2023-09-15 20 瀏覽
繼上星期颱風襲港後連場暴雨,氣溫一早一晚清涼了不少🌀除咗要帶多件外套怕凍親之外,涼涼地去打邊爐就最啱feel🥰觀塘雖然出名食肆多,但人流更多,好多食肆都會大排長龍🥶最怕人多嘅我今次上網做足功課,搵到間係巧明街相對較靜嘅大廈開餐。餐廳係國基集團中心,港鐵站步行五分鐘就到,地點方便👍🏻用餐時間係星期日晚上,如我所料一到餐廳直入唔使排隊,眼見餐廳七成滿,大多數嘅人都係打邊爐嘅。餐廳環境寬敞,枱與枱之間距離充足,仲有一道薄薄嘅藤織屏風隔住增強私隱度,咁樣傾偈先夠盡興嗎☺️坐低後我哋就叫咗一人一鍋超值套餐,湯底有三款,可單點亦可配套餐,豐儉由人☺️無辣不歡的我當然揀麻辣鍋套餐啦!仲要附送我最愛嘅鴨血😆跟餐有一份豚肉,如果想食牛嘅可以升級套餐,分別有美國或澳洲牛,而部位亦有三款選擇,價錢都係加$20-$40。另外仲有雜菜、丸,飯/麵。相當經濟👍🏻藥膳麻辣鍋套餐$148湯底附送既鴨血同豆腐夠滑溜夠入味,麻辣得來帶有陣陣藥膳味。套餐配鹿兒島豚腩肉。豚腩肉富彈性,脂肪分布均勻,一咬落去肉汁香甜四溢☺️牛骨沙茶鍋套餐$138湯底牛骨味濃厚配合沙茶夠惹味😋套餐升級後,揀咗澳洲草飼M5牛頸脊(+$25)。牛頸脊口感

藥膳麻辣鍋套餐$148

牛骨沙茶鍋套餐$138
湯底牛骨味濃厚配合沙茶夠惹味😋套餐升級後,揀咗澳洲草飼M5牛頸脊(+$25)。牛頸脊口感爽嫩軟滑,牛味細緻油花適中,好食到想繼續追加!😎

雜菜盤方面不得不提大甲芋頭,芋頭口感綿密鬆軟,入口即化,香味濃郁,係我打邊爐不可缺少嘅食材🥰最後煮埋個冬粉同丸子拼盤,吸晒湯底啲精華食,太滿足喇!❤️

餐廳整體評分不錯,價錢合理,食材新鮮,店員有禮,係一間值得推介嘅餐廳喔👍🏻
  • 藥膳麻辣鍋
  • 牛骨沙茶鍋
2023-09-14 27 瀏覽
今日過嚟官塘工作,和同事兩個又係事但求其吃⋯⋯到來時已1:30pm 兩位即時入座唔使等,有竹簾間格感覺擠迫得嚟又唔使背對背。開放式㕑房凍抹茶拿鐵~筆者點了,奶的比例太多,而且沒有抹茶味道。而朋友點的熱桔蜜,沒有品嘗不作評論。紅燒排骨麵~加滷水蛋另加$6, 排骨大大件切碎分開上,方便些牙,一讚。排骨入味,濃味者喜。番茄蝦扒麵~炎炎夏日,酸酸哋更見開胃。蝦配墨魚膠扒切碎,筆者與同事都覺得蝦餅比排骨更吸引。整體來說套餐平均每人$85 連餐飲,樓上鋪的一個選擇。
今日過嚟官塘工作,和同事兩個又係事但求其吃⋯⋯

開放式㕑房

凍抹茶拿鐵~
筆者點了,奶的比例太多,而且沒有抹茶味道。
而朋友點的熱桔蜜,沒有品嘗不作評論。

紅燒排骨麵~
加滷水蛋另加$6, 排骨大大件切碎分開上,方便些牙,一讚。

排骨入味,濃味者喜。

番茄蝦扒麵~
炎炎夏日,酸酸哋更見開胃。

蝦配墨魚膠扒切碎,筆者與同事都覺得蝦餅比排骨更吸引。

整體來說
套餐平均每人$85 連餐飲,樓上鋪的一個選擇。

2023-09-14
2023-09-14 15 瀏覽
觀塘多野食,今次又比我搵到間幾好既台灣野! 比較少見到有台式一人火鍋,岩曬一人放飯黎食! 而且價錢又相宜。火鍋總共有3款,今次叫左牛骨沙茶鍋。火鍋醬料係出面自助就拎得~ 今日加配左澳洲黑安格斯牛肩肉,另外仲有雜菜拼盤,面食就簡左冬粉。澳洲黑安格斯牛肩肉肉質嫩滑,放入鍋碌幾十秒就OK,食落仲好重牛味。雜菜拼盤都有好多款菜,重點係仲有芋頭。芋頭放入去沙茶鍋,吸曬湯汁,好好食。食到尾就落冬粉,同樣吸曬精華,強力推介! 炸花枝蝦扒便當 (限定)平時比較少見呢款便當,炸得好香口。便當入面仲有好多款料,有台灣腸,芽菜,醃蘿蔔等等,所以都幾飽肚。桂蜜躺雪山甜品主要有2款,加購價先$28,好抵食。呢款有仙草,紅豆,三色芋圓同埋雲呢拿雪糕,落單仲可以備註少甜! 冬瓜檸檬茶同杞子桂花蜜都好岩飲,重點係2杯都唔會偏甜!

炸花枝蝦扒便當 (限定)

桂蜜躺雪山

冬瓜檸檬茶同杞子桂花蜜都好岩飲,重點係2杯都唔會偏甜!
2023-09-12 21 瀏覽
我最近到六兩三餐廳品嚐了他們的招牌美食,整體而言,這是一個令人驚艷的用餐體驗。首先,讓我來分享他們的招牌菜牛骨沙茶鍋。湯底濃郁醇香,牛骨的熬煮時間長,湯汁中融入了豐富的牛骨風味,讓每一口都散發出濃郁的香氣。配料方面,我非常喜歡他們的台灣燕餃和薑母鴨丸,燕餃口感滑嫩,薑母鴨丸則帶有獨特的香,另外其他蔬菜亦很新鮮。氣,與湯底完美搭配。除了牛骨沙茶鍋,我還品嚐了他們的美國prime牛頸脊。肉質鮮嫩重肉味,牛肉與脂肪比例均勻,濃濃牛脂香在口腔蔓延,另外優質肉質帶來了絕佳的口感體驗,是肉食愛好者的絕佳選擇。另外,六兩三的酥炸排骨也給我留下了深刻的印象。這道菜色澤金黃酥脆,外層炸得酥脆香口,內裡的肉質鮮嫩多汁。每一口咬下去,都能享受到排骨的鮮美滋味和獨特的香氣。總體而言,六兩三餐廳的美食給我留下了深刻的印象。

氣,與湯底完美搭配。

總體而言,六兩三餐廳的美食給我留下了深刻的印象。
今晚我和女朋友來到位於觀塘的六兩三,因為都近我地既收工位置。這家餐廳以其創新而道地的台灣小吃而聞名,早已聽到唔少同事叫我黎試試!我們點了2人豪華套餐,前菜皮蛋豆腐,偏向軟的豆腐與咸香的皮蛋完美結合,開胃又美味。小食鹽酥雞香脆肉嫩,外皮酥脆,一口大小,香味撲鼻!接著送上來的是他們著名的主菜 - 牛筋牛肋湯麵和三寶牛肉麵。濃厚的牛骨高湯,紅燒咪少少辣勁,牛展炆煮得軟硬適中,麵條也煮得恰到好處,每一口都飽含牛肉的鮮美,麵條吸收湯汁亦好味道。如果你喜歡牛肉麵,六兩三絕對是值得一試,我地兩個牛魔王就好鐘意。 最後我們點了兩杯飲料 - 一杯 QQ 的珍珠奶茶當作小甜點,以及一杯清爽可口的玫瑰花果茶。甜蜜又清新,完美結束今晚的大餐。總的來說,六兩三的食物經典又好味,滿滿台灣味風格。價格公道,分量十足。非常推薦六兩三,保證你會回味無窮,下次還想再來!

2023-08-29 39 瀏覽
午餐時段見到外賣有優惠叫了排骨便當🍱,牛肉麵加飲品粒粒西柚多多排骨便: 排骨好大整片都是肉但偏乾,整體好像煮家飯少鹽少糖,好健康牛肉麵,肉好食唔柴,麵夠彈牙但湯底都係好清。粒粒西柚多多:有好多西柚肉,味道像無咁甜的益力多
午餐時段見到外賣有優惠
叫了排骨便當🍱,牛肉麵加飲品粒粒西柚多多

牛肉麵,肉好食唔柴,麵夠彈牙
但湯底都係好清。
粒粒西柚多多:有好多西柚肉,味道像無咁甜的益力多

外賣自取
2023-08-27 21 瀏覽
之前光顧六両三都是吃台灣麵,見他出了邊爐優惠,order兩個火鍋套餐可以加$48換購兩杯台飲和一份牛肉。十分划算。每份套餐包了湯底、一份肉、蔬菜盤、台式丸,以及飯麵。**湯底:牛骨沙茶鍋($138)/ 藥膳麻辣鍋($148)牛骨沙茶鍋的湯底十分濃郁,沙茶味好香。藥膳麻辣鍋麻辣感十足,好惹味,入面仲有一大塊鴨血。**肉盤:鹿兒島豚腩肉/ 澳洲M7和牛後腿肉眼(+$20)肉盤份量好足夠。豚腩肉口感夠軟嫩,脂肪比例均勻。而牛後腿肉質細膩,牛味好出。飯麵:台灣粗麵/ 冬粉台灣粗麵望落有點像烏冬,口感有嚼勁。而冬粉則柔滑可口,吸晒湯底的精華,正!**蔬菜盤/肉丸蔬菜盤很豐富,包括了雜菜、蘿蔔、金針菇、芋頭、粟米及芋絲等。另外肉丸有台灣燕餃、薑母鴨丸、鱈魚丸,十分特別,平時少吃到。**飲品:白桃鳥龍奶蓋 / 珍珠奶茶 白桃鳥龍奶蓋的甜度恰到好處,白桃鳥龍茶底十分清香。而珍珠奶茶的珍珠口感煙韌,奶茶香甜。

**湯底:牛骨沙茶鍋($138)/ 藥膳麻辣鍋($148)

**肉盤:鹿兒島豚腩肉/ 澳洲M7和牛後腿肉眼(+$20)

飯麵:台灣粗麵/ 冬粉

**蔬菜盤/肉丸

**飲品:白桃鳥龍奶蓋 / 珍珠奶茶
2023-08-24
2023-08-26 20 瀏覽
藥膳麻辣一人火鍋 $173 超濃郁湯底😍 湯底另含 鴨血及凍豆腐 吸滿哂湯底既精華 好味到豉油都唔使點😍 套餐本身放一碟日本豚肉 但我係牛魔王 所以加咗$25 食澳洲草飼牛頸脊(120g) 牛頸脊 肉味超濃 油脂唔會太多 剛剛好 所以肉質都會好嫩滑 性價比之王! 蔬菜盤好大兜 又有台灣必食油麥菜 蕃茄金針菇同椰菜 仲有超好食芋頭! 有兩粒丸同埋蛋餃 主食方面揀咗冬粉! 同藥膳麻辣鍋超級夾! 必叫items too! 服務員會好貼心咁幫你加湯 湯唔係滾水咁簡單! 係上湯 同埋有個好乾淨既自助區😍另外 我地叫左餐廳主打必食紅燒牛肉三寶面 $95! 一次過滿足我哋又想食麵又想打邊爐嘅心情😍 三寶係牛筋牛肋條同埋牛𦟌! 我最愛係牛𦟌同牛筋! 牛筋煮到超滑超軟 入口即溶😍 牛𦟌就好香牛味 啖啖都有咬口 佢個湯底真係好正 係我最愛既藥膳湯底! 次次都要飲大半碗湯🤣 溫馨提示一定要加流心蛋! 會將成件事由100分加到110分! 另外重叫左必點珍珠奶茶 呢一餐真係好滿足 ❤️
藥膳麻辣一人火鍋 $173

另外重叫左必點珍珠奶茶 呢一餐真係好滿足 ❤️
2023-08-25 28 瀏覽
半筋半肉 紅燒牛肉麵 🍜$90 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛展好厚 好大塊 好香牛肉味 一碗大概有4塊肉 軟腍度好好 完全唔會難咬牛筋有咬口 唔會腍啤啤 呢度標榜無味精湯底 湯頭好香紅燒味但略咸 麵質彈牙👍🏻一人一鍋超值套餐 🍲$148 ⭐️⭐️⭐️⭐️藥膳麻辣湯底(包豆腐同鴨血)豆腐甜甜地好吸汁鴨血都好食麻辣湯必備套餐包左一份肉(有豚肉同牛肉 我哋揀左澳洲安格斯牛肩肉🥩 (+$25)),台灣好丸拼盤三粒,雜菜盤一份🥗同自選主食一份(選了冬粉)湯底好香,牛肉好多雪花油脂分布平均,冬粉吸晒麻辣湯底既香辣味👍🏻鹽酥雞🐥⭐️⭐️⭐️炸得好香脆 味道都唔錯但略為炸得太耐 食落有啲乾
半筋半肉 紅燒牛肉麵 🍜$90 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛筋有咬口 唔會腍啤啤
呢度標榜無味精湯底 湯頭好香紅燒味但略咸 麵質彈牙👍🏻

一人一鍋超值套餐 🍲$148 ⭐️⭐️⭐️⭐️

鹽酥雞🐥⭐️⭐️⭐️
炸得好香脆 味道都唔錯
但略為炸得太耐 食落有啲乾

2023-08-25 11 瀏覽
今日同朋友係觀塘做完運動就嚟咗「六両三」係觀塘國基集團中心嘅分店食飯。哩到除咗有基本常見嘅台式食品餐點外,仲提供一人一鍋火鍋套餐,價錢都係$128起,依家仲有一個優惠凡惠顧兩客火鍋即可以$48加點一碟牛肉同兩杯餐飲🤭🤭火鍋🍲有3個價位分別在於選擇不同湯底,跟餐可選豬肉梅頭肉或者腩肉片,當然可以加錢升級靚牛肉啦,除咗火鍋肉類外,套餐仲包含蔬菜籃🥬、台灣燕餃、丸類等等,主食仲有不同麵類或珍珠米可以選擇😚蔬菜🥬養生鍋套餐清新健康之選,一開始可以放哂蔬菜籃🥬🧺嘅食材落去熬湯底,娃娃菜、粟米嘅所有甜味都出晒嚟👍🏻👍🏻牛骨沙茶鍋套餐想重口味啲又唔食辣嘅可以揀哩款,沙茶醬好香,加上M7 靚牛肉就💯💯跟餐自選肉盤有成120g ,份量對得起價錢😆我地都選咗鹿兒島豚梅肉,梅肉會比腩肉嘅肥瘦比例更平均,食落唔會油膩更有肉味👍🏻主食方面就有5款選擇,我地分別揀咗珍珠米同冬粉😆珍珠米大大碗好軟熟,冬粉就係台式火鍋必食推介,放入養鍋內煮一陣就嗦滿加入已經充滿肉汁精華同蔬菜嘅天然甜味👍🏻👍🏻現凡惠顧每兩份火鍋🍲套餐都可以震撼價$48追加澳洲M7和牛後腿肉眼同自選飲品2杯😎😆和牛後腿肉眼有成8片,每片都好大片,雖然哩

蔬菜🥬養生鍋套餐

牛骨沙茶鍋套餐

現凡惠顧每兩份火鍋🍲套餐都可以震撼價$48追加澳洲M7和牛後腿肉眼同自選飲品2杯😎😆和牛後腿肉眼有成8片,每片都好大片,雖然哩個部位油脂比例唔多,但勝在更有肉味都唔會食一食就好膩😉
飲品方面可以選啤酒或台式飲品🍸,而且選擇都唔少👍🏻小黑糖珍珠奶茶🧋又點可以唔點呢,黑糖珍珠煙煙韌韌,奶同茶嘅比例恰到好處,質地滑順😍另一杯奶蓋白桃烏龍嘅奶蓋鹹甜適宜,為原本嘅茶香加添多一份奶香😆

2023-08-25 809 瀏覽
觀塘覓食吃什麼?來到觀塘區覓食,這次去了巧明街的樓上店。位於國基集團中心4樓,環境木系裝修,牆上有特色掛畫。食物以掃碼方式下單,等待約10-15分鐘就送餐,所以算是快的🙈。-▪︎二人豪華套餐 HKD$258這個套餐份量挺多的,包括開胃涼菜、餐前小食、主食2款及飲品2杯。另可用優惠價加購甜品,但食物大份最後吃不到了🥺。-開胃涼菜 - 皮蛋豆腐面層放有木魚碎,在舞動的賣相感覺治癒☺️。冰涼的豆腐質感滑溜,皮蛋蛋味濃厚,醬汁味道惹味。-餐前小食 - 鹹酥雞金黃色的賣相吃鹹吃的,味道咸咸的。雞肉外脆內軟😆,口感酥脆不會感覺油膩。裡有炸過的紫蘇菜,口感脆脆的。-珍珠奶茶|珍珠咖啡跟餐飲品有數款選擇,也可跟餐升級飲品der。這次分別點了奶茶及咖啡,兩杯飲品味道濃厚,奶的比例剛好😚。珍珠口感煙韌軟糯,味道不會太甜。-滷肉飯便當滷肉飯份量多,可選擇少飯的。肉質入口有嚼感,醬汁味道咸中帶甜,感覺挺好下飯的。跟餐的是小鴨血,鴨血大件厚身,味道辣辣的挺惹味。-古早味排骨便當原片排骨預先切件,吃起來感覺方便,肉質嫰滑帶點油脂挺香口😝。跟便當的是小滷肉燙青菜,味道不會太濃,又有菜吃感覺健康點haha。-

觀塘覓食吃什麼?
來到觀塘區覓食,這次去了巧明街的樓上店。

▪︎二人豪華套餐 HKD$258

開胃涼菜 - 皮蛋豆腐

餐前小食 - 鹹酥雞

珍珠奶茶|珍珠咖啡

滷肉飯便當

跟餐的是小鴨血,鴨血大件厚身,味道辣辣的挺惹味。

古早味排骨便當

味道不會太濃,又有菜吃感覺健康點haha。

2023-08-23
2023-08-20 30 瀏覽
今日喺觀塘行完街,見到附近有間台式一人一鍋邊爐主打冇味精湯底,就去左試下🍲 朋友揀左鹿兒島豚梅肉,我就+$25 叫左澳洲草飼M5牛頸脊。再叫左$48個個加購優惠 叫咗一杯白桃烏龍奶蓋 + 一支stella artois 同埋澳洲M7和牛後腿肉眼。先講個湯底🍲 (唔用味精)牛骨沙茶湯底同港式沙嗲聞落似,但食落有啲唔同! 小小辣小小花生味又唔會太濃或者太膩, 平時唔鍾意食港式沙嗲嘅我,都覺得呢個牛骨沙茶湯底同d 食物配合得好好,唔會蓋過食物味,但又幾特別,幾惹味!藥膳麻辣湯底 啱晒想食辣又唔食得太辣嘅人! 藥膳同麻辣嘅味夾得啱啱好,養身得黎又食到辣😋 餐廳講到明湯底唔用味精,食落又真係覺得冇味精,打完邊爐返到屋企都冇口乾嘅感覺。🐂🐖不得不說,澳洲草飼M5牛頸脊真係好好食 💯肉肥瘦適中,又好有牛味,加$25 真係抵試! 澳洲M7和牛後腿肉眼冇咁多油脂 ,但都好有牛味。鹿兒島豚梅肉入口幾軟熟,唔會乾。白桃烏龍奶蓋有白桃味同埋清清嘅茶香,奶蓋唔會太甜太膩,整體幾清新 ,解到打邊爐嘅膩。荔液滿白峰荔枝爆珠波波酸酸甜甜,配合仙草嘅青味,加埋個雲呢拿雪糕,最啱打完邊爐食,順便下下火。

先講個湯底🍲 (唔用味精)

藥膳麻辣湯底

🐂🐖

澳洲M7和牛後腿肉眼

冇咁多油脂 ,但都好有牛味。

鹿兒島豚梅肉
入口幾軟熟,唔會乾。

白桃烏龍奶蓋

荔液滿白峰
2023-08-14 56 瀏覽
雖然最近天氣好熱,但係心血來潮想去食火鍋,就去左係觀塘既【六両三】食晚飯。餐廳主打台式野,有台式粉麵小食同火鍋。我叫左一人小火鍋set,選擇左牛骨沙茶湯底、M7和牛後腿肉眼同關廟麵。另外再加錢配左個荔液滿白峰芋圓涼粉。 牛骨沙茶湯底非常濃沙茶味、牛骨湯好鮮甜。M7和牛後腿肉眼偏瘦、個人幾鍾意,而且分量算好多、牛味重。丸每款得一粒,但蔬菜算好多,而且都好新鮮。關廟麵係幼麵非常吸湯。 荔液滿白峰芋圓涼粉分量超級大,個人建議起碼兩個人share好D。味道唔會太甜、芋圓地瓜圓味道濃。食完火鍋最岩食,推薦。
2023-08-12 53 瀏覽
觀塘都幾多台灣菜食,今次去左六両三,食客都幾多,仲有台式一人鍋同麵食便當小食選擇。牛骨沙茶鍋有得揀套餐或者單點,今次揀左套餐,湯底係牛骨沙茶,另外仲有藥膳麻辣同蔬菜養生湯底揀。肉方面選擇左鹿兒島豚梅肉,麵就揀左冬粉,另配有雜丸同雜菜盤。火鍋無味精,所以食落唔會好鹹好口渴,幾易入口。古早味厚切排骨便當排骨都幾大塊,食落甜甜的,有台灣腸同滷蛋,仲有好多菜,落單時可以選擇飯量。皮蛋豆腐凍凍的豆腐仲有巨量木魚絲,多到擋住左成塊豆腐同皮蛋,食落都幾開胃又清涼。涼拌麻辣牛展頭牛展頭細細舊幾方便食,麻辣唔算太重,算幾易入口。冬瓜檸檬茶冬瓜茶濃得黎唔會太甜,加埋檸檬消暑開胃。

牛骨沙茶鍋

古早味厚切排骨便當

皮蛋豆腐

涼拌麻辣牛展頭
牛展頭細細舊幾方便食,麻辣唔算太重,算幾易入口。

冬瓜檸檬茶
冬瓜茶濃得黎唔會太甜,加埋檸檬消暑開胃。
2023-08-11 689 瀏覽
相信觀塘上班的人都認識這家台灣飯堂,晚市踩過界兼做火鍋。如果想有個空間邊傾邊吃是個不錯的地點。朋友為了要用盡火鍋優惠,說服我倆點火鍋套餐。比一個便當還要少的價錢就有兩杯飲品,可以點啤酒外更送和牛一碟,價錢超值。一人一鍋,由湯底材料都可以自由配搭。而丸類蔬菜均是指定食物,好適合選擇困難症的人。爐頭用靚牌子火力十足,我們一直用最低火已經足夠煮熟食物,但又不會整得周邊的空氣熱烘烘。M7和牛片用澳洲種牛,牛味濃建議放沙茶湯調味。牛腿肉類近牛𦟌部位,但因為有雪花紋口感會輕柔一些。喜歡油花就要叫牛肩肉,同樣都是澳洲牛,雖並非和牛但有著Angus血統,滿滿油香十分嫩滑。每碟肉的份量足秤,足以二人同享非常滿足。就連豬肉也有名堂,鹿兒島豬彈口沒有羶味。油脂是爽的,配麻辣湯吸味最好。特價餐另外包兩杯飲品或啤酒,台灣餐廳當然要試台式飲品。白桃烏龍香氣清幽,奶蓋稠密有拉絲感,亦帶輕微鹹香。黑糖小珍珠奶茶奶味突出,因此茶味較含蓄。如果茶更濃可能會更適合火鍋適類濃味食物。澱粉有飯有麵,配滷肉飯要加錢,但亦比單點一碗平很多。欣賞它的滷肉堆得滿滿的,肉汁都淋到足夠包裹整碗白飯。第一口已嚐到香菇味,腩肉入口即化,是台灣

每碟肉的份量足秤,足以二人同享非常滿足。

澱粉有飯有麵,配滷肉飯要加錢,但亦比單點一碗平很多。

欣賞它的滷肉堆得滿滿的,肉汁都淋到足夠包裹整碗白飯。第一口已嚐到香菇味,腩肉入口即化,是台灣夜市的回憶呀。

另一份冬粉是輕量的選擇,比粉絲Q彈,最適合吸汁拌醬料吃。

對了,肉有吃得夠多,七菜的蔬菜籃便發揮作用。

指定有燕餃,花枝丸,肉丸一粒。原來燕餃幾有咬口,肉饀帶麻油香。蔬菜中最特別是大甲芋,粉粉的所以記得要計時瀝起呀。