2021-12-10 1244 瀏覽
銅鑼灣歷史悠久的日本料理。鐵板燒的水準也很好。朋友安排了中午來吃鐵板燒,四個人點了不同的套餐可以分享,有海鮮,牛肉,很好。海鮮包括了蝦,鮑魚,銀鱈魚,帶子,生蠔。牛肉有厚牛肉,薄牛肉。還配有面豉湯,沙拉。飯後有咖啡雪糕。鐵板燒都保持水準,食材新鮮。餐廳排氣也很好,吃完後不久滿身油煙味。服務很好,很周到。怪不得通常都滿座。
銅鑼灣歷史悠久的日本料理。鐵板燒的水準也很好。

2021-12-06 1254 瀏覽
和三味是我接觸到的第一家正宗日式鐵板燒, 它的鵝肝依然令人念念不忘, 也是舊公司慶功的指定飯堂, 但在離開舊公司後就很少吃到, 除了因為沒有如此閑情逸致, 也因為近來鐵板燒店和其他日式食肆一樣, 越開越多, 越開越濫. 週末在Sogo附近心血來潮想到那裡, Walk In沒有鐵板燒, 但有其他和食像是壽司及刺身, 價錢大約三至四百多元, 和鐵板燒午市套餐差不多, 以銅鑼灣同類定位的日式食肆比較還算可以.這裏的壽司沒有任何花巧之處, 魚生基本上也沒太多調味, 就連舍利的醋香也很淡, 魚生新鮮, 特別欣賞其小肌, 也就是細條的鰶魚, 亮銀的外表下是細嫩的魚肉, 沒有令人討厭的細骨, 味道細柔, 有些魚我喜歡較濃厚的醋漬風味, 但吃小肌魚就是要輕, 爽, 柔的味道和口感, 用兩塊交纏握成的壽司, 外觀相當華麗. 其他的印象不如這個深刻, 就是你會吃到的味道, 這就不再累贅地描述了.熟食方面燒牛肉做得不錯, 薄片的油香和焦香平衡, 似是隔離鐵板燒部的出品. 凍鮑魚口感爽彈有酒香, 銀雪魚西京燒油香夠但略嫌汁醬不夠入味, 天婦羅用上最基本的配料, 就是合格的脆度和味道, Nothing more
和三味是我接觸到的第一家正宗日式鐵板燒, 它的鵝肝依然令人念念不忘, 也是舊公司慶功的指定飯堂, 但在離開舊公司後就很少吃到, 除了因為沒有如此閑情逸致, 也因為近來鐵板燒店和其他日式食肆一樣, 越開越多, 越開越濫. 週末在Sogo附近心血來潮想到那裡, Walk In沒有鐵板燒, 但有其他和食像是壽司刺身, 價錢大約三至四百多元, 和鐵板燒午市套餐差不多, 以銅鑼灣同類定位的日式食肆比較還算可以.

熟食方面燒牛肉做得不錯, 薄片的油香和焦香平衡, 似是隔離鐵板燒部的出品. 凍鮑魚口感爽彈有酒香, 銀雪魚西京燒油香夠但略嫌汁醬不夠入味, 天婦羅用上最基本的配料, 就是合格的脆度和味道, Nothing more and nothing less.
之前都來過和三味好多次,好多時都係食鐵板燒,今晚同朋友想來食佢既和食。和三味店內有分開鐵板燒和和食區域,平以為和食會比較少人,但原來都是滿座的。我同朋友都選擇了佐賀牛石燒膳 ($540) - 包括有:前菜、茶碗蒸、刺身3種、煮物、佐賀牛、野菜盛、白飯、漬物、麵豉湯、雪芭或雪糕🥢茶碗蒸 - 好滑好清甜🥢刺身3種 - 包括了拖羅、油甘魚、甜蝦十分新鮮🥢煮物 - 有鮑魚、超級香濃的芋頭🥢佐賀牛 - 油花分佈得好均勻,好有牛味🥢野菜盛 - 蔬菜新鮮🥢烏冬 - 是讚岐烏冬,好順滑🥢麵豉湯🥢雪芭或雪糕 - 要了豆腐雪糕,十分香濃

佐賀牛石燒膳

🥢茶碗蒸 - 好滑好清甜
茶碗蒸

🥢刺身3種 - 包括了拖羅、油甘魚、甜蝦十分新鮮
刺身3種

🥢煮物 - 有鮑魚、超級香濃的芋頭
煮物
煮物

🥢佐賀牛 - 油花分佈得好均勻,好有牛味

🥢野菜盛 - 蔬菜新鮮

烏冬

🥢麵豉湯
麵豉湯

🥢雪芭或雪糕 - 要了豆腐雪糕,十分香濃
豆腐雪糕

2021-11-14 2577 瀏覽
地址-和三昧銅鑼灣軒尼詩道555號東角中心22樓有日有班好耐冇見的朋友想約我去銅記食飯,話想食一點高級少少的日式料理,所以就去左呢間食,真係高級少少咁大把咩 =.=?? 咁岩鐵板前的位置有位比我地坐,咁當然唔會放過呢個欣賞的機會啦,而我地揀左個商務套餐,一點完就上左個沙律前菜,佢呢度D菜都幾新鮮爽脆,都幾甜,加埋適量的芝麻醬,令人想食多一碗呢!💋銀鱈魚,大蝦,燒和牛粒,師傅係我地面前煎蝦同銀鱈魚,整完就隨即分配係我地隻小碟上,過程爽快又唔會有多餘的動作,好似一場表演咁,令人目不暇給!首先講下銀鱈魚先,佢食落冇咩雪味,肉質結實,唔會一夾就晒,食得出有淡淡的魚味,幾好,大蝦方面佢連埋頭都比埋我地食,個頭裡面都幾多膏下,好正,蝦肉都爽滑彈牙,和牛粒就係師傅睇住我地食緊蝦的同時就開始處理,佢只係落左D鹽去調味,配埋炸蒜片一齊食,牛肉味更突出,正!而佢都另上一塊鐵板烘多士,塊多士仲印埋和三昧的LOGO,勁有心思,配埋和牛粒一齊食,D牛油比塊多士索左好多油,好正!💋鐵板炒飯及炒雜菜,係我地食緊肉的時間,師傅又開始炒飯,佢直頭好似表演咁,視覺享受滿分,佢個炒飯係用之前剩落的和牛油黎炒,做到粒粒分明,
地址-和三昧
銅鑼灣軒尼詩道555號東角中心22樓

💋鐵板炒飯及炒雜菜,係我地食緊肉的時間,師傅又開始炒飯,佢直頭好似表演咁,視覺享受滿分,佢個炒飯係用之前剩落的和牛油黎炒,做到粒粒分明,雖然只係一個普通的蛋炒飯,但可能加埋視覺呢一部份,令到個炒飯味道提升不少!唔會話過鹹,勁正,佢個雜菜方面,其中一個朋友表示唔鐘意食芽菜,話佢有種草青味,初初都話唔要,但係我地的”強權”之下,只好屈服,淺嚐少少咁,但佢都話佢呢個做法令到草青味消失得無影無蹤,最後可以一人食晒成份的雜菜,比個叻佢!

💋雪糕及咖啡,係滿足完充滿視覺及味覺的享受後,隨即奉上雪糕及飲品,我就揀左芝麻味雪糕及凍咖啡,佢雪糕方面好重芝麻味,又有少少奶香,唔錯,咖啡飲落幾潤滑,帶有少少酸味,有一種香醇的口感,幾好,佢貼心之處係糖水同奶分開奉上,可以根據心情自行調教,唔錯。
2021-11-11
2021-11-04 2619 瀏覽
和三昧既lunch 鐵板燒一直都咁full, 今次係提前左大約1個月左右book,先book 到🙈,lunch set 性價比超高,由其係和三昧套餐,只係300蚊。👇👇今次同朋友嗌左和三昧套餐and南非鮑魚套餐share,咁樣就可以咩都食到。👇👇又係掛住食,唔記得影足相👇😅🤣。Staff 方面好有禮貌,會幫你圍個圍巾,食野期間亦會不停加茶。至於味道方面調味其實唔重,勝在剛剛好,都會食到食材本身既鮮味,本人最中2佢個薄燒牛,朋友就最中2佢既鴨肝。食完主餐後,staff 帶我地去到另一個area嗌野飲,加$10仲可以要埋雪糕,慢慢坐。

• 匈牙利鴨肝
  • 牛肉薄燒
2021-10-08 2682 瀏覽
期待已久嘅和三味鐵板燒我哋早一個星期book位今次嚟食晚餐🥣呢餐感覺好有水準樣樣嘢都好好味係價錢貴啲但係味道唔錯龍蝦湯朝鮮甜蜆肉大大粒五成熟牛扒,和牛粒五成熟啱啱好香煎鱈魚🐟魚夠滑,而且冇腥味鵝肝多士,鵝肝超好味,唔太油甜品仲有雪糕🍦
期待已久嘅和三味鐵板燒
我哋早一個星期book位
今次嚟食晚餐🥣
呢餐感覺好有水準
樣樣嘢都好好味
係價錢貴啲但係味道唔錯

龍蝦湯朝鮮甜

蜆肉大大粒
五成熟牛扒,和牛粒五成熟啱啱好

香煎鱈魚🐟魚夠滑,而且冇腥味

鵝肝多士,鵝肝超好味,唔太油

甜品仲有雪糕🍦
2021-08-03 5516 瀏覽
朋友一早之前已經book定7月30號要帶我黎呢間鐵板燒(佢之前食過推介俾我食)我一心為係omakase 形式,去到唔使再揀,點知原來仲要揀,一向有選擇困難症嘅我真係唔知點算,朋友不嬲都採取錢解決到問題就唔係問題嘅方法,所以諗都唔諗就揀咗個超級貴嘅二人set ! 真係有啲後悔 《大拿拿二千幾蚊食個晏仔》我哋揀嘅係鮑魚大餐,就係因為鮑魚,價錢就由$600變咗$2000😵‍💫😵‍💫當然除左拳頭咁大嘅鮑魚之外,重有蜆、和牛、大蝦等等鮑魚係好新鮮嘅,完隻活鮑魚擺咗上個鐵板度燒,見住佢郁吓郁吓,最後廚師燒完之後片成一片片,爽口又彈牙又有牛油香。朋友試埋佢嘅燒鮑魚內臟,我就唔敢試啦冇乜興趣。燒大蝦🍤,蝦頭都有膏㗎😋而成餐我覺得最吸引都係燒和牛😋😋😋五成熟肉質仍然好嫰滑,切成和牛粒放咗喺塊印咗和三昧嘅多士上面,湯邊配上炸蒜片,炸到好似薯片咁卜卜脆😋另外仲有燒蜆、炒飯炒雜菜等等眼見隔離枱啲人叫嘅其他餐好似仲吸引啲(永遠都係人哋隔離飯香)人哋有燒蠔、燒銀雪魚、燒鴨肝等等,平家反而款式重多,不過人哋冇和牛粒呀嘛。食完晒之後原來仲會帶我去另外一個lounge度飲杯嘢食雪糕(食雪糕要加$10 㗎)自問真係唔捨

當然除左拳頭咁大嘅鮑魚之外,重有蜆、和牛、大蝦等等

另外仲有燒蜆、炒飯炒雜菜等等

自問真係唔捨得食,呢啲真係試一次就夠。

其實好想食佢塊印咗和三昧既多士😅不過唔夠膽問🤪
燒和牛粒
燒大蝦
燒和牛
2021-07-26 3849 瀏覽
食物質素keep得住, 非常好👍. 但員工服務態度比以前差了很多,愛理不理,叫她們就裝作看不見,基本上只有一個員工在serve,其他員工只是聚集在一處不知在做什麼。 一餐飯平均消費 每人超過1000 ,服務水準不值這消費水平☹️
2021-05-18 6905 瀏覽
已經兩次白行, 雖然設有外賣餐牌, 但話堂座多人,廚房就突然cut單暫停唔做外賣,咁樣經營食市, 令客人好麻煩, 鍾意做就做, 唔鍾意就唔會考慮對你有幾影響, 你白行就係你嘅事, 我唔會再幫襯佢!!
外賣自取
2021-05-11 6931 瀏覽
Special set (HKD430), including salad, coffee & ice cream* Prawn* Hokkaido scallop* Cod* US Beef steak* Fried rice with pickles* Fried vegetables👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5位於SOGO樓上的日本料理一路以黎都係我同屋企人嘅至愛🍻 餐廳分開和食同鐵板燒兩邊 餐廳係22樓所以景觀都幾開揚🌁 同其他鐵板燒餐廳唔同 哩度每張鐵板燒嘅檯只可以容納6人 由於疫情關係 我地一行3人可以獨佔一張檯 私隱度極高 亦可以近距離睇到師傅烹調表演同傾計👨🏻‍🍳 所有食材都好新鮮 師傅只係用簡單嘅牛油、黑椒同鹽已經去調味已經勁好味👍🏻 🦐好彈牙 美國牛柳牛味香濃🥩 炒飯的飯粒分明一d都唔油膩🍚 最後去埋餐廳嘅另一邊享用咖啡同雪糕 大滿足🤩 雪糕都有幾款選擇 推薦柚子雪芭同豆腐雪糕🍨
* Prawn
* Hokkaido scallop
* Cod
* US Beef steak
* Fried rice with pickles
* Fried vegetables

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5
2021-04-25 6908 瀏覽
跟兒時玩伴吃生日飯,有一點壓力,原因是因為她是一個廚師。她蠻喜歡日本菜的,所以特意帶她來和三昧,因為媽咪和奶奶都喜歡。她選了豆腐豚肉鍋,我就點了我最喜愛的鱈魚西京燒。我覺得她應該很喜歡這個鍋,因為我看見她很專心的埋頭吃,不到15分鐘就已經把盤子所有東西KO掉!她還要慢慢等我吃,我一般都吃得很慢... 我問她是否滿意,她點點頭說:「你看我面前的碗碟都已經知道了啦!」感恩感恩這裡沒有令她失望,每一次跟她吃來吃飯都戰戰兢兢的,就是因為她的那條「皇帝脷」!今天這頓生日飯也算是「過關」了!哈哈... 真的很想念這裡,差不多大半年沒有來了,水準依然好呢!

真的很想念這裡,差不多大半年沒有來了,水準依然好呢!

2021-04-24
生日
2021-04-21 5559 瀏覽
今日試食嘅「和三味」,係傳說中嘅「香港三大鐵板燒」。原本訂咗晚上8:30,因為早啲嘅時段冇位。當天五點幾已在銅鑼灣流連,剛好有訂位取消咗,所以變成6:00晚飯最早食客。最初入坐嘅位置在細房中(不是包廂),要求下侍應順從意願找來近窗位置,地方比較濶落,減少侷促感。服務態度算好!侍應端上綠茶🍵、圍裙,親切又眼神討好的廚師就位👨‍🍳⋯⋯噠熱鐵板⋯⋯由一道簡單嘅墨魚沙律開始這套每位$990南非鮑魚配「佐賀牛」套餐。鮑魚+海鮮任揀一款:我哋二人就一個揀大蝦、一個揀北海道貝柱。新鮮嘅南非鮑魚肉質鮮美唔靭,但眼見佢哋在鐵板上掙扎,睇到個心唔舒服。北海道貝柱size大過$1銀, 肉質嫰,咬到一絲絲,慢慢在口中嚼出鮮味。大蝦真係幾大,如果可以成隻好似食雪條咁放入口細嚐更佳。可惜同Hubby試食貝柱同蝦,每人分得少少,未能盡慶。而蝦頭則膏少。季節野菜燒鮮冬菇及一圈洋葱。這一圈洋葱.....煑咗一段時間,色轉透明但仍嘗不到甜味,有啲乾涸。豆腐淋上甜麵豉醬,味道好夾。「佐賀和牛A5」, 薄切、厚切各要一份。先燒薄切,食落牛味淡,入口即化,肉質柔潤,有和牛口感。薄切包住洋葱粒同青葱粒,自己吃前將葱減半,怕葱味太
今日試食嘅「和三味」,係傳說中嘅「香港三大鐵板燒」。

鮑魚、蝦頭

季節野菜

豆腐淋上甜麵豉醬,味道好夾。

「佐賀和牛A5」, 薄切、厚切各要一份。
先燒薄切,食落牛味淡,入口即化,肉質柔潤,有和牛口感。

薄切包住洋葱粒同青葱粒,自己吃前將葱減半,怕葱味太重。

薄切牛肉

厚切配蒜片,仍覺牛味不濃,燒到有燶邊,一啖一件。

相比下薄切更勝一籌。

最後,一大碗炒飯連味噌湯配菜等,食咗先至有飽肚感!為鐵板燒部份劃上句號。

雪糕、咖啡、茶

👨‍🍳廚師禮貌地道別後,二人在己熄火嘅鐵板前坐咗一陣,見無侍應跟進唯有主動告之己食完。

隨後被引進另外一個「空間」享用餘下嘅雪糕同咖啡茶。地方有啲機場lounge feel.... 突然好想✈️

點咗芝麻雪糕同柚子雪糕。芝麻雪糕內有很多雪片,太耐無人叫🧐? 柚子雪糕就ok, 無雪片又有柚子味。

今次純粹想試吓佐賀和牛,下次會試其他。

這個套餐$990加一,某些信用卡有九折優惠。
2021-03-13
用餐優惠
信用卡優惠
2021-04-10 3793 瀏覽
週五對打工仔來講是最開心的日子,忙碌了幾天終於可以放鬆心情,晚餐不能求其,定要搵間似樣的餐廳襯托好心情。和三味出名鐵板燒,由於座位已滿,定了和食位,今晚專攻火鍋。窗口卡位可以望到街景。餐廳在這裡已經多年,裝修相對較舊,但環境安靜,坐得舒適。叫了shabu shabu兩人套餐,牛肉有幾種選擇,當然是主打佐賀和牛。火鍋清湯底,鮮甜原味,和牛六大片,落湯幾秒就可以入口,香氣在口中蔓延。青菜碟份量十足,清爽健康。最後可以選擇烏冬或者米粥。米粥熬到綿密,加上雞蛋,喝起來幼滑又飽腹。和三味雖然環境偏舊,但食物美味,服務熱情,整體質素高,客人絡繹不絕。

和三味出名鐵板燒,由於座位已滿,定了和食位,今晚專攻火鍋

佐賀和牛

青菜盤

青菜碟份量十足,清爽健康。

2021-04-09
佐賀和牛
2021-04-09 2727 瀏覽
前排要搵餐廳同朋友慶生就決定黎依間久仰大名既 -和三昧- 事前記得要book位, 因為爆場架~**服務加分位: 唔收切餅費, 仲可以事先幫你雪定cake, 到時候佢地就好醒水咁送過黎!**order左澳洲鮑魚套餐 Australian Abalone Set:澳洲鮑魚 AUS Abalone大蝦 Praws是日海鮮: 松葉蟹棒 Snow Crab Stick清酒煮蜆 Boiled Clam with Sake美國厚燒牛肉 U.S. Steak美國薄燒牛肉片U.S. Beef (Sliced Beef)每台有一個廚師serve你, 今次係男廚師隻鮑魚好新鮮咁郁下郁下~師傅手勢都十分專業將鮑魚切成一片片爽脆彈牙又鮮味依個價錢真係值得!再黎煎大蝦蝦肉彈口不在話下蝦頭仲好鮮味今次是日海鮮係松葉蟹棒完全帶出到蟹棒鮮味~成餐飯最難忘一定係清酒煮蜆 佢既酒湯底唔會太嗆, 有陣好特別既酒味非常非常好飲我地將成碗湯飲晒當然蜆都好鮮甜、大隻、嫰口叫左美國牛薄燒咁煮法好野味甜品移左去第2個地方食staff好識趣地睇準時間拎個cake出黎比到我朋友好大surprise!雪糕仲有紅豆同柚子味揀個人覺得柚子味可以
前排要搵餐廳同朋友慶生就決定黎依間久仰大名既 -和三昧-
事前記得要book位, 因為爆場架~

澳洲鮑魚 AUS Abalone
大蝦 Praws
是日海鮮: 松葉蟹棒 Snow Crab Stick
清酒煮蜆 Boiled Clam with Sake
美國厚燒牛肉 U.S. Steak

澳洲鮑魚套餐

每台有一個廚師serve你, 今次係男廚師
隻鮑魚好新鮮咁郁下郁下~
師傅手勢都十分專業
將鮑魚切成一片片
爽脆彈牙又鮮味
依個價錢真係值得!
澳洲鮑魚

再黎煎大蝦
蝦肉彈口不在話下
蝦頭仲好鮮味
大蝦

今次是日海鮮係松葉蟹棒
完全帶出到蟹棒鮮味~
松葉蟹棒

成餐飯最難忘
一定係清酒煮蜆
佢既酒湯底唔會太嗆, 有陣好特別既酒味
非常非常好飲
我地將成碗湯飲晒
當然蜆都好鮮甜、大隻、嫰口
清酒煮蜆

叫左美國牛
薄燒咁煮法好野味
美國薄燒牛肉片

甜品移左去第2個地方食
staff好識趣地睇準時間拎個cake出黎
比到我朋友好大surprise!
雪糕仲有紅豆同柚子味揀
大蝦
松葉蟹棒
清酒煮蜆
美國薄燒牛肉片
第一次食呢種鐵板燒,三個人叫咗澳洲鮑魚套餐。啲海鮮真係好新鮮。見到鮑魚真係好驚喜,隻鮑魚大過成隻手!師傅燒完再切埋片分比我哋,鮑魚好爽口好正,雖然好大塊但食完都唔會頂住,配個酸酸地嘅汁都好match。蟹腳煎到好香牛油味,但唔會蓋過蟹肉本身蟹海水味!最深刻係個清酒煮蜆,師傅用個錫紙兜喺鐵板上面燒好有功架,已經係視覺享受。啲蜆隻隻脹卜卜,好鮮甜,真係好好食,仲有個清酒湯吸晒啲蜆嘅精華,好清甜!厚燒牛肉切咗一口size,好方便。有麵包喺底索吓啲油先食就唔會太肥膩。薄燒牛肉包住啲蔥同金蒜,蔥嘅甜好襯牛肉,反而有啲金蒜有少少苦我自己就麻麻地。最後竟然仲有個炒飯,好好味但好多嘢食真係食唔晒個飯。叫咗杯梅酒,好甜好容易入口!值得一提係呢度服務真係好好,無論係師傅定係侍應都好殷勤,成個體驗好enjoyable!
第一次食呢種鐵板燒,三個人叫咗澳洲鮑魚套餐。

蟹腳煎到好香牛油味,但唔會蓋過蟹肉本身蟹海水味!

最後竟然仲有個炒飯,好好味但好多嘢食真係食唔晒個飯。

叫咗杯梅酒,好甜好容易入口!

2021-03-05