2023-12-03 61 瀏覽
阿仔要到荃灣買學習用品,要我陪伴選擇。在荃灣逛逛下,行到去荃昌中心一帶的連貫商場,大家都想找地方醫肚及揭揭腳。能夠在這連貫商場中站穩陣腳的食店,都一定有其特式及賣點。我們都喜歡吃拉麵就進了這間~友拉麵。麵店夠細心,每桌客人會提供一大瓶檸檬清水享用,可自行添加享用,最啱我這些既慳家又不愛飲汽水。這拉麵店的麵條可選軟、普遍和硬的三種程度,麵條更有"直麵" 和"曲麵"選擇。我選了期間限定的蒜油扎幌味噌拉麵,阿仔揀了魚介拉麵。我選硬麵條,因可慢慢嘆,不愛軟淋淋的。本店拉麵湯底濃,配料足水準不俗,會再光顧。
黑蒜油札幌味噌拉麵
黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 魚介拉麵
2023-11-29 42 瀏覽
天氣凍左好多好想食d暖野行開荃豐見到有間拉麵小店入去試下先❤️蔥山拉麵麵佈滿厚厚既蔥山火炙豚肉、味玉、蔥竹筍同海苔鐘意好多蔥既朋友必嗌好香好夠份量❤️魚介拉麵有魚介粉、三塊火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔,我揀左曲麵,普通硬度成碗麵都好重魚介味相對濃味麵既份量大碗,男人食都夠❤️蜜糖芝麻雞翼正常發揮炸得外脆內軟有蜜糖味上面有芝麻好香👍💁‍♀️友拉麵 (荃灣)👣荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
天氣凍左好多

好香好夠份量

❤️魚介拉麵
成碗麵都好重魚介味
相對濃味
麵既份量大碗,男人食都夠

❤️蜜糖芝麻雞翼
正常發揮
炸得外脆內軟
有蜜糖味

上面有芝麻
好香👍

💁‍♀️友拉麵 (荃灣)
👣荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
  • 魚介拉麵
2023-11-28 27 瀏覽
好耐冇食拉麵🍜平時呢個商場仔未必個個都識去,但其實好多野食,而且有好多關於電腦嘅野賣。蔥山拉麵 ($83)我真係好喜愛蔥,所以叫左呢個,同埋自己比較喜歡硬身少少嘅麵,所以揀左曲麵。啲蔥中和左拉麵嘅油膩感,配搭得幾好。櫻花蝦拉麵 ($88)櫻花蝦好吸引,食落有種脆脆嘅感覺,而且比我想像中更濃味。男朋友比較喜歡食淋啲嘅麵,所以揀幼身嘅直麵。兩款拉麵嘅溫泉蛋都好滑同流心,豚肉都好味,厚薄度適中。吉列蠔 ($36)外脆內軟,咬落去入面仲有汁爆出嚟!

蔥山拉麵 ($83)

櫻花蝦拉麵 ($88)

兩款拉麵嘅溫泉蛋都好滑同流心,豚肉都好味,厚薄度適中。

吉列蠔 ($36)
外脆內軟,咬落去入面仲有汁爆出嚟!
2023-11-21 88 瀏覽
荃灣除了一個接一個既大商場,係附近既小商場都有不少特色小店。今次就食呢間以貓咪做主題既特色拉面店😻主食:魚介拉麵(曲麵)🍜配料:魚介粉、火炙豚肉、味玉、葱、竹筍、海苔拉麵有三塊大大塊既豚肉,肥瘦比例恰到好處,火炙後仲有燒烤香味,非常美味!下次再食應該會加錢追加豚肉!湯底濃厚魚介味!味玉入味,入面流心,再為拉麵加分!小食及飲品🍤炸牛肉薯餅、日本炸蠔、日式吉列大蝦、蜜桃紅茶炸物即炸,熱辣辣,口感脆口皮薄!其中牛肉薯餅非常出色,真薯蓉配上粒粒免治肉,外脆內軟,好味👍🏻

主食:
魚介拉麵(曲麵)🍜
配料:魚介粉、火炙豚肉、味玉、葱、竹筍、海苔

小食及飲品🍤
炸牛肉薯餅、日本炸蠔、日式吉列大蝦、蜜桃紅茶
2023-11-11 177 瀏覽
同友人係荃灣逛街,行行下見到呢間日本風拉麵的小店,入到去仲發現,用咗我哋最愛的貓貓🐱作為佈景,成間舖頭都係好可愛的貓咪,好得意😍😍😍魚介拉麵🍜我揀咗曲麵,粗粗的麵條,香濃的魚介粉,配合住日本蔥花和拉麵,非常配合。火炙豚肉厚薄適中,肥瘦均勻。辛肉碎拉麵🍜選擇咗直拉麵,超多微辣肉碎,辣味沒有搶走日式拉麵🍜的湯底。🔸日式餃子🥟有五件,煎得香香的,皮脆肉嫩,帶有肉汁。醬汁不咸,不會搶咗餃子的味道。
同友人係荃灣逛街,行行下見到呢間日本風拉麵的小店,
入到去仲發現,用咗我哋最愛的貓貓🐱作為佈景,
成間舖頭都係好可愛的貓咪,好得意😍😍😍
魚介拉麵

魚介拉麵🍜

辛肉碎拉麵🍜
選擇咗直拉麵,超多微辣肉碎,辣味沒有搶走日式拉麵🍜的湯底。
🔸
日式餃子🥟
魚介拉麵
2023-11-08 133 瀏覽
每次經過都超多人,今日見人少少去試吓蔥山拉麵真係是蔥多到成座山咁😂如果只係少少鍾意蔥,就唔好試啦櫻花蝦拉麵櫻花蝦夠多,湯底香濃,略為有點油膩每碗拉麵都有兩塊叉燒,肥瘦適中,肉質軟身同好多拉麵店一樣,可以自己揀麵質軟硬度最特別係木筷子,每一對都有花紋好有驚喜!
每次經過都超多人,今日見人少少去試吓
蔥山拉麵真係是蔥多到成座山咁😂
如果只係少少鍾意蔥,就唔好試啦
櫻花蝦拉麵櫻花蝦夠多,湯底香濃,略為有點油膩
每碗拉麵都有兩塊叉燒,肥瘦適中,肉質軟身
同好多拉麵店一樣,可以自己揀麵質軟硬度
最特別係木筷子,每一對都有花紋好有驚喜!
2023-10-08 330 瀏覽
//友拉麵 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖荃灣一連幾個舊商場有各式各樣嘅餐廳小店😋今次路過呢間拉麵小店🍜好多細節例如餐單、壁畫、相片都有貓貓圖案🐱拉麵可自行選軟硬度 麵底亦可選直麵或曲麵👍🏼▪️蔥山拉麵 $86配料有勁多蔥、火炙豚肉、味玉、竹筍、海苔等成座山咁高嘅蔥真係較少見 賣相唔錯🥰🥰個人認為溏心蛋可以再流心一點就perfect啦😋😋▪️黑蒜油札幌味噌拉麵🍜$88 (期間限定)湯頭濃郁大量黑蒜油令個湯少少苦 不過好香☺️配料有火炙豚肉、味玉、玉米筍、木耳絲、海苔等 豚肉都算厚切又大塊而且幾嫩👍🏼拉麵口感算彈牙 不過份量勁多😳一個女仔食唔晒😂😂▪️蜜糖芝麻雞翼$36/3隻原來係雞全翼😨熱辣辣外皮夠脆又有蜜糖味之餘唔會過甜😋😋雞翼算大隻而且唔係過熟 雞肉唔會收縮 幾抵食👍🏼👍🏼▪️北海道牛肉薯餅$32估唔到都幾大件 外皮香脆可口 咬開餡料口感綿密幼滑😋😋▪️ 日本果味碳酸汽水-哈密瓜$24拉麵價錢都幾平🍜 小食份量都幾大份 整體CP value高唯一關注係餐廳環境比較熱 要靠門口流動風機 一邊食熱辣辣的拉麵真係少少出汗🥵
//友拉麵 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

荃灣一連幾個舊商場有各式各樣嘅餐廳小店😋

拉麵可自行選軟硬度 麵底亦可選直麵或曲麵👍🏼

▪️蔥山拉麵 $86
配料有勁多蔥、火炙豚肉、味玉、竹筍、海苔等

▪️黑蒜油札幌味噌拉麵🍜$88 (期間限定)
湯頭濃郁大量黑蒜油令個湯少少苦 不過好香☺️

▪️蜜糖芝麻雞翼$36/3隻

▪️北海道牛肉薯餅$32
估唔到都幾大件 外皮香脆可口 咬開餡料口感綿密幼滑😋😋

▪️ 日本果味碳酸汽水-哈密瓜$24

拉麵價錢都幾平🍜 小食份量都幾大份 整體CP value高
好似冇黎過呢度,原來呢邊開左好多小店。呢間拉麵店地方算寬敞,亦都有自閉位,一個人都可以食得自在。我揀左黑蒜油札幌味噌拉麵 $88材料有火炙豚肉,味玉,蔥,木耳絲,玉米筍, 海苔,夠晒豐富。一上枱的時候,已經聞到好香的黑蒜油味,食落去亦都好夠味。而且味噌湯底不會死咸,飲完都不會覺得好膩。麵條我今次揀左直麵,比平時的拉麵較幼身,索到更多湯汁。麵身煮到剛好,帶點彈牙。火炙叉燒肥瘦相間,燒過之後更惹味。蛋就原隻上,內裡流心。估唔到呢間拉麵小店的水準都唔錯,值得一試。
好似冇黎過呢度,原來呢邊開左好多小店。

呢間拉麵店地方算寬敞,亦都有自閉位,

一個人都可以食得自在。

我揀左
黑蒜油札幌味噌拉麵 $88

火炙叉燒肥瘦相間,燒過之後更惹味。蛋就原隻上,內裡流心。

估唔到呢間拉麵小店的水準都唔錯,值得一試。
  • 黑蒜油拉麵
2023-10-02 193 瀏覽
黎到荃灣搵野食,見openrice寫有間拉麵評價幾好,所以去睇下,舖頭唔大 ,比我想像中更多人,去到嘅時候啲人已經排緊隊。今次叫咗一個蔥山拉麵同一個黑蒜油札幌味噌拉麵(期間限定)。麵可以揀硬度同麵(曲麵或者直麵),兩碗都揀咗曲麵同正常硬度。蔥山拉麵加木耳絲$86+$10真係蔥山😂蔥份量好多,其他配料唔算少,而且味道都唔錯,尤其係個溏心蛋,真係好好食😂湯底口感有少少薄,但味道係濃,唔知係唔係唔想搶走蔥嘅地位,所以湯底專登整到無禁厚身🤔不過都好,食完無咩罪惡感黑蒜油札幌味噌拉麵加竹筍$88+$10黑蒜油味道好出,依個湯底口感比蔥山拉麵厚,而且味道都更濃,配料同蔥山拉麵都差唔多。以份量黎講價錢都算平,味道都唔差,而且都近地鐵站,過去其實都方便。
蔥山拉麵加木耳絲$86+$10
黑蒜油札幌味噌拉麵加竹筍$88+$10
  • 蔥山拉麵
2023-09-23 173 瀏覽
今日喺天橋之城不斷遊走,入到個舊商場發現有間評價幾高嘅拉麵店。望落個樣好吸引,入去幫襯左兩款麵好喜出望外,軟硬度都真係依足落單要求,似足日本食嘅拉麵咁有誠意。基本每款麵都有齊半熟蛋、火炙豚肉、竹筍、蔥、紫菜,蔥山拉麵係再爆多蔥,由頭食到尾都勁爆蔥味,直麵口感彈牙,清清地岩哂蔥粉!至於期間限定黑蒜油札幌味噌拉麵個湯底真係無得輸,黑蒜油味重,好香濃,味噌湯底濃郁,揀左曲麵掛多啲汁超好味。個叉燒半肥瘦有陣陣火炙香味。即炸牛肉薯餅大件,外皮鬆化,裡面軟滑。呢間拉麵店我係絕對會再幫襯!

期間限定黑蒜油札幌味噌拉麵
個叉燒半肥瘦有陣陣火炙香味。
牛肉薯餅
期間限定黑蒜油札幌味噌拉麵
牛肉薯餅
2023-09-18 80 瀏覽
⭐️櫻花蝦拉麵拉麵本身好有咬口,湯底清新而鮮美,櫻花蝦,佢哋係湯底度泡煮咗,食落就有陣陣海鮮嘅風味,令湯更加豐富⭐️日式餃子餃子皮薄薄脆口煎得啱啱好,每個餃子內陷都好豐富有傳統嘅豬肉,而且味道唔會太鹹

⭐️櫻花蝦拉麵

⭐️日式餃子
2023-09-08 104 瀏覽
這間位於荃灣舊式商場中的拉麵店,若然不是區內人,很少會來到這個商場,不過這個商場有很多隱世美食,尤其是這家拉麵店。-店內以日式風格為裝修,加上整個貓貓主題的掛牆,可見老闆一定係愛貓之人。 一邊可以食拉麵,一邊睇到精緻用心嘅掛飾,真係好有心思。-這家拉麵設計很貼心,會配合客人嘅需要而選擇拉麵的軟硬程度、曲麵、直麵等等。-很久之前光顧過這家店最出色的多蔥拉麵,一試難忘,所以今次試吓櫻花蝦味嘅拉麵。-櫻花拉麵每一口都微微的蝦湯味噌,加上每口拉麵都掛到櫻花蝦,這碗拉麵十分之鮮味。-真心建議大家有機會嚟到荃灣,要試吓這家拉麵店,支持小店用心經營。
2023-08-10 116 瀏覽
成日想試,每次見排隊都走去食其他野,終於的起心肝去排,好彩無令我失望。蔥山拉麵 - 湯底無我想像中咁濃 。蔥花解左啲膩,夠多但唔係想像中咁香同爽脆。肉比我想像中“鞋”,肥既地方先唔“鞋”,但算平均。玉子糖心做得好。筍正常無意外驚喜。黑蒜油拉麵湯底夠味,明顯比花山拉麵普通湯底濃,加上黑蒜油好香反而黑蒜油拉麵既蔥我鐘意黑木耳有啲生水味 粟米仔燒過,有心做好,但佢無味,連本身自己既味都無肉比我想像中“鞋”,肥既地方先唔“鞋”,但算平均。(同上)玉子糖心做得好。(同上)
蔥山拉麵 -
湯底無我想像中咁濃 。
蔥花解左啲膩,夠多但唔係想像中咁香同爽脆。
肉比我想像中“鞋”,肥既地方先唔“鞋”,但算平均。
玉子糖心做得好。
筍正常無意外驚喜。

黑蒜油拉麵
湯底夠味,明顯比花山拉麵普通湯底濃,加上黑蒜油好香
反而黑蒜油拉麵既蔥我鐘意
黑木耳有啲生水味

粟米仔燒過,有心做好,但佢無味,連本身自己既味都無
肉比我想像中“鞋”,肥既地方先唔“鞋”,但算平均。(同上)
玉子糖心做得好。(同上)
2023-08-04
2023-08-01 71 瀏覽
隱藏喺舊式商場嘅日式拉麵店,店內佈滿貓貓擺設同裝飾,啱晒貓奴🐱▪️魚介拉麵🍜湯底好濃魚介味,火炙豚肉有好多塊,肥瘦適中,經過炙燒好焦香。味玉係原隻,唔會浸晒啲蛋黃落個湯度。另外可以揀曲麵/直麵,曲麵會比較掛湯▪️櫻花蝦拉麵🍜滿滿嘅櫻花蝦,每啖都食得到,鹹香味十足▪️蜜糖芝麻雞翼🐥雞翼好脆,入面juicy,面頭淋咗蜜糖,甜甜哋,加埋芝麻好香▪️黃金丸 (地瓜+香芋)🍠地瓜皮包住香芋,外脆內軟友拉麵📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

▪️魚介拉麵🍜

▪️櫻花蝦拉麵🍜
滿滿嘅櫻花蝦,每啖都食得到,鹹香味十足

▪️蜜糖芝麻雞翼🐥

▪️黃金丸 (地瓜+香芋)🍠
地瓜皮包住香芋,外脆內軟

友拉麵
📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
魚介拉麵、櫻花蝦拉麵
蜜糖芝麻雞翼
黃金丸
2023-07-31 83 瀏覽
今次要同大家分享一間我最近試過嘅日本拉麵店,絕對係值得一試!🤤🍲 魚介拉麵 🍲佢嘅魚介湯底真係驚艷,濃郁而不膩,完全令人回味無窮。麵條彈牙有嚼勁,同埋仲有直麵同曲麵兩種選擇,令人感覺好窩心。湯頭上面擺滿咗叉燒,加埋啲蔥花同海苔,真係令湯底更加香濃。如果你鍾意魚介拉麵,呢間絕對係你嘅最佳之選!🌟🍜 蔥山拉麵 🍜舖頭其中一個招牌係佢嘅蔥山拉麵,一食就愛上。湯底係以豚骨同埋醬油熬製而成,濃郁又有層次感,令人難以忘懷。上面放滿咗大量嘅蔥,每一口都有濃郁嘅蔥香。拉麵本身都煮得恰到好處,入口即化。除咗蔥山拉麵,佢哋仲有其他款式嘅拉麵,例如櫻花蝦拉麵,可以滿足唔同口味嘅顧客。如果你鍾意濃厚嘅湯底同蔥味,呢間係你必試嘅一間!👍🦪 日本炸蠔 🦪係呢間餐廳,我又發現咗另一個極品!佢哋嘅日本炸蠔真係太好食!脆脆嘅外皮包裹住鮮嫩多汁嘅蠔肉,一口咬落,蠔汁即時爆出,每粒蠔都炸得恰到好處!🤩快啲約埋班朋友,一齊嚟試下呢啲美味啦!💯🍜友拉麵 🍜地址 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖Shop 53-54, 1/F, Cheong Ning Building, 202-216 Sai Lau Ko

🍲 魚介拉麵 🍲

🍜 蔥山拉麵 🍜

🦪 日本炸蠔 🦪

快啲約埋班朋友,一齊嚟試下呢啲美味啦!💯

🍜友拉麵 🍜
地址
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
Shop 53-54, 1/F, Cheong Ning Building, 202-216 Sai Lau Kok Road, Tsuen Wan
營業時間: 12:00 - 21:00