今晚又出荃灣搵食😌,找到間滿有日本風情既小店《友拉麵》,整間店的裝潢都以貓貓做主題,看得出店主應該都是一名貓奴😏小店款式不是太多,拉麵就只有幾款,不怕太多選擇,有選擇困難症😂喜歡吃蔥既Alex,當然要試下店主推介既《蔥山拉麵》啦!😉啲蔥真係堆到成座山咁,蔥香味夠晒突出🤪而我就簡左3週年期間限定既《慢煮叉燒醬油拉麵》,特價優惠$68碗咋,仲可以加多份小食點了蜜糖芝麻雞翼一份三隻,上來一看,樣子讓我想起名古屋吃過的幻の手羽先😍,不過這裡的雞翼肥得很飽滿,啖啖肉,肉質滑溜不干身,還有清甜的蜜糖味😋邊吃邊欣賞牆上一幅幅貓咪的可愛照片,自帶治癒系光環,吃出滿滿的幸福感😍~
今晚又出荃灣搵食😌,
找到間滿有日本風情既小店《友拉麵》,
整間店的裝潢都以貓貓做主題,
看得出店主應該都是一名貓奴😏

小店款式不是太多,拉麵就只有幾款,
不怕太多選擇,有選擇困難症😂

喜歡吃蔥既Alex,
當然要試下店主推介既《蔥山拉麵》啦!😉
啲蔥真係堆到成座山咁,蔥香味夠晒突出🤪

而我就簡左3週年期間限定既
《慢煮叉燒醬油拉麵》,特價優惠$68碗咋,
仲可以加多份小食點了蜜糖芝麻雞翼一份三隻,
上來一看,樣子讓我想起名古屋吃過的
幻の手羽先😍,不過這裡的雞翼肥得很飽滿,
啖啖肉,肉質滑溜不干身,還有清甜的蜜糖味😋

邊吃邊欣賞牆上一幅幅貓咪的可愛照片,
自帶治癒系光環,吃出滿滿的幸福感😍~
天橋之城|直與曲麵二選一日本 🇯🇵 拉麵 各區都各有特色|但直麵 定 曲麵有d難揀曲麵掛湯吸湯效果佳|直麵掛湯吸湯效果一般醬油相對淡口味|👍🏻 選曲麵味道更佳.記得疫情前 😷 光顧一次|蔥山拉麵印象唔錯但當日中午🕛時段|座位仍有一半空.再度光臨|12:30到 爭取到最後兩個窗枱bar 枱位|中午🕛時段|點都要等15-30分鐘舖頭細細|坐得20個人到.👥 快快手📝 剔左 兩拉麵🍜|兩小食🥟.🍜 ✴️ 期間限定|黑蒜油🧄札幌味噌拉麵 🍜|曲麵灸燒豚肉|肥瘦分明|味玉/ 糖心蛋恰到好處|粟米荀|黑木耳|蔥絲|配菜豐富 🈵🦪 日式炸吉列生蠔 🦪唔太辣口 🥵|生蠔新鮮 外脆內軟.🍜 辣肉碎拉麵 🌶️ |曲麵🍗 香辣雞翼 🐔🌶️雞翼應該係 塗上蜜糖底 🍯|甜甜地 再加七味粉 good 👍🏻 wor.✴️ 我覺得最感覺良好係|除原木枱凳外 仲有背囊掛鉤|方便又慳空間 |仲有自助 檸檬水.🤵🏼‍♀️總結報告🤵🏻‍♂️🉐📃性價比:8.2/ 10 😋|日本菜🇯🇵|拉麵🥢🍜|炸物|—————————————————————📬 友拉麵| 荃灣|Tsuen Wan地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-

天橋之城|直與曲麵二選一
🉐📃性價比:8.2/ 10 😋
|日本菜🇯🇵|拉麵🥢🍜|炸物|
—————————————————————
📬 友拉麵| 荃灣|Tsuen Wan
地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
💈 營業時間:Mon-Sun 12:00-21:00
#友拉麵 #荃灣 #荃灣美食 #我的美食日記 #日式拉麵
#味噌拉麵 #🍜 #昌寧商場 #香港拉麵關注組
  • 辛肉碎拉麵
  • 蜜糖芝麻雞翼
2024-01-28 70 瀏覽
不嬲都好鍾意喺呢個商場揾野食,今日就試左呢間~入到去原來好有feel,因為佢係有窗鋪,加上播住啲好warm嘅日文歌,同周圍都係貓貓裝飾,好有日本屋簷下嘅感覺!🔹樱花蝦拉麵🔹 湯頭好濃郁,好多樱花蝦好吸睛~叫左曲麵,原來即係粗麵,正常拉面~拉麵麵條彈牙~有成隻流心蛋同3大塊爽脆紫菜~啲竹筍係爽甜,無”up”味~🔹魚介拉麵🔹湯底清啲,但有魚介粉,都好有味~揀左直麵,原來即係幻麵,都好彈牙同掛到湯~火炙豚肉好淋又好有肉香,滿足~🔹北海道牛肉薯餅🔹好有驚喜~薯餅外皮酥脆,入面裡鬆軟,薯蓉甜甜地,加埋蛋黃醬,好好好好食!
[荃灣 - 屋薝下拉麵]

不嬲都好鍾意喺呢個商場揾野食,
今日就試左呢間~
入到去原來好有feel,
因為佢係有窗鋪,
加上播住啲好warm嘅日文歌,
同周圍都係貓貓裝飾,
好有日本屋簷下嘅感覺!

🔹樱花蝦拉麵🔹
湯頭好濃郁,
好多樱花蝦好吸睛~
叫左曲麵,
原來即係粗麵,
正常拉面~
拉麵麵條彈牙~
有成隻流心蛋同3大塊爽脆紫菜~
啲竹筍係爽甜,無”up”味~

🔹魚介拉麵🔹
湯底清啲,
但有魚介粉,
都好有味~
揀左直麵,
原來即係幻麵,
都好彈牙同掛到湯~
火炙豚肉好淋又好有肉香,
滿足~

🔹北海道牛肉薯餅🔹
好有驚喜~
薯餅外皮酥脆,
入面裡鬆軟,
薯蓉甜甜地,
加埋蛋黃醬,
好好好好食!

.天橋之城|直與曲麵二選一日本 🇯🇵 拉麵 各區都各有特色|但直麵 定 曲麵有d難揀曲麵掛湯吸湯效果佳|直麵掛湯吸湯效果一般醬油相對淡口味|👍🏻 選曲麵味道更佳.記得疫情前 😷 光顧一次|蔥山拉麵印象唔錯但當日中午🕛時段|座位仍有一半空.再度光臨|12:30到 爭取到最後兩個窗枱bar 枱位|中午🕛時段|點都要等15-30分鐘舖頭細細|坐得20個人到.👥 快快手📝 剔左 兩拉麵🍜|兩小食🥟.🍜 ✴️ 期間限定|黑蒜油🧄札幌味噌拉麵 🍜|曲麵灸燒豚肉|肥瘦分明|味玉/ 糖心蛋恰到好處|粟米荀|黑木耳|蔥絲|配菜豐富 🈵🦪 日式炸吉列生蠔 🦪唔太辣口 🥵|生蠔新鮮 外脆內軟.🍜 辣肉碎拉麵 🌶️ |曲麵🍗 香辣雞翼 🐔🌶️雞翼應該係 塗上蜜糖底 🍯|甜甜地 再加七味粉 good 👍🏻 wor.✴️ 我覺得最感覺良好係|除原木枱凳外 仲有背囊掛鉤|方便又慳空間 |仲有自助 檸檬水.🤵🏼‍♀️總結報告🤵🏻‍♂️🉐📃性價比:8.2/ 10 😋|日本菜🇯🇵|拉麵🥢🍜|炸物|—————————————————————📬 友拉麵| 荃灣|Tsuen Wan地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53

天橋之城|直與曲麵二選一
💈 營業時間:Mon-Sun 12:00-21:00
#友拉麵 #荃灣 #荃灣美食 #我的美食日記 #日式拉麵
#味噌拉麵 #🍜 #昌寧商場 #香港拉麵關注組
2024-01-23 82 瀏覽
餐廳不算大,環境乾淨,有獨特的裝飾,當你踏進店內,你會看到牆上掛滿了貓的畫作和照片,很有特色,感到溫馨而舒適,相信店主是一名愛貓人仕。我們點了黑蒜油扎幌味噌拉麵,黃金丸,炸棒棒餃子,另外叫了支日本桃味嘅碳酸汽水。黑蒜油扎幌味噌拉麵,內有火炙豚肉,溏心蛋,蔥,木耳絲, 粟米心和兩大塊紫菜,另追加了慢煮叉燒,更加豐富,原來拉麵有分直麵和曲麵,經店員解釋,原來直麵是白色的,較淋, 曲麵是黃色的,較彈牙,麵質有分軟,硬和普通,可以依自己嘅喜好來選擇,我揀了曲麵和普通煮法,湯底濃郁但不膩,加入了特製的黑蒜油,令湯底更加香濃,拉麵的麵條彈牙有嚼勁,配上鮮嫩的豚肉及叉燒和其他配料,讓整碗拉麵更加美味可口,給我帶來與在日本品嚐相似的感受。炸棒棒餃子,餡料的味道很好,外脆内嫩,仲有好多肉汁,點埋柚子醋,絕配。黃金丸,由蕃薯包住芋泥去炸,甜度適中 又唔會好油膩,味道非常好,連不愛甜品的老伴也非常欣賞。另外一題的是他們用的即棄筷子, 非常美麗, 我們忍不住帶回家中重用,夠哂環保。整體上食物水準唔錯,值得一試。
整體上食物水準唔錯,值得一試。
2024-01-21 56 瀏覽
友拉麵喺昌寧商場入面,由荃灣站過去,沿路會經過好多食肆,要喺呢到經營,要有返咁上下實力先得啊。和式裝修嘅友拉麵貼上好多可愛嘅貓貓相同埋貓貓食物插畫,睇嚟店主係愛貓之人呢🐱🐱🐱🐱🐈🐈🐈🐈🐈葱山拉麵🍜 $86勁多葱,勁多葱,勁多葱,重要嘅事情要講3次!脆嫩青綠嘅香葱會為拉麵錦上添花,而葱山拉麵係會令愛葱之人食出幸福感,上枱時,滿滿嘅葱山真係夠晒震撼,葱嘅份量多到超出碗嘅高度,刷新咗我對葱山嘅定義。拉麵湯底濃郁而不會覺得膩,而拉麵就選咗直麵,相當掛湯,火炙叉燒用火鎗輕炙表面, 進一步迫出油脂,令叉燒更香口,整體表現幾好,猶以葱山最為震撼😘😘😘🥳🥳🥳😁😁😁Coke Zero $10友拉麵地址:昌寧大廈1樓53-54號舖電話:2499 8383#tsuenwan#tsuenwanfood#ramen#japaneseramen#catlover#greenonion#友拉麵#葱山拉麵#葱山#葱花#日式拉麵#豬骨湯底#火炙叉燒#昌寧商場#貓貓愛好者#貓奴#主子#香港葱花關注組

葱山拉麵🍜 $86

Coke Zero $10

友拉麵
地址:昌寧大廈1樓53-54號舖
電話:2499 8383

• 蔥山拉麵
  • 味玉
2024-01-20 36 瀏覽
荃豐一直行會就見到友拉麵朋友話呢間性價比高,一於試下鋪頭細細,荃豐特式,十個座位左右提供五款拉麵加一款期間限定選擇每桌附檸檬水,有誠意,甚有拉麵店氣氛#蔥山拉麵特點係勁多蔥,真係蔥山,愛蔥之人必試除咗青蔥,仲有京蔥,蔥蔥滋味在心頭喺咁多蔥嘅情況下,湯頭不算鹹三片火炙豚肉,半肥瘦,好味味玉一整隻,筍五六片,兩片紫菜超豪華配搭!麵可選曲或直麵,硬軟度個人感覺的確係性價比高,份量大味道帶點港式,留意番,港式並無扁義日式講真我都未必啱/識食對我嚟講,最重要係對胃就是了#黑蒜油札幌味噌拉麵鍾意黑蒜油嘅朋友往往覺得唔夠蒜如果你有同感,就必須試下呢度嘅黑蒜油呢度係將黑蒜油發揮至100%未枱已經聞到,香到全間舖都知係黑蒜油味玉配黑蒜油特別好食,流心不俗玉米筍唔知點解可以咁巨型我真係第一次見咁巨型嘅粟米仔🤣另點了煎餃子,一客5件印象中好似$33,感覺係貴咗少少拉麵嚟講價錢唔貴湯頭明顯唔係呢度主打我覺得呢度嘅拉麵有啲港風走抵食夾大件路線,未嘗不可!
荃豐一直行會就見到友拉麵
朋友話呢間性價比高,一於試下
鋪頭細細,荃豐特式,十個座位左右
提供五款拉麵加一款期間限定選擇
每桌附檸檬水,有誠意,甚有拉麵店氣氛

#蔥山拉麵
特點係勁多蔥,真係蔥山,愛蔥之人必試
除咗青蔥,仲有京蔥,蔥蔥滋味在心頭

喺咁多蔥嘅情況下,湯頭不算鹹

三片火炙豚肉,半肥瘦,好味
味玉一整隻,筍五六片,兩片紫菜
超豪華配搭!
麵可選曲或直麵,硬軟度

個人感覺的確係性價比高,份量大
味道帶點港式,留意番,港式並無扁義
日式講真我都未必啱/識食
對我嚟講,最重要係對胃就是了

#黑蒜油札幌味噌拉麵
鍾意黑蒜油嘅朋友往往覺得唔夠蒜
如果你有同感,就必須試下呢度嘅黑蒜油

呢度係將黑蒜油發揮至100%
未枱已經聞到,香到全間舖都知係黑蒜油

味玉配黑蒜油特別好食,流心不俗

玉米筍唔知點解可以咁巨型
我真係第一次見咁巨型嘅粟米仔🤣

另點了煎餃子,一客5件
印象中好似$33,感覺係貴咗少少

拉麵嚟講價錢唔貴
湯頭明顯唔係呢度主打
我覺得呢度嘅拉麵有啲港風
走抵食夾大件路線,未嘗不可!
2024-01-14 93 瀏覽
荃灣有好多好野食,特別係舊商場區,就有呢間隱世的足料拉麵!由荃灣地鐵站B出門行過去都係5分鐘左右,地點方便。鋪面唔算好大,裝修好日本風,坐得舒服,同商場感覺 截然不同✨仲意食蔥嘅我,點了一碗「蔥山拉麵」😍😍😍 拉麵的麵條可選配直麵或曲麵, 直面比較軟身, 係傳統日式拉麵, 入口比較清爽🥰而曲麵比較彈牙, 都係近十年八年至興起, 搭配比較濃厚嘅湯更掛汁。 蔥山拉麵選用嘅湯底係比較清淡嘅豚肉湯, 清淡嘅湯底下更加突顯香蔥嘅香味👍👍魚介拉麵湯底魚介味好濃😍竹筍份量都幾多👍🏻叉燒係半肥瘦,好香炭燒味✨魚介湯底一啲都冇魚腥味👍 而且搭配嘅玉子係流心蛋, 可見店家用心經營每一個細節🫶棒棒餃子餃子皮炸得好香脆,皮又薄, 餡又爆汁👍👍 仲特別配咗柚子醬油, 食起嚟有啲酸酸地嘅柚子味, 唔再係點嚟點去都係餃子汁😋舊商場內嘅隱世拉麵, 份量非常足料, 面底十分大個👍 湯頭清甜, cp值高, 下次經開附近絕對會再光顧😋😋😋

魚介拉麵

棒棒餃子

2024-01-11 84 瀏覽
「友•拉麵」裝修走日系風格,枱凳以木色為主,配搭全部以貓貓作裝飾點綴,貓友門一定要去朝聖。揸車嘅就泊商場樓下昌寧大廈停車場啦!🔥蔥山曲拉麵『拉麵鋪上海量咁多既蔥,打卡一流,鍾意食蔥嘅拉麵控必嗌』🔥魚介直拉麵『魚湯唔腥,流心蛋又香又多汁,唔鍾意食海鮮味嘅都可以一試』🔥炸棒棒餃子『井字型上碟,配上柚子醬汁,大份又香囗,必食推介😋』揸車出入:👍帶小朋友:👍👍食物質素:👍👍環境舒適:👍👍👍CP值...😋:👍👍彩蛋:貓貓Cafe大家都去得多,呢間冇真嘅貓貓,不過貓貓主題既拉麵店就應該冇幾多間!友•拉麵 |📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

揸車嘅就泊商場樓下昌寧大廈停車場啦!

揸車出入:👍

友•拉麵 |
📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
2024-01-10 69 瀏覽
荃灣係美食之地,所以去左荃灣西樓角搵美食,友拉麵最出色既係自家熬製湯底,筷子仲要係特製既木筷,整體上超級高級。魚介拉麵魚介粉、火炙豚肉、味玉、葱、竹筍、海苔湯底有豐富的魚介風味同埋口感獨特,令麵條有彈牙口感,帶來豐富的層次感。魚介湯加上拉麵,食落淡淡香濃鮮味。黑蒜油札幌味噌拉麵火炙豚肉,味玉、葱、木耳絲、玉米荀,海苔佢結合左黑蒜油同札幌味噌,湯有濃郁的味噌和香味十足的黑蒜油,令到整體口感同提升及豐富,濃郁得黎又唔會太咸。炸棒棒餃子炸棒棒餃具有外脆内嫩的口感,餡料的味道更加濃郁,炸到金光色,再沾埋有柚子醋,可以解油膩既口感。📍地址:友拉麵 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日记 #美食日常 #美食探店 #探店 #人气打卡餐厅 #香港美食推荐 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣探店 #拉麵

魚介拉麵
魚介粉、火炙豚肉、味玉、葱、竹筍、海苔

黑蒜油札幌味噌拉麵
火炙豚肉,味玉、葱、木耳絲、玉米荀,海苔

炸棒棒餃子

📍地址:

友拉麵 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

♥️黑蒜油札幌味噌拉麵(火炙豚肉連味玉)曲麵表面一層既黑蒜油一上菜勁香,湯底有好重既味噌味道,甜頭香甜,曲麵較為粗身,個人喜愛偏軟的麵質,配濃濃既湯吸晒湯底,食到「嗦嗦」聲!豚肉表面經炙燒後會再好食一點,邊位帶有脂肪肉質好滑身!我好鍾意味玉,做到個種非常溏心個種質感🤤🤤🫶🏻期間限定(三週年特價優惠)慢煮叉燒醬油拉麵🍜(連味玉)直麵友拉麵提供曲麵(粗麵)及直麵(幼麵)任君選擇,直麵幼身好多,連麵質都唔一樣,但好軟身有咬口。醬油湯味道剛好,唔會太鹹!慢煮叉燒大大塊,口感非常好👍🥢香辣雞翼雞翼連雞翼尖,外皮炸至金黃,表面鋪滿七味粉,味道較濃配合嫩滑雞肉,我食住雞翼飲住可樂,讚!下次想食拉麵一於去荃灣昌寧大廈既「友拉麵」既小店食好食既拉麵啦!
♥️黑蒜油札幌味噌拉麵
(火炙豚肉連味玉)曲麵
我好鍾意味玉,做到個種非常溏心個種質感🤤🤤

🫶🏻期間限定(三週年特價優惠)
慢煮叉燒醬油拉麵🍜
(連味玉)直麵

🥢香辣雞翼

2023-12-09 211 瀏覽
一直都想試下呢間拉麵鋪,點知講左好耐都無嚟,今日行過附近決定衝去食下佢!呢間小店隱藏左係荃灣細商場既一個角落,真係要揾都啲時間,好在門面有個大大個招牌。入到去鋪座位都有10幾個,都幾闊落,仲有塊玻璃見到廚房做野。嗰度啲擺設全部都係貓貓,個老闆一定係愛貓之人!來到呢到梗係叫佢個招牌葱山拉麵啦,拉麵可以揀直麵同曲麵,咁我就揀左彈牙啲既曲麵。個麵來到真係幾震撼,成碗麵都係葱,多到個湯都見唔到,每食一啖都係滿滿葱既味道,真係葱愛好者既天堂。塊叉燒肥瘦均勻,淡淡既燒烤味,相當唔錯,真係來遲左呀!

2023-12-09 137 瀏覽
🐻今日出荃灣搵食,經過一間好多貓既拉麵舖,作為宇宙級貓奴,當然入去試下啦😌🐻佢地有得簡直麵同曲麵,即係黃色嘅蛋麵或者白色好似一蘭嘅拉麵,食蔥愛好者必叫蔥山拉麵,真係多到嚇親😆,🐻👨🏽叫左魚介拉麵,湯底有淡淡既魚鮮味,小食叫左北海道牛肉薯餅,都好好食 好香脆👍🏽🐻係荃灣唔知食咩好都可以去試下,值得推介,見到咁多貓裝飾都食得好開心🥰

2023-12-07 149 瀏覽
今天放工阿女約了我去荃灣千色店選購日用品,種類繁多變花多眼亂,要女孩子快選擇下決定,比考試做MCQ更難。既然購物未有收穫,倒不如由我決定找美食來彌補心靈上的失落。 我們從西樓角路方向的行人天橋,向眾連貫商場群的美食店舖出發。到了昌寧大廈商場,我們被以貓為主題的食店吸引住,原來是日式料理^拉麵,店名:友拉麵。店員熱情招呼,先奉上兩個杯子及一瓶清新檸檬水,有心思,要給讚阿女把握時間,趁拉麵還未上桌,就在店裏為貓圖案打咭留念,真是心花怒放.....我們用桌上的點餐紙選擇拉麵,我們都選中櫻花蝦拉麵,這碗櫻花蝦拉麵:佈滿了櫻花蝦外、火炙豚肉、味玉、葱、竹筍及海苔,真的很豐富啊!愉快又滿足的親子拉麵餐啊!

既然購物未有收穫,倒不如由我決定找美食

愉快又滿足的親子拉麵餐啊!

櫻花蝦拉麵
櫻花蝦拉麵
  • 味玉
2023-12-05 109 瀏覽
*/好耐冇食過拉麵🍜今次我哋去左荃灣搵好嘢食😍我哋去左荃灣友拉麵🍜餐廳環境:呢間舖頭都係日式裝修,但好特別有貓貓主題😍勁多貓貓相同埋擺設,好可愛🤭🤭整體環境乾淨衛生,有高枱可以坐👍🏻食物方面:我哋今次叫左兩碗拉麵🍜同一樣小食😝蔥山拉麵🍜吾係講笑,碗麵一黎到我哋嘩左一聲😂😂因為真係成座蔥山嘩😂😂勁多蔥呀,食都食唔哂😂😂配料仲有豚肉、味玉、海苔、竹筍等,第一次食咁多蔥既拉麵🍜幾特別🤭🤭黑蒜油札幌味噌拉麵🍜呢碗個湯超濃黑蒜油👍🏻👍🏻十分之香,不過食開淡味既人可能會吾中意🫣我就食開濃味嘅,所以覺得幾好👍🏻勁多配料,豚肉超大塊,食到好滿足😍拉麵都十分彈牙,正,食完真係飽到上心口,建議細食既朋友可以share🤤🤤🤤小食:免治雞肉棒我哋今次仲叫左個小食雞肉棒🍗熱辣辣香噴噴😍外皮幾脆口,肉味夠濃👍🏻可以一試😝😝荃灣 友拉麵地址: 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖電話: 24998383
好耐冇食過拉麵🍜今次我哋去左荃灣搵好嘢食😍
我哋去左荃灣友拉麵🍜