2023-12-20 25 瀏覽
這次到六両三台灣食堂與朋友用膳,已經是第三次到來,是觀塘工業區聚會好地點。食物方面,這次點了蔬菜養生鍋套餐,十分適合想吃小鍋又想健康的朋友。由於是蔬菜湯底,味道適中不油膩,有蕃茄等配料做底,亦有雜菜盤一份,包含了高麗菜、金菇等等,份量充足。另外叫了鹿兒豚梅肉和澳洲牛後腿肉眼,兩種肉盤肉質理想,淥熟後不會韌至未能入口。花枝丸方面,味道十分香口,亦有鹽酥味,上碟時也是熱騰騰的。而皮蛋豆腐小吃的份量也比想像中大,味道清甜,十分適合與朋友共嘗。店舖環境和職員態度方面,店舖環境寬敞,晚上時份也不會太擁擠,是跟朋友相聚閒聊的好地點。而餐廳職員態度也是友善的,會提醒我跟朋友吃小鍋時需要注意甚麼事項,上菜速度亦為之理想。整體而言,就食物質素及價格、地理位置、店內環境來說,六両三這店子是可值得一試。

2023-12-19
2023-11-27 55 瀏覽
呢間餐廳我朋友好鍾意返工過嚟食晏晝!坐得舒服,冷氣又夠!小食首先是炸墨汁墨魚扒,它外脆而且唔會太厚粉,墨魚食到一粒粒好有口感。鹹酥雞,它的外皮酥脆,內部則鮮嫩多汁,好似喺台灣當地食到一樣。再來是皮蛋豆腐,豆腐的滑嫩口感和皮蛋的鮮味相互融合,皮蛋質素好高!阿宏蔥油拌麵是一道經典的台灣小吃,麵條入口彈牙,搭配著香氣濃郁的蔥油,超級多蔥真係好正!牛腱牛肋條麵湯底夠晒深色,嚼勁十足的牛肉條和牛腱肉在口中融化,配上溏心蛋,為整道菜增添了豐富的口感。冬瓜檸懞茶(凍)是一種清涼的飲品,在炎熱的夏天特別受歡迎。它具有冬瓜的清甜和檸檬的酸爽,入口時帶來一陣陣涼爽感。蜂蜜咸金橘金橘的甜美和蜂蜜的香甜與微咸的味道相互融合,帶來一種獨特的風味體驗。
呢間餐廳我朋友好鍾意返工過嚟食晏晝!
坐得舒服,冷氣又夠!

小食

鹹酥雞,
它的外皮酥脆,內部則鮮嫩多汁,好似喺台灣當地食到一樣。

再來是皮蛋豆腐,
豆腐的滑嫩口感和皮蛋的鮮味相互融合,皮蛋質素好高!

阿宏蔥油拌麵是一道經典的台灣小吃,麵條入口彈牙,
搭配著香氣濃郁的蔥油,超級多蔥真係好正!

牛腱牛肋條麵湯底夠晒深色,
嚼勁十足的牛肉條和牛腱肉在口中融化,配上溏心蛋,
為整道菜增添了豐富的口感。

冬瓜檸懞茶(凍)

蜂蜜咸金橘

2023-11-27 31 瀏覽
平日放工黎到APM附近食飯揀左呢間係國基集團中心既台灣餐廳位置幾方便 餐廳都幾大木系裝修座位之間加左竹簾 增加私隱度用QR code落單 送餐速度快我地叫左幾款小食 1飯1麵 甜品同飲品滷甜不辣 $28口感Q彈扎實 份量多醬汁小辣涼拌小黃瓜 $28爽脆開胃百頁豆腐 $25口感軟綿蕃茄炸墨汁墨魚扒麵 $83蕃茄湯濃郁粗麵口感適中炸墨汁墨魚扒 有驚喜炸粉唔厚 墨魚粒彈牙滷肉飯便當 $65滷肉肥瘦均勻滷蛋正常有2塊台灣腸仲有娃娃菜同芽菜 健康感覺飯份量多 下次可以揀少飯追加甜品 桂蜜躺雪山 $28大大碗 芋圓同仙草都有咬口冬瓜茶 $20可以揀凍定熱 正常糖度或者7分7分 唔會太甜無糖冷泡冷萃茶 走冰 $22當晚好多人都黎食台式火鍋下次天氣凍d 再黎試~
平日放工黎到APM附近食飯

可以揀凍定熱 正常糖度或者7分
7分 唔會太甜

無糖冷泡冷萃茶 走冰 $22

當晚好多人都黎食台式火鍋
下次天氣凍d 再黎試~
2023-11-27 24 瀏覽
見呢間觀塘人氣小店有我住附近既朋友最鐘意既台式邊爐,於是就拉埋佢黎試下。食台式邊爐當然要整返杯台式野飲。大家都揀左仙草奶綠,我果杯係走甜少冰,朋友果杯係3分甜無冰,好貼心同個人化。仙草幾香滑,味道天然。我揀既蔬菜養生鍋好清新,有屋企煲湯既感覺。朋友既藥饍麻辣鍋辣度係X仔10小辣左右,咸度適中,就咁飲都無問題,有彈既鴨血豆腐,幾大眾化得黎又有台灣既感覺。雜菜盤每人一盤,份量幾多,種類仲要有成7至8款,例如有:金菇、白菜、雲耳、蕃茄、芋頭、白蘿蔔、粟米等...宜家出街食飯真係好少會有咁多菜食。望落同食落都幾新鮮。澳洲黑安格斯牛肩肉同美國Prime牛頸脊都只係套餐分別加$25同$40,食落有肉質彈牙爽口,絕對值得加錢升級。

食台式邊爐當然要整返杯台式野飲。
仙草幾香滑,味道天然。

我揀既蔬菜養生鍋好清新,有屋企煲湯既感覺。

望落同食落都幾新鮮。

2023-11-25 13 瀏覽
今次嚟到觀塘呢間食台式嘢嘅餐廳食晚飯,餐廳裝修好有特色,牆上畫咗好靚嘅畫,而且座位好大好闊落,好啱約齊三五知己過嚟,完全夠位坐👍🏻👍🏻餐牌選擇好多,有唔同嘅set,可以揀食麵食便當或者火鍋😽😽😽套餐好抵食,有曬前菜同甜品,所以我哋最後揀咗2人火鍋套餐😋😋😋開胃涼菜我哋揀咗🧡皮蛋豆腐,超級好食🤤豆腐又香又滑,皮蛋超級多,切得好靚,連埋配料一齊食超級香餐前小食🧡地瓜條,份量好足夠,炸得好香,食落好甜~火鍋湯底🧡蔬菜養生鍋🧡牛骨沙茶鍋,兩個湯底都整得唔錯,適合唔同嘅人~肉類揀咗🧡鹿兒島豚梅肉🧡澳洲M7和牛後腿肉眼,肉質好鮮嫩,油脂均勻,特別係豚梅肉,值得一試😽最後🧡台灣粗麵,彈牙好食😋同🧡雪糕甜而不膩~

餐前小食🧡地瓜條,份量好足夠,炸得好香,食落好甜~

最後🧡台灣粗麵,彈牙好食😋同🧡雪糕甜而不膩~

2023-11-23 19 瀏覽
原來六両三都有火鍋食!今日同媽咪去觀塘,順便一人一鍋打邊爐。有自助火鍋醬料,鍾意食咩慢慢揀。每人叫咗一人火鍋套餐,藥膳麻辣火鍋好抵食,有埋鴨血同豆腐,好入味!叫咗一份鹿兒島豚梅肉同澳山M7和牛後腿肉眼,豚梅肉比較軟紫口,和牛後腿肉比較結實,一定係隻牛後腿郁得多。台灣燕餃、薑母鴨丸同鱈魚丸好地道,台式火鍋先食到,係幾特別。鱈魚丸味道似花枝丸,煙煙韌,幾好食!雜菜盤份量十足,芋頭、金針菇、粟米同蒟蒻等等,種類好多,平衡返個油膩感。蒟蒻好煙韌,好好味,似年糕。最後食埋個王子麵,吸哂個湯頭,好入味!加埋個秘製醬汁,撈勻個麵,真係一流,完全唔使加調味包。媽咪食冬粉,都係好掛湯,好入味。

2023-11-20 30 瀏覽
小店覓食,呢間台灣食堂就系巧明街國基集團樓上4樓。整體裝修有小小日式feel,木元素為主,中央有吧枱俾食客自己調製點碟。位置算相當闊落,竹簾間隔都幾有feel,同埋仲有長長嘎面檔可以睇到師傅炮製牛肉麵。不過我們志不在此,因為我地系俾樓下一人一煲臺式小火鍋吸引上來的,甘就肯定要試下啦。店鋪仲有優惠活動,可以以優惠價換購多一份M7牛肉同埋兩份特飲,真系非常唔錯。距地主打無味精,關注食物健康,鍋底都相當有質素,我地就揀左蔬菜養生鍋X2。蔬菜盒夠新鮮,材料都相當豐富,有油麥菜,粟米,番茄同金菇等等,夠曬大份。我地更鐘意食牛多啲,所以upgrade咗M7肉眼同埋PRIME牛頸脊。M7肉眼系澳洲牛,因為系後腿肉,油脂更少一些,更有咬口,淥嘎時間可以適當控制,牛肉味會更為濃郁。PRIME系美國牛種,頸脊部位油脂分佈更為豐富,食落相當有牛油香味,滿口油香,肉質更為鮮嫩多汁。主食可以挑選唔同噶面,吸埋煲入面牛油香味,真系非常好食。飲品氣泡水都唔錯。

主食可以挑選唔同噶面,吸埋煲入面牛油香味,真系非常好食。

飲品氣泡水都唔錯。
今日去觀塘購物,之後朋友提議去六両三.台灣食堂吃晚餐。今天天氣轉涼,我們决定食一人一鍋台式火鍋。一人一鍋超值套餐價錢實惠。小鍋湯底有三款,包括蔬菜養生鍋,牛骨沙茶鍋和藥膳麻辣鍋。自選肉可揀䐁肉或牛肉,套餐還有台灣好丸拼盤,雜菜盤一份和自選主食一份。醬料自助,不另收費。火鍋套餐可享追加優惠,加$48可享用澳洲M7和牛後腿肉眼一份和兩杯飲品。蔬菜養生鍋清淡,牛骨沙茶鍋惹味,各有千秋。鹿兒島䐁梅肉肉質靚,口感佳,不肥,食落有豬味。澳洲M7和牛後腿肉眼也不俗,有牛肉味唔韌。台灣燕餃,鱈魚丸和薑母鴨丸都好食,我最鐘意燕餃。雜菜盤好新鮮,有高麗菜,油麥菜,白蘿蔔,金針菇,番茄,椰菜,大甲芋頭,粟米和蒟蒻。大甲芋頭尤其美味,粉糯有特色,值得追加。主食台灣粗麵又滑又有咬口,吸滿湯汁美味。滷肉飯出色,份量又多又美味,豬肉肥美,米飯香。凍黑糖珍珠奶茶有茶味。追加甜品桂蜜躺雪山超值,又好睇又好味,內有桂花蜜,紅豆,仙草,芋圓和香草冰淇淋。大大碗夠兩個人分。今餐食得又飽又滿意,滿足口腹之欲之餘,食物相對健康,值得再訪。店環境舒適,店長和店員服務態度很好,讚!
今日去觀塘購物,之後朋友提議去六両三.台灣食堂吃晚餐。

今天天氣轉涼,我們决定食一人一鍋台式火鍋

台灣燕餃,鱈魚丸和薑母鴨丸都好食,我最鐘意燕餃。

凍黑糖珍珠奶茶有茶味。

店環境舒適,店長和店員服務態度很好,讚!
  • 一人一窩超值套餐
  • 滷肉飯
2023-11-17 22 瀏覽
今日天氣轉涼,同朋友出咗荃灣,經過國基集團中心,去咗4樓嘅六両三食台式火鍋。餐廳以木系風格為主,環境闊落舒適。六両三除咗台灣牛肉麵等台式美食,仲有台式火鍋一人一鍋套餐。火鍋套餐有3個湯底可以揀,配一份120g肉,一份台灣丸拼盤,一份雜菜盤同一份主食。除咗火鍋套餐,仲可以追加其他火鍋食材。我地點咗一個牛骨沙茶鍋套餐同一個藥膳麻辣鍋套餐。另外仲追加咗100g澳洲M7和牛後腿肉眼同2款台式飲品。餐廳仲有自助配料區。我地點咗3份肉,分別有澳洲M7和牛後腿肉(100g)、鹿兒島豚腩肉 (120g)、鹿兒島豚梅肉(120g)。豚腩肉肥而不膩,豚梅肉好大塊,食落一點都不韌。台灣丸同雜菜盤台灣丸有台灣燕餃、薑母鴨丸、鱈魚丸,味道唔錯。雜菜主要有高麗菜、金針菇、大甲芋頭、玉米同蒟蒻。我地點咗2杯小黑糖珍珠奶茶,珍珠夠煙韌,好飲。

餐廳仲有自助配料區。

台灣丸同雜菜盤

我地點咗2杯小黑糖珍珠奶茶,珍珠夠煙韌,好飲。

有日Vivian想打邊,朋友想食牛肉麵,估唔到有餐廳有台灣野食,又可以打邊爐🥰Menu👉🏻👉🏻👉🏻QR code落單喔牛骨沙茶鍋套餐 $138超豐富,有碟份量唔少嘅豚肉,仲有燕餃、鴨丸&鱈魚丸,大量蔬菜,竟然有芋頭😙😙主食揀左王子麵請勿靠近之後加左$30麻辣鴨血(3件)鴨血好爽滑,好軟,一咬會有少少爆汁,雖然湯底係沙茶鍋,但用黎淥鴨血,都仲可以食到麻辣味(鴨血本身有麻辣入哂味)三寶牛肉麵 $95牛筋、牛腩and 牛𦟌,全部都好腍,之前去台灣食過好重口味嘅牛肉麵,而呢個唔會太重口味,牛肉香剛剛好,正正茉香綠茶奶蓋(涷)$28茉香味好天然,淡淡茶香加上奶蓋,好夾冬瓜茶 $20打住邊爐飲瓜冬瓜茶超爽,可以揀甜度,清爽又唔會太甜,正

Menu👉🏻👉🏻👉🏻QR code落單喔

牛骨沙茶鍋套餐 $138

之後加左$30麻辣鴨血(3件)

三寶牛肉麵 $95

茉香綠茶奶蓋(涷)$28

茉香味好天然,淡淡茶香加上奶蓋,好夾

冬瓜茶 $20

打住邊爐飲瓜冬瓜茶超爽,可以揀甜度,清爽又唔會太甜,正
2023-11-08
2023-11-06 28 瀏覽
天氣開始有D涼,最岩就係打邊爐! 今日搵左間係觀塘嘅台式餐廳,有唔同台式食物揀,仲有一人火鍋套餐,湯底都係冇味精嘅湯底!湯底 - 牛骨沙茶湯底 (推介)呢到嘅湯底都係唔用味精的~ 牛骨沙茶味有D似沙嗲味,但比傳統沙嗲底食落更加天然D,無咁厚,個人幾推介呢個牛骨沙茶湯底,惹味得黎又唔會搶左肉本身嘅鮮味~叫左幾款唔同嘅肉,肉嘅份量都唔少! 而且肉質黎講全部都幾有水準~鹿兒島豚梅肉鹿兒島豚肉望落都好新鮮,肉內脂肪混合比例均混,食落嫩滑多汁。澳洲草飼M5牛頸脊 (+$25) 。打邊爐黎講,牛頸脊都係一個唔錯嘅選擇~ 牛頸脊係牛頸同肩胛中間,脂肪無咁多,食落有咬口又有牛肉味,又保留啖啖油香,澳洲M7和牛後腿肉眼沒有太多脂肪,無淥得太耐就會食到肉眼本來柔軟多汁嘅口感。而套餐可加$48追加優惠 有兩款飲料+澳洲M7和牛後腿肉眼,飲料我地就揀左白桃烏龍奶蓋 同埋Stella Artois 啤酒,白桃烏龍奶蓋 ,奶蓋唔太甜,烏龍茶清香,幾好飲~

湯底 - 牛骨沙茶湯底 (推介)

鹿兒島豚梅肉

澳洲草飼M5牛頸脊 (+$25) 。

澳洲M7和牛後腿肉眼
沒有太多脂肪,無淥得太耐就會食到肉眼本來柔軟多汁嘅口感。

2023-11-05
  • 牛骨沙茶湯底
2023-11-03 32 瀏覽
上星期放工就去左觀塘嘅「六兩三」,呢間餐廳有台式火鍋同其他台灣美食,正宗台式風味,而且價錢親民,好抵食。✨我哋揀咗二人豪華套餐,只需$258,已經包括兩款主食、兩款小食同飲品,性價比超高!而且只需加$28,仲可以加埋一款甜品,真係超值。話咁快,我哋就開始享用小食啦!第一款係皮蛋豆腐,皮蛋香味濃郁,豆腐滑嫩,兩者配合得好好,令人回味無窮!🥚🥗🍢😋第二款小食係鹹酥雞,啖啖都係酥脆嘅雞肉,外脆內嫩,好開胃!一啖落去,真係忍唔住一口接一口!🍗🍢🔥😍然後係主食方面,我哋揀咗紅燒牛筋牛肋條麵同蕃茄炸花枝蝦扒湯麵。紅燒牛筋牛肋條麵湯底濃郁,牛筋牛肋條燉得軟嫩入味,麵條彈牙有嚼勁,真係好滿足!🍜🐮🌶️🥩😊蕃茄炸花枝蝦扒湯麵都好好味!湯底鮮甜,蕃茄酸甜多汁,炸花枝蝦扒香脆可口,麵條入湯之後更加入味,真係一碗好暖心嘅湯麵!🍜🍅🦑🍤🍲😋飲品方面,套餐包括冬瓜茶同蜂蜜綠茶。冬瓜茶清涼解渴,蜂蜜綠茶甜而不膩,兩者都好適合搭配台灣美食!🍹🍵🥤🍯😊最後仲有甜品 ─ 桂蜜躺雪山!呢個甜品真係一絕!杯底有桂花蜜,上面係蓬鬆嘅雪山,一啖入口即化,甜度剛剛好,非常開心!🍧🍮🌸❄️😍總括而言,「六兩三」台灣食堂真係一間值得推薦嘅

總括而言,「六兩三」台灣食堂真係一間值得推薦嘅餐廳!佢哋嘅二人豪華套餐價錢親民,份量十足,每一款食物都好美味。加埋桂蜜躺雪山同古早味厚切排骨便當,真係令我回味無窮!

2023-11-02 17 瀏覽
六両三·台灣食堂(觀塘)又去到打邊爐嘅季節🍲鍾意打邊爐嘅我點會錯過~~今次同朋友叫咗蔬菜養生鍋+牛骨沙茶鍋,兩個鍋都有一大碗配菜,有蕃茄、椰菜、芋絲、木耳、芋頭、丸類同菜,非常足料!!中庭仲有唔同嘅醬料區,方便唔同喜好嘅客人自己調出岩口味嘅火鍋配料😋😋蔬菜養生鍋套餐配鹿兒島豚腩肉蔬菜養生鍋嘅湯底較清淡,較適合一啲想食食材原味嘅人,湯底味唔會蓋過食材本身的味道。鹿兒島豚腩肉肥瘦均衡,食落唔會好肥膩,同時有好有豚肉味🐷牛骨沙茶鍋套餐配鹿兒島豚梅肉本身有擔心過牛骨沙茶鍋會太油/太濃味,但食咗先發現呢度嘅沙茶鍋味道適中,唔會令食物只有沙茶味! 有驚喜~鹿兒島豚梅肉肉質嫩,唔會因為煮耐少少而硬😆😆冬瓜檸檬茶冬瓜檸檬茶可選甜度,我簡咗7成甜,甜度剛剛好,檸檬茶仲採用新鮮檸檬,唔係用檸檬精~成杯飲品都好fresh~🍋🍋珍珠奶綠珍珠奶綠好飲到唔小心係打卡之前飲咗幾啖,飲完先醒起未打卡,哈哈!📍巧明街107號國基集團中心4樓2號舖
六両三·台灣食堂(觀塘)

又去到打邊爐嘅季節🍲鍾意打邊爐嘅我點會錯過~~

蔬菜養生鍋套餐配鹿兒島豚腩肉
鹿兒島豚腩肉肥瘦均衡,食落唔會好肥膩,同時有好有豚肉味🐷

牛骨沙茶鍋套餐配鹿兒島豚梅肉
鹿兒島豚梅肉肉質嫩,唔會因為煮耐少少而硬😆😆

冬瓜檸檬茶

珍珠奶綠

📍巧明街107號國基集團中心4樓2號舖
2023-10-31 12 瀏覽
六兩三 (25/10/2023)今天剛巧到觀塘區做嘢,朋友在附近居住,佢話最近有間出名好吃的台式菜館,名六兩三台灣食堂! 於是約我一同去試下! 它位於觀塘巧明街107 號國基集團中心4樓2號。 觀塘地鐵站A出口行幾分鐘就到!餐廳地方十分寬敞! 裝潢以木系為主調,好有台式風格! 入面座位都用大片竹簾做裝飾,十分典雅! 枱椅排列整齊,乾淨舒服!食物有很多選擇! 全是台式地道食品! 有一人一鍋套餐,又有牛肉麵、小食、台式飲品等等。 我們今日要食台式火鍋! 所以揀咗店員推介的一人一鍋超值套餐: 有湯底、自選肉盤、肉丸、雜菜和主食。蔬菜養生鍋有蕃茄粟米清湯底,好清甜! 鹿兒島豚腩肉有好多片,厚薄適中,腍滑有豬肉味! 雜菜盤好大份,有粟米、番茄、金菇、生菜、椰菜、 油麥菜、芋頭、芋絲。三丸包括台灣燕餃、薑母鴨丸和鳕魚丸,真的好地道和有特色,好鮮味可口!另一個是牛骨沙茶鍋! 要了澳洲草飼牛頸脊。 牛肉味好香濃,淥一淥就食得! 沙茶味道濃郁,最夾吃牛肉!配蔬菜都很夠味,不用醬料都可以! 我們追加一份蜂巢豆腐和燕餃,吸哂啲湯的精華又有咬口! 最後放下台灣粗麵和關廟麵,麵質爽滑!真的大滿足!這間台式食堂的
六兩三 (25/10/2023)

這間台式食堂的食物好地道。 食材新鮮又份量十足,價錢超值! 真的值得向大家推薦!
六両三.台灣食堂(觀塘店)是台灣人主理台式餐廳,招牌牛肉麵、滷肉飯,亦有多款台式便當🍱發掘到一人一台式火鍋🥘,已包一份肉盤、一份蔬菜、三款台灣好丸同一款台灣飯/麵類,相當抵食😋藥膳麻辣鍋套餐 (附鴨血) $148+$25可轉澳洲黑安格斯牛肩肉 配埋蔬菜籃,一人份量好足好大份🤩有粟米,番茄,金菇,生菜,椰菜,芋頭芋絲、燕餃、花枝丸,肉丸和冬粉蜂巢豆腐$12/3件半筋半肉麵 $96牛肉麵的湯底以10斤牛筒骨及蔬果熬至少30小時,不添加味精,麵條彈牙🍜滷肉燙青菜 $28熱薑母茶 $20奶蓋白桃烏龍茶 $28 輕微鹹香,讓人愛不釋手    桂蜜躺雪山 追加+$28桂花蜜仙草、紅豆、芋圓、香草冰淇淋🍧必點台式甜點😍無論你是想品嚐台灣傳統滋味還是探索新口味,呢到嘅台灣食物款式豐富,價格親民😜

藥膳麻辣鍋套餐 (附鴨血) $148
+$25可轉澳洲黑安格斯牛肩肉
蜂巢豆腐$12/3件
半筋半肉麵 $96
滷肉燙青菜 $28

熱薑母茶 $20
奶蓋白桃烏龍茶 $28 輕微鹹香,讓人愛不釋手
桂蜜躺雪山 追加+$28

桂花蜜仙草、紅豆、芋圓、香草冰淇淋🍧必點台式甜點😍
2023-10-28