招聘中
薪金面議
22天前
2024-05-28 135 瀏覽
泰國真的熱到靜止不動也爆汗,幸好我之前趕在高溫警告前已回港,不過實在未夠喉,好想再食更多泰國美食,剛好港青酒店再臨閣捉住這炎炎夏季,即日起至7 月 21 日期間推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓我留港消費也可享用多道正宗泰國佳餚。 據知今次是港青酒店行政總廚聯同來自榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚合力炮製,食客們有福了。 熱食方面已經好吸引,火山排骨、泰式海南雞飯、慢煮豬腩肉、泰式咸蛋黃炒鮮魷、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、黃咖喱雞、泰式豬手、泰式焗蠔、香茅羊T骨、巴東牛肉、泰式炒菜、泰式炒金邊粉、黃金窩巴 當然少不了蘇梅島馳名冬蔭功湯,順道來碗冬蔭功麵也不錯;另有意式雜菜海鮮湯及中湯供選擇。 冷盤的泰式沙律都有幾款,泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律等、泰式免治豬肉沙律,酸甜的辣的,吃得清涼。另有恆常的前菜如黑松露伴蜜糖芝士等。 切肉區有燒美國肋骨牛肉,鐵板煎區有即煎虎蝦及東星斑柳,旁邊有好受歡迎的即煮鮑魚。 多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、

多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、日、公眾假期及其前夕供應) 、龍蝦仔、青口、龍蝦鉗、熟蝦、熟蜆。

多款精緻泰式甜品,款款惹人垂涎,如芒果黑白糯米飯、蒸泰式千層糕、榴槤波波、香蕉煎餅、椰香南瓜、椰香爽口馬蹄肉。

另邊廂,有泰辣馬卡龍、香辣戚風蛋糕、班蘭蛋糕、椰青糕、椰汁西米糕、芒果布甸、蝶豆花奶凍、糯米糍、班蘭椰汁糕、荔枝啫喱,實在有甜眼闊肚窄,幸好朋友跟我分享食。

最後,來點切粒水果、即做流心朱古力及多款口味Haagen-Dazs雪糕,還有多款果汁、排毒水、咖啡及茶,泰美味啦﹗
2024-05-24
2024-03-24 2048 瀏覽
今日我,太太,外父和外母相約往尖沙咀YMCA再臨閣食自助晚餐慶祝外父生日,自助餐食物豐富,這裡有冷盤,凍海鮮,刺身,熱食和甜品,冷盤有鹽水鴨,沙樂美腸,無骨黑椒朱柳和煙三文魚,尤其黑椒朱柳很少見此冷盤,食落咸度剛剛好 ,凍海鮮有龍蝦,蝦,蟹鉗,琵琶蝦,蜆和青口,食落味道新鮮,口感鮮甜,刺身有三文魚,希靈魚和八爪魚,三文魚食落新鮮,希靈魚和八爪魚肉質爽口,熱食有慢煮鮑魚,煎虎蝦,煎比目魚,喇沙和美國肋骨牛肉,慢煮鮑魚食落湯汁味濃,鮑魚入口彈牙,煎虎蝦肉質鮮甜新鮮,煎比目魚食落有油花,喇沙有豆卜,魷魚,魚蛋,蛋和蝦,魷魚和蝦爽口,豆卜食落軟腍,魚蛋和蛋吸收湯底十分惹味,整碗喇沙食落爽口,美國肋骨牛肉肉味香濃,西湯有黑松露忌廉湯,飲落有濃香黑松露味,口感清新,甜品款式多有豆腐花,燉蛋,面包布甸,椰汁西米露,朱古力心太軟,豆腐花味道香滑,燉蛋甜度適中,面包布甸口感順滑,椰汁西米露甜度適中,朱古力心太軟味道香濃,haagan dazs雪糕我選了朱古力,味道香濃,食落口感滿足,酒店期間有鐘聲有玫瑰蛋糕,期間甜品師邀請小朋友在蛋糕上加上食用花,食落香滑,有玫瑰花香,味道軟綿,酒店有凍蘋果汁提供,飲落甜度適中,酒店座位舒適,食物美味,冷盤, 凍海鮮和熱食高質,職員服務細心,而且餐廳位置可以有幸看到地球熄燈一小時,見到維港大廈沒有廣告燈光,壽星外父十分滿意,食了一頓豐富自助餐
凍海鮮
玫瑰花蛋糕
玫瑰花蛋糕軟綿
2024-03-24
生日
自從大家習慣北上消費之後,似乎所有行業都受影響,當中飲食業更是有點寒冬的感覺。從近日見有好幾間酒店已取消提供自助餐已見一班,但所謂有危就有機,始終Buffet都屬於受歡迎項目,為了吸客,除了減價之外,最佳方法就係加強陣容,而尖沙咀YMCA再臨閣就屬於抵食夾大件類別。家陣連加一平日都不過$468,而就算星期五、六、日及紅假都只是$499,一張大牛攪掂。加上地點適中,就近尖沙咀地鐵站,所有坐位靠窗,街景一覽無遺,比起好多酒店優勝。海鮮雖然晚餐不用$500,但食物水準沒絲毫下降。原隻波士頓龍蝦、琵琶蝦、龍蝦鉗、鱈場蟹腳、藍青口、小龍蝦、砂白同海蝦任食,refill速度又快。個人幾鍾意食琵琶蝦,因為平日係自助餐好少見到。波士頓龍蝦又多膏;龍蝦鉗啖啖肉好啱我。Carving Station即煎扒老虎蝦,蝦殼香脆,肉質彈牙,當然任食,但每次只可以拎一隻,唯有排多幾次隊。慢煮鮑魚煮得好入味,口感Q彈,又係必食。食肉獸又有燒美國肋骨牛肉同燒T骨羊扒。同上次一樣,主食有海鮮叻沙,湯底同樣濃稠帶辛勁,很喜歡豆卜蘸湯後的味道,加上怡保芽菜,更係越食越想食。前菜每款都係細細碟,一口一件,幾切合想試多幾款的朋友

海鮮

雖然晚餐不用$500,但食物水準沒絲毫下降。

原隻波士頓龍蝦、琵琶蝦、龍蝦鉗、鱈場蟹腳

、藍青口、小龍蝦、砂白同海蝦任食,refill速度又快。

個人幾鍾意食琵琶蝦,因為平日係自助餐好少見到。

波士頓龍蝦又多膏;龍蝦鉗啖啖肉好啱我。

Carving Station

慢煮鮑魚

煮得好入味,口感Q彈,又係必食。

食肉獸又有燒美國肋骨牛肉同燒T骨羊扒。

前菜

每款都係細細碟,一口一件,幾切合想試多幾款的朋友。

有煙黑魚籽雞蛋、水晶肴肉、黑鬆露蜜糖伴芝士

、紫蕃薯柚子沙律球及炸薯絲蝦卷。

而櫻花蝦豆腐是個人推介,香甜軟滑。

刺身

有三文魚、鯛魚、八爪魚及希靈魚,當然仲有什錦壽司

有家常湯感覺的藥膳瘦肉湯以及甜滑的南瓜湯。

熱葷

芝士焗蠔

雖然沒有生蠔,但焗蠔都好受歡迎,而且refill得好快。

日式牛肋條

牛肋條、蘿蔔同甘筍同樣炆得夠稔及入味,味道融入湯底,用來伴麵都不錯。

清蒸比目魚

選取中間最肥美肉厚的一段,蒸得啱啱好,

窩巴

其實有點意想不到是窩巴,加入了咸蛋黃,炸得勁香脆而不過火,絲不油膩,簡單但好味。

另外,仲有醬燒雞、魷魚仔墨汁麵、柚子蜜黑豚肉、蜜餞三色甘筍同燒新薯。

Cold Cut 及芝士

至於凍肉有沙樂美腸、無骨黑椒豬柳及煙三文魚,個人覺得三文魚夠肥美,煙燻味恰好,不錯。

而芝士有車打芝士、金文畢芝士、藍芝士及高達硬芝士,又有乾果配搭。

沙律

喜歡健康的朋友,可以選擇地中海發達芝士沙律、野菌黑醋沙律及椰菜花米沙律。

醒胃的有泰式去骨鳳爪沙律。

哈根大師雪糕

有雲呢拿、Strawberry
& Cream、比利時朱古力、咖啡以及Cookie & Cream,全部都係獨立杯上,絕對衛生。

先講講細細杯既甜品,基本上以花作主調,所以甜品區都以花佢擺設。

迷你版甜品有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶凍、花盆杯以及櫻花水玄餅,最啱心多想試多幾款的客人。

至於整個蛋糕則有香橙西柚蛋糕、鮮花蜜糖蛋糕、蜜糖芝士餅同埋草莓撻。

同上次一樣,蛋糕又係靚到大家不想破壞,但只要切開一睇,內裡層次分明,足幾吋高真係好吸引。

又有好少機會食到既暖蘋果撻。

即製甜品有心太軟同班戟,加球雪糕,來個冷熱交融是絕配。

太太就比較喜歡中式甜品,桂花小丸子不單有香味,而且丸子有嚼口,幾啱口味。

水果

是日的幾款水果,菠蘿、蜜瓜、哈密瓜同西瓜幾款水果都好甜。

飲品

飲品有綠研綠茶(無糖)及橙汁,當然係free flow啦!

大家更可預訂初二晚,在YMCA寬廣的天台觀賞當天的新年煙花盛放,一同慶祝龍年的到來。
📍再臨閣 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓==============================再臨閣位於尖沙咀YMCA酒店內,位置非常方便,由尖東站前往只需步行約1分鐘就到,旁邊香港知名半島酒店餐廳位於酒店4樓,面向尖東海旁方向,可以180度飽覽海旁景色,而且餐廳設有落地玻璃,所有座位都安排近窗邊,所以任何位置都可以見到尖東海旁的景色😍😍餐廳職員都非常細心又盡責,而且比人感覺好輕鬆,唔會有好大壓迫感,用餐感覺非常良好🥰==============================食物方便質素非常高,無論海鮮,冷盤,熱盤還是甜品味道都非常好,而且款式都是自助餐比較少見✨必食推介✨前菜:🦞開邊龍蝦:好多膏,肉質彈牙無碎冰龍蝦鉗:好大舊肉,而且已經開左一半款,好容易就食到舊肉🥚溏心蛋:雞蛋蛋黃是半流動狀態,蛋白位置好入味🥗椰菜花米沙律:一d草青味都無,有淡淡檸檬香味,配埋其他蔬菜好清新熱盆:🐚法式焗田螺:田螺係放係薯蓉到一齊焗,薯蓉好香滑,田螺彈牙無怪味🦪芝士焗蠔:蠔味道香濃而且超多芝士,好正🐑焗羊架:羊架大約7成熟,超多肉汁好好味慢煮鮑魚:飽魚咬落好有質感,配
📍再臨閣 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓

✨必食推介✨
前菜:
🦞開邊龍蝦:好多膏,肉質彈牙無碎冰
龍蝦鉗:好大舊肉,而且已經開左一半款,好容易就食到舊肉

🥚溏心蛋:雞蛋蛋黃是半流動狀態,蛋白位置好入味

熱盆:
🦪芝士焗蠔:蠔味道香濃而且超多芝士,好正
🐑焗羊架:羊架大約7成熟,超多肉汁好好味

慢煮鮑魚:飽魚咬落好有質感,配埋飽魚汁煮ge 蘿蔔好好食

甜品
🧁心太軟:呢款係隱藏甜品,要同甜品位職員講會即刻焗比你,但超好味一定要試
🍎焗蘋果酥:賣相好似玫瑰花,食落好似泡芙,有淡淡蘋果味

雞蛋仔:蛋味好濃ge脆口雞蛋仔
🥕紅蘿蔔蛋糕:海棉蛋糕部分加左紅蘿蔔一齊整,但唔會食到紅蘿蔔味,反而令蛋糕質感變得較濕同硬身,愈食愈好味
2024-01-24
生日
聖誕就係食自助餐好日子,上左KKday 睇邊間有優惠,再臨閣算係幾高分價錢又化算,再上網睇見人介紹YMCA既性價比好高,所以就book左試下,當日主題係「愛在聖誕」,$498三個鐘雖然環境普通又唔係咩出名酒店自助餐,但整體質素的確唔錯,款色唔算好多,但勝在味道幾好,重點係有回本位🤭🤭蟹腳、龍蝦、最正既係即煮鮑魚🥹🥹,芝士蠔都好香濃•前菜:泰式去骨鳳爪沙律、櫻花蝦豆腐、自家製刁草煙三文魚、地中海發達芝士沙律、cold cut、煙黑魚籽雛蛋、黑松露蜜糖伴芝士、水晶肴肉、烤芝麻吞拿魚• 熱食:清蒸比目魚、芝士焗蠔👍🏻、鹽焗雞、脆皮咸豬手、照燒八爪魚仔👍🏻、燒T骨羊扒、龍虾湯意粉檔、即煎魚&虎蝦、即煮鮑魚👍🏻龍蝦湯意粉可以唔洗試,湯底好淡,而且意粉難以掛湯汁•海鮮大召集:波士頓龍蝦👍🏻、鱈場蟹腳、龍蝦仔、藍青口、翡翠螺、熟蝦、熟蜆•即切魚生檔:雜錦寿司、芝士拼盆•切肉:燒美國肋骨牛肉• 甜品:三色朱古力慕司、紅豆綠茶布甸、荔枝乳酸啫喱、藍莓芝士餅、檸檬牛油蛋糕、即做pancake

龍蝦湯意粉可以唔洗試,湯底好淡,而且意粉難以掛湯汁

•即切魚生檔:雜錦寿司、芝士拼盆

•切肉:燒美國肋骨牛肉

• 慢煮鮑魚
  • 燒美國肋骨牛肉
  • 芝士焗蠔
2024-05-27 25 瀏覽
一直有人話再臨閣自助餐平靚正,睇價錢確係吸引,平過五舊水,亦促使我幫襯咗兩次,講下入座安排,18:30開始用餐,輪候位置相當擠迫,餐廳有需要作出改善,或可提前讓客人入座,餐廳地方比我想像中細,景觀唔錯,雖然大半維港景色被文化中心遮咗😅冷盤🟣龍蝦、長腳蟹、龍蝦、翡翠螺、蝦、蜆等,海鮮真心唔錯,補給亦快,第二次到訪有琵琶蝦,但只供應了短時間,卻是眾多款海鮮中最出色,超爽甜彈牙🤤,我只攞到兩隻咁大把,之再冇再出過熱盤🟠鐵板燒、即製壽司軍艦及刺身、慢煮鮑魚、蒸魚、炒時蔬等,我一向好少攞粉麵,但好友不停讚個龍蝦湯意粉好正,仲話冇老點,咁我又試下,湯底幾濃配以海鮮作配搭,而第二次嚟就轉咗叻沙,吸引度大減🙂‍↔️,燒西冷亦係另一樣要讚嘅,口感好嫩,冇過熟問題沙津吧🟡蔬菜新鮮,選擇唔算多,第二次嚟仲要冇咗Parma Ham,得返沙樂美腸嗰咋,即時大打折扣甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全總結☘️由於我幫襯咗兩次,有感存在差別,是指食物供應比較飄忽|服務方面,侍應殷勤有禮👍🏻 (相片是首次到訪時拍下,給大家作參考)
甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯
飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全
2024-01-21
2024-05-22 117 瀏覽
因為母親節要上班所以改第二日慶祝,剛好再臨閣有優惠所以來一試(KK day 網購),至於交通都幾方便,港鐵尖東站一出就係。當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣另外一些泰式美食,如海南雞和燒排骨等都尚算唔錯,至於泰式甜品我本身不太愛甜食所以不作評論。除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻壽司刺身基本要有,刺身方面赤貝、魚、三文魚、章魚等等都有五至六樣選擇必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻燒牛肉水準都幾高,好有肉汁飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等服務方面收碟都幾快,環境方面地方比較細但睇到維港,年初二應該睇到煙花。價錢今日有優惠抵到爛,但如果原價就要諗吓

當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味

首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣

除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少

蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔

扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻

必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻

燒牛肉水準都幾高,好有肉汁

飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等

2024-05-15
母親節
2024-05-15 70 瀏覽
被主題吸引,所以約友人來吃,一來假期前想放鬆心情,但最終失望而回。 食物種類不算多,飲品種類只有咖啡,奶茶,紅茶包和三款凍飲,但全部不好味,凍茶超甜。食物擺放位置可以的。但每一道菜都不好味,口味很淡,跟外岀泰國菜餐廳明顯不同。 最其本的冬陰功湯的湯底也很淡。 其他的不説了。 甜品也不好吃。 海鮮很不新鮮。 朋友用餐期間不小心被海鮮刺到流血。 問工作人員有沒有手套,竟然説我哋無手套供應。 其實試過其他酒,吃自助餐,有需要的都有手套供應。不知為何那麼基本的用品都沒有,不太人性化。記得一兩年前來吃自助餐的食物是不錯的,晚上還會把燈光調暗,方便看外面夜景,但昨晚沒有。 總括來說,很差的一次體驗,難怪用餐當晚入坐率只有一半。

2024-05-14
每年四月,泰國都會舉辦「潑水節」,而今年,香港也舉行了不少「潑水節」活動,令港人無須外遊也能感受泰國的節日氣氛,一同狂歡迎接好運!  延續泰國「潑水節」的節日氣氛,港青酒店再臨閣由即日起至 7 月 21 日期間,推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓食客可品嚐一系列突顯泰式風味的美饌,感受泰式氛圍。配合「泰滋味」主題,再臨閣的廚師團隊悉心炮製一系列地道泰式美餚,包括:泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律、泰式海南雞飯、火山排骨、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、蒸泰式千層糕、香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍、榴槤波波......等,愛好泰式美食的你,絕對不能錯過!當日,酒店更邀請了來自泰國,榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚 Dumsimai Puangthip,聯同港青酒店行政總廚黃志明先生,一同傾盡心思及廚藝,即場示範了多道正宗泰國佳餚,當中包括:慢煮豬腩肉、蘇梅島馳名冬蔭功湯及泰式咸蛋黃炒鮮魷等。特別推薦當中的慢煮豬腩肉,肥廋參半,帶有膠質,肉質嫩滑多汁,加上泰式調味,更添香濃惹味。再來三小碟前菜,充滿泰
再來三小碟前菜,充滿泰式風味的泰式金柚沙律,酸酸辣辣,非常開胃;櫻花蝦豆腐,簡單的組合,清清地,相當滋味;還有奶油般柔滑的黑松露蜜糖伴芝士,透出淡淡松露氣息,口感豐富美味。
泰式海南雞飯,雞肉肉厚,肉質滑嫩,皮薄骨酥,香味甚濃,肥而不膩,伴隨雞油飯,令人大滿足!
回本推介,必選燒牛排,熟成度剛剛好,呈鮮紅色,肉質鮮嫩,食落相當Juicy。還有即燒大蝦,鮮味爽口,絕不能錯過。
泰式魚乾西瓜沙律,真的沒想過,這麼簡單的搭配,會如此消暑又好味!個人喜歡三文魚,添加了數片煙三文魚作點綴,看上去更美之餘,更添鮮味。
泰式甜品選擇也不少,我選了現場即製的芒果糯米飯;由細食到大的椰汁西米糕;斑蘭芒果卷透出陣陣斑蘭香氣,再配搭淡淡椰香和芒果,味道清新不會過甜;荔枝啫喱在清甜的啫喱上添加滿滿的爆珠,令口感提升;而我最愛的榴槤波波,外皮脆口鬆化,咬開一刻,榴槤飄香即時散發,十分濃郁。
愛吃辣的,還可試試香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍等,甜點中注入辣的元素,相當有驚喜!
2024-03-18 253 瀏覽
食物嘅選擇唔算好多,先講凍海鮮,我覺得麵包蟹個蟹蓋係最好食😀 不過好似嚟咗幾次之後之後都已經唔再見有蟹蓋。其他凍海鮮就正常不過不失,沙律方面選擇都幾多,特別係佢哋個野菌非常之惹味,酸酸甜甜好好食!甜品方面心太軟或者係朱古力嘅甜品,都非常之出色。其他我就覺得一般😂個心太軟一啲都唔死甜亦唔會好苦,而且鍾意嘅話仲可以配返個Häagen-Dazs嘅雲呢拿雪糕❤️另外刺身方面,希靈魚同赤貝算係正常,其他都係麻麻哋🥲牛扒 羊架 烤大蝦 蒸比目魚都好好食 ❤️❤️整體嚟講我覺得佢哋嘅熟食係幾唔錯,雖然選擇唔多,但本身胃口都唔係特別大,食唔到幾多,所以都幾啱食。😃

2024-02-28 377 瀏覽
諗起自助餐,好多時候都係覺得所費不貲,最近發現喺尖沙咀鬧市有一間性價比極高嘅自助餐,人均不用$500,即使係平日夜晚都全場滿座! 重點係即使價錢比想像中低,但係環境、食物方面都合乎預期。冷盤方面,龍蝦、琵琶蝦、小龍蝦都係可以隨便食的~如果鍾意食海鮮嘅話,更加唔好錯過即點即煎嘅老虎蝦,煎得剛好,肉質非常之有彈性,同場加映亦有即煎嘅羊架,香噴噴的,粉嫰的鮮牛肉都係好受到客人所喜歡的!甜品嘅部份,除咗有隨便攞嘅Häagen-Dazs雪糕之外,有流心效果既朱古力心太軟都係我嘅心水之選; 一系列春日嘅甜品除咗賣相吸引之外,味道都相當唔錯啊~最特別有一個限定嘅環節,會邀請客人喺一條長長嘅蛋糕上面灑上花瓣,互動元素十足!

重點係即使價錢比想像中低,但係環境、食物方面都合乎預期。

冷盤方面,龍蝦、琵琶蝦、小龍蝦都係可以隨便食的~

2024-02-05 468 瀏覽
尖沙咀YMCA內的再臨閣餐廳,現正推出2024全新主題「春日盛宴」自助晚餐,讓食客品可嚐到春天的味道及探索到充滿季節特色的佳餚,食物包括:海鮮大召集 (波士頓龍蝦、琵琶蝦、松葉蟹腳、青口、小龍蝦…等等)、刺身壽司、鐵板煎虎蝦及T骨羊扒、燒美國肋骨牛肉、即煮鮑魚、蒸比目魚、蜜餞三色甘筍、醬燒雞、香草牛油焗法國田螺、黃金鍋鈀、燒新薯、柚子蜜黑䐁肉、魷魚仔墨汁麵、炸薯絲蝦卷、芝士焗蠔…等等。甜點更有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶凍、花盆杯、櫻花水玄餅、暖蘋果撻、班戟、心太軟、豆腐花…等等。食客更可預訂初二晚,在天台觀賞璀璨的維港景色及奪目的新年煙花盛放,與大家一同慶祝龍年的到來,並享受濃濃的春日氣氛。當日更會新增鮑參烏雞佛跳牆、髮菜蠔豉豬手、清蒸比目魚、燒T骨羊扒、燒有骨牛肉西冷、波士頓龍蝦、長腳蟹、桂花小丸子…等菜式。因入場券數量有限,售完即止,預訂請早!春日盛宴自助晚餐 日期:2024年1月8日至4月7日時間:晚上6:15至10:00 (星期一至五),晚上7:00至10:00 (星期六、日及公眾假期) #YMCAofHongKong #thehaven #ymca #SPRING#

因入場券數量有限,售完即止,預訂請早!

春日盛宴自助晚餐
日期:2024年1月8日至4月7日

#YMCAofHongKong
#thehaven #ymca #SPRING
#GalaDinnerBuffet #尖沙咀 #自助晚餐 #超值抵食

#再臨閣
地址: 尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓
電話: 22687818
2024-01-11
團年飯
用餐優惠
優惠券
2024-01-17 1611 瀏覽
睇返啲食評紀錄,原來都有成大半年無食過自助餐,其實,近幾年都少咗食自助餐,因為好老實,無以前咁有食力。不過,一班朋友約出嚟聚一聚,揀食自助餐就方便到大家各有所好,而且,流流長食成晚,大家就可以盡情咁傾,而今次就嚟到尖沙咀「港青」嘅「再臨閣」餐廳。雖然成日聽人講北上消費,但今日雖然喺週中,但估唔到全場坐滿,真喺有少少意外。環境裝修摩登,但殺食位就喺對住文化中心一面全部落地大玻璃,所以,景觀開揚。依家感覺香港好似無咗個冬天咁,凍一個星期就暖和返晒。將快又過年,依家都唔知算唔算已經踏入春天,姑勿論點,今晚嘅自助餐主題「春日盛宴自助晚餐 」就有多款菜式環繞春季而設計。價錢方面,平日成人嘅原價要$668,不過,實際喺有59折,折實咗收$460,確喺抵食。整個場地嘅格局都算幾歸一,一入門口右邊就喺食物區,順路直入,左右兩邊擺放晒各款食物,唔會東一忽,西一忽。沙律、凍肉盤、生果自助沙律吧唔算喺好大陣容,有兩款沙律菜,十零款配料,5款醬汁,以及4款預製好並頗有特色嘅沙律,如椰菜花米沙律、黑醋野菌沙律,。此外,仲有幾款凍切肉,如莎樂美腸、無骨黑椒豬柳,又有自家製嘅鵝肝醬添。晌甜品區唔邊,仲放有幾款新鮮生
,折實咗收$460,確喺抵食。
沙律、凍肉盤、生果

自助沙律吧唔算喺好大陣容,有兩款沙律菜,十零款配料,5款醬汁,以及4款預製好並頗有特色嘅沙律,如椰菜花米沙律、黑醋野菌沙律,。此外,仲有幾款凍切肉,如莎樂美腸、無骨黑椒豬柳,又有自家製嘅鵝肝醬添。晌甜品區唔邊,仲放有幾款新鮮生果,有新鮮菠蘿喎,小弟實唔會錯過啦。
凍肉盤
生果
打頭陣就梗喺一份豐富嘅頭盤啦,將上述嘅沙律、凍肉盤、生果樣樣執啲,砌成一大碟超級頭盤,望見都正啦。啲食材食落確喺新鮮,預製好嘅沙律都好好食,加埋啲新鮮生果,呢個頭盤夠晒高纖、有營,又清爽怡人,絕對喺令人大開胃口嘅前奏
海鮮吧

雖然無生蠔供應,但所提供嘅凍海鮮有波士頓龍蝦、龍蝦鉗、琵琶蝦、松葉蟹腳、龍蝦仔、熟蝦、大蜆及青口,再佐以幾款汁醬,如辣椒豉油、泰式魚露、咯嗲汁及檸檬角。如果想食蠔都唔喺無,晌熱盤區就有芝士焗蠔,為安全理由而唔提供生蠔,改而做成熱盤菜式都喺好多自助餐慣常做法。
海鮮吧
為咗回吓本,食凍海鮮喺走唔甩嘅選項,又喺砌咗一大碟凍海鮮返嚟,老實講款款都有質素,波士頓龍蝦啲蝦肉好爽彈,仲要有咁多膏添,真喺無得頂啦!啲龍蝦鉗拆咗半殼,一拉出嚟就有得食,啖啖肉,爽呀
!而其餘嘅海鮮味道鹹鮮,可以講絕無欺場。
餐湯、麵包籃、芝士拼盤、冷盤小食

跟住落嚟介紹下餐湯,一般自助餐都會供應一款中湯,一款西湯,呢度就有藥膳瘦肉湯同南瓜忌廉湯,而麵包籃內有多款軟包、硬包。芝士方面,都提供有成4款,包括藍芝士、高達芝士、金文畢芝士及車打芝士,呢幾款芝士我都好鍾意食。漏咗介紹,晌沙律區附近仲有數款做得精緻小巧嘅冷盤小食,如煙燻黑魚籽雞蛋、櫻花蝦豆腐、黑松露蜜桃半芝士、紫蕃薯柚子沙律球 ……等等,都好有亮點。
餐湯、麵包籃
芝士拼盤
冷盤小食
食完一輪頭盤、凍海鮮,都喺時候飲少少湯暖番個胃,小弟就揀咗南瓜忌廉湯,再額外加少少鮮奶,飲落就更加滑溜,南瓜味又夠突出,再搭之前介紹過嘅鵝肝醬多士,完全喺高級組合。另外為咗試幾款芝士,再配個歐陸小圓包,亦都好好食
,而冷盤小食就揀咗黑松露蜜桃半芝士及紫蕃薯柚子沙律球,前者味道複雜,個人覺得未必個個都接受到,但後者就真喺好好食,紫薯蓉打得幼滑,裡面又有粒粒爆汁嘅柚子肉,食得過癮
刺身壽司
本身都喜歡食刺身壽司,不過,平常食自助餐就好少揀,因為覺得大多數都喺普通嘢,但點都要講兩句,睇相都見款式唔喺好多,反而,側邊有一款即做壽司七彩蝦片,原本都諗住試下,不過影完晒相,之後已經遺忘咗,抱歉介紹唔到俾大家知喺乜嘢嚟。
刺身、壽司
刺身、壽司
熱盤、即煮檔口

喺時候介紹另一重頭類別,就喺熱盤同即煮檔口呢個大片區啦,介紹幾款焦點菜式先,分別喺海鮮喇沙、慢煮鮑魚、燒美國肋骨牛肉、扒大虎蝦,啲賣相非常吸引,雖然啲鮑魚、虎蝦每次限攞一客,但後段大家都食飽晒之際,已經無限咁任攞!
海鮮喇沙
慢煮鮑魚
燒美國肋骨牛肉
扒大虎蝦
跟住,就再一口氣介紹埋其他熱盤,無影太多相,唯有文字記錄,俾大家參考吓:香草燒T骨羊扒、炸薯絲蝦卷、芝士焗蠔、魷魚仔墨汁麵、 柚子蜜黑豚肉、燒新薯、黃金鍋鈀、香草牛油焗法國田螺、醬燒雞、蜜餞三色甘筍、蒸比目魚、日式牛肋條
熱盤
人大咗,胃納有限,所以,都精華啲揀最心水嗰幾款,再件少少燒新薯同蜜餞甘筍,扮晒成碟主菜咁。鮑魚果然好入味,口感柔韌有咬口;肋骨牛肉正呀喂,好有肉味,而羊扒無得輸,煎得係香,肉質軟腍;扒虎蝦亦都好正,蝦肉極之彈牙,充滿蝦鮮味!
熱盤、即煮檔口
未介紹甜品之先,印象中大槪7:45pm-8:00pm之間,突然見到門口甜品區堆滿人,原來有啲互動環節,餐廳餅廚做咗一款超長形嘅蜜糖蛋糕,會搵啲食客為此灑上食用鮮花,令其賣相更洋溢出一份春日生機處處的暖意,非常有意思!
甜品、雪糕

所有甜品都放晒近門口嘅一角,所以,一入餐廳,多多少少都被啲色彩繽紛嘅甜品所吸引。因為小弟工作關係,加上自助餐6:15pm就開始,所以,未能影到所有蛋糕嘅完整全貌,不過,單睇款式都應該幾唔錯,一邊長枱放有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶凍、櫻花水玄餅、花盆杯、香橙西柚蛋糕、鮮花蜜糖蛋糕、蜜糖芝士餅、草莓撻;另一邊仲有桂花小丸子、豆腐花、即做班戟、心太軟、暖蘋果撻,所以,款式確喺唔少。此外,仲提供Häagen-Dazs雪糕 ,口味會不停轉款。
Häagen-Dazs雪糕
最終,揀咗9款甜點砌成我嘅甜品拼盤,朋友話估唔到我喺咁鍾意食甜品喎,無錯,小弟都算喺甜魔。綜合而言,質素比預期好喎,奶凍做得滑溜,蜂蜜蛋糕喺幾清甜,班戟皮薄好食,仲有Häagen-Dazs咖啡口味雪糕,啱晒我啦
飲品

雖然無乜點影到自己飲乜,其實,成晚用餐就不停飲果汁,到最後就咖啡配甜品,食完晒嘢,沖杯檸茶嚟舒緩吓!此外,仲有好多唔同口味嘅茶包,用上川寧,算有誠意啦。
飲品
唔經唔覺,原來都食咗唔少嘢,朋友就話我唔算細食喎,但我就話其實喺食少咗,以前最有食力嘅時候至少可以食多碗湯粉麵㗎!總之,今晚都好開心,食到好嘢,又同啲好耐無見嘅朋友聚一聚。
甜品
在尖沙咀吃有維港海景的自助晚餐,要多少錢呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 原來現在經𝐊𝐤𝐝𝐚𝐲預約 🇭🇰𝐘𝐌𝐂𝐀再臨閣的自助晚餐,成人每位只需$𝟒𝟔𝟎+咋~食物質素不但高,景觀還相當好,可以看到維港夜景及幻彩泳香江呢💓~☆ 春日盛宴•自助晚餐💐⏰ 晚上𝟎𝟔:𝟏𝟓-𝟎𝟗:𝟑𝟎💭 𝟐𝟎𝟐𝟒年𝟏月𝟖日至𝟒月𝟕日💰👨🏻👩🏻 $𝟒𝟔𝟖+(優惠) $𝟕𝟑𝟓+(原價) ☆ 冷盤海鮮波士頓龍蝦、松葉蟹腳 、琵琶蝦、青口、龍蝦鉗、熟蝦、熟蜆等等😙。海鮮鮮甜又大隻,肉質結實,質素相當不錯~而且龍蟹鉗更預先拆件及拆殼,好貼心呀~☆ 沙律🥗及凍盤❄️火龍果甜柑芝士沙律、椰菜花米沙律、紫蕃薯柚子沙律球、黑醋野菌沙律、芝士拼盤🧀、煙三文魚等等,特別推介香甜又健康的紫薯球呀🍠~☆ 刺身 及 壽司🍣即切魚生,壽司有甜蝦、玉子、腐皮,最特別的是有即做壽司七彩蟹籽蝦片✨,又香又脆呀~☆ 熱食🔥主打美食有燒原條有骨西冷、即煎虎蝦、即煮鮑魚,還有柚子蜜黑豚肉、魷魚仔墨汁麵、蜜餞三色甘筍、香草燒T骨羊扒、香草牛油焗法國田螺、黃金鍋鈀、喇沙麵等等😋。當中我最愛鐵板燒虎蝦,又大隻又鮮味,調味也好好哦~☆ 甜品🍮甜品都好豐富,而且造型都超漂亮,記

☆ 春日盛宴•自助晚餐💐

⏰ 晚上𝟎𝟔:𝟏𝟓-𝟎𝟗:𝟑𝟎
💭 𝟐𝟎𝟐𝟒年𝟏月𝟖日至𝟒月𝟕日
💰👨🏻👩🏻 $𝟒𝟔𝟖+(優惠) $𝟕𝟑𝟓+(原價)

☆ 冷盤海鮮

☆ 沙律🥗及凍盤❄️

刺身壽司🍣

☆ 熱食🔥

甜品🍮

甜品都好豐富,而且造型都超漂亮,記得預先打卡囉😝!! 有花彩杯子蛋糕、花盆杯、櫻花水玄餅、迷你檸檬撻、柚子蜜糖布甸、玫瑰花牛油蛋糕、蜜糖芝士餅、草莓撻、暖蘋果撻等~除此之外,還提供即叫即焗的朱古力心太軟呀🍫~

總結來說,食物質素不錯,環境和服務好,值得一試唷!!!
2023-12-31 498 瀏覽
2023年最後一餐buffet, 去咗尖沙咀The Haven. 前一日先決定去,點知打電話book枱(3位成人)仲有位😱午餐時間係中午12點至2:45pm。價錢係$388/per adult(已包加一)。可能因為大時大節,要先俾$500訂金。餐廳內大部份都係窗口位,陽光曬到入嚟好光猛。枱與枱之間唔會逼,都幾舒服😌食物選擇唔算多,基本野都有:沙律🥗(有秋葵,唔係好多地方有)、海鮮🦞(沒有蟹、沒有龍蝦、沒有生蠔)、凍肉、刺身(有三文魚、𩶘魚、八爪魚、希靈魚)、壽司🍣、熱盆(有薄切牛肉、即煮粉麵、即整奄列、豬腳薑、燒賣、奶皇包、上海粗炒、香腸、煙肉🥓、薯餅、炸蝦🍤、蒸魚……)、中西式湯、麵包🥖、甜品🍨(apple crumble、waffles🧇、啫喱杯、Häagen-Dazs 雪糕🍦……)及任飲咖啡☕️、茶🫖同果汁🧃。其實好明顯係將貨就價😅如果諗住簡簡單單食少少野都ok嘅😏

其實好明顯係將貨就價😅如果諗住簡簡單單食少少野都ok嘅😏
2023-12-31