餐廳: 卓茶
資訊:

✨ 卓茶 ✨卓茶開係聯和墟嘅一間飲品小店🫣不過講情都要講質,約咗朋友係附近睇戲,睇食評都吾錯打算經過時買一杯試試,感覺被騙感情了。🍵 宇治抹茶(海鹽芝士)另加Oreo $30🔸有特別叫小甜小冰🫣🫣味道方面好奇怪,淡到好似飲綠茶水只係加咗Oreo先有番小小嘅味道上面嘅相都睇到芝士比例有1/3整體…冇廢水應該有嘅滿足感┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:6/10😚 返兜:0/10📍#tastea 地址:粉嶺聯捷街1號榮福中心商場地下109號舖
✨ 卓茶 ✨

🍵 宇治抹茶(海鹽芝士)另加Oreo $30
🔸有特別叫小甜小冰🫣🫣
味道方面好奇怪,淡到好似飲綠茶水
只係加咗Oreo先有番小小嘅味道
上面嘅相都睇到芝士比例有1/3
整體…冇廢水應該有嘅滿足感

┄ ♡ 評分區 ♡ ┄
💰價錢:6/10
😚 返兜:0/10

2022-05-05
2021-09-05 323 瀏覽
建議: 如果唔鍾意開心果,另一款奶蓋係杏仁,一樣甘正😋依間小店真係Encore無限次,好味之如仲會不時推出新野❤️ 早排見佢地出左新奶蓋,今日終於有時間去到 #試伏🥤今次試左:▫️宇治抹茶+開心果奶蓋 (走甜少冰,大杯 HK$30)如果叫奶蓋系列,只需要加HK$2就可以轉新奶蓋。其他飲品就要加HK$10🥤新奶蓋一樣真心正,一飲已經係成口開心果味😋 口感夠濃,唔會溶哂落杯茶度。另外配純茶類都好夾,唔會太油膩。依間茶飲店係真心會無限次Encore 既一間無之一 😋只要一經過就必定會入手一杯🥤因為未有特別列明成份,真心希望佢地既奶蓋唔係加調味製成。如果真係用果仁製成,甘就飲得更安心啦🤞🏻😋
建議: 如果唔鍾意開心果,另一款奶蓋係杏仁,一樣甘正😋

今次試左:
▫️宇治抹茶+開心果奶蓋 (走甜少冰,大杯 HK$30)

2021-02-20 327 瀏覽
建議:topping 首選杏香奶蓋 去得粉嶺就點都會去埋飲卓茶🥳 由其係新年,梗係要賀一賀佢🥤今次人就比較多,不過見到小店甘忙碌都係好事😂 等左差不多25分鐘,落完單順手去買埋野食。今次試左:宇治抹茶 + 杏香奶蓋 (走糖) (HK$25)走糖既關係抹茶味超出,好濃郁。加埋面頭層杏香奶蓋,真係好解渴😌 不過可能今次打發既時間唔夠,奶蓋比較稀。奶凍Oreo 紅奶 + 珍珠 (HK$26+5)一開始無留意到原來Oreo 紅奶係奶凍系列,一飲落去有啲奶凍mix 埋珍珠,又幾得意🤣 再加埋 Oreo 碎,三重口感👍新年🧧竟然有利是promo,得到了局長金幣兩枚😂 仲抽到兩款 topping 下次買又用得喇✌🏻
建議:topping 首選杏香奶蓋

今次試左:
宇治抹茶 + 杏香奶蓋 (走糖) (HK$25)

奶凍Oreo 紅奶 + 珍珠 (HK$26+5)

2021-01-19 338 瀏覽
食飽飽又買完餸打算慢慢行返屋企經過順便買杯飲品解下渴試下小店自家手搖飲品😍😍😍😍😍😍睇左一陣決定左要杯蘋果菠蘿綠茶由於第一次幫襯、比較多問題店員也主動建議我選擇既飲品甜度舖面當時只有這位店員但他都非常有耐性解答,禮貌十足甜度剛剛好、好香蘋果和菠蘿味道後勁有茶味不是死甜飲得出不是人工化學的糖漿絕對真材實料!大大杯~只是$28絕對值得支持的小店!下次經過會再幫襯😋😋😋😋😋😋😋
食飽飽又買完餸
打算慢慢行返屋企
經過順便買杯飲品解下渴
試下小店自家手搖飲品
😍😍😍😍😍😍
睇左一陣決定左要杯蘋果菠蘿綠茶
由於第一次幫襯、比較多問題
店員也主動建議我選擇既飲品甜度
舖面當時只有這位店員
但他都非常有耐性解答,禮貌十足
甜度剛剛好、好香蘋果和菠蘿味道
後勁有茶味不是死甜
飲得出不是人工化學的糖漿
絕對真材實料!
大大杯~只是$28
絕對值得支持的小店!
下次經過會再幫襯
😋😋😋😋😋😋😋

2021-01-19
2020-12-26 291 瀏覽
聯和墟驚喜茶店,價錢平,但質素高!芝士奶蓋都有兩款選擇,今次我揀佐海鹽奶蓋,好creamy ,而茶就好清香。店員有禮貌,會主動問要咩甜度同冰量。Good!值得再次光顧!
聯和墟驚喜茶店,價錢平,但質素高!
店員有禮貌,會主動問要咩甜度同冰量。
Good!值得再次光顧!
2020-12-04 265 瀏覽
心血來潮事件簿(38)今日本尊減肥成功幾個月之後,心血來潮想飲杯野,於是就去探索一下附近有乜嘢好飲嘅鋪頭,結果就發現左依間鋪頭係減肥前,本尊十分鍾意飲奶蓋茶(可能就係因為依樣嘢令到本尊要減肥😢),所以今次見到鋪頭有芝士海鹽奶蓋玉露茶就買左落黎飲啦🤪結果一飲茶味好夠,奶蓋好足料,甜味啱啱好。😍見到得兩個人打理鋪頭,本尊都覺得十分心痛,知道係疫情期間小店確實難以經營,希望大家都可以多多支持佢地😢(雖然可能要等耐D,店主都好好,有特登同本尊講聲唔好意思,有幫等得比較耐嘅人俾凳佢地坐,好有人情味,本尊都覺得等得耐都係十分值得👍)大家得閒不妨去支持佢地💪加油🥳
心血來潮事件簿(38)

芝士奶蓋玉露茶

結果一飲茶味好夠,奶蓋好足料,甜味啱啱好。😍

2020-11-29
20 分鐘 (外賣自取)
芝士奶蓋玉露茶
  • 海鹽芝士奶蓋玉露茶
2020-05-02 669 瀏覽
今晚要去聯和墟食飯 朋友話呢間茶飲好唔錯就去試下佢個到menu得冷泡茶係純茶 但冷泡茶都係帶果香既 我叫左桃香烏龍 $18 茶味十足香濃不澀 淡淡既桃香仿佛為茶飲帶黎一點甜味另外兩個朋友就叫左波霸烏龍奶茶(走珍珠走奶)其實就係純烏龍茶一杯 $24 茶味好濃 仲有一杯係水果茶$35 係1L 超級大杯 料好足 而且好好味!佢叫左走糖 因為有百香果係裡面 所以已經有甜味 同埋裡面有好多唔同種類既生果 仲附上小叉 非常貼心值得推薦既小店 希望長做長有啊!
今晚要去聯和墟食飯 朋友話呢間茶飲好唔錯就去試下

值得推薦既小店 希望長做長有啊!
2019-10-20 494 瀏覽
有日揸車經過粉嶺,見到間新開的茶店,即刻入去試吓,點左杯菠蘿蘋果綠茶。飲得出生果用料新鮮,味道唔會太甜,不會用大量糖水遮蓋生果本身嘅鮮味,價格也非常相宜,值得大家一去再去嘅小店。
2019-10-15 413 瀏覽
今日初嘗粉嶺聯和墟小店嘅奶蓋玉露,結果有唔少驚喜!雖然唔係啲咩大型連鎖店,相信主要都係做街坊生意,但係仍然好有水準👍🏻奶蓋有得揀海鹽定係杏仁,我揀嘅係海鹽味,唔會太鹹啱啱好,配上有陣陣清香嘅玉露茶味,飲落感覺唔太油膩🤭就咁飲啲玉露茶嘅話會有少少苦澀味,但個人覺得可以接受💁🏻‍♂️唯一美中不足嘅係杯飲品如果放得太耐會有少少粒粒沉底,所以記住買完要快啲飲。而店長嘅態度亦都好好,好有街坊小店嘅感覺👅一定會再去試吓其他產品🙈
奶蓋玉露
奶蓋玉露
2019-08-31 514 瀏覽
終於等到聯和墟手搖茶開店,即晚去試飲一下,點了波霸烏龍奶茶,走冰,少甜。杯子很可愛。可是,員工忘了走冰,明明只有我一個買嘢,唔會忙到錯單掛。杯奶茶冇乜奶味😅,而且因為有冰,味道非常淡。不過,有淡淡嘅烏龍茶咪味嘅。我老公都飲咗一啖就唔想再飲..... 見到有賣樽裝泡茶,入喺可愛樽度,下次試下好唔好飲。希望係物有所值啦,因為,冷泡茶我都會自己喺屋企整😅難得有小店,希望佢會改善,我好鍾意飲珍珠奶茶架。BTW, 兩位服務員都好有禮貌。

難得有小店,希望佢會改善,我好鍾意飲珍珠奶茶架。
BTW, 兩位服務員都好有禮貌。