2021-01-25 399 瀏覽
屯門牛又要出去覓食啦~古早味蛋糕一向都係我至愛嘅台灣美食自從喺台灣淡水食完之後念念不忘好彩而家香港都有得買姐!雖然次次去親都好少有現貨都要等出路時間排隊買但係味道絕對值得我嘅時間去等待~
屯門牛又要出去覓食啦~
古早味蛋糕一向都係我至愛嘅台灣美食
自從喺台灣淡水食完之後念念不忘
好彩而家香港都有得買姐!

雖然次次去親都好少有現貨
都要等出路時間排隊買
但係味道絕對值得我嘅時間去等待~
2020-10-27 366 瀏覽
🇭🇰#龍門居 古早味蛋糕🍰【#古早記蛋糕】咁岩經過見到佢新鮮出爐即刻排隊第二個就係我啦😍第一次試今次係朱古力味#古早味蛋糕 $70🍫採用北海道3.6牛乳濃郁嘅雞蛋鮮奶味道🥚🍼成個枕頭咁大咁鬆軟 綿密細緻嘅口感一試難忘 仲有啲朱古力脆脆而且仲要係流心添 無咁單調 食出幸福嘅味道💕📍 古早記 (屯門)屯門龍門路43號龍門居地下28號舖
🇭🇰#龍門居 古早味蛋糕🍰
【#古早記蛋糕】
咁岩經過見到佢新鮮出爐即刻排隊第二個就係我啦😍

第一次試今次係
朱古力味#古早味蛋糕 $70🍫

📍 古早記 (屯門)
屯門龍門路43號龍門居地下28號舖
2020-07-17 581 瀏覽
本來喺網上所有新聞評論都聽到好似好好食,所以諗住揸車特登走去買,佢都唔難搵點知真係有人排隊,排咗5-10分鐘買到件返屋企仲好似好開心,點知一食就覺得非常普通,完全中伏,我買咗個芝士口味,本來相片睇落好似好多芝士,啲芝士流晒出嚟,點知得嗰少少,唔睇真啲仲以為買咗原味,食完仲覺得蛋糕質感唔軟滑,蛋糕皮仲有少少鞋,總之食落去就覺得同麵包舖買嘅冇分別,完全唔會再去,唔使排隊都唔會再去!!!最後公道講一句佢哋服務就唔錯態度好好!!!
2020-05-03 702 瀏覽
聽講佢都可以開業左一年啦 喺度恭喜佢先👍🏻如果你鍾意食朱古力蛋糕不妨試吓呢一款,因為佢入邊流心的感覺你會覺得自己有少少喺度食緊心太軟。我一食就食左佢5分1;4.6/5分💕我呢一底呢,貼邊個位就明顯燶咗因為帶啲啲苦味;喺面頭嗰啲朱古力粒都有呢個狀況;個蛋糕面係有少少乾。 但整體呢佢入邊都係鬆軟綿密好味,同埋呢佢尺寸呢闊度係同個盒啱啱fit,都幾重。呢款口味偏甜;唔想食禁甜可試佢原味🥰因為佢唔同時間唔同蛋糕嘅出爐啦;但係唔知點解就係得太子嗰間分店會上網睇到時間表;而屯門睇唔到嘅。我就一定要喺佢門口等啦。
聽講佢都可以開業左一年啦 喺度恭喜佢先👍🏻

2020-05-01 522 瀏覽
難得入屯門探朋友,朋友話呢間古早記話蛋糕好好味,加上排20分鐘就有最愛芝士味蛋糕出爐,就試下先😉😉👉平均要30分鐘先出一底蛋糕,每底蛋糕切開10份,所以如果遲左就要等下底啦!蛋糕準時出爐⏰⏰,師傅捧著熱辣辣嘅蛋糕出場,隔著塊玻璃都聞到好香蛋味,加上切開時蛋糕超鬆軟有彈性,雖說要$70一件,但好大件🥳🥳職員好快手包裝入袋,並故意漏開紙盒口,免生蒸氣,我們好快拎回家享用,一打開紙盒蛋香樸鼻 ,口感綿密,結構軟熟,不會太甜,可惜芝士味不太突出,整體來說,有時間排隊一試無防🥰🥰

2020-05-01
撞正新口味出爐 個日7點經過試到出呢款新口味蜂蜜綠茶既第一日🤤💗〰️意外頭香🤣😛(可能綠色頭髮同綠色蛋糕比較有緣😌👍🏻 如果大家罷飲緊道地 戒凍飲 之前有飲開蜂蜜綠茶既 食呢個蜂蜜綠茶古早味蛋糕就岩曬你地 幾jeng🤩〰️呢個蛋糕今次好負碌 撞正蛋糕就得同條隊未夠十個人 排隊等左五分鐘左右就買到 🤩👍🏻蛋糕食落完完全全係合埋眼都估到係蜂蜜綠茶 睇住個綠色蛋糕黎食又可唔可以養下眼 幾正架😆蛋糕體依舊超鬆軟彈彈下 食落口感好軟熟 入口唔會食到口乾乾😌總括黎講呢幾個月幫襯左幾次係得其中一次個原味有啲乾 但其他幾次水準都好好係好似今次咁好味 如果大家想食古早味蛋糕但又驚中伏買中個乾爭爭既 可以揀黎呢間古早記買🥰🤤👍🏻

2020-03-14 573 瀏覽
行過見到呢間一直想試既古早味蛋糕,平時大排長龍,今日時間早少少,一於排隊試試佢。出爐時間門口有個牌寫住,想食就要就岩時間趁早排隊買黎食!full晒既就無架喇!排住隊都嗅到香噴噴既蛋香味呀...只有外賣既古早味蛋糕,買返屋企同屋企人開心share... 我就買左原味($55)都好大盒!食落好鬆軟,兼且真係有好香既雞蛋鮮奶味.... 但認為未有好大驚喜... 期待試其他吾同口味既蛋糕係熱辣辣既時候係最好食架!

都好大盒!

係熱辣辣既時候係最好食架!

相信呢輪大家都未必出街食飯掃街 奶綠男有日放工經過龍門居終於都買外賣俾我食😛(好似岩岩識個時咁好💗〰️我起屋企就食到呢個佢親手外賣過黎既大大件古早味蛋糕 超jeng奶綠男話呢個蛋糕要排隊等十五分鐘先買到 如果買其他味就更加耐 🤯今次佢就買朱古力味 蛋糕鋪滿勁多朱古力粒 蛋糕體超鬆軟彈彈下 食落口感好軟熟😌又有好濃朱古力味 加上裡面有輕微既流心 食落幾好味😋食落唔會好似平時食一般既蛋糕咁易膩 而且訓醒第二朝起身再食都仲係好好味 起身勁肚餓一下食左勁大舊三分一😛 唔怪得之奶綠男話咩人都排隊 師奶到學生都有 真係幾好食 之後如果可以食到佢既芝士肉鬆味就好呢🥰🤤

下午茶
2020-01-22 587 瀏覽
古早記是龍門居的人氣小店之一!聽說九十後店主們特意去台灣學藝造古早味蛋糕,之後再在龍門居開店。這裡有各款不同味道的古早味蛋糕,每一個特定時間就會有指定味道的蛋糕新鮮出爐,每次出爐大概有十個蛋糕的份量,因此每次只有十個人能買到蛋糕,所以每逢蛋糕新鮮出爐前,都排長龍的!-很有幸今次排第六的我,買到原味蛋糕呢!蛋糕一出爐而香氣四溢,我急不及待拿回家跟家人分享!十分鐘的路程才回到家,但蛋糕還是熱騰騰的,太好了!蛋糕咬下去非常鬆軟,蛋香味濃!下次一定會嘗試其他味的!
古早記是龍門居的人氣小店之一!
這裡有各款不同味道的古早味蛋糕,
每一個特定時間就會有指定味道的蛋糕新鮮出爐,
每次出爐大概有十個蛋糕的份量,
因此每次只有十個人能買到蛋糕,
所以每逢蛋糕新鮮出爐前,都排長龍的!
很有幸今次排第六的我,買到原味蛋糕呢!
蛋糕一出爐而香氣四溢,
我急不及待拿回家跟家人分享!
十分鐘的路程才回到家,
但蛋糕還是熱騰騰的,太好了!
蛋糕咬下去非常鬆軟,蛋香味濃!
下次一定會嘗試其他味的!
2019-11-11 892 瀏覽
樓下龍門居食街又有新鋪(其實都唔新😂),當然要試下!本身食佢之前其實我都唔係好知古早蛋糕係咩😂同平時果啲有咩分別,不過食完之後就知—> 其實只係比平時尋軟啲既蛋糕😂😂 姐係高級版既雪紡蛋糕🍰我買既朱古力味都幾好食,岩岩新鮮出爐果下食超級超級鬆軟!蛋糕面有朱古力粒,中間仲有朱古力流心效果,都真係幾好食既!不過我就覺得60幾蚊得一盒仔蛋糕😢性價比有啲低囉,而且仲要排隊。**呢買既朋友仔記住預先睇定佢幾點有咩味出爐,因為佢幾隻味係輪流唔同時間出爐架!
樓下龍門居食街又有新鋪(其實都唔新😂),當然要試下!
2019-11-11 525 瀏覽
好難得知道屯門龍門居開左間早古記台式蛋糕,特登搭車過去試下,鋪站細細只做外賣。去到嘅時候近5點,前面已經見到有8個人係度等緊。牌上面寫住5點半係朱古力味,5點40分就原味。每次出爐,只可供10個人,每人限買一件。所以排隊都要睇清楚係咪滿左10個人,唔係就要等下轉。我買左最想試嘅朱古力味,岩岩出熱食好正,又鬆軟,仲要入面啲朱古力係流心。so far,唔會中伏先,不過不失

2019-11-10
40 分鐘 (外賣自取)
2019-11-05 333 瀏覽
一放工就去排長龍,未買到都知道好好食啦,平時唔排一於就排排佢,舖頭都幾有特色,d蛋榚系一輪一輪咁出 即場製作新鮮出爐,離遠都聞到香噴噴,現場有原味 朱古力 芝士味, 實有一款岩你一放工就去排長龍,未買到都知道好好食啦,平時唔排一於就排排佢,舖頭都幾有特色,d蛋榚系一輪一輪咁出 即場製作新鮮出爐,離遠都聞到香噴噴,現場有原味 朱古力 芝士味, 實有一款岩你一放工就去排長龍,未買到都知道好好食啦,平時唔排一於就排排佢,舖頭都幾有特色,d蛋榚系一輪一輪咁出 即場製作新鮮出爐,離遠都聞到香噴噴,現場有原味 朱古力 芝士味, 實有一款岩你

2019-11-05
30 分鐘 (外賣自取)
$70 (宵夜)
  • 芝士
  • 朱古力
  • 原味
2019-10-28 473 瀏覽
之前成日聽人講話龍門居開咗一間賣台灣古早蛋糕嘅鋪頭,佢哋嘅蛋糕一出爐好快就賣晒,咁岩尋日行過龍門居附近,就去搵吓呢間鋪。去到間鋪頭,見到鋪頭出邊已經有兩條人龍,原來仲有10幾分鐘就有蛋糕出爐,一條隊係排芝士味,另一條隊係排原味。原來芝士味一早就滿左額,一場嚟到,見原味仲有位,就即刻排隊買個返屋企試下。除咗原味同芝士味,佢哋嘅蛋糕仲有朱古力味同肉鬆味,分別喺唔同時間出爐。每次出爐嘅大蛋糕(第一次見咁大個蛋糕,真係覺得好震撼)都會平均切成10份賣出,所以每次出爐,購買人數上限為10人,每人限買一件,唔怪得知每次都咁快賣晒。返到屋企即刻切左塊嚟食,個蛋糕仲係暖暖的,咬落去好軟熟,有淡淡嘅蛋香味,唔會太乾,真係好好食。下次我想試埋佢地嘅芝士味蛋糕

每次出爐嘅大蛋糕(第一次見咁大個蛋糕,真係覺得好震撼

2019-10-27
2019-10-21 489 瀏覽
古早一詞於台灣常常見到,不論冬瓜茶,牛肉麵,甚至檳榔也有用此名詞。此詞語來到香港,古早味蛋糕,又怎可不試。蛋糕定時新鮮出爐,舖面時間表寫明出爐時間。出爐前舖外已有人龍,而且每次出爐只有十份,果然珍貴。我只排到原味蛋糕,到手時熱辣辣,忍唔住喺街上已經用手一細舊撕開食。蛋糕非常鬆軟,雞蛋味都濃,好有舊餅店紙包蛋糕的感覺。熱食當然好味,由於份量太大,留了2件於雪櫃。原來雪凍咗一樣咁好食,有2分莎莉蛋糕feel。唔知厚切用嚟BBQ會唔會好食呢?
蛋糕非常鬆軟,雞蛋味都濃,好有舊餅店紙包蛋糕的感覺。

唔知厚切用嚟BBQ會唔會好食呢?
原味蛋糕
原味蛋糕
2019-10-18 413 瀏覽
之前睇過雜誌介紹呢隻人氣古早味蛋糕,一直心思思想試下,今日食完飯行過見好人排隊等最後新鮮出爐的蛋糕,就吾執輸排隊買返個試下佢每隻味出爐一底得十份,所以首先出爐的芝士味已比前面排隊的人買晒,唯有等次一輪的原味。比完錢攞起手真的熱辣辣,好香蛋糕味,忍吾住即刻試左少少,蛋糕皮仲係脆脆地,蛋糕則好 鬆軟。想一回發覺味道其實勁似紙包蛋糕,但口感比較實淨半小時回家後仍微暖,味道吾錯但又未至於有好大驚喜,排一陣尚可接受,下次有機會可試埋其他味道!