Lalazi

Lalazi

Travel and eat everywhere 😆 Contact me: lalazifoodie@gmail.com Follow my ig : lalazifoodie
訊息
正顯示第 110 篇(共 461 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

喺海之戀行吓行吓見到呢間WM Cafe& Bar 唔係太肚餓,想食小食,飲杯紅酒 就自己走入去坐低咗☺️ 喺門口見到佢哋嘅自家製蛋糕 個樣望落唔錯就試吓! 抹茶巴斯克芝士蛋糕 好食! 叫咗一份雞翼,配一杯澳洲紅酒 本身睇緊Menu,唔見有House wine 原來貼咗喺牆上面 做promotion! Red/ white wine 只係$40杯 都幾好飲!飲得過,抵👍🏻 香辣雞翼非常惹味,配啤酒更適合🥹 自己一個chill chill都幾開心🥳
APR 24

朋友說很餓要吃放題 那就去了🤤🤤🤤 行動力都這麼高的😂 刺身幾有水準,已經一排冇食生冷嘢 今晚食放題可以一次過食返夠本! 三文魚、吞拿魚、甜蝦味道都唔錯👍🏻 其實食幾round已經值回票價了~~ 食刺身食到凍凍地,試吓佢哋嘅熱食 估唔到咁高水準!! 呢份炒通菜高質過好多餐廳 上枱時出緊煙,隔籬枱見到又叫咗一份😂 非常好食!!必點👍🏻👍🏻 另外呢份尖椒大腸都好好食 平時鍾意食炸大腸嘅一定要試吓! 好惹味🤤
APR 24

Love the food, music, and ambience @mansonslot 朋友喺附近返工,成日嚟呢度食lunch 誠意推介 今晚帶咗我嚟食晚餐🤤 等我試試我最鍾意嘅意粉Spaghetti bolognese 意粉軟硬適中,蕃茄肉碎芝士調味配合得非常好👍🏻 果然冇介紹錯🫶🏻 Cheers to the weekend with Heros Si L Dan IPA. 🍺 有手工啤酒嘅地方 點可以唔飲番杯🍻 Gur哂~~
APR 24

上星期紅日去咗東涌outlet shopping🥹 行咗半日夜晚想食中菜 就去咗呢間食片皮鴨! 有非常抵食嘅套餐 春季自選套餐兩位$788 重點當然係半隻馳名烤鴨加八寶盒🤤 烤鴨有三種唔同部位 配搭返建議食法,新穎又好味! 比較喜歡點芥末醬,中和返鴨皮少少油膩感 就咁食都非常好食! 另外都非常鍾意黃扒魚肚同松露海皇羹😋 非常推薦既籠仔櫻花蝦海味蒸飯! 超級好食,唔同嘅海味令香味同味道都超級豐富! 食埋甜品楊枝甘露,非常完美!
APR 24

Weekend chill vibe 🍰🫖☕️ 約咗朋友星期六見面食個tea 🥰 揀咗尖東呢間Jagger 環境唔錯坐得幾舒服 外面有少少熱,所以我哋揀咗坐室內 雖然都係半開放式,但係舒服啲🫶🏻 食完lunch唔係好肚餓 所以一齊叫咗All day breakfast同埋一件紅莓熱情果蛋糕share 超級推介蛋糕!甜度適中!紅莓酸酸地好好食👍🏻 另外加咗一份炸薯條 一路傾偈一路食🥹 脆卜卜口感又唔會太粉 係我鍾意食嘅薯條 叫一壺Peach Oolong Tea慢慢飲。
APR 24

相約在尖沙咀居酒屋👯‍♀️🍣🇯🇵🫶🏻 一入門口就好似走咗入動畫片場景,好真實🥹 上一層先係座位,地方唔算好大,平日夜晚都差不多滿座! 餐枱上有兩個套餐,見到有好多食客揀咗套餐 但係我哋想試多啲唔同嘅嘢,所以就選擇散叫 海膽拖羅千層塔 見到每一台食客都有點,我都試一試先 海膽份量都唔少,味道唔錯 呢個千層塔用來做生日蛋糕都得🤣 另外都試咗幾款刺身,幾鍾意赤背刺身 食刺身,飲清酒,同朋友傾吓計 環境唔錯幾舒服!
APR 24

Relaxing afternoon🍰🧁🥐☕️ 同朋友係附近meet up 之後一齊行去Cozi hotel lounge食下午茶 我地都一樣鍾意berry味甜品 呢個莓莓盛宴afternoon tea set就岩哂我地! 我最鍾意嘅咸點 香脆炸蠔配藍莓他他汁🫐 好食😋配上藍莓汁酸酸地夠開胃! 甜點有我平時最鍾意食嘅Red velvet cake! 食個Tea同朋友傾吓計 開心🥳 埋單每人$200 可以係酒店慢慢坐 地點係遠咗少少 不過都好抵。
MAR 24

上個weekend去咗科學園領養日睇狗狗🐶 玩咗一日之後夜晚搵地方食飯 朋友話想食壽司,搵下有咩食 先知道原來十和田喺科學園都有分店 之前喺尖沙咀食過,覺得好好食! 所以一於去呢間食晚餐🍣🐟 叫咗一個海貝壽司拼盤。 壽司種類會因季節性轉換 拼盤啱晒想試唔同貝類壽司嘅食客! 另外叫咗一個海鮮丼,非常豐富 刺身厚切!正!最鍾意油甘魚刺身 海膽同三文魚子都唔錯 成碗份量幾多。 我同朋友都好鍾意食日式蒸蛋,所以一人一個🤩🤩🤩
MAR 24

中環一天遊吃了很滿意的omakase 最喜歡熱食金鯛立鱗燒,之前在幾家壽司店也吃過 這一次是最好吃的!!!外皮趣,魚肉滑,紫菜湯非常好吃👏🏻👏🏻👏🏻超級喜歡,想再吃一個🤣 然後五款壽司裡最喜歡北寄貝/赤貝/川村海膽 吃了兩款超好吃的貝類壽司好開心🤤 平日也愛吃貝類壽司,但很多味道也有點腥 所以近年已經不常吃 今天超滿足!非常推薦! 當然也有必備的拖羅🍣 不是我最喜愛的魚,但是味道也10分好👍🏻
MAR 24

去Tommy yummy食下午茶☕️ 同朋友叫咗一人一個泰式自選湯麵 分別試吓船湯同冬陰功湯。 每碗麵仲可以自選三款餸,有埋嘢飲 喺中環來講價錢算非常合理!而且環境好好 可以望中環扶手電梯 另外都加咗啲小食,非常推介香茅雞中翼 啱啱炸起,好香口,味道都幾好! 串串沙嗲雞串,沙嗲汁超濃郁 食泰國嘢點都要叫返個木瓜沙律~~ 重點在最後,期待已久的芒果乳酪疊疊冰 上次去完泰國之後就冇再食過冰 完全係芒果糯米飯嘅味道,好好食👍🏻
Top