2017-09-22 664 瀏覽
南小館平時銅鑼灣晚飯太多選擇,好少會到樓上舖食,今日同友人係商場行完街,就順便上去食埋野,今次係南小館。本人第一次食,這間希慎店十分寬廣,一張八人座位猶如四張麻將台一搬,即使搭枱伸直雙腿都不怕腳撞腳。點餐以自街畫飛形式,看著菜單照片更容易選擇心儀食物。酥炸豬扒炸粉不夠脆,而且肉質頗韌,食落乾涸。蝦肉紅油抄手醬汁調味洽到好處,沒有太咸影響食物鮮味,蝦彈牙足料亦無雪藏味,唯獨份量方面可作調整招牌生煎包包外皮鬆軟,棉棉質感,不會太厚令進食有乾涸感覺,涵的肉夠juicy,美中不足是如果包底再煎得脆點會更好。整體感覺不錯,招牌生煎包不愧是招牌,值得一試。
南小館

酥炸豬扒
炸粉不夠脆,而且肉質頗韌,食落乾涸。

蝦肉紅油抄手

招牌生煎包

整體感覺不錯,招牌生煎包不愧是招牌,值得一試。
2017-09-14 637 瀏覽
鲜少品尝上海江浙一带的菜品,选了半天感觉这个看起来最顺眼,就进去坐下了。第一个感觉:好挤!我现在了解了香港这个人多地少的情况,但是餐厅的布局做成这样,我作为顾客真的觉得有点不舒服了,原本吃饭是个放松的环境。 菜品有点小贵,但吃到之后才觉得,哎不值得呀。葱花饼很油,芝麻酱面很粘,酸菜鱼分量小的吓人…我看到那一碗端上来的时候,着实吓了一跳:原来南小馆是真的“小”!😂 鉴于用餐感受一般,我决定不拍图也不过多评论了,希望店家努努力吧。
2017-09-09
2017-09-04 788 瀏覽
今晚同家人去左希慎廣場12樓南小館食晚餐6:30pm 到,係門口都要拎籌等~15mins 先有位入座4位一碟小食(花生+菜甫),同每位茶錢食物方面叫左南小館4小碟拼盤,揀左口水雞、鎮江骨、花雕醉雞同烤夫話明係4小碟...的確係好細碟🤣 但味道不錯...略嫌口水雞川味辣度不足酸辣湯(一位)我自己都常常係上海食店叫呢款湯....呢間既味道我唔太鍾意...唔係好辣但好重黑醋味鮮肉小籠包味道一般,肉汁夠但唔鮮味....帶子鮮肉小籠包材料比起鮮肉小籠包加左帶子,海鮮味增加,好味!生煎包唔算出色....肉汁唔夠,包亦有點硬蔥油拌麵好食!撈面好夠醬汁、加埋蔥香~重慶擔擔麵擔擔麵食開都係花生醬湯底做法,呢個重慶麻辣湯底配搭都不錯,岩晒我呢d 好辣之人~
今晚同家人去左希慎廣場12樓南小館食晚餐

4位一碟小食(花生+菜甫),同每位茶錢

酸辣湯(一位)

鮮肉小籠包
味道一般,肉汁夠但唔鮮味....

帶子鮮肉小籠包
材料比起鮮肉小籠包加左帶子,海鮮味增加,好味!

生煎包
唔算出色....肉汁唔夠,包亦有點硬

蔥油拌麵
好食!撈面好夠醬汁、加埋蔥香~

重慶擔擔麵
2017-09-02
  • 蔥油拌麵
2017-08-17 856 瀏覽
由南小館開張幫趁到依家,menu改了又改,價錢加了又加,但味道卻愈來愈令人失望⋯⋯今天吃了這些東西(本來沒想過寫這篇食評,所以沒有影相):.黃瓜海蜇:不是一條條像橡筋的那種,而是較硬的海蜇頭,酸酸的(後來還是慶幸點了這個,因為其他食物都太膩了)。.鮮肉小籠包:味道不同了,以前有鮮甜肉味,現在有點點豬臊味。.金網生煎鍋貼:餡料與小籠包相同,皮較硬,味道也與小籠包相同。.香脆芝麻蝦多士:這個最有寄望,也最失望!四片小三角,蝦和麵包都非常薄,油膩是預左的,但完全吃不到蝦味,基本上吃不出什麼味道。.凍豆漿:正常。service還是個別waiter比較好,個別比較差,不過沒有期望便不會失望。人均約$130,不便宜也不能叫貴⋯⋯唉不會再去了。

今天吃了這些東西(本來沒想過寫這篇食評,所以沒有影相):
.凍豆漿:正常。

人均約$130,不便宜也不能叫貴⋯⋯唉不會再去了。
朋友專程到銅鑼灣找我吃午飯。為了方便她坐地鐵,就提議到這裡吃午餐。之前晚市來常常要等位,但午餐walk-in則不用等。不是講笑,本人極力推介的不是這兒的食物,反而是這裡的熱茶。這裡的茶每位計$6,是絕對值得的!前菜的花生和炸菜也很好味。大路的小籠包和鍋貼全部都好味,但反而是個拌麵(即冷麵)有點失色,麵條「堆埋一舊」,好像放了很久似的,要夾開也有難度。這裡的燒賣與一般廣東點心的燒賣不同,主要以糯米為主,是有味的糯米飯弄成燒賣點心似的,幾好味有趣。甜品方面,朋友點了杏仁白玉凍,是個較為西式的甜品,味道不過不失啦,總括而言,環境坐得舒適,食物水準中上,分店還越開越多,希望水準能夠繼續保持。
前菜
前菜
外婆紅燒肉燒賣
金網生煎鍋貼
2017-08-07 819 瀏覽
那天放工後與她手牽手的來到希慎廣場南小館,為的是吃一頓開懷的晚餐。一來到門口,她已經被這兒精緻的門面設計美得駐足觀賞拍照。既然是上海菜,便試試一些比較傳統的款式啊,進去然後我們分別點了數款食物,分別有招牌生煎包,鮮肉帶子小籠包,脆炸蝦卷和回鍋肉。第一碟來的是生煎包,一盤4個的包包都是圓圓的,口感豐富,肉香四溢,底部炸得又厚又脆,滋味無窮。再來的是賣相討好的帶子小鮮肉小籠包,白與綠的外表有別於一般,湯汁鮮甜,肉料香噴噴,但外皮卻比想像中的厚,還有改進的空間,但帶子配豬肉感覺變新鮮。薯絲脆蝦卷是脆脆的而且不算熱氣,幾好!但那個標語上説著送飯一流的回鍋肉則一般,回鍋肉無乜味,而且肉和菜的比例是4:6, 感覺上沒有鑊氣,對於想有個餸伴飯來吃的我,失望。不過不失,但感覺上比從前失色不少。
一來到門口,她已經被這兒精緻的門面設計美得駐足觀賞拍照。
薯絲脆蝦卷是脆脆的而且不算熱氣,幾好!
不過不失,但感覺上比從前失色不少。
帶子鮮肉小籠包
回鍋肉
2017-07-24
2017-08-03 607 瀏覽
朋友話想食上海菜於是揀左銅鑼灣既南小館7點幾去到已經好多人排緊隊等左五分鐘到 門口個staff拎左張櫈仔俾我朋友坐 (朋友係孕婦)同我地講要等一陣冇咁快坐陣先係繁忙時間仲可以細心照顧到等候緊既客人 真係值得一讚等咗大約20分鐘 就有位了 枱同枱之間都幾近下 唔係好適合傾計因為限時90分鐘 我地好快就已經落埋單啲野食嚟得好快 所以即使90分鐘都冇好趕既感覺野食份量都偏少 可以點多幾款唔同既野食試整體啲野食都ok 只係個奶皇包又少少中伏 以為有奶皇係入面 點知完全冇 似食緊黃色既饅頭特別推介小籠包同個蔥油撈麵5個人700幾埋單 銅鑼灣區都算抵食 真心要講既係 南小館既服務員都好有禮貌 次次加茶都會講唔好意思 幫你加加茶小心熱 走既時候 個個員工都會提我地記得拎齊野 令人覺得好暖心
朋友話想食上海菜

2017-07-29
  • 鮮肉小籠包
  • 蔥油拌麵
2017-07-28 668 瀏覽
今天晚上想來一點上海情懷。甫走進餐廳,舉頭看見井子木版頂面裝飾,有感而發:人生就是不斷地徘徊在人生十字路口時,不斷地選擇,取捨;究竟是勇敢追求自己夢想,還是隨波逐流。不論最終選擇如何,勿忘初衷,忠於自己,總能在交叉點找到屬於自己的光芒!帶子小籠包精緻、翠綠,著實吸睛。餡料飽滿嫩、咬一小口,鮮甜湯汁立刻滿瀉;但卻因皮不夠薄透而留下一點遺憾 。看著圓嘟嘟、漲股股的生煎包,立刻生起種想戳破它的衝動!生煎包肉香、底部煎至金黃色澤、口感酥脆,表面以蔥花和黑白芝麻點綴,咀嚼時肉汁裹着肉香、葱和芝麻香也一涌而出。回鍋肉較爲失色。五花腩不夠入味,辣味也不到位。
今天晚上想來一點上海情懷。
帶子小籠包
生煎包
回鍋肉
回鍋肉較爲失色。五花腩不夠入味,辣味也不到位。
2017-07-24
  • 生煎包
一行人嚟呢度食午餐,見到價錢唔算平,不過無所謂啦照入去。點知一入到去六個人居然畀張四人枱我哋, 咁當然係要求換枱啦,不過個侍應就堅持一張枱可以坐三個人,最後換就係換咗但係黑咗吓面。其實嘢食係好食既,醉雞夠滑,炒年糕夠重味,生煎包又多汁,撈麵味道有層次。但係分量就細得可憐,可以用誇張嚟形容,自己睇相判斷啦。總括嚟講,味道就值得去嘅,但係若果你係介意性價比嘅話,我會勸你再三考慮一下 反正希慎咁多嘢食,食餐飯食得飽都好重要嘅。
一行人嚟呢度食午餐,見到價錢唔算平,不過無所謂啦照入去。
2017-07-20
  • 生煎包
2017-07-15 869 瀏覽
朋友想吃上海菜就訂了枱,七時入席已經坐無虛席,出面仲有好多人等候。內裡環境較嘈雜,不太適合長談傾心。既然來到上海餐館就先試個菜肉餛飩湯,菜底夠清甜,沒有過咸可以整碗喝下,而餛飩就十分普通,不過皮厚度剛剛好,不會食落成口粉。薺菜炒年糕也是一般般,年糕口感太淋,多彈牙點會更佳,薺菜味唔突出,主要吃到咸味。翡翠水晶蒸餃就比較出色,餃皮夠薄,而且鮮肉味重,咬落咇出肉汁!鹹肉菜炒飯都好好食,好開胃,鹹香味四溢,而且炒飯粒粒分明,加上菜幹砌粒好有口感!總括來說,其實食物係水準以上小小,但用料十分寒酸,份量都不夠。
內裡環境較嘈雜,不太適合長談傾心。
上海菜肉餛飩湯

2017-07-07
翡翠水晶蒸餃
鹹肉菜炒飯
2017-07-13 483 瀏覽
與友人在銅鑼灣傾下旅行嘅事,傾完已經接近晚飯時段,於是去Hysan Place搵間餐廳食飯。南小館四小拼 $78餐牌上有七款涼菜,可以任選其中四款。我哋揀咗四喜烤麩、花雕白雞、涼拌彩絲和糖醋排骨。其中以四喜烤麩最出色,煮得入味。花雕白雞不太有雞味。鮮肉小籠包 $45不愧為招牌菜,皮薄餡靚。用筷子夾起時要小心翼翼,弄穿就浪費了包在中間的鮮味肉汁。老重慶擔擔麵 $45點左少辣,味道不錯,只是肉碎較少。金網生煎窩貼 $45上枱時像把窩貼倒轉左擺,只見煎得金黃嘅底部。窩貼充滿肉汁,外皮又煎得香脆。南小館晚市有限時,好似係個半鐘。上菜算快,所以都唔會有食得好趕嘅感覺。

南小館四小拼 $78

鮮肉小籠包 $45

老重慶擔擔麵 $45

點左少辣,味道不錯,只是肉碎較少。

金網生煎窩貼 $45

上枱時像把窩貼倒轉左擺,只見煎得金黃嘅底部。

窩貼充滿肉汁,外皮又煎得香脆。

2017-07-11 652 瀏覽
因為好多雜誌食評都有介紹過南小館,而今晚難得和一班姊妹食飯,就訂咗6人枱。可能星期五晚太多人,食飯時多次要求加茶都沒人理會由於我們真係太肚餓,叫了兩轉菜也未夠喉!前菜除了提供的花生,還點了四小拼,份量真係好少,雞都冇乜味,排骨有點太酸,本耳反而又甜又爽,麵筋個醫汁好奇怪。黃瓜海蜇嘅海蜇太淋,雖然夠肥大,出面酒樓嘅更爽口。都係份量又太少!呢個雜菌就非常正喇!因為我喜歡芝士白汁,西式煮法好好食,蘆筍又爽口,淡淡芝士香唔太肥。擔擔麵令我非常失望,好咸,咸到食唔到味,本身麵質都ok架!可惜食唔落口阿娘雪菜黃魚麵沖淡番個擔擔麵,湯底有魚鮮味,濃濃口感,雪菜配黃魚又幾正!
可能星期五晚太多人,食飯時多次要求加茶都沒人理會

南小館四小拼

2017-07-07
芝士蘆筍雜菌
阿娘雪菜黃魚麵
2017-07-03 397 瀏覽
星期五夜晚 同3位中同食飯 大家都想食上海菜 就去咗希慎哩間南小館哩度嘅佈置都幾典雅 設計簡約又現代但略嫌有小小嘈 唔係好適合傾計糖醋排骨哩個排骨醃到好入味 酸酸甜甜好開胃 肉質夠稔 食到停唔到口排骨擔擔麵個湯底有麻醬嘅香味 濃度適中排骨炸得夠香 唔多粉 啖啖肉 好味冰宮肴肉肴肉以菱形切割 賣相吸引 薄薄一層瘦肉 食落爽口彈牙 冇肥膩感感覺幾清新口水川雞雞肉容易咀嚼 唔會過韌醬汁夠惹味 聞落食落夠香辣干扁四季豆叫咗咁多肉 想食啲菜 所以叫咗干扁四季豆味道同口感不過不失 冇咩驚喜哩度啲食物每碟小小哋 都幾啱啲眼闊肚窄 想試多幾款唔同美食嘅女仔實食得曬 唔會浪費
星期五夜晚 同3位中同食飯

哩度啲食物每碟小小哋 都幾啱啲眼闊肚窄
想試多幾款唔同美食嘅女仔
實食得曬 唔會浪費
2017-06-18 321 瀏覽
酥燜紅燒牛肉湯麵 $58湯底唔算非常重口味 適中既牛肉湯味 幾清 另外牛肉燜到幾淋 好容易咬得爛 唔覺得鞋 麵質都幾彈牙 有台灣的味道.大良炒飯 $68啡色黑蚊蚊咁 食完一啖 真心覺得唔錯 炒得有火喉味 幾惹味 而且有d似泰國式既炒飯 只不過少左d海鮮 今次淨係得飯同花生.鮮帶子小籠包 $48上碟一籠五個小籠包 顏色綠綠地 好似菠菜做皮咁 其實唔係 我都唔知😂 但口感同味道似normal小籠包 食唔出有帶子味 同埋帶子收埋左係邊?😅 不過個餡唔多 湯汁都幾多 個皮都薄既 唔會話一夾就穿 如果有人食到有帶子 可以話比我聽.小瘦肉成日搞錯南小館同小南國 乜佢地真係咁似咩😂
酥燜紅燒牛肉湯麵 $58
大良炒飯 $68
鮮帶子小籠包 $48
小瘦肉成日搞錯南小館同小南國 乜佢地真係咁似咩😂
2017-06-12
2017-06-12 276 瀏覽
今日lunch 係hysan搵食..原本想食另一間餐廳..但太多人..所以揀左呢個南小館..三個人..叫左個大良炒飯..睇落好似唔太吸引..但食落d米粒粒分明..又夠香..有驚喜👍小籠包綠色既賣相..入面係帶子餡..好鮮甜..皮夠薄..入面又好juicy..好味👍🏽冷盤拼盤份量就少左d..但味道都ok..紅燒牛肉麵..牛肉夠淋..但面既味道就較淡..唔夠牛肉味..乾拌麵就真係乾左少少..無咩味道..所以要撈埋牛肉面既湯黎食..總括黎講..係個小籠包同炒飯最出色...lunch 黎講..都叫唔錯既選擇

冷盤拼盤份量就少左d..但味道都ok..