呢日帶咗「日菜控」朋友黎試吓呢間十和田,環境好闊落,我哋各自叫咗一個set lunch,有茶碗蒸又有湯!個飯底仲要加咗醬油,好正宗嘅日式料理❤️我就叫咗個凡立貝松葉蟹丼,凡立貝大大隻,松葉蟹仲多過飯,真心大滿足,我朋友就叫咗個香蔥吞拿魚腩丼,同樣地勁足料!味道仲要唔錯!CP值真係好高!平日除咗喺度返工嘅朋友,喺附近踩單車或者行過嘅朋友都可以去試下☺️是日menu:香蔥吞拿魚腩丼(配湯,蛋)$128凡立貝松葉蟹丼(配湯,蛋)$168

是日menu:
香蔥吞拿魚腩丼(配湯,蛋)$128
凡立貝松葉蟹丼(配湯,蛋)$168

2024-05-19
3天前 0 瀏覽
這星期天天都在大埔科學園工作😆午飯時間科學園大部份餐廳都很多人👯🏻‍♀️👯🏻‍♀️款式很多,今日來了食日本菜🍣這間十和田雖是平民價錢但食物很有水準🍱午市壽司套餐(配湯) $128件件都很新鮮,感覺同食omakase的質素,壽司飯亦經過調味特制,可以不用另加日本豉油都夠味道🍜🦪吉列生蠔湯烏冬(配壽司) $88份量剛剛好,吉列脆炸生蠔香噴噴,配上醬汁亦有蠔鮮味🍣另餐送三文魚腩壽司二件,魚腩厚切算大件🧆唐場炸雞湯烏冬(配壽司) $88炸雞鬆脆,配上沙律醬,餐也是附送三文魚腩壽司🌟環境舒服🌟價錢超值

🍱午市壽司套餐(配湯) $128

🍜🦪吉列生蠔湯烏冬(配壽司) $88

🧆唐場炸雞湯烏冬(配壽司) $88
炸雞鬆脆,配上沙律醬,餐也是附送三文魚腩壽司

🌟環境舒服
🌟價錢超值
  • 唐場炸雞湯烏冬(配壽司)
  • 午市壽司套餐(配湯)
  • 吉列生蠔湯烏冬(配壽司)
2024-05-19 0 瀏覽
假日去左踏單車,去到科學園果邊搵食。好耐無黎過科學園,原來呢到都開左幾多新餐廳選擇,仲有間食魚生壽司嘅日本餐廳添😋🌟 汁煮豬軟骨定食 $118假日市午都有幾款定食,叫左款豬軟骨定食,有茶碗蒸同麵豉湯,蒸蛋都幾滑,仲有魚板、冬菇。豬軟骨煮得非常軟腍,而且唔咸,反正甜甜地,送飯一流🤤🌟 三文魚親子丼 $148三文魚新鮮,係角切,入口軟腍,三文魚籽用醬油醃過,食落唔會有腥味,丼飯份量都幾多,食完都幾飽😆

🌟 汁煮豬軟骨定食 $118

🌟 三文魚親子丼 $148

2024-05-05 55 瀏覽
放假同小朋友去科學園踩單車,朋友介紹呢間餐廳環境好、嘢食嘅性價比都高。間餐廳嘅位置都幾容易搵,而且就係超級市場對面,食完買埋野free park返屋企,的確係唔錯嘅選擇。佢食物嘅選擇都幾多,真係一間比較合家歡嘅餐廳。我小朋友揀咗個炸雞烏冬($88),炸雞皮薄肉滑,都幾脆口,幾抵食。老公就叫咗個滑蛋吉列豬扒定食,配埋湯同茶碗蒸,佢豬扒個味醃得幾好,甜甜地,不過肉質就比較淋。我自己就叫咗個雜錦魚生飯,魚生新鮮肥美,個量又多。重點係個環境真係幾好,大人坐喺度食,小朋友可以走出去跑下玩下。

佢食物嘅選擇都幾多,真係一間比較合家歡嘅餐廳。

我自己就叫咗個雜錦魚生飯,魚生新鮮肥美,個量又多。

2024-05-03 62 瀏覽
今日同fd去沙田科學園行街,好耐冇食壽司🍱🍣想嗌黎試下😋環境方面: 餐廳都幾大,禮拜六日都幾多人黎食🍽️餐廳🍴本身有提供日本綠茶🍵ok唔會太苦太濃啱啱好,茶味香我嗌左炙燒牛肉烏冬,烏冬好煙韌好彈牙🦷牛肉都比想像中有好多塊,大概6-8塊左右都夠食👍🏻最值得讚既係呢個炙燒完既牛肉🐮,好香有陣煙燻味好食😋,湯底食得出有昆布味道,幾好飲,不過飲多左會覺得偏油膩,唔建議飲太多仲加左杯蜜桃嘢飲,一如既往好味道👅小總結: 最推介既野食就係炙燒牛肉烏冬味道唔錯,鍾意食烏冬既覺得可以試下,味道極特別
今日同fd去沙田科學園行街,好耐冇食壽司🍱🍣想嗌黎試下😋

環境方面: 餐廳都幾大,禮拜六日都幾多人黎食🍽️

餐廳🍴本身有提供日本綠茶🍵ok唔會太苦太濃啱啱好,茶味香

我嗌左炙燒牛肉烏冬,烏冬好煙韌好彈牙🦷
牛肉都比想像中有好多塊,大概6-8塊左右都夠食👍🏻

仲加左杯蜜桃嘢飲,一如既往好味道👅

小總結:

2024-04-17 153 瀏覽
大愛既雜錦魚生飯❤️❤️❤️同鰻魚飯❤️❤️❤️成為我地每月必食推介之選。今日既雜錦魚生飯仲要爆多蟹籽,勁中意🥰🥰🥰雖然其他刺身份量唔算好多,但一定夠哂鮮甜😀😀而且岩哂我呢D樣樣都試D但又怕唔夠飽既人。而個鰻魚飯,入口夠嫩滑,一D都唔腥😎重點係,一黎到打開個蓋,係出哂煙嫁!!! 記得要趁熱食,如果唔係放到凍哂先食就會有D腥味冇咁香口嫁喇。最後既味噌湯同茶碗蒸食埋,就大大大滿足喇!!!!!
2024-04-07 139 瀏覽
平時好少黎科學園呢邊,今次黎呢邊探朋友,朋友話家附近有間日本餐廳幾抵食,咁一於去試下啦🥳時間尚早,上黎都唔算太多人,入到職員好快俾咗QR code我哋可以自助落單🫶🏻🔖火炙牛肉湯烏冬食落有驚喜,烏冬彈牙滑身,牛肉有濃濃嘅炙燒味,湯底牛肉味濃郁,唔錯唔錯👍🏻烏冬爽滑🔖滑蛋吉列豬扒丼(配有味增湯,茶碗蒸)成碗飯賣相吸引🤩🤩吉列豬扒裹滿蛋汁,配埋洋蔥絲,端上黎已經有滿滿香味😍吉列豬扒厚度適宜,可以睇得出炸得香脆🔖茶碗蒸茶碗蒸內有菇,蟹柳,滑身得黎又蛋香十足,食完好滿足🔖玉子燒壽司係用赤醋,令個飯酸度得宜🔖環境環境滿滿日系風格,位置坐得舒服,有抹茶粉可以自己沖茶🍵另外想讚下職員服務真係好好👍🏻嗌咗支烏龍茶,職員拎咗兩支俾我揀,可以揀凍定唔凍。見到有小朋友嚟到唔使客人主動要求又會即刻準備BB凳俾小朋友❤️Lunch黎講嘢食都幾多元, 百幾蚊左右就有一個set,午市套餐黎講真心抵食值得推介🥰

🔖火炙牛肉湯烏冬

烏冬爽滑

🔖滑蛋吉列豬扒丼
(配有味增湯,茶碗蒸)

吉列豬扒厚度適宜,可以睇得出炸得香脆

🔖茶碗蒸
茶碗蒸內有菇,蟹柳,滑身得黎又蛋香十足,食完好滿足

🔖玉子燒
壽司係用赤醋,令個飯酸度得宜

🔖環境
環境滿滿日系風格,位置坐得舒服,有抹茶粉可以自己沖茶🍵

2024-04-07
2024-04-06 99 瀏覽
今日天陰落雨嚟到科學園,冇乜意欲搵戶外座位嘅餐廳,而之前已經食過尖沙咀十和田,印象唔錯,於是中午就嚟食個lunch🍣今日落雨成個科學園都冇乜人,難得可坐落地玻璃位置,餐廳比較寬敞,可休休閒閒食個lunch🥰壽司選擇都幾多、又有兒童餐、丼飯都有生同熟可供選擇。綠茶粉自己加,濃淡自行選擇丼飯到喇友人揀海鮮丼,油甘魚厚切,油脂味重,有口感👍🏻赤蝦鮮甜肉厚❤️帶子同三文魚子發揮正常,海膽回甘鮮甜,出色👍🏻我好鍾意吞拿魚蓉,所以就揀左呢款。我完全冇估到吞拿魚蓉會俾咁多😮平時其他餐廳要就住食,呢度完全唔使😂同埋佢亦唔係普通醋飯,都幾特別。想休休閒閒食餐日本菜,十和田係幾好嘅選擇👍🏻

綠茶粉自己加,濃淡自行選擇

丼飯到喇

想休休閒閒食餐日本菜,十和田係幾好嘅選擇👍🏻
2024-04-05 46 瀏覽
A visit to Science Park.Sushi Set in lunch hour🌟Cooked Shrimp, Scallop, TunaThe sushi set consisted of various types of sushi, including cooked shrimp, scallop, tuna, and minced tuna and others. Unfortunately, these particular sushi pieces were quite disappointing. The cooked shrimp lacked flavor and freshness, resulting in a rather bland and unappealing bite. The scallop wad dry, lacked the sweet and delicate taste. The tuna pieces were mediocre at best, with a lackluster texture and a rather d
A visit to Science Park.

Sushi Set in lunch hour
🌟Cooked Shrimp, Scallop, Tuna
The sushi set consisted of various types of sushi, including cooked shrimp, scallop, tuna, and minced tuna and others. Unfortunately, these particular sushi pieces were quite disappointing. The cooked shrimp lacked flavor and freshness, resulting in a rather bland and unappealing bite. The scallop wad dry, lacked the sweet and delicate taste. The tuna pieces were mediocre at best, with a lackluster texture and a rather dull flavor...hope the quality can be improved.

🌟Salmon Sushi and Salmon Roll:
On a more positive note, the Salmon Sushi and Salmon Roll were relatively enjoyable. The salmon was fresh and had a pleasing texture, offering a delicate and mildly buttery flavor. The sushi rice provided a decent base, although it could have been better seasoned. The Salmon Roll was well-constructed, with the salmon providing a satisfying filling. These items stood out as the highlights of the meal.
2024-04-05 53 瀏覽
今日陪同哥哥去科學園參加圍棋比賽,中午選擇咗就近的日式餐廳,環境闊落~菜式亦好多樣化☺️火焰牛肉湯烏冬滿滿的牛肉鋪滿碗上,份量充足~牛肉好香好有牛味,烏冬亦都好驚喜,爽口彈牙👍炸雞湯烏冬炸雞好香口,有四大塊好滿足,配上沙律醬和沙律食減低油膩感~值得一試火焰帶子壽司壽司飯與別不同,顏色呈淺啡色好特別,帶子好滑好新鮮😍鯛魚湯湯呈奶白色,滿滿的鮮味~中等嘅價錢,食物質素非常好😊餐廳可以訂位,如週末的話可提前預訂⋯⋯

火焰牛肉湯烏冬

炸雞湯烏冬

火焰帶子壽司
壽司飯與別不同,顏色呈淺啡色好特別,帶子好滑好新鮮😍

鯛魚湯
湯呈奶白色,滿滿的鮮味~

2024-04-04
  • 火焰帶子壽司
  • 火焰牛肉湯烏冬
2024-03-29 93 瀏覽
今次同女朋友過咗嚟呢間科學園日本菜。食晚飯,餐廳裏面的菜性價比十分高,至於幫襯呢間餐廳!今次叫左海鰻卷,鰻魚飯,蟹膏沙律和。香蔥吞拿魚蓉丼!蟹膏沙律9/10分,作為前菜每次都會叫的,一黎分量多二黎蟹膏味道濃郁十分推薦鰻魚飯8/10分。今次第一次叫呢個菜,假如比較厚而且有咬口!鰻魚汁唔算鹹味道適中!海鰻卷8/10分。質素正常,分量多比較飽肚香蔥吞拿魚蓉飯8.5/10分。差唔多每次都會叫呢個。一嚟分量多而且很好送飯的!
今次叫左海鰻卷,鰻魚飯,蟹膏沙律和。香蔥吞拿魚蓉丼!

海鰻卷8/10分。質素正常,分量多比較飽肚

2024-03-28 51 瀏覽
上個weekend去咗科學園領養日睇狗狗🐶玩咗一日之後夜晚搵地方食飯朋友話想食壽司,搵下有咩食先知道原來十和田喺科學園都有分店之前喺尖沙咀食過,覺得好好食!所以一於去呢間食晚餐🍣🐟叫咗一個海貝壽司拼盤。壽司種類會因季節性轉換拼盤啱晒想試唔同貝類壽司嘅食客!另外叫咗一個海鮮丼,非常豐富刺身厚切!正!最鍾意油甘魚刺身海膽同三文魚子都唔錯成碗份量幾多。我同朋友都好鍾意食日式蒸蛋,所以一人一個🤩🤩🤩
上個weekend去咗科學園領養日睇狗狗🐶
玩咗一日之後夜晚搵地方食飯
朋友話想食壽司,搵下有咩食
先知道原來十和田喺科學園都有分店

之前喺尖沙咀食過,覺得好好食!
所以一於去呢間食晚餐🍣🐟

叫咗一個海貝壽司拼盤。
壽司種類會因季節性轉換
拼盤啱晒想試唔同貝類壽司嘅食客!

另外叫咗一個海鮮丼,非常豐富
刺身厚切!正!最鍾意油甘魚刺身
海膽同三文魚子都唔錯
成碗份量幾多。

我同朋友都好鍾意食日式蒸蛋,所以一人一個🤩🤩🤩
2024-03-20 99 瀏覽
大熱必點嘅雜錦魚生丼飯❤️仲有同行每次都好鍾意嘅鰻魚飯❤️ 雖然鰻魚汁唔算好多,鰻魚嘅份量啱啱好,不過如果可以再大調多少少就更加滿足更加飽肚✌🏾飯粒粒粒分明,一啖鰻魚一啖飯!撈埋一齊食,口感同味道都好豐富,好滿足!而且午市套餐仲包多個茶碗蒸同味噌湯,最鍾意係佢哋個茶碗蒸,入口嫩滑唔會好甜好鹹,而且配料都有冬菇,蟹柳等基本配料,而且每次嚟到,個蒸蛋都係熱辣辣❤️再飲返個出煙嘅味噌湯就啱啱好!!!❤️
2024-03-17 93 瀏覽
🤤壽司拼盤🤤每樣刺身都好新鮮!而且好大件。值得同朋友一試。只係價錢貴咗少少,但係呢個地方呢個價錢都正常嘅。個鰻魚壽司勁大條,完全搵唔到個飯去咗邊😂嗰個係喺埋拼盤裏面唔係額外叫!所以都好抵食👍🏻而且仲叫咗鰻魚飯,鰻魚嘅皮燒得好脆。唔似係製成品加人工👍🏻
🤤壽司拼盤🤤
每樣刺身都好新鮮!
而且好大件。值得同朋友一試。

而且仲叫咗鰻魚飯,鰻魚嘅皮燒得好脆。
唔似係製成品加人工👍🏻
2024-03-12 125 瀏覽
冇食一排呢度某啲嘅午餐加咗價。今次揀咗壽司配叉燒烏冬及豚肉生薑燒呢兩個套餐。用QR code落單非常方便~~壽司配烏冬$118 ,壽司分別有三文魚、吞拿魚、帆立貝、油甘魚、牡丹蝦、魷魚。烏冬大大碗,有兩塊火炙嘅叉燒。套餐仲有麵豉湯及茶碗蒸。個餐都幾飽~~另外一個套餐豚肉生薑燒$78 ,套餐亦都有麵豉湯及茶碗蒸。豚肉生薑燒用上豬頸肉,豚肉大大條又爽口,份量都幾多。白飯熱辣辣。呢度仲有抹茶粉,可以飲抹茶~~

呢度仲有抹茶粉,可以飲抹茶~~