2019-07-10 132 瀏覽
成日叫減肥減肥唔食又點減肥呢,今日就拉埋老公黎到油塘大本型內的一間放題火鍋!除左半自助的火鍋配料外,更有高科技智能手機點刺身及其他高級食材!等鍋到既同時緊係出去拎返d熟食返黎醫下肚先啦!每樣炸物都拎小小試下先!有南瓜球:球內是年糕煙煙銀銀好有口感燒豬頸肉:肉質夠嫩多汁唔會好乾甜番薯:燒的甜番薯真是最好食的,甜甜粉粉燒海蝦:蝦肉爽口彈牙,易拆殻!叫左呢個壽喜燒湯底湯底濃郁帶點甜甜的,滾牛肉食真係超好食!自助式取配料,多款丸類選擇!特選牛肉,肉質又紅又嫩,脂肪比例剛剛好滾一會就食得,超嫩口又濃郁的牛味!海鮮新鮮,食幾多點幾多,絕不會哂野食聖子、魷魚、蝦、螺肉都新鮮爽口,沒有異味!美國肥牛呢款牛肉肥瘦均勻,食落好有口感唔肥膩刺身新鮮又厚切三文魚肥美油香甜蝦嫩滑,又鮮味!食飽飽後仲有雪糕任食呀,一口氣可以食幾款口味都得!

有南瓜球:球內是年糕煙煙銀銀好有口感
燒豬頸肉:肉質夠嫩多汁唔會好乾
甜番薯:燒的甜番薯真是最好食的,甜甜粉粉
燒海蝦:蝦肉爽口彈牙,易拆殻!

叫左呢個壽喜燒湯底
湯底濃郁帶點甜甜的,滾牛肉食真係超好食!
自助式取配料,多款丸類選擇!

特選牛肉,肉質又紅又嫩,脂肪比例剛剛好
滾一會就食得,超嫩口又濃郁的牛味!

海鮮新鮮,食幾多點幾多,絕不會哂野食
聖子、魷魚、蝦、螺肉都新鮮爽口,沒有異味!

美國肥牛
呢款牛肉肥瘦均勻,食落好有口感唔肥膩

刺身新鮮又厚切
三文魚肥美油香
甜蝦嫩滑,又鮮味!

食飽飽後仲有雪糕任食呀,一口氣可以食幾款口味都得!
2019-07-09 815 瀏覽
油塘一向我都無乜機會過去,試過去鯉魚門係油塘轉車,先知道原來有個大食代係正大型屋苑附近,裡面有間日式放題又抵食又坐得舒服,今次咁岩係觀塘做完野,推介個朋友一齊去十下十下啦!環境就相當闊落啦,最岩一家大細,親朋戚友黎gathering下!我去果日就平日黎既,自然入埸費都平d啦!👇📌 120分鐘 刺身▪火鍋放題 - $218 (成人)👉 第一件事簡個湯底最岩自己就好重要啦!有9個湯底滿足哂唔同人既願意啦,一見到"壽喜燒"就頭也不回呀,唔洗諗一定係佢,留意返如果簡,鴛鴦湯底"要加$20咖!-👉 配料方面主力我放左係"肥牛",壽喜燒最岩就係配肉類,夠哂入味!,肥牛夠哂薄切,放落去拖一拖,唔洗一陣即刻食得,牛味仲相當濃,幾有驚喜!絕對無失望!另外炸響鈴不得不讚呀!質感夠爽脆,唔錯!👉 連海鮮都係任食,各類海產都唔同,螺頭、蜆肉、象拔蚌都幾新鮮,重鎚出擊就當然係海蝦啦!一串串咁食真係夠哂過癮,蝦肉夠爽,食落唔會霉,配埋湯底提升個清甜味!唔錯! 👉 刺身方面不過不失,質地厚切,色澤算幾平均,食落口感亦唔差!整體以放題水準黎講算唔錯,估唔到油塘都有好西呀!
油塘一向我都無乜機會過去,試過去鯉魚門
係油塘轉車,先知道原來有個大食代係正大型屋苑
附近,裡面有間日式放題又抵食又坐得舒服,
今次咁岩係觀塘做完野,推介個朋友一齊去
十下十下啦!環境就相當闊落啦,最岩一家大細,
親朋戚友黎gathering下!我去果日就平日黎既,
自然入埸費都平d啦!👇

📌 120分鐘 刺身火鍋放題 - $218 (成人)
👉 第一件事簡個湯底最岩自己就好重要啦!
有9個湯底滿足哂唔同人既願意啦,
一見到"壽喜燒"就頭也不回呀,唔洗諗一定係佢,
留意返如果簡,鴛鴦湯底"要加$20咖!
👉 配料方面主力我放左係"肥牛",
壽喜燒最岩就係配肉類,夠哂入味!
,肥牛夠哂薄切,放落去拖一拖,
唔洗一陣即刻食得,牛味仲相當濃,
幾有驚喜!絕對無失望!另外炸響鈴不得不讚呀!
質感夠爽脆,唔錯!

👉 連海鮮都係任食,各類海產都唔同,
螺頭、蜆肉、象拔蚌都幾新鮮,
重鎚出擊就當然係海蝦啦!
一串串咁食真係夠哂過癮,蝦肉夠爽,
食落唔會霉,配埋湯底提升個清甜味!唔錯!

👉 刺身方面不過不失,質地厚切,
色澤算幾平均,食落口感亦唔差!
整體以放題水準黎講算唔錯,
估唔到油塘都有好西呀!

2019-07-08
  • 120分鐘 刺身▪火鍋放題
朋友住將軍澳,平時約食飯都係佢出旺角就我,今次就輪到我入去喇,大家約咗喺油塘食野。入到去揀好鍋底之後自己scan QR code點野食,好方便!好欣賞佢連胡麻醬都有👍可以自己攞飲品雪糕同埋丸類麵類既食物,至於肉類、壽司、軍艦、炸物、串燒等就要落order,串燒要等耐少少,其他的話5分鐘左右就有,上菜速度都快~我地點咗龍蝦番茄湯底,鮮甜開胃跟鍋既牛肉係特選美國牛肉,油花分怖平均,肉質柔軟一碟當然滿足唔到我地2個食肉獸,所以之後加點再加點😆打邊鍋又點可以冇海鮮呢最鍾意係海蝦,肉質爽甜好好味~朋友鍾意食壽司同軍艦,佢話都幾新鮮,質素唔錯。我就愛串燒,一路打邊爐一路食串燒,好滿足🤭最後一人一杯雪糕🍦,仲有泡芙作甜品~

好欣賞佢連胡麻醬都有👍

我地點咗龍蝦番茄湯底,鮮甜開胃

跟鍋既牛肉係特選美國牛肉,油花分怖平均,肉質柔軟

一碟當然滿足唔到我地2個食肉獸,所以之後加點再加點😆

打邊鍋又點可以冇海鮮呢
最鍾意係海蝦,肉質爽甜好好味~

朋友鍾意食壽司同軍艦,佢話都幾新鮮,質素唔錯。

我就愛串燒,一路打邊爐一路食串燒,好滿足🤭

最後一人一杯雪糕🍦,仲有泡芙作甜品~
  • 番茄龍蝦海鮮湯底
  • 特選美國牛肉
2019-07-08 289 瀏覽
收工就同男朋友行下街,打算入去food count 睇下食乜好。行到最入見到有打邊爐,仲要吾洗加一,所以就試下啦。。。可能我地較早到,6點半就到啦,餐廳岩岩開始晚市未有好多客人。入座就先揀湯底,我揀左個小見既—-冬瓜薏米湯🤣🤣🤣諗住清清地嘛之後就揀食邊款牛肉,揀左中間果款,特選美國牛肉。。。原來呢個涮涮鍋放題可以食120分鐘,仲包左海鮮同刺身,出面仲有炸物,壽司,菜,丸類,又有雪糕櫃同飲品櫃,都算豐富同多野食咖。。。入座就送一份和牛,份量雖然吾多,但牛牛味算重咖。。壽司🍣有好多款式,飯吾會好大舊。我試左燒三文魚同加州卷,味道幾好食。炸物有小紫薯,粟米,南瓜🎃,薯角,三文魚骨,燒靖魚。。。。不過粉醬有啲厚同硬菜,丸有幾款菜同菇,仲有雞蛋🥚有好多款吾同既丸,仲有菇,芝士腸,蘿蔔,麵類,選擇都好多。。。飲品有汽水又有茶,仲有涼粉爽,菊花茶,酸梅湯。。。雪糕甜品🍮有雀巢雪糕同布丁,啫喱。。刺身,海鮮同豬牛係自己掃一掃QR code係線上order,都幾好,又吾怕漏單,要幾多點幾多,又吾洗不停舉手🙋落單,我覺得呢個方法好好😁😁刺身刺身較細片,每次每款可以點6片,但刺身算鮮甜,只係較細舊。。海鮮S

之後就揀食邊款牛肉,揀左中間果款,特選美國牛肉。。。

壽司🍣

炸物

菜,丸
有幾款菜同菇,仲有雞蛋🥚

飲品
有汽水又有茶,仲有涼粉爽,菊花茶,酸梅湯。。。

雪糕甜品🍮
有雀巢雪糕同布丁,啫喱。。

刺身

海鮮
Size都係細細隻,但意想不到好鮮甜又無沙,好好食,食左好多轉蟶子同蜆

豬牛
牛切到薄薄一片,淥一淥好快食得,牛肉有牛牛味。豬肉都好食,有豬味,吾會一陣雪味,都好好食!

值得一讚,員工好有禮貌,而且無漏單情況,坐得都舒服。。。

2019-07-08
2019-07-08 82 瀏覽
第一次食八幡屋,即到即入,可能時間尚早,唔算多人,裝修仲係好新,感覺上幾好feel,同埋都幾乾淨,店員亦相當有禮貌。第一時間睇睇個放題餐牌先,價錢尚算平宜。上次朋友食過推介食特選美國牛肉,話唔係流野,所以我地今次都選左特選美國牛肉 $248,日式料理+火鍋放題任食兩小時(另收加一)~ 湯底就選左骨膠原豬骨湯,因為我地今次黎主要想試下佢既肉,豬骨湯唔會搶左肉既味,同埋店員都推介。湯底黎到既時候真係有一會骨膠原另上,不過店員太快手,影唔切相。 係等緊水滾既中間,我地去左拎醬料,同一般日式火鍋店一樣,基本醬料都有。另外飲品亦都幾齊,大部份罐裝汽水同茶都有。呢個都有供應雪榚,係雀巢雪榚。可能有d人會扣分,但係我係雀巢雪榚香芋味既fan!所以到最後我一共食左兩杯香芋味!當然佢有好多味選,不過其他果d我都無興趣~ 牛肉黎左,睇黎唔錯,非常均衡,食落都好有牛味。有好多鋪頭得第一碟係最靚,但之後我地叫既幾碟都保持到水準,條理分明。值得一讚。肉既話佢除左牛,仲有豚肉同雞件肉。 豚肉係一碟碟叫,雞件肉就係自己係出面拎,質素都唔錯。當然牛係最好食! 有各類既菜,菇,瓜。仲有各種既丸、腸、餐肉,選擇都算多。

有各類既菜,菇,瓜。仲有各種既丸、腸、餐肉,選擇都算多。不過佢將d送放左係雪櫃裡面,有兩度門頂左住,有時多人想拎野,一面開左,一面就要關,建議可以將門拎走,或者直接好似其他同類店咁直接拎出黎,攤開放,咁讓可以方便食客。

除左火鍋之外仲有刺食、各式天婦羅同串燒,質素同一般放題差不多,但係掛住食無影到相。Overall 最好食就係美國特選肉,248 加一有咁多款食物,算係唔錯!值得再黎食過!
  • 特選美國牛肉
2019-07-06 76 瀏覽
在大本營大食代裡面有間八幡屋吃火鍋放題,我們平日5點45分前入座,選了中價位的美國特選牛肉每位都是$178 就可以任食90分鐘入座後先選個湯底,普通的湯底有六款:骨膠原豬骨湯、昆布清湯、壽喜燒、沙嗲湯、冬瓜薏米湯和辛辣泡菜湯,還可以加錢點海鮮湯或是麻辣湯之類,我們就選了骨膠原豬骨湯~ 牛肉水準也不錯,色澤嫣紅海鮮火鍋配料十分豐富,有蜆有海蝦有蟶子有帆立貝有象拔蚌有花膠仔有日本魷魚等等等等,還可以任食,蠻驚喜的這裡用電話點單,好處是環保而且也可以看回自己點了什麼~電話餐牌有肉類、海鮮火鍋配料、刺身、壽司、特色壽司、卷物軍艦、揚物和燒物這八大項,而岀面也有蔬菜、丸類、響鈴等可以自取。飲料也是自助形式,這裡比較特別的是有台灣特色的飲品,我們就選了甘蔗汁和紅芭樂,味道清新不錯喝,不會死甜先上刺身盤,這裡一般的款式也有,我覺得三文魚、赤貝、甜蝦和希靈魚刺身不錯,尢其厚切的三文魚,之後也有encore再點~火灸類的壽司不錯吃!還有點海膽軍艦燒物方面點了燒日本番薯仔、鹽燒大虎蝦、鹽燒多春魚、燒菠蘿仔和豚肉串,香口惹味之後又再加點了鹽燒多春魚和燒菠蘿仔。多春魚酥香味美,沒有魚腥味,連骨頭也可照吃~ 燒

這裡用電話點單,好處是環保而且也可以看回自己點了什麼~電話餐牌有肉類、海鮮火鍋配料、刺身壽司、特色壽司、卷物軍艦、揚物和燒物這八大項,而岀面也有蔬菜、丸類、響鈴等可以自取。飲料也是自助形式,這裡比較特別的是有台灣特色的飲品,我們就選了甘蔗汁和紅芭樂,味道清新不錯喝,不會死甜

火灸類的壽司不錯吃!還有點海膽軍艦

之後又再加點了鹽燒多春魚和燒菠蘿仔。多春魚酥香味美,沒有魚腥味,連骨頭也可照吃~ 燒菠蘿多汁又鮮甜,加了糖來燒,所以一口咬下還會有焦糖脆脆的口感

差不多吃完就是蔬菜的環節,食材蠻新鮮的,多吃也不會膩

最後當然要吃甜點,雪糕櫃除了雀巢雪糕外,還有比較少見的本地創作雪糕品牌 Cocoberry,我們就試了他們這兩款特別的口味分別是海鹽和玄米茶。藍色的海鹽雪糕鹹中帶甜很有趣,而玄米茶雪糕也確實茶味香濃,有玄米茶那股獨特的雅緻香氣,好吃

2019-07-04 58 瀏覽
朋友之前試過旺角分店的八幡屋,覺得不錯,所以今日去了較近我們屋企的油塘分店~我們簡左$248的特選牛肉放題,這個價錢,除了包括火鍋放題,還可以任食日式料理❣️比一般火鍋放題有更多食物選擇~裝修走和式日本風~出面可以自取醬油、火鍋食材、飲品及雪糕。至於牛肉和日式料理,入座後店員會俾一個QR code,scan左就可以網上下單了,很方便~湯底方面,我們簡左辛辣泡菜湯,湯底泡菜味淡,裡面加了泡菜和腐皮,不過係唔辣的。牛肉方面都滿意,賣相不錯,肉味濃。而且有不少海鮮選擇,例如:蟶子、帆立貝、蜆等,都很新鮮~其他日式料理的選擇都好多,好似食緊日式放題,可以叫刺身、壽司、燒物、串燒等~刺身、天婦羅、燒菠蘿、燒蕃薯等都很推薦大家食😬

比一般火鍋放題有更多食物選擇~

裝修走和式日本風~

其他日式料理的選擇都好多,好似食緊日式放題,可以叫刺身壽司、燒物、串燒等~

刺身、天婦羅、燒菠蘿、燒蕃薯等都很推薦大家食😬
2019-06-28 366 瀏覽
油塘大本型既八幡屋涮涮鍋上次食完之後一直都令我念念不忘今次帶埋媽咪過黎試下❤️❤️❤️媽咪都話哩度地方闊落,座得舒服😊😊媽咪拍板叫左「骨膠原豬骨湯底」一開始叫返個三文魚生開一開胃先,三文魚好肥美,食落唔會有雪味或者覺得有雪左好耐既感覺湯底好快就上左喇,有大大嚿豬骨黎熬,令到個湯底充滿左香味,將食物放落去好快就變得入哂味,喜歡呢個湯底既朋友真係要選擇佢。配料我有叫到「肥牛」「炸响鈴」「海鮮火鍋配料」「肥牛」夠哂薄切,落去湯底過一過,好快就食得,食落都有牛味唔會好似其他劣牛一樣無肉味「炸响鈴」更加係我至愛,由脆卜卜放入湯底拖一拖,變成外軟內脆,真係好好味「海鮮火鍋配料」有唔同既海鮮,得主力係食蝦,蝦都唔會霉,好味道整體仍然在水平之上,期待下次再黎。
油塘大本型既八幡屋涮涮鍋上次食完之後一直都令我念念不忘

配料我有叫到「肥牛」「炸响鈴」「海鮮火鍋配料」

整體仍然在水平之上,期待下次再黎。
2019-06-28
  • 骨膠原豬骨湯
  • 美國肥牛
  • 刺身
2019-06-24 126 瀏覽
😆選擇困難症嘅我,好難決定食咩好所以好鍾意去可以任食嘅地方食野💓到時想食咩就叫咩唔怕後悔🙌🏻但問題黎喇,有時我連想食放題定打邊爐都諗唔到😂如果一間餐廳可以又有放題又有得打邊爐你話幾好😍原來真係有‼️係旺角同油塘都有分店嘅《八幡屋》💞仲有好多湯底揀:地獄湯底、和風壽喜燒、官崎味噌湯等😋.我地揀左日式放題+澳洲和牛放題🔥首先講下火鍋🍲配料:呢度有部分配料同日式放題食物係scan QR code落單嘅,其他配料例如蔬菜、丸類、飲品、甜品等就係自己出去拎🙌🏻除左澳洲和牛,特選美國牛肉、美國進口牛肉、美國豚肩肉都係任食架😍另外必點嘅火鍋配料一定係海鮮‼️有蟶子、蜆、同蠔等,蟶子食落幾鮮甜,蠔都算肥美👍🏻個人幾鍾意佢有唔同嘅菇類選擇,因為放落個湯度滾令個湯底更鮮甜😆🙌🏻.至於日式🍣放題食物:打頭陣一定係叫刺身黎試,款式當然冇放題主打嘅餐廳多,但常叫嘅三文魚、甜蝦、吞拿魚、赤貝等都有齊💓三文魚油脂比例適中,食落口幾香魚油味👍🏻赤貝食落都幾爽口鮮甜,可惜甜蝦唔係我最鍾意食嘅有頭甜蝦,太細隻食唔夠喉🙈另外,我地都叫左好多壽司🍣個人覺得卷物款值得試,特別係芝士軟殼蟹同埋有櫻花蝦喺面果款🙌🏻..🍣八幡屋📍油塘高
😆選擇困難症嘅我,好難決定食咩好
所以好鍾意去可以任食嘅地方食野💓
到時想食咩就叫咩唔怕後悔🙌🏻
但問題黎喇,有時我連想食放題定打邊爐都諗唔到😂
如果一間餐廳可以又有放題又有得打邊爐你話幾好😍
原來真係有‼️係旺角同油塘都有分店嘅《八幡屋》💞

仲有好多湯底揀:地獄湯底、和風壽喜燒、官崎味噌湯等😋
我地揀左日式放題+澳洲和牛放題🔥
首先講下火鍋🍲配料:

至於日式🍣放題食物:
打頭陣一定係叫刺身黎試,

另外,我地都叫左好多壽司🍣

🍣八幡屋
📍油塘高超道38號大本型3樓308-312號舖大食代8號檔
今天約了朋友於油塘地鐵站上蓋之大本營商場,原來於美食廣場內有這間可以吃火鍋放題,便進去試試🤗店內佈置充滿日本風格,寬敞舒適,座位闊落。今天是星期六我和朋友選了“特選美國牛肉之火鍋放題”,2小時任食,每位$218,不用加一👍🏻這店很先進及方便,只需要於手機下載Ricepon之 APP, 然後掃描店員給予的枱號之 QR Code,便可以簡單直接於手機選取食品,電子落單👍🏻我們選了骨膠原豬骨湯之湯底。食品分成不同的類別,有肉類、海鮮火鍋配料、刺身、壽司、特式壽司、卷物/軍艦、揚物、燒物等。首先當然是試不同的肥牛、黑豚片、肉片 、蜆、魷魚、象拔蚌、花膠仔等。不同種類的肉片都砌得很薄,再點上自選的醬汁,十分美味😋我們喜歡吃壽司,選了很多款, 款款都好味。例如: 三文魚壽司、蟹膏壽司、鰻魚壽司、帶子壽司等,吃了一碟又一碟,夠滿足!三文魚刺身,厚切、肥美多脂,我的最愛。 海鮮有多款可選:海蝦、象拔蚌、生蠔、魷魚,等等,新鮮味美,任君選擇🤗炸蝦天婦羅、蕃薯天婦羅、炸魷魚圈、炸日式餃子、芝士蝦丸香芋丸等,新鮮即炸金黃、脆口。我們也選了汁燒帶子、日式燒冬菇、鹽燒大虎蝦等,都是不錯的小吃,特別是汁燒雞肉串配

我們選了骨膠原豬骨湯之湯底。食品分成不同的類別,有肉類、海鮮火鍋配料、刺身壽司、特式壽司、卷物/軍艦、揚物、燒物等。

三文魚刺身,厚切、肥美多脂,我的最愛。
炸蝦天婦羅、蕃薯天婦羅、炸魷魚圈、炸日式餃子、芝士蝦丸香芋丸等,新鮮即炸金黃、脆口。我們也選了汁燒帶子、日式燒冬菇、鹽燒大虎蝦等,都是不錯的小吃,特別是汁燒雞肉串配上醬汁最惹味,可以再來一圈。
墨魚滑新鮮彈牙, 夠曬滑。
在天氣炎熱的日子,這裡有廿多款凍飲任選,最消暑。
還可以選擇很多不同口味的雪糕作甜品,令人心情大增,真不錯。
八幡屋涮涮鍋,鄰近油塘港鐵站,十分方便就腳。店內也有多元化的日式放題,任飲任食,真是很好的選擇,今天真是吃得好飽、好滿足!🤗🤗🤗
2019-06-20 60 瀏覽
今日去左八幡屋喺油塘嘅分店打邊爐🍲,佢地有分幾個唔同嘅價錢,我就揀咗澳洲🇦🇺和牛放題🐂,湯底方面有8款選擇,我就揀左壽喜燒拼豬骨湯底🤗佢哋係用QR code手機點餐🤳🏻,方便快捷👍🏻肉類方面澳洲和牛🇦🇺,特選美國牛肉🇺🇸,美國進口牛肉🐂,美國豚肩肉🐖全部都可以叫,不過我就梗係重點食澳洲和牛啦🤭,除左牛肉之外,仲有火鍋海鮮配料,有蜆,聖子,海蝦🦐,蠔,花膠等等,海鮮都幾新鮮呀😋除左打邊爐之外,仲有得食埋壽司🍣,刺身,串燒🍢,日本料理架,我就每樣都叫左少少試吓,佢哋最好嘅地方係每樣都可以單粒叫👍🏻,例子一隻蝦🦐,兩塊三文魚咁樣🍣,咁就唔洗怕叫得太多食唔晒,浪費食物啦🤗除左手機點餐之外,出面仲有蔬菜🥬,丸類🍡,雪糕🍨同汽水🥤任飲架,真係勁多野食,食到好飽飽呀🤭

佢哋係用QR code手機點餐🤳🏻,方便快捷👍🏻

2019-06-15
  • 澳洲和牛
午市放題通常都會揀平日去, 人少啲都食得舒服啲冇咁趕急。 今日去咗油塘嘅八幡屋午市放題, 日式料理加火鍋放題 2小時任食。就喺三樓food court最入嘅位置。 揀咗美國精選牛肉套餐。飲品櫃有唔少選擇,台式和港式罐裝盒裝飲品。湯底揀咗蕃茄龍蝦湯, 酸酸地嘅蕃茄湯打邊爐係最開胃, 配任何食物都冇咁油膩。有半隻龍蝦, 渌耐咗所以唔係特別鮮甜。自助區嗰邊, 醬料齊備。 個人覺得佢嘅醬油偏甜。採用電子餐牌, 點食物都非常方便, 不過先要download佢個apps。先叫咗一round 熟食, 串燒, 刺身同壽司。刺身正常, 赤貝唔腥。 三文魚未完全解凍,凍到牙骹都軟~~ 甜蝦都唔錯。軟殼蟹軍艦, 紫菜夠脆。 一口壽司夠曬迷你, 一啖啱啱好。串燒方面 沒有太大驚喜, 一口蕃薯軟熟夠甜, 多春魚瘦到差啲變魚乾,而最主要係唔夠熱~~丸類,蔬菜都擺放喺自助區, 午市過後都冇再補貨, 每款食物都比較凌亂。。 還好 蔬菜夠嫩綠。肉類方面,美國精選牛肉中規中矩, 切得透薄, 唔算嚡。 反而豬腩片肉質滑又带甜,少少肥膏夠甘香!海鮮火鍋料, 蜆冇沙, 蟶子反而有少少沙, 海蝦最鮮甜又夠大隻。 迷你花膠都唔錯,

飲品櫃有唔少選擇,台式和港式罐裝盒裝飲品。

湯底揀咗蕃茄龍蝦湯, 酸酸地嘅蕃茄湯打邊爐係最開胃,
配任何食物都冇咁油膩。
有半隻龍蝦, 渌耐咗所以唔係特別鮮甜。

自助區嗰邊, 醬料齊備。 個人覺得佢嘅醬油偏甜。

先叫咗一round 熟食, 串燒, 刺身壽司

軟殼蟹軍艦, 紫菜夠脆。 一口壽司夠曬迷你, 一啖啱啱好。

海鮮火鍋料, 蜆冇沙, 蟶子反而有少少沙, 海蝦最鮮甜又夠大隻。 迷你花膠都唔錯,夠厚身
。 生蠔 墨魚滑都冇,可惜!

全晚最讚嘅係佢嘅讚岐烏冬, 夠曬滑溜!

最後當然唔少得嘅係飯後甜品, 經典紅豆雪糕杯。

2019-06-11 420 瀏覽
今日去開油塘個邊做嘢,搞到成6點幾先至收得工,順理成章同拍檔食埋晚餐,上去大本型美食廣場睇睇,行到尾搵到間日式火鍋店,二百零蚊位,又唔駛加一,就決定响度食啦!店內有日式和風佈置同拍檔揀咗中間個任食套餐,特選美國牛肉$248/位。揀咗湯底之後,出去睇吓有咩食,自助調料有多種選擇:炸蒜、蒜蓉、指天椒、辣椒粉、芫茜、蔥花、麻油、胡麻醬。蔬菜新鮮,選擇唔算多,好少見到雞蛋、即食麵凍櫃內有多種丸類,仲有新鮮菇類,有午餐肉呀剌身櫃食品要落單叫嘅,甜品種類選擇唔多,雪糕有幾種口味揀我哋揀咗骨膠原豬骨湯,上枱時,店員當面把一碗骨膠原放入湯內拍檔話牛肉好有牛味可惜呢期要戒牛,無褔消受豚肉片切得好薄,淥一陣就食得。肉味濃郁除咗自助區食品之外,其他食物及火鍋材料,需要手機下載飯糰程式,掃一吓單上的二維碼來下單。生蠔圓潤肥美,鮮味海蝦鮮甜美味蟶子細細隻好鮮味,又肥美東風螺同蜆都好鮮甜花膠仔同象拔蚌都正刺身夠鮮,特別係劍魚腩爽口有油香。海膽軍艦絕不能錯過,甘甜鮮美,好味蔬菜洗得夠乾淨,味道清甜燒菠蘿好特別,面有一層焦糖,好好味,追加咗2次天婦羅係新鮮熱辣炸出來,炸醬夠薄,南瓜係我至愛呢個香芋丸真係不能錯過,熱辣
今日去開油塘個邊做嘢,
搞到成6點幾先至收得工,
順理成章同拍檔食埋晚餐,
上去大本型美食廣場睇睇,
行到尾搵到間日式火鍋店,
二百零蚊位,又唔駛加一,
就決定响度食啦!
店內有日式和風佈置

同拍檔揀咗中間個任食套餐,
特選美國牛肉$248/位。
揀咗湯底之後,出去睇吓有咩食,
自助調料有多種選擇:
炸蒜、蒜蓉、指天椒、辣椒粉、
芫茜、蔥花、麻油、胡麻醬。
蔬菜新鮮,選擇唔算多,
好少見到雞蛋、即食麵

凍櫃內有多種丸類,
仲有新鮮菇類,有午餐肉呀

剌身櫃食品要落單叫嘅,
甜品種類選擇唔多,
雪糕有幾種口味揀

骨膠原豬骨湯
我哋揀咗骨膠原豬骨湯,
上枱時,店員當面把一碗骨膠原放入湯內

特選美國牛肉
拍檔話牛肉好有牛味

可惜呢期要戒牛,無褔消受

美國肥牛
豚肉片切得好薄,淥一陣就食得。
肉味濃郁

美國黑豚肉
除咗自助區食品之外,
其他食物及火鍋材料,
需要手機下載飯糰程式,
掃一吓單上的二維碼來下單。

生蠔圓潤肥美,鮮味

海蝦鮮甜美味

蟶子細細隻好鮮味,又肥美

東風螺同蜆都好鮮甜

花膠仔同象拔蚌都正

刺身夠鮮,特別係劍魚腩爽口有油香。

海膽軍艦
海膽軍艦絕不能錯過,
甘甜鮮美,好味

蔬菜洗得夠乾淨,味道清甜

燒菠蘿
燒菠蘿好特別,面有一層焦糖,
好好味,追加咗2次

南瓜天婦羅
天婦羅係新鮮熱辣炸出來,
炸醬夠薄,南瓜係我至愛

香芋丸
呢個香芋丸真係不能錯過,
熱辣辣,外皮脆卜卜又軟糯,
裡面嘅芋頭蓉真材實料,
芋味香濃,口感軟滑

雖然呢間店位於美食廣場內,
食物質素整體都唔錯,
價錢唔貴,係幾抵食

大約七點已經滿坐,
顧客的年齡層很廣,
除咗一家大細、年青男女,
仲見到一對公公婆婆溫馨對食

2019-06-05
海膽軍艦
燒菠蘿
香芋丸
2019-06-06 81 瀏覽
包羅萬有邊勞放題星期日同另一半去咗油塘行下,大本型都幾多鋪頭,又有運動店,又有玩具店,又有shopping,都幾啱一家大細去。我哋去咗foodcourt度搵嘢食,都幾大,嘢食嘅選擇都幾多,見呢間主打日式任食放題,裝修幾靚門面幾大,就食下,醫下飽。時間都只係四點幾,都冇乜人,但係啲嘢食就已經準備好。放喺大廳隨便攞嘅有打邊爐材料,蔬菜,雪糕,嘢飲,同埋一啲麵類。我哋揀左2小時任食特選美國牛肉,要咗個沙嗲湯底。都幾抵食任食牛肉之餘,仲有火鍋材料,包括肉類、海鮮、刺身、料理同自助吧任食。餐廳係用QR code是點野食嘅,好方便,點完嘢食都好快送到。我哋鍾意佢啲牛肉刺身同埋海鮮。牛肉都新鮮,唔會太肥,叫咗差唔多成七八碟。啲刺身都唔錯,三文魚同埋吞拿魚好食,唔會腥幾新鮮。海鮮就最鍾意食海蝦同埋生蠔,就算點左幾次,質素都冇下降,讚。下次都可以嚟食,整體來講性價比高,值回票價。
包羅萬有邊勞放題

我哋揀左2小時任食特選美國牛肉,要咗個沙嗲湯底。

我哋鍾意佢啲牛肉刺身同埋海鮮。

牛肉

牛肉

牛肉都新鮮,唔會太肥,叫咗差唔多成七八碟。

刺身

刺身都唔錯,三文魚同埋吞拿魚好食,唔會腥幾新鮮。

海蝦、生蠔

熟咗嘅生蠔

豬肉

下次都可以嚟食,整體來講性價比高,值回票價。

2019-06-02
2019-05-27 504 瀏覽
今日來到油塘地鐵站上蓋嘅大本營,我都係第二次嚟呢個商場,原來呢度都有幾多嘢食,幾多野行,今日行過food Court嘅時候,發現原來呢度有一間火鍋放題,唔單止有火鍋咁簡單,仲有刺身,炸物。。。於是同朋友就入咗去試,雖然係午餐,但係因為我哋連早餐都未食,所以唔理三七廿一,就沖左入去食,因為實在太肚餓呢度係用QR code來點餐幾方便又環保!我哋點咗一個特選美國牛肉火鍋,包刺身,有燒物,每人$218我哋揀咗豬骨湯底個湯底唔算好油,尚算清淡,但有大有豬骨味。牛肉切得好薄,好快浸一浸就熟啦!其他肉類都切得好薄,好快熟透,啱晒我哋趕時間,又肚餓嘅人!其次我哋都叫咗好多壽司,全部都係火炙壽司,最近都唔敢亂食刺身,因為新聞都有報道好多刺身都有蟲蟲。。。驚驚!壽司飯壓得唔夠實, 一夾啲飯就鬆開左。但都OK嘅,細細舊又唔會太飽!我覺得呢度嘅咋乜比較出色,好似天婦羅蝦,天婦羅南瓜等等,佢哋嘅皮都炸得好脆,炸粉都落得好薄!呢度嘅飲品係自取, 有台灣嘅芭樂汁同甘蔗汁!雪糕方面,係牛奶公司!食飽咗,又係時候出發!繼續我哋嘅行山旅程!

呢度係用QR code來點餐幾方便又環保!
我哋點咗一個特選美國牛肉火鍋,包刺身,有燒物,每人$218

我哋揀咗豬骨湯底
個湯底唔算好油,尚算清淡,但有大有豬骨味。

牛肉切得好薄,好快浸一浸就熟啦!
其他肉類都切得好薄,好快熟透,啱晒我哋趕時間,又肚餓嘅人!

壽司飯壓得唔夠實, 一夾啲飯就鬆開左。
但都OK嘅,細細舊又唔會太飽!

呢度嘅飲品係自取, 有台灣嘅芭樂汁同甘蔗汁!

雪糕方面,係牛奶公司!

食飽咗,又係時候出發!繼續我哋嘅行山旅程!
2019-05-26