2021-05-14 373 瀏覽
今日特別想食壽喜燒,就諗住黎尼到試一試🤪1. 日式牛肉鍋什炊 (+$2轉烏冬)(-$6學生優惠 $46揀咗壽喜燒湯底,一擺上台,嘢食多到覺得自己食唔晒😂牛肉有四到五塊,煙韌烏冬食一半都已經飽,細食嘅女仔可以兩個人分住食~壽喜燒湯略唔夠濃,但呢個價錢真係冇嘢好抱怨😂 不過想食壽喜燒應該唔會喺度食了,因為我鍾意濃啲~(anyway 過吓口癮係幾好嘅!2.野菜雞扒湯烏冬 (下午茶價錢)$24原本以為20幾蚊唔會有「有味」嘅湯,點知又有😂 雞扒好嫩,但個皮唔夠脆。都係果句,尼個價錢已經抵到爛🤪跟餐可以揀汽水,麵豉湯同玄米茶。環境乾淨,服務唯一挑剔係我落定食佢寫咗雜炊,問埋另一個侍應佢就唔係好識答,應該係新尼😓 不過兩個應該都差唔多,冇乜影響嘅~

今日特別想食壽喜燒,就諗住黎尼到試一試🤪

2.野菜雞扒湯烏冬 (下午茶價錢)$24

2021-05-14
  • 野菜雞扒湯烏冬
2021-05-08 240 瀏覽
有啲食肆,2019 年之後就冇再幫襯過,例如吉野家,元氣,美心等。呢個世界冇話邊個冇咗邊個唔得,唔食元氣可以食壽司郎,唔食美心仲更加大把選擇,唔食吉野家,就當然係去幫襯平靚正嘅加藤屋啦。喺門口大約排咗十五分鐘隊先至可以入座。一坐底,感覺四周乾淨企理,好感度立即提升。第一次嚟,當然要試最 basic 嘅加藤牛肉飯。成個飯最正係粒粒飽滿彈牙嘅珍珠米,好好食;主角牛肉比吉野家厚身有肉味,唔會碎濕濕,加埋洋蔥同牛肉汁,唔使十分鐘我就幹掉成碗飯😌。

2021-05-05 161 瀏覽
今日經過見到就入黎試下,因為見到佢地既餐牌有好多唔同既野食,好吸引咁😆😆係深水埗地鐵站D2出口行過去都好近,唔好出錯出口😂鍋物都有湯底可以揀😆😆見到都開心最後揀左呢個加藤屋牛肉飯,都預左味道同吉野家差唔多,都ok既,但就飯好似少左啲啲😆日式牛肉鍋定食$47-我就揀左壽喜燒湯底甜甜地又少少鹹,個泡菜唔好食🤢肥牛都有4大塊左右,入面既菜苦既🤢其他還好只可以話咁平既價錢,就只係一般既質素
鍋物都有湯底可以揀😆😆見到都開心

只可以話咁平既價錢,就只係一般既質素
2021-05-03
 深水埗長期排晒隊嘅黃店,主打平價日式料理🇯🇵。有各種嘅丼飯🍚,咖喱飯🍛,鍋物🍲,樣樣都平靚正👍🏻。 店面唔算大,但都算舒服企理,翻檯速度算快,就算要等位應該唔都唔洗等好耐嘅😊。.◇和風咖喱唐揚(日式炸雞)飯◇$48有六舊炸得酥脆多汁嘅唐揚。咖喱汁唔辣,好啱送飯🍛。正常發揮,係大家會想食到嘅日式快餐味道👍🏻。.◇日式牛肉鍋定食(壽喜燒湯底)◇$47跟餐會配有一碗飯同少少醃椰菜🥬。個鍋入面好多料,除左牛肉片比得ok多之外,仲有金菇,木耳絲,胡蘿蔔絲🥕,椰菜,栗米,竹輪,豆卜。超級滿足😋。.◇百事可樂◇(跟餐)◇凍咖啡◇(+$3).今次係午飯時間去,但好似下午茶時段🌸會再抵啲。大家如果突然想食平價日本嘢,不妨去懲罰一下佢哦💛~.𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍.⭐ 推薦程度: 7.5/10⭐⇨味道: 7.5/10⇨環境: 7.5/10⇨性價比: 8/10

和風咖喱唐揚飯

◇和風咖喱唐揚(日式炸雞)飯◇$48
有六舊炸得酥脆多汁嘅唐揚。
咖喱汁唔辣,好啱送飯🍛。
正常發揮,係大家會想食到嘅日式快餐味道👍🏻。
和風咖喱唐揚飯

◇日式牛肉鍋定食(壽喜燒湯底)◇$47
跟餐會配有一碗飯同少少醃椰菜🥬。
個鍋入面好多料,除左牛肉片比得ok多之外,
仲有金菇,木耳絲,胡蘿蔔絲🥕,椰菜,栗米,竹輪,豆卜。
超級滿足😋。
日式牛肉鍋定食

◇百事可樂◇(跟餐)
◇凍咖啡◇(+$3)
今次係午飯時間去,但好似下午茶時段🌸會再抵啲。
大家如果突然想食平價日本嘢,不妨去懲罰一下佢哦💛~

𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍
⭐ 推薦程度: 7.5/10⭐
⇨味道: 7.5/10
⇨環境: 7.5/10
⇨性價比: 8/10
日式牛肉鍋定食
超級抵食嘅日式快餐,本身價錢已經平,仲要有好多優惠,例如學生優惠、外賣自取優惠等等,價錢再平啲🥳食物質素同份量都唔差,完全諗唔到有咩理由唔食佢😂💛==============================🍱 加藤屋 Katoya @katoyahk📍 深水埗元州街34號地舖⏰ 星期一至日 12:00 - 21:45==============================1️⃣ 【日式豚肉雜炊🍲 轉烏冬+$2】$44好鍾意佢呢個鍋物咩都有啲,感覺好豐富🤩配料有半隻糖心蛋🥚蟹柳🦀獅子狗、金菇、木耳絲同埋豚肉片🐷,份量絕對唔少湯底揀咗壽喜燒,因為鍾意偏甜嘅湯底,好有日本feel😋烏冬🍜都好煙韌,唔會淋晒,份量都好多🤪飲品揀咗凍檸樂(+$5),正正常常唔會伏,真係唔肥唔飲😂(🔥 怒食指數:9/10)==============================🔥 評分:環境:8/10 味道:9/10性價比:10/10總分:9/10==============================
🍱 加藤屋 Katoya @katoyahk
📍 深水埗元州街34號地舖
⏰ 星期一至日 12:00 - 21:45
1️⃣ 【日式豚肉雜炊🍲 轉烏冬+$2】$44
好鍾意佢呢個鍋物咩都有啲,感覺好豐富🤩
湯底揀咗壽喜燒,因為鍾意偏甜嘅湯底,好有日本feel😋
烏冬🍜都好煙韌,唔會淋晒,份量都好多🤪
飲品揀咗凍檸樂(+$5),正正常常唔會伏,真係唔肥唔飲😂
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥 評分:
環境:8/10
味道:9/10
性價比:10/10
總分:9/10
2021-03-27 519 瀏覽
深水埗的確有很多平民美食,加藤屋絕對是其中之一。在人來人往的街道發現有一間店舖站滿人群,我們便看看是那一間名店。自從2019年某名牛肉飯店放棄香港人後,大家也轉支持其他日式牛肉飯店。根據網上資訊,加藤屋於某些日子曾提供減價優惠,並一直提供學生優惠,這兩點絕對值得香港人支持。今天我們點了日式牛肉鍋配白飯($47)及日式雞肉雜炊轉烏冬($42+2),配可樂及玄米茶。價值合宜,各套餐平均$40-$50內,CP值極高,份量非常多,這個套餐成年男人也絕對飽。希望日後可以開更多分店!

深水埗的確有很多平民美食,加藤屋絕對是其中之一。

2021-03-22 340 瀏覽
野菜雞扒湯烏冬 $24 雞扒好似雞髀肉咁滑,外皮仲煎到脆脆地,啲燒汁味滲埋入啲肉裏面,再伴埋西蘭花、椰菜花同紅蘿蔔🥦好健康啊Vegetables beef udon beef 🥩 🌽 野菜牛肉湯烏冬 $24牛肉好新鮮同嫩滑,而且份量仲好多,一個人食啱啱好,啲牛肉仲係日本直送,有信心之餘又好食下午茶餐真係好抵㗎,20幾蚊一個餐仲有嘢飲跟餐
野菜雞扒湯烏冬 $24

Vegetables beef udon beef 🥩 🌽
野菜牛肉湯烏冬 $24

下午茶餐真係好抵㗎,20幾蚊一個餐仲有嘢飲跟餐
2021-03-20 262 瀏覽
學生之選入到去至少5成都係學生哥,兩點後差唔多半價可以有個牛肉飯,勁抵!恕我而家咁遲先知....鐵板麻辣牛肉飯 $54 😋😋😋熱辣辣,麻辣味好野味,香濃,較為重口味!兩個人叫幾款share岩岩好。.野菜麻辣牛肉飯 $44 😋😋😋無鐵板咁肥😂有菜均衡一點!.辣酥雞 $8 😋😋😋正常雞鎚size!脆。
學生之選
鐵板麻辣牛肉飯 $54 😋😋😋
野菜麻辣牛肉飯 $44 😋😋😋
無鐵板咁肥😂有菜均衡一點!
辣酥雞 $8 😋😋😋
正常雞鎚size!脆。
2021-03-20
2021-03-15 309 瀏覽
想食牛丼飯唔一定吉x家,加藤屋都得嫁!加藤屋除牛丼飯,仲有鐵板飯,日式鍋物同小食! 冬天最愛食鍋物!次次食完暖笠!今次去深水埗分店,因為早冇咩人,每張枱都有用膠板隔住。一人叫咗一個鍋物再追加咗啲小食,話明快餐啲嘢好快到呢~日式牛肉雜炊 $44 (+$2 轉烏冬):湯底有清湯,味增湯,壽喜燒湯同麻辣湯揀~我揀咗壽喜燒湯底,甜甜地湯底配牛肉,好似真係食壽喜燒咁😂一鍋份量都好多,除咗烏冬仲有好多配料,竟然有獅子狗🤭日式豚肉鍋定食($45):首先附送嘅泡菜,唔係大家認知嘅韓式泡菜,我覺得似中式榨菜,不過佢個酸味好開胃定食叫左麻辣嘅小辣,唔係好麻辣,但好香口,送飯正!其實2個啲餸係一樣,都係好多料另外以優惠價叫咗2個小食。日本野菜($10):驚麵入面冇菜叫咗碟,但原來本身面入邊都好多菜白烚菜冇味脆炸旋風薯棒(+$10):估唔到炸得好脆,雖然冇咩薯仔味,但有啲調味都ok,重點係新鮮炸起好食總結:冬天食鍋真係好暖笠笠,而且唔貴,平平地就食到好飽,CP值高!話說加藤屋公仔個樣...我覺得好似賊😂
想食牛丼飯唔一定吉x家,加藤屋都得嫁!

今次去深水埗分店,因為早冇咩人,每張枱都有用膠板隔住。

一人叫咗一個鍋物再追加咗啲小食,話明快餐啲嘢好快到呢~

日式牛肉雜炊 $44 (+$2 轉烏冬):
湯底有清湯,味增湯,壽喜燒湯同麻辣湯揀~
我揀咗壽喜燒湯底,甜甜地湯底配牛肉,好似真係食壽喜燒咁😂
一鍋份量都好多,除咗烏冬仲有好多配料,竟然有獅子狗🤭

日式豚肉鍋定食($45):

另外以優惠價叫咗2個小食。

日本野菜($10):
驚麵入面冇菜叫咗碟,但原來本身面入邊都好多菜
白烚菜冇味

脆炸旋風薯棒(+$10):

2021-03-08 355 瀏覽
有句說話叫 "A Beef Bowl per day, is the best way to keep the troubles away"Beef Bowl 勁呀,但想食牛肉飯,梗係去「加藤屋」啦。「加藤屋」嘅自創飯「麻辣牛肉飯」真係好堅!麻辣牛肉飯 Hot and Numbing Beef Bowl,可自選辣度,我就梗係小辣啦,麻麻辣辣真係好過癮,牛肉又嫩滑,存豐盛呀!蝦薯絲 Shrimp with Shredded Potatoes (追加2粒),脆口又甘香,蝦有蝦味,好好味!

「加藤屋」嘅自創飯「麻辣牛肉飯」真係好堅!

2021-03-07 314 瀏覽
建議:有學生證既朋友仔,落單前記得講聲,減HK$6去開深水步打算覓食,行到去元州街有加藤屋,係門口等左陣位。都算幾多食物種類可以選擇,2點後仲有下午茶。今次試左:大部份既主食都配汽水/面豉湯三文魚鐵板飯 (黑椒,HK$60)估唔到鐵板都上得幾快,5分鐘左右就上枱。一開始仲諗緊點解無汁,好dry。點知原來啲汁放左係啲飯入面,襯熱即炒「吱吱聲」而且好香,已經開始流口水🤤。飯既軟硬度適中,加埋啲粟米粒有啲咬口,不過三文魚味道有啲偏咸。咖哩唐揚飯 (日式炸雞,中辣) (HK$48)等左差不多10分鐘,落單時有得揀小、中、大辣🌶️,飯量適中,男仔都夠食😋 咖哩汁味道唔錯,雖然揀左中辣,不過日式咖哩黎講,都唔會辣得去邊。炸雞應該係即炸,所以製作時間夠長。雞件有6舊,每粒大概係一口size,好juicy 而且食落唔會太油膩。
建議:有學生證既朋友仔,落單前記得講聲,減HK$6

今次試左:
大部份既主食都配汽水/面豉湯
三文魚鐵板飯 (黑椒,HK$60)

咖哩唐揚飯 (日式炸雞,中辣) (HK$48)

由於某一些原因,筆者已經很久沒光顧日式快餐店,但少不免會有心癢癢的時候。筆者最近幸運地認識了「加藤屋」,它簡直是完美的替代品!整間店都十分「黃」,實在非常賞心悅目,舒適而不失年輕活力感,更有研究指出,黃色有助促進食慾,可見店家選色正確。🐔鐵板雞扒飯 — 黑椒味 ($51) *另加車打芝士 ($3)雞扒皮脆肉嫩有汁,芝士跟粟米粒味道搭配,而且採用日本米,粒粒飽滿,份量令人滿意;惟醬汁較少,味道稍淡,建議可加強味道。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅整體價錢💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️

🐔鐵板雞扒飯 — 黑椒味 ($51)
*另加車打芝士 ($3)
鐵板雞扒飯

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2020-12-23
鐵板雞扒飯
2020-12-21 804 瀏覽
和風咖哩唐揚(日式炸雞)飯$48咖哩汁多,味道香而濃厚,辣度低,炸雞份量多,表皮炸粉薄,足料又惹味。••••••••••••••••••••••••••••••加藤牛肉飯 $43 牛肉飯性價比高,飯有米飯香,而牛肉汁更是它的靈魂。••••••••••••••••••••••••••••••追加食物蝦薯絲(2件) $10外層的薯絲夠脆,包裹著鬆軟的薯蓉,最內層是蝦,不會過於林身,吃下時不會覺得很油膩,值得一試。各套餐都包括了飲品,事再選16oz汽水,麵豉湯或是玄米茶。
和風咖哩唐揚(日式炸雞)飯$48
和風咖哩唐揚飯

加藤牛肉飯 $43
加藤牛肉飯

牛肉飯性價比高,飯有米飯香,而牛肉汁更是它的靈魂。
追加食物
蝦薯絲(2件) $10
蝦薯絲

各套餐都包括了飲品,事再選16oz汽水,麵豉湯或是玄米茶。
和風咖哩唐揚飯
加藤牛肉飯
蝦薯絲
2020-12-20 590 瀏覽
曾經有一段時間,加藤屋在不同時間段都是大排長龍,作為住在油尖旺的人,在平日的非繁忙時期,不需要排隊的情況下,光顧了加藤屋。 加藤屋的姐姐服務是十分熱心的,服務態度一定是過關的。在加藤屋,你會聽到周圍的人侃侃而談,都是和自己價值觀比較相似的人群,所以在用餐的過程中,你會感覺到身心舒泰最重要的是,講起食物質素,是不過不失,不過不失到我不會想再來,除非是刻意要光顧,否則我不會主動來加藤屋。當然每個人口味不同,蘿蔔青菜各有所愛最後,我個人認為加藤屋「告急」有以下原因:1.受眾是青年為主,甚少見到中老年或者兒童。我每星期都會經過加藤屋超過3次,見證著它由 長期大排長龍→ 場內仍然比較full,但不需排隊也入去有位→ 場內大部分位都沒人。我眼見是青年為主,而男性青年比較多。甚少中老年人,而用餐的大部分青年未有自己的小朋友,因此也很少見到兒童。對比譚x,無論老中青都會光顧,中老年人也會帶兒童光顧。2.吸引度不高。例如我,除非我刻意「光顧」,否則我不會主動來。3.地段原因,加藤屋左鄰右里應該每一間都想「告急」。加藤屋左鄰右里的食店,應該都是在苦苦堅持,不知道是否地段原因,人們用餐比較多去另外一條街。
曾經有一段時間,
加藤屋在不同時間段都是大排長龍,
作為住在油尖旺的人,
在平日的非繁忙時期,
不需要排隊的情況下,
光顧了加藤屋。

加藤屋的姐姐服務是十分熱心的,
服務態度一定是過關的。

在加藤屋,
你會聽到周圍的人侃侃而談,
都是和自己價值觀比較相似的人群,
所以在用餐的過程中,
你會感覺到身心舒泰

最重要的是,
講起食物質素,
是不過不失,
不過不失到我不會想再來,
除非是刻意要光顧,
否則我不會主動來加藤屋。
當然每個人口味不同,
蘿蔔青菜各有所愛

最後,我個人認為加藤屋「告急」有以下原因:
1.受眾是青年為主,甚少見到中老年或者兒童。
對比譚x,無論老中青都會光顧,中老年人也會帶兒童光顧。

2.吸引度不高。
例如我,除非我刻意「光顧」,否則我不會主動來。

3.地段原因,加藤屋左鄰右里應該每一間都想「告急」。
加藤屋左鄰右里的食店,應該都是在苦苦堅持,不知道是否地段原因,人們用餐比較多去另外一條街。未必來加藤屋附近。

又係深水埗搵食,呢間之前食過,已經知道好味👍🏻👍🏻只係無分店開係屋企附近,所以唔係成日食到!個人認為呢到係pepper lxxch 同吉x家既進步版,不論價錢、味道、服務和食物選擇都好好多👍🏻👍🏻👍🏻姐姐熱心既服務,座位清潔亦做足,令我可以安心食野!次次黎到必點鐵板牛肉飯+芝士,份量十足,價錢又抵,亦外tea set既烏冬份量少一點,但味道一樣好,仲配凍飲添,下次經過一定會再幫襯 最好開一間係我樓下
鐵板牛肉飯
加藤豚肉烏冬