2024-05-26 118 瀏覽
📍 咖吔今日嚟到沙田行街,發現好運中心嗰邊開咗好多餐廳,見到呢間新加坡菜好吸引咁,就行咗入去試吓😏打開Menu見到有幾個晚餐套餐set,好抵食,絕對係糧尾之選🤩👭二人套餐A $248🐥無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)份量真係夠兩個人share食,啱啱好~雞肉質地正正常常,值得讚嘅位係肥瘦適中👍🏻雞翼同雞髀嘅部位都有,食落油脂幾香!配搭三種醬料食係唔錯嘅選擇,海南雞配油飯一齊食,呢個組合冇得輸吧😌🥗櫻花蝦柚子沙律沙律賣相唔錯😍個樣好精緻!成個沙律就係大量既柚子同櫻花蝦,食落酸酸甜甜,而櫻花蝦鹹鹹地,層次感十足!沙律整體嚟講係幾開胃,用嚟解油膩一流🦐五彩自家手打蝦餅(2件)呢個蝦餅好特別!鋪滿左七彩顏色嘅星星💫望落又幾靚~蝦肉係自家手打,所以好明顯食得到彈牙嘅口感,啖啖都係蝦肉!!!炸粉好薄,所以唔會影響口感😉🥬馬拉盞通菜上枱時係熱到出煙,真係即叫即炒🤓食落係幾有鑊氣,少少微辣但惹味~平時唔鍾意食菜嘅我,今次都食咗好多🤣🦖美祿哥斯拉加咗美祿同埋美祿脆脆粒,但飲落又唔係好甜,脆脆粒真係要趁快食,否則就好快淋晒🙈⭐️好味指數:7.5/10📍 咖吔 (沙田)沙田橫壆街1-15號好運中心3樓30
📍 咖吔

👭二人套餐A $248

無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)

🐥無骨海南雞(例牌)配香油雞飯(兩碗)

櫻花蝦柚子沙律

🥗櫻花蝦柚子沙律

五彩自家手打蝦餅

🦐五彩自家手打蝦餅(2件)

馬拉盞通菜

🥬馬拉盞通菜

美祿哥斯拉

🦖美祿哥斯拉

⭐️好味指數:7.5/10

📍 咖吔 (沙田)
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

#沙田 #咖吔 #新加坡菜 #好運中心 #二人套餐 #無骨海南雞 #海南雞 #柚子沙律 #蝦餅 #馬拉盞 #美祿哥斯拉 #哥斯拉 #hk #hkfood
櫻花蝦柚子沙律
馬拉盞通菜
美祿哥斯拉
  • 無骨海南雞
#MC帶你去沙田沙田好運中心翻新後重開,超過30間餐廳進駐,形成一個新嘅「美食中心」。當中鄰近對面沙田中心嘅「咖吔 Kaya」,人氣程度都算數一數二,坐無虛席。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 咖吔 Kaya依間餐廳主打新加坡菜,除咗保留海南雞、肉骨茶等經典風味,仲有星馬泰人氣小菜,火山排骨、黑胡椒雞、鹹蛋黃炒龍蝦等。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118✅ 白胡椒肉骨茶湯色雖然較淺,但飲落味道清爽胡椒香氣濃郁,飲完好暖胃!湯料有腩排、豬肚、蒜頭,真材實料.✅ 海南雞飯餐廳精選雞肉嫩滑,脂肪豐滿嘅三黃雞海南雞經過冰水過冷河後,雞皮份外爽滑,完全保留地道做法食落脂香濃郁,肉質嫰滑搭配黑醬油、薑蓉及辣椒醬3款醬料將味道昇華到另一個層次!😋.✅ 雞油香飯呈淺黃色嘅油飯香氣十足!油飯色澤油亮、粒粒分明🐔🍚➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 芽籠黑胡椒雞煲 $128✨鑊氣十足✨雞煲熱辣辣,啲雞汁仲係道滾緊,非常有鑊氣!雞件肉質嫰滑,大多數都係髀位,啖啖肉,食得十分之爽配上黑椒、青檸、紫洋蔥、香蒜,味道微辣香口➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 古法脆皮雞卷 $6

#MC帶你去沙田

✨ 咖吔 Kaya

依間餐廳主打新加坡菜,除咗保留海南雞、肉骨茶等經典風味,

仲有星馬泰人氣小菜,火山排骨、黑胡椒雞、鹹蛋黃炒龍蝦等。

🥢 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118

✅ 白胡椒肉骨茶

湯色雖然較淺,但飲落味道清爽

胡椒香氣濃郁,飲完好暖胃!

湯料有腩排、豬肚、蒜頭,真材實料

✅ 海南雞飯

餐廳精選雞肉嫩滑,脂肪豐滿嘅三黃雞

海南雞經過冰水過冷河後,雞皮份外爽滑,完全保留地道做法

食落脂香濃郁,肉質嫰滑

搭配黑醬油、薑蓉及辣椒醬3款醬料

將味道昇華到另一個層次!😋

✅ 雞油香飯

呈淺黃色嘅油飯香氣十足!

油飯色澤油亮、粒粒分明🐔🍚

🥢 芽籠黑胡椒雞煲 $128

✨鑊氣十足✨

雞煲熱辣辣,啲雞汁仲係道滾緊,非常有鑊氣!

雞件肉質嫰滑,大多數都係髀位,啖啖肉,食得十分之爽

配上黑椒、青檸、紫洋蔥、香蒜,味道微辣香口

🥢 古法脆皮雞卷 $68

酥脆油亮嘅脆皮,包埋鮮嫩多汁嘅雞腿肉

皮脆肉嫩又多汁,又唔會太油膩

蘸埋參巴醬,鹹香帶辣,十分惹味~

✨ 總結

食物種類豐富,性價比唔錯

座位寬闊有卡位,光線充足

2024-03-12
2天前 0 瀏覽
2024年5月16日 星期四今日難得早咗收工,決定去沙田接老婆放工順便一齊食飯行過好運中心見到差唔多已經全部裝修完,有好多食肆陸續進駐,而呢一間新加坡菜餐廳好似開咗幾個月都仍然有好多人幫襯,咁啱呢個時候冇乜人排隊,裏面仍然有位置,於是就入咗去試下坐低咗再慢慢睇返餐牌,發現除咗散叫之外仲有套餐可以選擇,分為二人同四人餐,價錢都唔算貴,豐儉由人,不過由於我哋怕食唔到咁多嘢,所以最後就淨係散叫等咗大約15分鐘左右,食物就開始陸續送上,首先有馬來炒貴刁,成個鑊仔咁樣送上,賣相好精美,而且上面仲有好多唔同嘅配料,包括蝦仁、花生、洋蔥同臘腸,加埋青檸汁同辣椒粉撈埋一齊食更加惹味,而且河粉炒得好乾身,唔會黐埋一嚿嚿呢個係斑蘭咖央多士,一咬落去就好鬆脆,而且裏面嘅斑蘭味好濃郁,咖央食完感覺唔會好油膩,多士嘅外皮仲脆卜卜添之後有古法脆皮雞卷,咬落去啖啖肉,外皮炸到好有脆口,但係裏面嘅雞肉仍然保持嫩滑,一啲都唔覺得老最後仲有香芒大蝦米紙卷,見到裏面有好多顏色,分別有唔同嘅蔬菜同主角香芒大蝦,口感好豐富,酸酸甜甜幾開胃,冇諗到只係幾個餸我哋兩個人都食到幾飽
2024年5月16日 星期四
今日難得早咗收工,決定去沙田接老婆放工順便一齊食飯

2024-05-16
3天前 0 瀏覽
- 咖吔 Kaya @ 沙田 -放工同同事嚟試吓呢間新加坡菜😆無骨海南雞🐓海南雞無骨啖啖肉,雞皮同雞肉之間唔會太多肥膏得嚟夠晒滑😋仲有三種醬汁,甜豉油、辣醬、薑蓉,配埋油飯食夠晒嘢味😆馬拉盞通菜🥬菜嘅份量好多,而且唔會炒到太腍,仲保持到通菜嘅爽口,加埋馬拉盞醬充滿蒜香味😙櫻花蝦柚子沙律🥗柚子完全冇出面食嘅苦澀酸味🤭櫻花蝦同柚子加埋醬汁,酸酸甜甜都幾開胃😆五彩自家手打蝦餅🦐話明手打蝦餅,蝦肉夠晒彈牙😆面頭啲星星似係細細粒嘅蝦片🤣咬落脆口,但略嫌有少少硬🫢美祿哥斯拉🥤面頭有好多粒美祿波波,但如果可以再甜啲就好啦🫢📍沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖味道 🤩🤩🤩性價比 🤩🤩🤩.5
- 咖吔 Kaya @ 沙田 -

放工同同事嚟試吓呢間新加坡菜😆

無骨海南雞🐓

馬拉盞通菜🥬

櫻花蝦柚子沙律🥗

五彩自家手打蝦餅🦐

美祿哥斯拉🥤
面頭有好多粒美祿波波,但如果可以再甜啲就好啦🫢

📍
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

味道 🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩.5
3天前 0 瀏覽
我約家人《咖吔》嘆下午茶,因好味又抵食。我們點左:🥢街頭雞鴨絲湯粉$49+$3熱桔仔話梅水,有雞、鴨肉絲、豆泡、半隻雞蛋,味道不錯,金邊粉煙韌份量足,話梅桔仔茶酸酸甜甜好飲。🥢斑蘭咖央多士$40+$3熱桔仔話梅水,麥包烘得香脆可口,斑蘭醬香甜夾牛油片好味😋💕🥢串燒拼盤$65,有大蝦、魷魚鬚、雞肉和二串,賣相靚靚,燒得剛好真不錯👍🥢牛油果五色米紙卷$62,牛油果清香健康之選,紅蘿蔔、青瓜清爽,點芒果醬更美味😍🥢大蝦青木瓜沙律$72,有兩隻大蝦🍤很爽口彈牙,木瓜、芽菜加醬汁,酸酸甜甜又爽口。
我約家人《咖吔》嘆下午茶,因好味又抵食。
我們點左:

• 班蘭咖央多士
  • 牛油果五色米紙卷
  • 街頭雞鴨絲湯粉
5天前 0 瀏覽
點了兩個餐,加個炸魚皮,由於上次的魚皮 鹹蛋醬太鹹,要求鹹蛋醬分開用小碟上,不用淋在魚皮上,他說不可以,說廚房做不到,不明白為什麼那麼簡單的要求都做不到,又說不能隨便更改餐單食物,我說我沒更改食物,叫我跟經理反映下,也嘥氣反映了,也直接不要算了。其實,今時今日要這樣,怪不得北上消費。香港餐廳服務業已經無得救。
6天前
下午茶
連鎖式新加坡餐廳分店終於開到沙田,其他分店都未去過,第一次黎試嚇佢菜式先。望下個menu,午餐、下午茶都好抵食。 🦀參峇蟹肉 配炸饅頭 $78~好特別蟹肉醬汁,用炸到外脆內軟嘅饅頭點,好好味。🥑牛油果五色米紙捲(素食) $62~蘿蔔、青瓜、紫椰菜、牛油果,配芒果汁。全部天然食品,冇加任何調味,所以要點芒果汁。🍊🥤凍香茅鮮橙茶 +$6~淡淡橙茶味,香茅味道不多。🥭🍨馬來芒果汁配 芒果雪糕 +$12 ~其實系芒果沙冰,味道唔錯,好飲另外點餐:🐖 白胡椒肉骨茶 $92 (+雞油香飯$20) ~新加坡嘅白胡椒肉骨茶都系第一次試,感覺有啲似胡椒豬肚湯,加左一個大蒜🧄、肉排、豬肚,重白胡椒味,湯底好清甜,肉排炆到軟腍。

[下午茶餐]
🦀參峇蟹肉 配炸饅頭 $78
~好特別蟹肉醬汁,用炸到外脆內軟嘅饅頭點,好好味。

🥑牛油果五色米紙捲(素食) $62

🍊🥤凍香茅鮮橙茶 +$6
~淡淡橙茶味,香茅味道不多。

🥭🍨馬來芒果汁配 芒果雪糕 +$12
~其實系芒果沙冰,味道唔錯,好飲

另外點餐:
🐖 白胡椒肉骨茶 $92 (+雞油香飯$20)

2024-05-07
2024-05-31 0 瀏覽
25/5/2024,沙田有大型百貨公司做大特價,便到沙田走走掃貨,掃貨後要坐下,搵到這食店,食個下午茶,休息下。店外等位環境寬闊,等咗15分鐘就有位,店內環境不大,座位間都有一定距離。點了四個下午茶餐,價錢合理。海南雞飯,雞好滑,油飯好香。新加坡喇沙摻摻,以下午茶來講,都算大碗,餸都有多款,湯底有小小辣,都幾惹味。班蘭咖央多士,熱辣辣,好脆口,略厭牛油多咗D,有小小油膩。凍桔仔話梅香茅青檸茘枝梳打椰子班蘭冰
點了四個下午茶餐,價錢合理。
海南雞飯,雞好滑,油飯好香。
海南雞飯

新加坡喇沙摻摻

班蘭咖央多士,熱辣辣,好脆口,略厭牛油多咗D,有小小油膩。
班蘭咖央多士

凍桔仔話梅
凍桔仔話梅

香茅青檸茘枝梳打
香茅青檸茘枝梳打

椰子班蘭冰
椰子班蘭冰

2024-05-25
15 分鐘 (外賣送餐)
2024-05-29 0 瀏覽
最近沙田好運中心裝修完,成個商場靚左好多,仲多左好多食肆,去食左呢間馬來西亞餐廳,試完就知點解佢既分店越開越多。餐廳好新淨,燈光又光猛,坐得好舒服,下午茶時段,抵食又好食,而且份量好大份,食完夜晚可以唔駛食都得。海南雞飯海南雞好香,完全無雪味,出面食既好多時有雪味,而且好滑,配埋個海南雞三色醬,更加好食,而且雞既份量好多,好夠飽海鮮炒貴刁貴刁一上碟已經睇到炒得好靚,唔會乾身,上面有好多海鮮,每啖都食到有唔同既海鮮,正!咸蛋黃無骨雞翼呢個雞翼好好味,好香咸蛋黃味,係屋企整好多功夫

海南雞飯

海鮮炒貴刁

咸蛋黃無骨雞翼
呢個雞翼好好味,好香咸蛋黃味,係屋企整好多功夫
2024-05-25 35 瀏覽
抵食美食:沙田下午茶好多抵食套餐,款款都好吸引。叫咗街頭雞鴨絲湯粉,佢嘅湯底鮮甜,配上細滑嘅粉絲同鴨絲,仲有蛋、洋蔥、豆卜等等,真係幾好味!配餐飲揀熱白咖啡好正!海南雞飯都好正!呢度嘅海南雞飯絕對係一個好選擇!雞肉嫩滑有油香,油飯飯粒香口。仲有湯。班蘭咖央多士係必食之一。多士烘烤得香脆,加上香濃嘅班蘭咖央,yummy!而且仲有串燒拼盤,有魷魚、蝦、雞串燒,串燒熱辣辣。魷魚燒得好香!蝦爽口。雞肉有香茅味。
抵食美食:沙田下午茶好多抵食套餐,款款都好吸引。

而且仲有串燒拼盤,有魷魚、蝦、雞串燒,串燒熱辣辣。
魷魚燒得好香!蝦爽口。雞肉有香茅味。
2024-05-14 98 瀏覽
新加坡物價太貴所以新加坡菜都係香港食抵啲斑蘭咖哋多士$36/4件多士烘至香脆中間夾有厚身牛油🧈同斑蘭咖哋牛油咸咸地平衡左斑蘭咖哋嘅甜所以食落口滑順滑但又唔膩檳城和牛蝦麵$118有和牛肉片同牛丸和牛肉片上碟時半生熟肉質嫩滑蝦🦐對半開另外有豆卜、半隻溏心蛋麵份量都幾大海南雞飯拼喇沙$108好多人揀嘅一款特別岩選擇困難嘅你因為點一款可以一次過試到兩種口味!雞肉滑身唔乾雞油飯望落唔多深色但已經非常香同入味!喇沙好推薦湯底第一啖椰香味好出之後辣會滲出好惹味又層次豐富👍🏻
新加坡物價太貴

有和牛肉片同牛丸
和牛肉片上碟時半生熟
肉質嫩滑
蝦🦐對半開
另外有豆卜、半隻溏心蛋
麵份量都幾大

海南雞飯拼喇沙$108
好多人揀嘅一款
特別岩選擇困難嘅你
因為點一款可以一次過試到兩種口味!
雞肉滑身唔乾
雞油飯望落唔多深色
但已經非常香同入味!
喇沙好推薦
湯底第一啖椰香味好出
之後辣會滲出
好惹味又層次豐富👍🏻
  • 海南雞飯拼喇沙
  • 班蘭咖央多士
2024-05-10 56 瀏覽
好耐冇去旅行啦有啲掛住喇沙!沙田好運中心裝修咗之後多咗好多新餐廳呢間係其中一間佢嘅喇沙都唔錯㗎,不過有時我覺得辣咗啲但勝在配料充足蝦仔都有幾隻,仲有魚蛋豆卜呢啲必備嘅配料女仔一個都未必食得晒🤣
好耐冇去旅行啦
有啲掛住喇沙!

沙田好運中心裝修咗之後多咗好多新餐廳
呢間係其中一間

佢嘅喇沙都唔錯㗎,不過有時我覺得辣咗啲
但勝在配料充足
蝦仔都有幾隻,仲有魚蛋豆卜呢啲必備嘅配料

女仔一個都未必食得晒🤣
2024-05-10 62 瀏覽
今日放假,去左沙田睇早場,睇完戲搵地方食野,去左好運中心嘅Kaya咖吔,係一間食新加坡菜嘅餐廳。餐廳入邊光猛,有卡位坐,今日唔算多人,我哋兩個佢都俾咗卡位我哋。個經理笑容滿面,又有禮貌,讚!兩個人叫咗四樣嘢食:檳城蝦麵 $78碗蝦一拎埋黎,一陣蝦香味撲鼻而來,上面真係有幾隻蝦,唔係蝦米,係真蝦,食落去無霉嘅感覺,豆卜朔晒湯香味,超級好味!跟餐手工拉茶 $6呢個檳城蝦麵係午餐,所以可以跟餐叫野飲,手工拉茶比較重奶味,但唔甜,最怕甜到入唔到口嘅奶茶,呢杯甜味啱啱好!馬拉盞炒通菜 $82份量適中,有馬拉盞嘅香味,但唔會喊到不停飲水,啲菜好新鮮,無炒過龍。班蘭咖央多士 $36多士夠香脆,咖央味道唔錯,入面仲夾左一大塊牛油,好香牛油味,兩個人share一碟啱啱好,唔會太膩。参峇醬燒豬頸肉 $92到我期待嘅豬頸肉,豬頸肉每塊都唔厚,外面脆,裏面多汁,點埋佢個醬汁就更加好味,令成舊豬頸肉味道提升唔少。

兩個人叫咗四樣嘢食:

檳城蝦麵 $78

跟餐手工拉茶 $6

馬拉盞炒通菜 $82

班蘭咖央多士 $36

参峇醬燒豬頸肉 $92
2024-05-06 68 瀏覽
住沙田但好少行去好運中心那邊,聽朋友說好運中心重新裝修過,多了很多新食肆,於是這天和朋友過去行吓。這間食店主打新加坡菜,地方非常闊落,剛巧是下午茶時間,我和朋友見下午茶餐幾抵食,就入去試吓。海南雞飯$68雖然是茶餐,但份量真不少,有差不多1 /4隻🐔,一碗香噴噴雞油飯,還有冬瓜湯和點海南雞的三色醬。雞皮爽滑而不油膩,雞肉嫩滑,還竟然食到雞皮啫喱😋,有青瓜伴菜,青瓜夠爽甜。馬來烤雞配油飯$68見系食店推介菜式,朋友就order一試,雞塊燒得好香口,配菜豐富,有車厘茄、洋蔥、炸花生、鹹魚仔和半隻鹹蛋,非常吸引,鹹蛋黃係漏油既😎!配燒雞的不是普通白飯,系雞油飯,飯粒分明,雞油香味濃郁又煙靱,抵讚👍🏻,還備有微辣特色醬汁,朋友話幾好味😋😋。茶餐加$ 3送熱飲,雖然要加一服務費,但仍屬抵食之選!

海南雞飯$68

馬來烤雞配油飯$68

茶餐加$ 3送熱飲,雖然要加一服務費,但仍屬抵食之選!

2024-05-04 45 瀏覽
假期新城市中心有好多人,所以去附近其他商場搵食,見到好運中心呢間咖吔入面都坐左一大半人,重點係我地肚餓,吾洗等位。晚市除左單叫外,仲有二人或四人套餐可以,我地揀左二人套餐B。櫻花蝦柚子沙律:酸酸甜甜幾開胃。新加坡鹹蛋黃單骨雞翼:鹹香味足,又夠脆,食完會想再叫。新加坡白胡椒肉骨茶:白胡椒味重。蝦頭油炒椰菜苗:食落去多左一種香味,椰菜苗爽口。參峇蟹肉配炸饅頭:參峇蟹肉個汁甜甜地,有少少似煉奶配炸饅頭,但無甘死甜。美綠恐龍:佢個頂用脆脆不是大量美綠粉。

櫻花蝦柚子沙律:酸酸甜甜幾開胃。

新加坡鹹蛋黃單骨雞翼:鹹香味足,又夠脆,食完會想再叫。

新加坡白胡椒肉骨茶:白胡椒味重。

蝦頭油炒椰菜苗:食落去多左一種香味,椰菜苗爽口。

美綠恐龍:佢個頂用脆脆不是大量美綠粉。