2024-05-05 19 瀏覽
成日經過呢間八月堂都覺得好香🤤咁岩呢排牛角包癮起,就去買黎試下🤣佢長期做買5送1,不過因為未試過唔知係咪真係好食🙈就淨係買左兩個~一個蜂巢,一個榛子朱古力😋蜂巢基本款幾抵買👍🏻 $12榛子朱古力就略貴 $27暫時食左榛子朱古力嗰個😍又真係幾好食喎!每咬一啖都食到榛子脆脆👍🏻👍🏻口感upup🤣😋蜂巢暫時未試俾唔到評價住~不過$12一個牛角包黎講真係幾平!下次會試埋佢嘅鹹味-芝士蒜香雞肉🥐賣相都幾吸引😍
成日經過呢間八月堂都覺得好香🤤
咁岩呢排牛角包癮起,就去買黎試下🤣
佢長期做買5送1,不過因為未試過唔知係咪真係好食🙈
就淨係買左兩個~
一個蜂巢,一個榛子朱古力😋
蜂巢基本款幾抵買👍🏻 $12
榛子朱古力就略貴 $27
暫時食左榛子朱古力嗰個😍又真係幾好食喎!
每咬一啖都食到榛子脆脆👍🏻👍🏻口感upup🤣😋
下次會試埋佢嘅鹹味-芝士蒜香雞肉🥐賣相都幾吸引😍
  • 榛子朱古力
2024-05-04 9 瀏覽
想當年八月堂新開果陣成日都買來食,近年好耐冇買,今次經過荃灣海之戀,買返幾個外賣返屋企食先~焦糖烤布雷可頌💰HK$28中間嘅布甸醬好出色,係一個唔錯嘅甜品~松露白醬蟹味可頌💰HK$28當年最愛嘅牛角包之一,可惜個牛角包拎到返屋企已經凍哂,冇哂酥脆嘅感覺,冇回憶中咁好味~榛果巧克力💰HK$27淨係得表面有朱古力醬,中間係冇餡料嘅,但朱古力味濃厚,唔錯~

焦糖烤布雷可頌💰HK$28
中間嘅布甸醬好出色,係一個唔錯嘅甜品

松露白醬蟹味可頌💰HK$28

榛果巧克力💰HK$27

2024-05-04
5 分鐘 (外賣自取)
路過見到愛吃的牛角酥又有買五送一優惠就買咗六個返去開心 share 啦 ~~六個牛角酥不同價錢的牛角酥 (HK23-HK$28)free 咗最平的覆盆子奶酪 (HK$23)愛吃榴櫣的儍媽就揀了兩個夏季限定的 ...● 皇家榴櫣卡士達可頌 (HK$30)香甜濃郁的榴櫣卡士達餡搭配鬆脆的牛角酥,大愛 ~~● 焦糖烤布蕾可頌 (HK$28) Caramel Brulee Mille-Feuille千層塔皮包著 Caramel Brulee唔知係咪拎到返嚟凍咗的關係,面層嘅焦糖唔夠脆影響咗個味道和口感 ...荃灣西海之戀店限定的 ● 伯爵黑鑽可頌 (HK$28)酸甜清爽的 ● 覆盆子奶酪可頌 (HK$23)仲有 ● 暖陽芒果可頌 (HK$28)** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
路過見到愛吃的牛角酥又有買五送一優惠
就買咗六個返去開心 share 啦 ~~

六個牛角酥不同價錢的牛角酥 (HK23-HK$28)
free 咗最平的覆盆子奶酪 (HK$23)
愛吃榴櫣的儍媽就揀了兩個夏季限定的 ...
● 皇家榴櫣卡士達可頌 (HK$30)
香甜濃郁的榴櫣卡士達餡搭配鬆脆的牛角酥,大愛 ~~

千層塔皮包著 Caramel Brulee
唔知係咪拎到返嚟凍咗的關係,面層嘅焦糖唔夠脆
影響咗個味道和口感 ...

荃灣西海之戀店限定的 ● 伯爵黑鑽可頌 (HK$28)

酸甜清爽的 ● 覆盆子奶酪可頌 (HK$23)

仲有 ● 暖陽芒果可頌 (HK$28)
2023-07-20
下午茶
  • 皇家榴櫣卡士達可頌
2023-06-23 295 瀏覽
同朋友去荃灣行街,等位等到餓就想買d野食下。八月堂位置喺荃灣西站上面,一上海之戀已經好想過去買。而家牛角包做緊買五送一優惠,朋友同我手快快揀咗六個😂除咗白松露蟹柳之外,仲揀咗黑珍珠,榛子朱古力同其他大路嘅口味。賣單最後137,拎返屋企做下午茶真係一流。
同朋友去荃灣行街,等位等到餓就想買d野食下。
八月堂位置喺荃灣西站上面,一上海之戀已經好想過去買。
而家牛角包做緊買五送一優惠,朋友同我手快快揀咗六個😂
賣單最後137,拎返屋企做下午茶真係一流。
2023-06-22
2023-04-04 389 瀏覽
已經光顧左八月堂幾年作為我既散水餅感覺 出得枱面 大體平時買餅 多數都係甜食得多都厭 又悶八月堂牛角包🥐就正又有新咸味揀最重要係 吾會好重🤣🤣買幾打都拎得到 又吾洗專登雪雪櫃係我散水餅既首選
已經光顧左八月堂幾年

最重要係 吾會好重🤣🤣

買幾打都拎得到 又吾洗專登雪雪櫃

係我散水餅既首選
2023-02-12 396 瀏覽
經過荃灣海之戀商場的八月堂,望住一個個不同款色的可頌,就被吸引了。現在買5送1,所以買6個控算和家人分甘同味。先是海之戀店專有的百爵黑鑽,就是珍珠奶茶放在牛角包上,味道不是很特別,是預計之內的味道,但吃起來比較難搞,珍珠總之掉下來。之後再試了榛果朱古力,朱古力很濃,但總覺得有內涵會更好,就是總是決少了一點。另外松露白醬蟹柳可頌,原來是凍的,我心目中還期望帶點熱,凍了,就是有點失望。焦糖布甸和焦糖杏仁卡士達,不過不失,是平時高級一點的麵包店可以找得到的味道。最驚喜的算是黃金流沙,你不會想像到就像流心奶黃包一樣,真的是流出來。總括而言,不過不失,但應該可以更好。
現在買5送1,所以買6個控算和家人分甘同味。

總括而言,不過不失,但應該可以更好。
2023-02-09 233 瀏覽
澱粉質既野我最鐘意食細細舊一口一啖絕對無問題😗💕焦糖布丁$23望落似牛油.食落感覺似吉士濃濃既布丁味💕松露白醬蟹味可頌$26出乎意料既好味松露味唔重.但蟹柳味同沙律味濃非常夾牛角包既味💕黃金流沙$20有小小似流沙包既組合但就creamy 啲最岩鐘意甜食既人💕朱古力可頌$18最百搭既味.同朱古力差唔多係外層卜卜脆左💕迷戀卡士達$20Creamy口味.吉士味有奶味💕伯爵珍珠$23最期待既係呢個最唔夾亦係呢個🫥伯爵茶味唔濃珍珠都尚算煙韌.可惜同牛角包唔match
澱粉質既野我最鐘意食

💕伯爵珍珠$23
最期待既係呢個
最唔夾亦係呢個🫥
伯爵茶味唔濃
珍珠都尚算煙韌.
可惜同牛角包唔match
2022-10-23 394 瀏覽
每次經過八月堂都香氣撲鼻,令人蠢蠢欲動,欲罷不能。今日終於忍唔住,失守了,最後買咗六件,買五送一🥐,拎上父母屋企一齊分享。我揀咗三件松露白醬蟹味可頌$28🦀、一件燻雞起司🐓🧀$25同兩件焦糖杏仁卡士達$25。好明顯,我最鍾意嘅當然係松露白醬蟹味可頌啦。拎到屋企凍咗,所以開焗爐焗返熱佢,香噴噴,口水流啊!雖然松露味唔係幾食到,不過醬汁係惹味嘅,同蟹柳好夾,蟹柳啖啖肉,餡料份量都算可以,當然多啲會更好啦。

2022-05-10 673 瀏覽
今次係荃灣買下午茶, 於是係八月堂買左半打牛角包, 味道有很多選擇,不過我個人認為價錢有點偏貴。 我記得之前有做過快閃優惠, 但當然係留意無買來試試。 現在終於買來試試, 但我覺得還是普通的, 沒有一試難忘的感覺。 味道上有點偏甜, 牛角包的皮可以更香脆一點 , 我當中有3個牛角包淋淋地, 可能是擺放耐左, 已經不香口。食不到新鮮熱辣辣熱辣辣個種感覺, 因為我買完是即刻吃的, 想馬上試一試,所以心急馬上食。 我覺得有不同味道款式, 但感覺都係差唔多
2022-04-17
📌八月堂(荃灣店)荃灣大河道100號海之戀商場地下G34號舖•相信大家對八月堂都唔會陌生👩🏻‍🍳加上佢個好似永遠都做唔完嘅買五送一優惠🤫令我成日經過都忍唔住望多幾眼,雖然平時不嗜甜食,但即使八月堂有供應鹹嘅牛角包,我卻更喜歡甜嘅口味😆🥐•🛒焦糖烤布蕾💰24賣相非常不俗,圓淥淥,脹卜卜嘅焦糖布蕾,實在令人無法抗拒😍(只可惜嬌嫩嘅布蕾經不起我粗暴嘅對待😢變得如圖中一蹶不振😅)布蕾口感軟滑,蛋香味重,𣊬間遍佈口腔每一角落🥚以焦糖點綴✨令蛋香味不再單調,喜歡 Creme brulee嘅朋友切勿錯過📢⚠️🎏推薦指數: 9/10•🛒榛果巧克力💰24睇佢烏黑透亮嘅外表就知道外層朱古力醬一啲都唔簡單🙈厚度適中,朱古力唔會過甜,且味道香濃🍫朱古力醬嘅濕潤程度係我鍾意嘅,唔會過份黏附口腔😎最值得大讚嘅就係牛角包嘅表面即使有層朱古力,酥脆嘅口感仍絲毫不減😋唯獨是最頂嘅榛果係味道上未能起到畫龍點睛嘅作用,不過從外表而言都可以加到分嘅😌🎏推薦指數: 8/10•🛒焦糖杏仁卡士達💰24 焦糖杏仁卡士達應該可以稱得上係我嘅最愛🤍吉士醬上面加上灑滿砂糖嘅杏仁脆片,在牛角包上閃閃發亮🌠我尤其欣賞砂糖嘅crunchiness

📌八月堂(荃灣店)
荃灣大河道100號海之戀商場地下G34號舖

🛒焦糖烤布蕾💰24
🎏推薦指數: 9/10

🛒榛果巧克力💰24
🎏推薦指數: 8/10

🛒焦糖杏仁卡士達💰24
焦糖杏仁卡士達應該可以稱得上係我嘅最愛🤍吉士醬上面加上灑滿砂糖嘅杏仁脆片,在牛角包上閃閃發亮🌠我尤其欣賞砂糖嘅crunchiness加上杏仁脆片嘅crispiness互相輝映🧚🏻‍♀️係口感上有昇華嘅作用。配上軟綿香滑嘅吉士醬,真係食到拍手👏🏼
🎏推薦指數: 9.5/10

🛒焦糖布丁💰24
布丁嘅質感係好似蒟蒻,有別於傳統布甸,呢款布甸係比較silky而且jiggly😚在我看來香氣傳達能力冇以上幾款咁高,不過睇翻佢即使身經百戰依然屹立不倒嘅螺旋紋😤大概明白點解布甸嘅質感咁特別。雖然香氣稱不上十分濃郁,但係都足夠嘅🤌🏻🤌🏻而且唔會好漏,可以話係最適合做飯口甜品嘅🍮最印象深刻嘅位在於布甸帶點冰涼,質感亦對比起吉士醬為挺身,與牛角包形成強烈對比,有驚喜🍴
🎏推薦指數: 9/10

💁🏻‍♀️八月堂在以下地方都有分店:
葵芳、奧運、旺角、沙田、大埔、屯門、元朗、上水、馬鞍山、銅鑼灣、太古

• 焦糖布丁
  • 榛果巧克力
  • 焦糖烤布蕾
  • 焦糖杏仁卡士達
2021-11-15 380 瀏覽
Their store's limited edition croissant is the Earl Grey Bubble Croissant and I decided to give it a try. The croissant itself was not bad being on the flaky side. The Taro Pearls were also quite chewy. However, despite it was marketed as earl grey, neither the aroma or flavor was  strong enough. I guess I had high hopes as it was marketed as the store's limited edition and its price is $23. I think their other flavors such as raspberry are much better.
Earl Grey Bubble Croissant
2021-11-10
2021-11-14 398 瀏覽
平時行過呢個商場都覺得八月堂嘅牛角包勁香,啲牛油味加埋長期做買五送一嘅優惠其實幾吸引,但係一直搵唔到咁多人同我一齊分擔罪惡感所以一直冇買到😂今次因為海之戀商場推廣,所以可以免費試食呢個芒果牛角包(可頌)🤪佢仲可以揀另一個明太子味,但個人鍾意食甜就冇揀到喇🙈老實講佢以牛角包嚟講唔算好食,首先可能擺咗喺舖頭一段時間所以已經唔脆,層次感亦都唔足夠。不過味道嚟講,牛油味唔算好重,因為佢入面嘅吉士同少少酸嘅芒果蓋過晒牛角包嘅味🙁如果免費食都可以嘅,畀同樣價錢食我會行前少少去其他麵包舖買牛角包🥐
外賣送餐
2021-10-09 323 瀏覽
人氣過江龍既牛角包店我哋通常買六件 買五送一麻大約20至$30 一個價錢都可以接受嘅味道有咸有甜 睇吓自己鍾意食邊款我覺得鹹嗰啲比較好食 因為好香口不過名過於實 唔需要成日食 不過可以試吓
人氣過江龍既牛角包店
我覺得鹹嗰啲比較好食 因為好香口
不過名過於實 唔需要成日食 不過可以試吓
2021-01-06
2021-09-22 606 瀏覽
今次又係🤴🏻主動扭要食甜品,食飯前都要食牛角包🥐?😂😂無可否認‘八月堂’嘅牛角包🥐真心有質數,但一個牛角包要$20-$30真係貴咗啲!所以間唔中食一次都OK嘅😅😅~~~牛奶糖可頌🥐~~~$22牛角包外皮好鬆脆,但又唔會食到成地都係,牛奶糖可頌表面一邊會有一少pat 黃色嘅甜醬,內裡中間黃色醬份量都算多,果然對得起個價錢呀😁😁味道我覺得有少少🤏🏻似童年時大白兔🐇糖🍬嘅味道😊😊作為餐前嘅甜品都OK嘅🥰🥰
今次又係🤴🏻主動扭要食甜品,食飯前都要食牛角包🥐?😂😂
~~~牛奶糖可頌🥐~~~$22

作為餐前嘅甜品都OK嘅🥰🥰
2021-01-15
外賣自取
$22 (其他)
囡囡話想食八月堂的可頌 ...咁啱這日在荃灣西站的海之戀商場地下見到有分店仲有買五送一優惠,即刻買番幾個返去做下午茶喇 !!!原來有咁多款口味 ...選擇困難症又發作 ...最後,終於揀了 ...。招牌蜂巢可頌 X 2 (HK$16)。焦糖布丁 X 1 (HK$24)。暖陽芒果 X 1 (HK$26)。皇家榴槤卡士達 X 2 (HK$26)運送途中冇倒塌變型 ...返到屋企,仍然 keep 到個靚樣 ! 首先試了 ... 皇家榴槤卡士達 ... 即叫即做的,買的時候要等一陣喔 !餡料是用了馬來亞西榴槤『D24 蘇丹王』搭配吉士醬除了可頌上面,裡面也有滿滿的榴槤吉士醬,飄著濃郁的榴槤香味可頌吃起來酥香鬆軟又帶著自然的彈性配上甘甜柔滑的榴槤卡士達,榴槤控一定要試呀 !!! 接著試了 ... 暖陽芒果可頌以新鮮芒果汁調合成的酸甜奶醬搭配粒粒芒果,再灑上雪白糖粉和抹茶粉食到大大粒芒果好滿足,鬆軟酥香的可頌配搭上芒果的微酸,味道好清新之後是 ... 焦糖布丁可頌在鬆軟酥香的可頌上面鋪上香甜 Q 彈的焦糖布丁再灑點雪白糖粉,香香甜甜,很啱囡囡的口味 ~~有餡的可頌因為怕壞掉,即刻放哂入我們的肚子

囡囡話想食八月堂的可頌 ...
咁啱這日在荃灣西站的海之戀商場地下見到有分店
仲有買五送一優惠,即刻買番幾個返去做下午茶喇 !!!
原來有咁多款口味 ...
選擇困難症又發作 ...
最後,終於揀了 ...

。招牌蜂巢可頌 X 2 (HK$16)
。焦糖布丁 X 1 (HK$24)
。暖陽芒果 X 1 (HK$26)
。皇家榴槤卡士達 X 2 (HK$26)

運送途中冇倒塌變型 ...
返到屋企,仍然 keep 到個靚樣 !

餡料是用了馬來亞西榴槤『D24 蘇丹王』搭配吉士醬
除了可頌上面,裡面也有滿滿的榴槤吉士醬,飄著濃郁的榴槤香味
可頌吃起來酥香鬆軟又帶著自然的彈性
配上甘甜柔滑的榴槤卡士達,榴槤控一定要試呀 !!!
接著試了 ... 暖陽芒果可頌

之後是 ... 焦糖布丁可頌

在鬆軟酥香的可頌上面鋪上香甜 Q 彈的焦糖布丁
再灑點雪白糖粉,香香甜甜,很啱囡囡的口味 ~~
有餡的可頌因為怕壞掉,即刻放哂入我們的肚子 ...
剩下來的 ... 招牌蜂巢可頌 ... 放了入雪櫃冷藏留作隔天的早餐 ...

2021-08-26
下午茶