-八番屋-@大埔.餐廳座位好闊落,坐得都幾舒服。Menu有種類都幾多,有丼飯、拉麵、沾麵等,仲有夏日限定添。.吉列豬扒艾蒿冷麵($72)大熱天時真係好適合食冷麵。第一次聽艾蒿冷麵,見到係全綠色的都會擔心會唔會好重味,點知完全唔會,味道唔算濃,都幾清新。麵質好滑溜,而且超彈牙。.吉列豬扒炸得金黃香酥,炸粉好輕好薄,豬肉易咬開,好軟嫩。意料之外的出色。.叉燒沾麵 ($79)沾麵的湯底係直源醬油味,加埋豚肉粒同香蔥等調味,味道夠晒香濃。.扁身的拉麵都幾掛湯,硬度係我鍾意的,質地煙韌彈牙。叉燒算不錯,無話好有驚喜,但合格有餘。.本身沾麵已附半隻味玉同幾片叉燒,另外再追加味玉半隻(+$7)。.燒牛舌($48)係寶寶至愛的串燒,牛舌唔太厚身,但都幾大片。食落夠爽口,簡單調味已經足夠帶出牛舌香味。.餃子5件 ($26)Size偏細,餃皮煎得夠乾脆。.綠茶蕨餅 ($24)估唔到有綠茶蕨餅,$24有3件。質地夠軟糯,綠茶粉加埋黑糖漿,簡直絕配。.菠蘿乳酸梳打 (+$15)單點主食可以半價加配非酒精飲品,選擇了菠蘿乳酸梳打,都幾大杯,無古怪糖水味。
-八番屋-
@大埔
吉列豬扒艾蒿冷麵($72)
叉燒沾麵 ($79)
燒牛舌($48)
餃子5件 ($26)
Size偏細,餃皮煎得夠乾脆。
綠茶蕨餅 ($24)
菠蘿乳酸梳打 (+$15)

2023-06-07 68 瀏覽
呢間餐廳係新達廣場一上電梯既右邊位置超方便🤩同朋友係等人既時候就入去試下樣樣都幾好味.💎$88 蒲燒鰻魚丼鰻魚味道鮮美🤩口感亦十分鮮嫩配搭埋特製既醬油一齊食好夾更加增強左鰻魚既鮮美同甜味好易就清哂碗飯🤣.💎 +$20 芝麻雞翼3隻加配左芝麻雞翼雞翼既外層口感香脆亦有好重芝麻既豐富香氣🥰內裡既雞肉鮮嫩多汁整體食入口帶有淡淡既甜味同香氣.💎 +$12 熱柚子蜜呢杯熱柚子蜜帶有酸甜口感柚子既酸甜味同蜂蜜的甜度融合埋一起😆味道香甜而不膩🥳.💎 $72 直原吉列豬扒沾麵份量豐富既豬扒沾麵😆豬扒本身帶有肉汁口感好柔軟🥳配埋沙律醬一齊食好味沾麵既麵條軟硬度剛好可以吸收醬汁既味道.💎 +$18 串燒雙拼(冬菇,雞脾菇)冬菇同雞脾菇口感都好有彈性經過串燒之後口感更加鮮嫩😎並且釋放左菇類本身的香氣同味道 好食.💎 +$16 餃子3隻煎餃子味道濃郁、口感鮮美配埋餃子醋一齊食好正😍.💎 +$6 加紫菜 (3塊)加配既紫菜都好大片同香脆🥳.💎 $28 日式年糕 (1串)口感好柔軟同彈牙既日式年糕有2大舊帶有少少甜味 但並不膩😇
呢間餐廳係新達廣場一上電梯既右邊

口感好柔軟🥳
配埋沙律醬一齊食好味
沾麵既麵條軟硬度剛好
可以吸收醬汁既味道
💎 +$18 串燒雙拼(冬菇,雞脾菇)

冬菇同雞脾菇口感都好有彈性
經過串燒之後
口感更加鮮嫩😎
並且釋放左菇類本身的香氣同味道 好食
💎 +$16 餃子3隻
煎餃子味道濃郁、口感鮮美
配埋餃子醋一齊食好正😍
💎 +$6 加紫菜 (3塊)
加配既紫菜都好大片同香脆🥳
💎 $28 日式年糕 (1串)

口感好柔軟同彈牙既日式年糕
有2大舊
帶有少少甜味 但並不膩😇
2023-06-05 57 瀏覽
大埔新達抵吃來自日本的拉麵連鎖店滿有歷史的拉麵連鎖店,賣點抵吃大份!《直原叉燒沾麵》$79日本醬油名物之直原醬油系列的叉燒沾麵,把拉麵放到醬油湯底內沾一沾,那醬油的香味非常濃郁!而且拉麵口感彈我,叉燒也大大塊!另外追加了紫菜和叉燒,$6三片紫菜和$12一塊叉燒。《極黑味玉野菜拉麵》$72極度黑蒜油的湯底,蒜味很香,香而清新,健康之選,有多款蔬菜作為配料,叉燒同樣地是大大塊,更有溏心蛋,非常滿足!《餃子》$26小食方面點了這款日式煎餃子,共有六件。《串燒雙拼》$18拉麵可以優惠價來加配小食,這款串燒雙拼是健康之選的菇類,有冬菇和雞脾菇。《芝麻雞翼》$20另外,拉麵亦可以優惠價加配芝麻雞翼,共有三隻。《乳酸梳打》$12飲品方面,亦是以優惠價加配!總結:經過不仿吃一吃抵食的拉麵!
大埔新達抵吃來自日本的拉麵連鎖店

滿有歷史的拉麵連鎖店,賣點抵吃大份!

《直原叉燒沾麵》$79
另外追加了紫菜和叉燒,$6三片紫菜和$12一塊叉燒。

《極黑味玉野菜拉麵》$72

《餃子》$26
小食方面點了這款日式煎餃子,共有六件。

《串燒雙拼》$18

《芝麻雞翼》$20
另外,拉麵亦可以優惠價加配芝麻雞翼,共有三隻。

《乳酸梳打》$12
飲品方面,亦是以優惠價加配!

總結:經過不仿吃一吃抵食的拉麵!

2023-06-03 41 瀏覽
星期六參加完慈山寺嘅導賞團,出返嚟大埔墟火車站,又熱又肚餓,需要坐低快食醫肚兼飲杯凍飲解渴。喺商場睇咗一輪之後揀咗食八番屋。我叫咗個吉列豬扒配沾麵$79, 再加杯柚子特飲 + $12(跟麵半價) 再加一共$100吉列豬扒都幾大份,炸得好香脆。豬扒肉滑唔會鞋👍沾麵幼滑,索唒個魚介湯。魚介湯,好味嘅,不過我期望沾麵個湯係再濃啲。呢個湯可以再整濃啲鹹返少少會更好。大大杯柚子梳打。補充返水份,簡直係透心涼👍👍八番屋性價比高,抵食又好食😋

吉列豬扒都幾大份,炸得好香脆。豬扒肉滑唔會鞋👍

沾麵幼滑,索唒個魚介湯。

大大杯柚子梳打。
補充返水份,簡直係透心涼👍👍

八番屋性價比高,抵食又好食😋

2023-06-01 38 瀏覽
日本拉麵真係好好味🤣🤣白色湯底拉麵係雞肉,個湯入面好似有少少胡椒味,用鮮肉嚟淆湯,我係飲得到出來的,我大約飲曬半碗湯都唔覺得口乾嘅咁樣都代表佢哋好小味精。另外一個係叉燒沾麵🎉🎉🎉🎉我好鍾意食呀,我係特登去朝聖所有有得食沾麵嘅地方,我會畀呢碗麵75分🤣🤣如果霍湯可以一路保溫唔會變凍就會有95分,佢個味道真係非常之好,濃濃醬油味但係一啲都唔會覺得好油膩。仲有小食啦雞翼啦同埋串燒。我叫咗嗰一個係二人餐二百零蚊就可以食到咁多嘢啦。
日本拉麵真係好好味🤣🤣

仲有小食啦雞翼啦同埋串燒。
我叫咗嗰一個係二人餐二百零蚊就可以食到咁多嘢啦。

2023-06-01 676 瀏覽
《八番屋 - 大埔》話說都真係好耐冇行過大埔既新達廣場,其實佢超近火車站,而且商場裝修咗之後靚咗好多,仲多咗好多新餐廳添😉今次我同外國返嚟嘅表妹上咗嚟新達呢邊食晚飯,最後揀咗一間都幾多野食種類選擇嘅日式食店坐低,餐廳有個特盛二人套餐都幾抵食,兩個主食、一個串燒拼盤、兩杯飲品同埋甜品先係二百零蚊,所以我地都無諗太多點左呢個餐💁🏻‍♀️特盛二人套餐 $268🔹雞肉野菜拉麵表妹揀咗食雞肉拉麵,佢個湯底係鹽味湯底,個湯呈現奶白色,味道較平時食到既拉麵湯底口味清淡少少🤏不過個湯飲落幾舒服,食晒成個麵都唔會口乾,而且個拉麵入面有好多蔬菜,仲有流心蛋同埋幾片大雞肉🍗近排天氣咁熱成日口淡淡,食呢個拉麵就啱啱好唔會太Heavy🔹芝士燒牛肉丼芝士牛肉丼用嘅牛肉唔係肥牛肉嗰種,我初時都以為係薄切打邊爐嗰啲肥牛,點知餐廳係用牛柳去製作,咬落有口感之餘仲有濃郁嘅燒汁牛肉味👍🏻如果餐廳可以改用拉絲嘅芝士應該會更好味呢🔹串燒盛串燒盛入面有四串串燒,包括雞腿肉、牛柳串、雞軟骨同埋燒雞翼,個人特別推介佢個燒雞翼,醃製過嘅雞翼自帶甜味,燒咗之後個皮少少脆都幾香口,另外牛柳串落咗少少黑胡椒調味,咬落唔乾有肉汁,味道都係帶甜甜
《八番屋 - 大埔》

💁🏻‍♀️特盛二人套餐 $268
🔹雞肉野菜拉麵

🔹芝士燒牛肉丼

🔹串燒盛

串燒盛入面有四串串燒,包括雞腿肉、牛柳串、雞軟骨同埋燒雞翼,個人特別推介佢個燒雞翼,醃製過嘅雞翼自帶甜味,燒咗之後個皮少少脆都幾香口,另外牛柳串落咗少少黑胡椒調味,咬落唔乾有肉汁,味道都係帶甜甜地

🔹綠茶蕨餅

甜品方面我哋揀咗綠茶蕨餅,餐廳喺上面冧咗黑糖漿,食落甜絲絲的,作為呢一餐嘅總結就最好不過啦

💁🏻‍♀️大埔南運路9號新達廣場1樓A012號舖
2023-05-29
2023-05-31 32 瀏覽
收工返左大埔食飯 諗唔到食咩就喺大埔火車站一出閘嘅新達廣場度搵咗間日本嘢食餐廳行木系裝修 嗌咗個晚市2人套餐二百幾蚊都幾抵食包括兩個主菜 一個串燒 一個甜品同兩杯嘢飲🧃鰻魚玉子丼🍽️超級多蛋絲鋪滿成個碗 三大舊鰻魚都幾厚身,有啲鰻魚汁用來撈飯一流豚雞鹽味雞肉野菜拉麵 🍜有三大片雞肉,好多菜同溫泉蛋 湯底偏淡口味串燒盛🍢有雞翼 牛柳 雞肉 雞軟骨 串燒調味唔會太咸 唔乾身 即叫即燒 好香口綠茶蕨餅 沾滿綠茶粉配合黑糖 甜度適中 飲品叫左熱柚子蜜 雜果賓治 大大杯 味道正常

餐廳行木系裝修 嗌咗個晚市2人套餐
二百幾蚊都幾抵食
包括兩個主菜 一個串燒 一個甜品同兩杯嘢飲🧃

鰻魚玉子丼🍽️
超級多蛋絲鋪滿成個碗 三大舊鰻魚都幾厚身,
有啲鰻魚汁用來撈飯一流

豚雞鹽味雞肉野菜拉麵 🍜
有三大片雞肉,好多菜同溫泉蛋 湯底偏淡口味

串燒盛🍢

綠茶蕨餅 沾滿綠茶粉配合黑糖 甜度適中

飲品叫左
熱柚子蜜 雜果賓治 大大杯 味道正常
2023-05-30 28 瀏覽
八番屋位於大埔新達廣場,距離大埔墟港鐵站只需2-3分鐘路程,除咗位置方便外,餐牌選擇多而且價格經濟實惠,可以單點亦有抵食二人餐,我地揀咗有兩個主食、一客串燒盛盒、無酒精特飲同甜品,人均消費都只係$150左右😆串燒盛有4串指定串燒,包括牛柳串、雞翼、雞軟骨、雞腿肉串,完全唔係hea 嘢,食落有碳燒味,好香口而且有肉汁唔會過乾👍🏻最愛雞腿肉串,啖啖肉太滋味😋主食五選二,除咗芝士燒牛肉丼同鰻魚玉子丼要額外加$10,餘下仲有三款拉麵沾麵🍜可以選擇👍🏻雞肉野菜拉麵 (豚雞鹽味)用上雞胸肉片同大量野菜配上豚骨雞白湯,拉麵偏粗掛湯力高,建議可以先食一半再加入七味粉,咁就可以一菜二食😎直源叉燒沾麵份量十足,仲有兩大片肥瘦適中嘅日式叉燒、半隻糖心蛋超吸引🤩,唔好見佢碗湯細細碗咁,其實已經好足夠,而且用上粗拉麵可以掛滿豚骨濃湯😍櫻花🌸福餅一客有四件,細細件和菓子上面仲有鹽漬櫻花,鹹鹹地又可以平衡白豆沙嘅甜味😋二人套餐仲可以揀任選無酒精特飲🤩雜果賓治、水果乳酸梳打麵任選,大大杯透心涼😎

2023-05-23 52 瀏覽
平時都有唔少機會喺大埔食飯😂,同朋友經過新達廣場,見到呢一間餐廳都有唔少款式嘅拉麵🤤,突然間兩個都想食日式拉麵,今次一於入去試吓先🤪🍀凍日式檸檬紅茶🍋呢一個檸檬茶同平時唔同嘅地方係用咗檸檬汁代替檸檬🙈,味道酸酸甜甜,檸檬同紅茶味道都幾夾🤤,食飯之前飲幾啖都開胃啲👍🏻🍀菠蘿乳酸梳打🍍菠蘿味都幾香🫶🏻,乳酸味突出,兩個味道都幾夾嫁,加埋梳打水令飲品有一種汽泡感🙈,飲落味道都唔錯😋🍀串燒盛一次過試到四款唔同嘅串燒🤩,包括牛柳串、雞翼、雞軟骨同雞腿肉串👍🏻,串燒表面都燒到金黃色,而且咬落去都幾嫩多汁💦,肉質又唔會靭,外面調味啱啱好🤤🍀極黑叉燒拉麵🍜豬骨湯底嘅拉麵之中,加入黑蒜油調味🥰,蒜味提升左拉麵嘅香味,叉燒肥瘦啱啱好🤩,湯底味道唔錯,麵嘅質地都幾爽口😍🍀芝士燒牛肉丼🐮喺汁燒牛肉嘅表面加入咗份量唔少嘅芝士🫶🏻,牛肉味濃而且都幾多汁💦,芝士令飯多咗一種鹹香嘅味道,整體嘅味道提升咗😋🍀櫻花福餅🌸櫻花福餅嘅賣相都幾得意😎,上面加入咗櫻花花瓣🌸,外皮咬落幾煙韌,入面味道甜甜地,味道都幾唔錯👍🏻整體來講食物嘅質素都唔錯🥰,而且食物都有唔少嘅選擇,都幾推薦大家嚟試吓好食:❤️❤️❤️❤️🖤抵食:❤️❤️❤️❤️🖤📍八番

🍀凍日式檸檬紅茶🍋

🍀菠蘿乳酸梳打🍍

🍀串燒盛

🍀極黑叉燒拉麵🍜

🍀芝士燒牛肉丼🐮

🍀櫻花福餅🌸

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍八番屋 (大埔)
大埔南運路9號新達廣場1樓A012號舖
2023-05-23 46 瀏覽
今次同屋企人嚟到新達廣場🤪,見到呢一間餐廳食物賣相都唔錯,而且入邊有幾多人食緊😂,咁啱大家有啲肚餓,咁就一於入去試吓先😋🧊凍即磨咖啡☕️咖啡味香濃,味道又唔太苦👍🏻,可以自己調節糖同奶嘅份量,飲落又可以消滯🤩🧊菠蘿乳酸梳打🍍菠蘿乳酸味道都幾夾,梳打水嘅味道減低甜味😋,飲落味道唔錯🧊日本綠茶蕨餅🍵蕨餅嘅綠茶味突出,咬落去都幾煙靭🤤,上面加入咗少少黑糖漿,整體味道又唔太甜👍🏻,作為飯後甜品都幾正🥳🧊海帶芽及日式沙律海帶芽夠晒爽口,調味令海帶芽更加好味😋,沙律菜嘅表面加入咗柚子醋,味道酸酸甜甜,更加開胃👍🏻🧊極黑叉燒拉麵🐷湯底味道唔錯,飲落去都幾濃👍🏻,而且加入黑蒜油調味,令拉麵嘅味道提升,叉燒肥瘦均勻,麵質夠晒爽口,整體嚟講都幾好食㗎🤤🧊芝士燒牛肉丼🐮喺燒牛肉嘅表面加入咗兩款唔同嘅芝士🧀,令燒牛肉增加咗鹹香嘅味道,芝士同飯配合一齊味道更正🤩🧊芝麻雞翼雞翼表面沾上唔少嘅芝麻,經過油炸之後,外皮炸到香脆,而且又唔會太油膩🫶🏻,入面肉質嫩滑多汁,share食夠晒好味😍🧊芝士年糕芝士年糕夠晒煙靭,外面有紫菜同搽上醬油🤤,味道鹹鹹甜甜,整體都唔錯🤪整體嚟講今次食飯嘅味道都唔錯,而且價錢又唔算太貴,大家

🧊凍即磨咖啡☕️

🧊菠蘿乳酸梳打🍍
菠蘿乳酸味道都幾夾,梳打水嘅味道減低甜味😋,飲落味道唔錯

🧊日本綠茶蕨餅🍵

🧊海帶芽及日式沙律

🧊極黑叉燒拉麵🐷

🧊芝士燒牛肉丼🐮

🧊芝麻雞翼
雞翼表面沾上唔少嘅芝麻,經過油炸之後,外皮炸到香脆

🧊芝士年糕

整體嚟講今次食飯嘅味道都唔錯,而且價錢又唔算太貴,大家經過嘅時候都可以嚟試吓㗎👍🏻

性格比: 8/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8/10

📍八番屋 (大埔)
大埔南運路9號新達廣場1樓A012號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Foodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西 #大埔 #叉燒拉麵 #拉麵 #串燒
2023-05-22 54 瀏覽
個題目訂做「拉麵真係幾好食」,原因係呢到嘅麵條煙靭,而且粗幼適中,質感不錯;我哋叫咗一款冷麵,一款湯麵,都覺得真的不錯。首先係一款時令冷麵,呢個係喜歡清淡口味,或者下次冇乜胃口,又或者唔想食咁Heavy可以點的,冷麵淋上酸汁,非常開胃,其他配料沒有加上調味,整體是非常Fresh的體驗。之後叫咗一碗稍為濃味嘅麻辣豚肉拉麵,麻辣可以自由選擇辣度,我揀左中辣,依然容易入口,豚肉好食,麵條煙靭。跟餐我叫左3件芝麻雞翼,芝麻雞翼新鮮炸起,非常熱辣辣,外皮香脆,雞肉仍夾雜雞油,油香滿溢。飲品方面,我哋叫咗一杯熱美祿、同埋一杯生啤 ,如果跟餐的話,非酒精飲品可以有半價優惠,不錯。

2023-05-22
[ 八番屋 ]今日來到大埔踩完單車攰攰哋,上咗新達廣場搵嘢食,見到呢間專食拉麵/串燒嘅餐廳,拉麵新鮮手工製成,好似幾唔錯。串燒盛+主食(2客)+飲品(2杯)+甜品✿ 特盛二人套餐 $268 串燒盛🍢串燒有牛柳、雞翼、雞軟骨、雞腿肉各一串,以炭火燒製而成,再配上醬汁,分外香口。主食直源叉燒沾麵麵條手工製成,食落Q彈爽口,粗身麵條容易掛湯,湯頭濃郁,幾香蒜味。極黑叉燒拉麵🍜拉麵配上豬骨湯,叉燒大大塊,肉質唔嚡口,仲有溏心蛋,做得不錯。飲品雜果賓治🍹🍹凍日式奶茶甜品綠茶蕨餅傳統日式甜品,口感軟糯,綠茶味香濃👍🏻👍🏻總結🫦二人套餐經濟實惠,有串燒又有拉麵食,而且拉麵手工製,絕對係誠意之作,喜歡拉麵嘅值得一試。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿八番屋地址: 大埔南運路9號新達廣場1樓A012號舖電話: 35858838✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 八番屋 ]

雜果賓治🍹🍹
凍日式奶茶

甜品
綠茶蕨餅
傳統日式甜品,口感軟糯,綠茶味香濃👍🏻👍🏻

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
八番屋
地址: 大埔南運路9號新達廣場1樓A012號舖
電話: 35858838
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-05-19 33 瀏覽
午餐跟同事去吃附近吃一下,看到這間挺有特色的,就進來吃一下!芝士燒牛肉月見丼(90元)牛肉一共有三大片,而是厚切的,上面放了兩款不同的的芝士,賣相非常邪惡!每吃一口牛肉都能感愛到濃濃的芝士香味,又有牛肉的肉汁和搭配牛肉的燒汁,挺下飯的!而且還有香菇豬肉碎可以拌飯,所以吃起來不會太單調!咖哩吉列豬肉堡丼(67元)豬肉堡炸得外脆內嫩的,吃起來肉汁很多,而且還放了芝士進去,所以會有點流心的狀態,挺誘人的!咖哩是日式咖哩,味道比較濃香,帶點點辣,拌飯不錯!餃子3隻(跟餐+16元)餃是菜肉餡,餃皮很薄,吃起來挺滑的,底是脆脆的!芝麻雞翼(跟餐+20元)雞翼炸得剛剛好,外脆內嫩的,味道鹹香,有芝麻香!日式年糕(28元)年糕用上醬油來調味的,燒得表面焦焦,吃起來軟軟糯糯的!牛柳角(33元)牛柳吃起來肉質很柔軟,肉汁很多,用上黑胡椒調味!雞腿肉(22元)雞腿肉燒完以後還是挺嫩滑多汁的,配的是照燒汁!日式炸雞球(20元)雞球炸得挺不錯,外脆內嫩的,配上蛋黃醬,真的很邪惡!

芝士燒牛肉月見丼(90元)

咖哩吉列豬肉堡丼(67元)

餃子3隻(跟餐+16元)
餃是菜肉餡,餃皮很薄,吃起來挺滑的,底是脆脆的!

芝麻雞翼(跟餐+20元)
雞翼炸得剛剛好,外脆內嫩的,味道鹹香,有芝麻香!

日式年糕(28元)
年糕用上醬油來調味的,燒得表面焦焦,吃起來軟軟糯糯的!

牛柳角(33元)
牛柳吃起來肉質很柔軟,肉汁很多,用上黑胡椒調味!

雞腿肉(22元)
雞腿肉燒完以後還是挺嫩滑多汁的,配的是照燒汁!

日式炸雞球(20元)
雞球炸得挺不錯,外脆內嫩的,配上蛋黃醬,真的很邪惡!

2023-05-18 30 瀏覽
新達廣場番新左咁耐都冇機會試呢間日式拉麵店,食物質素不錯,價錢合理。泡菜叉燒拉麵叉燒新鮮,湯底非常濃郁,帶點泡菜的辛辣,十分惹味。芝士燒牛肉月見丼芝士完全溶化在燒牛肉上面,有拉絲效果,配上濃烈牛味嘅燒牛肉,估唔到別有一番風味,燒牛肉雖然有厚度但肉質鮮嫩,仲有陣燒烤香味。日本米好吃👍🏻叉燒沾麵雖然沾麵汁看起上嚟比較稀,但吃起來十分有驚喜,因為豬骨味超級香濃,又唔會太咸,必點推介👍🏻只係$79,沾麵以呢個價錢呢個質素,取勝👍🏻日式年糕串年糕好Q彈,燒豬軟骨燒得啱啱好,唔會乾,又淋又爽口。

泡菜叉燒拉麵
叉燒新鮮,湯底非常濃郁,帶點泡菜的辛辣,十分惹味。

芝士燒牛肉月見丼

叉燒沾麵

日式年糕串
年糕好Q彈,燒豬軟骨燒得啱啱好,唔會乾,又淋又爽口。
2023-05-17 457 瀏覽
收工約了朋友到了大埔新達廣場,一上扶梯旁見到這一家名叫八番屋的日式料理, 餐廳門面不算大, 店內主要以淺色木系日式裝飾為主調,座位舒適寬敞,我們叫了一份二佰多元的二人套餐, 套餐內已包含自選前菜,主食,小食及飲品各兩份, 都幾抵食。我們更另外追加了兩個甜品。兩份前菜選了海帶牙及日式沙律,海帶牙第一次食,十分鮮甜爽口, 日式沙律雖然只是粟米和普通沙律菜,但勝在夠新鮮, 作為這一餐美好的開始, 食落十分開胃。直源叉燒沾麵,麵質唔錯,夠咬口而且幾掛汁,附上的糖心蛋咬落夠juicy, 兩塊大大塊叉燒幾入味, 之前好幾次在其它地方食沾麵都會覺得勁鹹,但今次反而覺得唔會, 而且啱啱好幾好味。鰻魚玉子丼, 大量啲玉子絲完全鋪滿整個飯面, 鰻魚汁帶出鰻魚的油香味, 滲落飯內,  兩件鰻魚都幾厚身,而且食落都唔會有細骨,十分惹味, 如果份量稍為添加一點會更理想。芝麻雞翼, 十分香脆可口, 而且唔會有咬落成口油的感覺,一口氣連吃了三隻也不會覺得膩。牛柳串, 鮮甜可口有牛味,而且唔會好乾好韌,咬落仍然有肉汁, 不過可惜套餐內包含只有一串四件, 如果稍為添加份量會更好。兩杯飲品選了雜果賓治及菠蘿乳酸梳打, 值

兩杯飲品選了雜果賓治及菠蘿乳酸梳打, 值得一讚是跟餐的飲品可以隨意選任何非酒精類飲品,即使選價錢較高的特飲也可以, 雜果賓治幾清甜, 菠蘿乳酸梳打酸酸甜甜幾好飲, 兩嘢特飲都好大杯, 夠晒解渴。

綠茶蕨餅,上一次已是疫情前去旅行時食過,見到有供應便即時叫一份來回味下, 沾滿綠茶粉的蕨餅再配合黑糖來吃甜度適中,口感甚佳。

櫻花福餅, 一直以來都感覺福餅很多時都會過甜, 不過見賣相幾靚, 所以點來試一下, 食落發覺有微微酸梅的味道,唔會覺得太甜,反而覺得幾好味, 每人食完兩件也不會滯。

2023-05-16