大量木魚絲🤩彈下彈下好生動😂🍝焗流心蛋肉醬千層麵 $78呢個就相對上普通啲🤭感覺好似普通嘅肉醬意粉 千層麵都有3-4層 麵質同軟硬度剛剛好🤩🤩🥤凍檸水(跟餐)☕️伯爵薑茶(跟餐)
終於食到咖啡灣🦢啦🤍🖤

包湯🥘同一杯飲品☕️
😗忌廉湯非常濃厚同creamy 飲落好滑🤓🤤

🐙墨魚仔墨魚汁意粉 $68 ✨推薦

🍝焗流心蛋肉醬千層麵 $78

🥤凍檸水(跟餐)
☕️伯爵薑茶(跟餐)

2021-05-10 86 瀏覽
難食生薑茶無茶味卡邦尼麵太淋,整體又油,泡菜得果幾塊仔,都唔知韓風韓左去邊。仲有外賣果陣生薑茶裝太滿,拎一陣已經個個飯盒面都有茶跡。唯一優點係D湯算Ok,但係整體黎講都唔建議去食。意粉黎講算平,但真係唔好食,幾平都假。我行多幾步去大快活食肉醬意粉仲好啦
難食
生薑茶無茶味

仲有外賣果陣生薑茶裝太滿,拎一陣已經個個飯盒面都有茶跡。

唯一優點係D湯算Ok,但係整體黎講都唔建議去食。

外賣自取
2021-05-02 111 瀏覽
朋友成日都同我講,咖啡灣嘅咖啡同埋意粉都好好食。今日行商場見到粉嶺入邊原來有一間咖啡灣,於是我哋就入咗去食晚餐。佢而家嘅dinner set可以加$15將個餐湯轉做黑松露忌廉湯,我哋就叫咗一個黑松露忌廉湯嚟試吓飲。黑松露忌廉湯嘅黑松露味道好濃, 湯亦好滑,見佢平時就咁叫一碗都要$35 ,而家加$15都算幾抵。三文魚松露忌廉意粉,三文魚俾得好慷慨,食落去勁滿足,松露忌廉意粉都好重嘅松露味道,松露同埋三文魚好襯,成碟意粉口感好豐富。香辣蒜香大蝦意粉,辣到可以調校,蒜味好足夠,有成四隻大蝦,大蝦食落去好彈牙新鮮,意粉亦都炒得軟硬適中。荔枝菠蘿烏龍茶,成杯感覺好新鮮,原來烏龍茶仲有菠蘿味道都幾夾。至於熱帶森林水果茶,熱情果味道好香濃,仲有蠟燭台可以坐熱,就唔怕飲到凍哂。我哋試咗佢哋嘅摩卡,朱古力味好濃郁,咖啡好易入口,值得一飲!仲有佢哋嘅黃金雞翼,鹹蛋黃味都好出色,食極都唔厭,牛油同埋鹹蛋黃好夾,會食食吓食上癮!

2021-04-21 112 瀏覽
突然很想食西餐粉嶺其實都不少選擇站在餐廳門口前店員也主動走過來同你講吓Menu 每半個月轉一轉set員工服務態度 不錯不錯Dinner menu 都幾多選擇$68-102 未計+1南瓜湯 幾creamy下次試下加$15 轉黑松露湯三色芝士肉醬意粉個意粉底 蕃茄肉醬汁 滿滿的不會乾爭爭 外面很多意粉多過汁黑毛豬配香草紅酒汁飯加了隻蛋加$5份量都很足 這裡只收現金 店員最後給了我們四張優惠卷下次使用滿$100便可減$8 還登記了做會員整體來說CP值滿高會再encore
突然很想食西餐

2021-04-19
南瓜忌廉湯
西班牙黑毛豬飯配香草紅酒汁
2021-04-15 868 瀏覽
咖啡灣 粉嶺呢間喺商場入面既餐廳,係半開放式既入口,可以一眼睇晒成間餐廳。望入去係可愛加埋色彩繽紛既裝修,令人有好開心既感覺,另外入面有卡位,又有二人位,空間算闊落,唔會覺得好迫咁。 服務員很貼心,安排我坐好再送上餐牌。我發現餐牌上有D特別食物係有自己既故事,好似黄金之翼同黑洞麵包黄金雞咁,故事就留返有興趣既朋友自己去睇啦。 今晚叫在兩個主食,一個小食,同埋兩個飲品。首先要講下個小食,叫做深海炸魚艦隊,我想表達既係呢個小食係要好大食先食得晒架,碟炸魚薯條好大碟,炸魚係真係有隊艦隊既規模,亦非常大塊,食落非常香脆,炸粉好薄,魚肉好嫩滑,好柔軟,冇雪藏魚柳既感覺,薯條份量好多,喜歡炸魚薯條一定要揀。 去到主食,先黎手作特級和牛漢堡,呢個漢堡黎到已經非常吸睛,賣相非吸引,麵包皮有焗脆,洋蔥脆甜,蕃茄片好汁又厚切,而主角係呢個漢堡扒,肉扒很厚,牛肉味濃郁,口感鬆化但不會散開,肉汁十分豐富,我懷疑有冇人可以一啖咬得晒成個漢堡,份量大又品質高,值得一讚。 然後到雞扒蕃茄意粉,雞扒嫩滑,肉質有彈性,雞皮也有煎脆,非常香口。而意粉方面,最出色係個蕃茄汁,酸甜味道適中,入面有蕃茄泥及其他配料,十分醒胃,
咖啡灣

然後到雞扒蕃茄意粉,雞扒嫩滑,肉質有彈性,雞皮也有煎脆,非常香口。而意粉方面,最出色係個蕃茄汁,酸甜味道適中,入面有蕃茄泥及其他配料,十分醒胃,雖然之前食上面兩個菜已經飽左八成,但因為呢個醬汁令我最後都能夠成功清碟。

食完主食梗係要食埋甜品先有完美既句號,我點左紅豆綠茶雪糕窩夫,賣相非常吸引人,擺盤好靚令人唔捨得食呀。窩夫仲熱,外脆內軟,加上甜甜既紅豆同埋凍冰冰既綠茶雪糕,一次過放晒入口既感覺非常幸福,食過就明白果種享受。

最後同大家分享下兩杯飲品,一杯熱帶水果,有多種水果,茶味濃郁但唔澀,好開胃,冰凍得黎好好飲。另一杯係綠茶牛奶,我覺得好適合女仕選擇,呢個係一個熱飲,上面有靚拉花,又唔會太甜,係唔錯既選擇。

總括而言整間餐廳,由店內裝修到食物質素都有驚喜,值得推介。
2021-04-08
今日難得請左一日假,決定同媽咪食返個悠閑既午餐今次我帶佢食《咖啡灣》,因為我之前同朋友食過,覺得意粉非常出色,而且抵食,更重要係餐廳環境非常少女風,好岩同媽咪影相打卡。打開menu,我好快就揀左想食既lunch set,相反媽咪就諗左好耐,佢話太多款式,樣樣都想試!最後我地就揀左兩個lunch set加一款小食同甜品。首先吞拿魚芝士忌廉意粉,一上菜就已經聞到香濃既呑拿魚味!味道方面,成個意粉非常creamy,每條意粉完完全全跟醬汁融合,而且醬汁香濃而不膩,每一口都散發住濃郁既呑拿魚芝士汁。更重要係啖啖既呑拿魚加上芝士拉絲,味道完全唔會過咸,反正令我愈食愈開胃!而第二個lunch set我地就揀左芝士菠菜海鮮飯。無錯,又係芝士,因為我好鍾意有芝士配料,除左可以提升整道菜既香味,仲可以令味道更加濃郁呢!至於呢個芝士菠菜海鮮飯當然無令人失望,材料非常足料,有大蝦青口等海鮮,每樣海鮮都非常厚肉,絕對唔係得個殼,而且味道唔腥,鍾意食海鮮既媽咪表示非常滿足小食方面,我地叫左限定既黃金雞翼。起初我以為得4隻雞翼,上菜先知原來有6隻咁多。每隻雞翼新鮮炸起,食落香脆可口,而且沾滿香濃既咸蛋黃醬,特別惹味
今日難得請左一日假,決定同媽咪食返個悠閑既午餐

小食方面,我地叫左限定既黃金雞翼。起初我以為得4隻雞翼,上菜先知原來有6隻咁多。每隻雞翼新鮮炸起,食落香脆可口,而且沾滿香濃既咸蛋黃醬,特別惹味,忍唔住食完一隻又一隻

飲品方面就叫左熱帶森林水果茶,呢個水果茶絕對唔係用糖水沖,相反用新鮮水果沖成,再加上蠟燭煲熱,非常特別。飲落去充滿香甜既水果味,感覺特別健康,而且餐廳員工更主動提醒我地,如果覺得味道太甜可以向餐廳要求加水,非常體貼!

最後,甜品叫左半份香蕉朱古力窩夫,建議二人食半份已經足夠。整個甜品賣相非常吸引,入面有我最愛既朱古力雪糕,再加上新鮮烘出既暖暖窩夫,食落甜甜的,為今日豐富既午餐劃上一個完美既句號

2021-03-15
  • 香蕉朱古力窩夫
  • 黃金雞翼
  • 呑拿魚芝士意粉
  • 熱帶森林水果茶
2021-03-30 194 瀏覽
星期六嚟食個下午茶,都好多人等位。食左佢哋今日嘅精選炸雞漢堡包。個包勁大個我擘大口都食唔到🤣個炸雞啱啱炸出嚟超級脆。即叫即整好有誠意。另外,佢既朱古好好濃,誠意之作。不過,要加一。同埋都幾迫。
星期六嚟食個下午茶,都好多人等位。
另外,佢既朱古好好濃,誠意之作。
不過,要加一。同埋都幾迫。
其實要喺粉嶺搵間Cafe我覺得都幾難仲要坐得舒服價錢合理更加難自從知道咖啡灣開咗喺粉嶺之後都去過幾次而且佢嘅地理位置好方便好易搵今日叫咗明太子意粉 魔王曲奇雪糕窩夫 雞翼❤️❤️佢哋個明太子意粉我次次去都一定會叫本身自己都好鍾意食明太子 佢哋放嘅明太子都好多 每一次都包住啲意粉 每一啖食落去都好滿足之後帶咗款小食雞翼 佢哋嘅雞翼 有三隻味三隻味都好特別各有特色😋😋😋最後係佢嘅甜品魔王曲奇雪糕窩夫 Oreo 朱古力味係我次次必嗌而且佢甜品嘅份量好大 啱晒幾個人一齊食而且佢嘅賣相好吸引 如果有朋友生日可以當埋生日蛋糕❤️❤️❤️嗰度環境亦都好舒服 座位都唔迫👍🏻👍🏻👍🏻同朋友閑聊都好舒服😌?
其實要喺粉嶺搵間Cafe我覺得都幾難
之後帶咗款小食雞翼 佢哋嘅雞翼 有三隻味
三隻味都好特別各有特色😋😋😋
而且佢甜品嘅份量好大 啱晒幾個人一齊食
嗰度環境亦都好舒服 座位都唔迫👍🏻👍🏻👍🏻
同朋友閑聊都好舒服😌?
2020-09-28
  • 黑魔王曲奇雪糕窩夫
2021-03-24 98 瀏覽
平日諗唔到食咩.....經過呢間就試下...叫左卡邦尼意粉同咖哩雞扒飯...卡邦尼個汁好濃..好味🤤🤤雞扒香脆...價錢親民.服務態度良好,職員會自動加水..會再幫襯🥰